Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Pyszności

Naleśniki Banoffee!
Leniwiec - najłatwiejsze ciasto z rabarbarem.
Ciasto Princessa Zebra - bez pieczenia.
Lekki sernik z truskawkami.
Lekki sernik z jogurtów greckich.
Szybkie ciasto obłędnie czekoladowe.
Budyń z Nutelli <3
Placki ziemniaczane ze szpinakiem.
Lekka sałatka z makaronem ryżowym.
Mazurek "Słonecznikowiec".
Krokiety brokułowo-serowe. Obłędne!
Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
Sernik na zimno z brzoswkiniami i nutellą <3
Ciasteczka "Ptasie gniazda"
Naleśniki z porem i szynką parmeńską.
Zapiekane roladki z kurczaka ze szpinakiem.
Murzynek tiramisu!
Pierogi ze szpinakiem i rocottą <3
Batoniki marchewkowe Fit - samo zdrowie.
Ciasto bananowo-kawowe.
Sałatka z kurczakiem i selerem naciowym.
Puszyste racuszki budyniowe. Mniam!
Zapiekanka z tortellini!
Delikatny i kremowy sernik na zimno.
Szyszki z krówek i irysów *.*
Pieczone skrzydełka w pikantnej panierce. Mniam :)
Bułeczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Pycha!

Więcej zszywek ze źródła

zjemto.blox.pl

Princessa Zebra

Składniki: (na formę 21 x 21 cm)

masa kokosowa:

250 g miękkiego masła
150 g wiórków kokosowych
500 ml mleka
2 żółtka
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyniu waniliowego)
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
50 g białej czekolady
ponadto:

duże opakowanie herbatników kakaowych (ok. 200 g)
1/2 słoiczka dżemu malinowego ( 120 g)
wórki kokosowe do posypania

Sposób wykonania:

Zółtka utrzeć z połową cukru. Dodać obie mąki, 1/2 szklanki mleka i dokładnie zmiksować.

Pozostałe mleko wlać do garnuszka, dodać cukier waniliowy i drugą połowę cukru. Doprowadzić do wrzenia.

Na gotujące mleko wlać miksturę jajeczną. Całość zagotować mieszając, by nie powstały grudki. Tak powstały budyń gotować ok. 1 minuty.

Garnuszek zdjąć z ognia, przykryć i odstawić do wystygnięcia.

Miękkie masło utrzeć mikserem na puch. Kolejno dodawać po łyżce budyniu i razem miksować, nie za długo, tylko do połączenia składników. Powinien powstać gładki krem. 

Do kremu wsypać wiórki i startą czekoladę. Całość wymieszać łyżką.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na dnie ułożyć ściśle warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć 1/3 część kremu i równo rozsmarować. Na masie ułożyć kolejną warstę herbatników. Ciastka posmarować dżemem, a następnie drugą częścią kremu. Na kremie ułożyć ostatnią warstwę herbatników i posmarować je ostatnią częścią kremu. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.

Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na noc, by herbatniki dobrze zmiękły.

Przed podaniem wyjąć  nieco wcześniej z lodówki.<--KLIK_ pyszne i wielokrotnie wypróbowane ciasto KubankaPieczony karczek Ewy Wachowicz
/kliknij w przepis/......Placki ziemniaczane ze szpinakiem


Składniki:

750 g ziemniaków
200 g mrożonego szpinaku (można uzyć świeżego, należy go wcześniej zblanszować)
1 mała cebula
1-2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki mąki
sól, 
pieprz


Sposób wykonania:

Szpinak rozmrozić. Ziemniaki, cebulę i czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach. Masę ziemniaczaną przelać na drobne sito ustawione nad naczyniem. Pozostawić na 5 minut. Odcedzone ziemniaki przełożyć do miski. Płyn spod ziemniaków odlać, a biały proszek pozostały na dnie naczynia (skrobię ziemniaczaną) dodać do startych ziemniaków.

Do masy ziemniaczanej dodać jajko, mąkę i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju.

Placki zdjąć z patelni i ułożyć na ręcznikach kuchennych, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podawać z jogurtem naturalnym lub kefirem.

Smacznego :)Sałatka z makaronem ryżowym (Orzo)


Składniki:
200 g makaronu ryżowego
200 g polędwicy sopockiej (najlepiej w plastrach)
2 świeże ogórki (400 g)
pęczek koperku
1/2 puszki kukurydzy

sos:
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez wyciskarkę)
sól, 
pieprz


Z podanych składników przygotować sos.

Makaron ugotować w osolonej wodzie al'dente. Odcedzić, przelać zimna wodą i wystudzić.

Ogórki i polędwicę pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Koperek drobno posiekać.

Wszystkie składniki sałatki umieścić w salaterce, dodać sos i delikatnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

SmacznegoNaleśniki z duszonym porem i szynką parmeńską


Składniki:

ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 jajko
1 łyżka oleju
szczypta soli
ok. 1 i 3/4 szklanki mąki

farsz:
300 g pora
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
sól, 
świeżo mielony czarny pieprz

ponadto:
opakowanie szynki parmeńskiej (80 g)
świeżo starty pamezan


Sposób wykonania:

Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego zmiksować na jednolitą masę i odstawić na 20-30 minut.

Na patelni teflonowej smażyć naleśniki (przed wylaniem pierwszej porcji patelnię posmarować ręcznikiem papierowym namoczonym w oleju).

Ciemną częśc pora odciąć. Pozostałą część pokroić w dosyć cienkie krążki. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Wrzucić pora. Smażyć chwilę na sporym ogniu, następnie zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić ok. 8 minut. Por powinien ładnie się zeszklić ale nie zbrązowieć. Pod koniec smażenia posolić i doprawić pieprzem ( soli dodawajcie bardzo ostrożnie, będą jeszcze słone dodatki).

Na każdym naleśniku rozsmarować 1-2 łyżki duszonych porów. Dodać porwany na kawałki plaster szynki i kilka sporych wiórków parmezanu. obficie oprószyc świeżo mielonym pieprzem. Naleśniki zwinąć.

Przed podaniem krótko zapiec w piekarniku.

Smacznego :)Pierogi orkiszowe ze szpinakiem i ricottą

Składniki:
ciasto:

2 szklanki mąki orkiszowej
ok. 2/3 szklanki gorącej wody
1 łyżeczka oleju
szczypta soli

farsz:
450 g mrożonego szpinaku (liści)
250 g sera ricotta
1 łyżka masła
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki tartego parmezanu (w odchudzonej wersji można pominąć)
sól, 
biały pieprz


Sposób wykonania:

Ciasto: Mąkę wymieszać z solą. Dodać gorącą wodę, olej i zagnieść ciasto. Powinno być dosyć miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto przykryć, aby nie wyschło i odstawić na 30 minut.

Farsz: Szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Na patelni rozgrzać masło. Dodac pokrojona w kostkę cebulkę i podsmażyć na szklisto. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek. Chwilę razem przesmażyć, ale nie za długo, by czosnek nie zdążył zbrązowieć.

Do szpinaku dodać ricottę, masło z cebulką i czosnkiem oraz stary parmezan. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić solą i białym pieprzem.

Częśc ciasta cienko rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Z ciasta wycinać krążki. Na środku krązka ukłądać farsz. Brzegi zlepić. Pierogi wrzucać na gotującą, osoloną wodę.Gotować ok. 2 minut od wypłynięcia na wierzch.

Podawać z jogurtem naturalnym lub polane masłem i posypane tartym parmezanem.

Smacznego :)
Obserwuj profil
zjemto

zjemto

Dodane 13.07 o 10:17 z

zjemto.blox.pl

Przypnij Polub Komentuj
  16756

Ciasto "Lion", bez pieczenia.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
NImFpa
DJStar
Dagura
sweetangel12
elizka663
bangelika4
arisasata
mala_czarna007
da_rijka

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry