Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Obserwuj profil
wiki930

wiki930

Dodane 6.05 o 12:11
Przypnij Polub Komentuj
  1533
CIASTO BEZ PIECZENIA EKLER

SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ:

1 l mleka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 budynie waniliowe (po 40 g)
4 żółtka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
180 g masła lub margaryny
szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

600 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny*
1/3 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

100 ml śmietanki kremówki 30%
100 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO:

2 paczki herbatników maślanych (po 250 g)
* żelatynę możesz zastąpić 250 g mascarpone

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Z 1 l mleka odlewamy 250 ml. dodajemy cukry, sól oraz masło i podgrzewamy do rozpuszczenia. W 250 ml mleka mieszamy żółtka z przesianym proszkiem budyniowym oraz mąką. Dodajemy do gotującego się mleka cały czas mieszając, aż powstanie mocno gęsty budyń.
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy jeden obok drugiego herbatniki. Wykładamy jeszcze gorącą masę budyniową i układamy warstwę z herbatników. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz żelatynę. Wykładamy na herbatniki i układamy ostatnią trzecią część warstwę herbatników.
Kremówkę podgrzewamy, aż będzie gorącą. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Polewę wykładamy na herbatniki. Ciasto wkładamy do lodówki na min. całą noc, aby herbatniki zmiękły i masy stężały.

CIASTO BEZ PIECZENIA EKLER

SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ:

1 l mleka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 budynie waniliowe (po 40 g)
4 żółtka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
180 g masła lub margaryny
szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

600 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny*
1/3 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

100 ml śmietanki kremówki 30%
100 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO:

2 paczki herbatników maślanych (po 250 g)
* żelatynę możesz zastąpić 250 g mascarpone

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Z 1 l mleka odlewamy 250 ml. dodajemy cukry, sól oraz masło i podgrzewamy do rozpuszczenia. W 250 ml mleka mieszamy żółtka z przesianym proszkiem budyniowym oraz mąką. Dodajemy do gotującego się mleka cały czas mieszając, aż powstanie mocno gęsty budyń.
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy jeden obok drugiego herbatniki. Wykładamy jeszcze gorącą masę budyniową i układamy warstwę z herbatników. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz żelatynę. Wykładamy na herbatniki i układamy ostatnią trzecią część warstwę herbatników.
Kremówkę podgrzewamy, aż będzie gorącą. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Polewę wykładamy na herbatniki. Ciasto wkładamy do lodówki na min. całą noc, aby herbatniki zmiękły i masy stężały.

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
aagusiaa176
marcepanoos
mikaigo
mala_czarna007
Uciak
ewelcia1212
innadziwna
Geput
joasia_525
Jola05

oraz 41 innych użytkowników

Zszywka przypięta na tablicach:

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry