Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Ulubione

...
...
...
...
...
...
...
...
...
Tarta z porem i pieczarkami
Ciasto:

200 g mąki
120g masła
zimna woda (ok. 30 ml)
2 szczypty soli
½ łyżeczki cukru
Farsz:

3 większe pory
300 g pieczarek
2 łyżki masła
sól
pieprz
Sos:

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
350 ml mleka
200 g tartego, żółtego sera
2 żółtka
2 łyżki natki pietruszki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa 
Mąkę łączymy z solą i cukrem. Dodajemy zimne masło i łączymy tak długo rozdrabniając palcami aż uzyskamy bardzo drobną kruszonkę. Dodajemy zimną wodę i formujemy ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min (ja zostawiłam w lodówce na całą noc i super się wałkowało i układało w formie). Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty (u mnie średnica 30 cm). Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w temperaturze 200 stopni pilnując, by ciasto zbytnio się nie zrumieniło.

Na podpieczony spód wykładamy farsz. Pory kroimy (nie zbyt grubo – ok. 2-3 mm). Zalewamy je w misce wrzątkiem i odcedzamy po ok. 2 minutach. Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Kiedy woda odparuje dodajemy pory i dusimy do miękkości. Solimy i pieprzymy do smaku. Farsz wykładamy na ciasto.

Całość polewamy sosem. W garnku topimy masło i dodajemy mąkę. Kiedy składniki się połączą zalewamy je mlekiem i doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i sporą szczyptą gałki. Kiedy sos trochę przestygnie dodajemy utarty ser (ja wybrałam twarda mozarellę o łagodnym smaku – ostre sery tu nie pasują), pietruszkę i żółtka. Dokładnie mieszamy i zalewamy tartę. Pieczemy w 200...
Zupa a la chili con carne
...
...
...
...
Mięso mielone pod 
ziemniaczano-kremową kołderką
...
...
...
...
Naleśniki:

    2 jajka
    200 g mąki
    szklanka mleka
    szklanka wody
    2 łyżki cukru
    szczypta soli
    olej do smażenia

 Jajka roztrzepać, dodać cukier, sól, następnie stopniowo dodawać mąkę i mleko z wodą. Patelnię posmarować tłuszczem i usmażyć naleśniki.

Krem waniliowy:

    0,33 ml  mleka
    10 g mąki ziemniaczanej
    4 żółtka
    100 g cukru
    laska wanilii

Mleko zagotować Żółtka ubić z cukrem, wanilią na puszystą masę, dodać mąkę, wymieszać, następnie zalać stopniowo gorącym mlekiem. Naczynie z masą włożyć do drugiego naczynia z wrzątkiem ubijać na parze aż do zgęstnienia.

Naleśniki układać w naczyniu żaroodpornym, przekładać kremem waniliowym. Całość zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni 20-30 minut. Jak brzegi będą zrumienione, wyjąć , okrążyć nożem,  przyłożyć talerz i obrócić.

Owoce:
np truskawki

Gotowe naleśniki udekorować owocami albo cukrem pudrem.
Pasta z czerwonej fasoli  Składniki: puszka czerwonej fasoli trzy łyżki oliwy lub dowolnego oleju,spora łyżeczka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki szczypta suszonego oregano sól i pieprz Przygotowanie:  Fasolę odsączam i wkładam do naczynia blendera razem z pozostałymi składnikami. Kiedy nie mam gości, dodaję też ząbek czosnku. Blenduję i gotowe!
...
...
...
...

Więcej zszywek ze źródła

jemcoumiem.pl

pizza na cienkim cieście domowe hamburgery pieczone jabłka z ciastem francuskim :) warkocz z ciasta francuskiego z farszem Składniki:

- 3 jajka
– 3 kolorowe papryki -można użyć jednej, ale wtedy jajka nie będą tak ładnie wyglądać ;)
– szczypiorek
– sól i pieprz do smaku
– odrobina oleju do smażenia

Pokrój papryki w niezbyt cienkie plastry (około 1,5 cm powinno wystarczyć, jeśli plastry będą zbyt cienkie jajka się przez nie przeleją). Wytnij resztki gniazd nasiennych i oczyść plastry z pestek. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej odrobinę oleju i połóż plastry. Do każdego krążka papryki wbij 1 jajko. Przykryj i smaż na średnim ogniu przez kilka minut. Jeśli lubisz jajka sadzone ze ściętym żółtkiem, zmniejsz ogień i smaż kilka minut dłużej. Posiekaj szczypiorek . Smacznego ! :) pomidorki zapiekane z mozzarellla Przepis na pieczone ziemniaki z serem, szynką i jajkiem Pieczone ziemniaki xxxxx
Obserwuj użytkownika
anusiek20

anusiek20 od anianiania

Dodane 2.06 o 15:48 z

jemcoumiem.pl

Przypięte po raz pierwszy przez renb
Przypnij Polub Komentuj
  563

Ciasto francuskie– z szynką, serem i szpinakiem

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry