Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Słodkości

bananowe Lollipopsy :)
Ciasto najprostsze pod słońcem

Składniki na ciasto

2 jajka
1 szklanka cukru (200 g)
0,5 szklanki oleju
3 łyżki dżemu ( u mnie czarna porzeczka)
2 szklanki mąki (280 g )
1 szklanka mleka
0,5 gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Składniki na masę serową

0,5 kg sera sernikowego
3 jajka
3 łyżki cukru
1 mały budyń bez cukru

Wykonanie ciasta

Wymieszać jajka ubić z cukrem, mleko podgrzać i rozpuścić w nim czekoladę. W drugiej misce przesiać mąkę z sodą, kakao i kawą rozpuszczalną. Jak mleko z czekoladą lekko przestygną wymieszać je z jajkami, olejem i dżemem. Następnie dodać suche składniki i połączyć, krótko mieszając.

Wykonanie masy serowej

Wymieszać wszystkie składniki.

Wylać ciemne ciasto na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 25/33 cm) na to wylać masę serową w esy floresy, można zamieszać widelcem. Pieczemy około 45 min w temp. 180 st. C.
Kinder Country bez pieczenia♥♥♥ SPRÓBUJ, NIE POŻAŁUJESZ :) Składniki... 350 ml śmietanki słodkiej 30%, 250 g serka mascarpone, 250 g herbatników, 2 białe czekolady 2 mleczne czekolady, 3 szklanki płatków Nestle Kangus + garść na wierzch... Przygotowanie: Białe czekolady roztopić w kąpieli wodnej,ostudzić. 200 ml śmietany ubić na sztywno , dodać serek mascarpone, zmiksować na wolnych obrotach dolewając powoli ostudzoną białą czekoladę. Wsypać Kangusy (3 szklanki) i wymieszać łyżką. W kąpieli wodnej roztopić czekolady mleczne, ostudzić. Resztę śmietany (150ml) ubić na sztywno, dodać do ostudzonej mlecznej czekolady i wymieszać , aż składniki się połączą. Formę do pieczenia lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia , ułożyć herbatniki jeden koło drugiego, wlać jasną masę, wyrównać,ponownie wyłożyć herbatnikami i wylać masę ciemną. Wierzch posypać garścią Kangusów , wstawić do lodówki na ok 2 godziny
Wafle z mlekiem w proszku
CIASTO BEZ PIECZENIA EKLER
mniam
murzynek z masa jogurtowa
Wafle z galaretką 

Składniki :
 opakowanie wafli 
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 
2 opakowania galaretki wiśniowej 
0,7l gorącej wody 
Przygotowanie :
 
Przygotuj blaszkę (najlepiej wielkości wafli) lub przytnij wafle tak aby pasowały do blaszki. Wyłóż formę folią. Mleko w puszcze włóż do rondelka i gotuj na wolnym ogniu około 2 -2,5 godzin. Dolewaj czasem wodę tak aby puszka była w całości zanurzona w wodzie. Ostudź. Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i pozostaw do ostudzenia. Przygotuj 4 wafle. 2 wafle posmaruj masą i przykryj suchym. Na dno blaszki połóż jedną cześć wafla. Wylej tężejącą galaretkę i połóż 2 wafle sklejone ze sobą masą krówkową. Górę przykryj folią, połóż książkę ( po to aby wafle nie wyginały się do góry) i szybko włóż do zamrażarki na 5 minut. Przełóż do lodówki i odstaw do całkowitego stężenia.
Delikatne bardzo smaczne pianki :) 
śmietana "Śnieżka" tylko z 1/2 porcji mleka + galaretka zrobiona z 250 ml wody; razem mieszamy (oczywiście jak galaretka będzie mieć temp. pokojową) i wstawiamy w chłodne miejsce :) Rozpuszczamy galaretkę w 3/4 szklanki wody dodajemy mleko skondensowane słodzone i wkładamy do lodówki na 3-5 minut a później miksujemy na najwyższych obrotach przez 10-15 minut galaretka wtedy :puchnie". Łatwe i smaczne:-) białe to śnieżka plus żelatyna zamiast galaretki
Galaretka w innej postaci ;) SKŁADNIKI: galaretka zielona 2 opakowania, galaretka żółta 2 opakowani, galaretka czerwona 2 opakowania, mleko 2 szklanki, śmietana słodka 1 szklanka, cukier waniliowy 1 opakowanie, cukier ok. 1 szklanka, żelatyna 6-7 łyżeczek. PRZYGOTOWANIE: Dwie galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach wody. Każdy kolor osobno. Ostawiamy do stężenia (najlepiej na noc). Gdy galaretki dobrze zastygną kroimy w kostkę. Dużą blaszkę wykładamy folią tak by zwisała za brzegi blaszki. Pokrojone galaretki przekładamy do blaszki mieszając kolory. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody. Śmietanę łączymy z mlekiem, cukrami, a następnie z żelatyną. Zalewamy galaretki. Można także lekko poruszyć blaszką by zalewa dostała się dokładnie między galaretki. Odstawiamy do lodówki do całkowitego do stężenia.
Składniki:

5 szt. galaretek w różnych kolorach (ja miałam granatową, zieloną, pomarańczową, żółtą i czerwoną)
250 ml mleka skondensowango (niesłodzonego)

Przygotować 10 miseczek. Każdą galaretkę podzielić na pół i wsypać do osobnych miseczek. (dobrze jest podzielić sobie 5 miseczek z lewej i 5 miseczek z prawej strony by się nie pomyliły.
Do miseczek po lewej stronie wlać po 250 ml wrzątku.
Do miseczek po prawej stronie wlać po 200 ml wrzątku i wystudzić a następnie do wystudzonych (!) dolać po 50 ml mleka skondensowanego (do każdej miseczki). Następnie wlewamy do formy babki "z kominem" kolejne warstwy. Można zacząć od najjaśniejszej lub najciemniejszej - jak wolimy. Wlewamy kolejno: najpierw galaretkę czystą a na nią galaretkę mleczną w tym samym kolorze. Poprzednia warstwa musi stężeć by móc wlewać koleją :) i tak do wyczerpania wszystkich kolorów.
Galaretkę z formy wyjmujemy zanurzając ją na kilka sekund w ciepłej wodzie. Odwracamy do góry dnem na półmisek i gotowe

Smacznego!
Babka bananowa - bardzo szybki i prosty przepis, a jaki smaczny! 


Składniki: 
- 3 lub 4 dojrzałe banany
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 3/4 szklanki cukru 
- 1 jajko 
- 1,5 szklanki mąki
- dwa paski czekolady (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli

Wykonanie: 
Przy wykonywaniu babki nie używaj miksera, a jedynie drewnianą łyżkę. 
1) Rozgnieć banany przy pomocy widelca.
2) W dużej misce wymieszaj roztopione masło z rozgniecionymi bananami.
3) Dodaj cukier, roztrzepane jajko.
4) Na końcu wsyp mąkę wymieszaną z sodą i szczyptą soli.
5) Dokładnie wymieszaj.
6) Na tym etapie możesz dodać pokruszoną czekoladę i ponownie wymieszać. 

Piecz przez około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do ok. 170oC, w foremce tzw. keksówce. Ciasto powinno być ciemne jak piernik.
Śnieżny  Puch .
Ciasto Śnieżny Puch <3 Uwielbiam, szybki sprawdzony.... Składniki: (na blaszkę 24x24 cm)... Spód: ok. 200 g herbatników... Śnieżny puch: 500 g twarogu sernikowego, zmielonego (może być z wiaderka), 3 łyżki cukru pudru, 2 Śnieżki (bita śmietana w proszku), 1 szkl mleka, 2 galaretki (u mnie agrestowe, mogą być również cytrynowe), 500 ml wrzącej wody... Kokosowa posypka: 6 łyżek wiórek kokosowych, 1 duża łyżka masła, 1 łyżka cukru... Przygotowanie: Spód: Blaszkę o wymiarach 24x24 cm (lub mniejszą- wtedy ciasto będzie jeszcze wyższe!) wyłożyć folią aluminiową. Na dnie poukładać herbatniki. Śnieżny puch: Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wodzie, odstawić do wystudzenia. Śnieżki zalać mlekiem i ubijać kilka minut, do uzyskania gęstej i puszystej bitej śmietany. Następnie dodać do niej cukier puder oraz zmielony ser, krótko zmiksować. Wystudzoną galaretkę strumyczkiem wlewać do masy, ciągle miksując, aż składniki się połączą. Masę śmietanowo-serową wylać na herbatniki. Schłodzić w lodówce. W międzyczasie przygotować kokosową posypkę: Masełko stopić w garnuszku, dodać cukier oraz wiórki kokosowe i smażyć kilka minut, aż kokos się zarumieni. Ważne, by nieustannie mieszać, by wiórki się nie przypaliły. Ostudzoną posypką kokosową posypać Śnieżny puch.
Ciasto piankowe na herbatnikach.
SKŁADNIKI

1/2 litra mleka 2%    
3łyżki mleka w proszku
2 czubate łyżki serka homogenizowanego 0%
2 płaskie łyżki żelatyny
7 tabletek słodzika rozpuszczonego w małej ilości ciepłej wody
płaska łyżeczka kakao odtłuszczonego
aromat czekoladowy i orzech laskowy po około 5 kropelek


    mleko w płynie wymieszać z mlekiem w proszku za pomocą trzepaczki
    Mleko zagotować, zdjąć z ognia
    Dodać słodzik i żelatynę, miesza do momentu aż żelatyna się rozpuści,
    Doda serek homogenizowany i miesza aż masa będzie jednolita
    Połowę masy odlać do dzbanuszka
    Do pozostałej doda kakao - najlepiej przesiać je przez sitko i aromaty
    Wlać ciemną masę do kubeczków/ miseczek tak aby zajęła połowę zawartość
    Wstawić na około godzinę do lodówki (białej części jeszcze nie chłodzimy)
    Gdy ciemna masa zgęstnieję wylewamy na nią biała i ponownie wkładamy do lodówki - ja zawsze wkładam na cała noc
Ciasto straciatella z malinami

Składniki na ciasto blaszka 33x23:
5 jajek,
200g mąki pszennej,
150g margaryny lub masła,
250g brązowego cukru,
2 łyżki kakao,
75g gorzkiej czekolady,
60ml mocnej zaparzonej kawy,...
Dalsza część przepisu po kliknięciu w zdjęcie.
krowkowe-ptasie-mleczko
jagodowy-sernik
Składniki:
Pudełko lodów waniliowych
Polewa czekoladowa
Orzeszki ziemne
Czekoladowe ciasteczka
Masa krówkowa
 Wykonanie:
Do kubeczka plastikowego daj łyżkę lodów.
Mieszaj polewę czekoladową i masę krówkową puki nie będzie rzadka, ale bez przesady.
Orzechy pokrój w jak najmniejsze kawałeczki.
Pokrój ciasteczka na mniejsze części.
Wsyp orzechy do kubeczka z łyżką lodów, polej polewą czekoladową.
Dodaj kolejną łyżkę lodów waniliowych, wrzuć orzechy i polej masą krówkową.
Dodaj kawałki pokrojonych ciasteczek, kolejną łyżkę lodów i na sam szczyt orzechy.
Wbij w sam środek drewniany patyczek.
Daj do zamrażarki.
CIASTO CAPPUCCINO
BOUNTY : wiórki kokosowe , śmietanka 30/36% , polewa czekoladowa.
Co potrzebujemy: 
Masa budyniowa 
0,5 l mleka
kostka margaryny (może być też masło)
3/4 szklanki cukru
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki kartoflanki
Masa śmietanowa 
750 ml śmietany kremówki 30% 
3 śmietan-fixy
3 łyżeczki cukru
żelatyna
+ puszka masy krówkowej (kajmak) + 500 g herbatników + 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady



1. Przygotowujemy masę budyniową. 250 ml mleka zagotowujemy, a drugie 250 ml mieszamy z cukrem i mąką. Powstałą "mieszaninę" dolewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, aż zrobi się gęsta masa. Studzimy ją. Miękką margarynę rozmiksowujemy i dodajemy do niej ostudzoną masę. Wszystko dokładnie miksujemy.

2. Na blaszce układamy warrstwę herbatników. Smarujemy je masą krówkową (jeśli jest za twarda, podgrzewamy na ogniu) i przykrywamy następną warstwą herbatników. Teraz wykładamy masę budyniową i znów przykrywamy ją herbatnikami. 
Taką blaszkę włożyłam na noc do lodówki, a rano ubiłam śmietanę, dodałam śmietan-fixy, cukier i żelatynę (przygotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu; ja rozpuszczam 10g w niewielkiej ilości gorącej wody). 
Wykładamy masę śmietanową na herbatniki. Można od razu zrobić całość i zajadać się, ale lepiej żeby herbatniki zrobiły się bardziej miękkie. Na wierzch trzemy gorzką czekoladę.



* możemy zrobić ciasto na blaszce mniejszej niż standardowa, wtedy będzie wyższe
Mus cMus czekoladowo - śmietankowy w herbatnikach

Składniki:
500 g serka mascarpone
200 ml śmietanki kremówki
150 g gorzkiej czekolady
ok. 80 g cukru
5 paczek herbatników (ok. 50 herbatników)
3 łyżki mleka
2-3 łyżki likieru amaretto, rumu lub innego, dobrego alkoholu
Serek mascarpone, cukier i śmietankę kremówkę dokładnie ubić na puszystą masę. Dodać alkohol i dokładnie wymieszać.

Spód i boki podłużnej foremki do keksów wyłożyć herbatnikami, docinając je tak, by jak najściślej przylegały. Wyłożyć połowę masy mascarpone i przykryć ją kolejnymi herbatnikami.

Czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić i dodać do reszty masy mascarpone. Ubić do całkowitego połączenia składników i wyłożyć na herbatniki. Przykryć dokładnie resztą herbatników i wstawić do lodówki na około 4 godziny lub lepiej na całą noc.

Po tym czasie deser jest gotowy, wystarczy odwrócić foremkę i wyłożyć go na talerz.zekoladowo - śmietankowy w herbatnikach

Składniki:
500 g serka mascarpone
200 ml śmietanki kremówki
150 g gorzkiej czekolady
ok. 80 g cukru
5 paczek herbatników (ok. 50 herbatników)
3 łyżki mleka
2-3 łyżki likieru amaretto, rumu lub innego, dobrego alkoholu
Serek mascarpone, cukier i śmietankę kremówkę dokładnie ubić na puszystą masę. Dodać alkohol i dokładnie wymieszać.

Spód i boki podłużnej foremki do keksów wyłożyć herbatnikami, docinając je tak, by jak najściślej przylegały. Wyłożyć połowę masy mascarpone i przykryć ją kolejnymi herbatnikami.

Czekoladę rozpuś...
muffiny wiśniowe z musem czekoladowym
  MUFFINY WIŚNIOWE Z CZEKOLADĄ:
-250g przesianej mąki pszennej
-100g cukru
-2 czubate łyżeczki kakako
-1 łyżeczka cynamonu
-1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-opakowanie cukru waniliowego
-100g białej czekolady pokrojonej w kostkę
-garść wiśni
-2 jajka
-0,5 szklanki  mleka
-125g rozpuszczonej margaryny

 MUS CZEKOLADOWY
-250g serka mascarpone
-200ml śmietanki 36%
-100g czekolady mlecznej

 1. Wszystkie składniki suche muffinów wymieszać ze sobą w jednej misce, a w drugiej wszystkie mokre składniki. Następnie zmieszać ze sobą zawartości obu misek i za pomocą drewnianej łyżki w miarę szybko wymieszać. Gotowe ciasto nałożyć do przygotowanych foremek do 3/4 wysokości i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170st, na około 15-20 minut.

2.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, a następnie dodawać do niej stopniowo serek mascarpone, a potem rozpuszczoną czekoladę i całość dokładnie wymieszać. Gotowy mus schłodzić jeszcze przez chwilę w lodówce.

3. Mus czekoladowy przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką w gwiazdeczkę i nakładać go na przestygnięte muffinki. Gdy każdy muffin będzie miał już swoją "czapeczkę" z musu czekoladowego posypać wszystkie cukrowymi dekoracjami.
Czekoladowo-kawowe trio
Biszkopt:
5 jaj
5 pełnych łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniacznej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Masa czekoladowa:
masa do karpatki
2 szklanki mleka
200g masła
2 łyżki nutelli

Masa kawowa:
250g śmietany kremówki
250g serka mascarpone
1 łyżka żelatyny
2 łyżki wody
1 łyżka cukru pudru
100g cappucino
Ponadto 1,5 szklanki kawy i 3 łyżki amaretto do nasączenia i kilka podłużnych biszkoptów.

 Piekarnik nagrzać do 160°C. Blachę o wymiarach 20x34cm wyłożyc papierem do pieczenia. Białka z odrobina soli ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier. Do ubitej piany dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać i łyżką delikatnie połączyć z masą jajeczną. Całość wlać do blachy. Piec ok. 40 minut, do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić.

 

  Z masy karpatkowej ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem, stopniowo dodawać zimny budyń. Na konieć dołożyć nuttellę. Wymieszać.

 

  Bitą śmietanę ubić z cukrem i proszkiem cappucino. Do serka mascarpone wlać łyżkę amaretto, zamieszać. Ubitą śmietanę połączyć z serkiem mascarpone. Zazwyczaj dodanie mascarpone do śmietany powoduje, że nie trzeba już żadnych usztywniaczy, ale ponieważ śmietana z cappucino wydawała mi się niezbyt sztywna, dodałam jeszcze żelatynę. Przecież na taka okazję wszystko musiało być perfect ;) (łyżkę żelatyny zalać 2 łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać i dodać do ubitej śmietany).

 

  Zapar...
SKŁADNIKI (10 murzynków):

3 białka
300 g cukru
1/2 szklanki wody
10 wafelków
1/2 tabliczki czekolady
szczypta soli


    Białka powinny mieć temperaturę pokojową, bo wtedy lepiej się ubijają.
    Do małego rondelka wsypujemy cukier i wlewamy wodę, mieszamy i wstawiamy na gaz. Gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut od rozpoczęcia wrzenia syropu.
    W czasie gotowania się syropu ubijamy białka wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    Gorący syrop wlewamy do białek cienką strużką bez przerywania ubijania. Kontynuujemy ubijanie, aż masa zgęstnieje na krem.
    Masę przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy do kremu i wyciskamy do wafelków spiralnie jak lody z maszyny.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i polewamy nią lody.
Obserwuj profil
kasia8425

kasia8425

Dodane 9.07 o 21:48
Przypnij Polub Komentuj
  637
15 dag mąki pszennej (1 szklanka) 10 dag cukru (½ szklanki) 2 łyżeczki sody oczyszczonej 10 dag chałwy np. sezamowej 10 dag masła 1 szklanka mleka 1 jajko

Do miski przesypać mąkę pszenną, dodać cukier, sodę oczyszczoną i rozkruszoną palcami chałwę. Razem wymieszać. Masło roztopić i ostudzić. Dodać do niego mleko i jajko. Wymieszać widelcem, wlać do suchych składników i razem wymieszać. Ciastem napełniać formy do muffinek - tak do ¾ wysokości foremki. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez koło 25 minut w temperaturze 180 °C. Z podanych składników wyjdzie około 12 sztuk muffinek z chałwą.

15 dag mąki pszennej (1 szklanka) 10 dag cukru (½ szklanki) 2 łyżeczki sody oczyszczonej 10 dag chałwy np. sezamowej 10 dag masła 1 szklanka mleka 1 jajko

Do miski przesypać mąkę pszenną, dodać cukier, sodę oczyszczoną i rozkruszoną palcami chałwę. Razem wymieszać. Masło roztopić i ostudzić. Dodać do niego mleko i jajko. Wymieszać widelcem, wlać do suchych składników i razem wymieszać. Ciastem napełniać formy do muffinek - tak do ¾ wysokości foremki. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez koło 25 minut w temperaturze 180 °C. Z podanych składników wyjdzie około 12 sztuk muffinek z chałwą.

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry