Ciasto optymistki
Przepis
biszkopt:
2 jaja
2 kopiaste łyżki mąki pszennej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
3 kopiaste łyżki cukru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki ciemnego kakao
poncz: 1/3 szklanki zimnej wody + sok z 1/3 cytryny
8 galaretek ( po 2 w każdym smaku, dałam wiśniowe, pomarańczowe, agrestowe i cytrynowe)
1,2 kg serka wiaderkowego
dowolne przystrojenie ( u mnie kolorowa posypka)
Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier, miksujemy krótko, dodajemy żółtka, ucieramy, potem stopniowo dosypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, kakao, miksujemy do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy tłuszczem (dno i nisko boki), posypujemy kaszą manną, wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy do suchego patyczka, u mnie około 22 minuty. Schładzamy. Ponczujemy.
Twaróg dzielimy na 4 części: 3 po 330 gramów i jedną 200 gramową. Spowodowane jest to ograniczonymi możliwościami tortownicy. Wiadomo, jeśli użyjemy większej, możemy poszaleć z większą ilością sera.
Pierwsze dwie galaretki rozpuszczamy bardzo dokładnie w 3/4 szklanki wrzątku, schładzamy, czekamy, aż galaretka zacznie lekko tężeć, miksujemy z pierwszą częścią sera, wykładamy na naponczowany biszkopt. Jeśli masa serowa jest bardzo "lejąca", poczekajmy aż zacznie lekko tężeć, wtedy wylejmy ją na biszkopt, w przeciwnym wypadku, kawałeczki biszkoptu lub biszkopty "podejdą" nam do góry. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. To samo robimy z 2 pozostałymi częściami twarogu i z trzecią 200 gramową (ją też mieszamy z dwoma galaretkami rozpuszczonymi w 3/4 szklanki wrzątku). Stężałe ciasto dowolnie dekorujemy.
sheisindependent
mmm, mama robila je genialnie...
KreatywnaM
tyle wystarczy?
KreatywnaM
jak zrobić żeby biszkopt wyszedł taki czarny?
bozena26
właśnie że nie ja zawsze po zmiksowaniu białka i cukru na wolnych obrotach miksera dodaję żółtka i mąkę na zmianę. biszkopt wychodzi zawsze wysoki i miękki.
juja
piekąc biszkopt nie miksuję się mąki tylko miesza ręcznie, bo biszkopt opadnie :) należy tez przesiać mąke,proszek i kakao
kabel80
jak zobaczyć cały przepis?
bettypasja
Pierwsze dwie galaretki rozpuszczamy bardzo dokładnie w 3/4 szklanki wrzątku, schładzamy, czekamy, aż galaretka zacznie lekko tężeć, miksujemy z pierwszą częścią sera, wykładamy na naponczowany biszkopt. Jeśli masa serowa jest bardzo "lejąca", poczekajmy aż zacznie lekko tężeć, wtedy wylejmy ją na biszkopt, w przeciwnym wypadku, kawałeczki biszkoptu lub biszkopty "podejdą" nam do góry. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. To samo robimy z 2 pozostałymi częściami twarogu i z trzecią 200 gramową (ją też mieszamy z dwoma galaretkami rozpuszczonymi w 3/4 szklanki wrzątku). Stężałe ciasto dowolnie dekorujemy.
Użytkownicy także przypinają:
Zaloguj się, aby dodać komentarz.