Ciasteczka orzechowe , expresowe .
Jedne z moich ulubionych ciasteczek ekspresowych Emotikon smile Ciasteczka orzechowe, które robi się szybko i jeszcze szybciej zjada Emotikon smile Do miski robota daję 200g zimnego masła pokrojonego w kawałki , szczypte soli. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru, 3 szklanki mąki, wyrabiam na kruszonkę, dodaję 3 całe jajka i grubo zmielone orzechy włoskie - dużo - 3 szklanki..Po wymieszaniu wyjmuję ciasto z miski i łączę szybko w całość - jeśli trzeba dodaję mąkę , lub zimną wodę, wtedy krótko wyrabiam. Dzielę ciasto na 2 części, formuję prostokątny rulon , zawijam w folię i schładzam. Rolon ciasta po wyjęciu z lodówki kroję nożem na ok. 3mm plastry i piekę w temp. 180st. Smacznego. Można też wykrawać foremkami .
Użytkownicy także przypinają:
2
1
0
[Tags] Drożdżowe zajączki na Wielkanoc w tym w ...
fotoamator Pięknie wyglądają i pewnie są smaczne.
9
1
7
Ciasteczka z czekoladą i orzechami- Wypieki Beaty
Dorkas93 pyszne... ja dodalam zamiast orzechów żurawinę....mmm