Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Ulubione

...
...
...
Fistaszkowy tort bezowy
...
Dziś nie własne, ale za to nieziemsko pyszne!! ChocoShot <3
Uwielbiam, uwielbiam i jeszcze raz uwielbiam!
Tu akurat: mleczna czekolada, sól morska i bezy :)
A gdzie? Wrocław, Balduno Manufaktura
Bezy z muffinami gryczanymi
...
...
...
Kopytka zapiekane
...
...
Tort
Tort
½ szklanki miodu ¼ szklanki plus 2 łyżki przesianego i niesłodzonego kakao w proszku 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżka roztopionego masła ¼ szklanki przesianego cukru pudru szczypta soli 1 do 1 ¼ szklanki mleka w proszku W dużej misce wymieszać miód, kakao i ekstrakt za pomocą trzepaczki. Dodać masło i ubij. Dodaj cukier pudrem i szczyptę soli,dokładnie wymieszaj. Dodawaj stopniowo mleko w proszku aż do utworzenia ciasta. Gdy nie można już mieszać łyżką , ugniatać palcami.Dodawaj mleko w proszku aż masa nie będzie bardzo gęsta. Zakończył Ciasto powinno być trwałe i trochę lepkie , ale nie tak lepkie , że nie można sobie z tym poradzić .Ugnieć ciasto w kulę i umieścić na pergamin lekko spryskane olejem. Połóż masę na papier woskowany przez 5-10 minut.Jak nabierze płaski kształt wytnij cukierki,jeśli się przylepiają do noża spryskaj nóż olejem. Cukierki przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce . Doprowadzić do temperatury pokojowej przed podaniem.
Biszkopt: 4 jaja ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 4 żółtka ¾ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 szklanki mleka 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej 250g masła Poncz: ok. 1 ½ szklanki soku pomarańczowego Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej (500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego ok. 140g herbatników (20sztuk) niecałe 100g krakersów (20 sztuk) 400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36% 2 opakowania śmietan-fix ok. 50- 100g dowolnej czekolady (u mnie biała) Sposób przygotowania: Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miskując, dodać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Formę prostokątną o wymiarach około 35x 24cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą (lub dno formy wyłożyć papierem do pieczenia). Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25min. w temperaturze 200°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Jeden blat biszkoptu włożyć do formy i nasączyć połową ponczu. Nałożyć niegrubą warstwę masy budyniowej. Przykryć drugim blatem biszkoptu i go nasączyć. Nałożyć resztę masy. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową, na masie ułożyć krakersy, na krakersach ubitą śmietanę ze śmietan-fix. domowe-wypieki.pl
Pasta jajeczna z serkiem, szczypiorkiem i czerwoną papryką w proszku
Filety z kurczaka z marchewką i groszkiem

500 g filetów z kurczaka
200 g mrożonej marchewki z groszkiem
1/2 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki eko)
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku + do podania
125 ml śmietanki kremówki 30% lub 18% do zup i sosów
po 1 łyżeczce mąki pszennej i ziemniaczanej
natka pietruszki do posypania
masło klarowane lub zwykłe

Mięso oczyścić i podzielić. Mrożone warzywa przelać wrzątkiem (mają się całkowicie rozmrozić).
Rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego na dużej patelni, mięso doprawić solą, oprószyć słodką papryką i włożyć na patelnię. Obsmażać po 1 - 2 minuty z każdej strony, następnie wlać gorący bulion i zagotować.
Pomiędzy filety wsypać marchewkę z groszkiem i na większym ogniu gotować bez przykrycia przez około 7- 8 minut (w międzyczasie filety przewrócić na drugą stronę).
Dodać śmietankę wymieszaną z obydwiema mąkami. Gotować jeszcze przez ok. 2 minuty aż sos zgęstnieje. Podawać posypując natką i szczyptą papryki w proszku.
Zimowy tradycyjny kapuśniak polski
...
...
Krem "Snickers"
Tort czekoladowy z truflami

BISZKOPT
6 jajek
2 szklanki (320 g) cukru pudru
2/3 szklanki (100 g) mąki pszennej
2/3 szklanki (100 g) mąki ziemniaczanej
5 łyżek gorzkiego (naturalnego) kakao
skórka z 1 pomarańczy
KREM CZEKOLADOWY
400 g gorzkiej czekolady
500 ml śmietanki 36%
4 łyżki brązowego cukru
1 cukier wanilinowy lub 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu
NASĄCZENIE I DEKORACJA
2 świeże pomarańcze
200 ml zaparzonej i ostudzonej mocnej herbaty
trufle (gotowe lub DOMOWE)
posypka czekoladowa
Ciasto z musem z czekolady mlecznej i białej przepis ang. [klik] Składniki Na ciasto : 300 gr Wysokiej jakości półsłodkiej czekolady ( posiekane ) 4 duże jajka (o temperaturze pokojowej ) 1/3 szklanki cukru 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 kostki masła ( o temperaturze pokojowej) Mus czekoladowy: 300 gr Wysokiej jakości półsłodkiej czekolady ( posiekane ) 1 1/2 szklanki śmietany kremówki 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki chłodnej wody Na Biały mus czekoladowy: 210 gr Wysokiej jakości białej czekolady ( posiekane ) 1 1/2 szklanki śmietany kremówki 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka zimnej wody Rozgrzej piekrnik do 180 stopni. Okrągłą foremkę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie połóż okrągłą foremkę na nieco większej brytfance (ciasto ma się piec w kąpieli wodnej tak żeby boki ciasta nie były suche)i nalej do tej większej około 3 cm wrzątku. Rozpuść 300 gr czekolady w miseczce nad wrzątkiem lub w mikrofalówce. W misce ubij mikserem białka z 1/3 cukru na niskich obrotach. Stopniowo zwiększaj prędkość i ubijaj aż ubite białka będą puszyste i sztywne. Następnie dodaj resztę cukru, sól i wanilię. Kontynuuj mieszanie do czasu aż cały cukier się rozpuści a masa będzie lśniąca.Mikserem połącz rozpuszczone masło z czekoladądodaj żółtka. Do czekoladowej masy wlej połowę ubitych białek, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie dodaj resztę. Należy pamiętać aby dobrze wymieszać cieższe ciasto z dna miski z białkami.Wlej ciasto do foremki i piecz w piekarniku przez około 26-28 minut (sprawdż wykałaczką czy ciasto przylega). Po upieczeniu wyjmij ciasto do przestygnięcia w temperaturze pokojowej a następnie chłodne ciasto włóż do lodówki na około 1 godzinę. Wyjmij ciasto, nożem przejedź krawędzie i ściągnij pierścień tortownicy. Ciasto wyłóż na talerz. Pierścień tortownicy nałóż na ciasto tak żeby póżniej uformować warstwy pianki. Mus czekoladowy: Umieścić 300gr wysokiej jakości czekolady półsłodkiej (posiekanej) w misce żaroodpornej. W małym naczyniu rozpuść 1 łyżeczkę żelatyny bez w 2 łyżkach zimnej wody. Podgrzej 1/2 szklanki śmietany kremówki do wrzenia i wlej ją na posiekaną czekoladę, wymieszaaj ją delikatnie, aż masa będzie gładka i czekolada się całkowicie rozpuści. Jeśli czekolada nie będzie się topić podgrzej ją na małym ogniu.Podgrzej w kąpieli wodnej żelatynę z wodą i mieszaj do czasu kiedy znikną grudki. Następnie dodaj żelatynę do rozpuszczonej czekolady. Ubij pozostałą szklankę śmietany do czasu uzyskania pianki. Czekoladowa masa ...
Sałatka z ogórków kiszonych
Obserwuj profil
anusiek20

anusiek20 od AniaZmora

Dodane 26.03 o 10:32
Przypięte po raz pierwszy przez AniaZmora
Przypnij Polub Komentuj
  7841
Ciasto kremowe z bananami

Ciasto kremowe z bananami

madziunia14271

madziunia14271

mozna przepis???kurde po co wstawiac ciasta bez przepisu...

9.05 o 17:39    | 
bebesia1

bebesia1

madziunia14271, Popieram! jest tyle fajnych ciast a mało przepisów...

20.01 o 0:13    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry