Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Ulubione

...
...
...
...
Pakieciki z brokułem i pieczarkami w cieście francuskim
Składniki: 
Farsz: 1 brokuł (50 dag) 
50 dag pieczarek 
10 dag cebuli (1 średnia) 
1 łyżka masła 
sól pieprz przyprawa gyros 
10 dag żółtego sera 
2 ząbki czosnku 
majeranek 
Dodatkowo: 2 opakowania ciasta francuskiego (2 x 275 g) 
Sposób wykonania: 
Brokuł opłukać, osuszyć i podzielić na różyczki. Wrzucić do wrzącej osolonej wody i od momentu zagotowania się wody, gotować 5 minut. Następnie odcedzić, ostudzić i pokroić. Pieczarki, opłukać i zatrzeć lub pokroić na plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Razem z pieczarkami przełożyć na patelnie. Dodać masło, szczyptę soli, pieprzu i przyprawy gyros. Razem wymieszać, rumienić i ostudzić. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do miski przełożyć brokuł, pieczarki i żółty ser. Dodać czosnek, majeranek i ewentualnie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać. Ciasto francuskie rozłożyć i pokroić na około 16 części np. na prostokąty (o wymiarach około 7 na 10 cm). Drugie ciasto francuskie też pokroić na 16 części. Na jeden kawałek ciasta, na środek kłaść łyżką farsz i przykryć drugim kawałkiem ciasta. Brzegi skleić palcami i dodatkowo docisnąć widelcem. Do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm włożyć papier, na którym było ciasto francuskie lub zwykły papier do pieczenia. Na nim ułożyć gotowe pakieciki. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Podawać na ciepło z czerwonym barszczem do picia. Z podanych składników wyjdzie 16 pakiecików z brokułem i pieczarkami. Smacznego.
Batoniki muesli
Składniki:

220 g płatków owsianych

40 g otrębów żytnich

100 g łuskanego słonecznika

120 g suszonej żurawiny

100 g migdałów obranych

120 g masła

170 g miodu

80 g ciemnego cukru

szczypta soli



Przygotować blaszkę o wymierach 25 x 28 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, przesypać na blaszke płatki owsiane, otręby i piec w piekarniku przez 15 minut w 160oC.

Słonecznik i migdały uprażyć oddzielnie na patelni na lekko złoty kolor. Odstawić.

W garnku rozpuścić, masło, miód, cukier i gotować około 10 minut, aby powstał karmel. Dodać płatki owsiane, otręby, słonecznik, migdały, żurawinę, sól, wymieszać łyżką do połączenia się składników. Masę przełożyć na tę samą blaszkę na której prażyliśmy migdały i słonecznik. Wyrównać ręką lub łyżką.

Piec w 170oC około 25-30 minut (do złotego koloru).

Ostudzić i pokroić na prostokąty. Przechowywać w lodówce.
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
Jajecznica w cieście filo
Potrzebujesz (na 4 koszyczki):

4 duże arkusze ciasta filo, pokrojone na 4 kwadraty
6 – 8 jajek
2 -3 plasterki szynki
4 garstki startego sera
70 g masła
1 szalotka
3 łyżki śmietanki do kawy
sól i świeżo mielony pieprz
1 gałązka tymianku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
 
 
Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 180 st.
4 foremki na suflet ułożyć do góry nogami na blachę do pieczenia, wysmarować wierzch tłuszczem. W małym rondelku roztopić masło. Ułożyć kwadrat z ciasta, posmarować masłem, przykryć drugim i posmarować masłem. Powtórzyć tak samo z trzecim i czwartym kwadratem. Od razu ułożyć na odwróconej foremce i delikatnie przykleić. Boki oblepić serem tartym. Powtórzyć tą samą czynność na trzy pozostałe foremki. Wsunąć do piekarnika na 10 – 15 minut, aż do zrumienienia.
 
 
W między czasie zrobić jajecznicę. Szalotkę obrać i posiekać, zeszklić na rozgrzanym maśle. Szynkę pokroić w paseczki, dołożyć do cebuli i lekko podsmażyć. Dodać jajka, śmietankę, tymianek, sól i pieprz. Mieszać aż jajka się zetną.
 
 
Wyjąć foremki z piekarnika, delikatnie zdjąć koszyczki i odwrócić na blasze. Wypełnić jajecznicą, posypać resztą tartego sera i włożyć jeszcze na 5 minut do piekarnika. Posypać natką pietruszki.
Smacznego!

Więcej zszywek ze źródła

jemcoumiem.pl

Ciasto francuskie prosto i efektownie – z szynką, serem i szpinakiem ślimak ciasto francuskie Kanapki z pomidorem, szpinakiem i mozzarellą na ciepło ok. 1 kg mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki (pamiętajcie, żeby w sklepie kupić mięso w kawałku i poprosić o zmielenie, nie kupujcie gotowego mielonego mięsa, bo nigdy nie wiadomo, co tam w nim jeszcze zmielili)
– 1 cebula
– bułka
– mleko do zamoczenia bułki
– 4 jajka (jeśli robicie wersję bez jajek w pieczeni, to wystarczy tylko 1 jajko do farszu mięsnego)
– bułka tarta
– przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

Przygotowanie:

    bułkę kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do miseczki i zalewamy mlekiem, żeby rozmiękła,
    3 jajka gotujemy na twardo, ok 6 min., nie gotujcie zbyt długo, bo wtedy pojawią się w okół nich sine obwódki,ugotowane jajka studzimy w zimnej wodzie i obieramy
    do miski lub większego naczynia przekładamy mięso, wbijamy 1 jajko, dodajemy 2 łyżeczki soli (jeśli lubicie bardziej słone potrawy można dodać więcej), 3 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki papryki słodkiej, 1 łyżeczkę papryki ostrej, garść majeranku
    bułkę odsączamy na sitku i dodajemy do mięsa
    cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach (można poszatkować bardzo drobno w blenderze) i dorzucamy do mięsa
    mięso mieszamy dokładnie ze wszystkimi składnikami, najlepiej rękami; kiedy z mięsa zrobi się coś na kształt ciasta i będzie dobrze odchodzić od brzegów naczynia, znaczy że jest dobrze wymieszane:)
    rozgrzewamy piekarnik do 180ºC
    formę keksówkę (taką długa, wąska) smarujemy masłem (dno i boki) i posypujemy bułką tartą
    trochę mniej niż połowę mięsa wykładamy do foremki, rozprowadzamy dokładnie i na środku robimy niewielkie wgłębienie, do którego układamy jajka, następnie całość przykrywamy resztą mięsa (uwaga, żeby nie zgnieść jajek)

górę pieczeni posypujemy bułką tartą i wkładamy do rozgrzanego do 180ºC piekarnika na około godzinę, można sprawdzić po tym czasie tak samo jak ciasto – wkładając do środka patyczek – jeśli jest suchy, znaczy, że pieczeń gotowa ciasto francuskie z szynką serem i szpinakiem Przepis na ziemniaki pieczone, próbował ktoś? :) pizza na cienkim cieście domowe hamburgery
Obserwuj profil
anusiek20

anusiek20 od anianiania

Dodane 2.06 o 15:48 z

jemcoumiem.pl

Przypięte po raz pierwszy przez renb
Przypnij Polub Komentuj
  860

Ciasto francuskie– z szynką, serem i szpinakiem

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry