Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Ulubione

Precle z kminem rzymskim i kuminem
Składniki na 30-40 obwarzanków: 
500 g mąki pszennej przesianej przez sito
100 ml oleju słonecznikowego
100 g miękkiego, niesolonego masła, pokrojonego w kostkę
1 łyżeczka drożdży w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
1 1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1 1/2 uprażonych, lekko zmiażdżonych ziaren kminu rzymskiego
ok. 100 ml wody
1 roztrzepane jajko
2 łyżeczki białych i czarnych ziaren sezamu (mieliśmy tylko białe pod ręką)
Dip:
35 g natki pietruszki (liście i łodygi)
1 wyciśnięty ząbek czosnku
25 g jasnej pasty tahini
125 g greckiego jogurtu
25 ml soku z cytryny
szczypta soli

Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni. Mąkę przesiejcie do dużej miski. Pośrodku zróbcie wgłębienie i dodajcie olej, masło, drożdże, proszek do pieczenia, cukier, sól, kumin i kmin. Dobrze wymieszajcie. Dodajcie powoli wodę i zagniećcie gładkie ciasto. 
Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Odrywajcie małe kawałki ciasta (ok. 25 g.) i uformujcie z nich kulki. Z kulek uformujcie paluchy o grubości ok. 1 cm i długości 12-13 cm. Z każdego palucha uformujcie obwarzanek i ułóżcie na blasze w 2 cm. odstępach. Posmarujcie roztrzepanym jajkiem i posypcie ziarnami sezamu. Odstawcie do wyrośnięcia na 30 minut. 
Pieczcie przez 20 - 25 minut, aż będą złotobrązowe. Odstawcie do ostygnięcia. Obwarzanki można przechowywać do 10 dni w zamkniętym pojemniku. 
Wszystkie składniki dipu zmiksujcie na jednolity sos. Jeśli jest za gęsty dodajcie łyżkę wody. Smacznego!
Tort tiramisu
2 paczki zwykłych okrągłych biszkoptów (paczka 200g)
kawa prawdziwa i rozpuszczalna
likier kawowy0,5 litra śmietanki kremówki
2 serki mascarpone
opakowanie śnieżki fix
kakao gorzkie
5 łyżeczek cukru pudru
czekoladowe cukiereczki lub
starta biała czekolada wg uznania
Przygotowanie nie zabiera dużo czasu ale należy takie ciasto zrobić min 4 godziny przed podaniem aby miało czas poleżakować w lodówce. Przed zabraniem się za tworzenie tego cudeńka należy zaparzyć dwie filiżanki kawy prawdziwej, najlepiej w ekspresie - bardzo mocnej . Do każdej filiżanki kawy należy dosypać czubatą łyżkę kawy rozpuszczalnej, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Do zimnej kawy dodać po kieliszku likieru kawowego i można zabrać się za tworzenie kremu. Tworzenie kremu rozpoczęłam od ubicia na sztywno śmietanki. Do ubijanej śmietanki dokładałam po jednej łyżeczce serka mascarpone a na koniec około pięć łyżeczek cukru pudru i śnieżkę fix(cały czas ubijam mikserem). Tak ubity krem odstawiam do lodówki. Na płaskim talerzu skruszyłam 2 biszkopty posypałam je przez siteczko kakaem i znowu pokruszyłam ze 2 biszkopty tak aby zakryć całkowite talerz. Na przygotowaną bazę układam nasączone w kawie biszkopty i pokrywam je śmietanką i tak tyle warstw na ile starczy kremu ale tak aby ostatnia warstwa była kremowa. Przed samym podaniem wszytko posypuje kakaem i układam czekoladowe cukiereczki albo np. posypuje startą białą czekoladą.
...
Stolik
...
...
...
...
...
...
...
...
Batoniki owsiane z malinami
...
...
...
Kuleczki szpinakowe
Słonecznikowiec
...
...
Kurczak w sosie kurkowym z natką pietruszki

Składniki, 2 porcje:

Kurczak:

• 2 filety z kurczaka (łącznie około 300 - 400 g)
• sól i świeżo zmielony pieprz
• 1 łyżka masła klarowanego

Sos kurkowy:

• 200 g kurek
• 1 łyżka octu winnego
• 3 łyżki białego wina
• 100 ml bulionu drobiowego
• 125 ml śmietanki kremówki 30%
• 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Do podania: 1/2 kg ziemniaków lub 100 g makaronu np. wstążki


Przygotowanie:

Nastawić do ugotowania ziemniaki. Kurki wyłożyć na sitko i krótko opłukać pod silnym strumieniem chłodnej wody, wyłożyć na ściereczkę kuchenną i osuszyć (kurki własnoręcznie zbierane przed opłukaniem należy szczoteczką oczyścić z liści i ziemi). Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
Piersi kurczaka oczyścić z kostek i błonek, doprawić solą oraz pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać masło, włożyć filety i smażyć po 3 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor. Przełożyć do małego naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 15 minut. W międzyczasie zacząć przygotowywać sos. Wyjąć naczynie z kurczakiem z piekarnika, kurczaka wyłożyć na talerz i przykryć go folią, odstawić na około 5-7 minut (dopiero po tym czasie kurczaka można pokroić). Sok z pieczenia kurczaka dodać do sosu kurkowego.
Patelnię po kurczaku odstawić na kuchence (nie trzeba jej myć) i przygotować na niej sos kurkowy. Patelnię rozgrzać, wrzucić kurki i na dużym ogniu smażyć przez 1 - 2 minuty (w zależności od wielkości kurek) co chwilę mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Kurki wyjąć z patelni i odłożyć na talerz. Na tę samą patelnię wlać ocet i wino i na dużym ogniu zagotować. Po 2 minutach gotowania wlać bulion i gotować na większym ogniu przez około 4 - 5 minut aż powstały sos znacznie się zredukuje (do kilku łyżek). Wrzucić odłożone kurki a po chwili wlać śmietankę kremówkę i wszystko zagotować na większym ogniu. Dodać 2 łyżki natki i gotować sos przez minutę na dużym ogniu aż zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Na patelnię włożyć plasterki kurczaka i w razie potrzeby wszystko podgrzać nie mieszając. Podawać z ziemniakami lub makaronem, posypać resztą natki.
Babka cappuccino z polewą czekladową
SKŁADNIKI

200 g miękkiego masła
250 g cukru
3 duże jajka (lub 4 mniejsze)
300 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem waniliowym lub cukrem z prawdziwą wanilią)
3 łyżki kawy espresso w proszku (rozpuszczalna)
1/3 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego 8% (takiego, jak używasz do kawy)
3/4 szklanki pokrojonych grubo orzechów laskowych (można pominąć)


polewa:
1 tabliczka białej czekolady (100 gramów)
1 tabliczka mlecznej czekolady (100 gramów)
6 łyżek mleka skondensowanego niesłodzonego 8% (takiego, jak używasz do kawy)
2 łyżki masła
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Formę na babkę wysmaruj tłuszczem.
Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę (ok. 2 min.). Dodaj pastę waniliową i jajka. Po każdym dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita masa.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kawą espresso, dodaj do masy maślano-jajecznej i miksuj do połączenia.
Wlej mleko i wsyp orzechy laskowe, wymieszaj dokładnie.
Przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę, do 2/3 jej wysokości. Wygładź szpatułą. Jeśli forma ma dużo zagłębień uderz nią raz o blat, w ten sposób ciasto dokładnie wypełni przestrzenie.
Piecz 45 minut, przed wyjęciem sprawdź patyczkiem.
Wyjmij z piekarnika i zostaw w formie na około 10 minut. Następnie wyjmij z formy i zostaw babkę do całkowitego wystygnięcia na kratce.
Najpierw przygotuj polewę z jednej czekolady: zagrzej 3 łyżki mleka skondensowanego, rozpuść w nim masło. Zestaw z ognia, wrzuć czekoladę i delikatnie wymieszaj aż się rozpuści. Polej nią babkę i zostaw do zastygnięcia na ok. 10 minut. To samo zrób z drugą czekoladą.

Dodatkowe informacje:
Orzechy nie są konieczne. Babkę można zrobić też bez polewy. Posypana cukrem pudrem również smakuje wybornie.Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół). Formę na babkę wysmaruj tłuszczem. Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę (ok. 2 min.). Dodaj pastę waniliową i po jednym jajku. Po każdym dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita masa. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kawą espresso.Mąkę z proszkiem i espresso dodaj do masy maślano-jajecznej i miksuj do połączenia. Wlej mleko i wsyp orzechy laskowe.Wymieszaj dokładnie.Przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę, do 2/3 jej wysokości. Wygładź szpatułą. Jeśli forma ma dużo zagłębień uderz nią raz o blat, w ten sposób ciasto...
...
...
Bezy z kremem cytrynowym
Składniki na bezy:

6 białek
szczypta soli
300 g drobnego cukru
świeżo wyciśnięty sok z niedużej cytryny
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Białka ubić na sztywno mikserem na wysokich obrotach, dodając szczyptę soli. Muszą być naprawdę sztywne (najlepiej zrobić test odwracając pojemnik z nimi do góry dnem). Partiami dodawać cukier (to bardzo ważne), po jednej łyżce, cały czas ubijając. Dodać skrobię, ubijając. Następnie stopniowo wlewać sok z cytryny, ubijając.

Masę bezową nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę bezy. Zostawiać między nimi nieduże odstępy - trochę urosną.

Piec około 70 - 80 minut w temperaturze 120ºC (czas pieczenia zależy od piekarnika), lub dłużej i nawet w niższej temperaturze, jeśli lubicie bardziej wysuszone bezy.

Krem cytrynowy:

200 g serka mascarpone
200 g lemon curd*

Serek dokładnie wymieszać z lemon curd łyżką, by powstała gładka masa.

Wystudzone bezy przełożyć kremem.

Smacznego :)
Pieczarki zapiekane
Pieczarki w takiej formie stanowią wspaniały dodatek do mięsa, ale mogą być również podawane jako przystawka. Ja podawałam je jako dodatek do mięsa i bardzo mi smakowały. Taki sposób na pieczarki znalazłam u Edysi. Część zrobiłam w podanej przez nią wersji, a do części dodałam podsmażony, pokrojony w kosteczkę boczek wędzony.

Pieczarki zapiekane
Składniki:

12 dość dużych pieczarek
100g żółtego sera
1 cebula
pęczek natki pietruszki
1 białko jajka
sól, pieprz
olej do smażenia
boczek wędzony (opcjonalnie)
Pieczarki oczyścić i umyć. Wyciąć nóżki i pokroić w drobną kostkę, kapelusze odłożyć. Cebulę obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pieczarki i cebulę, ostudzić. Boczek pokroić w drobną kostkę i również podsmażyć na patelni. Natkę pietruszki drobno pokroić, ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Białko ubić na sztywno. Wymieszać usmażone pieczarki z natką, serem, boczkiem i białkiem. Przyprawić do smaku.

Kapelusze pieczarek ułożyć w natłuszczonej małej formie, napełnić farszem. Można też wierzch posypać startym żółtym serem. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Zapiekać około 15 minut.

Smacznego :-)

Więcej zszywek ze źródła

jemcoumiem.pl

ok. 1 kg mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki (pamiętajcie, żeby w sklepie kupić mięso w kawałku i poprosić o zmielenie, nie kupujcie gotowego mielonego mięsa, bo nigdy nie wiadomo, co tam w nim jeszcze zmielili)
– 1 cebula
– bułka
– mleko do zamoczenia bułki
– 4 jajka (jeśli robicie wersję bez jajek w pieczeni, to wystarczy tylko 1 jajko do farszu mięsnego)
– bułka tarta
– przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

Przygotowanie:

    bułkę kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do miseczki i zalewamy mlekiem, żeby rozmiękła,
    3 jajka gotujemy na twardo, ok 6 min., nie gotujcie zbyt długo, bo wtedy pojawią się w okół nich sine obwódki,ugotowane jajka studzimy w zimnej wodzie i obieramy
    do miski lub większego naczynia przekładamy mięso, wbijamy 1 jajko, dodajemy 2 łyżeczki soli (jeśli lubicie bardziej słone potrawy można dodać więcej), 3 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki papryki słodkiej, 1 łyżeczkę papryki ostrej, garść majeranku
    bułkę odsączamy na sitku i dodajemy do mięsa
    cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach (można poszatkować bardzo drobno w blenderze) i dorzucamy do mięsa
    mięso mieszamy dokładnie ze wszystkimi składnikami, najlepiej rękami; kiedy z mięsa zrobi się coś na kształt ciasta i będzie dobrze odchodzić od brzegów naczynia, znaczy że jest dobrze wymieszane:)
    rozgrzewamy piekarnik do 180ºC
    formę keksówkę (taką długa, wąska) smarujemy masłem (dno i boki) i posypujemy bułką tartą
    trochę mniej niż połowę mięsa wykładamy do foremki, rozprowadzamy dokładnie i na środku robimy niewielkie wgłębienie, do którego układamy jajka, następnie całość przykrywamy resztą mięsa (uwaga, żeby nie zgnieść jajek)

górę pieczeni posypujemy bułką tartą i wkładamy do rozgrzanego do 180ºC piekarnika na około godzinę, można sprawdzić po tym czasie tak samo jak ciasto – wkładając do środka patyczek – jeśli jest suchy, znaczy, że pieczeń gotowa ciasto francuskie z szynką serem i szpinakiem Przepis na ziemniaki pieczone, próbował ktoś? :) pizza na cienkim cieście domowe hamburgery pieczone jabłka z ciastem francuskim :) warkocz z ciasta francuskiego z farszem Składniki:

- 3 jajka
– 3 kolorowe papryki -można użyć jednej, ale wtedy jajka nie będą tak ładnie wyglądać ;)
– szczypiorek
– sól i pieprz do smaku
– odrobina oleju do smażenia

Pokrój papryki w niezbyt cienkie plastry (około 1,5 cm powinno wystarczyć, jeśli plastry będą zbyt cienkie jajka się przez nie przeleją). Wytnij resztki gniazd nasiennych i oczyść plastry z pestek. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej odrobinę oleju i połóż plastry. Do każdego krążka papryki wbij 1 jajko. Przykryj i smaż na średnim ogniu przez kilka minut. Jeśli lubisz jajka sadzone ze ściętym żółtkiem, zmniejsz ogień i smaż kilka minut dłużej. Posiekaj szczypiorek . Smacznego ! :) pomidorki zapiekane z mozzarellla
Obserwuj użytkownika
anusiek20

anusiek20 od anianiania

Dodane 2.06 o 15:48 z

jemcoumiem.pl

Przypięte po raz pierwszy przez renb
Przypnij Polub Komentuj
  723

Ciasto francuskie– z szynką, serem i szpinakiem

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry