Z przyjacielem łatwiej jest pokonywać trudności: "Kamienie na szaniec"


georgia20

georgia20

Dodane 9.03 o 8:08
Obserwuj
Ciasteczka Tiramisu
Składniki na 30 ciastek:
5 dużych jajek (osobno białka i żółtka)
1 szklanka cukru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
pół szklanki mąki 
1/4 łyżeczki soli
kakao do oprószenia - około 2 łyżek

Składniki na krem:
3/4 szklanki serka mascarpone
1/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki likieru migdałowego np. amaretto 
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
Ponadto:
170 g czekolady deserowej

Używając miksera z przysadką do ubijania białek ubić żółtka z połową cukru do białości (około 3 minuty). Dodać kawę rozpuszczalną i dalej ubijać przez 2 minuty. Dodać mąkę, wymieszać do połączenia (masa będzie dość gęsta).

W drugim naczyniu ubić białka ze szczyptą soli, aż będą sztywne. Dodać resztę cukru (pół szklanki), dalej ubijając.

Białka wymieszać z masą żółtkową (stopniowo dodając białka i mieszając), do połączenia.

Masę przełożyć do rękawa z gładką okrągłą końcówką i wyciskać na blachę nieduże ciasteczka (60 sztuk), w sporych odstępach od siebie (sporo urosną). Po wyciśnięciu oprószyć kakao.

Piec około 12 - 14 minut w 170ºC. Ostudzić na kratce. Takie ciastka mogą być przechowywane przez 3 dni w szczelnym pojemniku.

Ciasteczka Tiramisu

Składniki na 30 ciastek:
5 dużych jajek (osobno białka i żółtka)
1 szklanka cukru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
pół szklanki mąki
1/4 łyżeczki soli
kakao do oprószenia - około 2 łyżek

Składniki na krem:
3/4 szklanki serka mascarpone
1/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki likieru migdałowego np. amaretto
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
Ponadto:
170 g czekolady deserowej

Używając miksera z przysadką do ubijania białek ubić żółtka z połową cukru do białości (około 3 minuty). Dodać kawę rozpuszczalną i dalej ubijać przez 2 minuty. Dodać mąkę, wymieszać do połączenia (masa będzie dość gęsta).

W drugim naczyniu ubić białka ze szczyptą soli, aż będą sztywne. Dodać resztę cukru (pół szklanki), dalej ubijając.

Białka wymieszać z masą żółtkową (stopniowo dodając białka i mieszając), do połączenia.

Masę przełożyć do rękawa z gładką okrągłą końcówką i wyciskać na blachę nieduże ciasteczka (60 sztuk), w sporych odstępach od siebie (sporo urosną). Po wyciśnięciu oprószyć kakao.

Piec około 12 - 14 minut w 170ºC. Ostudzić na kratce. Takie ciastka mogą być przechowywane przez 3 dni w szczelnym pojemniku.

Zgłoś naruszenie

MalinaXd

jadła bym <33

 |  14.03 o 18:08  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: