Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Ulubione

...
...
...
Fistaszkowy tort bezowy
...
Dziś nie własne, ale za to nieziemsko pyszne!! ChocoShot <3
Uwielbiam, uwielbiam i jeszcze raz uwielbiam!
Tu akurat: mleczna czekolada, sól morska i bezy :)
A gdzie? Wrocław, Balduno Manufaktura
Bezy z muffinami gryczanymi
...
...
...
Kopytka zapiekane
...
...
Tort
Tort
½ szklanki miodu ¼ szklanki plus 2 łyżki przesianego i niesłodzonego kakao w proszku 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżka roztopionego masła ¼ szklanki przesianego cukru pudru szczypta soli 1 do 1 ¼ szklanki mleka w proszku W dużej misce wymieszać miód, kakao i ekstrakt za pomocą trzepaczki. Dodać masło i ubij. Dodaj cukier pudrem i szczyptę soli,dokładnie wymieszaj. Dodawaj stopniowo mleko w proszku aż do utworzenia ciasta. Gdy nie można już mieszać łyżką , ugniatać palcami.Dodawaj mleko w proszku aż masa nie będzie bardzo gęsta. Zakończył Ciasto powinno być trwałe i trochę lepkie , ale nie tak lepkie , że nie można sobie z tym poradzić .Ugnieć ciasto w kulę i umieścić na pergamin lekko spryskane olejem. Połóż masę na papier woskowany przez 5-10 minut.Jak nabierze płaski kształt wytnij cukierki,jeśli się przylepiają do noża spryskaj nóż olejem. Cukierki przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce . Doprowadzić do temperatury pokojowej przed podaniem.
Biszkopt: 4 jaja ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 4 żółtka ¾ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 szklanki mleka 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej 250g masła Poncz: ok. 1 ½ szklanki soku pomarańczowego Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej (500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego ok. 140g herbatników (20sztuk) niecałe 100g krakersów (20 sztuk) 400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36% 2 opakowania śmietan-fix ok. 50- 100g dowolnej czekolady (u mnie biała) Sposób przygotowania: Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miskując, dodać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Formę prostokątną o wymiarach około 35x 24cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą (lub dno formy wyłożyć papierem do pieczenia). Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25min. w temperaturze 200°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Jeden blat biszkoptu włożyć do formy i nasączyć połową ponczu. Nałożyć niegrubą warstwę masy budyniowej. Przykryć drugim blatem biszkoptu i go nasączyć. Nałożyć resztę masy. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową, na masie ułożyć krakersy, na krakersach ubitą śmietanę ze śmietan-fix. domowe-wypieki.pl
Pasta jajeczna z serkiem, szczypiorkiem i czerwoną papryką w proszku
Filety z kurczaka z marchewką i groszkiem

500 g filetów z kurczaka
200 g mrożonej marchewki z groszkiem
1/2 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki eko)
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku + do podania
125 ml śmietanki kremówki 30% lub 18% do zup i sosów
po 1 łyżeczce mąki pszennej i ziemniaczanej
natka pietruszki do posypania
masło klarowane lub zwykłe

Mięso oczyścić i podzielić. Mrożone warzywa przelać wrzątkiem (mają się całkowicie rozmrozić).
Rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego na dużej patelni, mięso doprawić solą, oprószyć słodką papryką i włożyć na patelnię. Obsmażać po 1 - 2 minuty z każdej strony, następnie wlać gorący bulion i zagotować.
Pomiędzy filety wsypać marchewkę z groszkiem i na większym ogniu gotować bez przykrycia przez około 7- 8 minut (w międzyczasie filety przewrócić na drugą stronę).
Dodać śmietankę wymieszaną z obydwiema mąkami. Gotować jeszcze przez ok. 2 minuty aż sos zgęstnieje. Podawać posypując natką i szczyptą papryki w proszku.
Zimowy tradycyjny kapuśniak polski
...
...
Krem "Snickers"
Tort czekoladowy z truflami

BISZKOPT
6 jajek
2 szklanki (320 g) cukru pudru
2/3 szklanki (100 g) mąki pszennej
2/3 szklanki (100 g) mąki ziemniaczanej
5 łyżek gorzkiego (naturalnego) kakao
skórka z 1 pomarańczy
KREM CZEKOLADOWY
400 g gorzkiej czekolady
500 ml śmietanki 36%
4 łyżki brązowego cukru
1 cukier wanilinowy lub 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu
NASĄCZENIE I DEKORACJA
2 świeże pomarańcze
200 ml zaparzonej i ostudzonej mocnej herbaty
trufle (gotowe lub DOMOWE)
posypka czekoladowa
Ciasto z musem z czekolady mlecznej i białej przepis ang. [klik] Składniki Na ciasto : 300 gr Wysokiej jakości półsłodkiej czekolady ( posiekane ) 4 duże jajka (o temperaturze pokojowej ) 1/3 szklanki cukru 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 kostki masła ( o temperaturze pokojowej) Mus czekoladowy: 300 gr Wysokiej jakości półsłodkiej czekolady ( posiekane ) 1 1/2 szklanki śmietany kremówki 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki chłodnej wody Na Biały mus czekoladowy: 210 gr Wysokiej jakości białej czekolady ( posiekane ) 1 1/2 szklanki śmietany kremówki 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka zimnej wody Rozgrzej piekrnik do 180 stopni. Okrągłą foremkę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie połóż okrągłą foremkę na nieco większej brytfance (ciasto ma się piec w kąpieli wodnej tak żeby boki ciasta nie były suche)i nalej do tej większej około 3 cm wrzątku. Rozpuść 300 gr czekolady w miseczce nad wrzątkiem lub w mikrofalówce. W misce ubij mikserem białka z 1/3 cukru na niskich obrotach. Stopniowo zwiększaj prędkość i ubijaj aż ubite białka będą puszyste i sztywne. Następnie dodaj resztę cukru, sól i wanilię. Kontynuuj mieszanie do czasu aż cały cukier się rozpuści a masa będzie lśniąca.Mikserem połącz rozpuszczone masło z czekoladądodaj żółtka. Do czekoladowej masy wlej połowę ubitych białek, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie dodaj resztę. Należy pamiętać aby dobrze wymieszać cieższe ciasto z dna miski z białkami.Wlej ciasto do foremki i piecz w piekarniku przez około 26-28 minut (sprawdż wykałaczką czy ciasto przylega). Po upieczeniu wyjmij ciasto do przestygnięcia w temperaturze pokojowej a następnie chłodne ciasto włóż do lodówki na około 1 godzinę. Wyjmij ciasto, nożem przejedź krawędzie i ściągnij pierścień tortownicy. Ciasto wyłóż na talerz. Pierścień tortownicy nałóż na ciasto tak żeby póżniej uformować warstwy pianki. Mus czekoladowy: Umieścić 300gr wysokiej jakości czekolady półsłodkiej (posiekanej) w misce żaroodpornej. W małym naczyniu rozpuść 1 łyżeczkę żelatyny bez w 2 łyżkach zimnej wody. Podgrzej 1/2 szklanki śmietany kremówki do wrzenia i wlej ją na posiekaną czekoladę, wymieszaaj ją delikatnie, aż masa będzie gładka i czekolada się całkowicie rozpuści. Jeśli czekolada nie będzie się topić podgrzej ją na małym ogniu.Podgrzej w kąpieli wodnej żelatynę z wodą i mieszaj do czasu kiedy znikną grudki. Następnie dodaj żelatynę do rozpuszczonej czekolady. Ubij pozostałą szklankę śmietany do czasu uzyskania pianki. Czekoladowa masa ...
Sałatka z ogórków kiszonych

Więcej zszywek ze źródła

jemcoumiem.pl

Zupa ogorkowa z ryżemWarkocz z brokułami i kurczakiemciasto francuskie z szynką, szpinakiem  seremJajka sadzone inaczejKanapki z pomidorami, szpinakiem i mozzarellą na ciepło

Co nam będzie potrzebne: (na 1 porcję)

– 2 kromki dobrego chleba
– 2 łyżki stołowe pesto (ja zblendowałam liście bazylii z pietruszką, solą i oliwą z oliwek)
– 2 plasterki dojrzałego pomidora
– 2-3 plasterki sera mozzarella
– kilka liści świeżego młodego szpinaku
– szczypta soli i pieprzu do smaku

Przygotowanie:

rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową, ale można też użyć zwykłej) posmarowaną lekko oliwą
1 kromkę smarujemy 1 łyżką pesto, nakładamy ser, liście szpinaku, pomidora, znowu ser, posypujemy szczyptą soli i pieprzu, pozostałym pesto smarujemy drugą kromkę chleba i przykrywamy nią kanapkę
kładziemy na rozgrzaną patelnię i smażymy, aż kanapki zrobią się brązowo-złote, a ser się ładnie roztopiCiasto francuskie prosto i efektownie – z szynką, serem i szpinakiem

Co nam będzie potrzebne:

– opakowanie gotowego ciasta francuskiego
– opakowanie świeżego szpinaku ok. 250 g (można zastąpić mrożonym)
– 1 cebula
– 1 łyżeczka masła
– kilka plasterków szynki
– kilka cienkich plasterków żółtego sera
– 1 jajko do smarowania
– sól, pieprz do smaku
– sezam do posypania

Przygotowanie:

Świeży szpinak myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, siekamy niezbyt drobno
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cebulę, lekko podsmażamy, a kiedy się zeszkli dodajemy posiekamy szpinak, podsmażamy aż straci objętość i wyparuje cała ewentualna woda, na końcu lekko solimy i dodajemy odrobinę pieprzu do smaku
Ciasto francuskie rozkładamy na płasko, zostawiamy je na pergaminie, w które jest zawinięte – posłuży nam za papier do pieczenia
Środek ciasta nakłuwamy lekko widelcem, tak jak pokazane na zdjęciu, nakładamy kilka plasterków szynki, wykładamy przestudzony szpinak, na końcu wykładamy ser
Przeciwległe końce ciasta składamy (fot. 4), boki nacinamy w paski (liczba pasków powinna się zgadzać po jednej i drugiej stronie) i nakładamy paski na siebie, na zmianę z jednej i drugiej strony, aż utworzy się warkocz.
Złożone ciasto francuskie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem lub suszonymi ziołami
Pieczemy w 220ºC ok. 12-15 min. – czas zależy od piekarnika, dlatego warto sprawdzać, czy ciasto się nie przypala. Ciasto francuskie jest delikatne i dość szybko się rumieni, gdyby więc tak się zdarzyło, że ciasto zbyt szybko brązowieje wystarczy przykryć je w trakcie pieczenia kawałkiem folii aluminiowej
Taki warkocz z ciasta francuskiego fantastycznie sprawdza się jako danie obiadowe, doskonale smakuję jednak też na zimno, jako przekąska, jeśli więc jeszcze go nie wypróbowaliście, koniecznie zróbcie to teraz:) Smacznego!Prosty przepis na spaghetti bolognese

Składniki: (na 4 porcje)

- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
- 250g mięsa mielonego np. z łopatki
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona ostra i słodka, suszona bazylia, suszone oregano, suszony tymianek (można ewentualnie użyć przyprawy do kuchni włoskiej)
- starty ser żółty do posypania
- szczypiorek do posypania
- opakowanie makaronu spaghetti lub tagliatelle

Przygotowanie:

cebulę na sos boloński obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę, czosnek obieramy (skórka łatwiej zejdzie, jeśli wcześniej lekko zmiażdżymy ząbek wierzchem dłoni lub płaską stroną noża) i siekamy
na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę, podsmażamy chwilkę, aż cebula się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze jakieś 10 sec. (zbyt długo smażony czosnek gorzknieje)
do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy mięso mielone, w czasie smażenia staramy się rozdrabniać powstające „grudki” z mięsa, mięso podsmażamy, aż straci surowy kolor i zrobi się „sypkie”
do miseczki przelewamy pomidory z puszki i rozdrabniamy widelcem, dodajemy na patelnię do podsmażonego mięsa
dodajemy ok. 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, szczyptę ostrej papryki lub chilli, 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę tymianku, 1 łyżeczkę bazylii (zamiast ziół można dodać łyżkę przyprawy do kuchni włoskiej), 1 łyżkę cukru (cukier wydobędzie smak z pomidorów), przecier pomidorowy
nasz sos bolognese dusimy na średnim ogniu tak długo, aż się zredukuje – tzn. woda z pomidorów wyparuje, a sos osiągnie taką gęstość, jak lubimy najbardziej, pod sam koniec duszenia dodajemy pieprz do smaku
w czasie, kiedy sos się jeszcze dusi, wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente według przepisu na opakowaniu, ugotowany makaron odcedzamy na sitku i zlewamy lekko zimną wodą, żeby przerwać proces gotowania
makaron przekładamy na talerz, na górę kładziemy pożądana ilość sosu, posypujemy startym serem i odrobiną posiekanego szczypiorku
Smacznego :)...Ciasto francuskie prosto i efektownie – z szynką, serem i szpinakiem
Obserwuj profil
anusiek20

anusiek20 od anianiania

Dodane 2.06 o 15:48 z

jemcoumiem.pl

Przypięte po raz pierwszy przez renb
Przypnij Polub Komentuj
  1670

Ciasto francuskie– z szynką, serem i szpinakiem

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

0

4

94

...

0

2

53

///

0

1

37

///

0

7

88

///

0

3

93

uwielbiam

0

0

40

///

0

5

51

...

0

3

75

...

0

1

47

mmm....

0

3

52

*.*

0

6

85

❤.❤

0

3

111

...

Zmień tło
do góry