Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Obiadoski

GOŁĄBKI PIECZONE W MŁODEJ KAPUŚCIE
dietetyczny obiadek ;)
przepis na pyszny szwedzki obiad ^^
się głodna zrobiłam... obiad
pierś z kurczaka w sosie musztardowym z karmelizowanymi pieczarkami
 to przepis na naprawdę szybki i smaczny obiad. najlepiej przyrządzić go bezpośrednio przed jedzeniem, wtedy przyrumienione pieczarki są najlepsze i pozostają jędrne. kluczem do sukcesu jest krótkie smażenie pieczarek na dużym ogniu, mają wtedy głębszy smak, bliski grzybom leśnym.
 
piersi kurczaka lekko rozbijam lub skrajam z grubości (żeby szybciej i równomiernie się przepiekły) i smażę na patelni grillowej, możecie użyć jednak i takiej zwykłej.
 
Żeby smak sosu był głębszy, robię go na patelni po smażeniu grzybów, cały smak zbierając śmietanką.
 


pierś z kurczaka w sosie musztardowym z karmelizowanymi pieczarkami
 agata, 29 października 2012
 
składniki
 pieczarki
 pieczarki - najlepiej małe, 200 g
 czosnek - 1/2 ząbka
 olej - 1 łyżka
 rozmaryn - 1/4 łyżeczki, suszony
 sól, pieprz - do smaku
 kurczak & sos
 pierś kurczaka - 500 g (ok 2-3 sztuki w zależności od wielkości)
 śmietana - 10 g
 musztarda - dijon, 1 łyżeczka (lub do smaku)
 musztarda - miodowa, 1 łyżeczka (lub do smaku)
 woda - 1/4 szklani
 czosnek - 1/2 ząbka
 olej - 1 łyżka
 sól, pieprz - do smaku
 sposób przygotowania
 na patelni rozgrzej olej i wrzuć lekko rozgnieciony ząbek czosnku. dorzuć pieczarki wraz z rozmarynem, smaż na dość dużym ogniu, aż staną się złotobrązowe, dopraw solą i pieprzem. przełóż je na miseczkę.
 piersi kurczaka posyp solą i pieprzem, lekko skrop oliwą (olejem) i usmaż na patelni grillowej.
 na patelnię, na któ...
jutro na obiad
Brzydki, a dobry obiad za 3 złote 

SKŁADNIKI: 
- 200 g ugotowanego makaronu
- 2 jajka
- łyżka masła
- przyprawy: sól, czosnek, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Jeśli mam surowy makaron to gotuję go według instrukcji na opakowaniu. Gdy makaron został z poprzedniego dnia nie ma żadnego problemu. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła. Ugotowany makaron (kształt totalnie dowolny, łącznie z nitkami) wrzucam na tłuszcz i chwilę podgrzewam. Po minucie ściągam patelnię z kuchenki, wbijam jajka, przyprawiam i mieszam wszystko razem. Dopiero teraz odstawiam patelnię z powrotem na kuchenkę - inaczej jajka zetną się zaraz po wbiciu, a to zepsułoby cały efekt. Gdy pod makaronem z powrotem robi się ciepło, zaczynam intensywnie mieszać. Cały czas, żeby nie zrobił się jeden wielki makaronowy omlet. Kiedy jajka się zetną, obiad jest gotowy.
żeberka na ostro
Domowe Snack Wrap jak z McDonald's - Przepis
Spanakopita
Kurczak w orzechach nerkowca niezlymlynek.blogspot.com
Bigosss
Przepis na Musaka jarzynowa. Musaka to potrawa śródziemnomorska, której korzenie upatruje się także na Bałkanach. Najbardziej znana jest musaka grecka, najczęściej robiona z bakłażana, pomidorów oraz mielonego mięsa. Podana przeze mnie wersja jest bezmięsna, za to równie, a nawet moim skromnym zdaniem, jeszcze lepsza niż oryginał, gdyż wzbogacona jest o wiele aromatycznych przypraw :) Ponadto jest zdrowa, gdyż dostosowana do osób jedzących wg zasad diety South Beach. Przepis pochodzi z książki "Dieta South Beach Turbo, której autorem jest twórca SBD Arthur Agatston.
Dobry obiadek :D
Składniki: 1kg kapusty kiszonej 100-200g suszonych podgrzybków (jeśli macie m...
Przepis na ten węgierski specjał: Składniki dania: - 1 kilogram wołowiny -...
Bardzo szybka potrawa jednogarnkowa
Pierś z kurczaka ala gulasz (4 porcje) 1 podwójna pierś z kurczaka sól i ...
Gulasz drobiowy
Gulasz z szynki i pora
Danie mięsno-warzywne jednogarnkowe
Danie jednogarnkowe w kilkanaście minut. Przepis po kliknięciu na zdj
penne w sosie pieczarkowym z roszponką ;)
Boloński garnek - danie jednogarnkowe
Makaron z kurczakiem
...

Więcej zszywek ze źródła

www.smakizycia.pl

zupa kurkowa zupa fasolowa z fasolki pinto Gulasz węgierski
łopatka wieprzowa bez kości	700 g
cebule 2
czosnek	2 ząbki
ziemniaki 300 g
olej 3 łyżki
mielona papryka	1 łyżka
kminek	szczypta
czerwona papryka 2
pomidory 300 g
sól i pieprz

Mięso pokroić w kostkę. Obrać i posiekać cebule i czosnek. Obrać i pokroić w duża kostkę ziemniaki. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Włożyć czosnek, cebulę a po chwili mieloną paprykę, kminek i mięso. Smażyć aż mięso się zrumieni. Dolać 600 ml wody i gotować po d przykryciem aż mięso będzie miękkie (ok 60 minut). Pomidory obrać i pokroić w kostkę, paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Dodać paprykę i pomidory do garnka. Gotować jeszcze 20 minut aby zgęstniało. Doprawić solą i pieprzem. Można posypać świeżą pietruszką. Podawać z pieczywem. Barszcz ukraiński
Przepis Magdy Gessler

mięso wołowe rosołowe 	200 g
ziemniak 	6
marchewka 	3
pietruszka 	2
seler 	1 kawałek
por 	1
kapusta 	1/4 małej główki
suszone prawdziwki 	3-4
burak 	5-6
domowy przecier pomidorowy 	4 łyżki
czosnek 	4 ząbki
sok z cytryny 	2 łyżki
kwas z buraków 	4-8 łyżek
biała fasola 	200 g
jajko 	4
śmietanka kremówka 30% 	200 ml
liść laurowy 	2
ziele angielskie 	kilka ziaren
koperek 	

 Ukraińcom zawdzięczamy jedną z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych zup kuchni polskiej. Polecam na zimę!

Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości, odsączyć. Mięso i grzyby zalać zimną wodą i gotować 1 godzinę z zielem angielskim i liściem laurowym. Oczyścić warzywa. Marchewki, pietruszki i buraki pokroić w słupki, półplasterki lub zetrzeć na tarce o dużych otworach (zupa ładniej wygląda, bo jest bardziej klarowna, jeśli pokroimy, ale szybciej jest zetrzeć na tarce). Dodać warzywa do zupy. Pora pokroić w talarki. Dodać do zupy. Ziemniaki pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować. Dodać do zupy ziemniaki i kapustę. Gotować 10 minut. Wyjąć mięso, pokroić na kawałki, dodać do zupy. Dodać fasolkę. Doprawić przecierem pomidorowym, kwasem z buraków, sokiem z cytryny, roztartym czosnkiem, cukrem, solą i pieprzem. Dolać śmietankę. Dodać posiekany koperek. Podawać z połówką jajka na twardo.

Uwaga:
Zupa smakuje lepiej następnego dnia. Zamiast śmietanki można użyć śmietany 22%, ale wtedy smak będzie ostrzejszy. Do zupy można też dodać obrane, pokrojone w kostkę pomidory. Wersja wegetariańska bez mięsa smakuje równie wspaniale.
Czas 2 godz. zdj. shutterstock

Wsypać mąkę do kamiennego garnka, po czym wlać taką ilość gorącej wody, aby powstała zawiesina o konsystencji ciasta naleśnikowego.

Dodać obrane ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. Gdy ciasto ostygnie, wlać 4 szklanki chłodnej, przegotowanej wody, włożyć kromkę chleba lub drożdże i dokładnie wymieszać. Następnie obwiązać garnek płótnem i odstawić w ciepłe miejsce.

Zakwas nadaje się do użycia po 3 dniach. czekoladowe fondant Zupa krem z dyni:


dynia	1,5 kg
mleko	200 ml
bulion warzywny	200 ml
śmietanka kremówka	200 ml
czosnek	4 ząbki
gałka muszkatołowa	szczypta
natka	do dekoracji
łuskane pestki dyni	4 garstki
Sól morska, pieprz biały	


Obrać i pokroić w kostkę dynię. Zalać mlekiem i bulionem. Posolić. Gotować do miękkości (ok 15 minut w zależności od gatunku dyni). Dodać rozdrobniony czosnek i gotować jeszcze 5 minut. Rozdrobnić malakserem. Dodać śmietankę. Podgrzać, nie gotując. Doprawić świeżo startą gałką i pieprzem. Podawać z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Uwaga: warto eksperymentować z różnymi gatunkami dyni – każdy daje zupę o nieco innym smaku. Mniam :) Ciasto na pierogi

mąka-500 g
gorąca woda-125 ml
sól-1 łyżeczka
Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić dołek, wlać do niego niewielka ilość gorącej wody i wymieszać. Następnie zagniatać dość szybko, dodając stopniowo taką ilość wody, by otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde.

Podzielić ciasto na cztery części. Trzy części odłożyć, przykryć czystą ściereczką. Pierwszą część ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. W razie potrzeby podsypać mąką.
Obserwuj użytkownika
dekerka

dekerka od wyimaginowanaiguana

Dodane 22.09 o 21:32 z

www.smakizycia.pl

Przypięte po raz pierwszy przez wyimaginowanaiguana
Przypnij Polub Komentuj
  7428

CIASTO NA PIEROGI
Przepis Magdy Gessler

Składniki:
- 500 g mąki,
- 125 ml ...

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry