Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Ulubione

Sałatka z sosem andaluzyjskim
Składniki (na 2 większe porcje):
2 większe pomidory
3 ogórki gruntowe (lub pół dużgo ogórka)
1 czerwona papryka
1 łyżka kaparów
pół czerwonej cebuli
1 puszka tuńczyka w oleju
1/4 szklanki oliwek (zielonych lub czarnych)- czarne zdecydowanie lepiej tu pasują
2 jajka ugotowane na twardo
dressing: 3 łyżki majonezu, 3 łyżki dobrej jakości ketchupu, 3 krople sosu Worcestershire, 1 ząbek czosnku, 1/4 łyżeczki ostrej wędzonej papryki w proszku, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Ogórki obieramy kroimy w plastry. Pomidory dzielimy na mniejsze kawałki. Cebulę siekamy w cienkie piórka. Jajka obieramy, kroimy na połówki lub ćwiartki, paprykę w podłużne paski. Tuńczyka odcedzamy z oleju, dzielimy na mniejsze kawałki. W misce umieszczamy pomidory, paprykę, ogórki, kapary (jeśli używacie dużych kaparów, posiekajcie je wcześniej), tuńczyka, oliwki, cebulkę, jajka. 
Przygotowujemy dressing: czosnek drobno siekamy, rozcieramy z odrobiną soli. Majonez mieszamy z ketchupem, dodajemy czosnek, sos Worcestershire, wędzoną paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Sałatkę podajemy polaną przygotowanym sosem z opieczonymi kromkami bagietki. Sos świetnie sprawdza się jako dip do warzyw, płaskich chlebków, krakersów.
...
...
...
...
Placki z kaszy gryczanej
Placki:
• 100 g kaszy gryczanej (1 woreczek)
• 1 bulion grzybowy w kostce (opcjonalnie)
• 5 czubatych łyżek tartego Parmezanu
• 1 jajko
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz
• olej do smażenia

Sos:
• 10 niedużych prawdziwków (świeżych lub mrożonych)
• 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 ząbek czosnku, pokrojony na cienkie plasterki
• 1 łyżka masła
• 1/3 bulionu grzybowego w kostce (opcjonalnie)
• 1/2 szklanki śmietanki do sosów 18% lub 30%
• 2 łyżki posiekanego koperku

Przygotowanie:

Zagotować wodę z bulionem (lub wodą), włożyć woreczek z kaszą i gotować przez 20 minut, odsączyć. Kaszę wsypać do miseczki, ostudzić, dodać tarty Parmezan i jajko, doprawić solą oraz pieprzem, dokładnie wyrobić.
Grzyby umyć, dokładnie osuszyć, pokroić na kawałki, oprószyć delikatnie solą i smażyć na oliwie przez kilka minut z dwóch stron aż się zrumienią. Pod koniec smażenia dodać czosnek, zrumienić, dodać masło i wymieszać.
Grzyby i czosnek zdjąć z patelni, na patelnię wlać 1/2 szklanki wody, zagotować, rozpuścić w niej bulion (lub doprawić tylko solą). Chwilę pogotować, zmniejszyć ogień i wlać śmietankę. Dodać odłożone grzyby i czosnek, sos wymieszać, doprawić pieprzem. Zdjąć z ognia, gdy sos będzie odpowiednio gęsty.
Na drugiej patelni rozgrzać oliwę i partiami po 3 sztuki smażyć placuszki, nakładając kaszę łyżką. Smażyć z dwóch stron na rumiano. Placki ułożyć na talerzach, polać gorącym sosem grzybowym (jeśli będzie za gęsty rozcieńczyć gorącą wodą) i posypać koperkiem.
Smoothie arbuz-truskawka
Składniki

arbuz, 300 gram
truskawki, 300 gram
sok z połowy pomarańczy
lód, 8 kostek
Sposób przygotowania

Arbuza pozbawić pestek, odciąć skórkę. Z truskawek oderwać szypułki. Owoce pokroić na mniejsze części. Wszystkie składniki przełożyć do blendera. Zmiksować na gładko. Przelać do szklanek.
Ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonym słonecznikiem
Składniki:

Masa krówkowa – 510g
Mleko – 400ml
Cukier zwykły – 3 łyżki
Cukier waniliowy – 16g
Budyń śmietankowy – 1 opak.
Masło – 60g
Ciasteczka maślane Bonitki lub herbatniki – ok. 250g
Śmietana kremówka – 330ml
Cukier puder – 2 czubate łyżki
Śmietan – fix – 2 opakowania
Słonecznik – pół szklanki
Wykonanie:

Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Ułożyć warstwę herbatników.
Masę krówkową podgrzać. Połową zawartości puszki wysmarować herbatniki na dnie, następnie nałożyć kolejną warstwę herbatników.
Budyń rozpuścić w 100ml mleka, dodać 1 opak. cukru waniliowego i 3 łyżki cukru zwykłego. 300ml mleka zagotować, następnie dodać rozrobiony budyń i gotować, cały czas mieszając aż budyń odpowiednio zgęstnieje.
Masło zmiksować na puszystą masę, dodawać stopniowo po 1 łyżce ostudzonego budyniu, miksować.
Gotową masę wyłożyć na herbatniki. Następnie nałożyć kolejną wartwę herbatników i posmarować ją pozostałą masą krówkową.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać 2 śmietan-fixy i 2 czubate łyżki cukru pudru i jeszcze chwilę miksować do połączenia składników. Wysmarować śmietaną wierzch ciasta.
Słonecznik wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i zarumienić. Ostudzić. Następnie zimnym słonecznikiem posypać wierzch ciasta. Wstawić je do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Smacznego! :)
Kanelbullar (cynamonowe, bardzo maślane bułeczki drożdżowe)
SKŁADNIKI:

800 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (+ 1 łyżka na zaczyn drożdżowy)
500 ml mleka
80 g cukru (+ 1 łyżka na zaczyn drożdżowy)
150 g masła w temperaturze pokojowej
50 g drożdży
1 limonka
2,5 łyżki kardamonu

100 g masła w temperaturze pokojowej
100 g serka marscapone
80 g cukru
3 łyżki cynamonu
nasiona (czyli środek) z 1 laski wanilii

rodzynki do posypania



PRZYGOTOWANIE

Mleko podgrzewamy na tyle, by było ciepłe i jednocześnie można było włożyć na ok. 10 sekund palec. W takim mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru. Całość odstawiamy i czekamy, aż drożdże zaczną rosnąć. Gdy na górze pojawi się bardzo gęsta piana, zaczyn będzie gotowy.

W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, kardamon i otartą z limonki skórkę. Dodajemy masło i wyrożnięte drożdże i zaczynamy ugniatać. Wyrabianie ciasta zajmuje nawet do 10  minut - powinno się ono stać gładkie i łatwo odchodzić od ręki i miski. Tak wyrobione odstawiamy do wyrożnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Gdy ciasto rośnie, możemy zająć się masą cynamonową. Ucieramy w misce masło, serek, cukier, cynamon i wanilię. Masa nie musi być gładka i całkowicie jednolita - i tak wszystko rozpuści się w wysokiej temperaturze.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Na stole posypanym mąką lub na stolnicy rozpłaszczamy jedną część tak, by jej kształt przypominał prostokąt a następnie smarujemy ją połową przygotowanej masy maślano-cynamonowej (to samo robimy później z drugą częścią ciasta).Wyobraźmy sobie, że placek jest podzielony na trzy pasy o długości dłuższego boku. Wzdłuż wyobrażonych lini podziału składamy całość - najpierw część dolną, potem górną. Uzyskany "wałek" kroimy poprzecznie na 5-6 cm kawałki. Każdy z kawałków skręcamy w dłoniach trzymając za oba końce. Gdy kawałek jest skręcony, nadal ruchem okrężnym formujemy z niego supełek. I gotowe! Uformowane ciastka posypujemy rodzynkami i odstawiamy na 20 minut, by znów lekko wyrosły. 

Bułeczki należy piec w 190 stopniach przez około 15 minut. (Mój piekarnik działa w ten sposób, że niezależnie od informacji o stopniu nagrzania, zawsze szybciej piecze kolejne porcje ciastek.)




UWAGI

By ułatwić sobie składanie placka, warto użyć silikonowej stolnicy - manipulując nią łatwiej jest złożyć ciasto.

Rodzynki można też dodać na początkowym etapie zwijania ciastek, posypując nimi prostokąt z ciasta jeszcze zanim złożymy go na trzy części. Jednak ja...
5-minutowe krówki
340 g czekolady półsłodkiej
2/3 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
1 łyżka wody
3/4 szklanki orzechów włoskich lub ciasteczek (jeśli taką wersję krówek wolicie)
1 łyżeczka ekstrakty wanilii

W dużej misce umieścić czekoladę,mleko,wodę i na 100% mocy przez 1 min podgrzewać w mikrofalówce. Jeśli czekolada się nie rozpuści cała,przemieszać i podgrzewać jeszcze 30 sekund, masa ma być jednolita i gładka. Wymieszać z orzechami/ciastkami i wanilią i wylać na wyłożoną pergaminem (lub silikonową foremkę). Ochłodzić i wstawić do lodówki na 30 min. Pokroić na małe kawałeczki.
Smacznego!
...
...
<3 <3 <3
...
Ciasto jogurtowe z figami
Składniki:
(forma do keksa, wym. 10,5 cm x 29,5 cm)
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta imbiru
2 jaja (wielkość L)
3/4 szklanki cukru
50 g roztopionego masła
1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
skórka starta z jednej cytryny
3 figi

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Formę do keksa wykładamy papierem do pieczenia.
Figi myjemy, osuszamy i kroimy na plasterki.

Do miski przesiewamy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, dokładnie mieszamy składniki.

W drugim naczyniu miksujemy jajka, cukier na puszystą masę.
Wlewamy ostudzone masło, jogurt dodajemy skórkę z cytryny i miksujemy.
Wsypujemy mąkę z dodatkami mieszamy chwilę, do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do foremki, wyrównujemy wierzch, układamy w dwóch rzędach plasterki owoców.
Pieczemy ok 35-40 minut, do ”suchego patyczka”.

Ciasto przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
...
...
...
...
:) :) :)
...
...
...
...
...
...
Obserwuj użytkownika
anusiek20

anusiek20 od AniaZmora

Dodane 26.03 o 10:32
Przypięte po raz pierwszy przez AniaZmora
Przypnij Polub Komentuj
  4559
Ciasto kremowe z bananami

Ciasto kremowe z bananami

madziunia14271

madziunia14271

mozna przepis???kurde po co wstawiac ciasta bez przepisu...

9.05 o 17:39    | 
bebesia1

bebesia1

madziunia14271, Popieram! jest tyle fajnych ciast a mało przepisów...

20.01 o 0:13    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry