Brownie z orzechami i daktylami oraz czekoladowym ganache
bez pieczenia.
Przygotowanie: 20 minut.
Gotowe do podania: około godziny.
Brownie:
• 150 g orzechów włoskich
• 150 g migdałów
• 450 g daktyli
• 60 g kakao do wypieków
• szczypta soli
Ganache:
• 60 ml mleka
• 200 g gorzkiej czekolady
• 2 łyżki oleju kokosowego
• szczypta soli
Wykonanie:
Orzechy włoskie i migdały umieścić w malakserze i zmiksować na proszek. Następnie wmieszać do orzechów kakao i sól. Dodać daktyle i jeszcze raz zmiksować do uzyskania zbitej masy. Jeżeli wszystkie składniki dobrze się nie połączą, trzeba je przenieść do osobnej miski i połączyć ręka lub łyżką.
Blachę 15×15 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masą daktylową wypełnić całą blaszkę, dociskając mocno do spodu. Brownie chłodzić w zamrażalniku przez około 15-20 minut.
Ganache:
Czekoladę, mleko olej i sól umieścić w misce z grubym dnem. Miskę położyć na garnek z wrzątkiem i cały czas mieszać, do rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników. Ganache wylać na schłodzony spód i odstawić na 20-30 minut do stężenia.
Polubili:
wiktoria3285
Użytkownicy także przypinają: