Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Kuchnia

Domowa Pizza Hawajska - Składniki:

Ciasto: (na ok. 3 spody)
25 g świeżych drożdży
1,5 szklanki ciepłej wody
550 g mąki pszennej (3,5 szklanki)
łyżka oleju
łyżka cukru
łyżeczka soli

sos pomidorowy
sól, oregano

ok. 100 g cienko pokrojonej szynki
ok. 150 g ananasów z puszki
ok. 200 g żółtego sera (lub mozzarelli)

Domowa Pizza Hawajska - Przepis - Słodka StronaDomowa Pizza Hawajska - Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml ciepłej (nie wrzącej, ani nie bardzo gorącej) wody wraz z cukrem i kopiatą łyżką mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.

Po tym czasie do powstałego rozczynu wsypujemy przesianą mąkę oraz sól i olej.
Ciasto dobrze wyrabiamy, przekładamy do oprószonej mąką miski, smarujemy górę olejem i odkładamy z powrotem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1,5 godziny).
Prosty przepis na pyszną przekąskę.(tak dla ścisłości to zwykłe ciasto na spód pizzy)
Podsmaż kiełbaskę, potem dodaj cebulkę, zalej pomidorami z puszki i wodą wrzuć makaron wymieszaj przykryj i gotuj na małym ogniu aż makaron zmięknie, na końcu zetrzyj sera przykryj i jeszcze chwilę potrzymaj na palniku ale wyłącz. super smakuje! polecam!
przepis po kliknieciu
PIZZERYNKI Z SZYNKĄ, PIECZARKAMI I OLIWKAMI 
PRZEPIS:
SKŁADNIKI (10 sztuk):

1,5 szkl. mąki
3/4 szkl. ciepłego mleka
1 opakowane drożdży instant
1 szczypta soli
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka przyprawy do pizzy (lub wg uznania)

ulubione dodatki (u mnie szynka, pieczarki, oliwki, czerwona cebula, ser mozzarella)

 

SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY:

2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 - 2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, cukier
1 łyżka ziół prowansalskich
ok. 1/2 szkl. mleka
 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Wszystkie składniki wyrobić na gładkie, sprężyste ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. W tym czasie przygotować sos. W rondelku rozgrzać oliwę. Dodać zioła i czosnek, chwilę razem smażyć. Dodać koncentrat i odrobinę wody, dokładnie wymieszać. Dodać tyle mleka, by uzyskać niezbyt gęsty, aksamitny sos. Całość doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.

Ciasto na pizzę rozwałkować, szklanką wykrawać krążki, lekko je rozciągnąć. Każdy posmarować porcją sosu, obłożyć ulubionymi dodatkami. Pizzerynki ułożyć na blasze. Piec w temp. 200st.C, aż brzegi ciasta się zrumienią (ok. 8 - 10minut).
Smacznego!!
składniki : 
-ciasto francuskie ,
-sos pomidorowy ,
-salami ,
-ser ,
-kawałki papryki , 
- można do tego dodać pieczarki .
Szpinak, kurczak, suszone pomidory...Pycha!
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Pieczone pierogi drożdżowe ze szpinakiem i mięsem mielonym
Pieczone pierogi drożdżowe ze szpinakiem i mięsem mielonym
Pieczone pierogi drożdżowe ze szpinakiem i mięsem mielonym
Flaczki z boczniaka
Jajeczny omlet jako wrap
Chrupki z ciecierzycy
Chrupki z ciecierzycy
Chrupki z ciecierzycy
kulki owsiano-kokosowe
Zapiekanka Gyros.
Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
Ciasto Paradiso


Spód:

200g herbatników
100g orzechów włoskich
200g masła w temperaturze pokojowej
6 łyżek miodu

Krem kokosowy:

100g kwaśnej śmietany 18%
120g cukru pudru
400g mleka kokosowego (1 puszka)
4 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie)
6-7 łyżeczek żelatyny
400g śmietanki kremówki
50g kokosu

Galaretka kawowa:

350g słodzonego mleka skondensowanego
150g mleka
1 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
2 łyżeczki żelatyny

Dno tortownicy o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Orzechy posiekać, herbatniki pokruszyć lub zmielić tak, aby pozostały niewielkie kawałki. Oba składniki wymieszać. Dodać masło pokrojone w kostkę oraz miód i dobrze wymieszać, aby dokładnie rozprowadzić wszystkie składniki. Uzyskaną masę przełożyć do tortownicy, równomiernie rozłożyć i nieco docisnąć. Wstawić do lodówki.

Żelatynę przełożyć do miseczki i zalać niewielką ilością zimnej wody. Odstawić do napęcznienia.
Kwaśną śmietanę zmiksować z cukrem pudrem. Dodać mleko kokosowe oraz likier kokosowy i ponownie dobrze wymieszać. Kremówkę ubić ze śmietan-fixem.
Napęczniałą żelatynę przełożyć do garnuszka, dodać 2 łyżki wody i podgrzewać na wolnym ogniu aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Nie gotować! Do żelatyny powoli dodać najpierw kilka łyżek masy z mlekiem kokosowym przez cały czas mieszając, potem dolać większość masy i dobrze wymieszać. Przelać z powrotem do misy, wymieszać, dodać kokos i jeszcze raz wymieszać. Do masy dodać ubitą kremówkę w trzech częściach, delikatnie mieszając po każdej dokładce.
Krem przełożyć na herbatnikowy spód, wyrównać i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Masa powinna do tej pory stężeć na tyle, aby można było wylać na nią galaretkę.

Przygotować galaretkę. Żelatynę przełożyć do miseczki i zalać niewielką ilością zimnej wody. Zostawić do napęcznienia. Mleko skondensowane wymieszać z mlekiem i kawą. Napęczniałą żelatynę przełożyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę wody i podgrzewać aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Nie gotować! Do żelatyny dodać powoli kilka łyżek mleka kawowego dobrze mieszając, następnie dolać resztę i dobrze wymieszać. Galaretkę od razu delikatnie wylać na masę kokosową i wstawić do lodówki na min. 4 godziny.
Banalnie prosty przepis na niskokaloryczne lody (bezglutenowe i bezmleczne). Smaczne, pożywne, bez barwników i bez konserwantów,  idealne dla osób na diecie bezglutenowej i bezmlecznej oraz odchudzającej.
MELONIADA

Składniki:

arbuz, bez skóry i odpestkowany (w takiej ilości, jaka Wam się zmieści do miksera)
-kilka listków mięty           -lemoniada

Arbuza zmiksować na puree z listkami mięty. Przelać do dzbanka i dobrze schłodzić.Podawać nalewając na wierzch lemoniadę
Czekolada plastyczna – zrób to sam
Jak zrobić kolorowe posypki z cukru
JADALNY BROKAT Zmieszać 1/4 szklanki cukru z 1/2 łyżeczki barwnika spożywczego. Rozsypać na papierze do pieczenia, piec przez 10 min z temperaturze ok.180(dokładnie 176)
LODY WANILIOWE Z KREMU CUSTARD
DESER BEZOWY Z JEŻYNAMI
Lekki serniczek na zimno z jogurtem i puree truskawkowym na spodzie z musli

Więcej zszywek ze źródła

www.latestfood.com

Misiaki, szukałam szukałam i znalazłam! Mam przepis:
*500g mąki
*90ml oliwy z oliwek
*200ml wytrawnego białego wina
*2 szczypty soli
--farsz--
*350g szpinaku
*350g sera rikotty
*jajko
*100g parmezanu
*sól
*pieprz
*bułka tarta/okruszki chleba
piec 30 minut w 180 stopniach C :)Smacznego! chlebek grapefruitowy 
składniki 
Do chleba: 
2 3/4 szklanki mąki pszennej 
1/4 szklanki cukru 
2 1/4 łyżeczki suchych drożdży 
1/2 łyżeczki soli 
1/3 szklanki mleka 
1/4 kostki masła 
2 jajka 
1/4 szklanki zimnej wody 

Do nadzienia: 

1 szklanka cukru białego 
skórka z 1 grejpfruta 
1/4 szklanki stopionego masła 

Do glazury: 

Sok z jednego grejpfruta 
1 1/2 szklanki cukru pudru 150 g serka /np.mascarpone/ składniki
do ciasta

500 g mąki
90 ml oliwy z oliwek extra virgin
200 ml ciepłego białego wina wytrawnego
2 łyżeczki soli

do farszu
350 g gotowanego szpinaku
350 g sera ricotta
1 jajko
100 g startego sera Parmigiano Reggiano i Grana
sól
pieprz
bułka tarta szpinak Szpinak Pie ciasto szpinakowe <33
Obserwuj profil
kozojda

kozojda

Dodane 22.11 o 23:18 z

www.latestfood.com

Przypnij Polub Komentuj
  13838

ciasto szpinakowe

, aby dodać komentarz.

Gunia1415

Gunia1415

Może ktoś wie jaki to przepis??? Bo bardzo apetycznie wygląda :D

25.11 o 20:01    | 
ZszywkaPL

ZszywkaPL

Gunia1415, udało się nam przetłumaczyć z angielskiego: składniki do ciasta: 500 g mąki, 90 ml oliwy z oliwek extra virgin, 200 ml ciepłego białego wina wytrawnego, 2 łyżeczki soli. Do farszu: 350 g gotowanego szpinaku, 350 g sera ricotta, 1 jajko, 100 g startego sera Parmigiano Reggiano i Grana, sól, pieprz, bułka tarta.

26.11 o 19:04   3  |  1
pascha888

pascha888

Po przepis zapraszam do mnie na blog :) http://piekarniknaemigracji.blogspot.nl/2013/06/rustykalny-torcik-ze-szpinakiem.html

29.11 o 12:00   4  | 
Aneczka859

Aneczka859

ja też mam go u siebie

7.12 o 9:26    | 
Aneczka859

Aneczka859

Biorąc pod uwagę ze są tam drożdże, mąka pszenna oliwa sól cukier ... do super dietetycznych nie należy :)

10.12 o 18:53    | 
lilianne

lilianne

na pewno jest to bardziej dietetyczne od wszelkich ciast kruchych ;)

17.12 o 15:20    | 
Gabi1233

Gabi1233

Aneczka859 tam nie ma drożdży i cukru

19.01 o 17:44    | 
Gabi1233

Gabi1233

mega zarąbiście wyglada i robi wrażenie na gościach

19.01 o 17:45    | 
nataliszka

nataliszka

z czym mozna jesc takie pierozki???

9.02 o 19:16    | 
Gabi1233

Gabi1233

same, znakomicie smakują również na zimno

4.05 o 0:43    | 
anick315

anick315

u mnie zrobiło wielkie wejście.....goście zachwyceni....robiłam też z mięskiem i kapustką i grzybkami

21.06 o 17:06    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
smerchetka
angelika901
Czarna_95
kuderek1983
doma96jlb
removed-asia32b
monikaurban91
Berenikaa
Martikazz
nelbar
ReblFleur
malenstvoo
edyta_mazur
yoona
Niunia_84
KASIA1978
ZszywkaPL
marcia030717
LadysInRed
madzia198816
kisielmniam
duupera
Luluu
becia_puszek
Nika89
patryszjia
kz
AnetaL
katjushhhna
wiiiera
Casai
do_squats_girl007
Moszona

oraz 85 innych użytkowników

Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry