Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Ulubione

...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
Bułeczki razowe
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...

Więcej zszywek ze źródła

jemcoumiem.pl

ok. 1 kg mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki (pamiętajcie, żeby w sklepie kupić mięso w kawałku i poprosić o zmielenie, nie kupujcie gotowego mielonego mięsa, bo nigdy nie wiadomo, co tam w nim jeszcze zmielili)
– 1 cebula
– bułka
– mleko do zamoczenia bułki
– 4 jajka (jeśli robicie wersję bez jajek w pieczeni, to wystarczy tylko 1 jajko do farszu mięsnego)
– bułka tarta
– przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

Przygotowanie:

    bułkę kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do miseczki i zalewamy mlekiem, żeby rozmiękła,
    3 jajka gotujemy na twardo, ok 6 min., nie gotujcie zbyt długo, bo wtedy pojawią się w okół nich sine obwódki,ugotowane jajka studzimy w zimnej wodzie i obieramy
    do miski lub większego naczynia przekładamy mięso, wbijamy 1 jajko, dodajemy 2 łyżeczki soli (jeśli lubicie bardziej słone potrawy można dodać więcej), 3 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki papryki słodkiej, 1 łyżeczkę papryki ostrej, garść majeranku
    bułkę odsączamy na sitku i dodajemy do mięsa
    cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach (można poszatkować bardzo drobno w blenderze) i dorzucamy do mięsa
    mięso mieszamy dokładnie ze wszystkimi składnikami, najlepiej rękami; kiedy z mięsa zrobi się coś na kształt ciasta i będzie dobrze odchodzić od brzegów naczynia, znaczy że jest dobrze wymieszane:)
    rozgrzewamy piekarnik do 180ºC
    formę keksówkę (taką długa, wąska) smarujemy masłem (dno i boki) i posypujemy bułką tartą
    trochę mniej niż połowę mięsa wykładamy do foremki, rozprowadzamy dokładnie i na środku robimy niewielkie wgłębienie, do którego układamy jajka, następnie całość przykrywamy resztą mięsa (uwaga, żeby nie zgnieść jajek)

górę pieczeni posypujemy bułką tartą i wkładamy do rozgrzanego do 180ºC piekarnika na około godzinę, można sprawdzić po tym czasie tak samo jak ciasto – wkładając do środka patyczek – jeśli jest suchy, znaczy, że pieczeń gotowa ciasto francuskie z szynką serem i szpinakiem Przepis na ziemniaki pieczone, próbował ktoś? :) pizza na cienkim cieście domowe hamburgery pieczone jabłka z ciastem francuskim :) warkocz z ciasta francuskiego z farszem Składniki:

- 3 jajka
– 3 kolorowe papryki -można użyć jednej, ale wtedy jajka nie będą tak ładnie wyglądać ;)
– szczypiorek
– sól i pieprz do smaku
– odrobina oleju do smażenia

Pokrój papryki w niezbyt cienkie plastry (około 1,5 cm powinno wystarczyć, jeśli plastry będą zbyt cienkie jajka się przez nie przeleją). Wytnij resztki gniazd nasiennych i oczyść plastry z pestek. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej odrobinę oleju i połóż plastry. Do każdego krążka papryki wbij 1 jajko. Przykryj i smaż na średnim ogniu przez kilka minut. Jeśli lubisz jajka sadzone ze ściętym żółtkiem, zmniejsz ogień i smaż kilka minut dłużej. Posiekaj szczypiorek . Smacznego ! :) pomidorki zapiekane z mozzarellla
Obserwuj użytkownika
anusiek20

anusiek20 od anianiania

Dodane 2.06 o 15:48 z

jemcoumiem.pl

Przypięte po raz pierwszy przez renb
Przypnij Polub Komentuj
  677

Ciasto francuskie– z szynką, serem i szpinakiem

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry