Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Obserwuj profil
wiki930

wiki930

Dodane 12.04 o 15:01
Przypnij Polub Komentuj
  4708
Ciasto Michałek

Składniki: (na formę o wy. 24x32 cm)

Ciasto

1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki oleju
3 łyżki kakao
oraz

5 jajek
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
 

Masa

500 g serka mascarpone
100 ml śmietanki 30%
25 dag cukierków Michałki
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczone w 1 łyżce wody)
opcjonalnie 2 łyżki alkoholu (dałam Baileys'a)
Bita śmietana:

500 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 usztywniacze typu śmietan-fix ( można zastąpić żelatyną)
ponadto:

słoiczek (300 g) powideł śliwkowych lub dżemu wiśniowego lub malinowego
50 g mlecznej czekolady
100 g orzechów laskowych


Sposób wykonania:

Ciasto: Wodę, kakao, cukier i olej umieścić w garnuszku i zagotować. Dobrze wymieszać, by cukier się rozpuścił, a wszystkie składniki połączyły. Mieszankę odstawić i całkowicie wystudzić.

Pozostałe składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzieilić od żołtek i ubić z cukrem na sztywno. Dodawać kolejno po jednym żółtku. Do masy jajecznej wlewać cienkim strumieniem przygotowaną wcześniej mieszankę i delikatnie mieszać szpatułką lub mikserem na njniższych obrotach. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek, sodę i delikatnie wymieszać szpatułką, by składniki dobrze się połączyły.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać. Wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzić w uchylonym piekarniku.

Masa: Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone.

Serek mascarpone, śmietankę i cukier umieścić w misie miksera. Ubić na sztywny krem (ale nie za długo, by kremu nie zwarzyć). Dodać rozpuszczoną kawę i alkohol (jeśli dodajecie). Wymieszać. Cukierki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do masy i wymieszać.

Bita śmietana:

Do dobrze schłodzonej śmietany dodać cukier i usztywniacze. Ubić na sztywno.

Składanie ciasta:

Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty (jeśli chcecie, ciasto można dodatkowo naponczować, ja ten proces pominełam, bo ciasto zawiera olej i dla mnie było wystarczająco wilgotne). Pierwszy blat posmarować dżemem. Wyłożyć masę z Michałków, rozsmarować i przykryć drugą częścią ciasta. Wyłożyć bitą śmietanę, rozsmarować i wyrównac wierzch. Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny (a najlepiej na noc, ciasto zdecydowanie lepiej smakuje jak smaki dobrze się przegryzą).

Czekoladę zetrzeć na wiórki. Orzechy wrzucić na suchą patelni...

Ciasto Michałek

Składniki: (na formę o wy. 24x32 cm)

Ciasto

1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki oleju
3 łyżki kakao
oraz

5 jajek
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej


Masa

500 g serka mascarpone
100 ml śmietanki 30%
25 dag cukierków Michałki
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczone w 1 łyżce wody)
opcjonalnie 2 łyżki alkoholu (dałam Baileys'a)
Bita śmietana:

500 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 usztywniacze typu śmietan-fix ( można zastąpić żelatyną)
ponadto:

słoiczek (300 g) powideł śliwkowych lub dżemu wiśniowego lub malinowego
50 g mlecznej czekolady
100 g orzechów laskowych


Sposób wykonania:

Ciasto: Wodę, kakao, cukier i olej umieścić w garnuszku i zagotować. Dobrze wymieszać, by cukier się rozpuścił, a wszystkie składniki połączyły. Mieszankę odstawić i całkowicie wystudzić.

Pozostałe składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzieilić od żołtek i ubić z cukrem na sztywno. Dodawać kolejno po jednym żółtku. Do masy jajecznej wlewać cienkim strumieniem przygotowaną wcześniej mieszankę i delikatnie mieszać szpatułką lub mikserem na njniższych obrotach. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek, sodę i delikatnie wymieszać szpatułką, by składniki dobrze się połączyły.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać. Wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzić w uchylonym piekarniku.

Masa: Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone.

Serek mascarpone, śmietankę i cukier umieścić w misie miksera. Ubić na sztywny krem (ale nie za długo, by kremu nie zwarzyć). Dodać rozpuszczoną kawę i alkohol (jeśli dodajecie). Wymieszać. Cukierki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do masy i wymieszać.

Bita śmietana:

Do dobrze schłodzonej śmietany dodać cukier i usztywniacze. Ubić na sztywno.

Składanie ciasta:

Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty (jeśli chcecie, ciasto można dodatkowo naponczować, ja ten proces pominełam, bo ciasto zawiera olej i dla mnie było wystarczająco wilgotne). Pierwszy blat posmarować dżemem. Wyłożyć masę z Michałków, rozsmarować i przykryć drugą częścią ciasta. Wyłożyć bitą śmietanę, rozsmarować i wyrównac wierzch. Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny (a najlepiej na noc, ciasto zdecydowanie lepiej smakuje jak smaki dobrze się przegryzą).

Czekoladę zetrzeć na wiórki. Orzechy wrzucić na suchą patelni...

wiki930

cd.ciasta Czekoladę zetrzeć na wiórki. Orzechy wrzucić na suchą patelnię. Dobrze podprażyć. Wyłożyć na suchą ściereczkę. Umieścić między dłońmi i pocierać, by pozbyć się skórki. Gotowe orzechy posiekać i odstawić, by dobrze ostygły. Czekoladą i orzechami ozdobić ciasto. Smacznego :)

12.04 o 15:02    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
ilovetolive
12lolcia3
BlackCherry96
Kornelaa01
domi5
Sunny363
klaudiaa02
justysia2618
Mono24cool
SaraDrake

oraz 133 innych użytkowników

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry