Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Przepisy

kotleciki z jajek :))
czekoladowe ciasto z bezą i kremem adwokatwowym
kostka alpejska :)
naleśniki z serem i orzechami :)
(przepis po kliknięciu w zdj) 
Tort stracciatella z malinami ^^ mmmm....
Tarta truskawkowa z bezą - Przepis

Spód:
• 180 g mąki
• 2 łyżki cukru pudru
• mała szczypta soli
• 100 g masła, zimnego
• 1 żółtko
• 1 łyżka zimnej wody
Truskawki:
• 300 g truskawek (mogą być twardsze, mniej dojrzałe)
• 3 łyżki kisielu truskawkowego w proszku (użyłam kisielu z kawałkami owoców) lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 5 łyżek marmolady o smaku truskawkowym lub dżemu truskawkowego
Beza:
• 3 duże (L) białka
• 150 g cukru
• 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej



Przygotowanie:

Spód: formę na tartę o średnicy około 24 cm wysmarować masłem. Mąkę połączyć z cukrem i solą, dodać pokrojone na kawałeczki masło i zmiksować mikserem (mieszadłem) aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać ciasto palcami), następnie dodać żółtko oraz wlać wodę i dalej miksować lub zagniatać ciasto ręką łącząc składniki w jednolite i gładkie ciasto. Zawinąć kulę z ciasta w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia podsypanymi mąką, wyłożyć ciastem dno i boki formy, papier odkleić i wyrzucić. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Ciasto (spód i boki) okryć folią aluminiową, na spód wysypać suchą fasolę, ryż lub inne obciążenie np. kawałki jabłek. Piec przez 15 minut, następnie zdjąć obciążenie i folię i piec jeszcze przez około 13 minut na złoty kolor.
Beza: piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Białka wlać do miski i ubi...
Szarlotka z bitą śmietaną
Sposób przygotowania
Składniki na biszkopt:
2 jajka

1/3 szklanki cukru

50 g mąki pszennej

20 g mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).

Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto.

Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 25 minut (do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.

Składniki na mus jabłkowy:

1 kg jabłek, najlepiej kwaskowych (80 dag po obraniu)

1/4 szklanki wody

cukier - do smaku

20 g żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody (dałam paczkę galaretki cytrynowej)

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Włożyć je garnka, wlać wodę, wsypać cukier. Gotować jabłka pod przykryciem, na niedużej mocy, aż będą miękkie. Zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać rozpuszczoną żelatynę (może być ciepła, zarówno woda z żelatyną, jak i masa jabłkowa) lub galaretkę (w proszku). Dokładnie wymieszać. Wystudzić przed wyłożeniem na biszkopt, najlepiej by masa trochę zgęstniała - by nic nie wsiąkła w biszkopt. (Ja odrobinę gorącej masy wyłożyłam na...
golonka po bawarsku ;)
tarta z gruszkami i czekoladą ^^
piernikowa gorąca czekolada :)
...
Szybkie spaghetti carbonara ^^
Spaghetti Arrabiata ^^
zapiekanka z kaszy gryczanej ^^
tort chałwowy ^^
rozgrzewająca herbata z imbirem :))
tortille z kurczakiem i salsą pomidorową :)
Hiszpański tapas - krokiety z szynki ^^
Tortilla z paprykowym nadzieniem mm ^^
dip koktajlowy ^^
kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym ^^
mięsne kulki z dipem BBQ ^^
Domowa chałwa.! ^^ 
(ilość można dowolnie zwiększać/ zmniejszać)
- 300 g sezamu,
- 2-3 łyżki miodu (lub więcej w zależności od upodobań)
+ mak / wiórki kokosowe / kakao / rodzynki - co kto lubi
 
Sezam wrzucam do wysokiego naczynia i miele blenderem, aż do uzyskania konsystencji pasty.
Dodaje stopniowo miód, aż stanie się tak słodka jak lubimy - na tym etapie mieszam łyżką (jest to też moment na dodanie ewentualnych bakalii) :)
Z masy formuje gruby "baton", zawijam w folię spożywczą i wkładam na kilka godzin do lodówki.
Schłodzony kroję na kawałki :))
risotto z czterema serami ^^
sałatka z awokado i kurczakiem :)
panna cotta ^^
Obserwuj użytkownika
xsquatx5

xsquatx5

Dodane 2.01 o 0:22
Przypnij Polub Komentuj
  5761
...

...

dudus93

dudus93

kubek kolo jajaka jest pusty?

2.01 o 7:41    | 
Rouzi6

Rouzi6

dudus93, myślę, że to sól

2.01 o 9:32   1  | 
SpongebobBoss94

SpongebobBoss94

TAK BO TAM BĘDZIE JAJKO;)

3.01 o 17:37    | 
darraj

darraj

Ja rowniez widze sol ;p

9.01 o 13:12    | 
SpongebobBoss94

SpongebobBoss94

a bez kitu xD nie każdy ślepy widdzi.. xD

9.01 o 15:47    | 
carolinka17

carolinka17

Nie polecam takiej ilości sera bo ser sie roztopi ocieknie na cały rulonik i trudno sie przypiecze... wiem z doświadczenia.

19.01 o 13:53    | 
Isiowa

Isiowa

co to za ciasto? może być z francuskiego? robił ktoś z francuskiego?

22.01 o 17:49    | 
lucy_lbn

lucy_lbn

Z tego co widać na opakowaniu to ciasto do pizzy :) ja robiłam podobne na francuskim i mi osobiście bardzo smakowały :)

27.01 o 16:42    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Daria_Ada_Tatiana
wikmik21
czarnolinka
ewka1452
jowitkaxd
thekonesia
leosiek
Req449
kaszandra
Czekoada
SpongebobBoss94
brooklyn13
ewelsta
czescnati
bitseth
agiffa
Belee
abusepart
nanul_dyderka
monis2009
karolinasom
Lialam
titi2
klaudia34
pkpietrzak
Swallow25
pnaprezent
salatkaprzepis
buniasylwunia
klaudia_zszywka
anulka1996
trish85
izabel_85

oraz 51 innych użytkowników

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry