Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Pyszności

Czekoladowa fantazja:)
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Pralinki pistacjowe!
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Ciasto"Cassata"
Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
Ciasteczka migdałowe :)
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Pyszny schab <3
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Konfitura z pomarańczy *.*
Przepis po kliknięci na zdjęcie.
Sernik kapitański <3
Przepis po kliknięci w zdjęcie.
Ciasto "Wiśniowa panienka"
Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
Bułeczki orzechowe <3
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Kolorowe tosty - przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Malakoff - bez pieczenia.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Gwiazda z nutellą *.*
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Szybkie krokiety z cannelloni;)
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Murzynek królewski!
Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
Sałatka z kabanosem i tortellini :)
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Rollsy z tortilli na ciepło.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Wafle "Michałki"
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Ciasto "brzoskwiniowy sad"
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Jak zrobić rożki?
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Pyszne rożki z budyniem *.*
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Zwijane bułeczki.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Brokułowe krokiety!
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Ciasteczka budyniowe :)
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Snickers na herbatnikach!
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Pyszne ciasto Cassis!
Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
Jabłka w koszulkach :)
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.

Więcej zszywek ze źródła

zjemto.blox.pl

Czekoladowa fantazja:)
Przepis po kliknięciu na zdjęcie. Sposób wykonania:

Pomarańcze dokładnie umyć pod bieżącą wodą i sparzyć. Za pomocą obieraczki do cytrusów zeskrobać wierzchnią część skórki (bez białej części) ze wszystkich owoców. Jeśli nie posiadacie obieraczki do cytrusów można skórkę delikatnie wyciąć nożem, albo zetrzeć na tarce do warzyw.

Owoce pozbawić pozostałej niejadalnej, białej skórki. Róbcie to nad jakimś naczyniem, aby nie stracić ani kropli aromatycznego soku. Odfiletowane owoce pokroić na mniejsze kawałki i wraz z sokiem i skórką umieścić na patelni. Wlać wodę, zagotować i pozostawić na niewielkim ogniu przez 20 minut. Zdjąć z ognia, wsypać cukier, wymieszać i odstawić na godzinę.

Do konfitury dodać sok z cytryny i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu ok godziny.

Konfitura jest gotowa i w zasadzie można ją złożyć do słoiczków. Ja robię jednak tak, że studzę ją całkowicie i dopiero wtedy sprawdzam jej konsystencję. Jeśli jest odpowiednia, to zagotowuję i przekładam do słoiczków. Jeśli jest za gęsta, dodaję wody i zagotowuję. Jeśli za rzadka gotuję do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pralinki pistacjowe!
Przepis po kliknięciu na zdjęcie. WISNIOWA PANIENKA amaretto Ciasto "Wiśniowa Panienka"
kładniki: ( na blachę o wymiarach 20 x 32 cm )

ciasto

150 g suchego maku
100 g wiórków kokosowych
100 g drobnego cukru
100 g mielonych migdałów bez skórki ( można kupić już mielone )
8 białek
4 żółtka ( pozostałe zużyjemy do masy )
masa

4 żółtka
2 szklanki mleka
1 budyń waniliowy ( bez cukru )
2 łyżki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki wiśniówki
250 g miękkiego masła
ponadto:

do posmarowania 450 g frużeliny wiśniowej ( można zastąpić konfiturą wiśniową dobrej jakości z odrobina soku z cytryny )

składniki frużeliny

450 g wiśni mrożonych
4 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2,5 łyżeczki żelatyny
Sposób wykonania:

Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier dobrze rozbity, kolejno dodawać żółtka. Wsypać mak, wiórki kokosowe, migdały i delikatnie wymieszać szpatułką.

Ciasto nie zawiera mąki ani proszku do pieczenia, dlatego zwróćcie szczególną uwagę, by dobrze ubić jajka.

Dwie blachy o jednakowych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół i przełożyć do foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec jednocześnie w temp. 170 C przez 20 minut. Upieczone ciasta wystudzić.

Masa: Żółtka, cukier, budyń i mąkę zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wlać przygotowaną mieszaninę i doprowadzić do wrzenia. Chwilę pogotować. Odstawić z ognia, przykryć i wystudzić.

Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując dodawać po 1 łyżce budyniu. Ucierać do uzyskania gładkiego kremu. Na koniec dodać sok z cytryny i alkohol. Wymieszać

Frużelina: Owoce umieścić w rondelku, zasypać cukrem i rozmrozić. Następnie dodać sok z cytryny i podgrzewać. Mąkę wymieszać z 2 łyżkami wody i wlać do wiśni. Zagotować i odstawić z palnika. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody. Wlać do gorących owoców i dobrze wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.

Na pierwszym cieście rozsmarować frużelinę. Wyłożyć masę i równomiernie rozsmarować. Przykryć drugim plackiem. Lekko przycisnąć.Wstawić do lodówki, na ok. godzinę. Wyjąć ciasto i dowolnie udekorować. Ja zrobiłam polewę z białej czekolady, kremówki i żelatyny rozpuszczonej w soku z cytryny, ale równie dobrze będzie pasowała ciemna polewa labo lukier.

Polewa z żelatyną:

100 g białej czekolady
200 g śmietanki 30%
1 czubata łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 50 ml wody (u mnie 25 ml wody, 25 ml soku z cytryny)
Żelatynę zalać mieszanką wod... Składniki: ( na blachę o wym. 20x30 cm )

Ciasto:

5 jajek
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
10 łyżek drobnego cukru do wypieków
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:

80 dag sera ricotta
280 g cukru
miąższ z 1/2 laski wanilii
2 łyżki drobno pokrojonej gorzkiej czekolady
2 łyżki rodzynek
2 łyżki orzechów pistacjowych
2 łyżki moreli
otarta skórka z pomarańczy
ponadto:

400 ml śmietanki 30%
1 i 1/2 łyżki cukru pudru
2 usztywniacze do śmietany (śmietan-fixy)
16 łyżek białego rumu
Sposób wykonania:

Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier dobrze rozbity kolejno wbijać po 1 żółtku. Do masy jajecznej dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach - krótko, tylko do połączenia składników. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę jajeczną, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 30-40 minut w temp. 170C do tzw. suchego patyczka. Gotowy biszkopt wystudzić.

Przygotować masę serową: Rodzynki i morele zalać rumem. Cukier zagotować z 200 ml wody i wanilią. Gotować przez 10 minut. Odstawić na pół godziny. Orzechy podprażyć na suchej patelni i nieco posiekać.

Ciepły syrop cukrowy wymieszać z ricottą (Stopniowo wlewać do sera i mieszać. Najlepiej dużą trzepaczką rózgową) Owoce odsączyć z rumu. Morele drobno pokroić. Rodzynki, czekoladę, orzechy, morele i skórkę z pomarańczy dodać do masy serowej. Wymieszać.

Biszkopt przekroić na pół. Pierwszy blat ciasta nasączyć połową rumu pozostałego z moczenia owoców. Rozsmarować 2/3 masy serowej. Przykryć drugim blatem ciasta. Nasączyć pozostałym rumem. Ciasto posmarować resztą kremu. Wstawić na 3 godziny do lodówki.

Wyjąć z lodówki. Dobrze schłodzoną śmietankę wraz z cukrem i usztywniaczami ubić na sztywno. Wyłożyć na masę serową. Dowolnie udekorować.

Najlepiej smakuje następnego dnia, kolejnego i jeszcze kolejnego także...;)

Smacznego :) schab kresowy ciasto malakoff
Przypnij Polub Komentuj
  6706

Ciasto "Lion", bez pieczenia.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
NImFpa
DJStar
Dagura
sweetangel12
elizka663
bangelika4
arisasata
mala_czarna007
da_rijka

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry