Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Ulubione

Babeczki z pisankami
Domowe markizy
...
Wielkanocne pisanki ciastka
...
Quinoa z owocami
...
Jajka faszerowane tuńczykiem
Trifle z truskawkami i sosem custard
SOS CUSTARD (CREME ANGLAISE)

W oryginalnym przepisie nie było mąki ziemniaczanej, jednak dodałam ją, bo obawiałam się, że sos będzie zbyt rzadki. Faktycznie miałam rację. Bez mąki sos nadawałby się świetnie, aby polać nim truskawki w miseczce, lecz do deseru warstwowego miałby zdecydowanie zbyt płynną konsystencję. Nawet Anglicy dodają do tego kremu swój custard powder, więc nie jest to chyba błąd w sztuce. 

 

składniki:

4 żółtka

1/3 szklanki cukru

200ml kremówki

250ml mleka

1 laska wanili

3 łyżki mąki ziemniaczanej

 

wykonanie:

1. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i wydobywamy z niej ziarenka. Śmietanę umieszczamy w rondelku, do którego dodajemy ziarenka, a także pustą laskę. Dodajemy również cukier i stawiamy na średnim ogniu. Żółtka dokładnie mieszamy z zimnym mlekiem i mąką ziemniaczaną. 

2. Gdy śmietana zacznie wrzeć wyjmujemy pustą laskę wanilii widelcem i stopniowo dolewamy mleko wymieszane z żółtkami i mąką. Robimy to bardzo powolutku, cały czas mieszając gotujący się custard. Zmniejszamy ogień do minimum, aby uniknąć przypaleń i gotujemy jeszcze moment, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Powinien mieć konsystencję nieco rzadszą od budyniu. 

3. Odstawiamy custard do wystygnięcia.

 

WARSTWA BISZKOPTOWA 



składniki:

250-300g biszkoptów lub ciasta biszkoptowego (ja użyłam kakaowego)

kilka łyżek likieru pomarańczowego (można pominąć)

 

wykonanie:

1. Siekamy biszkopt w kosteczkę i gotowe :)

Jeśli będziecie serwować trifle w szklankach lub pucharkach, które mają cylindryczny kształt (czyli nie zwężają się, ani nie rozszerzają w żadnym miejscu, tylko od góry do dołu idealny walec) wówczas można wyciąć brzegiem takiej szklanki krążki z ciasta biszkoptowego. Dzięki temu warstwa biszkoptowa będzie lepiej widoczna i deser będzie prezentował się perfekcyjnie.

 

WARSTWA TRUSKAWKOWA

 

składniki:

400g truskawek

1 galeretka szybko tęgnąca Delecty

dodatkowo: na wierzch deseru 200ml kremówki + łyżka cukru pudru

 

wykonanie:

1. Umyte i obrane z szypułek truskawki kroimy na ćwiartki. 

2. Galaretkę rozpuszczamy w połowie zalecanej ilości gorącej wody (mniej więcej w szklance) i od razu mieszamy z pokrojonymi truskawkami. Odstawiamy do przestygnięcia

 

Wykonanie deseru:

W pucharkach umieszczamy na przemian warstwy zaczynając od galaretki z truskawkami. Warstwę biszkoptową można skropić likierem pomarańczowym. Aby warstwy nie zlewały się po nałożeniu każdej z nich należy się upewnić, czy w każdym miejscu...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...

Więcej zszywek ze źródła

jemcoumiem.pl

ślimak ciasto francuskie Kanapki z pomidorem, szpinakiem i mozzarellą na ciepło ok. 1 kg mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki (pamiętajcie, żeby w sklepie kupić mięso w kawałku i poprosić o zmielenie, nie kupujcie gotowego mielonego mięsa, bo nigdy nie wiadomo, co tam w nim jeszcze zmielili)
– 1 cebula
– bułka
– mleko do zamoczenia bułki
– 4 jajka (jeśli robicie wersję bez jajek w pieczeni, to wystarczy tylko 1 jajko do farszu mięsnego)
– bułka tarta
– przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

Przygotowanie:

    bułkę kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do miseczki i zalewamy mlekiem, żeby rozmiękła,
    3 jajka gotujemy na twardo, ok 6 min., nie gotujcie zbyt długo, bo wtedy pojawią się w okół nich sine obwódki,ugotowane jajka studzimy w zimnej wodzie i obieramy
    do miski lub większego naczynia przekładamy mięso, wbijamy 1 jajko, dodajemy 2 łyżeczki soli (jeśli lubicie bardziej słone potrawy można dodać więcej), 3 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki papryki słodkiej, 1 łyżeczkę papryki ostrej, garść majeranku
    bułkę odsączamy na sitku i dodajemy do mięsa
    cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach (można poszatkować bardzo drobno w blenderze) i dorzucamy do mięsa
    mięso mieszamy dokładnie ze wszystkimi składnikami, najlepiej rękami; kiedy z mięsa zrobi się coś na kształt ciasta i będzie dobrze odchodzić od brzegów naczynia, znaczy że jest dobrze wymieszane:)
    rozgrzewamy piekarnik do 180ºC
    formę keksówkę (taką długa, wąska) smarujemy masłem (dno i boki) i posypujemy bułką tartą
    trochę mniej niż połowę mięsa wykładamy do foremki, rozprowadzamy dokładnie i na środku robimy niewielkie wgłębienie, do którego układamy jajka, następnie całość przykrywamy resztą mięsa (uwaga, żeby nie zgnieść jajek)

górę pieczeni posypujemy bułką tartą i wkładamy do rozgrzanego do 180ºC piekarnika na około godzinę, można sprawdzić po tym czasie tak samo jak ciasto – wkładając do środka patyczek – jeśli jest suchy, znaczy, że pieczeń gotowa ciasto francuskie z szynką serem i szpinakiem Przepis na ziemniaki pieczone, próbował ktoś? :) pizza na cienkim cieście domowe hamburgery pieczone jabłka z ciastem francuskim :)
Obserwuj profil
anusiek20

anusiek20 od anianiania

Dodane 2.06 o 15:48 z

jemcoumiem.pl

Przypięte po raz pierwszy przez renb
Przypnij Polub Komentuj
  810

Ciasto francuskie– z szynką, serem i szpinakiem

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry