Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Kuchnia

Zajebiste Bułki nadziewane pieczarkami
4 bułki
30 dag pieczarek
pęczek szczypiorku
1 jajko
łyżka ketchupu
starty ser żółty
łyżeczka sera blue cheese
Starte na dużych oczkach pieczarki podsmażamy doprawiając solą i pieprzem.
Dodajemy do nich łyżkę ketchupu, jajko i szczypiorek, mieszamy.
W bułkach wydrążamy dziurki i nadziewamy je pieczarkami.
Posypujemy startym serem i pokruszonym serem blue.
Zapiekamy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Podajemy z ketchupem.
Mus czekoladowo - śmietankowy na herbatnikach

Przepis

Składniki:
500 g serka mascarpone
200 ml śmietanki kremówki
150 g gorzkiej czekolady
ok. 80 g cukru
5 paczek herbatników (ok. 50 herbatników)
3 łyżki mleka
2-3 łyżki likieru amaretto, rumu lub innego, dobrego alkoholu
Serek mascarpone, cukier i śmietankę kremówkę dokładnie ubić na puszystą masę. Dodać alkohol i dokładnie wymieszać.

Spód i boki podłużnej foremki do keksów wyłożyć herbatnikami, docinając je tak, by jak najściślej przylegały. Wyłożyć połowę masy mascarpone i przykryć ją kolejnymi herbatnikami.

Czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić i dodać do reszty masy mascarpone. Ubić do całkowitego połączenia składników i wyłożyć na herbatniki. Przykryć dokładnie resztą herbatników i wstawić do lodówki na około 4 godziny lub lepiej na całą noc.

Po tym czasie deser jest gotowy, wystarczy odwrócić foremkę i wyłożyć go na talerz.

Smacznego!
walentynkowe serduszka - galaretka plus mleko skondensowane, po kilku godzinach w lodówce mamy deser ;)
Malakoff - bez pieczenia.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Ciasto "Wiśniowa panienka"
Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
"Przepis jest prosty - są 3 warstwy - 1rwsza -owocowa - maliny lub jagody rozdrobnione w blenderze lub widelcem (mogę być świeze lub mrozone), 2ga - masa - wg przepisu zrobionego z masy karpatkowej lub budyniowej (do kupienia w każdym sklepie, dodaje się do niej zwykle mleko i masło), 3cia warstwa - podgrzać śmietankę 18% w garnku, gdy będzie gorąca odstawic garnek z ognia i wsypać połamane kawałki gorzkiej czekolady, mieszać az do całkowitego rozpuszczenia czekolady, na końcu dodać do tego łyżkę masła. Deser może składać się z 3 warstw lub 6ciu (jak na zdjęciu). Deser wstawić do lodówki na min godz przed podaniem." Smacznego:)
torcik truskawkowo-śmietankowy na spodzie z nutellą
Lekko słodkie i niebiańsko zdrowe batoniki musli:

Składniki:
2 szklanki płatków owsianych lub orkiszowych, żytnich (tylko nie błyskawiczne)
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki sezamu, słonecznika, pestek dyni, siemienia lnianego
3/4 szklanki posiekanych orzechów (dowolne, ja uwielbiam laskowe)
1 szklanka posiekanych suszonych moreli, daktyli, śliwek, rodzynek
2 białka 
2 łyżki miodu
1/4 szklanki wody
2 łyżki oleju
Rozpuszczony miód zmieszać z wodą i olejem.
Mieszanką polać suche składniki dobrze wymieszane w misce, dodać 2 ubite na lekką, puszystą piankę białka. Wymieszać na jednorodna masę. Rozprowadzić równą warstwą na blasze ok. 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piec ok 30 minut w temperaturze 180 st C. Lekko wystudzone kroić w paski.Smacznego ! ;)
KRUCHY BLOK RYŻOWO-CZEKOLADOWY:

warstwa z białą czekoladą:
- 55 g masła
- 1 łyżka płynnego miodu
- 150 g białej czekolady
- 50 g ryżu preparowanego

warstwa z ciemną czekoladą:
- 55 g masła
- 2 łyżki płynnego miodu
- 125 g gorzkiej czekolady (w oryginale była deserowa)
- 75 g ryżu preparowanego

Przygotować białą warstwę:
roztopić masło, miód i połamaną na kawałki białą czekoladę w blaszanej misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą. Zdjąć z ognia, wsypać ryż i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blachy o wymiarach 20x20 cm. Lekko dociskając wyrównać wierzch.

Przygotować ciemną warstwę:
masło, miód i połamaną czekoladę stopić w blaszanej misce położonej na rondlu z wrzącą wodą. Zdjąć z ognia, wsypać ryż i wymieszać dokładnie tak, żeby wszystkie ziarenka ryżu były pokryte masą czekoladową. Wyłożyć na białą masę i lekko dociskając wyrównać wierzch.

Całość wstawić do lodówki do zastygnięcia. Po schłodzeniu pokroić na kwadratowe kostki o bokach 5x5 cm.
ts tser
Murzynek królewski!
Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
Pomysł na dekoracje ciastek. Więcej - KLIK
tort
Przepis na kurczaka w marynacie jogurtowej.  Składniki na marynatę: jogurt, posiekany szczypiorek, sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka mielona.
fudge
choinki
dfsa
Składniki:
800g cukru pudru
100g glukozy (w proszku lub w płynie; ja daję w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70ml wody
ewentualnie aromat migdałowy, waniliowy, cytrynowy lub pomarańczowy

Sposób przygotowania:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje podgrzać ją razem z glukozą, ciągle mieszając, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. (Należy uważać, aby płyn się nie zagotował. Jeśli się zagotuje, wyrzucić i zacząć od początku).
Gdy płyn przestygnie (ale nie całkowicie) dodawać po trochu cukru pudru, ciągle mieszając. (Może nie będzie konieczne dodanie całego cukru. Trzeba wyczuć moment, kiedy masa będzie odpowiednia. Dużo zależy od jakości cukru pudru). Można dodać parę kropelek aromatu, według uznania. Masę wyrabiać, aż będzie miała konsystencję plasteliny. (Masa na początku zagniatania strasznie się klei. To normalne, należy dalej zagniatać. Można pomóc sobie posypując ręce cukrem pudrem i zagniatając opuszkami palców).
Masę rozwałkować na blacie posmarowanym delikatnie olejem lub posypanym delikatnie mąką ziemniaczaną lub cukrem pudrem. (Osobiście preferuję smarowanie olejem. Jeśli masą chcemy obłożyć ciasto, należy rozwałkować ją na dużej powierzchni, dużo większej niż ciasto, aby masy na pewno starczyło na jego obłożenie).
Orzechowa pychotka *.*
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Papryka z kuskusem - obiad FIT.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
...
super :D goście jedzacy szklanki ^^
Przepis na sernik latte macchiato to na pewno propozycja dla miłośników kawy a zarazem serników na zimno. Przypomina swym ułożeniem kawę latte
Mini serniczki na zimno z karmelem, dla zszywki krok po kroku
LIKIER BANANOWY

Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a na dodatek nie trzeba czekać na jego 
spożycie, można pić od razu. Niezastąpiony dodatek do lodów i deserów. Polecam 
bardzo. Likier bananowy możecie przechowywać w lodówce do 2 tygodni, dlatego 
jeśli nie planujecie dużego zużycia przygotujcie go z połowy podanych proporcji. 

4 banany 
3 krople ekstraktu waniliowego (można pominąć) 
4 żółtka 
szklanka cukru 
400 ml skondensowanego mleka ( niesłodzonego) 
0,5 l wódki 

Banany obieramy i miksujemy na gładką masę. Żółtka z cukrem ubijamy na 
puch.Dodajemy banany i ekstrakt waniliowy. Dolewamy mleko i dokładnie 
mieszamy. Następnie bardzo powoli ciągle mieszając dodajemy wódkę ( musicie 
uważać, aby się nie zważyło). Likier bananowy możecie przecedzić przez gęste 
sito, lub gazę a następnie rozlać do butelek. Smacznego!
Lody chałwowe. Mniam!
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.

Więcej zszywek ze źródła

www.latestfood.com

Misiaki, szukałam szukałam i znalazłam! Mam przepis:
*500g mąki
*90ml oliwy z oliwek
*200ml wytrawnego białego wina
*2 szczypty soli
--farsz--
*350g szpinaku
*350g sera rikotty
*jajko
*100g parmezanu
*sól
*pieprz
*bułka tarta/okruszki chleba
piec 30 minut w 180 stopniach C :)Smacznego! chlebek grapefruitowy 
składniki 
Do chleba: 
2 3/4 szklanki mąki pszennej 
1/4 szklanki cukru 
2 1/4 łyżeczki suchych drożdży 
1/2 łyżeczki soli 
1/3 szklanki mleka 
1/4 kostki masła 
2 jajka 
1/4 szklanki zimnej wody 

Do nadzienia: 

1 szklanka cukru białego 
skórka z 1 grejpfruta 
1/4 szklanki stopionego masła 

Do glazury: 

Sok z jednego grejpfruta 
1 1/2 szklanki cukru pudru 150 g serka /np.mascarpone/ składniki
do ciasta

500 g mąki
90 ml oliwy z oliwek extra virgin
200 ml ciepłego białego wina wytrawnego
2 łyżeczki soli

do farszu
350 g gotowanego szpinaku
350 g sera ricotta
1 jajko
100 g startego sera Parmigiano Reggiano i Grana
sól
pieprz
bułka tarta szpinak Szpinak Pie ciasto szpinakowe <33
Przypnij Polub Komentuj
  11906

ciasto szpinakowe

, aby dodać komentarz.

Gunia1415

Gunia1415

Może ktoś wie jaki to przepis??? Bo bardzo apetycznie wygląda :D

25.11 o 20:01    | 
ZszywkaPL

ZszywkaPL

Gunia1415, udało się nam przetłumaczyć z angielskiego: składniki do ciasta: 500 g mąki, 90 ml oliwy z oliwek extra virgin, 200 ml ciepłego białego wina wytrawnego, 2 łyżeczki soli. Do farszu: 350 g gotowanego szpinaku, 350 g sera ricotta, 1 jajko, 100 g startego sera Parmigiano Reggiano i Grana, sól, pieprz, bułka tarta.

26.11 o 19:04   3  |  1
pascha888

pascha888

Po przepis zapraszam do mnie na blog :) http://piekarniknaemigracji.blogspot.nl/2013/06/rustykalny-torcik-ze-szpinakiem.html

29.11 o 12:00   4  | 
Aneczka859

Aneczka859

ja też mam go u siebie

7.12 o 9:26    | 
Aneczka859

Aneczka859

Biorąc pod uwagę ze są tam drożdże, mąka pszenna oliwa sól cukier ... do super dietetycznych nie należy :)

10.12 o 18:53    | 
lilianne

lilianne

na pewno jest to bardziej dietetyczne od wszelkich ciast kruchych ;)

17.12 o 15:20    | 
Gabi1233

Gabi1233

Aneczka859 tam nie ma drożdży i cukru

19.01 o 17:44    | 
Gabi1233

Gabi1233

mega zarąbiście wyglada i robi wrażenie na gościach

19.01 o 17:45    | 
nataliszka

nataliszka

z czym mozna jesc takie pierozki???

9.02 o 19:16    | 
Gabi1233

Gabi1233

same, znakomicie smakują również na zimno

4.05 o 0:43    | 
anick315

anick315

u mnie zrobiło wielkie wejście.....goście zachwyceni....robiłam też z mięskiem i kapustką i grzybkami

21.06 o 17:06    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
smerchetka
angelika901
Czarna_95
kuderek1983
doma96jlb
removed-asia32b
monikaurban91
Berenikaa
Martikazz
nelbar
ReblFleur
malenstvoo
edyta_mazur
yoona
Niunia_84
KASIA1978
ZszywkaPL
marcia030717
LadysInRed
madzia198816
kisielmniam
duupera
Luluu
becia_puszek
Nika89
patryszjia
kz
AnetaL
katjushhhna
wiiiera
Casai
do_squats_girl007
Moszona

oraz 85 innych użytkowników

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry