Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Obiadoski

Kasza pęczak z warzywami

Składniki:

    1 szklanka kaszy pęczak
    2 szklanki wrzątku
    1/2 łyżeczki soli
    1 duża cebula
    2 łyżki masła
    1 duża marchewka 
    1/2 żółtej papryki
    1 szklanka mrożonego groszku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 łyżeczka curry
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1 łyżeczka ulubionych ziół (prowansalskie, bazylia lub oregano)
    1/4 łyżeczki pieprzu


Kaszę pęczak opłukuję dokładnie zimną wodą na sicie, przekładam do garnka, zalewam dwoma szklankami wrzątku, dodaję sól i gotuję pod przykryciem na niewielkim ogniu aż kasza będzie miękka (trwa to ok. 25 - 30 minut). W międzyczasie gdy pęczak się gotuje przygotowuję warzywa. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w niewielką kostkę. Cebulę obieram, drobno siekam i podsmażam na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodaję obraną i pokrojoną w małą kostkę marchewkę i paprykę. Smażę około 10 - 15 minut aż warzywo zmięknie. Do ugotowanej kaszy dodaję przesmażone warzywa, curry, kurkumę, zioła, pieprz. Podgrzewam całość około 5 minut. Na koniec dodaję mrożony groszek i ew. jeszcze doprawiam do smaku. Trzymam garnek na ogniu jeszcze 5 minut, dodaje posiekaną natkę pietruszki, mieszam. Kaszę wykładam na talerze w formie kopczyka i podaję na ciepło.
Klopsy z ryżem w pomidorowym sosie
makaron + rukola + pomidory
Curry Pieczarkowe - w tym daniu pieczarki połączeniu z sosem curry tworzą bardzo smaczną kompozycję. Smakowało? Nie zapomnij zostawić nam swojego komentarza:)
Przepis na bardzo smaczną i łatwo w przygotowaniu Pikantną Wieprzowinę W Karmelu
Prosty i szybki przepis video na kurczaka po Tajsku. Zobacz jak łatwo można przygotować kurczaka w sposób tajski
Kalafior Z Fasolką Szparagową I Kapustą to szybkie i proste w przygotowaniu tajskie danie
Bardzo znana tajska potrawa, czyli zielone curry. W tym wypadku podane z kurczakiem
Kurczak W Żółtym Curry - to typowy przepis kuchni tajskiej. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu przepis na tajskie danie typu curry. Smakowało? Nie zapomnij skomentować:)
Rewelacyjny przepis pokazujący jak przygotować Smażoną Wołowinę w Sezamie z Ananasem
Ryż Smażony z Wieprzowiną to bardzo dobre i proste w przygotowaniu chińskie danie. Każdy amator kuchni chińskiej poradzi sobie z przyrządzeniem smażonego ryżu
Kurczak z Fasolką i Makaronem Shirataki to rewelacyjny sposób na przepis orientalny z makaronem zero kalorii z mąki konjac
Przepis jak przygotować wspaniałego kurczaka po syczuańsku
Szybki i prosty przepis na kurczaka kong pao z orzeszkami. Danie najlepiej smakuje z białym ryżem
Chrupiący Kurczak przygotowany w stylu chińskim. Bardzo prosty i przyjemny przepis
Kaczka po Pekińsku to sztandarowe danie i klasyka kuchni chińskiej. Smak tego dania zrekompensuje każdą poświęconą chwilę w kuchni
Kurczak w sosie słodko - kwaśnym - Idealne danie dla osób, które uwielbiają połączenie słodkiego oraz kwaśnego, czy zasługuje na komentarz ?
Przepis na Orientalne Udka Pieczone - Przepyszne udka w słodko-pikantnej marynacie. Świetny prosty i szybki pomysł na obiad. Napisz nam jak Ci smakowało:)
Wieprzowina w Sosie Słodko Kwaśnym - przepis na dość proste i pyszne danie ze schabu, świeżych warzyw i owoców. Kwintesencja kuchni chińskiej. Smakowało? Nie zapomnij Skomentować:) Wykorzystane składniki oraz Sposób przygotowania Znajdziesz na stronie
Kurczak po wietnamsku
Pseudo chińskie nudle Składniki: makaron spaghetti opakowanie mrożonych warzyw chińskich 500 g mięsa mielonego Fix do dań chińskich czosnek, przyprawy 1. Makaron ugotować al dente 2. Z mięsa mielonego uformować maleńkie klopsiki, usmażyć na oleju. Przełożyć do miseczki 3. Na pozostały olej po smażeniu klopsików wrzucić mieszankę chińską. 4. Gdy warzywa będą miękkie, wlać fix wymieszany z wodą (w zależności od firmy ok. 200 ml wody, patrz info na opakowaniu). 5. Makaron wymieszać na patelni (lub woku) z warzywami i sosem. Podawać z klopsikami. Stosunkowo szybkie danie dla 4 osób za niecałe 15 złotych.
ramyun
Orientalny zasmażany ryż
Orecchiette z Paprykowym Pesto
Domowe chlebki naan z czosnkiem – przepis krok po kroku ilovebake.pl
SCHAB PO BAŁKAŃSKU Z PAPRYKĄ, POMIDORAMI I PIECZARKAMI

Więcej zszywek ze źródła

www.smakizycia.pl

wołowina z lekkim przerostem tłuszczu, np. rostbef, karkówka 	500g
bulion 	100-150ml
świeży imbir kawałek 	3 cm
gorczyca biała 	0,5 łyżeczki
ziarna kolendry 	0,5 łyżeczki
pieprz cytrynowy 	1 łyżeczka
pieprz kajeński 	0,5 łyżeczki
sól 	do smaku
	
dobre bułki sezamowe 	4
sałata rzymska 	4 liście
ogórek kiszony 	1
czerwona cebula 	1
keczup, musztarda, majonez najlepszej jakości 	
patyczki do szaszłyków 	4
	

zdj. shutterstock
Podczas rewolucji kuchennych w Kielcach, Magda Gessler do menu amerykańskiej restauracji wprowadziła wspaniałe soczyste hamburgery. Pamiętajcie, że to nie jest danie do eleganckiej konsumpcji.

Wołowinę zemleć drobno, doprawić zmielonymi przyprawami, solą, startym imbirem. Wymieszać z zimnym bulionem i dobrze wyrobić rękami, jak mięso na pasztet. Uformować z mięsa 4 okrągłe kotlety. Bułki przekroić. Sałatę umyć i osuszyć, pokroić ogórka i cebulę na plastry. Rozgrzać mocno patelnię grillową lub grill. Spłaszczyć kotlety i grillować z obu stron do zrumienienia. Na tej samej patelni zgrilować wnętrza bułek. Na płaskiej części bułki wyłożyć łyżeczkę majonezu, odrobinę musztardy i keczupu, pół liścia sałaty, kotlet obficie posmarowany keczupem, cebulę i plasterki ogórka, łyżeczkę majonezu i kleks musztardy, przykryć wierzchem bułki, spiąć patyczkiem do szaszłyków i podawać. Przed ugryzieniem pierwszego kęsa, spłaszczyć hamburgera ściskając go oburącz. Uwaga: hamburgera jemy pochyleni nad talerzem, bo majonez z keczupem wypływają z wnętrza bułki :)nóżki kurczaka (pałki) 	8
olej roślinny 	150 ml
masło 	20g
posiekane szalotki 	200g
pieczarki pokrojone 	200g
listki świeżego tymianku 	garstka
czerwone wino 	300ml
rosół z kury 	300ml
natka pietruszki posiekana 	garstka
sól i pieprz 	
mąka 	25 g
listek laurowy 	
	

zdj. shutterstock
Pełne aromatu ale niezbyt ciężkie danie mięsne.

Nagrzać piekarnik do 180C. Pałki włożyć do miski, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem. Natrzeć mąką. Umieścić na tacy i usunąć nadmiar mąki. W naczyniu żaroodpornym postawionym na ogniu rozgrzać olej. Usmażyć kurczaka na złoto. Kurczaka wyjąć na tacę. Rozpuścić masło razem z olejem. Smażyć szalotki 3-4 minuty. Dodać pieczarki i tymianek i smażyć aż grzyby zrumienią się na złoto. Dodać mąkę strzepaną wcześniej z kurczaka, smażyć mieszając 2 minuty. Dodać wino, rosół i połowę pietruszki. Zagotować cały czas mieszając. Dodać listek laurowy. Włożyć do naczynia kurczaka, przykryć i piec 45  minut. Podawać posypane pozostałą pietruszką.mleko 	2 szklanki
kasza jaglana gierczycka 	300 g
sól 	
masło do posmarowania formy 	
twarożek z Jędrzejowa lub Chmielnika 	300 g
jabłka łąckie 	4
cukier 	
cynamon 	
mielone goździki 	
Na kruszonkę: 	
masło 	50 g
mąka 	3/4 szklanki
cukier do kruszonki 	5 łyżek
cynamon do kruszonki 	1 łyżeczka
	

zdj. Adam Sztokinier
Wspaniałe śniadanie lub deser stworzone na bazie najlepszych świętokrzyskich produktów.

Mleko wlewamy do garnka i stawiamy na niewielkim ogniu. Kaszę na sicie przelewamy wrzątkiem. Gdy mleko się zagotuje (uwaga, kipi!), wsypujemy kaszę. Lekko solimy. Przykrywamy i pozwalamy jej „pykać” na maleńkim ogniu, aż całe mleko zostanie przez kaszę wchłonięte. Zdejmujemy wtedy garnek z ognia i odstawiamy na około 10 minut. Ugotowaną kaszę dzielimy na dwie części.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Połowę kaszy wkładamy na dno. Na niej rozprowadzamy połowę twarożku. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki – ich połowę układamy na serku. Posypujemy owoce cukrem oraz cynamonem i goździkami. Potem znów kładziemy warstwę sera i owoców, a na wierzchu rozsypujemy resztę kaszy.

Masło, mąkę i cukier z cynamonem zagniatamy na kruszonkę, którą posypujemy wierzch zapiekanki.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy, aż kruszonka się zarumieni (około 40 minut).Świąteczny bigos
Drukuj

Przepis Magdy Gesslerknedlechińskie bułeczki gotowane na parzesos rabarbarowy do mięskompot z rabarbaruzapiekanka z dyni z morelami
Obserwuj profil
dekerka

dekerka od wyimaginowanaiguana

Dodane 22.09 o 21:32 z

www.smakizycia.pl

Przypięte po raz pierwszy przez wyimaginowanaiguana
Przypnij Polub Komentuj
  25142

CIASTO NA PIEROGI
Przepis Magdy Gessler

Składniki:
- 500 g mąki,
- 125 ml ...

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry