Kondrat Wallenrod - bohater czy zdrajca?


Więcej zszywek z tablicy

Kuchnia

Ciacha
Gęsie łapki
Składniki:

- 2...
Przepis na ciasto
1/2 szkla...
» Chlebek pita – przepis kr...
Potrzebujesz tylko 3 jajek,...
Festive Snowflake Bites
gwiazdki
halloween
Składniki:
800g cukru pudru...
babeczki halloween
CIASTO JOGURTOWE

3 jaja
1 ...
Sweet Halloween <3
Cukrowe serca
1. Cukier kry...
Bitki z makiem (baletki)
ul...
pingwin
Baileys - irlandzki likier ...
bekon
LIKIER BANANOWY

Bardzo pro...
Pomarańczowy sos z kurczaka...
Pełnoziarniste pierogi ze s...
chmurki
jam
babeczka
SMAKOWICIE WYGLĄDA !:3
osmiorniczki
evening.
migi11

migi11

Dodane 15.09 o 21:52
Obserwuj
Bitki z makiem (baletki)
ulubione ciasteczka z dzieciństwa
Składniki na 2 blaszki pojedynczych ciasteczek:
3 jajka (białka i żółtka osobno)
80 g drobnego cukru lub cukru pudru
75 g mąki pszennej, przesianej (koniecznie!)
mak, do posypania
dżem (u mnie śliwkowy), do przełożenia

Białka oddzielić od żółtek; białka ubić na sztywną pianę. Powoli i stopniowo dodawać cukier (jak przy bezach - nie można wsypać cukru na jeden raz) i miksować Dodać żółtka i zmiksować. Wsypywać powoli mąkę i delikatnie(!) wymieszać. 

Ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego z grubą okragłą nasadką i wykładać na blachę nieduże krążki, pozostawiając odstępy między ciastkami. Posypać makiem.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut, aż będą lekko złote. Ja piekę na macie teflonowej, której nie trzeba niczym smarować, ciastka idealnie odchodzą po upieczeniu.

Wystudzić, przełożyć dżemem.

Bitki z makiem (baletki)

ulubione ciasteczka z dzieciństwa
Składniki na 2 blaszki pojedynczych ciasteczek:
3 jajka (białka i żółtka osobno)
80 g drobnego cukru lub cukru pudru
75 g mąki pszennej, przesianej (koniecznie!)
mak, do posypania
dżem (u mnie śliwkowy), do przełożenia

Białka oddzielić od żółtek; białka ubić na sztywną pianę. Powoli i stopniowo dodawać cukier (jak przy bezach - nie można wsypać cukru na jeden raz) i miksować Dodać żółtka i zmiksować. Wsypywać powoli mąkę i delikatnie(!) wymieszać.

Ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego z grubą okragłą nasadką i wykładać na blachę nieduże krążki, pozostawiając odstępy między ciastkami. Posypać makiem.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut, aż będą lekko złote. Ja piekę na macie teflonowej, której nie trzeba niczym smarować, ciastka idealnie odchodzą po upieczeniu.

Wystudzić, przełożyć dżemem.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: