Chleb z ziarnami
Składniki na 2 bochenki:
1 kg mąki (żytnia lub pszenna) dałam pszenną
1 szklanka mąki (razowa, graham lub orkiszowa) dałam graham
1 szklanka otrębów (pszenne, owsiane, orkiszowe) dałam pszenne
3/4 szklanki siemienia lnianego
1/4 szklanki słonecznika
1/4 szklanki pestek dyni
4 płaskie łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
4 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
zaczyn z poprzedniego pieczenia
Przygotowanie:
Wymieszać w misce wszystkie suche składniki. Dodać zaczyn, wodę mineralną i dobrze wymieszać. Odstawić w misce na 2 godziny. Odłożyć zaczyn do słoiczka (2 -3 łyżki) i wstawić do lodówki. Zaczyn w lodówce może być przechowywany przez 2 tygodnie. Przełożyć ciasto do foremek (o wymiarach 30 x 11 cm) wysmarowanych masłem i obsypanych otrębami i zostawić w ciepłym miejscu na 10-12 godzin.
Piec w 210oC około 1 godziny.
Wystudzić na kratce.
Smacznego!
Użytkownicy także przypinają: