Calzone z mięsem i warzywami
Składniki
Ciasto:
drożdże 30 g
mąka 2 szklanki
cukier1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
woda ¾ szklanki
żółtko 1 sztoliwa 2 łyżki
Sos:
pomidory w puszce 1 op
oliwa 2 łyżki
czosnek 1 ząbekbazylia 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
Farsz:
cebula 1 szt
czerwona papryka 1 szt
mięso mielone ok. 200 g
ser żółty ok. 100 g
kukurydza 100 g
Etapy przygotowania
Ciasto :
Drożdże rozkruszamy.
Mieszamy z cukrem.
Dodajemy łyżkę mąki i wodę.
Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do przesianej mąki dodać rozczyn i pozostałe składniki.
Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Sos:
Na patelnię wlewamy oliwę.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wrzucamy pomidory.
Doprawiamy solą i podgrzewam aż pomidory się rozpadną.
Kiedy pomidory będą już " kremowe " dodajemy oregano i bazylię.
Dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze odrobiną soli.
Farsz:
Na patelni rozgrzewamy olej.
Wrzucamy posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz mięso mielone.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smażymy razem ok. 5 minut , po czym dodajemy pokrojoną drobno paprykę.
Dokładnie razem mieszamy i dorzucamy odsączoną z zalewy kukurydzę.
Smażymy do momentu bardzo delikatnego zrumienienia.
Całość :
Wyrośnięte wykładamy na blat lekko podsypany mąką , rozwałkowujemy i wykrawamy duże kółka.
Smarujemy sosem i nakładamy przygotowany farsz.
Posypujemy startym serem.
Pieczemy w 180 st C około 25-30 min w zależności od wielkości calzone.
Polubili:
dusienka84
Użytkownicy także przypinają: