Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Słodkości

bananowe Lollipopsy :)
Sernik na zimno z herbatnikami ;)

Składniki:
 1 szklanka mleka
 2 łyżki żelatyny
 60 dkg sera białego (najlepszy jest śmietankowy)
 pół margaryny
 1 szklanka cukru
 2 żółtka
 2 cukry waniliowe

Dodatkowo:
 Herbatniki (duża paczka ok. 350 g)
 2 galaretki (według uznania), u mnie są to truskawkowe

 W sezonie polecam dodanie świeżych owoców, takich jak: truskawki, jagody, brzoskwinie, porzeczka itp.

Przygotowanie:
 - w trzech łyżkach zimnej wody rozpuścić dwie łyżki żelatyny
 - zagotować mleko, dodać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia
 - jeżeli nie mamy sera śmietankowego, tylko zwykły twaróg należy go zmielić. Następnie ser zmiksować z cukrem, miękką margaryną, żółtkami i cukrami waniliowymi przez 8-10 minut na gładką masę.
 - do przygotowanej masy dodać ostudzone mleko z żelatyną i zmiksować do połączenia składników.
 - tortownicę o średnicy 26 cm lub średnią blaszkę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, ułożyć herbatniki, zalać połową przygotowanej masy, ułożyc kolejną warstwę herbatników i wylać resztę.
  *Jeżeli chcemy dodać owoce, to należy ułożyć je na ostatniej warstwie masy. Tak przygotowany sernik włożyć do lodówki.
 -W trzech szklankach wrzącej wody rozpuścić dwie galaretki, włożyć do lodówki. Gdy galaretka zacznie tężeć wylać na wcześniej przygotowany ser. Włożyć jeszcze raz do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
 Smacznego :)
Ciasto czekoladowe przekładane kremem z mascarpone i galaretką – przepis
Składniki:
100 g herbatników
250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki kremówki (można więcej)
3 łyżki cukru trzcinowego (można dać zwykły, nie lubię słodkich lodów)
3 łyżki mocnego espresso
1 łyżka likieru Baileys (można pominąć)
1 banan (następnym razem dam dwa)
Serek mascarpone i śmietanę kremówkę umieścić w dzieży miksera i wymieszać. Dodać cukier i wszystko ubić na dużych obrotach na puszystą masę (ok. 5 minut). Następnie dodać likier i espresso i jeszcze chwilę ubijać.

Na końcu łyżką wmieszać banana pokrojonego na niewielkie kawałki.

Naczynie żaroodporne lub pudełko do przechowywania żywności wyłożyć folią aluminiową i wylać na nią masę kawową. Wyrównać i wstawić do zamrażalnika na 2-3 godziny, aż stężeje.

Następnie wyjąć masę z folią z naczynia, na wierzchu masy ułożyć herbatniki, przyłożyć deskę do krojenia i odwrócić spodem do góry. Zdjąć folię i ułożyć drugą warstwę herbatników. Docisnąć. Chwilę odczekać, aż masa lekko się stopi na wierzchu i herbatniki się do niej przykleją. Pokroić według herbatników na kostki, obłożyć je folia spożywczą i wstawić do zamrażalki.

Przed podaniem wyjąć z zamrażalnika i odstawić na chwilę, żeby lody zmiękły.

Smacznego!
wafle z galaretką


Nadchodzi lato, coraz więcej czasu będziemy spędzać na powietrzu więc będziemy mieć mniej czasu na gotowanie. Dlatego takie wafle będą idealne na ciepłe dni- są lekkie a ich słodycz przełamałam odrobiną powideł śliwkowych. A dodatkowo są proste w przygotowaniu i tanie. 

Składniki:
3 wafle kwadratowe
galaretka czerwona
galaretka żółta
galaretka zielona
galaretka bursztynowa
2 kubeczki śmietanki kremówki po 200 ml każdy
2 łyżki cukru pudru
1/2 słoiczka powideł śliwkowych

Żółtą galaretkę rozpuścić w 200 ml wody, wystudzić. Andruty jeśli trzeba to dociąć na wielkość niedużej blaszki do pieczenia, wyłożyć ją folią i na dnie ułożyć jeden andrut. Jeden kubeczek śmietanki ubić na sztywno z cukrem pudrem, wlać wystudzoną galaretkę. Kiedy masa zacznie tężeć wylać ją na wafel i wyrównać lub zrobić ząbki za pomocą specjalnej szpatułki. Galaretki zieloną i czerwoną rozpuścić osobno każdą w szklance wrzątku. Kiedy zaczną mocno tężeć wyłożyć je na żółtą piankę, każdą mniej więcej na połowie. Odstawić aż zastygnie a w tym czasie rozpuścić bursztynową galaretkę w 200 ml wody i przestudzić. Pozostałą kremówkę ubić jak poprzednio z cukrem pudrem a następnie zmiksować z tężejącą bursztynową galaretką. Wylać masę do foremki i kiedy będzie prawie całkowicie zastygnięta przykryć waflem (nie wcześniej żeby andrut nie nasiąkł). Całość odstawić do stężenia. Następnie wyjąć z foremki. Ostatni wafel posmarować powidłami i nałożyć na niego całość tą stroną, która robiona była pierwsza czyli żółtą pianką w dół.  Przechowywać w woreczku w lodówce, kroić ostrym cienkim nożem.
Sernik królewski

Przepis po kliknięciu w zdjęcie :)
Ciasto najprostsze pod słońcem

Składniki na ciasto

2 jajka
1 szklanka cukru (200 g)
0,5 szklanki oleju
3 łyżki dżemu ( u mnie czarna porzeczka)
2 szklanki mąki (280 g )
1 szklanka mleka
0,5 gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Składniki na masę serową

0,5 kg sera sernikowego
3 jajka
3 łyżki cukru
1 mały budyń bez cukru

Wykonanie ciasta

Wymieszać jajka ubić z cukrem, mleko podgrzać i rozpuścić w nim czekoladę. W drugiej misce przesiać mąkę z sodą, kakao i kawą rozpuszczalną. Jak mleko z czekoladą lekko przestygną wymieszać je z jajkami, olejem i dżemem. Następnie dodać suche składniki i połączyć, krótko mieszając.

Wykonanie masy serowej

Wymieszać wszystkie składniki.

Wylać ciemne ciasto na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 25/33 cm) na to wylać masę serową w esy floresy, można zamieszać widelcem. Pieczemy około 45 min w temp. 180 st. C.
Kinder Country bez pieczenia♥♥♥ SPRÓBUJ, NIE POŻAŁUJESZ :) Składniki... 350 ml śmietanki słodkiej 30%, 250 g serka mascarpone, 250 g herbatników, 2 białe czekolady 2 mleczne czekolady, 3 szklanki płatków Nestle Kangus + garść na wierzch... Przygotowanie: Białe czekolady roztopić w kąpieli wodnej,ostudzić. 200 ml śmietany ubić na sztywno , dodać serek mascarpone, zmiksować na wolnych obrotach dolewając powoli ostudzoną białą czekoladę. Wsypać Kangusy (3 szklanki) i wymieszać łyżką. W kąpieli wodnej roztopić czekolady mleczne, ostudzić. Resztę śmietany (150ml) ubić na sztywno, dodać do ostudzonej mlecznej czekolady i wymieszać , aż składniki się połączą. Formę do pieczenia lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia , ułożyć herbatniki jeden koło drugiego, wlać jasną masę, wyrównać,ponownie wyłożyć herbatnikami i wylać masę ciemną. Wierzch posypać garścią Kangusów , wstawić do lodówki na ok 2 godziny
Wafle z mlekiem w proszku
CIASTO BEZ PIECZENIA EKLER
mniam
murzynek z masa jogurtowa
Wafle z galaretką 

Składniki :
 opakowanie wafli 
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 
2 opakowania galaretki wiśniowej 
0,7l gorącej wody 
Przygotowanie :
 
Przygotuj blaszkę (najlepiej wielkości wafli) lub przytnij wafle tak aby pasowały do blaszki. Wyłóż formę folią. Mleko w puszcze włóż do rondelka i gotuj na wolnym ogniu około 2 -2,5 godzin. Dolewaj czasem wodę tak aby puszka była w całości zanurzona w wodzie. Ostudź. Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i pozostaw do ostudzenia. Przygotuj 4 wafle. 2 wafle posmaruj masą i przykryj suchym. Na dno blaszki połóż jedną cześć wafla. Wylej tężejącą galaretkę i połóż 2 wafle sklejone ze sobą masą krówkową. Górę przykryj folią, połóż książkę ( po to aby wafle nie wyginały się do góry) i szybko włóż do zamrażarki na 5 minut. Przełóż do lodówki i odstaw do całkowitego stężenia.
Delikatne bardzo smaczne pianki :) 
śmietana "Śnieżka" tylko z 1/2 porcji mleka + galaretka zrobiona z 250 ml wody; razem mieszamy (oczywiście jak galaretka będzie mieć temp. pokojową) i wstawiamy w chłodne miejsce :) Rozpuszczamy galaretkę w 3/4 szklanki wody dodajemy mleko skondensowane słodzone i wkładamy do lodówki na 3-5 minut a później miksujemy na najwyższych obrotach przez 10-15 minut galaretka wtedy :puchnie". Łatwe i smaczne:-) białe to śnieżka plus żelatyna zamiast galaretki
Galaretka w innej postaci ;) SKŁADNIKI: galaretka zielona 2 opakowania, galaretka żółta 2 opakowani, galaretka czerwona 2 opakowania, mleko 2 szklanki, śmietana słodka 1 szklanka, cukier waniliowy 1 opakowanie, cukier ok. 1 szklanka, żelatyna 6-7 łyżeczek. PRZYGOTOWANIE: Dwie galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach wody. Każdy kolor osobno. Ostawiamy do stężenia (najlepiej na noc). Gdy galaretki dobrze zastygną kroimy w kostkę. Dużą blaszkę wykładamy folią tak by zwisała za brzegi blaszki. Pokrojone galaretki przekładamy do blaszki mieszając kolory. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody. Śmietanę łączymy z mlekiem, cukrami, a następnie z żelatyną. Zalewamy galaretki. Można także lekko poruszyć blaszką by zalewa dostała się dokładnie między galaretki. Odstawiamy do lodówki do całkowitego do stężenia.
Składniki:

5 szt. galaretek w różnych kolorach (ja miałam granatową, zieloną, pomarańczową, żółtą i czerwoną)
250 ml mleka skondensowango (niesłodzonego)

Przygotować 10 miseczek. Każdą galaretkę podzielić na pół i wsypać do osobnych miseczek. (dobrze jest podzielić sobie 5 miseczek z lewej i 5 miseczek z prawej strony by się nie pomyliły.
Do miseczek po lewej stronie wlać po 250 ml wrzątku.
Do miseczek po prawej stronie wlać po 200 ml wrzątku i wystudzić a następnie do wystudzonych (!) dolać po 50 ml mleka skondensowanego (do każdej miseczki). Następnie wlewamy do formy babki "z kominem" kolejne warstwy. Można zacząć od najjaśniejszej lub najciemniejszej - jak wolimy. Wlewamy kolejno: najpierw galaretkę czystą a na nią galaretkę mleczną w tym samym kolorze. Poprzednia warstwa musi stężeć by móc wlewać koleją :) i tak do wyczerpania wszystkich kolorów.
Galaretkę z formy wyjmujemy zanurzając ją na kilka sekund w ciepłej wodzie. Odwracamy do góry dnem na półmisek i gotowe

Smacznego!
Babka bananowa - bardzo szybki i prosty przepis, a jaki smaczny! 


Składniki: 
- 3 lub 4 dojrzałe banany
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 3/4 szklanki cukru 
- 1 jajko 
- 1,5 szklanki mąki
- dwa paski czekolady (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli

Wykonanie: 
Przy wykonywaniu babki nie używaj miksera, a jedynie drewnianą łyżkę. 
1) Rozgnieć banany przy pomocy widelca.
2) W dużej misce wymieszaj roztopione masło z rozgniecionymi bananami.
3) Dodaj cukier, roztrzepane jajko.
4) Na końcu wsyp mąkę wymieszaną z sodą i szczyptą soli.
5) Dokładnie wymieszaj.
6) Na tym etapie możesz dodać pokruszoną czekoladę i ponownie wymieszać. 

Piecz przez około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do ok. 170oC, w foremce tzw. keksówce. Ciasto powinno być ciemne jak piernik.
Śnieżny  Puch .
Ciasto Śnieżny Puch <3 Uwielbiam, szybki sprawdzony.... Składniki: (na blaszkę 24x24 cm)... Spód: ok. 200 g herbatników... Śnieżny puch: 500 g twarogu sernikowego, zmielonego (może być z wiaderka), 3 łyżki cukru pudru, 2 Śnieżki (bita śmietana w proszku), 1 szkl mleka, 2 galaretki (u mnie agrestowe, mogą być również cytrynowe), 500 ml wrzącej wody... Kokosowa posypka: 6 łyżek wiórek kokosowych, 1 duża łyżka masła, 1 łyżka cukru... Przygotowanie: Spód: Blaszkę o wymiarach 24x24 cm (lub mniejszą- wtedy ciasto będzie jeszcze wyższe!) wyłożyć folią aluminiową. Na dnie poukładać herbatniki. Śnieżny puch: Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wodzie, odstawić do wystudzenia. Śnieżki zalać mlekiem i ubijać kilka minut, do uzyskania gęstej i puszystej bitej śmietany. Następnie dodać do niej cukier puder oraz zmielony ser, krótko zmiksować. Wystudzoną galaretkę strumyczkiem wlewać do masy, ciągle miksując, aż składniki się połączą. Masę śmietanowo-serową wylać na herbatniki. Schłodzić w lodówce. W międzyczasie przygotować kokosową posypkę: Masełko stopić w garnuszku, dodać cukier oraz wiórki kokosowe i smażyć kilka minut, aż kokos się zarumieni. Ważne, by nieustannie mieszać, by wiórki się nie przypaliły. Ostudzoną posypką kokosową posypać Śnieżny puch.
Ciasto piankowe na herbatnikach.
SKŁADNIKI

1/2 litra mleka 2%    
3łyżki mleka w proszku
2 czubate łyżki serka homogenizowanego 0%
2 płaskie łyżki żelatyny
7 tabletek słodzika rozpuszczonego w małej ilości ciepłej wody
płaska łyżeczka kakao odtłuszczonego
aromat czekoladowy i orzech laskowy po około 5 kropelek


    mleko w płynie wymieszać z mlekiem w proszku za pomocą trzepaczki
    Mleko zagotować, zdjąć z ognia
    Dodać słodzik i żelatynę, miesza do momentu aż żelatyna się rozpuści,
    Doda serek homogenizowany i miesza aż masa będzie jednolita
    Połowę masy odlać do dzbanuszka
    Do pozostałej doda kakao - najlepiej przesiać je przez sitko i aromaty
    Wlać ciemną masę do kubeczków/ miseczek tak aby zajęła połowę zawartość
    Wstawić na około godzinę do lodówki (białej części jeszcze nie chłodzimy)
    Gdy ciemna masa zgęstnieję wylewamy na nią biała i ponownie wkładamy do lodówki - ja zawsze wkładam na cała noc
Ciasto straciatella z malinami

Składniki na ciasto blaszka 33x23:
5 jajek,
200g mąki pszennej,
150g margaryny lub masła,
250g brązowego cukru,
2 łyżki kakao,
75g gorzkiej czekolady,
60ml mocnej zaparzonej kawy,...
Dalsza część przepisu po kliknięciu w zdjęcie.
krowkowe-ptasie-mleczko
jagodowy-sernik
Składniki:
Pudełko lodów waniliowych
Polewa czekoladowa
Orzeszki ziemne
Czekoladowe ciasteczka
Masa krówkowa
 Wykonanie:
Do kubeczka plastikowego daj łyżkę lodów.
Mieszaj polewę czekoladową i masę krówkową puki nie będzie rzadka, ale bez przesady.
Orzechy pokrój w jak najmniejsze kawałeczki.
Pokrój ciasteczka na mniejsze części.
Wsyp orzechy do kubeczka z łyżką lodów, polej polewą czekoladową.
Dodaj kolejną łyżkę lodów waniliowych, wrzuć orzechy i polej masą krówkową.
Dodaj kawałki pokrojonych ciasteczek, kolejną łyżkę lodów i na sam szczyt orzechy.
Wbij w sam środek drewniany patyczek.
Daj do zamrażarki.
CIASTO CAPPUCCINO
BOUNTY : wiórki kokosowe , śmietanka 30/36% , polewa czekoladowa.
Obserwuj profil
kasia8425

kasia8425

Dodane 9.07 o 21:48
Przypnij Polub Komentuj
  677
15 dag mąki pszennej (1 szklanka) 10 dag cukru (½ szklanki) 2 łyżeczki sody oczyszczonej 10 dag chałwy np. sezamowej 10 dag masła 1 szklanka mleka 1 jajko

Do miski przesypać mąkę pszenną, dodać cukier, sodę oczyszczoną i rozkruszoną palcami chałwę. Razem wymieszać. Masło roztopić i ostudzić. Dodać do niego mleko i jajko. Wymieszać widelcem, wlać do suchych składników i razem wymieszać. Ciastem napełniać formy do muffinek - tak do ¾ wysokości foremki. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez koło 25 minut w temperaturze 180 °C. Z podanych składników wyjdzie około 12 sztuk muffinek z chałwą.

15 dag mąki pszennej (1 szklanka) 10 dag cukru (½ szklanki) 2 łyżeczki sody oczyszczonej 10 dag chałwy np. sezamowej 10 dag masła 1 szklanka mleka 1 jajko

Do miski przesypać mąkę pszenną, dodać cukier, sodę oczyszczoną i rozkruszoną palcami chałwę. Razem wymieszać. Masło roztopić i ostudzić. Dodać do niego mleko i jajko. Wymieszać widelcem, wlać do suchych składników i razem wymieszać. Ciastem napełniać formy do muffinek - tak do ¾ wysokości foremki. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez koło 25 minut w temperaturze 180 °C. Z podanych składników wyjdzie około 12 sztuk muffinek z chałwą.

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry