Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Pyszności

Ciasto, które samo się robi!!

Przepis po kliknięciu na zdjęcie
Banoffee na biszkopcie <3
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Zapiekanka Gyros.
Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
Zebra - bardzo proste i efektowne ciasto.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Marlenka - pyszne ciasto kajmakowe. Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Mazurek kokosowy. Przepis po kliknięciu na zdjęcie :)
Sernik marmurkowy, z kawą i Nutellą. Pycha!
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Babka migdałowa z mandarynkami, mniam! :) Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Chałwowiec -bez pieczenia. Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Tarta francuska <3
Przepis po kliknięciu na zdjęcie
Malinowy sernik z serków homogenizowanych.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Chrupiące chipsy z cukinii.Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Ekspresowa rolada.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Kurczak z pomidorami i mozarellą.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Kostka hiszpańska.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Szpinak, kurczak, suszone pomidory...Pycha!
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Kolorowy tort dal malucha :)
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Zapiekanka bolońska.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Ciastko z płynna czekoladą *.* Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Pączki czekoladowe z Nutellą.
Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
Czekoladowy Napoleon.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Nadziewane truskawki <3
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Ambasador :)
Przepis po kliknięciu na zdjęcie
Bananowe pączki :) Przepis po kliknięciu na zdjęcie
Bananowa chmurka :)
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Byczki <3
Przepis po kliknięciu na zdjęcie

Więcej zszywek ze źródła

zjemto.blox.pl

Ciasto, które samo się robi!!

Przepis po kliknięciu na zdjęcie Cisto Adwokat bez pieczenia Banoffee na biszkopcie

"Obłędnie kremowe, na lekkim biszkopcie, z dodatkiem kajmaku i świeżych bananów."

Mniam mniam mniam!

Przepis po kliknięciu w zdjęcie! :) Banoffee na biszkopcie <3
Przepis po kliknięciu na zdjęcie. Chlebki z dipem serowym
Składniki: (patelnia o średnicy 24-26cm)

Ciasto

2,5 szklanki mąki pszennej (użyłam pół na pół typ 450 i 650 )
2,5 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 szklanka mleka (ciepłego ale nie gorącego)
ponadto 2 łyżki roztopionego masła

sos serowy

1,5 łyżki mąki
1,5 łyżki masła
350 ml ml mleka
1 szklanka startego żółtego sera ( najlepiej ostrego)
1 łyżka startego parmezanu
1/2 kulki sera mozarella
2 ząbki czosnku
liście świeżej bazylii (można użyć suszonej)
sól i biały pieprz
Sposób wykonania:

Ciasto: 2 szklanki mąki przesiać do miski i wymieszać z solą. Dodać drożdże i ciepłe mleko wymieszane z olejem. Zacząć zagniatać ciasto. W miarę ugniatania stopniowo dodawać pozostałą mąkę. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 równych części. Każdą część formować w bułeczkę, zlepiając brzegi ciasta pod spodem. Patelnię lub okrągłe naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Na środku umieścić niewielką miskę, także wysmarowaną z zewnątrz masłem. Wokół miski układać bułeczki tak by lekko stykały się ze sobą (patrz zdj.). Tak przygotowane bułki ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Sos: W czasie gdy bułeczki rosną przygotować sos. Masło rozpuścić na patelni. Wsypać mąkę i zrobić białą zasmażkę, tzn, chwilę przesmażyć mąkę, ale krótko, by nie zaczęła ciemnieć. Stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając, by nie powstały grudki (najlepiej użyć trzepaczki rózgowej). Doprowadzić do wrzenia. Odstawić z ognia, dodać starty żółty ser i parmezan oraz przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek. Wymieszać, by ser się dobrze rozpuścił. Dodać kilka posiekanych listków bazylii i doprawić solą i pieprzem.

Ze środka patelni z wyrośniętymi bułeczkami wyjąć miskę (lekko przyklejone brzegi bułeczek podważyć nożem). Bułeczki posmarować roztopionym masłem. W miejsce po misce wlać sos. Patelnię ustawić na blaszce do pieczenia (jeśli Wasz piekarnik mocno piecze spód ustawcie na dwóch blachach, chodzi o to by sos się nie przypalił od spodu). Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 C 35-40 minut do ładnego zezłocenia bułeczek. W połowie pieczenia zawartość patelni posypać startą mozarellą i ponownie wstawić do piekarnika.

Uwaga: Przed wyjęciem z piekarnika pamiętajcie o gorącej rączce patelni.

Bułeczki i sos studzić ok 10-15 minut.

Smacznego

Bułeczki można przygotować wieczorem a piec... Chlebki z dipem serowym Sposób wykonania:

Przygotować naczynie i wyłożyć je folią spożywczą. U mnie o wielkości 30x22 cm.

Na dnie ułożyć borówki. Galaretkę fioletową rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Lekko przestudzić, zalać owoce i wstawić do lodówki. Kiedy galaretka stężeje ( a nie trwa to długo, bo rozpuszczona jet w 1/2 płynu niż normalnie być powinna ) przygotować następną.
Turkusową rozpuścić w 250 ml gorącej wody, lekko przestudzić i dodać 50 ml kremówki. Dobrze wymieszać i wylać na fioletową, gdy jest już zastygnięta.
Zieloną rozpuścić w 300 ml gorącej wody, przestudzić i wylać na zastygniętą turkusową.
Brzoskwinie pokroić w plastry, ułożyć na zielonej galaretce i zalać żółtą, rozpuszczoną w 250 ml gorącej wody i przestygniętą.
Pomarańczową zalać 250 ml wrzątku, przestudzić, dodać 50 ml kremówki, wymieszać i wylać na zółtą.
Na ostatniej warstwie poukładać truskawki pokrojone w plastry i zalać czerwoną galaretką ( rozpuścić w 250 ml gorącej wody i przestudzić).
Umieścić w lodówce na przynajmniej 2 godziny.

Smacznego :) Zapiekanka gyros
Składniki:
250 g makaronu (może być też na sypko ugotowany ryż)
podwójna pierś kurczaka
3 łyżki przyprawy "gyros"
4 ogórki konserwowe
papryka konserwowa (objętościowo tyle samo co ogórka)
mała puszka kukurydzy (170g)
150 g sera żółtego
sos
3 łyżki majonezu
3 łyżki ketchupu
3 łyżki śmietany
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez wyciskarkę do czosnku
 
Sposób wykonania:
Pierś z kurczaka pokroić w sporą kostkę i wymieszać z przyprawą "Gyros". Odstawić na 30minut.
Makaron ugotować al'dente.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Składniki sosu wymieszać.
Kurczaka usmażyć na oleju. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Paprykę i ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Składanie zapiekanki:
Naczynie do zapiekania cienko posmarować masłem. Na dnie ułożyć warstwę makaronu, polać ją 1/3 sosu i posypać 1/3 części sera.
Następnie ułożyć warstwę kurczaka, polać ją 1/3 sosu i posypać 1/3 sera.
Ułożyć warstwę z pokrojonych warzyw i kukurydzy, polać ją pozostałym sosem i posypać serem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut w temp. 180C.
 
Smacznego :) Chlebki z dipem serowym

klik w obrazek
Obserwuj profil
zjemto

zjemto

Dodane 13.07 o 10:17 z

zjemto.blox.pl

Przypnij Polub Komentuj
  8671

Ciasto "Lion", bez pieczenia.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
NImFpa
DJStar
Dagura
sweetangel12
elizka663
bangelika4
arisasata
mala_czarna007
da_rijka

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry