Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Pyszności

Ciasteczka budyniowe :)
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Snickers na herbatnikach!
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Pyszne ciasto Cassis!
Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
Jabłka w koszulkach :)
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Quesadilla ze szpinakiem <3
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Ciasto Musli!
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Babeczki Ferrero Rocher.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Babeczki Ferrero Rocher, przepis po kliknięciu na zdjęcie :)
Papryka z kuskusem - obiad FIT.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Orzechowa pychotka *.*
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Pudding, chałka, nutella. Uwielbiam!
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Ciasto kapitańskie. Pycha!
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Ciasto "Bajka"
Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
Lasagne z brokułami i z szynką <3
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Muffiny "Snikers"
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Warstwowa sałatka z brokułem.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Ciasto z gruszkami i orzechami <3
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Marchewkowe batoniki FIT.
Przepis po kliknięciu n zdjęcie.
Tort kawowo-bananowy mmm...
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Ciasto ze śliwkami i delikatną pianką.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Dżem bananowy.Mniam!
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Sos grzybowy. Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Ciasto Mokka.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Lody chałwowe. Mniam!
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Pyszny Jabłecznik.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Syrnyky - przepis po kliknięciu na zdjęcie.

Więcej zszywek ze źródła

zjemto.blox.pl

Ciasteczka budyniowe :)
Przepis po kliknięciu na zdjęcie. Składniki:

    250 g zmielonych migdałów
    2 białka
    200 g cukru pudru + do obtoczenia
    2 łyżeczki miodu


Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać do połączenia. Powinna powstać gęsta masa. Przykryć i odstawić do lodówki na 60 minut.

Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w cukrze pudrze (obficie). Umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Zachować ok.3 cm odstępy.

Kulki można nieco spłaszczyć, ale nie ma takiej konieczności, same nieco się "rozjadą" w czasie pieczenia.

Piec w temp. 180 C ok 15 minut.

Smacznego :) Składniki:

    400 ml śmietany kremówki ( 30 % )
    100 ml mleka
    2 łyżki cukru
    2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki nutelli

Sposób wykonania:

Żelatynę zalać 1/4 szklanki gorącej wody i chwilkę poczekać, aż napęcznieje. Dobrze wymieszać, do całkowitego rozpuszczenia.

Śmietanę, mleko, cukier i nutellę umieścić w garnuszku. Mieszając podgrzewać na małym ogniu. Gdy zacznie się gotować, zdjąć z palnika.

Połączyć z jeszcze gorącą żelatyną i wymieszać.

Wystudzić, ale nie wstawiać od razu do lodówki. Garnuszek umieścić w naczyniu z zimną wodą i od czasu do czasu mieszać. Gdy woda się ogrzeje, wymieniać na zimną. Studzić w ten sposób, do momentu, gdy nasza panna cotta zacznie mieć konsystencję żelową.

Takie stopniowe studzenie powoduje, że deser nie dzieli się na warstwy tzn. tłustą i chudą. Przy jasnych deserach jest to mniej widoczne, w tym wypadku na górze ( a po wyjęciu deseru z formki, na dole) deseru powstałby ciemniejszy pasek.

Deser przelać do foremek. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Smacznego :) Składniki:

    duże opakowanie herbatników
    puszka masy kajmakowej
    3 batony Lion
    750 g serka mascarpone
    4 łyżki cukru pudru
    650 g śmietanki kremówki ( 30 % )
    2 usztywniacze do śmietany
    gorzka czekolada do posypania

Sposób wykonania:

Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać pierwszą warstwę herbatników.

Na ciastka wyłożyć masę kajmakową, wyrównać.

Ułożyć drugą warstwę herbatników.

150 ml schłodzonej kremówki ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Połączyć z serkiem mascarpone - krótko zmiksować mikserem.

Batony pokroić w kostkę i wsypać do masy. Wymieszać i wyłożyć na ciastka.

Na masie ułożyć trzecią warstwę herbatników.

Pozostałą kremówkę (schłodzoną) ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać dwa usztywniacze do śmietany.

Masę wyłożyć na herbatniki.

Całość posypać startą czekoladą, bądź startym batonem Lion.

Schłodzić w lodówce kilka godzin.

Smacznego :) Składniki:

    8 łyżek świeżych liści szpinaku
    2 łyżki ziaren słonecznika + 1 łyżka do posypania
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki drobno startego sera żółtego ( u mnie "Edam")
    6 łyżek ojeju rzepakowego
    1 łyżeczka startej skórki z cytryny


Wszystkie składniki, oprócz cytryny, dobrze zmiksować blenderem.

Ugotować makaron, odcedzić, połączyć z pesto i wymieszać.

Dodatkowe ziarenka słonecznika podsmażyć na suchej patelni, do lekkiego zrumienienia.

Makaron posypać prażonym słonecznikiem i udekorować skórką z cytryny.

Smacznego :) Składniki:

    450 ml wody
    100 g cukru
    225 ml soku z cytryny
    skórka starta z 1 cytryny


Wodę wlać do garnuszka z grubym dnem. Dodać cukier i mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i odstawić syrop do wystygnięcia.

Następnie do syropu dodać sok i skórkę z cytryny. Przelać do plastikowego pojemnika i wstawic do zamrażalnika na 3-4 godziny.

Przed podaniem wyjąć pojemnik z zamrażalnika i wydobyć blok lodowy. Posiekać go grubo, po czym przełożyć do miski robota kuchennego i posiekać na małe kryształki. Przełożyć do  wysokich szklanek i natychmiast podawać.

Smacznego :) Składniki:

masa:

    1 puszka brzoskwiń (850g)
    5 żółtek
    1 kostka masła
    2 op. budyniu śmietankowego bez cukru
    3 łyżki cukru
    1 łyżka mąki pszennej

ponadto:

    1 galaretka o smaku pomarańczowym
    2 opakowania biszkoptów okrągłych

Sposób wykonania:

Dno tortownicy o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( aby tego uniknąć polecam tortownice o szklanym dnie i silikonowych bokach, idealnie nadają się na desery na zimno ). Na spodzie ściśle ułożyć biszkopty.

Przygotować masę:

Budynie, mąkę, żółtka i cukier rozmieszać z 1 szkl. wody.

Syrop z brzoskwiń zagotować, wlać do niego przygotowaną mieszankę, chwilę pogotować. Przykryć i odstawić do wystygnięcia.

Masło w temperaturze pokojowej utrzeć do białości. Dodawać po łyżce budyniu. Powinniśmy otrzymać gładką kremową masę.

Odłożyć 1/3 masy. Do pozostałej wkroić 4 połówki brzoskwiń. Wymieszać i wyłożyć na biszkopty. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, a na nią wylać odłożoną masę. Wstawić do lodówki.

Pozostałe brzoskwinie zmiksować,

Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. gorącej wody. Dolać do musu brzoskwiniowego. Gdy mieszanka zacznie tężeć wylać na wierzch ciasta. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.

Smacznego :) Składniki:

    1 szklanka płatków orkiszowych
    1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    1/2 szklanki wiórków kokosowych
    2 łyżki miodu
    75 g masła ( miękkiego )
    1 jajko
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    50 g czekolady gorzkiej ( może być mleczna )

Sposób wykonania:

Składniki sypkie umieścić w misce i  wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i miód. Zagnieść ciasto ( najlepiej ręką ).

Czekoladę pokroić na małe kawałki. Dodać do ciasta i połączyć.

Wilgotnymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 C ok. 10-15 min, do zezłocenia. Wystudzić.

Smacznego :) Składniki:

    garść truskawek ( mogą być mrożone )
    garść jagód (mogą być mrożone )
    2 brzoskwinie
    1 mały banan
    1 kiwi
    8 łyżek jogurtu naturalnego

Sposób wykonania:

Kiwi i banana obrać, pokroić w kawałki, dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego i zmiksować blenderem. Mus wlać na dno pucharka.

Brzoskwinie, obrać, zmiksować z dwoma łyżkami jogurtu. Wlać na mus bananowy.

Czynność powtórzyć z truskawkami, a następnie z jagodami.

Mus jagodowy wlać na samym końcu, ale tylko na środek koktajlu. Następnie, wykałaczką, stworzyć własny wzór. Ozdobić pestkami granatu.

Włożyć słomkę i ... czas na relaks ;)
Przypnij Polub Komentuj
  5767

Ciasto "Lion", bez pieczenia.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
NImFpa
DJStar
Dagura
sweetangel12
elizka663
bangelika4
arisasata
mala_czarna007

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry