Więcej zszywek z tablicy

Walentynki

cudowne serce
arbuzowe serduszka
Ciastka na walentynki :)
Składniki:
*1,5 szklanki mąki
*1/4 łyżeczki soli
*1 łyżeczka cukru 
*2/3 kostki masła (113 g) pokrojonego w małe kawałki 
*4-5 łyżek wody
*serek ricotta 
*wiśnie, truskawki itp. (świeże lub w syropie)
*cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Wymieszaj mąkę, sól i cukier w dużej misce. Za pomocą rozdrabniacza do ciasta lub za pomocą palców wymieszaj masło z suchymi składnikami - kawałki masła powinny być nie większe niż małe ziarenka groszku. Mieszaj (lub siekaj) przez około 4-5 minut.Stopniowo dodaj 4 łyżki lodowatej wody i mieszaj tak długo aż ciasto się nie połączy (dodaj ostatnią łyżkę lodowatej wody jeśli jest taka potrzeba, jednak nie mieszaj zbyt długo bo ciasto zrobi się bardzo twarde).Z ciasta zrób kulkę i ją spłaszcz. Owiń ją w folię spożywczą i schładzaj w lodówce przez przynajmniej 30 minut a następnie rozwałkuj i wytnij ciasteczka za pomocą wykrawaczki w kształcie serca. Owoce drobno posiekaj. Na połowę serduszek nałóż po łyżeczce sera ricotta i łyżeczce drobno posiekanych owoców,a następnie przykryj je drugą połową wyciętych z serduszek. Krawędzie ciasta sklej palcami lub dociskając je widelcem. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C i wyłóż blachę papierem pergaminowym. Posmaruj ciasteczka z wierzchu masłem, wsadź do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut na złoto-brązowy kolor. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta i piekarnika zatem dobrze jest mieć ciasteczka cały czas na oku. Smacznego:*
:-)
lubię takie klimaty :D
:-)
koktajl króla Karola
I Love you
romantyczna kolacja
:)))
na śniadanie
serce ze świeczuszkami

Więcej zszywek ze źródła

polki.pl

Wielkanocna galareta Sałatka makaronowa z warzywami
Tego potrzebujesz:
- 30 dag makaronu świderki
- 1/2 brokuła
- 2 marchewki 
- biała cebula
- pęczek bazylii
- 20 dag pomidorków czereśniowych
- łyżka octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy
- łyżka słodkokwaśnego sosu chili
- 2–3 łyżki jabłek kaparowych
- sól, pieprz 
Sposób przygotowania
1. Makaron wsyp do posolonego wrzątku. Ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź, przelej zimną wodą i pozostaw
na sicie, aż do ostygnięcia.

2. Brokuł podziel na małe różyczki. Włóż do posolonego wrzątku i gotuj około 7 minut. W tym czasie obierz marchewkę, pokrój wzdłuż w cieniutkie paski (najlepiej nożem szczelinowym). Dodaj do brokułu na 2 minuty przed końcem gotowania. Następnie warzywa odcedź, przestudź.

3. Cebulę pokrój w piórka, listki bazylii poodrywaj od gałązek, część posiekaj, resztę odłóż do dekoracji. Pomidory pokrój na ćwiartki. Wymieszaj makaron z marchewką, brokułem, cebulą i jabłkami kaparowymi oraz posiekaną bazylią.

4 Ocet utrzyj z sosem chili, wymieszaj z oliwą. Sos dopraw solą i pieprzem, zalej sałatkę. Wymieszaj, udekoruj odłożonymi listkami bazylii. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem. Wielkanocna sałatka z jajkami i kurczakiem

Tego potrzebujesz:

    1 opakowanie sałaty (najlepiej roszponki)
    1 podwójna pierś z kurczaka (ugotowana lub upieczona)
    1 pęczek rzodkiewki
    1 małe awokado
    20 czarnych oliwek
    4 jajka ugotowane na twardo
    1 mały świeży ogórek
    6 łyżek oleju roślinnego
    2 łyżeczki soku z cytryny
    3 łyżeczki miodu
    sól
    pieprz

Sposób przygotowania
Sprawdź przepis na sałatkę z kurczakiem i jajkami!

    Opłucz i dobrze osusz sałatę.
    Umyte rzodkiewki i ogórka pokrój w plasterki.
    Oliwki pokrój w plasterki.
    Awokado obierz i pokrój na kawałki.
    Jajka obierz i pokrój w ćwiartki.
    Mięso porwij na kawałki.
    Roszponkę wymieszaj z rzodkiewką, ogórkiem, oliwkami, awokado i mięsem.
    Polej sosem, delikatnie wymieszaj, przełóż do salaterki.
    Obłóż ćwiartkami jajek. Ogórkowe łódeczki

Tego potrzebujesz:

    2 krótkie świeże ogórki
    20 dag kremowego sera śmietankowego
    1/2 pęczka rzodkiewek
    mały ząbek czosnku
    mały pęczek koperku
    mały pęczek szczypiorku
    2 łyżki pestek słonecznika
    sól
    świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania

    Ogórki umyj, osusz papierowym ręcznikiem, przekrój wzdłuż na pół, wydrąż pestki. Rzodkiewki opłucz, osusz, oczyść, pokrój w cienkie plasterki, a następnie w słupki. Koperek i szczypiorek opłucz, otrząśnij z wody, posiekaj (powinno być po 2 łyżki posiekanych ziół). Pestki słonecznika upraż na suchej rozgrzanej patelni na rumiany kolor. Uważaj, by się nie przypiekły.
    Serek wymieszaj z rzodkiewkami, obranym i rozgniecionym ząbkiem czosnku, koperkiem i szczypiorkiem. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nałóż przygotowaną masę do wydrążonych połówek ogórków. Każdą połówkę przetnij na pół. Na koniec posyp uprażonym słonecznikiem. ... ... ... Czas nowych modnych inspiracji tej WIOSNY":)-dłuższe spódnice nice^^ ...
Przypnij Polub Komentuj
  159

:)))

jaszczur87

jaszczur87

może kiedyś wyrośnie w moim ogródku ...

13.02 o 19:56    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Marabelka
likeaboy
Atoya1304
AGAPI
superpaula
AugustPerfect

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
Pierwsze kroki do góry