Moje rozmyślania o poezji Leopolda Staffa


wiki930

wiki930

Dodane 12.04 o 14:59
Obserwuj
Ciasteczka z kajmakiem

Składniki:

180 g zimnego masła
120 g cukru pudru
350 g mąki pszennej
szczypta soli
1 jajko
1 żółtko
miąższ z 1 laski wanilii
ponadto:

mała puszka masy kajmakowej
wiórki kokosowe do obtoczenia

Sposób wykonania:

Masło pokroić w kostkę i wraz z innymi składnikami umieścić w misie miksera. Ucierać do powstania gładkiej masy. Ciasto można również zagnieść na stolnicy. Wszystkie składniki należy posiekać dobrze nożem, a potem krótko zagnieść rękami. Tak przygotowane ciasto zawinąc w folię i odstawić na godzinę do lodówki. Można też przygotować je dużo wcześniej i przechowywać w lodówce.

Schłodzone ciasto podzielić na części. Każdą rozwałkować dość cienko (ok. 3 mm) podsypując nieco mąką. Z ciasta wycinać niewielkie krążki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 10 minut w temp. 180 C. Mają lekko się zrumienić.

Wystudzone ciasteczka smarować masą kajmakową, przykryć drugim ciastkiem i docisnąć. Brzegi zlepionych ciastek również lekko obsmarować kajmakiem i obtaczać w wiórkach kokosowych. Część wiórek można podprażyć na suchej patelni. Zyskamy nie tylko ciekawszy efekt wizualny, ale też wyraźniejszy smak kokosa.

Ciasteczka lepiej smakują, jak troszkę poleżakują, a ciasto zdąży skruszeć.

Smacznego :)

Ciasteczka z kajmakiem


Składniki:

180 g zimnego masła
120 g cukru pudru
350 g mąki pszennej
szczypta soli
1 jajko
1 żółtko
miąższ z 1 laski wanilii
ponadto:

mała puszka masy kajmakowej
wiórki kokosowe do obtoczenia

Sposób wykonania:

Masło pokroić w kostkę i wraz z innymi składnikami umieścić w misie miksera. Ucierać do powstania gładkiej masy. Ciasto można również zagnieść na stolnicy. Wszystkie składniki należy posiekać dobrze nożem, a potem krótko zagnieść rękami. Tak przygotowane ciasto zawinąc w folię i odstawić na godzinę do lodówki. Można też przygotować je dużo wcześniej i przechowywać w lodówce.

Schłodzone ciasto podzielić na części. Każdą rozwałkować dość cienko (ok. 3 mm) podsypując nieco mąką. Z ciasta wycinać niewielkie krążki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 10 minut w temp. 180 C. Mają lekko się zrumienić.

Wystudzone ciasteczka smarować masą kajmakową, przykryć drugim ciastkiem i docisnąć. Brzegi zlepionych ciastek również lekko obsmarować kajmakiem i obtaczać w wiórkach kokosowych. Część wiórek można podprażyć na suchej patelni. Zyskamy nie tylko ciekawszy efekt wizualny, ale też wyraźniejszy smak kokosa.

Ciasteczka lepiej smakują, jak troszkę poleżakują, a ciasto zdąży skruszeć.

Smacznego :)

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: