Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

NALEŚNIKI, PIEROGI

KROKIETY Z ZIEMNIACZANYM PUREE

Ciasto naleśnikowe:
- 1 ½ szklanki mąki,
- 1 szklanka mleka,
- 1 jajko,
- szczypta soli i pieprzu,
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki czubrycy zielonej

Nadzienie:
- 1 kg ziemniaków,
- kilka plasterków szynki parmeńskiej,
- pęczek pietruszki zielonej,
- sól selerowa i pieprz,
- 2 łyżki masła,
- 1/3 szklanki mleka

Dodatkowo:
- bułka tarta,
- 2 jajka,
- olej do smażenia

Wykonanie:
Zaczynamy od usmażenia naleśników. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wylewamy w niewielkich ilościach na rozgrzaną patelnię. Smażymy z obu stron, aż się zarumienią. 
Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy z odrobiną soli. Gdy będą gotowe, odcedzamy, dokładamy masło, mleko i ugniatamy na gładką masę. Następnie dorzucamy posiekana natkę i szynkę parmeńską dokładnie mieszamy i smarujemy naleśnika. Zwijamy i panierujemy. Najpierw zamaczamy w jajku, następnie obtaczamy bułką tartą. Tak przygotowanego krokieta podsmażamy na rozgrzanym oleju, tak, aby się zarumienił.
PIEROGI Z KAPUSTĄ I KASZĄ GRYCZANĄ

Farsz :
- 500 g kiszonej kapusty,
- 150 g kaszy gryczanej,
- 1 duża cebula,
- sól do smaku,
- pieprz czarny do smaku

Wykonanie:
W osobnych garnkach ugotować kapustę i kaszę. Kaszę w osolonej wodzie a gdy będzie miękka odcedzić. Kapustę odcedzić, wystudzić i pokroić. Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor a potem dodać do kapusty i kaszy. Dodać też sól i pieprz i wymieszać farsz. W razie konieczności doprawić.
NALEŚNIKI PO TATARSKU

Farsz:
-2-3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
-200g białego sera
-3-4 ogórki konserwowe
-1 łyżka chrzanu
-1 łyżka musztardy
-sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Ogórki konserwowe zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wymieszać je ze wszystkimi pozostałymi składnikami farszu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
PIEROGI Z SOCZEWICĄ, SUSZONYMI GRZYBAMI I KISZONĄ KAPUSTĄ

Składniki:
- 1 szklanka pomarańczowej soczewicy,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- garść suszonych grzybów (borowików lub podgrzybków),
- 1 cebula, pokrojona w kosteczkę,
- 2 ząbki czosnku, posiekane,
- 1 ½ szklanki kiszonej kapusty,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól morska i świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:
Soczewicę opłukać, zalać wodą lub bulionem w ilości 1-2 cm ponad poziom soczewicy, dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Gotować przez około 15 minut, aż soczewica będzie miękka i wchłonie cały płyn (w razie potrzeby odparować lub dodać więcej wody).
Grzyby opłukać i moczyć w niewielkiej ilości zimnej wody przez 2 godziny lub przez całą noc. Następnie gotować w wodzie, w której się moczyły, przez około 30 minut. Wodę z grzybami posolić. Po ugotowaniu nie powinno zostać płynu. Grzyby ostudzić i drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, zeszklić cebulę (około 10 minut), nie rumienić. Dodać czosnek a po chwili posiekane grzyby, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać do soczewicy.
Kapustę odcisnąć (jeśli jest bardzo kwaśna, należy ją wcześniej opłukać), umieścić w garnku razem z ½ szklanki wody i 1 łyżką oliwy z oliwek. Gotować przez około 45 minut, aż będzie miękka. Odcedzić, jeśli jest taka konieczność i posiekać. Wymieszać z soczewicą i grzybami. Dodać natkę pietruszki, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
PIEROGI RUSKIE Z DYNIĄ

Farsz:
- 3 duże ziemniaki,
- ½ dyni Hokkaido lub zwykłej (ok. ½ kg),
- 2 cebule,
- 250 g twarogu,
- sól i pieprz,
- szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie:
Dynię wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać i razem z dynią ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić, następnie wraz z twarogiem przecisnąć przez praskę. Cebule obrać, pokroić w kostkę i przysmażyć. Dodać do farszu, wymieszać doprawić do smaku.
JESIENNE PIEROGI Z DYNIĄ HOKKAIDO I Z BIAŁYM SEREM

Farsz:
- 1 nieduża dynia typu Hokkaido,
- 250 g białego sera chudego,
- 1 cebula,
- 1-2 ząbki czosnku, 
- olej, sól, pieprz

Wykonanie:
Umytą dynię należy przekroić na pół i oczyścić miąższ z pestek i włókien, pozostałą cześć pokroić na kawałki ok. 2 cm. Dyni typu Hokkiado nie trzeba obierać ze skóry. Zeszklić cebulkę na tłuszczu, dodać dynię i na małym ogniu obsmażać do miękkości, przez ok. 20-30 minut, doprawić solą i pieprzem. Po przestudzeniu, dynię wraz z cebulą i czosnkiem zblendować. Dodać pokruszony ser biały, i delikatnie wymieszać. Spróbować i w razie czego doprawić do smaku.
CIASTO NA NALEŚNIKI 
Przepis Magdy Gessler
 
Składniki:
- 1 ½ szklanki mleka,
- 1 ½ szklanki wody,
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- szczypta soli
	
Wykonanie:
Ubić jajka z odrobiną soli. Dodać mąkę, wlać mleko i wodę. Dokładnie wymieszać i sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo - powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki. Smażyć naleśniki na płaskiej patelni na klarowanym maśle.
CIASTO NA PIEROGI 
Przepis Magdy Gessler
 
Składniki:
- 500 g mąki,
- 125 ml gorącej wody,
- 1 łyżeczka soli

Wykonanie:
Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić dołek, wlać do niego niewielka ilość gorącej wody i wymieszać. Następnie zagniatać dość szybko, dodając stopniowo taką ilość wody, by otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde.
Podzielić ciasto na cztery części. Trzy części odłożyć, przykryć czystą ściereczką. Pierwszą część ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. W razie potrzeby podsypać mąką.
PIEROGI Z ZIEMNIAKAMI I SUSZONYMI GRZYBAMI

Farsz:
- 50 dag ugotowanych ziemniaków,
- 3 dag suszonych borowików,
- 2 cebule,
- 2 łyżki masła,
- sól, pieprz
  
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać masło, dodać obraną i pokrojoną drobno cebulę, leciutko ją przyrumienić. Namoczone kilka godzin wcześniej grzyby obsączyć i wraz z ziemniakami zmielić w maszynce do mięsa. Do masy dodać zawartość patelni, przyprawy, dokładnie wymieszać. Jeśli ktoś lubi może dodać do farszu posiekanego koperku.
PIEROGI Z FARSZEM ZIEMNIACZANO-CUKINIOWYM

Farsz:
- 600 g ziemniaków,
- 600 g cukinii,
- 1 mała cebula,
- oregano, tymianek, rozmaryn (najlepiej świeże, w sumie wykorzystałam garść ziół, najwięcej oregano i tymianku),
- sól, pieprz,
- olej

Wykonanie:
Ziemniaki, cukinię i cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Ziemniaki gotuj 20-25 minut, a cebulę i cukinię smaż na małym ogniu. Gdy ziemniaki się ugotują odcedź je i dodaj do cukinii i cebuli. Wrzuć na patelnię rozdrobnione oregano, tymianek i rozmaryn. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i smaż na małym ogniu około 10 minut. Zawartość patelni przeciśnij przez praskę albo zmiksuj na niskich obrotach.
PIEROGI Z RYŻEM I GRZYBAMI 

Farsz:
- 15 dag ugotowanego ryżu,
- 4 dag suszonych grzybów,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła,
- sól, pieprz

Wykonanie:
Grzyby zalać wrzątkiem, odstawić na kilka godzin, gdy zmiękną odcedzić, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć 3 minuty. Dodać grzyby, wymieszać, dusić na małym ogniu 5 minut. Zawartość patelni wymieszać z ryżem i przyprawami.
PIEROGI Z BOBEM PO WŁOSKU

Farsz:
- 1 kg bobu,
- 6-7 listków świeżej mięty,
- 2 gałązki oregano,
- ½ czerwonej cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- sok z ½ limonki,
- sól,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:
Gotujemy bób w osolonej i posłodzonej wodzie aż będzie miękki. Zostawiamy do wystudzenia. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni, dodając pod koniec smażenia czosnek. Chłodny bób obieramy ze skórek, dodajemy do niego cebulę z czosnkiem, sól, sok z limonki i oliwę. Siekamy miętę i oregano i dodajemy do reszty. Całość blendujemy aż będzie gładką masą.
Nadzienie, którego nie wykorzystamy do pierogów, świetnie się nadaje jako pasta do kanapek!
NALEŚNIKI GRYCZANE ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA

Ciasto (na ok. 8 szt.):
- 80 g mrożonego szpinaku,
- 1 ½ szklanki mąki gryczanej,
- 1 ½ szklanki  mleka,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- olej do smażenia

Nadzienie:
- 1 opakowanie sera feta,
- ok. 3 łyżeczek kwaśnej śmietany,
- papryka mielona, pieprz do smaku

Wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy razem. Ciasto w konsystencji powinno być gęste i nieco kleiste (tym różni się od ciasta z mąki pszennej). Do ciasta dodajemy rozmrożony wcześniej szpinak i ponownie miksujemy całość. Smażymy 1 niecałą chochelkę ciasta na 1 dużą patelnię.
Po usmażeniu układamy naleśniki jeden na drugim i przykrywamy folią aby zmiękły . W tym czasie możemy zająć się nadzieniem. Ser feta wykładamy do miseczki i ugniatamy widelcem ze śmietaną, papryką i pieprzem. Nie solimy! Tego typu ser jest już i tak wystarczająco słony. Możemy też dodać posiekanych ziół, np. szczypiorku i pietruszki. Nadzienie rozsmarowujemy na naleśnikach, składamy w kopertę.
PIERGOI Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ

Farsz:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy,
- 2 średnie ziemniaki,
- 2 cebule,
- 1 jajko,
- sól, pieprz,
- majeranek

Wykonanie:
Soczewicę zalać wodą i odstawić na całą noc. Rano odcedzić, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości. Odcedzić i zostawić aż ostygnie. Ziemniaki ugotować w mundurkach, jajko na twardo. Zostawić do ostudzenia. Ugotowaną soczewicę zmielić w maszynce do mielenia mięsa razem z ziemniakami i jajkiem. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju, dodać do farszu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszonym majerankiem.
ZIOŁOWE PIEROGI Z BURAKAMI I KAPUSTĄ 

Ciasto (na ok. 30-40 szt.):
- 2 ¾ szklanki mąki,
- po 1 łyżce: natki pietruszki, koperku, bazylii,
- 1 łyżeczka soli,
- ¾ szklanki gęstego jogurtu,
- ¼ szklanki wody,
- 1 łyżka oliwy 

Nadzienie:
- 1 łyżka oliwy,
- 1 średniej wielkości, czerwona cebula,
- 200 g kiszonej kapusty,
- 250 g ugotowanych ziemniaków,
- 250 g ugotowanych buraków,
- ¼ szklanki gęstego jogurtu,
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
W misce wymieszać mąkę z ziołami i solą. W osobnym naczyniu wymieszać oliwę, wodę i jogurt. Połączyć z mąką. Przez chwilę mieszać w misce. Następnie przełożyć na opruszoną mąką stolnicę i zagniatać, aż zrobi się elastyczne. Jeśli jest za rzadkie dodać mąki. Zawinąć w folię i odstawi na ok. 30 minut, żeby odpoczęło.

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekaną cebulę. Jak się zeszkli i zmięknie dodać kapustę, smażyć przez ok. 3 min. Wymieszać z pokrojonymi w drobną kostkę ziemniakami i startymi na tarce burakami. Dodać jogurt i zagnieść używając tłuczka do ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem. Odstawcie do wystygnięcia.

W międzyczasie rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 3mm. Przy pomocy szklanki wyciąć koła. Na jedno koło nakładać 1-2 łyżeczki farszu. Dobrze zawinąć brzegi pierogów.

Gotować dopóki nie wypłyną, w osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Pamiętać, by nie wrzucać zbyt dużej ilości pierogów do garnka. Mogą się posklejać.
OSTRE NALEŚNIKI Z FARSZEM ZIEMNIACZANYM

Ciasto:
- 125 g mąki pszennej,
- 1 duże jajko,
- 275 ml mleka,
- sól i pieprz do smaku,
- 1-2 łyżeczki ziaren kminku,
- ½-1 zielona papryczka chili,
- 3 cm imbiru, startego lub bardzo drobno posiekany,
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
- ok. 2 łyżki oliwy z oliwek

Na suchej patelni prażymy kminek przez 1-2 minuty, aż zacznie intensywnie pachnieć. dodajemy oliwę, posiekaną papryczkę chili, czosnek i imbir i smażymy przez 2 minuty. 
Przekładamy do miski. Dodajemy mąkę, sól i pieprz, jajko i mleko. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji i odstawiamy ciasto na 10 minut. 
Smażymy naleśniki bez dodatkowego tłuszczu. 

Farsz:
- 4-6 zimnych, ugotowanych ziemniaków, posiekanych na mniejsze kawałki,
- ½ cebuli, drobno posiekanej,
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia,
- sól i pieprz

Na patelnię wlewamy oliwę i dodajemy ziarna gorczycy. Smażymy przez 1-2 minuty, aż zaczną pękać. Dodajemy cebulę i smażymy kolejne 4-5 minut. Dodajemy ugotowane ziemniaki i kurkumę. Mieszamy dokładnie, doprawiamy do smaku. Smażymy przez ok. 5 minut, aż ziemniaki będą ciepłe. 
Na każdy naleśnik nakładamy farsz i sos jogurtowy. 

Do podania:
- jogurt naturalny,
- posiekana kolendra lub pietruszka
NALEŚNIKI Z POKRZYWĄ I KOZIM SEREM

Nadzienie:
- 1 szklanka lub więcej, posiekanych liści pokrzywy, ciasno ubitych,
- odrobina oliwy do smażenia,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 średnia cebula,
- pieprz,
- sól do smaku,
- sok z cytryny,
- 100-130 g twarożku koziego,
- ½ łyżeczki mielonej kozieradki (opcjonalnie)

Wykonanie:
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić pokrojoną w małą kostkę cebulę, gdy zacznie się rumienić dodać drobno posiekany czosnek. Po chwili dodać także pokrzywę i trzymać kilka minut na małym ogniu. Doprawić pieprzem, solą, sokiem z cytryny, kozieradką. Na końcu dodać pokrojony twarożek (bez serka jest równie pyszne) i  wymieszać. Smarować każdy naleśnik i składać wg uznania. Gotowe naleśniki można posypać podprażonym sezamem lub nasionami czarnuszki.
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM

Farsz:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku,
- ok. 30 dag białego sera,
- śmietana,
- 1 jajko,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- sól, pieprz,
- masło

Wykonanie:
W dosyć głębokim garnku rozgrzać 1 łyżkę masła, wrzucić szpinak i pozwolić mu się rozgrzać, często mieszając, żeby się nie przypalił. Równocześnie na patelni zeszklić na maśle drobno posiekaną cebulę. Jak szpinak będzie już uduszony, posolić go, dodać czosnek, cebulę, śmietanę i jajko, dobrze wymieszać, jak jajko się zetnie, dodać rozdrobniony widelcem biały ser i wymieszać, doprawić solą i pieprzem i często mieszając gotować ok. 5 min. Zdjąć z ognia przestudzić i nafaszerować wcześniej przygotowane naleśniki.
PIEROGI PO LITEWSKU

Farsz:
- ½ główki białej kapusty,
- 3 cebule,
- 4 jaja na twardo,
- 200 g twarogu,
- sól,
- pieprz,
- papryka,
- olej do smażenia

Wykonanie:
Kapustę oczyszczamy, drobno kroimy a następnie zalewamy posoloną, wrzącą wodą. Pozostawiamy na kilka minut, po czym odcedzamy i pozostawimy na sitku do odsączenia. Ser oraz jaja mielimy w maszynce. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podduszamy na oleju. Składniki farszu dokładnie mieszamy i doprawiamy przyprawami.
TORTILLA

Składniki (na 4 porcje):
- 300 g mąki pszennej,
- 150 ml wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka oleju

Wykonanie:
Mąkę wymieszać z 1 łyżeczką soli. Dodać 1 łyżkę oleju i wodę. Wyrobić szybko ciasto. Podzielić na 4 części, rozwałkować. Placki powinny mieć ok. 25 cm. Smażyć na rozgrzanej patelni ok. 2 min. z każdej strony. Placki powinny być blade z opalonymi plamkami.
PIKANTNE NALEŚNIKI WG GORDONA RAMSAY'A

Ciasto (na ok. 8-9 szt.):
- 2 łyżeczki ziaren kminku (w oryginale kumin),
- 1 chilli,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 cm świeżego imbiru,
- 250 g mąki,
- 2 jajka,
- 550 ml mleka,
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek

Na suchą patelnię wrzucić kminek i sól, podsmażyć chwilę. Dodać oliwę, wrzucić pokrojone w drobną kostkę: imbir, czosnek, chilli. Całość podsmażyć, do lekkiego zrumienienia.
Do miski wsypać podsmażony imbir, chilli, czosnek. Zalać 225 ml mleka, dodać 125 g mąki i 2 jajka, mieszać trzepaczką tak, by nie było grudek. Dodać resztę mleka i mąki, nadal mieszać. Doprawić solą, pieprzem, odstawić na chwilę.

Farsz:
- 2 łyżeczki nasion gorczycy,
- 1 mała cebula,
- 1 łyżeczka kurkumy, 
- 5 ugotowanych ziemniaków

Na patelnię wrzucić gorczycę, czekać, aż zacznie podskakiwać. Dodać oliwę. Gdy się rozgrzeje, dodać pokrojoną w piórka cebulę i smażyć ok. 5 min. Dodać kurkumę, całość mieszać. Na sam koniec dodać pokrojone w plastry ziemniaki, zalać oliwą tak, by je pokryła. Całość smażyć ok. 5 min. 

Sos:
- 5-6 łyżek jogurtu,
-2 łyżki świeżej kolendry

Kolendrę pokroić i wsypać do jogurtu.

Wykonanie:
Naleśniki smażyć na niewielkiej ilości oliwy. Przed każdym nabraniem mieszać ciasto, by każdy naleśnik miał w sobie przyprawy. Na każdego naleśnika nałożyć farsz, zwinąć w rulonik. Polewać sosem lub podawać go osobno.
BURACZKOWE PIEROGI

Ciasto:
- ¾ szklanki startych buraczków,
- 1 szklanka wody,
- 3 szklanki mąki,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka soli,

Starte na grubych oczkach buraczki wrzucamy do rondelka, zalewamy 1 szklanką wody i doprowadzamy do wrzenia. Nie gotujemy, woda powinna się ładnie zabarwić.
Do miski wsypujemy mąkę, sól, olej i przecedzoną szklankę naparu burczanego. Wszystko dokładnie mieszamy i gdy lekko przestygnie dobrze wyrabiamy. Odstawiamy przykryte folią.

Farsz:
- 2 buraki,
- 150 g białego sera,
- 1 cebula,
- ½ papryki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łodyga selera,
- 1 łyżka masła,
- sól, pieprz

Buraki trzemy na dużych oczkach, wrzucamy na patelnię, dodajemy masło i resztę drobno pociętych warzyw. Chwilę podsmażamy i zalewamy 1 szkl. wody, przykrywamy pokrywką, dusimy tak przez 10 minut i zdejmujemy pokrywkę. Odparowujemy nadmiar płynu, doprawiamy solą i pieprzem. Farsz studzimy i dodajemy pokruszony biały ser.

Wykonanie:
Ciasto wałkujemy na 3 mm grubości, nakładamy farsz i lepimy. Jeśli ciasto będzie się kleić do blatu, to wystarczy lekko je przesmarować olejem.
Pierogi gotujemy przez 3 minuty, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnie.

Więcej zszywek ze źródła

www.smakizycia.pl

Zupa krem z dyni:


dynia	1,5 kg
mleko	200 ml
bulion warzywny	200 ml
śmietanka kremówka	200 ml
czosnek	4 ząbki
gałka muszkatołowa	szczypta
natka	do dekoracji
łuskane pestki dyni	4 garstki
Sól morska, pieprz biały	


Obrać i pokroić w kostkę dynię. Zalać mlekiem i bulionem. Posolić. Gotować do miękkości (ok 15 minut w zależności od gatunku dyni). Dodać rozdrobniony czosnek i gotować jeszcze 5 minut. Rozdrobnić malakserem. Dodać śmietankę. Podgrzać, nie gotując. Doprawić świeżo startą gałką i pieprzem. Podawać z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Uwaga: warto eksperymentować z różnymi gatunkami dyni – każdy daje zupę o nieco innym smaku. Mniam :) Ciasto na pierogi

mąka-500 g
gorąca woda-125 ml
sól-1 łyżeczka
Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić dołek, wlać do niego niewielka ilość gorącej wody i wymieszać. Następnie zagniatać dość szybko, dodając stopniowo taką ilość wody, by otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde.

Podzielić ciasto na cztery części. Trzy części odłożyć, przykryć czystą ściereczką. Pierwszą część ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. W razie potrzeby podsypać mąką. Ketchup domowy
pomidor-2 kg
cebula-1, duża
ocet 6%-6 łyżek
cukier-125 g
sól-2-3 łyżeczki
gałka muszkatołowa	szczypta
chili albo ostra lub słodka papryka	1/2 łyżeczki
pieprz	szczypta
oliwa z oliwek-2-3 łyżki
Czy wiesz, że w niektórych z keczupów dostępnych w sklepach w ogóle nie ma pomidorów?! Warto zrobić keczup samodzielnie.
Pomidory przepuścić przez streamer lub przetrzeć przez sito. Cebulę posiekać. Dusić cebulę na oliwie pod przykryciem do miękkości. Dodać pomidory. Gotować odkryte, aż nabierze właściwej konsystencji. Dodać przyprawy.

Otwarte słoiki wstawić do piekarnika nagrzanego do 100°C. Nakrętki wygotować. Osuszyć. Wlać ketchup do słoików. Mocno dokręcić. Odwrócić i zostawić do ostygnięcia. Makaron domowy
mąka-400 g
woda-6-8 łyżek
3 jajka
sól
Przesiać mąkę, wbić jajka, dodać sól, wodę i zagnieść twarde ciasto. Wywałkować bardzo cienko i zostawić do przeschnięcia.

Posypać mąką, zwinąć w rulon, przesunąć do brzegu stolnicy.

Kroić ostrym nożem wąskie paski i rozrzucić na stolnicy. Zagotować wodę w dużym, płaskim rondlu, osolić, wrzucić makaron, zamieszać i przykryć. Ugotować, odcedzić, a następnie przelać letnią wodą. Po odsączeniu wyłożyć na półmisek.

Makaron można też przechowywać w zamkniętym pojemniku w suchym i chłodnym miejscu. Zakwas na żur

mąka żytnia-250 g
czosnek-kilka ząbków
1 liść laurowy
ziele angielskie-kilka ziaren
razowy chleb ze skórką-1/2-wie kromki
lub drożdże 10g
Wsypać mąkę do kamiennego garnka, po czym wlać taką ilość gorącej wody, aby powstała zawiesina o konsystencji ciasta naleśnikowego.

Dodać obrane ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. Gdy ciasto ostygnie, wlać 4 szklanki chłodnej, przegotowanej wody, włożyć kromkę chleba lub drożdże i dokładnie wymieszać. Następnie obwiązać garnek płótnem i odstawić w ciepłe miejsce.

Zakwas nadaje się do użycia po 3 dniach. Klasyczna zupa cebulowa
cebula-1kg
masło-50 g
czosnek-4 ząbki
wywar warzywny-1l
bagietka-6 kromek
żółty ser-(najlepiej cheddar)	150 g
koniak-100 ml
szczypiorek do dekoracji
Cebule obrać, pokroić w plasterki, bardzo dokładnie wykrawając twarde „piętki” (natrafienie na taką w zupie jest bardzo nieprzyjemne!). Cebulę zeszklić na maśle, zalać wywarem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Gotować aż cebula będzie miękka. Doprawić do smaku. Z kromek bagietki zrobić grzanki (w tosterze lub piekarniku). Włączyć piekarnik na funkcję grzanie od góry. Do zupy dolać koniak. Przelać zupę do żaroodpornych miseczek. Delikatnie ułożyć na wierzchu po grzance i posypać serem.  Wstawić do piekarnika i zapiekać, aż ser się rozpuści.

Podawać natychmiast, bardzo gorącą. Tęczowy pasztet z warzyw
marchewki-500g
pomarańczowa papryka-1
buraki-500g
ziemniaki-3
seler-1
pory-2
zielony groszek-250g
szpinak-250g
mleko-500ml
mąka-2 łyżki
masło-2 łyżki
gałka muszkatołowa-szczypta startej
Gruyère starty-3 łyżki
jajka-4
sok z cytryny-1 łyżka
Ugotować oddzielnie marchewkę i buraki w małej ilości wody. Do buraków dodać odrobinę soku z cytryny, by nie straciły koloru. Ugotować ziemniaki, selera i białe części porów razem, też w niewielkiej ilości wody, do miękkości. Zblanszować szpinak wrzątkiem. Groszek gotować 5-6 minut w wodzie z solą i odrobiną cukru, aby nie stracił koloru.

W rondlu przygotować beszamel: wrzucić masło, dodać mąkę. Smażyć przez chwilę mieszając. Dodać mleko mieszając energicznie i gotować kilka minut od zagotowania na średnim ogniu mieszając, aby nie powstały grudki. Doprawić gałką i dosypać ser. Sos beszamelowy podzielić na cztery części. Gdy przestygnie do każdej z tych części dodać jedno całe jajko, dokładnie wymieszać. Z warzyw przygotować 4 masy. Marchewkę zmiksować z upieczoną pomarańczową papryką, obraną ze skórki. Osobno zmiksować buraczki. Ziemniaki zmiksować z selerem i porem a groszek ze szpinakiem. Każdą z mas lekko posolić i dodać po łyżce beszamelu. Foremkę na pasztet wyłożyć pergaminem. Układać w niej warstwami masy jarzynowe w kolejności: zielona, różowa, pomarańczowa i biała. Foremkę wstawić do naczynia z wodą (tak aby woda sięgała nie wyżej niż do połowy wysokości), przykryć i piec w 120°C około godziny. Podawać z ... Pieczeń wieprzowa amatorska

zalewa:	
ocet jabłkowy-pół szklanki
białe wino-1 szklanka
goździki-4
liście laurowe-2
ziele angielskie-4 ziarna
gorczyca-1 łyżeczka
pieczeń:	
szynka wieprzowa (a jak ktoś lubi bardziej kleiste, to łopatka)-1kg
masło-80g
sól i pieprz	
mąka pszenna-2 łyżki
cebula-3 lub 4 szt
smalec-3 łyżki
Doskonały efekt osiąga się szybko i łatwo. Pieczeń jest miękka i soczysta.
Składniki na zalewę zagotować i ostudzić. Zalać mięso i marynować przez całą noc. Zapeklowane mięso opłukać w dużej ilości wody. Odsączyć. Oprószyć solą i mąką. Rozgrzać na dużej patelni smalec i obsmażyć na nim mięso na silnym ogniu ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla dodając kilka łyżek wody. Przykryć i dusić na średnim ogniu. Pokroić cebulę w talarki i usmażyć na smalcu na jasnozłoty kolor. Dodać do mięsa po godzinie. Mięso polać sosem z marynaty i dusić jeszcze około półtorej godziny aż pieczeń będzie miękka. Na samym końcu dodać do sosu 80 g masła. Wyjąć miękkie mięso i pokroić w cienkie, skośne plastry w poprzek włókien. Ułożyć na półmisku i polać sosem z cebulą. Podawać z ziemniakami, kapustą kiszoną, cukrową lub czerwoną zasmażoną albo z surówką z warzyw.
Przypnij Polub Komentuj
  7961

CIASTO NA NALEŚNIKI
Przepis Magdy Gessler

Składniki:
- 1 ½ szklanki mleka,
- 1 ½ szklanki wody,
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- szczypta soli

Wykonanie:
Ubić jajka z odrobiną soli. Dodać mąkę, wlać mleko i wodę. Dokładnie wymieszać i sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo - powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki. Smażyć naleśniki na płaskiej patelni na klarowanym maśle.

Neskafe

Neskafe

a takie pytanko - jak robisz nalesniki to Ci wychodzą takie normalne czy chrupiące :D?

22.09 o 18:57   1  | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
arabeska25
maarttuch
curlywomen1
9jaguu4
weeronika9797
gosiiiek
zegarynka00
Mery_1483
noga
Oczka
oxxmadzia
sharpened
Anita8888
Monika16
grizzlywaw
Atena1104
klaudia_zszywka
Nicole69
MadlenaZaw
izulko424
niuki1994
agusia1983
kenaya

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry