Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

przepisy

Blok waniliowy z pistacjami, żurawiną i orzechami

Składniki:

- 300 g mleka w proszku
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g orzechów włoskich
- 80 g żurawiny
- 80 g obranych pistacji
- 12 herbatników
- 120 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego


Mleko w proszku mieszamy z bakaliami i pokruszonymi herbatnikami. W rondelku umieszczamy masło, cukier i wodę. Gotujemy na małym ogniu, do połączenia się składników. Masę odstawiamy, aby trochę przestygła. Keksówkę (u mnie 26x14) wykładamy folią spożywczą. Folia powinna wystawać za foremkę, aby łatwiej wyciągało się blok. Przestudzoną, letnią masę wlewamy do mleka z bakaliami. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do keksówki. Masę dociskamy łyżką, przykrywamy folią i umieszczamy w lodówce. Najlepiej na całą noc.
skŁadniki:

150g pieczarek
150g wędliny
150g sera żółtego
pomidor
pół papryki czerwonej
4 jajka
12 łyżek mąki
mleko
vegeta
bazylia
oregano
tymianek
pieprz

mini pizze - przygotowanie:

pieczarki, wędlinę, pomidora i paprykę pokroić w kostkę. ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. jajka z przyprawami zmiksować, dodać mąkę i tyle mleka, aby ciasto miało konsystencję śmietany. dodać pozostałe składniki, wymieszać. smażyć na rozgrzanym oleju, formując placuszki z jednej łyżki masy. podawać na ciepło z ketchupem lub sosem czosnkowym.
skŁadniki:

150g pieczarek
150g wędliny
150g sera żółtego
pomidor
pół papryki czerwonej
4 jajka
12 łyżek mąki
mleko
vegeta
bazylia
oregano
tymianek
pieprz

mini pizze - przygotowanie:

pieczarki, wędlinę, pomidora i paprykę pokroić w kostkę. ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. jajka z przyprawami zmiksować, dodać mąkę i tyle mleka, aby ciasto miało konsystencję śmietany. dodać pozostałe składniki, wymieszać. smażyć na rozgrzanym oleju, formując placuszki z jednej łyżki masy. podawać na ciepło z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Składniki

300 g mąki
200 g wędzonej szynki
2 pęczki szczypiorku
80 g masła
2 jajka
1/8 l mleka
1/8 l maślanki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka marynowanych ziaren zielonego pieprzu
masło do foremek

Etapy przygotowania

1

Szynkę drobno pokroić. Szczypiorek opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Roztopić masło.
2

Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Jaja ubić z mlekiem i masłem, dodać do mąki i wymieszać. Wymieszać szynkę ze szczypiorkiem i pieprzem. Foremki wysmarować masłem i wyłożyć do nich ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (elektryczny), 160 stopni (z termoobiegiem), pozycja 2-3 (gazowy) przez 25-30 minut.
3

Wskazówka: do masy można dodać 100 g startego sera, jak ementaler lub gouda, aby smak był bardziej wyrazisty.
Truskawki marynowane w szampanie - opakowanie świeżych truskawek, butelka szampana, słoik - wrzucamy umyte i osuszone truskawki do słoika, wlewamy szampana, zamykamy na 24 godziny - smacznego :D (jeśli nam się spieszy, możemy wykałaczką nakłuć truskawki w kilku miejscach żeby szybciej wchłonęły szampana)
Muffinki z mięsa mielonego
Składniki
1 cebula
6 kapeluszy z pieczarek
3 paski suszonych pomidorów
1 łyżka margaryny
1 jajko
5 łyżek bułki tartej
6 łyżek mleka
300 g mięsa mielonego z łopatki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

Do miseczki wsypać 3 łyżki bułki tartej i zalać 6 łyżkami mleka i pozostawić aż mleko całkowicie wchłonie się w bułkę.
Cebulkę drobno pokroić i wrzucić na roztopioną margarynę i delikatnie zrumienić. Kapelusze pieczarek obrać ze skórki i pokroić w pół plasterki. Dodać do cebuli. Smażyć razem do momentu,aż pieczarki delikatnie zbrązowieją. W między czasie pokroić suszone pomidory w mała kostkę. Dodać na patelnię i smażyć jeszcze przez około 2 minuty. Zdjąć z ognia. Doprawić do smaku solą,pieprzem oraz papryką. Pozostawić do ostygnięcia. Mięso przełożyć do miski,dodać namoczoną bułkę jajko i wymieszać wszystko dokładnie. Dodać zawartość patelni i ponownie dokładnie wymieszać. Jeśli masa mięsa będzie zbyt luźna dodać pozostałe 2 łyżki bułki tartej. Po raz ostatni wymieszać. Do foremki na muffinki wkładać po 2-3 łyżki masy mięsnej i odstawić do lodówki na około 1,5 godziny. Piekarnik rozgrzać do 225 stopni. Wstawić mięso i zapiekać około 30-35 minut. Po 15 -20 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 st. Upieczone babeczki delikatnie wyjąć z foremek i podawać gorące. 

Na górze ziemniaki puree wyciśnięte szprycą z boczkiem i szcyporkiem
Sałatka hot-dogowa
Sałatka z fetą i migdałami

Składniki:
3-4 pomidory
1 czerwona cebula
150 g sera feta
1/2 główki kapusty lodowej
1 podwójna pierś z kurczaka
150 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
ząbek czosnku
kilka gałązek koperku
2 łyżki płatków migdałowych
sól, pieprz
2 łyżki oleju

Kurczaka pokroić w kostkę, lekko posolić, doprawić pieprzem i usmażyć. Jogurt wymieszać z majonezem, solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Fetę delikatnie pokroić w kostkę. Sałatę lodową pokroić, cebulę posiekać. Z pomidorów usunąć gniazda nasienne a miąższ pokroić. Migdały uprażyć na suchej patelni. W misce układać warstwami: najpierw pomidory, następnie cebulę, fetę, sałatę, kurczaka. Na wierzch wylać sos czosnkowy i posypać całość migdałami.
burger z łososia
Moje podniebienie zachwyciła ta sałatka brokułowa! :D
Rafaello z kaszy jaglanej, czyli zdrowe słodycze :)
Wystarczy ugotować w mleku kasze jaglaną i pozowlić jej wchłonąć cały płyn. Do gotującego się mleka dorzucam dodatkowo wiórki kokosowe. Po wysttygnięciu dodaje do kaszy syrop klonowy, aromat mimgdałowy i formułuje z niego małe kulki. Do środka każdej kuleczki wkładam migdały i obtaczam je w wiórkach kokosowych. Świetnie smakują do kawy :)
Pikantne ciastka serowo-musztardowe idealne do piwa
Rocher - szybkie ciasto bez pieczenia.
Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
Pychotka krówkowo-mleczna
sałatka z ryżem i kurczakiem, przepis po kliknięciu na zdjęcie
Placki makaronowe z wędliną i warzywami

Przepis po kliknięciu w zdjęcie!
Szaszłyki z ananasem i kurczakiem, przepis po kliknięciu w zdjęcie.
Kopytka zapiekane z paprykowym pesto i serem. Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
PIERŚ Z KURCZAKA W CIEŚCIE SEROWYM <3 
      

Składniki: 1 pierś z kurczaka, 1 jajko, 1/3 szkl mleka, 1/2 szkl mąki pszennej, 1/2 szkl startego sera żółtego, przyprawy: vegeta (domowa vegeta), pieprz, papryka słodka, olej do smażenia. Przygotowanie: pierś z kurczaka koimy w kawałki, u mnie wielkości ok 4x4cm, niezbyt grube. W miseczce przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe, czyli: jajko, mleko, mąka, dokładanie mieszamy, dodajemy przyprawy: vegetę, pieprz, paprykę słodką, oraz starty ser żółty, całość mieszamy. Przygotowaną pierś z kurczaka maczamy w przygotowanym cieście, tak aby dokładnie pokryć mięso z każdej strony, smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Smacznego!
Truskawkowa Biedronka:-)
Bardzo łatwe i szybkie ciasto na niedziele i nie tylko;-)
Biszkopt:
5 jaj
3\4 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego,ale nie trzeba dawać jak toś nie lubi.
Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, do tego dodać kolejno po jednym żółtku, lekko wymieszać i powoli dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Piec w temp.180 stopni przez 25-30 minut.
Wyjąć na blat ,ściągnąć papier i odstawić do wystygnięcią,po czym przekroić na pół.
Masa :
2 paczki kisielu truskawkowego
3 galaretki truskawkowe
500 ml śmietany 36% 
150 g np.borówek ( mrożone ) ,ale to opcjonalnie,mogą również być inne owoce,ja akurat nic nie dałam i też bardzo dobre jest:-)
Kisiele gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
Do ciepłych wsypujemy 2 galaretki i miksujemy.
Zostawiamy do ostudzenia.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
Dodajemy po łyżce wystudzonej masy z kisielu , mieszamy.
Na przekrojony biszkopt wykładamy masę kisielową ,zostawiając sobie trochę na górny biszkopt dosłownie na przesmarowanie,żeby wiórki się lepiej trzymały.
Drugi biszkopt przesmarowujemy resztą masy i wycinamy w biszkopcie kółka za pomocą kieliszka.
Przykrywamy masę kisielową i wkładamy do lodówki do stężenia.
Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody.
Do otworów w cieście wkładamy owoce,lub zostawiamy puste , zalewamy lekko tężejącą galaretką i obsypujemy na około wszystkie dziurki wiórkami kokosowymi.
Wkładamy do lodówki i gotowe:-)
Meksykański król imprez, przepis po kliknięciu w zdjęcie.
myślicie, że faktycznie może pomóc na trądzik?
jogurtowiec z malinami bez pieczenia
Kubanka :)
Ptysie tiramisu!
Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
sernik pierniczkowy
Obserwuj profil
laura200

laura200

Dodane 12.04 o 21:54
Przypnij Polub Komentuj
  4888
Blok waniliowy z pistacjami, żurawiną i orzechami

Składniki:

- 300 g mleka w proszku
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g orzechów włoskich
- 80 g żurawiny
- 80 g obranych pistacji
- 12 herbatników
- 120 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego


Mleko w proszku mieszamy z bakaliami i pokruszonymi herbatnikami. W rondelku umieszczamy masło, cukier i wodę. Gotujemy na małym ogniu, do połączenia się składników. Masę odstawiamy, aby trochę przestygła. Keksówkę (u mnie 26x14) wykładamy folią spożywczą. Folia powinna wystawać za foremkę, aby łatwiej wyciągało się blok. Przestudzoną, letnią masę wlewamy do mleka z bakaliami. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do keksówki. Masę dociskamy łyżką, przykrywamy folią i umieszczamy w lodówce. Najlepiej na całą noc.

Blok waniliowy z pistacjami, żurawiną i orzechami

Składniki:

- 300 g mleka w proszku
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g orzechów włoskich
- 80 g żurawiny
- 80 g obranych pistacji
- 12 herbatników
- 120 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego


Mleko w proszku mieszamy z bakaliami i pokruszonymi herbatnikami. W rondelku umieszczamy masło, cukier i wodę. Gotujemy na małym ogniu, do połączenia się składników. Masę odstawiamy, aby trochę przestygła. Keksówkę (u mnie 26x14) wykładamy folią spożywczą. Folia powinna wystawać za foremkę, aby łatwiej wyciągało się blok. Przestudzoną, letnią masę wlewamy do mleka z bakaliami. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do keksówki. Masę dociskamy łyżką, przykrywamy folią i umieszczamy w lodówce. Najlepiej na całą noc.

Gloria20

Gloria20

Wygląda pysznie ! W wolnym czasie na pewno wypróbuję przepis :)

14.04 o 23:40    | 
Monicasofia

Monicasofia

Apetycznie wygląda,napewno zrobię

16.04 o 0:16    | 
charlotte111

charlotte111

to musi być zajezaje :D

18.04 o 17:08  
    | 
natalka_554

natalka_554

Ale smakowicie wygląda

19.04 o 21:50  
    | 
ola21082108

ola21082108

czy pistacje moga być solone?

20.04 o 20:47  
   2  | 
asia29721

asia29721

Właśnie czy mogą być solone?

20.04 o 21:24    | 
kiska200

kiska200

ale fajne :P szkoda ze na diecie jestem xD

przedwczoraj o 17:03  
    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Enne
Tyci_Tinka
kasia25193
moma
mirma7
Ann1500
czupur
pure_love
Anek0208
aozga
12lolcia3
kasialuk100
angela1219
alexxandra1123
Lilian1997
karolcia_w91
marzenkamarika
Oluska17
emmade
nati_68
anula1826
aladonaa
wysocka00
BlackkD
LadyInes
emi007
Truskaffka666
patti666
pinezzka
katarzynamad91
vivi_91
elus168
destiny88

oraz 179 innych użytkowników

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry