Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Kuchnia

Jak zrobić najprostsze domowe lody?
2 jogurty greckie po 400 ml po 1,75 zł/szt 2 śmietany 18% po 400 ml po 1,65 zł/szt / w Biedronce lub Lidlu / 1/2 szkl cukru pudru 0,50 zł 1/2 szk cukru zwykłego 0,50 zł 1/2 szkl gorącej wody lub mleka 4 czubate łyżki żelatyny ok. 2 zł ( jak ktoś lubi mocno ściśle to 5 łyżek ) 3-4 łyżki kakao śmietanę można zastąpić jogurtami czy innymi mlecznymi produktami rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie jogurty, śmietany wymieszać mikserem z cukrami, dodać lekko przestudzoną żelatynę, podzielić na dwie części, a do jednej z nich dodać kakao, następnie obie masy wlać do tortownicy lub innej formy, po 2-3 godzinach można podawać :)
Kurczak z miodem i musztardą zatopiony w płatkach kukurydzianych...Pychota!
Składniki: -3-4 piersi z kurczaka, -300g gęstego jogurtu, typu bałkańskiego, -2 łyżki musztardy, -2 łyżki miodu, -szczypta soli, -2 1/2 szklanki płatków kukurydzianych, -oliwa. Kurczaka potnijcie w grubsze paski. W misce wymieszajcie ze sobą jogurt, musztardę, miód i sól. Obtoczcie każdy kawałek kurczaka w sosie i włóżcie do woreczka foliowego i wstawcie do lodówki na min. 20 min. W drugim worku pokruszcie płatki kukurydziane. Rozgrzejcie piekarnik do 180'C. Każdy kawałek kurczaka w sosie wrzućcie do worka z płatkami, potrząśnijcie, żeby dobrze się nimi pokrył. Tak przygotowane mięso ułóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skropcie oliwą. Wstawcie do piekarnika na 20-25 min. Smacznego!
TRUFLE
Śledzie w jogurcie
Szaszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką
Składniki, 2 porcje:
• 1 pojedyncza pierś kurczaka (użyłam zagrodowego)
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 1/2 czerwonej świeżej papryki
• 1/2 ananasa
• oliwa, cząstki cytryny lub limonki
• przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki tymianku, 1/3 łyżeczki chili w proszku, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki (lub słodkiej)
• potrzebne też będą: niezbyt grube patyczki na szaszłyki oraz patelnia grillowa lub zwykła większa patelnia

Przygotowanie:  Piersi kurczaka pokroić w niedużą kostkę (ok. 1 cm), włożyć do miski, doprawić startym czosnkiem, natką pietruszki oraz wszystkimi przyprawami, dodać łyżkę oliwy i wymieszać.
    Ananasa pokroić na plastry, obkroić skórę, wyciąć środek, miąższ pokroić w kosteczkę takiej samej wielkości jak kurczak. Podobnie pokroić paprykę.
    Składniki nadziewać na patyczki i układać na tacce, następnie skropić łyżką oliwy, doprawić solą. Odstawić na pół godziny, w międzyczasie szaszłyki 2-3 razy obrócić.
    Dobrze rozgrzać patelnię grillową, ułożyć szaszłyki i grillować w sumie przez ok. 10 minut, w międzyczasie obracając. Podawać z cząstką cytryny lub limonki.
Koktajl borówkowy

Składniki: 
- 1 banan
- 2 kubki borówek 
- 3 brzoskwinie
- 2 szklanki mleka kokosowego 
- 1 łyżka miodu
- 1 1/2 szklanki lodu
Koktail z kiwi
Składniki:
2  kiwi
200 g jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu
lód

Sposób przygotowania:

 

Kiwi obierz  i zmiksuj.
Puree z kiwi odcedź przez sitko tak aby pozostał tylko sam zielony sok w miseczce (resztę można śmiało zjeść:).
Dodaj jogurt i miód – wszystko razem zmiksuj.
* Jeżeli nie masz czasu wrzuć wszystkie składniki razem i dobrze zmiksuj.

* Latem proponuje dodać świeżą mięte i kostki lodu.
SMOOTHIE Z MANGO I ANANASEM

na 2 porcje:
2 mango
1/2 ananasa
1 banan
1/2 limonki 
6 łyżek gęstego jogurtu greckiego
1 łyżeczka miodu
skórka z limonki do dekoracji
Usuwamy skórkę z banana, kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w zamrażarce na kilka godzin. Obieramy mango, kroimy na mniejsze kawałki. Obieramy i kroimy w kostkę ananasa. Wyciskamy sok z połowy limonki. Wszystkie owoce przekładamy do blendera, dodajemy jogurt i miód i wszytsko miksujemy na gładką masę. Podajemy ze słomkami, ozdobione skórka z limonki.
Do środka dałam zmiksowany arbuz z truskawkami :) Pyszneee :)
Koktajl szpinakowo-jabłkowy
Ten koktajl dostarcza wszystkich mikro- i makroelementów w jednym solidnym zastrzyku. Szybko Cię obudzi, a pity regularnie sprzyja promiennemu wyglądowi.
Składniki:
świeży szpinak baby (2-3 szklanki),
kiełki lucerny i rzeżuchy (1/2 szklanki),
sok z jednej cytryny, 6 daktyli,
1 łyżka miodu,
1 jabłko,
wiórki kokosowe (1/3 szklanki),
1/2 szklanki wody.
smoothie <3

- 1 szklanka mrożonych malin
- 1 szklanka mrozonego mango
-1 szklanka mleka lub 
- 1,5 szklanki soku pomarańczowego


zmiksować maliny i mleko w blenderze przelać do 2 szklanek wypełniajac je do połowy. Następnie zmiksować mango i sok pomarańczowy i wlać do tych samych szklanek.
frozen
frozen
frozen
frozen2
frozen1
frozen
otrębowe ''ORZESZKI'' czyli chrupanie bez większych wyrzutów sumienia :)
autor przepisu Viola


Otrębowe orzeszki





100 g zmiksowanych otrąb owsianych
2 jajka
1 łyżka jogurtu 0% tłuszczu
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne ( możesz użyć dowolnej przyprawy)
sól

Wszystkie składniki do jednej miski, wymieszać, doprawić pieprzem cayenne oraz solą. Odstawić na 30 min. Po tym czasie formujemy małe kuleczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia bądź specjanej siatce, którą gorąco polecam.

Otrębowe orzeszki


Pieczemy ok.20 min w 200°C  we wcześniej nagrzanym piekarniku. Od czasu do czasu wzruszamy blachą by otrębowe ''orzeszki'' równomiernie się przyrumieniły.


Otrębowe orzeszki
Sos karmelowy z wanilią lub sola morską :

Najlepszy przepis na sos karmelowy z solą morską lub z wanilią, w zależności jak lubicie :-). Niezastąpiony do ulubionych deserów: lodów, gofrów, serników, babeczek lub kremów tortowych. Choć nie można go przygotować w wersji 'light' warto mieć niewielki zapas w lodówce, kiedy najdzie nas ochota na słodki deser.. Sos z poniższego przepisu ma idealną konsystencję, jest gęsty w sam raz, piękną złotokarmelową wstażką udekoruje Wasze desery :-).

Sos karmelowy:

220 g cukru (1 szklanka)
1/4 szklanki wody
1 łyżka golden syrupu*
50 g masła
180 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
duża szczypta soli morskiej lub 1 łyżeczka pasty z wanilii
W małym garnuszku z grubszym dnem umieścić cukier, golden syrup i wodę. Wymieszać.

Ustawić moc palnika na najwyższą (kuchenka elektryczna) lub prawie najwyższą (kuchenka gazowa). Garnuszek umieścić na palniku. W garnuszku umieścić termometr cukierniczy i gotować (nie mieszając ani razu, nawet nie dotykając karmelu!) do momentu uzyskania na nim temperatury 170ºC (około 12 - 15 minut). Kolor karmelu powinien być bursztynowo - złoty. Uwaga: przekroczenie temperatury o nawet 5ºC może spowodować spalenie się karmelu i jego gorzki smak.

Garnuszek zdjąć z palnika. Dodać masło i śmietanę kremówkę, wymieszać do rozpuszczenia (uwaga - reakcja będzie bardzo gwałtowna). Wrócić na palnik i pogotować na małej mocy palnika przez około 1 minutę, mieszając. Zdjąć z palnika.  Dodać sól morską lub wanilię, wymieszać drewnianą łyżką. Wystudzić.

Przelać do słoiczka i włożyć lodówki. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Wyjąć z lodówki na 1 godzinę przez użyciem.

* Golden syrup można zrobić z domowego przepisu. Nie jest on jednak konieczny przy produkcji karmelu, można go pominąć. Jego zadanie polega na zapobieganiu krystalizacji (scukrzeniu) karmelu - postępując jednak ściśle wedle powyższego przepisu nie trzeba się o to martwić.

Z przepisu otrzymacie około 350 ml sosu karmelowego.

Smacznego :-).

Sos karmelowy

Sos karmelowy

Sos karmelowy

Sos karmelowy

Sos karmelowy

Sos karmelowy

Do przygotowania karmelu używam termometru cukierniczego. Używam go praktycznie od początku mojej małej cukierniczej przygody :-). Daje mi pewność, że uzyskam za każdym razem nie tylko bezbłędny sos karmelowy, ale również pyszną:

tartę czekoladowo - karmelową, 

nugat,

marshmallows, 

bezę włoską i makaroniki na jej bazie,

wiele deserów np. ptasią piankę z malinami lub ciepłe lody.

Na Moich Wypiekach ...
Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
Rurki z kremem II
chrustowe rurki z bitą śmietaną
Pietruszkowe kotleciki z dorsza
Burgery rybne
Mini tortille z kurczakiem - szybka i pyszna przekąska!

Więcej zszywek ze źródła

www.latestfood.com

Misiaki, szukałam szukałam i znalazłam! Mam przepis:
*500g mąki
*90ml oliwy z oliwek
*200ml wytrawnego białego wina
*2 szczypty soli
--farsz--
*350g szpinaku
*350g sera rikotty
*jajko
*100g parmezanu
*sól
*pieprz
*bułka tarta/okruszki chleba
piec 30 minut w 180 stopniach C :)Smacznego! chlebek grapefruitowy 
składniki 
Do chleba: 
2 3/4 szklanki mąki pszennej 
1/4 szklanki cukru 
2 1/4 łyżeczki suchych drożdży 
1/2 łyżeczki soli 
1/3 szklanki mleka 
1/4 kostki masła 
2 jajka 
1/4 szklanki zimnej wody 

Do nadzienia: 

1 szklanka cukru białego 
skórka z 1 grejpfruta 
1/4 szklanki stopionego masła 

Do glazury: 

Sok z jednego grejpfruta 
1 1/2 szklanki cukru pudru 150 g serka /np.mascarpone/ składniki
do ciasta

500 g mąki
90 ml oliwy z oliwek extra virgin
200 ml ciepłego białego wina wytrawnego
2 łyżeczki soli

do farszu
350 g gotowanego szpinaku
350 g sera ricotta
1 jajko
100 g startego sera Parmigiano Reggiano i Grana
sól
pieprz
bułka tarta szpinak Szpinak Pie ciasto szpinakowe <33
Przypnij Polub Komentuj
  12323

ciasto szpinakowe

, aby dodać komentarz.

Gunia1415

Gunia1415

Może ktoś wie jaki to przepis??? Bo bardzo apetycznie wygląda :D

25.11 o 20:01    | 
ZszywkaPL

ZszywkaPL

Gunia1415, udało się nam przetłumaczyć z angielskiego: składniki do ciasta: 500 g mąki, 90 ml oliwy z oliwek extra virgin, 200 ml ciepłego białego wina wytrawnego, 2 łyżeczki soli. Do farszu: 350 g gotowanego szpinaku, 350 g sera ricotta, 1 jajko, 100 g startego sera Parmigiano Reggiano i Grana, sól, pieprz, bułka tarta.

26.11 o 19:04   3  |  1
pascha888

pascha888

Po przepis zapraszam do mnie na blog :) http://piekarniknaemigracji.blogspot.nl/2013/06/rustykalny-torcik-ze-szpinakiem.html

29.11 o 12:00   4  | 
Aneczka859

Aneczka859

ja też mam go u siebie

7.12 o 9:26    | 
Aneczka859

Aneczka859

Biorąc pod uwagę ze są tam drożdże, mąka pszenna oliwa sól cukier ... do super dietetycznych nie należy :)

10.12 o 18:53    | 
lilianne

lilianne

na pewno jest to bardziej dietetyczne od wszelkich ciast kruchych ;)

17.12 o 15:20    | 
Gabi1233

Gabi1233

Aneczka859 tam nie ma drożdży i cukru

19.01 o 17:44    | 
Gabi1233

Gabi1233

mega zarąbiście wyglada i robi wrażenie na gościach

19.01 o 17:45    | 
nataliszka

nataliszka

z czym mozna jesc takie pierozki???

9.02 o 19:16    | 
Gabi1233

Gabi1233

same, znakomicie smakują również na zimno

4.05 o 0:43    | 
anick315

anick315

u mnie zrobiło wielkie wejście.....goście zachwyceni....robiłam też z mięskiem i kapustką i grzybkami

21.06 o 17:06    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
smerchetka
angelika901
Czarna_95
kuderek1983
doma96jlb
removed-asia32b
monikaurban91
Berenikaa
Martikazz
nelbar
ReblFleur
malenstvoo
edyta_mazur
yoona
Niunia_84
KASIA1978
ZszywkaPL
marcia030717
LadysInRed
madzia198816
kisielmniam
duupera
Luluu
becia_puszek
Nika89
patryszjia
kz
AnetaL
katjushhhna
wiiiera
Casai
do_squats_girl007
Moszona

oraz 86 innych użytkowników

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry