Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek ze źródła

mniam-mniam.bloog.pl

elqaimat...tandoori masala...
06. 03.2014  |  16:43
...przepis na tą mieszankę przypraw zobaczyłam kiedyś na blogu u Gosi. Jedynie co to pominęłam czosnek w proszku bo nie miałam. W 100% są to moje smaki, a kurczak zamarynowany w niej i w jogurcie był przepyszny, nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia więc będzie następnym razem
 
DSCF6523.JPG
 
2 łyżki nasion kolendry (Dhaniya)
2 łyżki kminu rzymskiego  (Jeera)
1 łyżeczka cynamonu (Dalchini/Taj)
1 łyżeczka goździków (Laving)
1 łyżeczka mielonego imbiru (Adrak)
1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka zmielonego kardamonu (Elaichi)
1 łyżeczka sproszkowanej chili
1 łyżeczka sproszkowanej papryki
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka kozieradki (Methi)
1 łyżeczka kurkumy (Haldi)
½  łyżeczki soli (Nimak)
1/2 łyżeczki  startej gałki muszkatołowej
 
wszystkie przyprawy wrzucić do blendera i zmielić. Przesypać do słoiczka.cukier różanygalaretkaelqaimat"Rolada Żyrafa... z bitą śmietaną i bananami..."


Składniki:
5 jajek
6 łyżek cukru
3/4 szkl mąki
80ml wody
45ml oleju
4 łyżki kakao
500 ml śmietany 30%
2 śmietan fixy
2 banany

Żółtka ubijamy z 3 łyżkami cukru. Dodajemy mąkę, wodę, olej; miksujemy do połączenia składników. Białka z 3 łyżkami cukru ubijamy na sztywną pianę. Przekładamy do ciasta i mieszamy łyżką.

Papier do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy nim blachę tą od piekarnika moja ma 32x36cm. 6 łyżek ciasta przekładamy do woreczka; zawiązujemy, ucinamy róg i nakładamy kontury (można wcześniej po drugiej stronie papieru sobie je narysować ja tego nie robiłam bo mi się nie chciało). Wkładamy na 3 minuty do piekarnika nagrzanego na 180st. Wyjmujemy chwilkę czekamy aż wystygnie. 

W tym czasie do pozostałego ciasta dodajemy kakao; mieszamy. Wylewamy ciasto czekoladowe na blachę ze wzorem. 
Delikatnie rozprowadzamy ciasto aby nie zepsuć wzoru. Pieczemy w 180st 12-15 min. 

I teraz najlepiej sobie przygotować druga blachę; położyć na stole przykryć czystym papierem. Upieczone ciasto chwytamy za papier i szybkim ruchem kładziemy na stole i uprzednio przygotowanej blasze z papierem. Delikatnie zdejmujemy papier i znów przykrywamy czystym; nakrywamy blachą; odwracamy tak aby wzór był pod spodem. Rolujemy, i odkładamy do całkowitego wystygnięcia.

Śmietanę z śmietan fixem ubijamy na sztywno. 
Ciasto rozwijamy, smarujemy bitą śmietaną zostawiając wolne miejsca przy brzegach. Układamy wzdłuż banany i delikatnie ale dość ciasno zwijamy. Roladę owijamy papierem do pieczenia i wkładamy do  lodówki na ok 2 godziny.Kurczak z brzoskwinią w sosie waniliowym

-2 piersi z kurczaka
-2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
-200 ml białego, wytrawnego lub półwytrawnego wina
-40 ml bulionu
-2 łyżki brązowego cukru
-1 łyżeczka miodu
-1 laska wanilii
-1 lub 2 brzoskwinie (można obrać ze skórki)
 
Nagrzewamy piekarnik do 200st; piersi z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem; na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy piersi przez 3-4 minuty z każdej strony, aż się delikatnie zarumienią. Przekładamy mięso do żaroodpornego naczynia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 8-10 minut. W tym czasie robimy sos mieszamy wino z bulionem, brązowym (koniecznie) cukrem, łyżeczką miodu, przekrawamy wanilię wzdłuż, wyłuskujemy ziarenka, dodajemy brzoskwinie. Do naczynia z kurczakiem wlewamy przygotowany sos z brzoskwiniami. Wkładamy wszystko z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut. W międzyczasie kilkakrotnie polewamy kurczaka i brzoskwinie sosem (ja miałam małe naczynie sos zakrywał mi mięso więc nie polewałam). Wyjmujemy kurczaka z brzoskwiniami z żaroodpornego naczynia i trzymaj mięsko z owocem w cieple; sos odparowujemy na dużym ogniu (powinno go zostać niedużo, powinien być w miarę gęsty) ciągle mieszamy, żeby się nie przypalił. Mięso i brzoskwinie polewamy sosem.elqaimatwytrawne eklerki...
Przypnij Polub Komentuj
  774

ciasto jamajka

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry