Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Ulubione

...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...

Więcej zszywek ze źródła

jemcoumiem.pl

Kanapki z pomidorami, szpinakiem i mozzarellą na ciepło

Co nam będzie potrzebne: (na 1 porcję)

– 2 kromki dobrego chleba
– 2 łyżki stołowe pesto (ja zblendowałam liście bazylii z pietruszką, solą i oliwą z oliwek)
– 2 plasterki dojrzałego pomidora
– 2-3 plasterki sera mozzarella
– kilka liści świeżego młodego szpinaku
– szczypta soli i pieprzu do smaku

Przygotowanie:

rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową, ale można też użyć zwykłej) posmarowaną lekko oliwą
1 kromkę smarujemy 1 łyżką pesto, nakładamy ser, liście szpinaku, pomidora, znowu ser, posypujemy szczyptą soli i pieprzu, pozostałym pesto smarujemy drugą kromkę chleba i przykrywamy nią kanapkę
kładziemy na rozgrzaną patelnię i smażymy, aż kanapki zrobią się brązowo-złote, a ser się ładnie roztopi Ciasto francuskie prosto i efektownie – z szynką, serem i szpinakiem

Co nam będzie potrzebne:

– opakowanie gotowego ciasta francuskiego
– opakowanie świeżego szpinaku ok. 250 g (można zastąpić mrożonym)
– 1 cebula
– 1 łyżeczka masła
– kilka plasterków szynki
– kilka cienkich plasterków żółtego sera
– 1 jajko do smarowania
– sól, pieprz do smaku
– sezam do posypania

Przygotowanie:

Świeży szpinak myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, siekamy niezbyt drobno
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cebulę, lekko podsmażamy, a kiedy się zeszkli dodajemy posiekamy szpinak, podsmażamy aż straci objętość i wyparuje cała ewentualna woda, na końcu lekko solimy i dodajemy odrobinę pieprzu do smaku
Ciasto francuskie rozkładamy na płasko, zostawiamy je na pergaminie, w które jest zawinięte – posłuży nam za papier do pieczenia
Środek ciasta nakłuwamy lekko widelcem, tak jak pokazane na zdjęciu, nakładamy kilka plasterków szynki, wykładamy przestudzony szpinak, na końcu wykładamy ser
Przeciwległe końce ciasta składamy (fot. 4), boki nacinamy w paski (liczba pasków powinna się zgadzać po jednej i drugiej stronie) i nakładamy paski na siebie, na zmianę z jednej i drugiej strony, aż utworzy się warkocz.
Złożone ciasto francuskie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem lub suszonymi ziołami
Pieczemy w 220ºC ok. 12-15 min. – czas zależy od piekarnika, dlatego warto sprawdzać, czy ciasto się nie przypala. Ciasto francuskie jest delikatne i dość szybko się rumieni, gdyby więc tak się zdarzyło, że ciasto zbyt szybko brązowieje wystarczy przykryć je w trakcie pieczenia kawałkiem folii aluminiowej
Taki warkocz z ciasta francuskiego fantastycznie sprawdza się jako danie obiadowe, doskonale smakuję jednak też na zimno, jako przekąska, jeśli więc jeszcze go nie wypróbowaliście, koniecznie zróbcie to teraz:) Smacznego! Prosty przepis na spaghetti bolognese

Składniki: (na 4 porcje)

- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
- 250g mięsa mielonego np. z łopatki
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona ostra i słodka, suszona bazylia, suszone oregano, suszony tymianek (można ewentualnie użyć przyprawy do kuchni włoskiej)
- starty ser żółty do posypania
- szczypiorek do posypania
- opakowanie makaronu spaghetti lub tagliatelle

Przygotowanie:

cebulę na sos boloński obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę, czosnek obieramy (skórka łatwiej zejdzie, jeśli wcześniej lekko zmiażdżymy ząbek wierzchem dłoni lub płaską stroną noża) i siekamy
na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę, podsmażamy chwilkę, aż cebula się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze jakieś 10 sec. (zbyt długo smażony czosnek gorzknieje)
do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy mięso mielone, w czasie smażenia staramy się rozdrabniać powstające „grudki” z mięsa, mięso podsmażamy, aż straci surowy kolor i zrobi się „sypkie”
do miseczki przelewamy pomidory z puszki i rozdrabniamy widelcem, dodajemy na patelnię do podsmażonego mięsa
dodajemy ok. 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, szczyptę ostrej papryki lub chilli, 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę tymianku, 1 łyżeczkę bazylii (zamiast ziół można dodać łyżkę przyprawy do kuchni włoskiej), 1 łyżkę cukru (cukier wydobędzie smak z pomidorów), przecier pomidorowy
nasz sos bolognese dusimy na średnim ogniu tak długo, aż się zredukuje – tzn. woda z pomidorów wyparuje, a sos osiągnie taką gęstość, jak lubimy najbardziej, pod sam koniec duszenia dodajemy pieprz do smaku
w czasie, kiedy sos się jeszcze dusi, wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente według przepisu na opakowaniu, ugotowany makaron odcedzamy na sitku i zlewamy lekko zimną wodą, żeby przerwać proces gotowania
makaron przekładamy na talerz, na górę kładziemy pożądana ilość sosu, posypujemy startym serem i odrobiną posiekanego szczypiorku
Smacznego :) ... Ciasto francuskie prosto i efektownie – z szynką, serem i szpinakiem ślimak ciasto francuskie Kanapki z pomidorem, szpinakiem i mozzarellą na ciepło ok. 1 kg mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki (pamiętajcie, żeby w sklepie kupić mięso w kawałku i poprosić o zmielenie, nie kupujcie gotowego mielonego mięsa, bo nigdy nie wiadomo, co tam w nim jeszcze zmielili)
– 1 cebula
– bułka
– mleko do zamoczenia bułki
– 4 jajka (jeśli robicie wersję bez jajek w pieczeni, to wystarczy tylko 1 jajko do farszu mięsnego)
– bułka tarta
– przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

Przygotowanie:

    bułkę kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do miseczki i zalewamy mlekiem, żeby rozmiękła,
    3 jajka gotujemy na twardo, ok 6 min., nie gotujcie zbyt długo, bo wtedy pojawią się w okół nich sine obwódki,ugotowane jajka studzimy w zimnej wodzie i obieramy
    do miski lub większego naczynia przekładamy mięso, wbijamy 1 jajko, dodajemy 2 łyżeczki soli (jeśli lubicie bardziej słone potrawy można dodać więcej), 3 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki papryki słodkiej, 1 łyżeczkę papryki ostrej, garść majeranku
    bułkę odsączamy na sitku i dodajemy do mięsa
    cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach (można poszatkować bardzo drobno w blenderze) i dorzucamy do mięsa
    mięso mieszamy dokładnie ze wszystkimi składnikami, najlepiej rękami; kiedy z mięsa zrobi się coś na kształt ciasta i będzie dobrze odchodzić od brzegów naczynia, znaczy że jest dobrze wymieszane:)
    rozgrzewamy piekarnik do 180ºC
    formę keksówkę (taką długa, wąska) smarujemy masłem (dno i boki) i posypujemy bułką tartą
    trochę mniej niż połowę mięsa wykładamy do foremki, rozprowadzamy dokładnie i na środku robimy niewielkie wgłębienie, do którego układamy jajka, następnie całość przykrywamy resztą mięsa (uwaga, żeby nie zgnieść jajek)

górę pieczeni posypujemy bułką tartą i wkładamy do rozgrzanego do 180ºC piekarnika na około godzinę, można sprawdzić po tym czasie tak samo jak ciasto – wkładając do środka patyczek – jeśli jest suchy, znaczy, że pieczeń gotowa
Obserwuj profil
anusiek20

anusiek20 od anianiania

Dodane 2.06 o 15:48 z

jemcoumiem.pl

Przypięte po raz pierwszy przez renb
Przypnij Polub Komentuj
  1283

Ciasto francuskie– z szynką, serem i szpinakiem

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry