Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Pyszności

Ciasto Biały Lion - przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Racuchy na serku homogenizowanym, mniam!
Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
Chlebek bananowy, pyszny i zdrowy!
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Pikantne bułeczki *.*
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Czekoladowe naleśniki z nutellą i owocami. Pycha!

Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
Ciasto, które samo się robi!!

Przepis po kliknięciu na zdjęcie
Banoffee na biszkopcie <3
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Zapiekanka Gyros.
Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
Zebra - bardzo proste i efektowne ciasto.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Marlenka - pyszne ciasto kajmakowe. Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Mazurek kokosowy. Przepis po kliknięciu na zdjęcie :)
Sernik marmurkowy, z kawą i Nutellą. Pycha!
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Babka migdałowa z mandarynkami, mniam! :) Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Chałwowiec -bez pieczenia. Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Tarta francuska <3
Przepis po kliknięciu na zdjęcie
Malinowy sernik z serków homogenizowanych.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Chrupiące chipsy z cukinii.Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Ekspresowa rolada.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Kurczak z pomidorami i mozarellą.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Kostka hiszpańska.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Szpinak, kurczak, suszone pomidory...Pycha!
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Kolorowy tort dal malucha :)
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Zapiekanka bolońska.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Ciastko z płynna czekoladą *.* Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Pączki czekoladowe z Nutellą.
Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
Czekoladowy Napoleon.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.

Więcej zszywek ze źródła

zjemto.blox.pl

Snickers na herbatnikach

Składniki:

->masa:
1 litr mleka;
1 szklanka mąki pszennej;
1 łyżka mąki ziemniaczanej;
1 budyń waniliowy bez cukru;
1 jajko;
1/2 szklanki cukru;
1 cukier wanilinowy;
220 g masła;

-> ponadto:
1 puszka masy kajmakowej ( polecam z Gostynia );
180 g herbatników typu Petit Beurre;
180 g herbatników kakaowych;
1 szklanka orzechów włoskich.

Sposób wykonania:
Dwie i pół szklanki mleka i masło umieścić w garnuszku. Do pozostałego mleka dodać obie mąki, jajko, budyń cukier, cukier wanilinowy i dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Mleko z masłem zagotować. Do gotującego wlewać powoli przygotowaną mieszankę, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Tak przygotowany budyń odstawić na chwilkę, by lekko przestygł.

Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę kakaowych herbatników. Budyń podzielić na 3 części, jedną z nich rozsmarować na ciastkach. Na budyniu ułożyć warstwę maślanych herbatników, a na nich drugą część masy budyniowej i herbatniki kakaowe. Ostatnią część budyniu wyłożyć na ciemne ciastka i przykryć jasnymi.

Puszkę masy kajmakowej umieścić na chwilę w ciepłej wodzie ( będzie się łatwiej rozsmarowywać ). Masę wyłożyć na wierzch ciasta, rozsmarować i leciutko posolić. Orzechy umieścić na suchej patelni i podprażyć. Posiekać i obsypać nimi wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.

Smacznego :) Ciasto Biały Lion - przepis po kliknięciu na zdjęcie. Czekoladowy Napoleon - przepis po kliknięciu na fotkę Wiśniowa panienka Marlenka

Składniki:

ciasto

120 g masła
600 g mąki pszennej
3 łyżki miodu
220 g cukru pudru
3/4 łyżki sody oczyszczonej
1 łyżka octu
2 jajka
masa

1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
500 ml mleka
1 puszka masy kajmakowej (polecam z Gostynia)
250g masła w temperaturze pokojowej

 





 

Sposób wykonania:

Przygotować ciasto:

Masło rozpuścić w garnuszku z grubym dnem, dodać cukier i miód. Podgrzewając mieszać, do rozpuszczenia i połączenia składników. Powinna powstać gładka, jednolita masa.

Sodę zalać octem i wymieszać. Wlać do garnka. Masa zacznie pachnieć, zmieniać kolor i konsystencję. Jeszcze chwilę ogrzewać, aż masa zmieni kolor na pomarańczowo-brązowy.

Garnek zdjąć z ognia i odstawić na 6-7 minut. Od czasu do czasu zamieszać masę.

Do nieco przestygniętej masy dodawać po jednym jajku energicznie mieszając. Masa jeszcze ściemnieje.

Do tak przygotowanej masy stopniowo dodawać mąkę (do mieszania użyłam drewnianej łyżki). Kiedy ciasto będzie już bardzo gęste wyłożyć je na stolnicę, dosypać pozostałą mąkę i zagnieść. Ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą część ułożyć na papierze do pieczenia i cienko rozwałkować, mniej więcej na wielkość standardowej blaszki (24x32 cm). Placki piec w temp. 180C ok 5-7minut

Po wyjęciu placki można ładnie przyciąć, by wszystkie były równe, a pozostałe brzegi zachować do dekoracji ciasta.

Przygotować masę:

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Przykryć i wystudzić.

Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać kajmak, a następnie wystudzony budyń.

Jeśli lubicie dodatek alkoholu w ciastach, na koniec można dodać do masy  50 ml whisky lub innego mocnego alkoholu.

Tak przygotowaną masą smarować każdy placek ciasta. Ostatnia warstwą powinna być masa.

Ciasto pozostawić na godzinę w temperaturze pokojowej, a następnie wstawić do lodówki na 10 godzin (im dłużej tym lepiej, ciasto najlepiej smakuje po 1-2 dniach).

Wierzch ciasta udekorować okruchami ciasta, siekanymi orzechami i czekoladą.

Smacznego :) Racuchy na serku homogenizowanym
Racuszki, którym trudno się oprzeć -

puszyste, delikatne, z wyczuwalnym smakiem waniliowego serka.

Wystarczy oprószyć cukrem pudrem i rozkoszować się znakomitym podwieczorkiem,

albo polać gęstym sosem truskawkowym i urządzić prawdziwą ucztę dla podniebienia.

 



 

Składniki: (8-10 sztuk racuszków)

220 g serka homogenizowanego waniliowego (1 serek danio XXL)
2 duże jajka
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
sos truskawkowy

250 g truskawek
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 





Sposób wykonania:

Jajka wymieszać z serkiem. Dodać mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Wszystko ponownie dobrze wymieszać lub zmiksować. Masa powinna być dosyć gęsta.

Na patelni rozgrzać tłuszcz (olej lub olej z masłem). Łyżką nakładać ciasto i smażyć na średnim ogniu (ok.1,5 minuty z każdej strony).

Usmażone racuszki układać na ręcznikach papierowych, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Chwilę studzić. Podawać z cukrem pudrem lub sosem truskawkowym.

Sos truskawkowy

Truskawki rozgnieść widelcem. Dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Makę wymieszać z sokiem z cytryny, dodać do truskawek i zagotować. Sos odstawić z ognia i wystudzić. Racuchy na serku homogenizowanym, mniam!
Przepis po kliknięciu w zdjęcie. chlebek bananowy Chlebek bananowy, pyszny i zdrowy!
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Obserwuj profil
zjemto

zjemto

Dodane 13.07 o 10:17 z

zjemto.blox.pl

Przypnij Polub Komentuj
  9192

Ciasto "Lion", bez pieczenia.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
NImFpa
DJStar
Dagura
sweetangel12
elizka663
bangelika4
arisasata
mala_czarna007
da_rijka

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry