My jako niemoralni i moralni. Zastanów się nad tym zagadnieniem w oparciu o analizę myśli i zachowań wybranych przez ciebie bohaterów literackich.


bettypasja

bettypasja

Dodane 20.09 o 21:41
Obserwuj
Ciasto optymistki
Przepis
biszkopt:
2 jaja
2 kopiaste łyżki mąki pszennej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
3 kopiaste łyżki cukru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki ciemnego kakao
poncz: 1/3 szklanki zimnej wody + sok z 1/3 cytryny
8 galaretek ( po 2 w każdym smaku, dałam wiśniowe, pomarańczowe, agrestowe i cytrynowe)
1,2 kg serka wiaderkowego
dowolne przystrojenie ( u mnie kolorowa posypka)
Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier, miksujemy krótko, dodajemy żółtka, ucieramy, potem stopniowo dosypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, kakao, miksujemy do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy tłuszczem (dno i nisko boki), posypujemy kaszą manną, wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy do suchego patyczka, u mnie około 22 minuty. Schładzamy. Ponczujemy.
Twaróg dzielimy na 4 części: 3 po 330 gramów i jedną 200 gramową. Spowodowane jest to ograniczonymi możliwościami tortownicy. Wiadomo, jeśli użyjemy większej, możemy poszaleć z większą ilością sera.
Pierwsze dwie galaretki rozpuszczamy bardzo dokładnie w 3/4 szklanki wrzątku, schładzamy, czekamy, aż galaretka zacznie lekko tężeć, miksujemy z pierwszą częścią sera, wykładamy na naponczowany biszkopt. Jeśli masa serowa jest bardzo "lejąca", poczekajmy aż zacznie lekko tężeć, wtedy wylejmy ją na biszkopt, w przeciwnym wypadku, kawałeczki biszkoptu lub biszkopty "podejdą" nam do góry. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. To samo robimy z 2 pozostałymi częściami twarogu i z trzecią 200 gramową (ją też mieszamy z dwoma galaretkami rozpuszczonymi w 3/4 szklanki wrzątku). Stężałe ciasto dowolnie dekorujemy.

Ciasto optymistki

Przepis
biszkopt:
2 jaja
2 kopiaste łyżki mąki pszennej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
3 kopiaste łyżki cukru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki ciemnego kakao
poncz: 1/3 szklanki zimnej wody + sok z 1/3 cytryny
8 galaretek ( po 2 w każdym smaku, dałam wiśniowe, pomarańczowe, agrestowe i cytrynowe)
1,2 kg serka wiaderkowego
dowolne przystrojenie ( u mnie kolorowa posypka)
Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier, miksujemy krótko, dodajemy żółtka, ucieramy, potem stopniowo dosypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, kakao, miksujemy do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy tłuszczem (dno i nisko boki), posypujemy kaszą manną, wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy do suchego patyczka, u mnie około 22 minuty. Schładzamy. Ponczujemy.
Twaróg dzielimy na 4 części: 3 po 330 gramów i jedną 200 gramową. Spowodowane jest to ograniczonymi możliwościami tortownicy. Wiadomo, jeśli użyjemy większej, możemy poszaleć z większą ilością sera.
Pierwsze dwie galaretki rozpuszczamy bardzo dokładnie w 3/4 szklanki wrzątku, schładzamy, czekamy, aż galaretka zacznie lekko tężeć, miksujemy z pierwszą częścią sera, wykładamy na naponczowany biszkopt. Jeśli masa serowa jest bardzo "lejąca", poczekajmy aż zacznie lekko tężeć, wtedy wylejmy ją na biszkopt, w przeciwnym wypadku, kawałeczki biszkoptu lub biszkopty "podejdą" nam do góry. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. To samo robimy z 2 pozostałymi częściami twarogu i z trzecią 200 gramową (ją też mieszamy z dwoma galaretkami rozpuszczonymi w 3/4 szklanki wrzątku). Stężałe ciasto dowolnie dekorujemy.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

sheisindependent

mmm, mama robila je genialnie...

 |  3.10 o 23:48  

KreatywnaM

tyle wystarczy?

 |  1.10 o 19:26  

KreatywnaM

jak zrobić żeby biszkopt wyszedł taki czarny?

 |  29.09 o 14:20   Pokaż odpowiedzi

bozena26

właśnie że nie ja zawsze po zmiksowaniu białka i cukru na wolnych obrotach miksera dodaję żółtka i mąkę na zmianę. biszkopt wychodzi zawsze wysoki i miękki.

 |  29.09 o 5:55   Pokaż odpowiedzi

juja

piekąc biszkopt nie miksuję się mąki tylko miesza ręcznie, bo biszkopt opadnie :) należy tez przesiać mąke,proszek i kakao

1  |  27.09 o 9:40   Pokaż odpowiedzi

kabel80

jak zobaczyć cały przepis?

 |  21.09 o 18:20   Pokaż odpowiedzi

bettypasja

Pierwsze dwie galaretki rozpuszczamy bardzo dokładnie w 3/4 szklanki wrzątku, schładzamy, czekamy, aż galaretka zacznie lekko tężeć, miksujemy z pierwszą częścią sera, wykładamy na naponczowany biszkopt. Jeśli masa serowa jest bardzo "lejąca", poczekajmy aż zacznie lekko tężeć, wtedy wylejmy ją na biszkopt, w przeciwnym wypadku, kawałeczki biszkoptu lub biszkopty "podejdą" nam do góry. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. To samo robimy z 2 pozostałymi częściami twarogu i z trzecią 200 gramową (ją też mieszamy z dwoma galaretkami rozpuszczonymi w 3/4 szklanki wrzątku). Stężałe ciasto dowolnie dekorujemy.

 |  20.09 o 21:42  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: