Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Obserwuj profil
wiki930

wiki930

Dodane 16.04 o 11:16
 504
CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM CYTRYNOWYM I BEZĄ

Ciasto szpinakowe
4 jajka
1 szklanka cukru
180 ml oleju
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
250 g świeżego szpinaku

Liście szpinaku razem z olejem rozdrabniamy blenderem na gładką masę. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy rozdrobniony szpinak z olejem, a następnie stopniowo dosypujemy obydwa rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i sodą - całość dokładnie mieszamy i przelewamy do formy o wymiarach 25x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. przez około 40-45 minut. Upieczone i wystudzone ciasto przecinamy na dwa blaty.

Pącz do nasączenia ciasta
150 ml nalewki cytrynowej
150 ml ciepłej wody 
2 łyżki cukru

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i nasączamy nimi obydwa szpinakowe blaty. 

Krem cytrynowy
skórka otarta z 9 cytryn
sok wyciśnięty z 9 cytryn
6 jajek 
6 żółtek
480 g cukru
240 g masła
500 g serka mascarpone

W garnku za pomocą trzepaczki roztrzepujemy jajka, żółtka oraz cukier. Garnek stawiamy na małym palniku, dodajemy masło oraz sok wyciśnięty z cytryn i skórkę -  cały czas mieszając podgrzewamy do czasu aż krem zgęstnieje. Gotowy krem przecieramy przez sitko o drobnych oczkach, aby pozbyć się ewentualnych grudek i skórki. W ten oto sposób powstał nam lemon curd. Serek mascarpone miksujemy z 2/3 powstałego kremu cytrynowego. Gotowy krem rozsmarowujemy na jednym szpinakowym blacie i przykładamy go drugim blatem. Pozostałą 1/3 lemon curd - tą bez serka mascarpone - rozsmarowujemy na wierzchnim blacie. Całość wstawiamy do lodówki.

Beza szwajcarska
4 białka
200 g cukru

W kąpieli wodnej przez 2-3 minuty mieszamy białka z cukrem, do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści. Po tym czasie ściągamy miskę z ognia i ubijamy białka mikserem przez około 8 minut aż staną się gęste i błyszczące. Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdy (lub inną) i nakładamy bezę na wierzch ciasta. Ja najpierw pokroiłam ciasto na pożądaną ilość kawałków i dopiero na każdy nich wyciskałam bezę. Następnie bezę delikatnie przypiekamy z wierzchu za pomocą palnika do creme brulee.

CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM CYTRYNOWYM I BEZĄ

Ciasto szpinakowe
4 jajka
1 szklanka cukru
180 ml oleju
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
250 g świeżego szpinaku

Liście szpinaku razem z olejem rozdrabniamy blenderem na gładką masę. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy rozdrobniony szpinak z olejem, a następnie stopniowo dosypujemy obydwa rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i sodą - całość dokładnie mieszamy i przelewamy do formy o wymiarach 25x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. przez około 40-45 minut. Upieczone i wystudzone ciasto przecinamy na dwa blaty.

Pącz do nasączenia ciasta
150 ml nalewki cytrynowej
150 ml ciepłej wody
2 łyżki cukru

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i nasączamy nimi obydwa szpinakowe blaty.

Krem cytrynowy
skórka otarta z 9 cytryn
sok wyciśnięty z 9 cytryn
6 jajek
6 żółtek
480 g cukru
240 g masła
500 g serka mascarpone

W garnku za pomocą trzepaczki roztrzepujemy jajka, żółtka oraz cukier. Garnek stawiamy na małym palniku, dodajemy masło oraz sok wyciśnięty z cytryn i skórkę - cały czas mieszając podgrzewamy do czasu aż krem zgęstnieje. Gotowy krem przecieramy przez sitko o drobnych oczkach, aby pozbyć się ewentualnych grudek i skórki. W ten oto sposób powstał nam lemon curd. Serek mascarpone miksujemy z 2/3 powstałego kremu cytrynowego. Gotowy krem rozsmarowujemy na jednym szpinakowym blacie i przykładamy go drugim blatem. Pozostałą 1/3 lemon curd - tą bez serka mascarpone - rozsmarowujemy na wierzchnim blacie. Całość wstawiamy do lodówki.

Beza szwajcarska
4 białka
200 g cukru

W kąpieli wodnej przez 2-3 minuty mieszamy białka z cukrem, do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści. Po tym czasie ściągamy miskę z ognia i ubijamy białka mikserem przez około 8 minut aż staną się gęste i błyszczące. Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdy (lub inną) i nakładamy bezę na wierzch ciasta. Ja najpierw pokroiłam ciasto na pożądaną ilość kawałków i dopiero na każdy nich wyciskałam bezę. Następnie bezę delikatnie przypiekamy z wierzchu za pomocą palnika do creme brulee.

Pshems

ktos juz robił?

20.04 o 22:14       | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
roksa12
_black_rainbow_
przypadek
Monster123
Lidusia54
monique139
KatBuna
wirczka
Pshems
orbit
Zszywka przypięta na tablicach:

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY