Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Kuchnia

MAKARON Z SOSEM SEROWYM I KURCZAKIEM

Składniki:
-250 g makaronu penne
-1 brokuł
-2 małe piersi z kurczaka
-100 g serka topionego
-1/2 szklanki startej mozzarelli
-3/4 szklanki mleka
-2 łyżki masła
-1 łyżka mąki
-sól, pieprz, curry

Przepis:
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie przez 2 minuty, a następnie odcedzamy i hartujemy przelewając zimną wodą. Dzielimy na mniejsze kawałki. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy curry i podsmażamy. Przekładamy na talerzyk, a na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Całość zalewamy mlekiem i ponownie mieszamy. Dodajemy oba sery nadal mieszając. Gdyby sos był zbyt gęsty możemy dodać więcej mleka. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy makaron wraz z kurczakiem i brokułami i dokładnie mieszamy.
Tarta szpinakowa z ricottą
mmm pycha
Danie jednogarnkowe – biała fasola z chorizo w pomidorach
Węgierski kociołek
Udka duszone z ziemniakami i warzywami
Taste Eat: Młoda kapusta z szynką i ziemniakami
Gulasz z pieczarkami i szczypiorkiem
Jednogarnkowy kurczak w pomidorach  Składniki (4 porcje)      800 g pomidorów z puszki     400 g fileta z kurczaka     1 czerwona ostra papryczka     1 cebula     sól, pieprz     2 łyżki oleju     garść kolendry     posiekany koperek  Wykonanie  Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i przez kilka minut podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz plasterki papryczki. Następnie dodajemy pomidory wraz z zalewą, w sezonie możemy zastąpić pomidory z puszki świeżymi. Gotujemy wszystko kilka minut, w tym czasie oczyszczamy fileta z kurczaka i kroimy go w kawałki. Kurczaka przekładamy do pomidorów i gotujemy w nich do miękkości, czyli około 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem oraz listkami świeżej kolendry. Przed podaniem przybieramy koperkiem. Podajemy z ryżem. Smacznego
Pikantny Kurczak Curry to niesamowita hinduska potrawa
Łosoś Curry w Sosie Goa - potrawa kuchni indyjskiej bardzo smaczna i aromatyczna
Klopsiki w sosie pomidorowym z makaronem

SKŁADNIKI:

500 g mielonej wieprzowiny z szynki
1 jajko
2 łyżki startego parmezanu
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
3 łyżki tartej bułki
1 łyżeczka soli

na sos:
400 g pomidorów z puszki w całości
1 niewielka cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
100 ml mleka
1 łyżka parmezanu
sól, pieprz, cukier

dodatkowo:
makaron typu spaghetti/ bucatini
parmezan do posypania

Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, 2 łyżki parmezanu, doprawić solą i oregano i dokładnie wymieszać. Dodać tyle bułki tartej, aby mięso było zwięzłe i łatwo się lepiło (około 3 łyżek). Z mięsa ulepić małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki.
Cebulę drobno pokroić. W rondlu z grubym dnem rozpuścić masło i oliwę, dodać cebulę, przecisnąć czosnek i dodać oregano. Podsmażyć na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodać pomidory z puszki i chwilę rozgotować pomidory. Kiedy pomidory się rozgotują, garnek zdjąć z ognia i  cały sos zblendować. Do zmiksowanego sosu dodać mleko i pół szklanki wody, zamieszać i postawić na średnim ogniu. Pulpeciki pojedynczo wkładać do garnka, nie mieszać, żeby się nie rozpadły. Gotować przez około 30 minut. Sos doprawić solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru. Podawać z makaronem, posypane parmezanem.
Smacznego!
makaron w kremie z pomidorów
Makaron kokardki, brokuły, czerwone winogrona, czerwona cebula, majonez bądź jogurt naturalny i przyprawy do smaku
Keilbasa, pieprz, cebula i ziemniaki - najpierw podsmażamy, dodajemy pół do szklanki bulionu, dodajemy ulubione warzywa wg upodobań (papryka, kukurydza, bakłażan) i dusimy parę minut pod przykryciem. Smacznego :)
Bekon, szparagi i paprykę (może być chilli) podsmażamy, wrzucamy makaron (najlepiej długi, gruby) podlewamy pół szklanki białego wina, doprawiamy i dusimy.
Makaron z sosem serowym
Zupa szczawiowa.

Link do przepisu w [pierwszym komentarzu.
Kurczak jak z KFC:)
Mega szybki obiad.... Zobacz jak go zrobić  Na patelni podsmaż cebulę, czosnek. Wrzuć kawałki kurczaka, pieczarki. Po 5 minutach wlej słodką śmietanę. Całość wymieszaj z wcześniej ugotowanym makaronem. Przypraw solą i pieprzem. Podawaj posypane prażonymi migdałami
Klopsiki meksykańskie (Albondigas)
 
500g mięsa mielonego
 1 jajko
 1 porcja ...
hiszpanska tortilla

Składniki:
3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę lub grube plastry
2 cebule, pokrojone w piórka
papryka czerwona, pokrojona na kawałki
2 plasterki szynki wędzonej
5 dużych jajek
oliwa z oliwek
pół szklanki startego żółtego sera
sól, pieprz
rzeżucha do posypania (opcjonalnie)

Szynkę (pokrojoną w kostkę), cebulę i paprykę dusimy na łyżce oliwy z oliwek. Ziemniaki gotujemy w wodzie z solą ok. 5 min. (Możemy z tego zrezygnować i dłużej dusić ziemniaki z warzywami na patelni, pamietajmy jednak wówczas o większej ilości oliwy).
Do warzyw i szynki na patelni dodajemy pozostałą oliwę i wrzucamy podgotowane ziemniaki. Dusimy razem ok. 8-10 min. Gdy mamy na patelni za dużo oliwy, odlewamy. Jajka roztrzepujemy w misce, z dodatkiem soli i pieprzu. wylewamy je na patelnię. Smażymy chwilę, lekko podważając ścinające się fragmenty, aby płynne jajko również mogło się ściąć. Nie musimy tego robić bardzo dokładnie, bo jajecznica dogotuje się na patelni sama, zanim zdążymy ją zdjąć z patelni.
Posypujemy tortillę tartym żółtym serem. Przykrywamy pokrywką na minutę, dwie. Zdejmujemy z ognia i przekładamy na talerz, zsuwając delikatnie. Posypujemy rzeżuchą. Kroimy na kawałki i jemy, na ciepło lub czekamy aż ostygnie.
składniki:
3 kolorowe papryki
2 średnie cebule
1 cukinia
1 duże pętko dobrej kiełbasy (np. jałowcowej, bronowickiej, myśliwskiej)
100 g suszonych śliwek 
500 g passaty pomidorowej (lub pomidory bez skórki)
kilka łyżej oleju
sól, pieprz
papryka mielona słodka 
papryka mielona ostra
kminek mielony (dla tych którzy lubią)
Na rozgrzanym oleju dusimy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy do niej paprykę pokrojoną w większą kostkę lub w grubsze paski. Kiedy zmięknie, dodajemy również pokrojoną cukinię (w talarki lub kostkę) oraz połowę suszonych śliwek. Dusimy razem, aż wszystkie warzywa zmiękną.Na osobnej patelni podsmażamy pokrojoną kiełbasę.

Pozostałe śliwki zalewamy wodą (tylko do przykrycia) i gotujemy przez kilka minut, aż mocno zmiękną. Następnie miksujemy je na gładką pulpę. 

Do całości dodajemy pomidorową passatę i mus z suszonych śliwek. W razie potrzeby lub upodobania dodajemy trochę wody. Trzymamy na małym ogniu i doprawiamy do smaku mieloną papryką (słodką i ostrą), solą, pieprzem oraz mielonym kminkiem. 

Smacznego!
Włoski kociołek błyskawiczny: 4 szklanki bulionu(250ml), 2łyżki oliwy, 35dag makaronu fettuccine (wstążki), 25dag mrożonego szpinaku, puszka pomidorów z puszki(bez skóry, krojonych), jedna średnia cebula, 4ząbki czosnku, pół łyżki suszonej bazylii, pół łyżki suszonego oregano, 1/4łyżki suszonej czerwonej papryki, świeżo zmielony pieprz, 10dag sera feta.
polecam.! :)
irlandzka sałatka ziemniaczana
...

Więcej zszywek ze źródła

www.smakizycia.pl

Mmm babeczki z owocami.Przepis po kliknięciu na obrazek. Truskawkowy drink na lato Rolada śląska Cukinia na ostro Kurczak z papryką i mleczkiem kokosowym Solianka wg.Magdy Gessler Musaka z bakłażanem
Przepis Magdy Gessler

Kliknij w zdjęcie! Kartacze:
mączyste ziemniaki 2 kg
Cebula 2 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżki
jajko 1 szt
Sól i pieprz	
Farsz:	
Mięso wołowe (Prega, rostbef) 700 g
majeranek	
Lubczyk	
Polowe Ziemniaków starannie wyszorowanych ugotować w mundurkach, Druga polowe obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach Razem z jedną obraną Cebula.
 Surową Mase ziemniaczana włożyć do sitka wyłożonego Gazie i osączyć. Masa ziemniaczana powinna byc raczej sucha Niz Mokra. Ziemniaki w mundurkach obierać i przepuścić przez praskę. GDY nieco ostygną wymieszać z surowymi, dodając dokonać ziemniaczana i jajko. Dokładnie wyrobić mase, doprawiając sola i pieprzem. Mięso przepuścić przez maszynkę Razem z Druga obraną Cebula. Doprawić farsz ziołami, sola i pieprzem. Kawałki Masy ziemniaczanej rozpłaszczać w dłoniach, wkładać farsz i zlepiać w DOSC owalne kluski. Czy osolonego wrzątku wkładać delikatnie kartacze i gotować ok. 30-40 Minut, 15 minut od wypłynięcia. Pokrojoną w drobną kosteczkę słoninę LuB boczek roztopić na patelni. Odcedzić kartacze, polać Okrasa i podawać.

Jeśli kartacze znudzą SIE Rodzinie (NIE nastąpi do jednak ZBYT szybko) możemy farsz Mięsny zastąpić farszem grzybowym, z ugotowanych i posiekanych Grzybowie z. dodatkiem podsmażonej cebulki. tarta truskawkowa Magdy Gessler
Obserwuj użytkownika
dekerka

dekerka od wyimaginowanaiguana

Dodane 22.09 o 21:32 z

www.smakizycia.pl

Przypięte po raz pierwszy przez wyimaginowanaiguana
Przypnij Polub Komentuj
  4582

CIASTO NA PIEROGI
Przepis Magdy Gessler

Składniki:
- 500 g mąki,
- 125 ml ...

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry