Więcej zszywek z tablicy

Pyszności

Bułeczki ze szpinakiem i pieczarką.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Malinowe kostki <3
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Kawa bananowa *.*
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Tarta z malinami i bezą!!
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Nalewka z czarnej porzeczki.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Ciasto z czarną porzeczką *.*
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Milkshake jagodowy <3
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Tort czekoladowy z mango.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Domowe orzechy w karmelu.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Dżem truskawkowo-bananowy !!!
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Pyszne drożdżówki!
Przepis po kliknięciu na zdjęcie
Pycha!
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Bananowe ciasto bez pieczenia *.*
Czekoladowe ciasto z brzoskwiniami!
Brokuł jak z McDonald's.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Sernik z owocami i białą czekoladą *.*
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Koktajl z banana i nutelli. Pycha!
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Smoothie z nutellą!
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Kotlety ryżowe.
przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Mniam!
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Koktajl Truskawkowy. Pycha!
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Lekki sernik z truskawkami <3 
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Pyszny i zimny! Chłodnik na botwince. Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Szparagi w cieście francuskim. Pycha!
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Szybkie ciasto z truskawkami na kefirze, przepis po kliknięciu na zdjęcie :)
Szybkie ciasto z truskawkami na kefirze, przepis po kliknięciu na zdjęcie! :)

Więcej zszywek ze źródła

zjemto.blox.pl

Składniki:

spód

160 g herbatników
3 łyżki nutelli (pełne)
warstwa jogurtowa:

740 ml jogurtu naturalnego
160 g serka danio
5 łyżek cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2 płaskie łyżki żelatyny
mus malinowy:

400g malin mrożonych
2 galaretki malinowe

Sposób wykonania:

Herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać z nutellą. Masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy o śr 18 cm. Dobrze ugnieść i wyrównać. Wstawić do lodówki.

Maliny rozmrozić i zmiksować blenderem.. Galaretki rozpuścić w 500ml gorącej wody. Połączyć z malinami, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

Jogurt, serek danio, cukier i sok z cytryny wymieszać. Żelatynę dobrze rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Lekko przestudzić.

Do żelatyny dodać 2 łyżki masy jogurtowej i energicznie wymieszać.( gdyby pojawiły się grudki, wstawić do mikrofali, podgrzać i jeszcze raz wymieszać). Połączyć z pozostałą miesznką jogurtowo-serową. Mieszać mikserem ok. 1 minuty.

Połowę masy wylać na przygotowany spód. Wstawić do lodówki. Kiedy wierzch będzie lekko zastygnięty, wylać połowę musu malinowego. Wstawić do lodówki, kiedy lekko zastygnie, wylać resztę masy jogurtowej. Na koniec znów mus malinowy. Składniki:

spód

220 g herbatników pełnoziarnistych w czekoladzie
40 g miękkiego masła
ponadto

3 banany
ok. 400 g kajmaku z puszki
1 łyżeczka soku z cytryny
250 g śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
kakao 

Sposób wykonania:

Herbatniki, wraz z masłem zmiksować blenderem. Mieszanką herbatnikową wyłożyć dno tortownicy o śr. 22 cm. Wstawić na chwilę do lodówki, by lekko stężała. Łatwiej będzie rozsmarować kajmak.

Masę kajmakową rozsmarować na ciasteczkowym spodzie.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do serka dodawać stopniowo ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszać.

Banany obrać. 2 pokroić w plastry i lekko skropić sokiem z cytryny. Ułożyć na masie kajmakowej. Pozostałego banana pokroić w kostkę i wymieszać ze śmietaną. Wszystko wyłożyć na banany. Wstawić do lodówki na godzinę. Przed podaniem oprószyć kakao. Składniki:

150 ml mleka
50 ml zaparzonej i przestudzonej kawy
kostki lodu
1 łyżeczka cukru ( opcjonalnie )

Wykonanie:
Do wysokiego naczynia wrzucić kostki lodu ( co najmniej do połowy wysokości ). Wsypać cukier i wlać mleko. Aby pozostały ładne warstwy, bardzo delikatnie i powoli wlać kawę.

Przed wypiciem całość zamieszać. Składniki:

500 ml śmietanki 30
2 usztywniacze do śmietany (śmietan-fixy)
2 łyżki cukru pudru
ok. 20 bez

frużelina jagodowa

25o g mrożonych jagód
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki żelatyny

Sposób wykonania:

Przygotować frużelinę (powinna być nieco gęściejsza od normalnej). Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Owoce umieścić w niewielkim garnuszku, zasypać cukrem i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Dodać sok z cytryny i mąkę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. Całość zagotować. Do owoców dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać, do rozpuszczenia żelatyny (nie dopuścić do wrzenia). Frużelinę odstawić do ostygnięcia.

 

Dno tortownicy wyłożyć bezami. Schłodzoną śmietanę wraz z cukrem i usztywniaczami ubić na sztywno. Połowę wyłożyć na bezy. Nie wyrównywać powierzchni śmietany, niech pozostaną nierówności. Schłodzoną frużelinę (powinna być dosyć gęsta) wyłożyć na śmietanę, a na wierzch pozostałą ubitą śmietanę. Ostatnią warstwę powinny stanowić pokruszone bezy.

Deser schłodzić ok godziny w lodówce. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami i listkami mięty. Składniki:

2 białka
150 g drobnego cukru do wypieków
szczypta soli
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki nutelli w temp. pokojowej

Sposób wykonania:

Białka z odrobiną soli ubić na sztywno. Stopniowo, po 1 łyżce dodawać cukier. Miksować, aż cukier będzie całkowicie rozpuszczony, a piana gładka, sztywna i błyszcząca. Na koniec, cały czas miksując dodać mąkę i sok z cytryny. Do gotowej masy dodać nutellę i bardzo delikatnie zamieszać, tylko kilka razy, aby pozostały wyraźne nutellowe smugi. Tak przygotowaną masę umieścić w rękawie cukierniczym.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać bezy. Suszyć w piekarniku ok 80 minut w temp. 120 C.

Czas i temperatura pieczenia tak naprawdę zależy od tego jakie bezy chcecie osiągnąć, czy mają być ciągnące w środku, czy mają być dłużej przechowywane, a w związku z tym dobrze wysuszone. Ja jestem zwolennikiem suszenia dłużej a w niższej temperaturze np. 120-140 minut w temp. 90C. Suszone w niższej temperaturze mają też jaśniejszy kolor.

Bezy przechowywać w temperaturze pokojowej. Składniki:

3 gałki lodów waniliowych
1 filiżanka mocnej kawy
20 ml likieru amaretto

Sposób wykonania:

Gałki lodów umieścić w szklance. Zalać gorącą kawą i likierem. Odczekać chwilę, by lody nieco się rozpuściły. Składniki:

1 banan
2 jajka
odrobina ziarenek wanilii
ponadto:

2 łyżki jogurtu naturalnego
kilka borówek
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować (najlepiej blenderem, ja użyłam kubełkowy). Mieszankę wylać na rozgrzaną patelnię lekko nasmarowaną tłuszczem (ja nawilżam ręcznik papierowy olejem i przecierem nim patelnię). Zmniejszyć ogień i smażyć omlet z obu stron na złoty kolor. Lekko ostudzony posmarować jogurtem naturalnym i ułożyć świeże owoce. Zwinąć jak naleśnik i przekroić na pół. Składniki: 

220 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
4 łyżki likieru gruszkowego (lub innego owocowego, w oryginalnym przepisie likier Marsala, a u mnie chorwacki Kruškovac)
500 g malin (u mnie mrożone)
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
pół opakowania podłużnych biszkoptów
4 łyżki soku pomarańczowego
2 łyżki cukru
Wykonanie:

  Maliny zasypać cukrem, wrzucić do rondelka i zagotować. Świeże podgrzewać trochę dłużej do momentu aż puszczą soki. Dolać sok pomarańczowy, zamieszać i odstawić do wystygnięcia.

 Do serka mascarpone dodać 2 łyżki likieru i wymieszać. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder i cukier waniliowy. Część ubitej śmietany wymieszać z serkiem, następnie dodać resztę i połączyć.

 Przygotować naczynie na deser. Dno pokryć mieszanką malinową, wyłożyć biszkopty, znów polać malinami i przykryć przygotowaną śmietaną. Układać kilka warstw. Nie należy oszczędzać na miksturze malinowej ze względu na biszkopty, które powinny nią dobrze nasiąknąć. Wstawić do schłodzenia i gotowe! :) Składniki:

frużelina:

250 g malin mrożonych
1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody
1/2 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
krem:

250g serka mascarpone
120 ml śmietany kremówki
2 łyżki likieru amaretto
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 łyżki cukru pudru
Wykonanie: Usmażyć nieco grubsze naleśniki według tego przepisu.

Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody. Wystudzić. Wszystkie składniki na masę zmiksować, do uzyskania gęstego kremu, nie za długo, by masy nie zwarzyć.

Maliny zasypać cukrem i podgrzewać do jego rozpuszczenia. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać i podgrzać.

Rozpuszczoną żelatynę wlać do owoców. Dobrze wymieszać, by nie powstały grudki. Odstawić do ostudzenia i zgęstnienia.

Naleśniki smarować sporą ilością kremu, zwinąć w rulon. Obficie polać frużeliną.
Przypnij Polub Komentuj
  4201

Ciasto "Lion", bez pieczenia.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
NImFpa
DJStar
Dagura
sweetangel12
elizka663
bangelika4
arisasata

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry