Rodzinny dom w literaturze i życiu


Więcej zszywek z tablicy

jedzonko :D

Sernik z białą czekoladą
Sernik krówkowy
Tort kanapkowy
Jedzenie do Pracy – TOP 15 ...
Ciasto z gruszkami i budyniem
Faszerowana Bagietka na Cie...
Rollsy z Tortilli: TOP 10 N...
Kurczak maślany w sosie pom...
...
24 przekąski na sylwestra –...
Puszysty FIT sernik na zimn...
...
Domowe Waniliowe Ptasie Mle...
Świąteczny sernik tysiąca s...
Domowe Ciasteczka – TOP 15 ...
Bananowe placki
Puszyste racuchy bez drożdży
Budyniowe naleśniki
...
TOP 12 Pysznych Przepisów n...
TOP 14 Pysznych Przepisów n...
Ekstrakty
Przepis na Domowe Pieguski ...
Przepyszne ciasto piankowe!...
cheesecake
DOMOWA PIZZA: TOP 15 Najlep...
madAboutYOU

madAboutYOU

Dodane 26.05 o 0:09
Obserwuj
Biszkopt:

* 3 jajka

* 80 g cukru

* 100 g mąki

* 1 łyżka kakao

* 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 2 łyżki oleju

Poncz:

* 125 ml słodkiej kawy (może być pół na pół z likierem kawowym lub czekoladowym)

Warstwa malinowa:

* 500 g mrożonych malin

* 2 galaretki malinowe

* 350 ml wrzątku

Masa serowa:

* 650 g twarogu sernikowego

* 250 ml kremówki

* 3 łyżeczki miałkiej kawy rozpuszczalnej

* 4 kopiate łyżki cukru pudru

* 3 płaskie łyżeczki żelatyny

* 100 ml wrzątku

Polewa:

* 100 g czekolady

* 8 łyżek mleka

* 1 pełna łyżka masła

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka ubijamy z cukrem przez około 7 minut do czasu, aż powstanie jasna, puszysta masa. Pod koniec dodajemy olej. Następnie do masy jajecznej przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kawą i kakao i miksujemy na wolnych obrotach, tylko do chwili połączenia się składników. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 15 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia, a następnie zdejmujemy papier i ponownie umieszczamy go w tortownicy. Ponczujemy.

Galaretki rozpuszczamy w 350 ml wrzątki i zalewamy nimi zamrożone maliny. Dokładnie mieszamy i kiedy masa zacznie tężeć (a trzeba być czujnym, ponieważ nastąpi to bardzo szybko) przekładamy ją na biszkopt i wyrównujemy.

Kawę oraz żelatynę zalewamy wrzątkiem, mieszamy do chwili rozpuszczenia się i odstawiamy do przestygnięcia. Ser miksujemy z cukrem pudrem a następnie dodajemy do niego ubitą kremówkę i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy kawę z żelatyną i miksujemy do chwili połączenia się składników. Masę serową przekładamy na maliny, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki aby stężała (najlepiej na całą noc).

Przed podaniem przygotowujemy polewę.

Mleko, masło oraz połamaną czekoladę topimy w kąpieli wodnej a następnie mieszamy rózgą aby polewa była gładka. Odrobinę ją studzimy a następnie polewamy nią wierzch ciasta.

Smacznego :)

Biszkopt:


* 3 jajka

* 80 g cukru

* 100 g mąki

* 1 łyżka kakao

* 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 2 łyżki oleju

Poncz:

* 125 ml słodkiej kawy (może być pół na pół z likierem kawowym lub czekoladowym)

Warstwa malinowa:

* 500 g mrożonych malin

* 2 galaretki malinowe

* 350 ml wrzątku

Masa serowa:

* 650 g twarogu sernikowego

* 250 ml kremówki

* 3 łyżeczki miałkiej kawy rozpuszczalnej

* 4 kopiate łyżki cukru pudru

* 3 płaskie łyżeczki żelatyny

* 100 ml wrzątku

Polewa:

* 100 g czekolady

* 8 łyżek mleka

* 1 pełna łyżka masła

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka ubijamy z cukrem przez około 7 minut do czasu, aż powstanie jasna, puszysta masa. Pod koniec dodajemy olej. Następnie do masy jajecznej przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kawą i kakao i miksujemy na wolnych obrotach, tylko do chwili połączenia się składników. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 15 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia, a następnie zdejmujemy papier i ponownie umieszczamy go w tortownicy. Ponczujemy.

Galaretki rozpuszczamy w 350 ml wrzątki i zalewamy nimi zamrożone maliny. Dokładnie mieszamy i kiedy masa zacznie tężeć (a trzeba być czujnym, ponieważ nastąpi to bardzo szybko) przekładamy ją na biszkopt i wyrównujemy.

Kawę oraz żelatynę zalewamy wrzątkiem, mieszamy do chwili rozpuszczenia się i odstawiamy do przestygnięcia. Ser miksujemy z cukrem pudrem a następnie dodajemy do niego ubitą kremówkę i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy kawę z żelatyną i miksujemy do chwili połączenia się składników. Masę serową przekładamy na maliny, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki aby stężała (najlepiej na całą noc).

Przed podaniem przygotowujemy polewę.

Mleko, masło oraz połamaną czekoladę topimy w kąpieli wodnej a następnie mieszamy rózgą aby polewa była gładka. Odrobinę ją studzimy a następnie polewamy nią wierzch ciasta.

Smacznego :)

Zgłoś naruszenie

jul_iki

wygląda apetycznie

1  |  1.06 o 17:25  

Monika2424

Wygląda pysznie:) chyba wkrótce zrobię:)

2  |  31.05 o 23:30   Pokaż odpowiedzi

krajzuzia

przepis genialny

1  |  29.05 o 20:46  

krajzuzia

przepyszne

1  |  29.05 o 20:46   Pokaż odpowiedzi

red_heaD

Próbował ktoś? Wygląda cudownie :)

 |  28.05 o 21:25   Pokaż odpowiedzi

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: