Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Pyszności

Pyszne ciasto Cassis!
Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
Jabłka w koszulkach :)
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Quesadilla ze szpinakiem <3
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Ciasto Musli!
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Babeczki Ferrero Rocher.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Babeczki Ferrero Rocher, przepis po kliknięciu na zdjęcie :)
Papryka z kuskusem - obiad FIT.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Orzechowa pychotka *.*
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Pudding, chałka, nutella. Uwielbiam!
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Ciasto kapitańskie. Pycha!
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Ciasto "Bajka"
Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
Lasagne z brokułami i z szynką <3
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Muffiny "Snikers"
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Warstwowa sałatka z brokułem.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Ciasto z gruszkami i orzechami <3
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Marchewkowe batoniki FIT.
Przepis po kliknięciu n zdjęcie.
Tort kawowo-bananowy mmm...
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Ciasto ze śliwkami i delikatną pianką.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Dżem bananowy.Mniam!
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Sos grzybowy. Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Ciasto Mokka.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Lody chałwowe. Mniam!
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Pyszny Jabłecznik.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Syrnyky - przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Francuskie ciasteczka z nutellą i malinami.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie
Ciasteczka z malinami i nutellą!
Przepis po kliknięciu na zdjęcie

Więcej zszywek ze źródła

zjemto.blox.pl

Ciasto Cassis Składniki:

    200 g ryżu
    1 jajko
    1/2 papryczki chili
    pęczek natki pietruszki
    3-4 łyżki startego parmezanu
    sól, pieprz do smaku
    bułka tarta do panierki
    olej do smażenia

Sposób wykonania:

Ryż opłukać i gotować w osolonej wodzie do momentu, aż  stanie się kleisty. Odcedzić , przemieszać i odstawić do ostygnięcia.

Papryczkę umyć, usunąć nasiona i posiekać. Natkę drobno pokroić.

Do ryżu dodać natkę, papryczkę, starty parmezan i jajko. Wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Wilgotnymi dłońmi formować kotlety. Obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.

Smacznego :) Składniki:

    1 brokuł
    1 szklanka mleka
    1 jajko
    1/2 łyżeczki soli
    ok. 3/4 szklanki mąki pszennej

ponadto

    bułka tarta
    olej do smażenia

Sposób wykonania:

W garnku zagotować wodę z solą i szczyptą cukru (dodatek cukru powoduje, że brokuł zachowuje kolor).

Brokuł podzielić na różyczki. Wrzucić na wrzątek i gotować 3 minuty. Odcedzić i wystudzić.

Mleko, jajko i mąkę wymieszać mikserem. Powinno powstać ciasto gęstości śmietany. Brokuł zanurzać w cieście i obtoczyć w bułce tartej.

Smażyć na głębokim tłuszczu ok. 1 minuty. Odsączyć na ręczniku papierowym.

 

Smacznego :) Składniki: (na blaszkę 19x19 cm)

masa

    2 budynie bananowe z cukrem
    3 szklanki mleka
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    200 g miękkiego masła

ponadto

    2 galaretki pomarańczowe
    ok. 45 sztuk herbatników ( w jednej warstwie użyłam kakaowych)
    3 banany

Sposób wykonania:

2 szklanki mleka i cukier zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie. Wlać na gotujące mleko i mieszając zagotować. Przykryć budyń i odstawić do przestygnięcia.

Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, dodawać po 1 łyżce budyniu. Ucierać, aż masa będzie jednolita i puszysta, na koniec dodać sok z cytryny i wymieszać.

Na dnie blaszki ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć 1/3 masy. Banana pokroić w plastry i poukładać na masie. Przykryć herbatnikami, częścią masy i bananami. Czynność powtórzyć raz jeszcze. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki.

W 3 szklankach gorącej wody rozpuścić galaretki i odstawić w chłodne miejsce, do momentu, aż galaretka zacznie wyraźnie tężeć.

Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki.

Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.

Smacznego :) Składniki:

biszkopt: (blacha 21x35 cm z wyższym brzegiem )

    3 jajka
    100 g drobnego cukru do wypieków
    100g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju

pianka malinowa:

    660 g śmietanki 30%
    2 galaretki malinowe ( ja użyłam galaretki owocowej w kolorze rubinowym ) rozpuszczone w 1 i 3/4 szklanki gorącej wody

ponadto:

    2 galaretki malinowe
    ok 500 g świeżych malin Składniki: ( na 8 bułeczek )

    500 g ciasta francuskiego ( 2 opakowania )
    8 większych pieczarek
    300 g liści szpinaku
    1 ząbek czosnku
    1 szalotka
    120 g sera pleśniowego
    1 jajko
    1 łyżka kminku
    3 łyżki oleju

Sposób wykonania:

Szpinak oczyścić, odciąć łodyżki, liście umyć i osuszyć. Pieczarki oczyścić, odkroić trzonki. Kapelusze smażyć ok. 4 minut na połowie rozgrzanego oleju. Pod koniec smażenia lekko posolić. Wystudzić. Na reszcie oleju podsmażyć posiekaną szalotkę. Dodać pokrojony czosnek, a następnie odłożony szpinak i dusić do miękkości ok. 2 minut. Doprawić solą i pieprzem. Masę szpinakową odcisnąć z nadmiaru wody.

Jeden płat ciasta umieścić na posypanej mąką stolnicy. Lekko rozwałkować. Wyciąć 8 kółek nieco większych od pieczarek. Na każdym kółku umieścić kawałek sera, na nim porcję szpinaku, kapelusz pieczarki i ponownie kawałek sera.

Drugi kawałek ciasta obsyspać kminkiem i lekko rozwałkować, tak aby kminek w nie wniknął. Wyciąć 8 nieco większych niż poprzednio kółek .

Jajko roztrzepać i posmarować brzegi ciasta. Nakładać je na przygotowane wcześniej kółka z farszem. Brzegi ciasta zawijać pod spód i dobrze odcisnąć. Wierzch każdej bułeczki posmarować jajkiem.

Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 25 minut w temp. 180 C.

Smacznego :) Składniki:

masa

    200 g masła w temperaturze pokojowej
    2 łyżki nutelli
    2 żółtka
    2 szklanki mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki cukru

biszkopt (forma 23 x 35 cm)

    4 jajka
    70 g drobnego cukru do wypieków
    130 g mąki
    16 g kakao
    1 łyżeczka p

roszku do pieczenia

ponadto

    500 g śmietanki 30 % (dobrze schłodzonej)
    2 łyżki cukru pudru
    2 śmietan-fixy
    1/2 słoiczka powideł śliwkowych
    ok. 16 sztuk herbatników maślanych
    ok. 16 sztuk herbatników kakaowych

nasączenie:

    1/2 szklanki naparu z kawy
    2-3 łyżki rumu

Sposób wykonania:

Upiec biszkopt: Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać żółtka. Mąkę , kakao i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.

Mieszankę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok 40 minut, w temp. 160 C.

Biszkopt wystudzić. Przygotować napar z kawy i wystudzić. Połączyć z rumem.

Przygotować masę: Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wylać przygotowaną mieszankę i zagotować.

Budyń przykryć i wystudzić.

Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń. Do masy budyniowej dodać nutellę i dobrze wymieszać.

Biszkopt nasączyć naparem (około 12 łyżek). Wyłożyć masę czekoladową. Wyrównać. Ułożyć warstwę jasnych herbatników. Posmarować je cienko powidłami śliwkowymi i przykryć warstwą ciemnych ciasteczek.

Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.

Przed podaniem ciasto oprószyć kakao i wiórkami z czekolady Składniki:

    1,5 szklanki malin
    1 szklanka wody
    1 łyżeczka soku z cytryny
    2 łyżki cukru ( jeśli lubicie słodkie desery, możecie dodać więcej )
    3 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

Owoce umieścić w garnuszku, zasypać cukrem. Wymieszać i dodać połowę wody i sok z cytryny. Zagotować.

Pozostałą wodę wymieszać z mąką i wlać na gotujące owoce. Doprowadzić do wrzenia. Chwilkę gotować, mieszając, by nie powstały grudki.

Smacznego :) Składniki:

    500 g miękkiego twarogu
    100 g cukru
    2 jajka
    4 czubate łyżki mąki
    mały cukier wanilinowy
    masło i olej do smażenia

Sposób wykonania:

Twaróg, cukier, cukier wanilinowy i jajka dobrze mieszamy. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy połowę mąki i ponownie mieszamy. Z powstałej masy, mokrą ręką lepimy kulki i lekko je spłaszczamy. Obtaczamy w pozostałej mące i smażymy na maśle z olejem, z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z cukrem pudrem, słodką śmietaną, bądź sosem owocowym.
Smacznego :)
Przypnij Polub Komentuj
  5615

Ciasto "Lion", bez pieczenia.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
NImFpa
DJStar
Dagura
sweetangel12
elizka663
bangelika4
arisasata
mala_czarna007

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry