Interpretacja i analiza utworu Bolesława Leśmiana „Dziewczyna”.


Więcej zszywek z tablicy

przepisy

...
Kulki ryżowe
PALUCHY CZOSNKOWO-SEROWE. S...
Składniki na domowe Ptasie ...
Kotlety ziemniaczane z sose...
pyszności ❤
Cygara schabowe w sosie ceb...
Ciasto Mandarynkowiec
Polędwiczki z jabłkami
Co na Obiad? TOP 16 Różnych...
TOP 15 Najlepszych Przepisó...
Chleb dla początkujących
Naleśniki po chłopsku z sos...
Filet z kurczaka przykryty ...
Śledzik w warzywach
Słonecznikowiec
Sałatka z pieczarkami i serem
uda kurczaka z curry pieczo...
Krokiety ziemniaczane z far...
Przepis na Piernik w 15 War...
Cebulowy chleb z naczynia ż...
12 Pysznych Przepisów na Do...
Fale Dunaju
Snikers bez pieczenia Skład...
Ciasto orzechowe cappuccino
Maślane ciasteczka z czekoladą
agatka_k

agatka_k od MaJe_CzKa222

Dodane 30.03 o 12:00
Obserwuj
   Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami schab: 6 plastrów pieczarki, pokrojone w talarki: 150 g mleko: 250 ml mąka pszenna typu 450: 20 g masło (82% tłuszczu): 20 g ser Emmentaler, starty na drobnych oczkach : 80 g ser Gran Padano : 2 łyżki oliwa z oliwek do smażenia : 1 łyżka musztarda Dijon: 1 łyżka ocet biały winny: 2 łyżki oliwa z oliwek: 4 łyżki sałata masłowa: 1 szt. sól: szczypta pieprz: szczypta Dla 4 osób Czas przygotowania: około 20 minut Czas pieczenia: 2-5 minut (do momentu, aż się zarumieni) *Przygotuj: naczynie żaroodporne, trzepaczkę, słoik. *Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C ¬(termoobieg lub funkcja grilla) Sos beszamel: Do garnka wlewamy 250 ml mleka. Gotujemy, uważając, żeby nam się nie przypaliło.  W kolejnym garnku roztapiamy 20 g masła, które powinno się rozpuścić równomiernie na dnie garnka. Do garnka z rozpuszczonym masłem dodajemy 20 g mąki, cały czas mieszamy. Podsmażamy zasmażkę (mąka nie może być surowa). Bierzemy trzepaczkę. Ciepłe mleko dolewamy do garnka z zasmażką. Mieszamy bardzo energicznie, aż sos się zagęści. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy starty na drobnych oczkach ser Emmentaler, mieszamy. Zestawiamy garnek z ognia.  Schab: 6 plastrów schabu myjemy i osuszamy. Plastry schabu kładziemy na desce do krojenia. Odkrawamy białe błonki. Przygotowane mięso odstawiamy na bok. 150 g pieczarek kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek. Plastry schabu doprawiamy pieprzem i solą z obu stron, a następnie kładziemy na rozgrzaną patelnię. Mięso smażymy z obu stron – gdy jest już podsmażone, przekładamy je do naczynia żaroodpornego.  Na tę samą patelnię wrzucamy pieczarki, solimy, smażymy. Do sosu beszamel dodajemy sok z mięsa, który zebrał się w naczyniu żaroodpornym. Do sosu dodajemy pieczarki prosto z patelni. Sos beszamel rozsmarowujemy na plastrach schabu. Posypujemy 2 łyżkami startego sera Grana Padano. Wkładamy schab do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C (termoobieg lub funkcja grilla) i pieczemy do momentu, aż całe danie się zarumieni (około 2-5 minut). Sałata: Wcześniej umytą i dobrze osuszoną sałatę masłową rwiemy na kawałki, które wkładamy do miski. Do słoika dodajemy 1 łyżkę musztardy Dijon, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki białego octu winnego. Energicznie potrząsamy słoikiem. Dodajemy 1 łyżkę wody, potrząsamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zamykamy słoik i energicznie nim potrząsamy. Polewamy sałatę sosem a następnie przekładamy ją do mniejszych miseczek. Wyjmujemy schab. ...

   Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami schab:

6 plastrów pieczarki, pokrojone w talarki: 150 g mleko: 250 ml mąka pszenna typu 450: 20 g masło (82% tłuszczu): 20 g ser Emmentaler, starty na drobnych oczkach : 80 g ser Gran Padano : 2 łyżki oliwa z oliwek do smażenia : 1 łyżka musztarda Dijon: 1 łyżka ocet biały winny: 2 łyżki oliwa z oliwek: 4 łyżki sałata masłowa: 1 szt. sól: szczypta pieprz: szczypta Dla 4 osób Czas przygotowania: około 20 minut Czas pieczenia: 2-5 minut (do momentu, aż się zarumieni) *Przygotuj: naczynie żaroodporne, trzepaczkę, słoik. *Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C ¬(termoobieg lub funkcja grilla) Sos beszamel: Do garnka wlewamy 250 ml mleka. Gotujemy, uważając, żeby nam się nie przypaliło.  W kolejnym garnku roztapiamy 20 g masła, które powinno się rozpuścić równomiernie na dnie garnka. Do garnka z rozpuszczonym masłem dodajemy 20 g mąki, cały czas mieszamy. Podsmażamy zasmażkę (mąka nie może być surowa). Bierzemy trzepaczkę. Ciepłe mleko dolewamy do garnka z zasmażką. Mieszamy bardzo energicznie, aż sos się zagęści. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy starty na drobnych oczkach ser Emmentaler, mieszamy. Zestawiamy garnek z ognia.  Schab: 6 plastrów schabu myjemy i osuszamy. Plastry schabu kładziemy na desce do krojenia. Odkrawamy białe błonki. Przygotowane mięso odstawiamy na bok. 150 g pieczarek kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek. Plastry schabu doprawiamy pieprzem i solą z obu stron, a następnie kładziemy na rozgrzaną patelnię. Mięso smażymy z obu stron – gdy jest już podsmażone, przekładamy je do naczynia żaroodpornego.  Na tę samą patelnię wrzucamy pieczarki, solimy, smażymy. Do sosu beszamel dodajemy sok z mięsa, który zebrał się w naczyniu żaroodpornym. Do sosu dodajemy pieczarki prosto z patelni. Sos beszamel rozsmarowujemy na plastrach schabu. Posypujemy 2 łyżkami startego sera Grana Padano. Wkładamy schab do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C (termoobieg lub funkcja grilla) i pieczemy do momentu, aż całe danie się zarumieni (około 2-5 minut). Sałata: Wcześniej umytą i dobrze osuszoną sałatę masłową rwiemy na kawałki, które wkładamy do miski. Do słoika dodajemy 1 łyżkę musztardy Dijon, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki białego octu winnego. Energicznie potrząsamy słoikiem. Dodajemy 1 łyżkę wody, potrząsamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zamykamy słoik i energicznie nim potrząsamy. Polewamy sałatę sosem a następnie przekładamy ją do mniejszych miseczek. Wyjmujemy schab. ...

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: