FAQ Społeczności

 

Jak stworzyć społeczność?

Jeśli chcesz stworzyć nową społeczność kliknij “Stwórz tablicę”, zaznacz opcję “Społeczność”, a następnie dodaj do niej opis i zaproś użytkowników.

Tablice, w których jesteś właścicielem będą pokazywane w pierwszej kolejności.

 

Jak dołączyć do społeczności stworzonej przez innego użytkownika:

Żeby dołączyć do społeczności stworzonej przez innego użytkownika, kliknij w znajdujący się po prawej stronie przycisk „Dołącz do tablicy”. Twoja prośba zostanie wówczas przekazana do właściciela lub moderatorów społeczności, którzy będą mogli ją zaakceptować bądź zignorować.

 

Jak zapraszać użytkowników do swojej społeczności:

Istnieją 3 sposoby na dodawanie nowych użytkowników do swoich społeczności:

1. W momencie dodawania nowej tablicy, zaznacz opcję: „Społeczność”. Poniżej pojawi się okienko, w którym zostaniesz poproszony o podanie loginów użytkowników, których chcesz zaprosić do swojej społeczności. Po wybraniu określonych osób kliknij „Zaproś”, żeby zapisać zmiany naciśnij „Dodaj tablicę”.

Jeśli nie zaprosiłeś użytkowników do społeczności w momencie tworzenia tablicy, możesz to zrobić później.

2.  Kliknij w “Edytuj tablicę”. W polu “Zaproś znajomych” wpisz login użytkownika, którego chcesz zaprosić, zapisz zmiany i czekaj na przyjęcie zaproszenia.

3.  Kiedy dodasz min. 3 zszywki do stworzonej przez Ciebie wspólnej tablicy czyli społeczności, z prawej strony pojawi się lista uczestników, a pod nią przycisk ”Zaproś”. Kliknij w niego i wybierz użytkowników, których chcesz zaprosić.

 

Jak zmienić tło?

Obraz może zostać zmieniony tylko i wyłącznie przez właściciela tablicy.

Aby tego dokonać najedź kursorem myszy na obrazek. W prawym dolnym rogu pojawi się ikonka zmiany tła. Po jej kliknięciu zostaną wyświetlone przykładowe zdjęcia, z których możesz skorzystać. Istnieje również możliwość wgrania obrazu z dysku. Minimalny rozmiar obrazu dla tła to 923px szerokości oraz 342px wysokości.

 

Jak zmienić ustawienia?

Ustawienia społeczności możesz zmienić w dowolnym momencie. Aby tego dokonać kliknij na ikonkę znajdującą się po prawej stronie, zaraz pod głównym zdjęciem. Na ekranie pojawi się okno, w którym będziesz mieć możliwość zmiany informacji na temat społeczności ( jej nazwę, opis, kategorię i rodzaj społeczności). Znajdziesz tam także wykaz uczestników, oraz czarną listę.

 

Jak dodać Administratorów do swojej społeczności?

Jeśli chcesz nadać użytkownikowi prawa moderatora, bądź właściciela  kliknij ikonę ustawienia. Następnie przejdź do listy uczestników. Kliknij przycisk “Zmień status”. W oknie pojawią się 3 możliwości wyboru: uczestnik, moderator i właściciel. W zależności od praw, jakie chcesz nadać użytkownikowi wybierz właściwą opcję. Moderator zyska częściową kontrolę nad społecznością: będzie mógł dodawać i usuwać użytkowników. Funkcja właściciela oznacza natomiast władzę nieograniczoną: zarządzanie całą społecznością i ustawieniami.

 

Jak usunąć użytkowników z tablicy?

Jeśli chcesz usunąć określonego użytkownika ze swojej społeczności, kliknij ikonę ustawienia. Następnie przejdź do listy uczestników. Wybierz opcję “Usuń z tablicy”.

 

Co to jest czarna lista?

Użytkownik, który trafi do czarnej listy nie będzie mógł dodawać zszywek i uczestniczyć w społeczności. Wszystkie funkcje zostaną dla niego zablokowane. Jeżeli klikniesz w przycisk “Usuń użytkownika” z czarnej listy, to zostanie on wykluczony z tablicy, nie będzie więcej jej uczestnikiem.

 

Jak przestać uczestniczyć w społeczności?

Jeśli chcesz przestać uczestniczyć w społeczności przejdź do wspólnych tablic, pod każdą z nich będzie znajdowała się ikona, z napisem uzależnionym od twojej pozycji. W przypadku uczestnika będzie to - “Zobacz”, moderatora - “Zaproś”, właściciela - “Edytuj”. Kliknij w ikonę, w prawym górnym rogu ukaże się komunikat “Opuść tablicę”. Po naciśnięciu zostaniesz usunięty ze społeczności.

 

Jak usunąć społeczność?

Wybierz zakładkę społeczności: pod tymi, które są twoją własnością będzie znajdował się przycisk: “Edytuj”. Kliknij. W prawym górnym rogu, pojawi się przycisk z napisem: “Usuń”. Jeśli usuniesz społeczność, nie będzie możliwości jej przywrócić.

Zamin usuniesz społeczność masz możliwość przenieść zszywki do innej tablicy lub społeczności.

Pamiętaj! Tablicę może usunąć tylko i wyłącznie jej właściciel!

 

Społeczności “Otwarte” i “Na zaproszenie”

Uczestnikiem społeczności otwartej może być dowolny użytkownik.

Prośba o dołączenie zostanie zaakceptowana automatycznie.

Społeczność “Na zaproszenie”  wiąże się z możliwością selekcji użytkowników. Możesz wysłać prośbę o dodanie do społeczności, jednak nie koniecznie zostanie ona zaakceptowana.

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY