Ocena systemów totalitarnych w powieści "Rok 1984" George'a Orwella


Więcej zszywek z tablicy

Kuchnia

Jagodowa kostka
Róże bezowe-
przepis po kli...
Sernik z czekoladowym musem...
Mini-pączki na jogurcie nat...
Delikatny i kremowy sernik ...
...
lody bez mieszania
lody bez mieszania
How To Make A Frozen Elsa D...
...
Domowa Pizza Hawajska - Skł...
Prosty przepis na pyszną pr...
Podsmaż kiełbaskę, potem do...
PIZZERYNKI Z SZYNKĄ, PIECZA...
składniki : 
-ciasto francu...
Szpinak, kurczak, suszone p...
Pieczone pierogi drożdżowe ...
Pieczone pierogi drożdżowe ...
Pieczone pierogi drożdżowe ...
Flaczki z boczniaka
Jajeczny omlet jako wrap
Chrupki z ciecierzycy
Chrupki z ciecierzycy
Chrupki z ciecierzycy
kulki owsiano-kokosowe
Zapiekanka Gyros.
Przepis p...
kozojda

kozojda od joannadalmata67

Dodane 3.05 o 22:30
Obserwuj

Ciasto Paradiso



Spód:

200g herbatników
100g orzechów włoskich
200g masła w temperaturze pokojowej
6 łyżek miodu

Krem kokosowy:

100g kwaśnej śmietany 18%
120g cukru pudru
400g mleka kokosowego (1 puszka)
4 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie)
6-7 łyżeczek żelatyny
400g śmietanki kremówki
50g kokosu

Galaretka kawowa:

350g słodzonego mleka skondensowanego
150g mleka
1 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
2 łyżeczki żelatyny

Dno tortownicy o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Orzechy posiekać, herbatniki pokruszyć lub zmielić tak, aby pozostały niewielkie kawałki. Oba składniki wymieszać. Dodać masło pokrojone w kostkę oraz miód i dobrze wymieszać, aby dokładnie rozprowadzić wszystkie składniki. Uzyskaną masę przełożyć do tortownicy, równomiernie rozłożyć i nieco docisnąć. Wstawić do lodówki.

Żelatynę przełożyć do miseczki i zalać niewielką ilością zimnej wody. Odstawić do napęcznienia.
Kwaśną śmietanę zmiksować z cukrem pudrem. Dodać mleko kokosowe oraz likier kokosowy i ponownie dobrze wymieszać. Kremówkę ubić ze śmietan-fixem.
Napęczniałą żelatynę przełożyć do garnuszka, dodać 2 łyżki wody i podgrzewać na wolnym ogniu aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Nie gotować! Do żelatyny powoli dodać najpierw kilka łyżek masy z mlekiem kokosowym przez cały czas mieszając, potem dolać większość masy i dobrze wymieszać. Przelać z powrotem do misy, wymieszać, dodać kokos i jeszcze raz wymieszać. Do masy dodać ubitą kremówkę w trzech częściach, delikatnie mieszając po każdej dokładce.
Krem przełożyć na herbatnikowy spód, wyrównać i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Masa powinna do tej pory stężeć na tyle, aby można było wylać na nią galaretkę.

Przygotować galaretkę. Żelatynę przełożyć do miseczki i zalać niewielką ilością zimnej wody. Zostawić do napęcznienia. Mleko skondensowane wymieszać z mlekiem i kawą. Napęczniałą żelatynę przełożyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę wody i podgrzewać aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Nie gotować! Do żelatyny dodać powoli kilka łyżek mleka kawowego dobrze mieszając, następnie dolać resztę i dobrze wymieszać. Galaretkę od razu delikatnie wylać na masę kokosową i wstawić do lodówki na min. 4 godziny.

Polubili: karolina09_09
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: