Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

NALEŚNIKI, PIEROGI

KROKIETY Z ZIEMNIACZANYM PUREE

Ciasto naleśnikowe:
- 1 ½ szklanki mąki,
- 1 szklanka mleka,
- 1 jajko,
- szczypta soli i pieprzu,
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki czubrycy zielonej

Nadzienie:
- 1 kg ziemniaków,
- kilka plasterków szynki parmeńskiej,
- pęczek pietruszki zielonej,
- sól selerowa i pieprz,
- 2 łyżki masła,
- 1/3 szklanki mleka

Dodatkowo:
- bułka tarta,
- 2 jajka,
- olej do smażenia

Wykonanie:
Zaczynamy od usmażenia naleśników. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wylewamy w niewielkich ilościach na rozgrzaną patelnię. Smażymy z obu stron, aż się zarumienią. 
Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy z odrobiną soli. Gdy będą gotowe, odcedzamy, dokładamy masło, mleko i ugniatamy na gładką masę. Następnie dorzucamy posiekana natkę i szynkę parmeńską dokładnie mieszamy i smarujemy naleśnika. Zwijamy i panierujemy. Najpierw zamaczamy w jajku, następnie obtaczamy bułką tartą. Tak przygotowanego krokieta podsmażamy na rozgrzanym oleju, tak, aby się zarumienił.
PIEROGI Z KAPUSTĄ I KASZĄ GRYCZANĄ

Farsz :
- 500 g kiszonej kapusty,
- 150 g kaszy gryczanej,
- 1 duża cebula,
- sól do smaku,
- pieprz czarny do smaku

Wykonanie:
W osobnych garnkach ugotować kapustę i kaszę. Kaszę w osolonej wodzie a gdy będzie miękka odcedzić. Kapustę odcedzić, wystudzić i pokroić. Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor a potem dodać do kapusty i kaszy. Dodać też sól i pieprz i wymieszać farsz. W razie konieczności doprawić.
NALEŚNIKI PO TATARSKU

Farsz:
-2-3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
-200g białego sera
-3-4 ogórki konserwowe
-1 łyżka chrzanu
-1 łyżka musztardy
-sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Ogórki konserwowe zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wymieszać je ze wszystkimi pozostałymi składnikami farszu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
PIEROGI Z SOCZEWICĄ, SUSZONYMI GRZYBAMI I KISZONĄ KAPUSTĄ

Składniki:
- 1 szklanka pomarańczowej soczewicy,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- garść suszonych grzybów (borowików lub podgrzybków),
- 1 cebula, pokrojona w kosteczkę,
- 2 ząbki czosnku, posiekane,
- 1 ½ szklanki kiszonej kapusty,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól morska i świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:
Soczewicę opłukać, zalać wodą lub bulionem w ilości 1-2 cm ponad poziom soczewicy, dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Gotować przez około 15 minut, aż soczewica będzie miękka i wchłonie cały płyn (w razie potrzeby odparować lub dodać więcej wody).
Grzyby opłukać i moczyć w niewielkiej ilości zimnej wody przez 2 godziny lub przez całą noc. Następnie gotować w wodzie, w której się moczyły, przez około 30 minut. Wodę z grzybami posolić. Po ugotowaniu nie powinno zostać płynu. Grzyby ostudzić i drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, zeszklić cebulę (około 10 minut), nie rumienić. Dodać czosnek a po chwili posiekane grzyby, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać do soczewicy.
Kapustę odcisnąć (jeśli jest bardzo kwaśna, należy ją wcześniej opłukać), umieścić w garnku razem z ½ szklanki wody i 1 łyżką oliwy z oliwek. Gotować przez około 45 minut, aż będzie miękka. Odcedzić, jeśli jest taka konieczność i posiekać. Wymieszać z soczewicą i grzybami. Dodać natkę pietruszki, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
PIEROGI RUSKIE Z DYNIĄ

Farsz:
- 3 duże ziemniaki,
- ½ dyni Hokkaido lub zwykłej (ok. ½ kg),
- 2 cebule,
- 250 g twarogu,
- sól i pieprz,
- szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie:
Dynię wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać i razem z dynią ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić, następnie wraz z twarogiem przecisnąć przez praskę. Cebule obrać, pokroić w kostkę i przysmażyć. Dodać do farszu, wymieszać doprawić do smaku.
JESIENNE PIEROGI Z DYNIĄ HOKKAIDO I Z BIAŁYM SEREM

Farsz:
- 1 nieduża dynia typu Hokkaido,
- 250 g białego sera chudego,
- 1 cebula,
- 1-2 ząbki czosnku, 
- olej, sól, pieprz

Wykonanie:
Umytą dynię należy przekroić na pół i oczyścić miąższ z pestek i włókien, pozostałą cześć pokroić na kawałki ok. 2 cm. Dyni typu Hokkiado nie trzeba obierać ze skóry. Zeszklić cebulkę na tłuszczu, dodać dynię i na małym ogniu obsmażać do miękkości, przez ok. 20-30 minut, doprawić solą i pieprzem. Po przestudzeniu, dynię wraz z cebulą i czosnkiem zblendować. Dodać pokruszony ser biały, i delikatnie wymieszać. Spróbować i w razie czego doprawić do smaku.
CIASTO NA NALEŚNIKI 
Przepis Magdy Gessler
 
Składniki:
- 1 ½ szklanki mleka,
- 1 ½ szklanki wody,
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- szczypta soli
	
Wykonanie:
Ubić jajka z odrobiną soli. Dodać mąkę, wlać mleko i wodę. Dokładnie wymieszać i sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo - powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki. Smażyć naleśniki na płaskiej patelni na klarowanym maśle.
CIASTO NA PIEROGI 
Przepis Magdy Gessler
 
Składniki:
- 500 g mąki,
- 125 ml gorącej wody,
- 1 łyżeczka soli

Wykonanie:
Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić dołek, wlać do niego niewielka ilość gorącej wody i wymieszać. Następnie zagniatać dość szybko, dodając stopniowo taką ilość wody, by otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde.
Podzielić ciasto na cztery części. Trzy części odłożyć, przykryć czystą ściereczką. Pierwszą część ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. W razie potrzeby podsypać mąką.
PIEROGI Z ZIEMNIAKAMI I SUSZONYMI GRZYBAMI

Farsz:
- 50 dag ugotowanych ziemniaków,
- 3 dag suszonych borowików,
- 2 cebule,
- 2 łyżki masła,
- sól, pieprz
  
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać masło, dodać obraną i pokrojoną drobno cebulę, leciutko ją przyrumienić. Namoczone kilka godzin wcześniej grzyby obsączyć i wraz z ziemniakami zmielić w maszynce do mięsa. Do masy dodać zawartość patelni, przyprawy, dokładnie wymieszać. Jeśli ktoś lubi może dodać do farszu posiekanego koperku.
PIEROGI Z FARSZEM ZIEMNIACZANO-CUKINIOWYM

Farsz:
- 600 g ziemniaków,
- 600 g cukinii,
- 1 mała cebula,
- oregano, tymianek, rozmaryn (najlepiej świeże, w sumie wykorzystałam garść ziół, najwięcej oregano i tymianku),
- sól, pieprz,
- olej

Wykonanie:
Ziemniaki, cukinię i cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Ziemniaki gotuj 20-25 minut, a cebulę i cukinię smaż na małym ogniu. Gdy ziemniaki się ugotują odcedź je i dodaj do cukinii i cebuli. Wrzuć na patelnię rozdrobnione oregano, tymianek i rozmaryn. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i smaż na małym ogniu około 10 minut. Zawartość patelni przeciśnij przez praskę albo zmiksuj na niskich obrotach.
PIEROGI Z RYŻEM I GRZYBAMI 

Farsz:
- 15 dag ugotowanego ryżu,
- 4 dag suszonych grzybów,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła,
- sól, pieprz

Wykonanie:
Grzyby zalać wrzątkiem, odstawić na kilka godzin, gdy zmiękną odcedzić, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć 3 minuty. Dodać grzyby, wymieszać, dusić na małym ogniu 5 minut. Zawartość patelni wymieszać z ryżem i przyprawami.
PIEROGI Z BOBEM PO WŁOSKU

Farsz:
- 1 kg bobu,
- 6-7 listków świeżej mięty,
- 2 gałązki oregano,
- ½ czerwonej cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- sok z ½ limonki,
- sól,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:
Gotujemy bób w osolonej i posłodzonej wodzie aż będzie miękki. Zostawiamy do wystudzenia. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni, dodając pod koniec smażenia czosnek. Chłodny bób obieramy ze skórek, dodajemy do niego cebulę z czosnkiem, sól, sok z limonki i oliwę. Siekamy miętę i oregano i dodajemy do reszty. Całość blendujemy aż będzie gładką masą.
Nadzienie, którego nie wykorzystamy do pierogów, świetnie się nadaje jako pasta do kanapek!
NALEŚNIKI GRYCZANE ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA

Ciasto (na ok. 8 szt.):
- 80 g mrożonego szpinaku,
- 1 ½ szklanki mąki gryczanej,
- 1 ½ szklanki  mleka,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- olej do smażenia

Nadzienie:
- 1 opakowanie sera feta,
- ok. 3 łyżeczek kwaśnej śmietany,
- papryka mielona, pieprz do smaku

Wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy razem. Ciasto w konsystencji powinno być gęste i nieco kleiste (tym różni się od ciasta z mąki pszennej). Do ciasta dodajemy rozmrożony wcześniej szpinak i ponownie miksujemy całość. Smażymy 1 niecałą chochelkę ciasta na 1 dużą patelnię.
Po usmażeniu układamy naleśniki jeden na drugim i przykrywamy folią aby zmiękły . W tym czasie możemy zająć się nadzieniem. Ser feta wykładamy do miseczki i ugniatamy widelcem ze śmietaną, papryką i pieprzem. Nie solimy! Tego typu ser jest już i tak wystarczająco słony. Możemy też dodać posiekanych ziół, np. szczypiorku i pietruszki. Nadzienie rozsmarowujemy na naleśnikach, składamy w kopertę.
PIERGOI Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ

Farsz:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy,
- 2 średnie ziemniaki,
- 2 cebule,
- 1 jajko,
- sól, pieprz,
- majeranek

Wykonanie:
Soczewicę zalać wodą i odstawić na całą noc. Rano odcedzić, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości. Odcedzić i zostawić aż ostygnie. Ziemniaki ugotować w mundurkach, jajko na twardo. Zostawić do ostudzenia. Ugotowaną soczewicę zmielić w maszynce do mielenia mięsa razem z ziemniakami i jajkiem. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju, dodać do farszu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszonym majerankiem.
ZIOŁOWE PIEROGI Z BURAKAMI I KAPUSTĄ 

Ciasto (na ok. 30-40 szt.):
- 2 ¾ szklanki mąki,
- po 1 łyżce: natki pietruszki, koperku, bazylii,
- 1 łyżeczka soli,
- ¾ szklanki gęstego jogurtu,
- ¼ szklanki wody,
- 1 łyżka oliwy 

Nadzienie:
- 1 łyżka oliwy,
- 1 średniej wielkości, czerwona cebula,
- 200 g kiszonej kapusty,
- 250 g ugotowanych ziemniaków,
- 250 g ugotowanych buraków,
- ¼ szklanki gęstego jogurtu,
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
W misce wymieszać mąkę z ziołami i solą. W osobnym naczyniu wymieszać oliwę, wodę i jogurt. Połączyć z mąką. Przez chwilę mieszać w misce. Następnie przełożyć na opruszoną mąką stolnicę i zagniatać, aż zrobi się elastyczne. Jeśli jest za rzadkie dodać mąki. Zawinąć w folię i odstawi na ok. 30 minut, żeby odpoczęło.

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekaną cebulę. Jak się zeszkli i zmięknie dodać kapustę, smażyć przez ok. 3 min. Wymieszać z pokrojonymi w drobną kostkę ziemniakami i startymi na tarce burakami. Dodać jogurt i zagnieść używając tłuczka do ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem. Odstawcie do wystygnięcia.

W międzyczasie rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 3mm. Przy pomocy szklanki wyciąć koła. Na jedno koło nakładać 1-2 łyżeczki farszu. Dobrze zawinąć brzegi pierogów.

Gotować dopóki nie wypłyną, w osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Pamiętać, by nie wrzucać zbyt dużej ilości pierogów do garnka. Mogą się posklejać.
OSTRE NALEŚNIKI Z FARSZEM ZIEMNIACZANYM

Ciasto:
- 125 g mąki pszennej,
- 1 duże jajko,
- 275 ml mleka,
- sól i pieprz do smaku,
- 1-2 łyżeczki ziaren kminku,
- ½-1 zielona papryczka chili,
- 3 cm imbiru, startego lub bardzo drobno posiekany,
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
- ok. 2 łyżki oliwy z oliwek

Na suchej patelni prażymy kminek przez 1-2 minuty, aż zacznie intensywnie pachnieć. dodajemy oliwę, posiekaną papryczkę chili, czosnek i imbir i smażymy przez 2 minuty. 
Przekładamy do miski. Dodajemy mąkę, sól i pieprz, jajko i mleko. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji i odstawiamy ciasto na 10 minut. 
Smażymy naleśniki bez dodatkowego tłuszczu. 

Farsz:
- 4-6 zimnych, ugotowanych ziemniaków, posiekanych na mniejsze kawałki,
- ½ cebuli, drobno posiekanej,
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia,
- sól i pieprz

Na patelnię wlewamy oliwę i dodajemy ziarna gorczycy. Smażymy przez 1-2 minuty, aż zaczną pękać. Dodajemy cebulę i smażymy kolejne 4-5 minut. Dodajemy ugotowane ziemniaki i kurkumę. Mieszamy dokładnie, doprawiamy do smaku. Smażymy przez ok. 5 minut, aż ziemniaki będą ciepłe. 
Na każdy naleśnik nakładamy farsz i sos jogurtowy. 

Do podania:
- jogurt naturalny,
- posiekana kolendra lub pietruszka
NALEŚNIKI Z POKRZYWĄ I KOZIM SEREM

Nadzienie:
- 1 szklanka lub więcej, posiekanych liści pokrzywy, ciasno ubitych,
- odrobina oliwy do smażenia,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 średnia cebula,
- pieprz,
- sól do smaku,
- sok z cytryny,
- 100-130 g twarożku koziego,
- ½ łyżeczki mielonej kozieradki (opcjonalnie)

Wykonanie:
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić pokrojoną w małą kostkę cebulę, gdy zacznie się rumienić dodać drobno posiekany czosnek. Po chwili dodać także pokrzywę i trzymać kilka minut na małym ogniu. Doprawić pieprzem, solą, sokiem z cytryny, kozieradką. Na końcu dodać pokrojony twarożek (bez serka jest równie pyszne) i  wymieszać. Smarować każdy naleśnik i składać wg uznania. Gotowe naleśniki można posypać podprażonym sezamem lub nasionami czarnuszki.
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM

Farsz:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku,
- ok. 30 dag białego sera,
- śmietana,
- 1 jajko,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- sól, pieprz,
- masło

Wykonanie:
W dosyć głębokim garnku rozgrzać 1 łyżkę masła, wrzucić szpinak i pozwolić mu się rozgrzać, często mieszając, żeby się nie przypalił. Równocześnie na patelni zeszklić na maśle drobno posiekaną cebulę. Jak szpinak będzie już uduszony, posolić go, dodać czosnek, cebulę, śmietanę i jajko, dobrze wymieszać, jak jajko się zetnie, dodać rozdrobniony widelcem biały ser i wymieszać, doprawić solą i pieprzem i często mieszając gotować ok. 5 min. Zdjąć z ognia przestudzić i nafaszerować wcześniej przygotowane naleśniki.
PIEROGI PO LITEWSKU

Farsz:
- ½ główki białej kapusty,
- 3 cebule,
- 4 jaja na twardo,
- 200 g twarogu,
- sól,
- pieprz,
- papryka,
- olej do smażenia

Wykonanie:
Kapustę oczyszczamy, drobno kroimy a następnie zalewamy posoloną, wrzącą wodą. Pozostawiamy na kilka minut, po czym odcedzamy i pozostawimy na sitku do odsączenia. Ser oraz jaja mielimy w maszynce. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podduszamy na oleju. Składniki farszu dokładnie mieszamy i doprawiamy przyprawami.
TORTILLA

Składniki (na 4 porcje):
- 300 g mąki pszennej,
- 150 ml wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka oleju

Wykonanie:
Mąkę wymieszać z 1 łyżeczką soli. Dodać 1 łyżkę oleju i wodę. Wyrobić szybko ciasto. Podzielić na 4 części, rozwałkować. Placki powinny mieć ok. 25 cm. Smażyć na rozgrzanej patelni ok. 2 min. z każdej strony. Placki powinny być blade z opalonymi plamkami.
PIKANTNE NALEŚNIKI WG GORDONA RAMSAY'A

Ciasto (na ok. 8-9 szt.):
- 2 łyżeczki ziaren kminku (w oryginale kumin),
- 1 chilli,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 cm świeżego imbiru,
- 250 g mąki,
- 2 jajka,
- 550 ml mleka,
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek

Na suchą patelnię wrzucić kminek i sól, podsmażyć chwilę. Dodać oliwę, wrzucić pokrojone w drobną kostkę: imbir, czosnek, chilli. Całość podsmażyć, do lekkiego zrumienienia.
Do miski wsypać podsmażony imbir, chilli, czosnek. Zalać 225 ml mleka, dodać 125 g mąki i 2 jajka, mieszać trzepaczką tak, by nie było grudek. Dodać resztę mleka i mąki, nadal mieszać. Doprawić solą, pieprzem, odstawić na chwilę.

Farsz:
- 2 łyżeczki nasion gorczycy,
- 1 mała cebula,
- 1 łyżeczka kurkumy, 
- 5 ugotowanych ziemniaków

Na patelnię wrzucić gorczycę, czekać, aż zacznie podskakiwać. Dodać oliwę. Gdy się rozgrzeje, dodać pokrojoną w piórka cebulę i smażyć ok. 5 min. Dodać kurkumę, całość mieszać. Na sam koniec dodać pokrojone w plastry ziemniaki, zalać oliwą tak, by je pokryła. Całość smażyć ok. 5 min. 

Sos:
- 5-6 łyżek jogurtu,
-2 łyżki świeżej kolendry

Kolendrę pokroić i wsypać do jogurtu.

Wykonanie:
Naleśniki smażyć na niewielkiej ilości oliwy. Przed każdym nabraniem mieszać ciasto, by każdy naleśnik miał w sobie przyprawy. Na każdego naleśnika nałożyć farsz, zwinąć w rulonik. Polewać sosem lub podawać go osobno.
BURACZKOWE PIEROGI

Ciasto:
- ¾ szklanki startych buraczków,
- 1 szklanka wody,
- 3 szklanki mąki,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka soli,

Starte na grubych oczkach buraczki wrzucamy do rondelka, zalewamy 1 szklanką wody i doprowadzamy do wrzenia. Nie gotujemy, woda powinna się ładnie zabarwić.
Do miski wsypujemy mąkę, sól, olej i przecedzoną szklankę naparu burczanego. Wszystko dokładnie mieszamy i gdy lekko przestygnie dobrze wyrabiamy. Odstawiamy przykryte folią.

Farsz:
- 2 buraki,
- 150 g białego sera,
- 1 cebula,
- ½ papryki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łodyga selera,
- 1 łyżka masła,
- sól, pieprz

Buraki trzemy na dużych oczkach, wrzucamy na patelnię, dodajemy masło i resztę drobno pociętych warzyw. Chwilę podsmażamy i zalewamy 1 szkl. wody, przykrywamy pokrywką, dusimy tak przez 10 minut i zdejmujemy pokrywkę. Odparowujemy nadmiar płynu, doprawiamy solą i pieprzem. Farsz studzimy i dodajemy pokruszony biały ser.

Wykonanie:
Ciasto wałkujemy na 3 mm grubości, nakładamy farsz i lepimy. Jeśli ciasto będzie się kleić do blatu, to wystarczy lekko je przesmarować olejem.
Pierogi gotujemy przez 3 minuty, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnie.

Więcej zszywek ze źródła

www.smakizycia.pl

zupa kurkowa zupa fasolowa z fasolki pinto Gulasz węgierski
łopatka wieprzowa bez kości	700 g
cebule 2
czosnek	2 ząbki
ziemniaki 300 g
olej 3 łyżki
mielona papryka	1 łyżka
kminek	szczypta
czerwona papryka 2
pomidory 300 g
sól i pieprz

Mięso pokroić w kostkę. Obrać i posiekać cebule i czosnek. Obrać i pokroić w duża kostkę ziemniaki. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Włożyć czosnek, cebulę a po chwili mieloną paprykę, kminek i mięso. Smażyć aż mięso się zrumieni. Dolać 600 ml wody i gotować po d przykryciem aż mięso będzie miękkie (ok 60 minut). Pomidory obrać i pokroić w kostkę, paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Dodać paprykę i pomidory do garnka. Gotować jeszcze 20 minut aby zgęstniało. Doprawić solą i pieprzem. Można posypać świeżą pietruszką. Podawać z pieczywem. Barszcz ukraiński
Przepis Magdy Gessler

mięso wołowe rosołowe 	200 g
ziemniak 	6
marchewka 	3
pietruszka 	2
seler 	1 kawałek
por 	1
kapusta 	1/4 małej główki
suszone prawdziwki 	3-4
burak 	5-6
domowy przecier pomidorowy 	4 łyżki
czosnek 	4 ząbki
sok z cytryny 	2 łyżki
kwas z buraków 	4-8 łyżek
biała fasola 	200 g
jajko 	4
śmietanka kremówka 30% 	200 ml
liść laurowy 	2
ziele angielskie 	kilka ziaren
koperek 	

 Ukraińcom zawdzięczamy jedną z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych zup kuchni polskiej. Polecam na zimę!

Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości, odsączyć. Mięso i grzyby zalać zimną wodą i gotować 1 godzinę z zielem angielskim i liściem laurowym. Oczyścić warzywa. Marchewki, pietruszki i buraki pokroić w słupki, półplasterki lub zetrzeć na tarce o dużych otworach (zupa ładniej wygląda, bo jest bardziej klarowna, jeśli pokroimy, ale szybciej jest zetrzeć na tarce). Dodać warzywa do zupy. Pora pokroić w talarki. Dodać do zupy. Ziemniaki pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować. Dodać do zupy ziemniaki i kapustę. Gotować 10 minut. Wyjąć mięso, pokroić na kawałki, dodać do zupy. Dodać fasolkę. Doprawić przecierem pomidorowym, kwasem z buraków, sokiem z cytryny, roztartym czosnkiem, cukrem, solą i pieprzem. Dolać śmietankę. Dodać posiekany koperek. Podawać z połówką jajka na twardo.

Uwaga:
Zupa smakuje lepiej następnego dnia. Zamiast śmietanki można użyć śmietany 22%, ale wtedy smak będzie ostrzejszy. Do zupy można też dodać obrane, pokrojone w kostkę pomidory. Wersja wegetariańska bez mięsa smakuje równie wspaniale.
Czas 2 godz. zdj. shutterstock

Wsypać mąkę do kamiennego garnka, po czym wlać taką ilość gorącej wody, aby powstała zawiesina o konsystencji ciasta naleśnikowego.

Dodać obrane ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. Gdy ciasto ostygnie, wlać 4 szklanki chłodnej, przegotowanej wody, włożyć kromkę chleba lub drożdże i dokładnie wymieszać. Następnie obwiązać garnek płótnem i odstawić w ciepłe miejsce.

Zakwas nadaje się do użycia po 3 dniach. czekoladowe fondant Zupa krem z dyni:


dynia	1,5 kg
mleko	200 ml
bulion warzywny	200 ml
śmietanka kremówka	200 ml
czosnek	4 ząbki
gałka muszkatołowa	szczypta
natka	do dekoracji
łuskane pestki dyni	4 garstki
Sól morska, pieprz biały	


Obrać i pokroić w kostkę dynię. Zalać mlekiem i bulionem. Posolić. Gotować do miękkości (ok 15 minut w zależności od gatunku dyni). Dodać rozdrobniony czosnek i gotować jeszcze 5 minut. Rozdrobnić malakserem. Dodać śmietankę. Podgrzać, nie gotując. Doprawić świeżo startą gałką i pieprzem. Podawać z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Uwaga: warto eksperymentować z różnymi gatunkami dyni – każdy daje zupę o nieco innym smaku. Mniam :) Ciasto na pierogi

mąka-500 g
gorąca woda-125 ml
sól-1 łyżeczka
Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić dołek, wlać do niego niewielka ilość gorącej wody i wymieszać. Następnie zagniatać dość szybko, dodając stopniowo taką ilość wody, by otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde.

Podzielić ciasto na cztery części. Trzy części odłożyć, przykryć czystą ściereczką. Pierwszą część ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. W razie potrzeby podsypać mąką.
Przypnij Polub Komentuj
  9380

CIASTO NA NALEŚNIKI
Przepis Magdy Gessler

Składniki:
- 1 ½ szklanki mleka,
- 1 ½ szklanki wody,
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- szczypta soli

Wykonanie:
Ubić jajka z odrobiną soli. Dodać mąkę, wlać mleko i wodę. Dokładnie wymieszać i sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo - powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki. Smażyć naleśniki na płaskiej patelni na klarowanym maśle.

Neskafe

Neskafe

a takie pytanko - jak robisz nalesniki to Ci wychodzą takie normalne czy chrupiące :D?

22.09 o 18:57   1  | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
arabeska25
maarttuch
curlywomen1
9jaguu4
weeronika9797
gosiiiek
zegarynka00
Mery_1483
noga
Oczka
oxxmadzia
sharpened
Anita8888
Monika16
grizzlywaw
Atena1104
klaudia_zszywka
Nicole69
MadlenaZaw
izulko424
niuki1994
agusia1983
kenaya

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry