Więcej zszywek z tablicy

Kuchnia

przekąska pychota?
Potrzebujesz: 100 g makaronu, świeże pesto, ½ pęczka koperku, 2 dymki, 75 g fety, 2 łyżki kremowego twarożku np. Almette, sól i pieprz

1. Makaron ugotuj al dente. Jeśli masz zamiar jeść makaron na zimno, powinien być nieco bardziej miękki.

2. Przed odcedzeniem odlej ¼ szklanki wody, w której gotował się makaron – przyda się do poprawy konsystencji sosu. Makaron po odcedzeniu przełóż z powrotem do garnka. Dodaj pesto - tyle ile lubisz.

3. Posiekaj koperek i dymkę.

4. W malakserze zmiksuj  fetę, twarożek, sól, pieprz i zioła. Powinna powstać puszysta pasta. W razie potrzeby dolej trochę wody spod makaronu.

5. Makaron wymieszaj z kremowym sosem. Podawaj jako przystawkę lub dodatek do pieczonych mięs np. kurczaka.
Bazyliowe tagiatelle z łososiem 


świeże filety z łososia - ilość zależy od możliwości i upodobań, ale przydałoby się około połowy kilograma w sumie
doniczka świeżej bazylii
100 ml. śmietany 30%
100 ml. śmietany 18% (ale wybierzcie gęstą)
pół łyżeczki soku z cytryny
ząbek czosnku
dodatki typu: sól morska, pieprz, cukier, oliwa z oliwek



Makaron tagiatelle gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, jednak nie do końca. Ważne żeby przerwać proces zanim makaron będzie al dente, bo on potem będzie dochodził w sosie. Można wybrać zielony makaron szpinakowy, ale jeśli ktoś nie ma, to zwykły też się nada. 
W tym samym czasie przygotowujemy łososia. Filety kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, a potem smażymy na patelni zwilżonej oliwą czosnkową. Na oko poznacie kiedy jest gotowy; nie powinno to zająć więcej niż 3-4 minuty. Po usmażeniu, zdejmujemy łososia z patelni, odkładamy w ciepłe miejsce, a na tej samej patelni przygotowujemy sos bazyliowy. Odrywamy listki bazylii i na małym ogniu gotujemy je w śmietanie 30%. Zdejmujemy z ognia i blendujemy. Doprawiamy szczyptą cukru, solą, pieprzem sokiem z cytryny, łyżeczką oliwy z oliwek i przepołowionym ząbkiem czosnku. Na koniec dodajemy gęstą śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy. 
Gotowy makaron odcedzamy i przekładamy do sosu bazyliowego, dokładnie mieszamy, i pozwalamy mu dojść do właściwej miękkości. Dodajemy łososia i ponownie mieszamy. Serwujemy z listkiem bazylii.
Makaron zapiekany z wędzonym łososiem i mozzarellą


Składniki, 3 - 4 porcje:

Nadzienie:

•	250 - 300 g makaronu w kształcie rurek
•	około 1/4 łyżeczki pikantnego pieprzu cayenne + do smaku
•	sól morska, świeżo zmielony pieprz (użyłam kolorowego), do smaku
•	100 g wędzonego łososia, pokrojonego na paseczki
•	około 1/3 szklanki listków kolendry (z jednej "doniczki")
•	100 g (1 szklanka) grubo tartego sera*
•	80 g mozzarelli w kulce, posiekanej lub poszarpanej
•	60 ml (1/4 szklanki) śmietanki kremowej 30%

•	limonka, do skropienia
Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Większą formę żaroodporną (około 20 x 30 cm) wysmarować oliwą z oliwek.
Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ma być al dente - lekko twardy). Odcedzić.
Na dno formy wyłożyć połowę makaronu, posypać pieprzem cayenne, rozłożyć łososia i posypać świeżo zmielonym pieprzem oraz połową kolendry. Wyłożyć resztę makaronu i przykryć (niedokładnie) mieszanką tartego sera, mozzarelli i śmietanki. Znów doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą oraz ewentualnie pieprzem cayenne.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut (standardowe grzanie góra i dół), następnie delikatnie, widelcem, przemieszać makaron w kilku miejscach i przełączyć piekarnik na funkcję grilla. Zapiekać dodatkowe 5 minut, aż miejscami ser i makaron się zrumieni. Posypać resztą kolendry i podawać skrapiając sokiem z limonki.
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z SZYNKA I PIECZARKAMI.

Składniki na 4 porcje:

300 g makaronu penne
2-3 łyżki oleju rzepakowego
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
500 g pieczarek
sól, pieprz do smaku
chilli, słodka papryka, bazylia, oregano
ok. 400 g krojonych pomidorów z kartonu 
2 łyżki przecieru pomidorowego
200 g szynki 
ok. 200 g żółtego sera (100 g do sosu, reszta do posypania z wierzchu)



Makaron ugotować, przepłukać zimną wodą i odcedzić.
Przygotować składniki: cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać, pieczarki obrać i pokroić w plasterki, szynkę pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na grubych oczkach.
Na dużej patelni rozgrzać olej, po czym wrzucić na niego cebulę. Kiedy się zeszkli, dodać czosnek, pieczarki oraz zioła i przyprawy. Całość dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Po upływie tego czasu dodać krojone pomidory, przecier pomidorowy oraz szynkę. Wymieszać i trzymać wszystko na patelni jeszcze z 5 minut. Spróbować sosu, ewentualnie doprawić. 
Gotowy sos przelać do dużego garnka. Dodatkowo wrzucić do niego makaron oraz 100 g startego sera. Całość dokładnie wymieszać, chwilę podgrzać. 
Makaron z sosem przełożyć do jednego dużego naczynia do zapiekania bądź kilku mniejszych (każde z widocznych na zdjęciach naczyń to 1/4 całości dania). Część makaronu z sosem można zostawić do przestygnięcia i odstawić do lodówki aby zapiec później.
Zawartość każdego z naczyń posypać startym serem i zapiec ok. 5 minut w 180 stopniach (lub trochę dłużej, jeśli sos i makaron ...
Makaron z pomidorami i rukolą
30 dag makaronu
2 łyżeczki oliwy z oliwek 
1 cebula, pokrojona
1 ząbek czosnku, wycisnąć przez praskę 
2 szklanki  pomidorów koktajlowych
½ szklanki pokrojonej pieczonej czerwonej papryki
¼ szklanki pokrojonej świeżej bazylii
1 łyżeczka papryki wędzonej 
½ łyżeczki suszonej papryki chili 
½ łyżeczki soli 
¼ łyżeczki czarnego pieprzu 
2 szklanki rukoli 
6 dag sera Mozzarella, pokrojonego w kostkę 
¼ szklanki startego sera parmezan 
Ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu, zostawiając 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu. 
Podczas gdy gotuje się makaron, rozgrzej oliwę z oliwek w dużym rondlu. Dodaj cebulę oraz czosnek i przesmaż aż będą miękkie i pachnące, około 6 minut. Dodaj pomidory, czerwoną paprykę, połowę bazylii i przyprawy. Smaż mieszając przez kolejne 5-6 minut, aż pomidory zaczną mięknąć. Dodaj rukolę, przesmaż. Zmniejsz ogień do minimum, dodaj ser mozzarella, ugotowany makaron i wlej zostawioną wodę z makaronu. Wymieszaj do połączenia składników. Posyp  parmezanem.
u mnie wyszło pyszne, polecam :D

Składniki

    kilka paczek makaronów kokardek
    8 mrożonych brokułów
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1 duży pierś z kurczaka
    ⅓ szklanki pesto bazyliowego
    ½ szklanki bulionu z kurczaka
    4 sereki

Instrukcje

    Przynieś duży garnek wody do gotowania  makaronu. Po osiągnięciu pełnego wrzenia, dodać makaron i gotować dalej, aż makaron będzie miękki (7-10 minut). Gdy makaron zmięknie, dodać mrożone brokuły z wody z makaronu i dalej gotować przez 60 sekund. Makaron odcedzić i brokuły w durszlak.
    Podczas gdy makaron jest gotowanie, cienko pokroić piersi kurczaka. Podgrzej łyżkę oliwy z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu, dodać plasterki kurczaka i dusić, aż już nie jest różowy (około 5 minut).
    Dodaj pesto i bulion z kurczaka z patelni. Mieszać do połączenia i umożliwić jej przyjść do wrzenia. Dodać serek w kawałki i ubij je do gorącego płynu aż do uzyskania gładkiej postaci sosu.
    Dodaj ugotowany i osuszony makaron i brokuły na patelni i mieszać do pokrycia go w sosie śmietanowym.

Sorki jeśli coś będzie niepoprawnie napisane, ale tłumaczyłam na "Tłumacz Google" i mogą byś małe błędy, tj. Kali jeść krowa :D
MAKARON Z SOSEM SEROWYM I KURCZAKIEM:

Makaron;
500g- makaronu
1 łyżeczka- soli
Makaron możemy wybrać jaki chcemy ( ja wybrałem rurki ) gotować według czasu na opakowaniu. Po ugotowaniu nie przelewać wodą

Sos:
200g- piersi kurczaka
200ml- bulionu
50ml- wody
100g- serka topionego
2 plasterki- sera żółtego
1 łyżka mąki
olej
pieprz, sól, oregano
Piersi kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnie z olejem smażymy do uzyskania lekko złotego koloru. Wlewamy bulion ( bulion można zastąpić 200 ml wody + kostka rosołowa ) gdy bulion na patelni zacznie wrzeć dodajemy mąkę rozmieszaną z wodą ( 50 ml wody i łyżka mąki jeśli nie rozrobi wam się wystarczająco można dodać trochę wody i przelać przez sitko na patelnie aby nie było grudek ) po wlaniu szybko mieszać . Dodać serek topiony , plasterki sera , pieprz, sól, i oregano ( można dodać również trochę curry lub czegoś ostrego ) ( najlepiej wedle własnego uznania ) dokładnie wymieszać aż do roztopienia serów.

Makaron z sosem najlepiej połączyć w garnku w którym makaron był gotowany


Koszt;
makaron- 2,50 zł
piersi- 3,50 zł
serek topiony- 1,00 zł
ser- 0,50 zł
mąka- 0,20 zł
Koszt całkowity na 5 porcje = 7,70 zł

Koszt 1 porcji = 1,54 zł

SMACZNEGO !!!
Składniki:

pierś z kurczaka (najlepiej zagrodowego) pokrojona w drobną kostkę
opakowanie serka mascarpone
śmietanka 12 procent (najlepiej Łaciata)
chilli, czosnek i zioła (świeże lub suszone)
ulubiony makaron (my lubimy koła od wozu zwane z włoska ruote, bo świetnie zbierają sos)
Etapy przygotowania

1
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek w plasterkach i chilli pokrojone z pestkami, czyli pikantniejsze. Chwilę smażymy, potem odkładamy na talerzyk.
2
Na tłuszcz chillowo czosnkowy wkładamy kurczaka pokrojonego w kostkę i smażymy, aż będzie miękki i lekko brązowy.
3
W osobnym garnku podgrzewamy lekko śmietankę i zdejmujemy z ognia. W niej rozpuszczamy mascarpone, mieszając go klasyczną trzepaczką. Gdy sos jest gotowy, dodajemy kurczaka, chilli, czosnek i zioła, które lubimy. Niech taki sos lekko sobie popyrka na maleńkim ogniu.
Składniki, 2 porcje:

•	2 porcje makaronu (około 120 g)
•	100 - 150 g boczku
•	100 - 150 g cukinii
•	1 łyżka masła
•	około 4 łyżek tartego parmezanu (opcjonalnie)


Sos:
•	2 żółtka
•	1 pełna łyżka serka mascarpone*
•	1 łyżka miękkiego masła
•	1 łyżka oliwy extra vergine

* można zastąpić 3 łyżkami gęstej śmietany kremowej około 30%


Przygotowanie:
Nastawić makaron, ugotować al dente w osolonej wodzie. Boczek pokroić w kosteczkę, wcześniej odciąć skórę i wyciąć białe "oczka". Podsmażyć na patelni mieszając od czasu do czasu przez kilka minut aż będzie lekko zrumieniony.
Dodać cukinię startą na dużych oczkach tarki oraz 1 łyżkę masła, smażyć mieszając od czasu do czasu przez około 3 minuty aż cukinia będzie miękka. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Wymieszać składniki sosu: żółtka, mascarpone, masło i oliwa extra vergine.
Odcedzić makaron pozostawiając około 2 - 3 łyżek wody. Makaron z wodą włożyć z powrotem do gorącego jeszcze garnka, dodać zawartość patelni, wlać sos i wszystko razem wymieszać. Na koniec dodać tarty parmezan jeśli go używamy.

Żółtka tworzące sos powinny pozostać w miarę płynne, nie mogą się całkowicie ściąć. Jeśli sos wydaje się nam za rzadki, można na chwilkę ustawić garnek z powrotem na malutkim ogniu. Sos będzie gęstniał w miarę upływu czasu, nawet gdy makaron będzie już wyłożony na talerze. Z tego powodu makaron najlepszy jest zaraz po przygotowaniu.
kurczak pieczony w pesto

Składniki:
- 4 filety z kurczaka, 

- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do przyprawiania kurczaka

- 1/2 szklanki pesto z bazylii

- 1/2 szklanki startego niskotłuszczowego sera mozzarella

Na spodzie naczynie żaroodpornego rozprowadzić 1/4 przygotowanego pesto. Pociętego kurczaka położyć bezpośrednio na sos. Tą samą czynność powtórzyć na wierzchu kurczaka. Zapiekać pod folią. Pięć minut przed końcem pieczenia posypać startym serem mozzarella. Piec 25-30 minut w temperaturze 190 stopni.
300 g świeżego szpinaku 
    50 g rukoli
    100 g płatków migdałów
    100 g sera z niebieską pleśnią
    1/3 szklanki oleju rzepakowego
    2-3 ząbki czosnku
    sól, pieprz do smaku (po połowie płaskiej łyżeczki)



Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów. Pozostawić chwilę do przestudzenia.
Wszystkie składniki umieścić w dużym pojemniku i zmiksować blenderem / użyć malaksera. Kiedy pesto będzie już gotowe sprawdzić czy nie potrzeba więcej soli czy pieprzu - dodać wedle własnego smaku. Przełożyć do słoików. Przechowywać w lodówce. Jeśli chcemy, by pesto dłużej postało, na powierzchni pesto należy wylać odrobinę oleju.
Kurczak faszerowany suszonymi pomidorkami i mozzarellą. Mniam! :) Przepis w linku w komentarzu. :)
Kurczak z orzechami nerkowca
Danie chińskie
(wykonane przez mojego chłopaka) PYCHA
Leczo
Bitki wołowe w sosie pomidorowym
Makaron z sosem serowo – brokułowym
TARTA Z POREM I PIECZARKAMI Ciasto: 200 g mąki 120g masła zimna woda (ok. 30 ml) 2 szczypty soli ½ łyżeczki cukru Farsz: 3 większe pory 300 g pieczarek 2 łyżki masła sól pieprz Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 350 ml mleka 200 g tartego, żółtego sera 2 żółtka 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz gałka muszkatołowa Mąkę łączymy z solą i cukrem. Dodajemy zimne masło i łączymy tak długo rozdrabniając palcami aż uzyskamy bardzo drobną kruszonkę. Dodajemy zimną wodę i formujemy ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min (ja zostawiłam w lodówce na całą noc i super się wałkowało i układało w formie). Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty (u mnie średnica 30 cm). Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w temperaturze 200 stopni pilnując, by ciasto zbytnio się nie zrumieniło. Na podpieczony spód wykładamy farsz. Pory kroimy (nie zbyt grubo – ok. 2-3 mm). Zalewamy je w misce wrzątkiem i odcedzamy po ok. 2 minutach. Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Kiedy woda odparuje dodajemy pory i dusimy do miękkości. Solimy i pieprzymy do smaku. Farsz wykładamy na ciasto. Całość polewamy sosem. W garnku topimy masło i dodajemy mąkę. Kiedy składniki się połączą zalewamy je mlekiem i doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i sporą szczyptą gałki. Kiedy sos trochę przestygnie dodajemy utarty ser (ja wybrałam twarda mozarellę o łagodnym smaku – ostre sery tu nie pasują), pietruszkę i żółtka. Dokładnie mieszamy i zalewamy tartę. Pieczemy w 200...
Naleśniki ze szpinakiem , kurczakiem i pieczarkami ZAPIEKANE :D przepis na niezlymlynek.blogspot.com
MAKARON Z SOSEM SEROWYM I KURCZAKIEM

Składniki:
-250 g makaronu penne
-1 brokuł
-2 małe piersi z kurczaka
-100 g serka topionego
-1/2 szklanki startej mozzarelli
-3/4 szklanki mleka
-2 łyżki masła
-1 łyżka mąki
-sól, pieprz, curry

Przepis:
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie przez 2 minuty, a następnie odcedzamy i hartujemy przelewając zimną wodą. Dzielimy na mniejsze kawałki. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy curry i podsmażamy. Przekładamy na talerzyk, a na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Całość zalewamy mlekiem i ponownie mieszamy. Dodajemy oba sery nadal mieszając. Gdyby sos był zbyt gęsty możemy dodać więcej mleka. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy makaron wraz z kurczakiem i brokułami i dokładnie mieszamy.
Tarta szpinakowa z ricottą
mmm pycha
Danie jednogarnkowe – biała fasola z chorizo w pomidorach
Węgierski kociołek
Udka duszone z ziemniakami i warzywami

Więcej zszywek ze źródła

www.smakizycia.pl

Ciasto na pierogi

mąka-500 g
gorąca woda-125 ml
sól-1 łyżeczka
Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić dołek, wlać do niego niewielka ilość gorącej wody i wymieszać. Następnie zagniatać dość szybko, dodając stopniowo taką ilość wody, by otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde.

Podzielić ciasto na cztery części. Trzy części odłożyć, przykryć czystą ściereczką. Pierwszą część ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. W razie potrzeby podsypać mąką. Ketchup domowy
pomidor-2 kg
cebula-1, duża
ocet 6%-6 łyżek
cukier-125 g
sól-2-3 łyżeczki
gałka muszkatołowa	szczypta
chili albo ostra lub słodka papryka	1/2 łyżeczki
pieprz	szczypta
oliwa z oliwek-2-3 łyżki
Czy wiesz, że w niektórych z keczupów dostępnych w sklepach w ogóle nie ma pomidorów?! Warto zrobić keczup samodzielnie.
Pomidory przepuścić przez streamer lub przetrzeć przez sito. Cebulę posiekać. Dusić cebulę na oliwie pod przykryciem do miękkości. Dodać pomidory. Gotować odkryte, aż nabierze właściwej konsystencji. Dodać przyprawy.

Otwarte słoiki wstawić do piekarnika nagrzanego do 100°C. Nakrętki wygotować. Osuszyć. Wlać ketchup do słoików. Mocno dokręcić. Odwrócić i zostawić do ostygnięcia. Makaron domowy
mąka-400 g
woda-6-8 łyżek
3 jajka
sól
Przesiać mąkę, wbić jajka, dodać sól, wodę i zagnieść twarde ciasto. Wywałkować bardzo cienko i zostawić do przeschnięcia.

Posypać mąką, zwinąć w rulon, przesunąć do brzegu stolnicy.

Kroić ostrym nożem wąskie paski i rozrzucić na stolnicy. Zagotować wodę w dużym, płaskim rondlu, osolić, wrzucić makaron, zamieszać i przykryć. Ugotować, odcedzić, a następnie przelać letnią wodą. Po odsączeniu wyłożyć na półmisek.

Makaron można też przechowywać w zamkniętym pojemniku w suchym i chłodnym miejscu. Zakwas na żur

mąka żytnia-250 g
czosnek-kilka ząbków
1 liść laurowy
ziele angielskie-kilka ziaren
razowy chleb ze skórką-1/2-wie kromki
lub drożdże 10g
Wsypać mąkę do kamiennego garnka, po czym wlać taką ilość gorącej wody, aby powstała zawiesina o konsystencji ciasta naleśnikowego.

Dodać obrane ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. Gdy ciasto ostygnie, wlać 4 szklanki chłodnej, przegotowanej wody, włożyć kromkę chleba lub drożdże i dokładnie wymieszać. Następnie obwiązać garnek płótnem i odstawić w ciepłe miejsce.

Zakwas nadaje się do użycia po 3 dniach. Klasyczna zupa cebulowa
cebula-1kg
masło-50 g
czosnek-4 ząbki
wywar warzywny-1l
bagietka-6 kromek
żółty ser-(najlepiej cheddar)	150 g
koniak-100 ml
szczypiorek do dekoracji
Cebule obrać, pokroić w plasterki, bardzo dokładnie wykrawając twarde „piętki” (natrafienie na taką w zupie jest bardzo nieprzyjemne!). Cebulę zeszklić na maśle, zalać wywarem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Gotować aż cebula będzie miękka. Doprawić do smaku. Z kromek bagietki zrobić grzanki (w tosterze lub piekarniku). Włączyć piekarnik na funkcję grzanie od góry. Do zupy dolać koniak. Przelać zupę do żaroodpornych miseczek. Delikatnie ułożyć na wierzchu po grzance i posypać serem.  Wstawić do piekarnika i zapiekać, aż ser się rozpuści.

Podawać natychmiast, bardzo gorącą. Tęczowy pasztet z warzyw
marchewki-500g
pomarańczowa papryka-1
buraki-500g
ziemniaki-3
seler-1
pory-2
zielony groszek-250g
szpinak-250g
mleko-500ml
mąka-2 łyżki
masło-2 łyżki
gałka muszkatołowa-szczypta startej
Gruyère starty-3 łyżki
jajka-4
sok z cytryny-1 łyżka
Ugotować oddzielnie marchewkę i buraki w małej ilości wody. Do buraków dodać odrobinę soku z cytryny, by nie straciły koloru. Ugotować ziemniaki, selera i białe części porów razem, też w niewielkiej ilości wody, do miękkości. Zblanszować szpinak wrzątkiem. Groszek gotować 5-6 minut w wodzie z solą i odrobiną cukru, aby nie stracił koloru.

W rondlu przygotować beszamel: wrzucić masło, dodać mąkę. Smażyć przez chwilę mieszając. Dodać mleko mieszając energicznie i gotować kilka minut od zagotowania na średnim ogniu mieszając, aby nie powstały grudki. Doprawić gałką i dosypać ser. Sos beszamelowy podzielić na cztery części. Gdy przestygnie do każdej z tych części dodać jedno całe jajko, dokładnie wymieszać. Z warzyw przygotować 4 masy. Marchewkę zmiksować z upieczoną pomarańczową papryką, obraną ze skórki. Osobno zmiksować buraczki. Ziemniaki zmiksować z selerem i porem a groszek ze szpinakiem. Każdą z mas lekko posolić i dodać po łyżce beszamelu. Foremkę na pasztet wyłożyć pergaminem. Układać w niej warstwami masy jarzynowe w kolejności: zielona, różowa, pomarańczowa i biała. Foremkę wstawić do naczynia z wodą (tak aby woda sięgała nie wyżej niż do połowy wysokości), przykryć i piec w 120°C około godziny. Podawać z ... Pieczeń wieprzowa amatorska

zalewa:	
ocet jabłkowy-pół szklanki
białe wino-1 szklanka
goździki-4
liście laurowe-2
ziele angielskie-4 ziarna
gorczyca-1 łyżeczka
pieczeń:	
szynka wieprzowa (a jak ktoś lubi bardziej kleiste, to łopatka)-1kg
masło-80g
sól i pieprz	
mąka pszenna-2 łyżki
cebula-3 lub 4 szt
smalec-3 łyżki
Doskonały efekt osiąga się szybko i łatwo. Pieczeń jest miękka i soczysta.
Składniki na zalewę zagotować i ostudzić. Zalać mięso i marynować przez całą noc. Zapeklowane mięso opłukać w dużej ilości wody. Odsączyć. Oprószyć solą i mąką. Rozgrzać na dużej patelni smalec i obsmażyć na nim mięso na silnym ogniu ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla dodając kilka łyżek wody. Przykryć i dusić na średnim ogniu. Pokroić cebulę w talarki i usmażyć na smalcu na jasnozłoty kolor. Dodać do mięsa po godzinie. Mięso polać sosem z marynaty i dusić jeszcze około półtorej godziny aż pieczeń będzie miękka. Na samym końcu dodać do sosu 80 g masła. Wyjąć miękkie mięso i pokroić w cienkie, skośne plastry w poprzek włókien. Ułożyć na półmisku i polać sosem z cebulą. Podawać z ziemniakami, kapustą kiszoną, cukrową lub czerwoną zasmażoną albo z surówką z warzyw. Mango lassi na kefirze
500ml kefiru	
2 dojrzałe mango	
swiezy imbir ok. 2 cm
2 łyżki miódu	
1 limonka
Napój podobny do mango lassi, które w Indiach przyrządza się na bazie jogurtu. Pyszny i genialnie aromatyczny. Idealny na lato.
Mango obrać, odkroić miąższ od pestek. Zmiksować wszystkie składniki. Dodać do smaku sok z limonki. Podawać dobrze schłodzony. Ciasto na pizzę Magdy Gessler
340 g mąki	
5 g suszonych drożdży	
1,5 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki oliwy
250 ml letniej wody
Pierwszym elementem świadczącym o jakości pizzy jest ciasto, a najlepsze powinno być lekkie, cieniutkie i pięknie wypieczone na brzegach.
Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10 minut. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i wlać drożdże. Wyrabiać 5-10 minut na blacie lub stolnicy oprószonej mąką, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Odstawić na 10 minut. Ponownie włożyć ciasto do miski i wyrobić z oliwą. Podzielić na porcje po 150 g i uformować w kule.

Przykryć ciasto folią i odstawić na 45 minut, aby urosło (powinno zwiększyć objętość dwukrotnie). Kiedy ciasto wyrośnie, nagrzać piekarnik do 230C. Oprószyć ciasto mąką i wałkować, tak by ze środka usunąć pęcherzyki powietrza. Uformować ciasto w placki o średnicy około 30 cm. Piec z ulubionymi dodatkami około 10-15 minut.
Obserwuj użytkownika
dekerka

dekerka od wyimaginowanaiguana

Dodane 22.09 o 21:32 z

www.smakizycia.pl

Przypięte po raz pierwszy przez wyimaginowanaiguana
Przypnij Polub Komentuj
  5068

CIASTO NA PIEROGI
Przepis Magdy Gessler

Składniki:
- 500 g mąki,
- 125 ml ...

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry