Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Wielkanoc

...
muchomorek
grzybki z jajek
Ciasteczka wielkanocne
..............
pisanki
Ciastka "jajka sadzone"
czokoladowe króliczki
na wielkanoc
kurczaczki- faszerowane jajka
serduszkowe jajko
kurki
pisanki
954
jajko na wesoło

Więcej zszywek ze źródła

www.tesco.pl

tarta z pomidorami CIASTECZKA Z WRÓŻBĄ

Składniki:
2 szkl. mąki pszennej
1/2 kostki masła
50 g cukru pudru
1 łyżeczka soli
5 łyżek zimnej wody
1 jajko do smarowania
ponadto: pergamin i wodoodporny pisak

Przygotowanie:
Z pergaminu wytnij nieduże prostokąty i wpisz wróżby, np.: Czeka Cię daleka podróż, itp. Z pergaminu wytnij trójkąt równoboczny, potrzebny Ci będzie jako szablon do wycinania w cieście.

Mąkę wsyp do miski, masło pokrój w kosteczkę i włóż do mąki. Rozetrzyj w palcach razem na wiórki. Dodaj cukier, sól i wymieszaj, dodaj wodę i zagnieć ciasto tak, aby było gładkie, a masło wyraźnie się połączyło z mąką (w razie potrzeby, dodaj wody). Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę.

Na stolnicy posypanej delikatnie mąką rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2,5 mm, a następnie wytnij nożem trójkąty. Posmaruj je rozbełtanym jajkiem za pomocą pędzla. Formuj ciasteczka, zawijając rogi ku górze i dokładnie je ze sobą sklejając. Następnie lekko rozchyl końcówki na boki, w środek włóż zrolowany kawałek pergaminu z wróżbą. Powtarzaj czynność aż do wykorzystania ciasta. Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, posmaruj z wierzchu jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190° stopni. Piecz ok. 20 min do momentu aż się zarumienią. Podawaj od razu. Chłodnik z arbuza :)
Składniki

        1/4 arbuza
        10 g imbiru
        1 cytryna
        2 łyżki miodu
        1/2 sera typu feta
        1 gałązka mięty
        1 gałązka melisy
    Narzędzia:
        4 patyczki do szaszłyków
Ser typu feta pokrój w kostki o wielkości 1 centymetra. Nabij na patyczki serowe kostki na przemian z listkami mięty. Odłóż do lodówki na czas przygotowania chłodnika. Arbuza obierz ze skóry i postaraj się wybrać z niego pestki, inaczej przy miksowaniu ich gorzki smak przejdzie do zupy. Wydrąż łyżką do owoców kulki, licząc po cztery sztuki na porcję. Resztę arbuza pokrój na kawałki i przełóż do wysokiego naczynia. Imbir obierz i zetrzyj drobno. Przypraw owoce miodem, imbirem, melisą oraz sokiem z cytryny i zmiksuj całość na gładki krem. Na głębokim talerzu ułóż kulki arbuza i wlej chłodnik. Na wierzch połóż szaszłyk z serem feta, a do dekoracji użyj listków melisy. biszkopt z morelami DŻEM PORZECZKOWY Z MALINAMI
01:40
10 porcji
bardzo prosty
SKŁADNIKI
1 i 1/2 kg czerwonych porzeczek bez gałązek
1 kg malin
700 g cukru
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIAPORADYPRODUKTY
Maliny i korale porzeczki opłucz delikatnie w misce z chłodną wodą. Osusz owoce na sitku i przesyp do garnka. Postaw na małym ogniu i gotuj ok. 15 min. Po tym czasie dodaj cukier i mieszając poczekaj aż się rozpuści. Gotuj owoce przez mniej więcej 1 godzinę i 10 min od czasu do czasu mieszając. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoiczków i od razu zamknij. Po wystygnięciu przechowuj słoiczki w suchym i ciemnym miejscu. BRUSCHETTA Z GRILLOWANYM BAKŁAŻANEM
Przygotowanie:
1.Pokrój pieczywo w dość grube kromki.
2.
Pokrój ser w plastry
3.
Pokrój bakłażana w plastry.
4.Bakłażana posmaruj oliwą i przypraw solą i pieprzem
5.posyp bakłażana listkami tymianku.Ułuż jeden plaster na drugim i odstaw do zamarynowania na ok.15 minut
6.Rozgrzej grill. Ruszt posmaruj olejem. Połóż na grillu bakłażana i pomidorki koktajlowe. Poczekaj aż się zrumienią.
7.

Połóż na ruszt pieczywo i grilluj do zarumienienia.
8.Na pieczywo połóż plastry bakłażana, ser, sałatę oraz pomidory. ,,, ziemniaczane koszyczki Bagietki faszerowane kiełbasą na grilla
Obserwuj profil
kelo

kelo

Dodane 28.08 o 12:23 z

www.tesco.pl

Przypnij Polub Komentuj
  479

Ciasteczka wielkanocne

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
amasternak
Kas55

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry