Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Kuchnia

ts tser
Murzynek królewski!
Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
Pomysł na dekoracje ciastek. Więcej - KLIK
tort
Przepis na kurczaka w marynacie jogurtowej.  Składniki na marynatę: jogurt, posiekany szczypiorek, sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka mielona.
fudge
choinki
dfsa
Składniki:
800g cukru pudru
100g glukozy (w proszku lub w płynie; ja daję w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70ml wody
ewentualnie aromat migdałowy, waniliowy, cytrynowy lub pomarańczowy

Sposób przygotowania:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje podgrzać ją razem z glukozą, ciągle mieszając, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. (Należy uważać, aby płyn się nie zagotował. Jeśli się zagotuje, wyrzucić i zacząć od początku).
Gdy płyn przestygnie (ale nie całkowicie) dodawać po trochu cukru pudru, ciągle mieszając. (Może nie będzie konieczne dodanie całego cukru. Trzeba wyczuć moment, kiedy masa będzie odpowiednia. Dużo zależy od jakości cukru pudru). Można dodać parę kropelek aromatu, według uznania. Masę wyrabiać, aż będzie miała konsystencję plasteliny. (Masa na początku zagniatania strasznie się klei. To normalne, należy dalej zagniatać. Można pomóc sobie posypując ręce cukrem pudrem i zagniatając opuszkami palców).
Masę rozwałkować na blacie posmarowanym delikatnie olejem lub posypanym delikatnie mąką ziemniaczaną lub cukrem pudrem. (Osobiście preferuję smarowanie olejem. Jeśli masą chcemy obłożyć ciasto, należy rozwałkować ją na dużej powierzchni, dużo większej niż ciasto, aby masy na pewno starczyło na jego obłożenie).
Orzechowa pychotka *.*
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Papryka z kuskusem - obiad FIT.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
...
super :D goście jedzacy szklanki ^^
Przepis na sernik latte macchiato to na pewno propozycja dla miłośników kawy a zarazem serników na zimno. Przypomina swym ułożeniem kawę latte
Mini serniczki na zimno z karmelem, dla zszywki krok po kroku
LIKIER BANANOWY

Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a na dodatek nie trzeba czekać na jego 
spożycie, można pić od razu. Niezastąpiony dodatek do lodów i deserów. Polecam 
bardzo. Likier bananowy możecie przechowywać w lodówce do 2 tygodni, dlatego 
jeśli nie planujecie dużego zużycia przygotujcie go z połowy podanych proporcji. 

4 banany 
3 krople ekstraktu waniliowego (można pominąć) 
4 żółtka 
szklanka cukru 
400 ml skondensowanego mleka ( niesłodzonego) 
0,5 l wódki 

Banany obieramy i miksujemy na gładką masę. Żółtka z cukrem ubijamy na 
puch.Dodajemy banany i ekstrakt waniliowy. Dolewamy mleko i dokładnie 
mieszamy. Następnie bardzo powoli ciągle mieszając dodajemy wódkę ( musicie 
uważać, aby się nie zważyło). Likier bananowy możecie przecedzić przez gęste 
sito, lub gazę a następnie rozlać do butelek. Smacznego!
Lody chałwowe. Mniam!
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
snikers bez pieczenia
Składniki masa : 1 szklanka mąki kukurydzianej, 1 szklanka cukru pudru, 5 szklanek mleka, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, szczypta soli, 1 puszka masy krówkowej orzechowej, 150g czekolady gorzkiej.

Składniki polewa : 100g czekolady mlecznej, 6 łyżek śmietany kremówki, 1/2 puszki masy krówkowej orzechowej, 4 batoniki snickers.

Dodatkowe składniki : 2 duże opakowania herbatników.

Przygotowanie : Do garnka wlej 4 szklanki mleka i doprowadź do wrzenia. Resztę mleka przelej do rondelka. Dodaj ekstrakt waniliowy, cukier, mąkę i sól. Wymieszaj składniki i wlej lekkim strumieniem do gotującego się mleka. Gotuj chwilę aż masa zgęstnieje cały czas mieszając. Podziel masę na 2 części. Do jednej wsyp połamaną czekoladę na kawałki i wymieszaj składniki. Do drugiej części wrzuć masę krówkową i połącz składniki. 

Przygotowanie polewa krówkowa : Podgrzej masę krówkową aż będzie miała gęstą konsystencje.

Przygotowanie polewa czekoladowa : Do garnuszka wlej śmietaną i pogrzej. Wrzuć połamaną czekoladę i wymieszaj składniki.

Przygotowanie ciasta : Keksówkę wyłóż folią. Dno formy wyłóż herbatnikami i posmaruj czekoladową masę. Przykryj kolejną wartę herbatników i posmaruj masą orzechową. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników (masy). Ciasto polej masą krówkową, następnie masą czekoladową i posyp pokrojonymi batonikami. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc.
lody
4 kubki mroźonych truskawek 
3 łyżki miodu
1 łyżka świeżego soku z cytryny
1/2 kubka jogurtu naturalnego
Pomysł na stefanka bez pieczenia...Genialnie prosty, szybki i pyszny przepis!
Genialnie prosty, szybki i pyszny przepis. ok. 36 herbatników (na blaszkę 21 x 28 cm), litr mleka, szklanka kaszy manny, 3/4 kostki masła, 2 łyżki kakao, 3/4 szklanki cukru, kilka kropli aromatu waniliowego lub śmietankowego, ok. 120 g czekolady na polewę. Połowę herbatników ułożyć na dnie blachy. Mleko, masło, cukier, kakao podgrzewać, mieszając aż tłuszcz i cukier się rozpuszczą. Dosypać powoli kaszę, energicznie mieszając, by nie powstały kluski. Gotować na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać kilka kropli aromatu, dokładnie wymieszać i gorącą masę wylać na ciastka, wyrównać i wyłożyć pozostałe herbatniki (warto je obciążyć by dobrze zespoiły się z masą). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, udekorować ciasto. Przed podaniem schłodzić, najlepiej przez całą noc.
Karmel w mniej niż 10 minut wg Gordona Ramseya...
120 g cukru, 200 g śmietanki 30%, 1/2 łyżeczki soli. Cukier wsypujemy na suchą patelnię i potrząsamy nią tak, aby pokrył całą jej powierzchnie w miarę równą warstwą. Stawiamy patelnie na średnim ogniu i czekamy, aż cukier zacznie się karmelizować. Trwa to ok. 2-3 minut. Ważne jest, żeby karmelizującego się cukru nie mieszać. Pozwalamy mu się całkowicie stopić i uzyskać ciemny, bursztynowy kolor. Gdy cały cukier będzie już płynny dodajemy ok. 1/3 kremówki i dokładnie mieszamy, aż się połączy. Następnie dodajemy resztę i gotujemy 1-2 minuty, karmel będzie nadal dość rzadki, ale po wystygnięciu mocno zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sól, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
domowe lody owocowe
Ciasto Kubanka :)
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
:) ekstra Sernik Raffaello na zimno :)

Składniki:

Spód:
• 100 g wafelków kokosowych w białej czekoladzie typu princessa

Masa kokosowa:
• 250 g serka mascarpone
• 1 i 1/2 szklanki (225 g) cukru pudru
• 2 puszki mleka kokosowego (2 x 400 ml)
• 250 g twarogu sernikowego lub jogurtu greckiego
• 200 g białej czekolady
• 4 łyżki likieru amaretto
• 6 łyżek likieru kokosowego (np. domowego)
• 2 i 1/2 łyżki żelatyny + 3 łyżki wody




Dekoracja:
• około 50 g wiórków kokosowych
• opcjonalnie: gotowe pralinki kokosowe, obrane migdały


Przygotowanie:

Wafelki pokruszyć i wyłożyć równą warstwą na spód tortownicy o średnicy 24-25 cm, nie trzeba uklepywać.
Serek mascarpone ubić z cukrem pudrem (około 1-2 minuty, do podwojenia objętości), jeśli nie mamy miksera możemy użyć trzepaczki lub rózgi. Teraz kolejno będziemy dodawać resztę składników za każdym razem mieszając trzepaczką.
Dodać twaróg i używając trzepaczki energicznie mieszać aż masa będzie jednolita, dodać mleko kokosowe i powtórzyć połączenie składników za pomocą trzepaczki.
Czekoladę roztopić i stopniowo, po łyżce, dodawać do niej masę kokosową (w ten sposób dodać około 6-7 łyżek masy kokosowej), wraz z każdą dodaną łyżką mieszać czekoladę trzepaczką. Dopiero taką zahartowaną czekoladę dodać do reszty masy i wymieszać trzepaczką.
Dodać likiery a następnie żelatynę: najpierw namoczyć żelatynę w zimnej wodzie (10 minut), najlepiej w metalowym garnuszku, później na małym ogniu podgrzewać mieszając aż żelatyna całkowicie się ro...
SERNIK Z OREO
500g mielonego twarogu na serniki,
250g mascarpone,
150g słodzonego mleka skondensowanego,
2 łyżki cukru pudru,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
3 białka jaj (można dać zamiast nich 2 całe jajka),
2-3 łyżki stopionego masła,
ok. 150g ciasteczek Oreo

dodatkowo do dekoracji:
ok. 100g ciasteczek Oreo,
bita śmietana

Dno tortownicy o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia (na dno tortownicy położyć krążek papieru do pieczenia o większej średnicy, nałożyć obręcz i zacisnąć, by papier wystawał poza tortownicę).
Z części ciastek zeskrobać biały krem. Odważyć ok. 80g herbatników bez kremu i zmielić je w blenderze. Wymieszać je ze stopionym masłem, przesypać do tortownicy i docisnąć do dna.
Do miski włożyć twaróg, mascarpone, mleko skondensowane, cukier puder i cukier wanilinowy. Zmiksować krótko, aby składniki się połączyły. Miksując, dodawać po jednym białku, a później mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodać 6-7 pokruszonych ciastek Oreo i wymieszać ciasto łyżką. Przelać je do tortownicy i wyrównać powierzchnię.
Piec w 150 stopniach przez ok. 1 godzinę, aż wbity patyczek będzie czysty po wyjęciu.
Sernik ostudzić, a następnie schłodzić kilka godzin w lodówce (najlepiej włożyć go tam na całą noc).
Przed podaniem boki można udekorować zmielonymi ciasteczkami (bez kremu), a wierzch bitą śmietaną i kilkoma pokruszonymi Oreo.

Więcej zszywek ze źródła

www.latestfood.com

Misiaki, szukałam szukałam i znalazłam! Mam przepis:
*500g mąki
*90ml oliwy z oliwek
*200ml wytrawnego białego wina
*2 szczypty soli
--farsz--
*350g szpinaku
*350g sera rikotty
*jajko
*100g parmezanu
*sól
*pieprz
*bułka tarta/okruszki chleba
piec 30 minut w 180 stopniach C :)Smacznego! chlebek grapefruitowy 
składniki 
Do chleba: 
2 3/4 szklanki mąki pszennej 
1/4 szklanki cukru 
2 1/4 łyżeczki suchych drożdży 
1/2 łyżeczki soli 
1/3 szklanki mleka 
1/4 kostki masła 
2 jajka 
1/4 szklanki zimnej wody 

Do nadzienia: 

1 szklanka cukru białego 
skórka z 1 grejpfruta 
1/4 szklanki stopionego masła 

Do glazury: 

Sok z jednego grejpfruta 
1 1/2 szklanki cukru pudru 150 g serka /np.mascarpone/ składniki
do ciasta

500 g mąki
90 ml oliwy z oliwek extra virgin
200 ml ciepłego białego wina wytrawnego
2 łyżeczki soli

do farszu
350 g gotowanego szpinaku
350 g sera ricotta
1 jajko
100 g startego sera Parmigiano Reggiano i Grana
sól
pieprz
bułka tarta szpinak Szpinak Pie ciasto szpinakowe <33
Przypnij Polub Komentuj
  11681

ciasto szpinakowe

, aby dodać komentarz.

Gunia1415

Gunia1415

Może ktoś wie jaki to przepis??? Bo bardzo apetycznie wygląda :D

25.11 o 20:01    | 
ZszywkaPL

ZszywkaPL

Gunia1415, udało się nam przetłumaczyć z angielskiego: składniki do ciasta: 500 g mąki, 90 ml oliwy z oliwek extra virgin, 200 ml ciepłego białego wina wytrawnego, 2 łyżeczki soli. Do farszu: 350 g gotowanego szpinaku, 350 g sera ricotta, 1 jajko, 100 g startego sera Parmigiano Reggiano i Grana, sól, pieprz, bułka tarta.

26.11 o 19:04   3  |  1
pascha888

pascha888

Po przepis zapraszam do mnie na blog :) http://piekarniknaemigracji.blogspot.nl/2013/06/rustykalny-torcik-ze-szpinakiem.html

29.11 o 12:00   4  | 
Aneczka859

Aneczka859

ja też mam go u siebie

7.12 o 9:26    | 
Aneczka859

Aneczka859

Biorąc pod uwagę ze są tam drożdże, mąka pszenna oliwa sól cukier ... do super dietetycznych nie należy :)

10.12 o 18:53    | 
lilianne

lilianne

na pewno jest to bardziej dietetyczne od wszelkich ciast kruchych ;)

17.12 o 15:20    | 
Gabi1233

Gabi1233

Aneczka859 tam nie ma drożdży i cukru

19.01 o 17:44    | 
Gabi1233

Gabi1233

mega zarąbiście wyglada i robi wrażenie na gościach

19.01 o 17:45    | 
nataliszka

nataliszka

z czym mozna jesc takie pierozki???

9.02 o 19:16    | 
Gabi1233

Gabi1233

same, znakomicie smakują również na zimno

4.05 o 0:43    | 
anick315

anick315

u mnie zrobiło wielkie wejście.....goście zachwyceni....robiłam też z mięskiem i kapustką i grzybkami

21.06 o 17:06    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
smerchetka
angelika901
Czarna_95
kuderek1983
doma96jlb
asia32b
monikaurban91
Berenikaa
Martikazz
nelbar
ReblFleur
malenstvoo
edyta_mazur
yoona
Niunia_84
KASIA1978
ZszywkaPL
marcia030717
LadysInRed
madzia198816
kisielmniam
duupera
Luluu
becia_puszek
Nika89
patryszjia
kz
AnetaL
katjushhhna
wiiiera
Casai
do_squats_girl007
Moszona

oraz 85 innych użytkowników

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry