Więcej zszywek z tablicy

Kuchnia

:) ekstra Sernik Raffaello na zimno :)

Składniki:

Spód:
• 100 g wafelków kokosowych w białej czekoladzie typu princessa

Masa kokosowa:
• 250 g serka mascarpone
• 1 i 1/2 szklanki (225 g) cukru pudru
• 2 puszki mleka kokosowego (2 x 400 ml)
• 250 g twarogu sernikowego lub jogurtu greckiego
• 200 g białej czekolady
• 4 łyżki likieru amaretto
• 6 łyżek likieru kokosowego (np. domowego)
• 2 i 1/2 łyżki żelatyny + 3 łyżki wody




Dekoracja:
• około 50 g wiórków kokosowych
• opcjonalnie: gotowe pralinki kokosowe, obrane migdały


Przygotowanie:

Wafelki pokruszyć i wyłożyć równą warstwą na spód tortownicy o średnicy 24-25 cm, nie trzeba uklepywać.
Serek mascarpone ubić z cukrem pudrem (około 1-2 minuty, do podwojenia objętości), jeśli nie mamy miksera możemy użyć trzepaczki lub rózgi. Teraz kolejno będziemy dodawać resztę składników za każdym razem mieszając trzepaczką.
Dodać twaróg i używając trzepaczki energicznie mieszać aż masa będzie jednolita, dodać mleko kokosowe i powtórzyć połączenie składników za pomocą trzepaczki.
Czekoladę roztopić i stopniowo, po łyżce, dodawać do niej masę kokosową (w ten sposób dodać około 6-7 łyżek masy kokosowej), wraz z każdą dodaną łyżką mieszać czekoladę trzepaczką. Dopiero taką zahartowaną czekoladę dodać do reszty masy i wymieszać trzepaczką.
Dodać likiery a następnie żelatynę: najpierw namoczyć żelatynę w zimnej wodzie (10 minut), najlepiej w metalowym garnuszku, później na małym ogniu podgrzewać mieszając aż żelatyna całkowicie się ro...
SERNIK Z OREO
500g mielonego twarogu na serniki,
250g mascarpone,
150g słodzonego mleka skondensowanego,
2 łyżki cukru pudru,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
3 białka jaj (można dać zamiast nich 2 całe jajka),
2-3 łyżki stopionego masła,
ok. 150g ciasteczek Oreo

dodatkowo do dekoracji:
ok. 100g ciasteczek Oreo,
bita śmietana

Dno tortownicy o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia (na dno tortownicy położyć krążek papieru do pieczenia o większej średnicy, nałożyć obręcz i zacisnąć, by papier wystawał poza tortownicę).
Z części ciastek zeskrobać biały krem. Odważyć ok. 80g herbatników bez kremu i zmielić je w blenderze. Wymieszać je ze stopionym masłem, przesypać do tortownicy i docisnąć do dna.
Do miski włożyć twaróg, mascarpone, mleko skondensowane, cukier puder i cukier wanilinowy. Zmiksować krótko, aby składniki się połączyły. Miksując, dodawać po jednym białku, a później mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodać 6-7 pokruszonych ciastek Oreo i wymieszać ciasto łyżką. Przelać je do tortownicy i wyrównać powierzchnię.
Piec w 150 stopniach przez ok. 1 godzinę, aż wbity patyczek będzie czysty po wyjęciu.
Sernik ostudzić, a następnie schłodzić kilka godzin w lodówce (najlepiej włożyć go tam na całą noc).
Przed podaniem boki można udekorować zmielonymi ciasteczkami (bez kremu), a wierzch bitą śmietaną i kilkoma pokruszonymi Oreo.
masa cukrowa- przepis
fajny pomysł :d
Ptasie mleczko najprostsze
SKŁADNIKI:
• 5 białek (jajka średniej wielkości)
• 300 g cukru pudru
• szczypta soli
• 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, z cykorii lub zbożowej
• 1 łyżka wody

KROK PO KROKU:
1. Białka przelewam do miski, lekko solę i ubijam na sztywna pianę. Dodaję po kolei łyżką przesiany cukier puder i ubijam nadal do czasu aż białka będą sztywne i lśniące.
2. W miseczce rozpuszczam kawę w 1 lub 2 łyżkach wody. Dodaję do ubitych białek. I delikatnie mieszam łyżką. Zależy mi na smugach a nie równomiernym wymieszaniu masy.
3. Na blaszkę wyściełaną papierem przekładam łyżka bezy. Wstawiam je do piekarnika nagrzanego do 140-150 stopni i piekę przez około godzinę. Z wierzchu muszą być twarde. Jeśli potrzeba im więcej czasu, spokojnie dosuszam je w piekarniku.
Pyszna zapiekanka....
Przepis:
1 brokuł
* pół kilo dowolnej szynki ( w jendym kawałku)
* 2 jajka
* starty ser żółty
* sól, ew. przyprawy

Brokuły umyć i lekko podgotować aby były jeszcze twarde. Szynkę pokroić w kostkę.
Na dno naczynia ( wysmarowane margaryną) wyłożyć brokuły następnie dodać szynkę. Jaja wymieszać. Na koniec starty ser i do piekarnika na 20 minut
Prosta dekoracja
Likier Czekoladnica 
Składniki:
• 2 puszki mleka słodzonego
• 2 gorzkie czeko...
Ciasto
300 g mąki pszennej
90 ml ciepłej wody
szczypta soli
10 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy
Farsz
100 g sera feta
100 g liści szpinaku
5 listków mięty
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
pieprz
Wykonanie
Drożdże rozpuszczamy z łyżką mąki w kilku łyżkach ciepłej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż zaczną pracować. Następnie dosypujemy pozostałą mąkę, sól, dolewamy wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Miskę natłuszczamy oliwą i przekładamy do niej ciasto, pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Oczyszczone liście szpinaku gotujemy przez chwilę w odrobinie wody. Na osobnej patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki cebulę i czosnek. Dodajemy do podgotowanego szpinaku, doprawiamy pieprzem i listkami mięty (jest to bardzo istotny składnik, nadaje daniu niesamowity smak).
Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie i dzielimy na sześć porcji. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 12 cm x 18 cm, na połowę każdego prostokąta nakładamy szpinak i posypujemy rozdrobnioną fetą. Składamy ciasto w pół i zlepiamy brzegi. Patelnię lekko naoliwiamy i smażymy każdy chlebek po około 2 minuty z każdej strony. Podajemy z sosem jogurtowym.
detoks
owocowy gril :D
ciasto filo
Składniki:

400 g mąki pszennej
6 g soli
330 ml wody, podgrzanej do 50ºC
30 ml oliwy z oliwek
skrobia ziemniaczana do podsypywania
Mikserem wymieszać mąkę, sól i wodę. Jak składniki zaczną się łączyć, wlać oliwę, nadal miksując. Miksować około 3 - 4 minut, aż ciasto się połączy, będzie miękkie, delikatnie klejące i będzie prawie odchodziło od brzegów miski.

 	Ciasto filo (phyllo pastry)
Wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną skrobią ziemniaczaną, uformować w kulę. Kulę podzielić na mniejsze kawałki, około 60 g każdy, również uformować je w kulki. Ułożyć je na blaszce oprószonej skrobią, w odległości kilku centymetrów od siebie. Przykryć je folią lub ręczniczkiem i pozostawić w chłodnym pomieszczeniu (14 - 16ºC) na 2 godziny (koniecznie).

 	Ciasto filo (phyllo pastry)
Delikatnie oprószyć mąką stolnicę. Jeden kawałek ciasta filo położyć na środku. Rozwałkować go na koło o średnicy 14 - 16 cm (ja rozwałkowuję trochę bardziej). Od tego momentu - kładziemy dłonie pod ciasto i rozciągamy je ostrożnie grzbietami dłoni, uważając by nie popękało. Ważne, by pod spodem podsypywać skrobią. Ciasto jest gotowe, gdy ma grubość około 0,5 mm, czyli jest tak cienkie, że można przez nie przeczytać gazetę ...

 	Ciasto filo (phyllo pastry)
Jak płat ciasta jest gotowy, należy go przykryć delikatnie wilgotnym ręczniczkiem lub folią by nie wysychał. Następnie tym sposobem przygotować kolejne płaty ciasta, układać je na sobie po posypaniu wcześniejszego płata skrobią, na końcu przykry...
kwiatek
KOLOROWY SERNIK NA ZIMNO
Tort , ozdoby
Tort , ozdoby
Chrupiące ciasteczka owsiane. Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
Dżem truskawkowo-bananowy !!!
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
-1/2 szklanki mąki kukurydzianej, -1/2 szklanki mąki tortowej, -1 łyżka ostrej musztardy, -1 jajko, -szczypta soli, -łyżeczka cukru, -łyżeczka proszku do pieczenia, -1/2 szklanki mleka, -6 grubych parówek, -olej do głębokiego smażenia (ok 3 szklanki). Wymieszać osiem pierwszych składników. Ma powstać dość gęste ciasto. Zagrzać olej w rondelku. Każdą parówkę nadziać na patyczek, maczać w cieście, a następnie smażyć w oleju na złotobrązowy kolor.
Kopiec z truskawkami. Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
Granita z arbuza
Pyszny i zimny! Chłodnik na botwince. Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Koktajl "Wiosenny detoks".
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Lody FIT z mango i banana.
Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
Mniam!
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.

Więcej zszywek ze źródła

www.latestfood.com

Misiaki, szukałam szukałam i znalazłam! Mam przepis:
*500g mąki
*90ml oliwy z oliwek
*200ml wytrawnego białego wina
*2 szczypty soli
--farsz--
*350g szpinaku
*350g sera rikotty
*jajko
*100g parmezanu
*sól
*pieprz
*bułka tarta/okruszki chleba
piec 30 minut w 180 stopniach C :)Smacznego! chlebek grapefruitowy 
składniki 
Do chleba: 
2 3/4 szklanki mąki pszennej 
1/4 szklanki cukru 
2 1/4 łyżeczki suchych drożdży 
1/2 łyżeczki soli 
1/3 szklanki mleka 
1/4 kostki masła 
2 jajka 
1/4 szklanki zimnej wody 

Do nadzienia: 

1 szklanka cukru białego 
skórka z 1 grejpfruta 
1/4 szklanki stopionego masła 

Do glazury: 

Sok z jednego grejpfruta 
1 1/2 szklanki cukru pudru 150 g serka /np.mascarpone/ składniki
do ciasta

500 g mąki
90 ml oliwy z oliwek extra virgin
200 ml ciepłego białego wina wytrawnego
2 łyżeczki soli

do farszu
350 g gotowanego szpinaku
350 g sera ricotta
1 jajko
100 g startego sera Parmigiano Reggiano i Grana
sól
pieprz
bułka tarta szpinak Szpinak Pie ciasto szpinakowe <33
Przypnij Polub Komentuj
  10909

ciasto szpinakowe

, aby dodać komentarz.

Gunia1415

Gunia1415

Może ktoś wie jaki to przepis??? Bo bardzo apetycznie wygląda :D

25.11 o 20:01    | 
ZszywkaPL

ZszywkaPL

Gunia1415, udało się nam przetłumaczyć z angielskiego: składniki do ciasta: 500 g mąki, 90 ml oliwy z oliwek extra virgin, 200 ml ciepłego białego wina wytrawnego, 2 łyżeczki soli. Do farszu: 350 g gotowanego szpinaku, 350 g sera ricotta, 1 jajko, 100 g startego sera Parmigiano Reggiano i Grana, sól, pieprz, bułka tarta.

26.11 o 19:04   3  |  1
pascha888

pascha888

Po przepis zapraszam do mnie na blog :) http://piekarniknaemigracji.blogspot.nl/2013/06/rustykalny-torcik-ze-szpinakiem.html

29.11 o 12:00   4  | 
Aneczka859

Aneczka859

ja też mam go u siebie

7.12 o 9:26    | 
Aneczka859

Aneczka859

Biorąc pod uwagę ze są tam drożdże, mąka pszenna oliwa sól cukier ... do super dietetycznych nie należy :)

10.12 o 18:53    | 
lilianne

lilianne

na pewno jest to bardziej dietetyczne od wszelkich ciast kruchych ;)

17.12 o 15:20    | 
Gabi1233

Gabi1233

Aneczka859 tam nie ma drożdży i cukru

19.01 o 17:44    | 
Gabi1233

Gabi1233

mega zarąbiście wyglada i robi wrażenie na gościach

19.01 o 17:45    | 
nataliszka

nataliszka

z czym mozna jesc takie pierozki???

9.02 o 19:16    | 
Gabi1233

Gabi1233

same, znakomicie smakują również na zimno

4.05 o 0:43    | 
anick315

anick315

u mnie zrobiło wielkie wejście.....goście zachwyceni....robiłam też z mięskiem i kapustką i grzybkami

21.06 o 17:06    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
smerchetka
angelika901
Czarna_95
kuderek1983
doma96jlb
asia32b
monikaurban91
Berenikaa
Martikazz
nelbar
ReblFleur
malenstvoo
edyta_mazur
yoona
Niunia_84
KASIA1978
ZszywkaPL
marcia030717
LadysInRed
madzia198816
kisielmniam
duupera
Luluu
becia_puszek
Nika89
patryszjia
kz
AnetaL
katjushhhna
wiiiera
Casai
do_squats_girl007
Moszona

oraz 84 innych użytkowników

Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry