Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Pyszności

Naleśniki Banoffee!
Leniwiec - najłatwiejsze ciasto z rabarbarem.
Ciasto Princessa Zebra - bez pieczenia.
Lekki sernik z truskawkami.
Lekki sernik z jogurtów greckich.
Szybkie ciasto obłędnie czekoladowe.
Budyń z Nutelli <3
Placki ziemniaczane ze szpinakiem.
Lekka sałatka z makaronem ryżowym.
Mazurek "Słonecznikowiec".
Krokiety brokułowo-serowe. Obłędne!
Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
Sernik na zimno z brzoswkiniami i nutellą <3
Ciasteczka "Ptasie gniazda"
Naleśniki z porem i szynką parmeńską.
Zapiekane roladki z kurczaka ze szpinakiem.
Murzynek tiramisu!
Pierogi ze szpinakiem i rocottą <3
Batoniki marchewkowe Fit - samo zdrowie.
Ciasto bananowo-kawowe.
Sałatka z kurczakiem i selerem naciowym.
Puszyste racuszki budyniowe. Mniam!
Zapiekanka z tortellini!
Delikatny i kremowy sernik na zimno.
Szyszki z krówek i irysów *.*
Pieczone skrzydełka w pikantnej panierce. Mniam :)
Bułeczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Pycha!

Więcej zszywek ze źródła

zjemto.blox.pl

Placki ziemniaczane ze szpinakiem


Składniki:

750 g ziemniaków
200 g mrożonego szpinaku (można uzyć świeżego, należy go wcześniej zblanszować)
1 mała cebula
1-2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki mąki
sól, 
pieprz


Sposób wykonania:

Szpinak rozmrozić. Ziemniaki, cebulę i czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach. Masę ziemniaczaną przelać na drobne sito ustawione nad naczyniem. Pozostawić na 5 minut. Odcedzone ziemniaki przełożyć do miski. Płyn spod ziemniaków odlać, a biały proszek pozostały na dnie naczynia (skrobię ziemniaczaną) dodać do startych ziemniaków.

Do masy ziemniaczanej dodać jajko, mąkę i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju.

Placki zdjąć z patelni i ułożyć na ręcznikach kuchennych, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podawać z jogurtem naturalnym lub kefirem.

Smacznego :)Sałatka z makaronem ryżowym (Orzo)


Składniki:
200 g makaronu ryżowego
200 g polędwicy sopockiej (najlepiej w plastrach)
2 świeże ogórki (400 g)
pęczek koperku
1/2 puszki kukurydzy

sos:
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez wyciskarkę)
sól, 
pieprz


Z podanych składników przygotować sos.

Makaron ugotować w osolonej wodzie al'dente. Odcedzić, przelać zimna wodą i wystudzić.

Ogórki i polędwicę pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Koperek drobno posiekać.

Wszystkie składniki sałatki umieścić w salaterce, dodać sos i delikatnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

SmacznegoNaleśniki z duszonym porem i szynką parmeńską


Składniki:

ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 jajko
1 łyżka oleju
szczypta soli
ok. 1 i 3/4 szklanki mąki

farsz:
300 g pora
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
sól, 
świeżo mielony czarny pieprz

ponadto:
opakowanie szynki parmeńskiej (80 g)
świeżo starty pamezan


Sposób wykonania:

Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego zmiksować na jednolitą masę i odstawić na 20-30 minut.

Na patelni teflonowej smażyć naleśniki (przed wylaniem pierwszej porcji patelnię posmarować ręcznikiem papierowym namoczonym w oleju).

Ciemną częśc pora odciąć. Pozostałą część pokroić w dosyć cienkie krążki. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Wrzucić pora. Smażyć chwilę na sporym ogniu, następnie zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić ok. 8 minut. Por powinien ładnie się zeszklić ale nie zbrązowieć. Pod koniec smażenia posolić i doprawić pieprzem ( soli dodawajcie bardzo ostrożnie, będą jeszcze słone dodatki).

Na każdym naleśniku rozsmarować 1-2 łyżki duszonych porów. Dodać porwany na kawałki plaster szynki i kilka sporych wiórków parmezanu. obficie oprószyc świeżo mielonym pieprzem. Naleśniki zwinąć.

Przed podaniem krótko zapiec w piekarniku.

Smacznego :)Pierogi orkiszowe ze szpinakiem i ricottą

Składniki:
ciasto:

2 szklanki mąki orkiszowej
ok. 2/3 szklanki gorącej wody
1 łyżeczka oleju
szczypta soli

farsz:
450 g mrożonego szpinaku (liści)
250 g sera ricotta
1 łyżka masła
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki tartego parmezanu (w odchudzonej wersji można pominąć)
sól, 
biały pieprz


Sposób wykonania:

Ciasto: Mąkę wymieszać z solą. Dodać gorącą wodę, olej i zagnieść ciasto. Powinno być dosyć miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto przykryć, aby nie wyschło i odstawić na 30 minut.

Farsz: Szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Na patelni rozgrzać masło. Dodac pokrojona w kostkę cebulkę i podsmażyć na szklisto. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek. Chwilę razem przesmażyć, ale nie za długo, by czosnek nie zdążył zbrązowieć.

Do szpinaku dodać ricottę, masło z cebulką i czosnkiem oraz stary parmezan. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić solą i białym pieprzem.

Częśc ciasta cienko rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Z ciasta wycinać krążki. Na środku krązka ukłądać farsz. Brzegi zlepić. Pierogi wrzucać na gotującą, osoloną wodę.Gotować ok. 2 minut od wypłynięcia na wierzch.

Podawać z jogurtem naturalnym lub polane masłem i posypane tartym parmezanem.

Smacznego :)Racuszki budyniowe z bananami


Składniki: (na 10-12 sztuk)
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 szklanka maki pszennej
1  duże jajko
1 budyń waniliowy lub śmietankowy 40g (proszek)
1 cukier wanilinowy (10 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru

ponadto:
1 banan
cukier puder do posypania
olej do smażenia

Sposób wykonania:

Jajko, cukier, cukier wanilinowy i jogurt wymieszać trzapaczką rózgową, lub krótko mikserem. Mąke wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem. Wsypać do masy jogurtowej i ponownie wymieszać. Ciasto powinno być gęste, ale łatwo i sobodnie dać się nakładać na patelnię. Gdyby było zbyt gęste, dolejcie jogurtu, jeśli za rzadkie, dosypcie mąki.

Na patelni rozgrzać olej. Smażyć racuszki na złoto, około 2 minut z każdej strony. Zdjąć z patelni i układać na ręcznikach papierowych, by odsączyć racuszki z nadmiaru tłuszczu. Nieco wystudzić.

Podawać z plastrami bananów, oprószone cukrem pudrem.Pączki jogurtowe"Coffee-banana"

Składniki:
biszkopt:
5 jajek
3/4  szklanki drobnego cukru do wypieków
2/3 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki kakao
50 g startej gorzkiej czekolady

krem kawowy:
500 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4 łyżki cukru pudru

bita śmietana:
500 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 usztywniacze do śmietany śmietan-fix ( można zastąpić żelatyną)

ponadto:
5-6 bananów
sok z cytryny
100 g czekolady mlecznej lub kawowej (użyłam kawowo-śmietankowej z Lidla)
poncz do nasączenia biszkoptu (1/2 szklanki likieru bananowego + 1/2 szklanki wody + cukier według uznania) można zastąpić 1 szklanką soku bananowego

Sposób wykonania:

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie sztywna, lśniąca, a cukier całkowicie rozbity, kolejno dodawać po jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiać przez sito i wraz ze startą czekoladą dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką, krótko, tylko do połączenia składników. Blachę o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 35 - 40 minut w temp 160 C. Upieczony biszkopt wystudzić. Kiedy dobrze wystygnie ściąć wierzch na gubość ok. 0,5 cm. Ciasto nie musi byc równo ścięte i tak będzie kruszone.

Krem:
Serek i śmietanka powinny być bardzo dobrze schłodzone.
Wszystkie składniki kremu umieścić w misie miksera. Miksować  do uzyskania jednolitego, dość gęstego kremu ( prędkość obrotów miksera zwiększajcie stopniowo, w początkowej fazie krem mocno chlapie).

Bita śmietana:
Śmietanka powinna być bardzo dobrze schłodzona.
Śmietankę i cukier puder umieścić w misie miksera. Ubijać, aż śmietanka wyraźnie zgęstnieje. Pod koniec ubujania dodać usztywniacze.

Składanie ciasta:
Uprzednio ścięty biszkopt odwrócić do góry nogami (wtedy macie pewność, że wierzch będzie równy). Nasączyć przygotowanym ponczem. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół i skropić sokiem z cytryny. Dosyć ściśle ułożyć na biszkopcie.
Na banany wyłożyć krem, rozsmarować i wyrównać powierzchnię. Odcięty wcześniej wierzch biszkoptu dokładnie pokruszyć. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Okruchy i czekoladę połączyć ze sobą. Połowę tej mieszanki rozsypać na kremie i lekko docisnąć.

Bitą śmietanę wyłożyć na mieszankę z kruszonego biszkoptu. Równo rozsmarować i posypać pozostałą częścią okruchów i czekolady.

Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepie...Leniwiec - ciasto z rabarbarem i bananami

Składniki: (na formę 20 x 30 cm lub tortownicę o śr. 25 cm)

4 jajka
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
1 łyżka kakao
2 opakowania cukru waniliowego (po 8 g)
1 łyzeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

ponadto:
2 gałązki rabarbaru
2 banany

Sposób wykonania:

Banany pokroić w półplasterki a rabarbar w ok. 1 cm kostkę. Zasypać cukrem i cukrami waniliowymi, wymieszać i odstawić na 30 minut.

W osobnym naczyniu wymieszać jajka i olej. Wlać do owoców z cukrem i wymieszać. Następnie dodać przesiane składniki sypkie, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Wszystko dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę i wyrównać . Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok. 40 minut, do tzw suchego patyczka. Jeśli zdeydujecie się na pieczenie w tortownicy ciasto będzie wyższe i czas pieczenia trzeba będzie nieco wydłużyć.

Ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.Murzynek królewski
Obserwuj profil
zjemto

zjemto

Dodane 13.07 o 10:17 z

zjemto.blox.pl

Przypnij Polub Komentuj
  16512

Ciasto "Lion", bez pieczenia.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
NImFpa
DJStar
Dagura
sweetangel12
elizka663
bangelika4
arisasata
mala_czarna007
da_rijka

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry