Więcej zszywek z tablicy

Słodkości

bananowe Lollipopsy :)
krowkowe-ptasie-mleczko
jagodowy-sernik
Składniki:
Pudełko lodów waniliowych
Polewa czekoladowa
Orzeszki ziemne
Czekoladowe ciasteczka
Masa krówkowa
 Wykonanie:
Do kubeczka plastikowego daj łyżkę lodów.
Mieszaj polewę czekoladową i masę krówkową puki nie będzie rzadka, ale bez przesady.
Orzechy pokrój w jak najmniejsze kawałeczki.
Pokrój ciasteczka na mniejsze części.
Wsyp orzechy do kubeczka z łyżką lodów, polej polewą czekoladową.
Dodaj kolejną łyżkę lodów waniliowych, wrzuć orzechy i polej masą krówkową.
Dodaj kawałki pokrojonych ciasteczek, kolejną łyżkę lodów i na sam szczyt orzechy.
Wbij w sam środek drewniany patyczek.
Daj do zamrażarki.
CIASTO CAPPUCCINO
BOUNTY : wiórki kokosowe , śmietanka 30/36% , polewa czekoladowa.
Co potrzebujemy: 
Masa budyniowa 
0,5 l mleka
kostka margaryny (może być też masło)
3/4 szklanki cukru
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki kartoflanki
Masa śmietanowa 
750 ml śmietany kremówki 30% 
3 śmietan-fixy
3 łyżeczki cukru
żelatyna
+ puszka masy krówkowej (kajmak) + 500 g herbatników + 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady



1. Przygotowujemy masę budyniową. 250 ml mleka zagotowujemy, a drugie 250 ml mieszamy z cukrem i mąką. Powstałą "mieszaninę" dolewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, aż zrobi się gęsta masa. Studzimy ją. Miękką margarynę rozmiksowujemy i dodajemy do niej ostudzoną masę. Wszystko dokładnie miksujemy.

2. Na blaszce układamy warrstwę herbatników. Smarujemy je masą krówkową (jeśli jest za twarda, podgrzewamy na ogniu) i przykrywamy następną warstwą herbatników. Teraz wykładamy masę budyniową i znów przykrywamy ją herbatnikami. 
Taką blaszkę włożyłam na noc do lodówki, a rano ubiłam śmietanę, dodałam śmietan-fixy, cukier i żelatynę (przygotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu; ja rozpuszczam 10g w niewielkiej ilości gorącej wody). 
Wykładamy masę śmietanową na herbatniki. Można od razu zrobić całość i zajadać się, ale lepiej żeby herbatniki zrobiły się bardziej miękkie. Na wierzch trzemy gorzką czekoladę.



* możemy zrobić ciasto na blaszce mniejszej niż standardowa, wtedy będzie wyższe
Mus cMus czekoladowo - śmietankowy w herbatnikach

Składniki:
500 g serka mascarpone
200 ml śmietanki kremówki
150 g gorzkiej czekolady
ok. 80 g cukru
5 paczek herbatników (ok. 50 herbatników)
3 łyżki mleka
2-3 łyżki likieru amaretto, rumu lub innego, dobrego alkoholu
Serek mascarpone, cukier i śmietankę kremówkę dokładnie ubić na puszystą masę. Dodać alkohol i dokładnie wymieszać.

Spód i boki podłużnej foremki do keksów wyłożyć herbatnikami, docinając je tak, by jak najściślej przylegały. Wyłożyć połowę masy mascarpone i przykryć ją kolejnymi herbatnikami.

Czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić i dodać do reszty masy mascarpone. Ubić do całkowitego połączenia składników i wyłożyć na herbatniki. Przykryć dokładnie resztą herbatników i wstawić do lodówki na około 4 godziny lub lepiej na całą noc.

Po tym czasie deser jest gotowy, wystarczy odwrócić foremkę i wyłożyć go na talerz.zekoladowo - śmietankowy w herbatnikach

Składniki:
500 g serka mascarpone
200 ml śmietanki kremówki
150 g gorzkiej czekolady
ok. 80 g cukru
5 paczek herbatników (ok. 50 herbatników)
3 łyżki mleka
2-3 łyżki likieru amaretto, rumu lub innego, dobrego alkoholu
Serek mascarpone, cukier i śmietankę kremówkę dokładnie ubić na puszystą masę. Dodać alkohol i dokładnie wymieszać.

Spód i boki podłużnej foremki do keksów wyłożyć herbatnikami, docinając je tak, by jak najściślej przylegały. Wyłożyć połowę masy mascarpone i przykryć ją kolejnymi herbatnikami.

Czekoladę rozpuś...
muffiny wiśniowe z musem czekoladowym
  MUFFINY WIŚNIOWE Z CZEKOLADĄ:
-250g przesianej mąki pszennej
-100g cukru
-2 czubate łyżeczki kakako
-1 łyżeczka cynamonu
-1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-opakowanie cukru waniliowego
-100g białej czekolady pokrojonej w kostkę
-garść wiśni
-2 jajka
-0,5 szklanki  mleka
-125g rozpuszczonej margaryny

 MUS CZEKOLADOWY
-250g serka mascarpone
-200ml śmietanki 36%
-100g czekolady mlecznej

 1. Wszystkie składniki suche muffinów wymieszać ze sobą w jednej misce, a w drugiej wszystkie mokre składniki. Następnie zmieszać ze sobą zawartości obu misek i za pomocą drewnianej łyżki w miarę szybko wymieszać. Gotowe ciasto nałożyć do przygotowanych foremek do 3/4 wysokości i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170st, na około 15-20 minut.

2.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, a następnie dodawać do niej stopniowo serek mascarpone, a potem rozpuszczoną czekoladę i całość dokładnie wymieszać. Gotowy mus schłodzić jeszcze przez chwilę w lodówce.

3. Mus czekoladowy przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką w gwiazdeczkę i nakładać go na przestygnięte muffinki. Gdy każdy muffin będzie miał już swoją "czapeczkę" z musu czekoladowego posypać wszystkie cukrowymi dekoracjami.
Czekoladowo-kawowe trio
Biszkopt:
5 jaj
5 pełnych łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniacznej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Masa czekoladowa:
masa do karpatki
2 szklanki mleka
200g masła
2 łyżki nutelli

Masa kawowa:
250g śmietany kremówki
250g serka mascarpone
1 łyżka żelatyny
2 łyżki wody
1 łyżka cukru pudru
100g cappucino
Ponadto 1,5 szklanki kawy i 3 łyżki amaretto do nasączenia i kilka podłużnych biszkoptów.

 Piekarnik nagrzać do 160°C. Blachę o wymiarach 20x34cm wyłożyc papierem do pieczenia. Białka z odrobina soli ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier. Do ubitej piany dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać i łyżką delikatnie połączyć z masą jajeczną. Całość wlać do blachy. Piec ok. 40 minut, do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić.

 

  Z masy karpatkowej ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem, stopniowo dodawać zimny budyń. Na konieć dołożyć nuttellę. Wymieszać.

 

  Bitą śmietanę ubić z cukrem i proszkiem cappucino. Do serka mascarpone wlać łyżkę amaretto, zamieszać. Ubitą śmietanę połączyć z serkiem mascarpone. Zazwyczaj dodanie mascarpone do śmietany powoduje, że nie trzeba już żadnych usztywniaczy, ale ponieważ śmietana z cappucino wydawała mi się niezbyt sztywna, dodałam jeszcze żelatynę. Przecież na taka okazję wszystko musiało być perfect ;) (łyżkę żelatyny zalać 2 łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać i dodać do ubitej śmietany).

 

  Zapar...
SKŁADNIKI (10 murzynków):

3 białka
300 g cukru
1/2 szklanki wody
10 wafelków
1/2 tabliczki czekolady
szczypta soli


    Białka powinny mieć temperaturę pokojową, bo wtedy lepiej się ubijają.
    Do małego rondelka wsypujemy cukier i wlewamy wodę, mieszamy i wstawiamy na gaz. Gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut od rozpoczęcia wrzenia syropu.
    W czasie gotowania się syropu ubijamy białka wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    Gorący syrop wlewamy do białek cienką strużką bez przerywania ubijania. Kontynuujemy ubijanie, aż masa zgęstnieje na krem.
    Masę przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy do kremu i wyciskamy do wafelków spiralnie jak lody z maszyny.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i polewamy nią lody.
Galaretka kawowo-czekoladowa
Składniki na 2 duże porcje:

2 łyżeczki żelatyny w proszku GELLWE
niecała szklanka zaparzonej kawy ( u mnie rozpuszczalna Nescafe, posłodzona mocniej niż zazwyczaj)
czekolada mleczna wiśniowa
garść suszonych wiśni
100 ml śmietanki kremówki + 120 ml ubitej kremówki
50g białej czekolady
odrobina ciepłej wody
szczypta soli

-Najpierw robimy dolną warstwę:

Do zaparzonej kawy dodajemy łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej całkowicie w ciepłej wodzie. Całość mieszamy, wlewamy do pucharka i odstawiamy do ostygnięcia. Po wystudzeniu wkładamy pucharka do lodówki, aż do momentu stężenia się galaretki.

-Następnie produkujemy środkową warstwę:

Rozpuszczamy wiśniową czekoladę w kąpieli wodnej, dodajemy do niej 100 ml śmietany kremówki i całość delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy suszone wiśnie oraz rozpuszczoną w ciepłej wodzie łyżeczkę żelatyny. Gotową masę odkładamy na chwilę do przestudzenia się, a następnie wlewamy na kawową galaretkę i odstawiamy do lodówki, do chwili stężenia się galaretki.

- I nadszedł czas na białą warstwę:

50 g rozpuszczonej w kąpieli wodnej białej czekolady dodajemy do ubitej na sztywno kremówki z odrobiną soli. Całość miksujemy i wlewamy na na deser. I znowu sru do lodówki i czekamy, aż stężeje…
Mini serniczki z kremem Milky Way

Składniki na ciasteczkowy spód:

100 g pełnoziarnistych herbatników
2 łyżki rozpuszczonego masła
1 łyżka kakao rozpuszczalnego

Składniki na masę serową (9 sztuk):

450 g kremowego twarogu
6 kopiastych łyżek cukru pudru
1 małe jajko
1 płaska łyżka mąki pszennej
2 kropelki olejku waniliowego (opcjonalnie)

Dodatkowo:

9 łyżeczek kremu Milky Way (może być inny czekoladowy ;))




Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 180 st.

Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami. Ciasteczka kruszymy - najlepiej przy pomocy wałka ;) i łączymy z roztopionym masłem. Masę ciasteczkową wykładamy na dno papilotek i dociskamy.

Składniki na masę serową mieszamy za pomocą łyżki i wlewamy na masę ciasteczkową. Na górę kładziemy po jednej łyżeczce kremu Milky Way lub innego czekoladowego. :)

Wkładamy blaszkę do nagrzanego do 180 st piekarnika.

Po około 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 100-110 st i pieczemy jeszcze przez 20 minut.

Po tym czasie studzimy serniczki w otwartym piekarniku, następnie wyciągamy i studzimy zupełnie - wciąż w blaszce, bo zanim wystygną będą podatne na odkształcenia.

Wystudzone mini serniczki są już praktycznie gotowe, ale polecam schłodzić przed podaniem w lodówce przez około 30 min - będą cudownie kremowe i bielutkie
Wafle z galaretką

Składniki :
opakowanie wafli
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
2 opakowania galaretki wiśniowej
0,7l gorącej wody
Przygotowanie :

Przygotuj blaszkę (najlepiej wielkości wafli) lub przytnij wafle tak aby pasowały do blaszki. Wyłóż formę folią. Mleko w puszcze włóż do rondelka i gotuj na wolnym ogniu około 2 -2,5 godzin. Dolewaj czasem wodę tak aby puszka była w całości zanurzona w wodzie. Ostudź. Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i pozostaw do ostudzenia. Przygotuj 4 wafle. 2 wafle posmaruj masą i przykryj suchym. Na dno blaszki połóż jedną cześć wafla. Wylej tężejącą galaretkę i połóż 2 wafle sklejone ze sobą masą krówkową. Górę przykryj folią, połóż książkę ( po to aby wafle nie wyginały się do góry) i szybko włóż do zamrażarki na 5 minut. Przełóż do lodówki i odstaw do całkowitego stężenia.
ciasto waniliowe z budyniem czekoladowym " czekoladowym "

Ciasto:
- mąka - 2 szklanki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- masło - 0,5 kostki
- cukier - 0,5 szklanki
- jajka - 2 szt
Masa budyniowa:
- mleko - 1 l
- budyń czekoladowy - 3 szt
Masa serowa:
- margaryna - 0,5 kostki
- serki homogenizowane np. Danio - ok. 600 g
- cukier - 0,5 szklanki
- jajka - 3 szt
- budyń śmietankowy - 1 op

Ciasto:
Zagniatamy mąkę przesianą z proszkiem , cukier , jajka i masło na gładkie ciasto.

Wykładamy na dużą blachę.

Masa budyniowa:
Budynie gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.

Gorące wylewamy na ciasto.

Masa serowa:
Białka ubijamy z odrobiną soli.

Margarynę ucieramy z cukrem.

Stale ucierając dodajemy żółtka i serki homogenizowane.

Dodajemy budyń śmietankowy a na samym końcu ubitą pianę z białek.

Delikatnie wszystko mieszamy.

Przygotowaną masę rozkładamy na wystudzonym budyniu.

Pieczemy około 40 minut w 160C.
delikatny kremowy mus z mleczną i białą czekoladą

Składniki:

500ml śmietanki 30%
2 łyżeczki żelatyny
100 g mlecznej czekolady
100 g białej czekolady
łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

250ml śmietanki podgrzewamy- nie doprowadzając do wrzenia. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Dodajemy żelatynę do gotującej się śmietanki. Czekoladę łamiemy na kawałki- w osobnej miseczce mleczną- osobno białą. Gdy śmietanka z żelatyną się połączą zalewamy przygotowane kostki czekolady i dokładnie mieszamy. Wychodzi po 125ml śmietanki na każdą czekoladę. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie ubijamy pozostałą część śmietanki dodając 1 łyżkę cukru pudru. Ubitą śmietanę dodajemy po połowie do każdej rozpuszczonej czekolady- dokładnie mieszając. Do małych miseczek wlewamy porcje czekolady mlecznej (można wstawić na 15-20min do lodówki i później dodać białą czekoladę, aby deser zrobił się warstwowy).
banany polane czekoladą
Ciasto z niespodzianką
Małe pączki z serka homogenizowanego

Składniki:
300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
1,5 szklanki mąki
3 jajka
1 łyżka cukru wanilinowego (ja użyłam cukru z prawdziwą wanilią)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
cukier puder do posypania

W garnuszku lub głębokiej patelni mocno rozgrzewamy olej (powinno być go głęboko na 4-5cm). Nie może być za zimny, aby pączki nie chłonęły tłuszczu. Jajka roztrzepujemy mikserem wraz z cukrem wanilinowym. Dodajemy serek i miksujemy ponownie. Stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Masa będzie gęsta. Ciasto nakładamy małą łyżeczką i za pomocą drugiej łyżeczki zrzucamy na gorący olej. Smażymy z dwóch stron (pączki o ile będą miały miejsce, będą się same przekręcać) na złoto-brązowy kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową na papierowy ręcznik do odsączenia. Gotowe najlepiej smakują posypane cukrem pudrem. Pączki są najlepsze od razu po upieczeniu.
ciasto bez pieczenia
Z zastygniętej (tu niebieskiej) galaretki wycinamy serduszko, najłatwiej za p...
2 szklanki mąki
2 jajka
3 czubate łyżki cukru, albo nawet i cztery 

pół kostki masła - około 12 dag
0,75 szklanki mleka

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (można zastąpić cukrem waniliowym)
szczypta soli

do posypania:
łyżka gruboziarnistego cukru

Masło rozpuszczam w rondelku.
Jajka roztrzepuję z mlekiem.
Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia i sól.
To wszystko mieszam, robię dołek i wlewam jajka i lekko przestudzone płynne masło, mieszam krótko i energicznie, ale niezbyt dokładnie - ciasto powinno być grudkowate.

Tak przygotowane ciasto nakładam do formy muffinowej, wypełniając każdy otwór do trzech czwartych wysokości. Muffiny posypuje gruboziarnistym cukrem i piekę 20-25 minut - czy są doskonale upieczone sprawdzam, wkłuwając do środka patyczek 
Po wyjęciu muffiny zostawiam w formie przez 10 minut, potem delikatnie je wyjmuję
Potrzebne:
3 smaki galaretki
Blachy z dołkami (takie jak na muffiny)
Jak zrobić?
Włóż szklanki do blachy z dołkami tak, aby była krzywo, ale żeby się nie przewróciła !!
Nalewaj pierwszą warstwę galaretki do szklanek i włóż do lodówki, aby szybciej zastygły.
Wlej 2 warstwę i również włóż do lodówki.
Wlej ostatnią (można już na prosto), włóż do lodówki i gotowe ;)
Ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym i śmietaną

 Składniki:
(biszkopt)
- 5 jajek,
 - 10 łyżek cukru, 
- 4 łyżki mąki, 
- 2 łyżki kakao, 
- 1 łyżeczek proszku do pieczenia

(krem budyniowy)
- 2 opakowania budyniu śmietankowego, 
- 200g masła lub margaryny, 

(bita śmietana)
- 300ml śmietany kremówki, 
- 3 łyżeczki cukru pudru, 
- 3-4 łyżki dżemu do posmarowania, 
- 30g gorzkiej czekolady do dekoracji.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodać 6 łyżek cukru i zmiksować z żółtkami. Połączyć delikatnie z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Piec 25-30 min w temp. 175-180 stopni C. 

 (krem budyniowy)
Budyń ugotować z 500ml mleka, po czym ostudzić i zmiksować z miękkim tłuszczem, na gładki krem. Ostudzony biszkopt posmarowac dżemem (bardzo cieniutko), na biszkopcie rozsmarować masę budyniową. Włożyć do lodówki, a w tym czasie ubić śmietane kremówkę z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę nałożyć na krem budyniowy. Gorzką czekoladę zetrzeć obieraczką do warzyw (albo na tarce na małych oczkach) na wierzch ciasta Deser wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
.Przepis na domowe bounty ze słodką śmietanką.
Masa serowo-śmietankowa
śmietana 30% 500ml
ser biały mielony 800g
cukier puder 250g
5 łyżeczek żelatyny
cukier waniliowy
czekolada gorzka
Biszkopt
6 jajek
1 szklanka cukru
2 budynie czekoladowe
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
2-3 łyżki mąki
Polewa czekoladowa
125 ml śmietanki 30%
czekolada mleczna


Przygotowanie
Całe jajka ubijamy z cukrem,budynie wsypujemy do szklanki i uzupełniamy mąką aby szklanka była pełna,dodajemy kakao i proszek do pieczenia,wszystkie składniki wsypujemy do ubitych jaj ,delikatnie mieszamy.Piec 20-30 min.Przekroić na dwie części.

Krem:

Cukier, cukier waniliowy i ser ucieramy, dodajemy ubitą śmietanę ,startą na tarce czekoladę i rozrobioną w 1/2 szklanki wody żelatynę(wcześniej należy ją namoczyć a następnie podgrzać ale nie dopuszczać do zagotowania) wymieszać i delikatnie wyłożyć na jedną część ciasta,przykryć drugą i polać polewą czekoladową
Obserwuj użytkownika
kasia8425

kasia8425

Dodane 9.07 o 21:48
Przypnij Polub Komentuj
  250
15 dag mąki pszennej (1 szklanka) 10 dag cukru (½ szklanki) 2 łyżeczki sody oczyszczonej 10 dag chałwy np. sezamowej 10 dag masła 1 szklanka mleka 1 jajko

Do miski przesypać mąkę pszenną, dodać cukier, sodę oczyszczoną i rozkruszoną palcami chałwę. Razem wymieszać. Masło roztopić i ostudzić. Dodać do niego mleko i jajko. Wymieszać widelcem, wlać do suchych składników i razem wymieszać. Ciastem napełniać formy do muffinek - tak do ¾ wysokości foremki. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez koło 25 minut w temperaturze 180 °C. Z podanych składników wyjdzie około 12 sztuk muffinek z chałwą.

15 dag mąki pszennej (1 szklanka) 10 dag cukru (½ szklanki) 2 łyżeczki sody oczyszczonej 10 dag chałwy np. sezamowej 10 dag masła 1 szklanka mleka 1 jajko

Do miski przesypać mąkę pszenną, dodać cukier, sodę oczyszczoną i rozkruszoną palcami chałwę. Razem wymieszać. Masło roztopić i ostudzić. Dodać do niego mleko i jajko. Wymieszać widelcem, wlać do suchych składników i razem wymieszać. Ciastem napełniać formy do muffinek - tak do ¾ wysokości foremki. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez koło 25 minut w temperaturze 180 °C. Z podanych składników wyjdzie około 12 sztuk muffinek z chałwą.

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
Pierwsze kroki do góry