Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Deser

Składniki: 

Ciasto: 

120 ml letniego mleka 
1 łyżka miodu 
7 g drożdży suchych 
1 żółtko 
30 g masła 
300 g mąki 
1/3 łyżeczki soli 

Nadzienie: 

40 g masła 
3 łyżki cukru 
2-3 łyżeczki cynamonu 

Przygotowanie: 

Drożdże i miód rozpuścić w ciepłym (nie gorącym) mleku i pozostawić na 10 minut do napuszenia. Masło stopić w rondelku, dodać 30 g do drożdży (resztę pozostawić do nadzienia), wbić żółtko, dodać sól i stopniowo dodawać mąkę zagniatając elastyczne ciasto. Wyrabiać przez ok. 10 minut, po czym przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym i suchym miejscu na 90 minut do wyrośnięcia. 

Przygotować masę cynamonową: do stopionego i ostudzonego masła dodać cukier i cynamon, i rozetrzeć na jednolitą pastę. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść (kilka sekund) i rozwałkować na prostokąt 45 x 35 cm (ok. 7 mm grubości). Posmarować równomiernie nadzieniem cynamonowym pozostawiając 1/6 nadzienia na później. Zwinąć w rulon o długości 45 cm i przekroić go ostrym nożem wzdłuż na dwie części. 
Przeplatać dwie części ciasta i ułożyć w wieniec na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Na wierzchu posmarować resztą nadzienia. Ustawić piekarnik na 180°C. Wstawiłam ciasto do zimnego piekarnika, żeby podrosło w czasie kiedy piekarnik się rozgrzewa. Po osiągnięciu 180°C piec 20 minut.
250 g ciastek digestive
65 g masła
1 puszka masy krówkowej
2 banany, większe
300 ml śmietany 30 lub 36%
starta czekolada do dekoracji
 
Ciastka pokruszyć na miazgę, można blenderem. Masło stopić, przestudzić, połączyć z ciastkami, dokładnie wymieszać i wyłożyć masą formę (okrągła 22 cm). Wstawić spód do lodówki i schłodzić przez ok. pół godziny. Następnie wyłożyć na spód krówkę, pokrojone na plasterki banany i ubitą śmietanę. Można udekorować startą na wiórki czekoladą. Przechowywać w lodówce.
Deser tęczowy
Składniki na 6 pucharków:

4 galaretki o ulubionych smakach: u mnie truskawkowa, wiśniowa, pomarańczowa i agrestowa

4 x 350 ml wody do rozpuszczenia każdej galaretki

400 g serka homogenizowanego waniliowego

3 ½ łyżki żelatyny

¼ szklanki gorącego mleka

Przygotować 4 miseczki i w każdej rozpuścić jedną galaretkę w gorącej wodzie. Odstawić do wystudzenia. W gorącym mleku rozpuścić żelatynę, ostudzić i połączyć z serkiem. Przygotować pucharki, wlać do każdego wlać 60 ml truskawkowej galaretki, włożyć do lodówki, aby galaretka szybka stężała. Gdy galaretka zrobi się sztywna wylać na nią 3 łyżki serka waniliowego i włożyć ponownie do lodówki. Postępować tak z resztą kolorów galaretek przekładając je warstwą serka waniliowego.
Lekki jak chmurka mus serowy z brzoskwiniami |
Przepis na lekki mus serowy z brzoskwiniowym puree

porcja dla 2 osób

białko z 1 jaja
50 g cukru + 2 łyżki
skórka otarta z 1 cytryny
350 g lekkiego twarożku
puszka brzoskwiń*
* można użyć 500 g świeżych owoców, np. morele, brzoskwinie, truskawki, czy maliny

W misce ubij mikserem białko z cukrem. Następnie umieść miskę nad garnkiem z gotującą się wolno wodą i ubijaj przez kolejne 5 minut, aż białko będzie miało konsystencję lekkiego musu.
Zdejmij z garnka, dodaj skórkę z cytryny i ubijaj przez około 3 minuty, aż mus wystygnie.
Dodaj twarożek i całość delikatnie wymieszaj łyżką.
Pozostaw kilka kawałków owoców do dekoracji, a resztę zmiksuj przy pomocy blendera. Można dodać 2 łyżki cukru, ewentualnie przepuścić puree przez sitko ( aby się pozbyć małych pesteczek w przypadku malin lub truskawek ).
Podziel mus na dwie salaterki, udekoruj owocami i polej puree. Najlepsze na zimno, smacznego!
Tiramisu owocowe

Składniki (około 8 porcji):

- 2 opakowania mrożonych owoców, każde opakowanie po 450g (użyłam truskawek i wiśni)
- 500g serka mascarpone
- 3 jajka, osobno żółtka i białka
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 120g biszkoptów

Sposób Przygotowania:

1. Owoce przełożyć do rondelka i podgrzewać chwilę, aż puszczą wodę i się rozmrożą. Następnie owoce odcedzić, ale zachować sok.

2. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białawą masę.

3. Białko ubić na sztywną pianę.

4. Serek mascarpone przełożyć do miski i rozmieszać go krótko łyżką. Dodać do niego utarte żółtka i wymieszać łyżką. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.

5. Owoce zmiksować w blenderze na jednolitą masę.

6. Parę biszkoptów zamoczyć w soku owocowym i ułożyć je na dnie miseczek lub szklaneczek. Następnie przykryć je warstwą musu owocowego i masą serową (można również najpierw na biszkopty dać masę serową, a później mus owocowy). Na to znów biszkopty maczane w soku, mus owocowy i masa serowa. Układać tak składniki na zmianę do wyczerpania.

Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Orzeźwiający mus.

- 4 kiwi
- 2 banany
- 0,5 kg truskawek
- 1 jogurt grecki 400 g
- 2 łyżeczki cukru

Kiwi i banany obrać, pokroić na kawałki i zmiksować. Truskawki oszypułkować, dodać cukier i zmiksować niezbyt dokładnie.

Nakładać do szklanek: kiwi z bananem, warstwa jogurtu, mus truskawkowy. Ozdobić truskawkami.

Można posłodzić bardziej jak ktoś lubi słodkie musy.
Placuszki z białego sera i manny

Składniki:
- 2 jajka
- 250g białego sera
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki kaszy manny
- szczypta soli
- olej

Sposób przygotowania:
1. Ser ugniatamy widelcem, następnie dodajemy żółtka, cukier i kaszę, dokładnie mieszamy.
2. Białka z solą ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy.
3. Na patelni rozgrzewamy dość dużą ilość oleju, kładziemy po łyżce ciasta, by powstały małe placuszki, smażymy na małym ogniu na złoty kolor. Gotowe wykładamy na ręczniki papierowe, podajemy z dowolnymi owocami.
Małe pączki z serka homogenizowanego

Składniki:
300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
1,5 szklanki mąki
3 jajka
1 łyżka cukru wanilinowego (ja użyłam cukru z prawdziwą wanilią)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
cukier puder do posypania

W garnuszku lub głębokiej patelni mocno rozgrzewamy olej (powinno być go głęboko na 4-5cm). Nie może być za zimny, aby pączki nie chłonęły tłuszczu. Jajka roztrzepujemy mikserem wraz z cukrem wanilinowym. Dodajemy serek i miksujemy ponownie. Stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Masa będzie gęsta. Ciasto nakładamy małą łyżeczką i za pomocą drugiej łyżeczki zrzucamy na gorący olej. Smażymy z dwóch stron (pączki o ile będą miały miejsce, będą się same przekręcać) na złoto-brązowy kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową na papierowy ręcznik do odsączenia. Gotowe najlepiej smakują posypane cukrem pudrem. Pączki są najlepsze od razu po upieczeniu.
CRUMBLE Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIEM.

Składniki:

kilka truskawek na osobę
1,5 szklanki mleka
budyń waniliowy
1/3 kostki miękkiego masła
3/4 szklanki mąki
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru wanilinowego
bułka tarta (opcjonalnie)

Gotujemy szklankę mleka w rondelku. W pozostałej połowie szklanki mleka rozpuszczamy pół opakowania budyniu (jeśli jest bez cukru trzeba posłodzić). Budyń dodajemy do gorącego mleka i stale mieszamy, aż zgęstnieje. Odstawiamy. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Robimy kruszonkę. Palcami (lub za pomocą melaksera) robimy zacierki z masła, mąki, cukru i cukru wanilinowego, do czasu połączenia się składników (jeśli kruszonka ma być bardziej fit – zastąpmy cukier puder cukrem trzcinowym, wanilinowy – szczyptą cynamonu, a niewielką część mąki otrębami). Gdy kruszonka będzie wyrobiona oddzielamy połowę i wykładamy nią dno 4 kokilek (lub małej tortownicy) – dociskając ją do dna tak, aby powstał kruchy spód. Wstawiamy do piekarnika na ok. 3-4 minuty. W tym czasie kroimy truskawki na pół. Wyciągamy kokilki z piekarnika i kładziemy budyń – tyle aby zakrył dno. Budyń możemy (nie musimy) posypać odrobiną bułki tartej, która wchłonie nadmiar wody z truskawek. Układamy pokrojone truskawki i posypujemy je pozostałą kruszonką. Zapiekamy jeszcze ok. 10-15 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Kruszonka najlepiej smakuje na ciepło.
sorbet truskawkowy
składniki:
10 dużych truskawek
szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy (ok150 ml)
cukier do smaku w zależności od słodkości truskawek
1,5 łyżeczki soku z limonki
1 łyżka amaretto

wykonanie:

sok z pomarańczy i cukier podgrzewamy w rondelku aż cukier się rozpuści. gotujemy jeszcze minutę, zdejmujemy z ognia, kiedy ostygnie wstawiamy do lodówki.

truskawki rozdrabniamy w blenderze, wstawiamy do lodówki.

kiedy sok i truskawki schłodzą się, mieszamy je ze sobą, dodajemy sok z limonki i amaretto, przelewamy do pojemnika (ok. pół litra) i wstawiamy do zamrażarki. po zmrożeniu możemy co jakiś czas miksować sorbet, żeby pozbyć się kryształków wody, sorbet będzie wtedy bardziej gładki.
Składniki

2 sztuki banan
2 sztuki kiwi
1 mała pomarańcza
4 łyżki mleka 2%
1 szczypta (bardzo malutka barwnik-zielony spożywczy,ale niekoniecznie) ja dodałam dla ładniejszego efektu :)

Pyszny gęsty koktajl.Można go łyżką zajadać.Smacznego :-)
Etapy przygotowania

Owoce obieramy i kroimy na mniejsze częśći.
Kolejno wkładamy do blendera.Tj.Najpierw kiwi blenderujemy i przelewamy do kubka.Myjemy pojemnik blendera.Następnie do maszynki dodajemy pokrojone banany , pomarańczę i mleko-wszystko blenderujemy.
Do wysokiej szklanki lub kielicha wlewamy porcję bananowo-pomarańczową a na nią porcję kiwi.Chłodzimy i podajemy :)
Krem "Kinder Bueno"

Składniki:
100g orzechów laskowych
1 szklanka mleka w proszku
4 łyżeczki cukru waniliowego
1/4 szklanki śmietanki 30%
kostka niesolonego masła
3 łyżki miodu

Orzechy rozdrabniamy blenderem na malutkie kawałki (ale nie na mączkę) i chwilę podprażamy na rozgrzanej patelni. Masło rozpuszczany w rondelku razem z cukrem waniliowym i zalewamy nim przełożone do miski uprażone orzechy, miksujemy razem na wolnych obrotach. Do miski z orzechami dodajemy śmietankę oraz miód i ponownie miksujemy całość na wolnych obrotach. Dosypujemy mleko i nadal miksując całość ucieramy na puszysty krem.

Krem można wykorzystać jako dodatek do ciast czy też deserów lub jako pyszny krem kanapkowy na śniadanie do naleśników i tostów.
Naleśniki Biszkoptowe
Składniki
3 jajka
szklanka mleka
1/3 szklanki wody
3 łyżki cukru pudru
skorka otarta z 1/2 cytryny
sol
łyżka masła
25 dag maki
olej
1/2kg truskawek
gotowa bita śmietana
cukier waniliowy
listki mięty
Etapy przygotowania

W blenderze zmiksuj żółtka z mlekiem, woda, 2 łyżkami cukru pudru i skorka z cytryny. Białka ubij na sztywno ze szczypta soli. Do żółtek dodaj stopione masło, make, dokładnie wymieszaj na jednolita masę. Delikatnie połącz z białkami. Usmaż pulchne naleśniki na gorącym oleju.
Truskawki opłucz, osusz, oderwij szypułki, pokrój na cząstki, wymieszaj z bita śmietana. Masa napełnij naleśniki, złóż na pol, posyp reszta cukru pudru wymieszanego z cukrem waniliowym, udekoruj mięta.
Składniki na około 18 klusek:

4 szklanki przesianej mąki
3/4 szklanki letniego mleka
4 dkg świeżych drożdży
25 g roztopionego masła
1 żółtko + 1 jajko
szczypta soli
dżem lub konfitura ze śmietaną do polania klusek
Instrukcja:

Rozpuść drożdże w letnim mleku i wymieszaj w misce z mąką. Dodaj jajko i żółtko, szczyptę soli. Zagnieć ciasto, pod koniec dodaj roztopione masło. Wyrabiaj do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki i pojawią się w nim pęcherzyki powietrza.
Odstaw ciasto na około 1 godzinę do podwojenia objętości.
Po tym czasie lekko wyrób ciasto i podziel je na około 18 kawałków.
Uformuj z tych kawałków kuleczki ( możesz do środka dać troszkę dżemu, lub np. truskawkę – jak do knedli ), ułóż je na blacie posypanym mąką i pozostaw na 30 minut do napuszenia.
Zagotuj wodę w dużym garnku. Wierzch garnka przykryj ściereczką i gotuj kluski na parze, pod przykryciem około 5 minut.
Kluski polej sosem ( śmietana wymieszana z dżemem lub konfiturą ) i smacznego!
Deser z brzoskwiniami

Składniki:

brzoskwinie (mogą byż też z puszki);
jogurt grecki lub bałkański;
ciastka owsiane Digestive lub inne

Brzoskwinie zmiksować, ciasteczka skruszyć. Przekładać warstwami
Deser ryżowy |
Deser ryżowy z suszonymi owocami, jabłkiem i kokosem

1 szklanka płatków ryżowych
3 szklanki mleka
2 – 3 łyżki brązowego cukru
pół szklanki suszonych owoców
1 jabłko
2 czubate łyżeczki mąki kukurydzianej
1 – 2 cm laski cynamonu
2 łyżeczki cukru waniliowego
kilka plasterków suszonego kokosu do przybrania
Suszone owoce zalej wrzątkiem i odcedź po kilku minutach. Jabłko obierz ze skórki, usuń nasiona i pokrój na małe kawałki.
Płatki ryżowe zalej 2 szklankami mleka, dodaj cynamon i gotuj kilkanaście minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Pozostałe mleko wymieszaj z mąką kukurydzianą i dodaj do gotującego się ryżu.
Dodaj resztę składników: cukier, cukier waniliowy, owoce. Pod koniec gotowania dodaj także kawałki jabłka, usuń natomiast laskę cynamonu.
Kiedy ryż będzie miękki, zdejmij rondelek z ognia i podziel deser na 4 miseczki. Udekoruj plasterkami kokosa. Najlepszy na ciepło, smacznego
Smażone banany

Składniki:

5 dag masła,
4 banany,
1 pomarańcza,
½ limonki,
1 łyżka cukru (najlepiej brązowego),
3 łyżki ciemnego rumu,
bita śmietana i/lub lody waniliowe.

Jak przyrządzić?

Na dużej patelni podgrzewamy masło.

Wkładamy obrane banany i smażymy je przez około 2 minuty.

Wyciskamy sok z cytrusów i wlewamy go do bananów.

Dodajemy cukier.

Dusimy jeszcze 2 minuty, dolewamy rum i odstawiamy.


Jak podawać?

Podajemy z lodami i/lub bitą śmietaną.
OWOCE ZAPIEKANE Z BUDYNIEM

3 jajka
1 łyżeczka ekstratku z wanilii
100 g drobnego cukru
2 szklanki gorącego mleka
2 łyżeczki proszku budyniowego (waniliowego lub śmietankowego)
dowolne owoce
Owoce pokroić, podzielić między ramekiny (5-6 małych ramekinów lub 1 duży jak u mnie). Jajka zmiksować z wanilią, proszkiem budyniowym i cukrem. Dodać gorące mleko (stopniowo) i zmiksować. Przelać miksturę do ramekinów i zapiekać w 160 stopniach przez 25 minut. Oprószyć czym kto lubi (ja użyłam pokruszonych ciasteczek bebe). Podawać ciepłe lub wystudzone.
Mus mascarpone z toffi

Składniki:

250 g serka mascarpone
2 żółtka
50 g cukru
łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki bezalkoholowego likieru o smaku toffi (do kupienia w IKEI i TESCO)
kakao do oprószenia
mięta z własnego parapetu do dekoracji

Serek mascarpone porządnie napowietrzyć mikserem, tak aby stał się kremowy i puszysty. Dodać do niego żółtka, cukier, cukier wanilinowy oraz likier. Całość ponownie zmiksować. Gotową masę przelać do pucharka i odstawić na przynajmniej godzinę do lodówki. Przed podaniem oprószyć go kakao i ozdobić miętą.
Krem karmelowo – kokosowy

porcja dla 6 osób

180 g plus 150 g cukru
6 jajek
1/2 cytryny
500 ml mleka
500 ml mleczka kokosowego
40 g wiórek kokosowych, lekko grillowanych
Rozgrzej piekarnik do 180° C. Przygotuj 6 słoiczków oraz większą brytwankę, do pieczenia deseru w kąpieli wodnej.
Zrób karmel: do rondelka wsyp 150 g cukru, dodaj 5 łyżek wody i 10 kropel soku z cytryny. Gotuj na średnim ogniu, aż będzie miał złoty kolor.
Rozlej karmel do słoiczków.
Jajka rozbij z 180 g cukru, tak jak na omlet, czyli lekko.
Dodaj mleko i mleczko kokosowe, wymieszaj i przelej do słoiczków.
Umieść słoiczki w brytwance, zalej gorącą wodą ( około 1,5 cm poniżej wysokości słoiczków ) i wstaw do piekarnika na pół godziny.
Wystudź krem, a wierzch posyp grillowanymi wiórkami kokosowymi. Jedz na zimno, smacznego!
Możesz użyć tylko zwykłe mleko, dodać do niego ekstrakt waniliowy, a wiórki zastąpić np. grillowanymi migdałami.
Lody borówkowo - kokosowe
składniki:

500g borówek leśnych
400ml mleka skondensowanego słodzonego
400ml mleka kokosowego
150ml likieru kokosowego np. Malibu
Mleko kokosowe wlać do garnka o grubym dnie. Podgrzewać na małym ogniu tak długo aż większość wyparuje i powstanie gęsty krem o wadze ok. 130-150g. Krem schłodzić - najlepiej przygotować dzień wcześniej. Borówki przebrać, umyć a następnie zmiksować w blenderze na puree. Połączyć mleko skondensowane, krem kokosowy, likier oraz owocowe puree za pomocą ręcznej trzepaczki na jednolitą masę. Przelać do foremki, schować do zamrażarki. Po 1,5-2h zacząć mieszać widelcem co 30-60 minut aż powstaną gęste lody (w ciągu 3-4 godzin wystarczy 3-4 razy). Cudownie jeśli mamy maszynę do lodów, wtedy postępujemy wg. jej instrukcji. Przed podaniem wyciągamy na 5-10 minut.
CRUMBLE Z AGRESTEM

Składniki:
700 g owoców agrestu, odszypułkowanego + 150 g cukru demerara
120 g masła
70 g mąki pszennej
80 g mąki razowej
50 g płatków owsianych
120 g cukru demerara
1 łyżeczka cynamonu

Przygotować formę o średnicy 21 cm, wysmarować masłem. Nasypać do niej agrestu i wymieszać z 150 g cukru.
Masło, mąkę, płatki owsiane, 120 g cukru i cynamon umieścić w food procesorze (malakserze), zmiksować. Jeśli powstanie zbyt zbita kruszonka, dodać łyżkę mąki i wyrobić między palcami, jeśli zbyt sucha - dodać łyżkę masła.
Kruszonkę wysypać na owoce.
Piec w temperaturze 185ºC przez około 35 minut. Podawać gorące z kulką lodów waniliowych.
ciastko
SZYBKA SZARLOTKA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM

Składniki na 6 sztuk:

150 g ciasta francuskiego
4 jabłka
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:

Wyciąć z ciasta francuskiego 6 krążków i wyłożyć nim dna natłuszczonych foremek.
Jabłka obrać ze skórki, oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do nich cukier waniliowy oraz cynamon, wymieszać.
Wyłożyć masę jabłkowa na ciasto francuskie.
Z ciasta wyciąć cienkie paseczki i ułożyć z nich krateczkę.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200oC przez 10-15 minut.
CIASTO JOGURTOWE

3 jajka
1 mały odtłuszczony jogurt lub kefir (150g)
1 łyżeczka słodziku (lub 16 pastylek)
4 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel dowolnego aromatu do ciasta, ja użyłam waniliowego

Włączyć piekarnik na 180 stopni C.
Wszystkie składniki zmiksować aż ciasto się napuszy.
Wyłożyć formę typu mała keksówka papierem do pieczenia i wlać ciasto. Jest dość płynne.
Piec ok. 40 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremki.
Krakersik

Składniki:

2 opakowania słodych krakersów

1 litr mleka

3/4 szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki mąki pszennej

4 żółtka

1 jajko

100 g masła

Przygotować formę o wymiarach 20 x 28 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć spód krakersami.

Przygotować budyń: 750 ml szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka zmiksować z jajkami, żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, miksując, aby nie powstały grudki. Ugotować gęsty budyń. Przestudzić. W misce utrzeć masło i dodawać małymi porcjami ostygnięty budyń. Masę budyniową podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć na spód, położyć kolejną warstwę krakersów, nałożyć resztę kremu, wierzch powykładać krakersami.

Schłodzić w lodówce około 3 godziny (najlepiej całą noc).
Obserwuj użytkownika
ada285

ada285

Dodane 16.04 o 18:34
Przypnij Polub Komentuj
  1629
Ciasto bananowe

Składniki:
Ciasto:
5 jajek
300g cukru
125ml oleju
125ml wody
3 łyżki kakao
200g mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
8 bananów
sok z cytryny plus trochę soku do skropienia bananów
100g cukru
500g twarogu 3- krotnie zmielonego z wiaderka lub twarożku śmietankowego 
6 listków żelatyny (= 4,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
400g słodkiej śmietany 30%

Polewa:
100g czekolady gorzkiej
10- 20g margaryny
150g słodkiej śmietany 30- 36%

Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem mikserem. Kolejno dodawać stopniowo olej i wodę.
Kakao, mąkę i proszek do pieczenie wymieszać i dodać do masy jajecznej delikatnie mieszając.
Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy (o wymiarach około 30x 40cm) posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą lub mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku około 10- 15min. w temperaturze 220°C (lub ok. 25 min. w temperaturze 180°C). Ostudzić.
Banany obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Banany skropić sokiem z cytryny.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Twaróg utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny.
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu.
Śmietanę ubić i dodać do kremu. Delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć na banany. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godz.
Czekoladę i margarynę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę i wymieszać. Polewę wylać na ciasto i pozostawić do zastygnięcia. Ciasto wstawić do lodówki.
Smacznego ;)

Ciasto bananowe

Składniki:
Ciasto:
5 jajek
300g cukru
125ml oleju
125ml wody
3 łyżki kakao
200g mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
8 bananów
sok z cytryny plus trochę soku do skropienia bananów
100g cukru
500g twarogu 3- krotnie zmielonego z wiaderka lub twarożku śmietankowego
6 listków żelatyny (= 4,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
400g słodkiej śmietany 30%

Polewa:
100g czekolady gorzkiej
10- 20g margaryny
150g słodkiej śmietany 30- 36%

Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem mikserem. Kolejno dodawać stopniowo olej i wodę.
Kakao, mąkę i proszek do pieczenie wymieszać i dodać do masy jajecznej delikatnie mieszając.
Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy (o wymiarach około 30x 40cm) posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą lub mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku około 10- 15min. w temperaturze 220°C (lub ok. 25 min. w temperaturze 180°C). Ostudzić.
Banany obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Banany skropić sokiem z cytryny.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Twaróg utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny.
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu.
Śmietanę ubić i dodać do kremu. Delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć na banany. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godz.
Czekoladę i margarynę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę i wymieszać. Polewę wylać na ciasto i pozostawić do zastygnięcia. Ciasto wstawić do lodówki.
Smacznego ;)

bahati

bahati

Zrobiłam! :) Pychotka! miałam problem z żelatyną, bo nie napisałaś w jakiej ilości wody ją rozrobić, ale ja zrobiłam 20g w 100ml i wyszło dobrze :) POLECAM !

2.03 o 21:39    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
etoilee
lizaczek19
karolah5
Zastinn
wera1227
Blanka98
olimpiada2
Marlusia
googa004
Gabciaox
olqq
BeataSapiska
ewelajnaaa
Muffelig
mynka91
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry