Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Obiadoski

GOŁĄBKI PIECZONE W MŁODEJ KAPUŚCIE
dietetyczny obiadek ;)
przepis na pyszny szwedzki obiad ^^
się głodna zrobiłam... obiad
pierś z kurczaka w sosie musztardowym z karmelizowanymi pieczarkami
 to przepis na naprawdę szybki i smaczny obiad. najlepiej przyrządzić go bezpośrednio przed jedzeniem, wtedy przyrumienione pieczarki są najlepsze i pozostają jędrne. kluczem do sukcesu jest krótkie smażenie pieczarek na dużym ogniu, mają wtedy głębszy smak, bliski grzybom leśnym.
 
piersi kurczaka lekko rozbijam lub skrajam z grubości (żeby szybciej i równomiernie się przepiekły) i smażę na patelni grillowej, możecie użyć jednak i takiej zwykłej.
 
Żeby smak sosu był głębszy, robię go na patelni po smażeniu grzybów, cały smak zbierając śmietanką.
 


pierś z kurczaka w sosie musztardowym z karmelizowanymi pieczarkami
 agata, 29 października 2012
 
składniki
 pieczarki
 pieczarki - najlepiej małe, 200 g
 czosnek - 1/2 ząbka
 olej - 1 łyżka
 rozmaryn - 1/4 łyżeczki, suszony
 sól, pieprz - do smaku
 kurczak & sos
 pierś kurczaka - 500 g (ok 2-3 sztuki w zależności od wielkości)
 śmietana - 10 g
 musztarda - dijon, 1 łyżeczka (lub do smaku)
 musztarda - miodowa, 1 łyżeczka (lub do smaku)
 woda - 1/4 szklani
 czosnek - 1/2 ząbka
 olej - 1 łyżka
 sól, pieprz - do smaku
 sposób przygotowania
 na patelni rozgrzej olej i wrzuć lekko rozgnieciony ząbek czosnku. dorzuć pieczarki wraz z rozmarynem, smaż na dość dużym ogniu, aż staną się złotobrązowe, dopraw solą i pieprzem. przełóż je na miseczkę.
 piersi kurczaka posyp solą i pieprzem, lekko skrop oliwą (olejem) i usmaż na patelni grillowej.
 na patelnię, na któ...
jutro na obiad
Brzydki, a dobry obiad za 3 złote 

SKŁADNIKI: 
- 200 g ugotowanego makaronu
- 2 jajka
- łyżka masła
- przyprawy: sól, czosnek, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Jeśli mam surowy makaron to gotuję go według instrukcji na opakowaniu. Gdy makaron został z poprzedniego dnia nie ma żadnego problemu. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła. Ugotowany makaron (kształt totalnie dowolny, łącznie z nitkami) wrzucam na tłuszcz i chwilę podgrzewam. Po minucie ściągam patelnię z kuchenki, wbijam jajka, przyprawiam i mieszam wszystko razem. Dopiero teraz odstawiam patelnię z powrotem na kuchenkę - inaczej jajka zetną się zaraz po wbiciu, a to zepsułoby cały efekt. Gdy pod makaronem z powrotem robi się ciepło, zaczynam intensywnie mieszać. Cały czas, żeby nie zrobił się jeden wielki makaronowy omlet. Kiedy jajka się zetną, obiad jest gotowy.
żeberka na ostro
Domowe Snack Wrap jak z McDonald's - Przepis
Spanakopita
Kurczak w orzechach nerkowca niezlymlynek.blogspot.com
Bigosss
Przepis na Musaka jarzynowa. Musaka to potrawa śródziemnomorska, której korzenie upatruje się także na Bałkanach. Najbardziej znana jest musaka grecka, najczęściej robiona z bakłażana, pomidorów oraz mielonego mięsa. Podana przeze mnie wersja jest bezmięsna, za to równie, a nawet moim skromnym zdaniem, jeszcze lepsza niż oryginał, gdyż wzbogacona jest o wiele aromatycznych przypraw :) Ponadto jest zdrowa, gdyż dostosowana do osób jedzących wg zasad diety South Beach. Przepis pochodzi z książki "Dieta South Beach Turbo, której autorem jest twórca SBD Arthur Agatston.
Dobry obiadek :D
Składniki: 1kg kapusty kiszonej 100-200g suszonych podgrzybków (jeśli macie m...
Przepis na ten węgierski specjał: Składniki dania: - 1 kilogram wołowiny -...
Bardzo szybka potrawa jednogarnkowa
Pierś z kurczaka ala gulasz (4 porcje) 1 podwójna pierś z kurczaka sól i ...
Gulasz drobiowy
Gulasz z szynki i pora
Danie mięsno-warzywne jednogarnkowe
Danie jednogarnkowe w kilkanaście minut. Przepis po kliknięciu na zdj
penne w sosie pieczarkowym z roszponką ;)
Boloński garnek - danie jednogarnkowe
Makaron z kurczakiem
...

Więcej zszywek ze źródła

www.smakizycia.pl

Zupa krem z dyni:


dynia	1,5 kg
mleko	200 ml
bulion warzywny	200 ml
śmietanka kremówka	200 ml
czosnek	4 ząbki
gałka muszkatołowa	szczypta
natka	do dekoracji
łuskane pestki dyni	4 garstki
Sól morska, pieprz biały	


Obrać i pokroić w kostkę dynię. Zalać mlekiem i bulionem. Posolić. Gotować do miękkości (ok 15 minut w zależności od gatunku dyni). Dodać rozdrobniony czosnek i gotować jeszcze 5 minut. Rozdrobnić malakserem. Dodać śmietankę. Podgrzać, nie gotując. Doprawić świeżo startą gałką i pieprzem. Podawać z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Uwaga: warto eksperymentować z różnymi gatunkami dyni – każdy daje zupę o nieco innym smaku. Mniam :) Ciasto na pierogi

mąka-500 g
gorąca woda-125 ml
sól-1 łyżeczka
Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić dołek, wlać do niego niewielka ilość gorącej wody i wymieszać. Następnie zagniatać dość szybko, dodając stopniowo taką ilość wody, by otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde.

Podzielić ciasto na cztery części. Trzy części odłożyć, przykryć czystą ściereczką. Pierwszą część ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. W razie potrzeby podsypać mąką. Ketchup domowy
pomidor-2 kg
cebula-1, duża
ocet 6%-6 łyżek
cukier-125 g
sól-2-3 łyżeczki
gałka muszkatołowa	szczypta
chili albo ostra lub słodka papryka	1/2 łyżeczki
pieprz	szczypta
oliwa z oliwek-2-3 łyżki
Czy wiesz, że w niektórych z keczupów dostępnych w sklepach w ogóle nie ma pomidorów?! Warto zrobić keczup samodzielnie.
Pomidory przepuścić przez streamer lub przetrzeć przez sito. Cebulę posiekać. Dusić cebulę na oliwie pod przykryciem do miękkości. Dodać pomidory. Gotować odkryte, aż nabierze właściwej konsystencji. Dodać przyprawy.

Otwarte słoiki wstawić do piekarnika nagrzanego do 100°C. Nakrętki wygotować. Osuszyć. Wlać ketchup do słoików. Mocno dokręcić. Odwrócić i zostawić do ostygnięcia. Makaron domowy
mąka-400 g
woda-6-8 łyżek
3 jajka
sól
Przesiać mąkę, wbić jajka, dodać sól, wodę i zagnieść twarde ciasto. Wywałkować bardzo cienko i zostawić do przeschnięcia.

Posypać mąką, zwinąć w rulon, przesunąć do brzegu stolnicy.

Kroić ostrym nożem wąskie paski i rozrzucić na stolnicy. Zagotować wodę w dużym, płaskim rondlu, osolić, wrzucić makaron, zamieszać i przykryć. Ugotować, odcedzić, a następnie przelać letnią wodą. Po odsączeniu wyłożyć na półmisek.

Makaron można też przechowywać w zamkniętym pojemniku w suchym i chłodnym miejscu. Zakwas na żur

mąka żytnia-250 g
czosnek-kilka ząbków
1 liść laurowy
ziele angielskie-kilka ziaren
razowy chleb ze skórką-1/2-wie kromki
lub drożdże 10g
Wsypać mąkę do kamiennego garnka, po czym wlać taką ilość gorącej wody, aby powstała zawiesina o konsystencji ciasta naleśnikowego.

Dodać obrane ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. Gdy ciasto ostygnie, wlać 4 szklanki chłodnej, przegotowanej wody, włożyć kromkę chleba lub drożdże i dokładnie wymieszać. Następnie obwiązać garnek płótnem i odstawić w ciepłe miejsce.

Zakwas nadaje się do użycia po 3 dniach. Klasyczna zupa cebulowa
cebula-1kg
masło-50 g
czosnek-4 ząbki
wywar warzywny-1l
bagietka-6 kromek
żółty ser-(najlepiej cheddar)	150 g
koniak-100 ml
szczypiorek do dekoracji
Cebule obrać, pokroić w plasterki, bardzo dokładnie wykrawając twarde „piętki” (natrafienie na taką w zupie jest bardzo nieprzyjemne!). Cebulę zeszklić na maśle, zalać wywarem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Gotować aż cebula będzie miękka. Doprawić do smaku. Z kromek bagietki zrobić grzanki (w tosterze lub piekarniku). Włączyć piekarnik na funkcję grzanie od góry. Do zupy dolać koniak. Przelać zupę do żaroodpornych miseczek. Delikatnie ułożyć na wierzchu po grzance i posypać serem.  Wstawić do piekarnika i zapiekać, aż ser się rozpuści.

Podawać natychmiast, bardzo gorącą. Tęczowy pasztet z warzyw
marchewki-500g
pomarańczowa papryka-1
buraki-500g
ziemniaki-3
seler-1
pory-2
zielony groszek-250g
szpinak-250g
mleko-500ml
mąka-2 łyżki
masło-2 łyżki
gałka muszkatołowa-szczypta startej
Gruyère starty-3 łyżki
jajka-4
sok z cytryny-1 łyżka
Ugotować oddzielnie marchewkę i buraki w małej ilości wody. Do buraków dodać odrobinę soku z cytryny, by nie straciły koloru. Ugotować ziemniaki, selera i białe części porów razem, też w niewielkiej ilości wody, do miękkości. Zblanszować szpinak wrzątkiem. Groszek gotować 5-6 minut w wodzie z solą i odrobiną cukru, aby nie stracił koloru.

W rondlu przygotować beszamel: wrzucić masło, dodać mąkę. Smażyć przez chwilę mieszając. Dodać mleko mieszając energicznie i gotować kilka minut od zagotowania na średnim ogniu mieszając, aby nie powstały grudki. Doprawić gałką i dosypać ser. Sos beszamelowy podzielić na cztery części. Gdy przestygnie do każdej z tych części dodać jedno całe jajko, dokładnie wymieszać. Z warzyw przygotować 4 masy. Marchewkę zmiksować z upieczoną pomarańczową papryką, obraną ze skórki. Osobno zmiksować buraczki. Ziemniaki zmiksować z selerem i porem a groszek ze szpinakiem. Każdą z mas lekko posolić i dodać po łyżce beszamelu. Foremkę na pasztet wyłożyć pergaminem. Układać w niej warstwami masy jarzynowe w kolejności: zielona, różowa, pomarańczowa i biała. Foremkę wstawić do naczynia z wodą (tak aby woda sięgała nie wyżej niż do połowy wysokości), przykryć i piec w 120°C około godziny. Podawać z ... Pieczeń wieprzowa amatorska

zalewa:	
ocet jabłkowy-pół szklanki
białe wino-1 szklanka
goździki-4
liście laurowe-2
ziele angielskie-4 ziarna
gorczyca-1 łyżeczka
pieczeń:	
szynka wieprzowa (a jak ktoś lubi bardziej kleiste, to łopatka)-1kg
masło-80g
sól i pieprz	
mąka pszenna-2 łyżki
cebula-3 lub 4 szt
smalec-3 łyżki
Doskonały efekt osiąga się szybko i łatwo. Pieczeń jest miękka i soczysta.
Składniki na zalewę zagotować i ostudzić. Zalać mięso i marynować przez całą noc. Zapeklowane mięso opłukać w dużej ilości wody. Odsączyć. Oprószyć solą i mąką. Rozgrzać na dużej patelni smalec i obsmażyć na nim mięso na silnym ogniu ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla dodając kilka łyżek wody. Przykryć i dusić na średnim ogniu. Pokroić cebulę w talarki i usmażyć na smalcu na jasnozłoty kolor. Dodać do mięsa po godzinie. Mięso polać sosem z marynaty i dusić jeszcze około półtorej godziny aż pieczeń będzie miękka. Na samym końcu dodać do sosu 80 g masła. Wyjąć miękkie mięso i pokroić w cienkie, skośne plastry w poprzek włókien. Ułożyć na półmisku i polać sosem z cebulą. Podawać z ziemniakami, kapustą kiszoną, cukrową lub czerwoną zasmażoną albo z surówką z warzyw.
Obserwuj użytkownika
dekerka

dekerka od wyimaginowanaiguana

Dodane 22.09 o 21:32 z

www.smakizycia.pl

Przypięte po raz pierwszy przez wyimaginowanaiguana
Przypnij Polub Komentuj
  6032

CIASTO NA PIEROGI
Przepis Magdy Gessler

Składniki:
- 500 g mąki,
- 125 ml ...

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry