Chruściki ;)
Składniki
ilość porcji: 30
3 łyżki gęstej śmietany 18%
255 g (1,5 szklanki) mąki
3 żółtka
50 g masła
½ opakowania proszku do pieczenia (lub mniej) (ok. 8 g)
szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny
1 kg smalcu lub innego tłuszczu do smażenia
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min. › Gotowanie: 10min. › Gotowe w: 30min.
W misce wymieszać mąkę ze śmietaną, żółtkami, masłem, proszkiem do pieczenia, solą i sokiem z cytryny; wyrobić ciasto.
Rozwałkować cienko na powierzchni posypanej mąką. Wykrawać faworki na 10 cm długości i 3 cm szerokości. Naciąć na środku na dł. 5 cm i przewlec jeden koniec, tak by uformować faworka.
W garnku rozgrzać tłuszcz, sprawdzić, czy jest wystarczająco gorący, wrzucając kawałek ciasta – jeśli ciasto wypływa na powierzchnię i szybko się rumieni – oznacza to, że ma dobrą temperaturę.
Smażyć faworki w głębokim tłuszczu, wkładając po kilka sztuk na raz do tłuszczu. Uwaga: szybko się rumienią – wystarczy je smażyć po kilka sekund. Wyciągać faworki łyżką durszlakową i odkładać na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Posypać ciepłe faworki cukrem pudrem – najlepiej nasypać cukier puder do niewielkiego sitka i potrząsać sitkiem nad ciastkami.
Użytkownicy także przypinają:
blondeee
uwielbiam!