Więcej zszywek z tablicy

Zdrowe odżywianie

Przydatne :)
ciastka robi się bardzo prosto i bez pieczenia :   szklanka płatek, szklanka cukru, kakao i trochę masła 100 g i trochę mleka i to wszystko zagotować, wszystko rozkładamy na papierze i czekamy aż wystygnie i zastygnie
warstwowo układamy:
-pokruszone bezy
-śmietankę ubitą z łyżeczką ekstraktu waniliowego
-zmiksowane kiw
Składniki *2 pomarańcze *2 kiwi *pół cytryny Blendujemy składniki. Mniej odważni dodają miodu lub rozcieńczają smoothie z wodą;)
Dietetyczne naleśniki:

Składniki: (5-6 naleśników)

- 1 szklanka mąki pszennej

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 2 jajka

- 1 ½ szklanki mleka

- 4 łyżki oleju

 

Wszystkie składniki mieszamy w blenderze lub za pomocą trzepaczki do momentu, aż ciasto będzie gładkie (bez grudek).

Na dobrze rozgrzaną, teflonową patelnię wlewamy ciasto, smażymy na złoto z obu stron.

!! Dzięki tamu, że olej został dodany do ciasta nie używamy go  do smażenia. !!
Nic tylko zajadać ;)
..'
Robiłam te kanapki już nie raz - tylko zamiast bazylii daje rucolę, którą uwielbiam :) (można też spróbować ze świeżym szpinakiem, czy zieloną sałatą). I oczywiście nie zapominajcie o ciemnym pieczywie :)
Omlet z bananów Ewy Chodakowskiej.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Healthy School Lunch Ideas!
PYCHA!
pomysł na zdrowy luch
Mmm..
...
Może nie AŻ TAK zdrowe
Jest naprawdę dobre :)
Warzywka zawsze spoko
Ciasteczka czekoladowe
Składniki

1 szklanka mąki pszennej
5 łyżek kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
100 g masła
150 g brązowego cukru
3 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych Kupiec
5 łyżek otrąb owsianych
100 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do temperatury 175°C.  W dużej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon. W osobnej misce utrzeć na krem masło i cukier. Ciągle ucierając dodać jajka. Do masła dodać wcześniej wymieszane suche składniki. Na końcu dodać płatki i otręby owsiane oraz kawałki czekolady. Dokładnie wymieszać.  Łyżką nakładać ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w rozgrzanym piekarniku 8-10 minut.
Crunchella z bananami i musem truskawkowym
Składniki

Crunchella Natural
1 opakowanie crunchelli naturalnej Kupiec
300 g mrożonych truskawek (w sezonie
świeżych)
1 łyżka cukru
5 bananów
sok wyciśnięty z jednej cytryny
świeże liście mięty do dekoracji
Przygotowanie

Truskawki i cukier, ugotować z odrobiną wody, aż truskawki się rozgotują, następnie zmiksować blenderem na gładką masę.

 

Banany obrać i pokroić w plasterki. Skropić sokiem z cytryny i ułożyć na waflach tworząc rozetę. Polać musem, udekorować listkami mięty.
Muffiny śniadaniowe z płatkami jęczmiennymi
Składniki

1 szklanka płatków jęczmiennych firmy Kupiec
pół szklanki cukru trzcinowego
pół szklanki oleju roślinnego
pół szklanki jogurtu naturalnego
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
1 szklanka mąki
Przygotowanie

 

Jajka ubijać z olejem, cukrem i jogurtem. Mąkę wymieszać z proszkiem i płatkami, dodać do mokrych składników i mieszać tylko tyle, aby składniki się połączyły. Formę na muffiny (12 dołków) nasmarować masłem lub wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Wierzch można posypać płatkami jęczmiennymi KUPIEC. Piec w 190 st. C. Przez 25 minut, studzić na kratce kuchennej.
Wielozbożowe pancakes z otrębami na maślance:

Składniki

szklanka mieszanych otrębów firmy Kupiec (żytnich, owsianych i pszennych)
szklanka maślanki
szklanka mąki
2 jajka, lekko ubite
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
Przygotowanie

 

Jajka wymieszać z maślanką, dodać wszystkie suche składniki i wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu (jeśli używamy patelni z powłoką nieprzywierającą najlepiej pominąć olej) i nakładać porcje ciasta, ok 2 łyżek stołowych na jeden pancake. Smażyć, aż na cieście pojawią się bąbelki, odwrócić placki i dosmażać ok minuty. Podawać z miodem.
Pomysł na zdrowy lunch (:
Obserwuj użytkownika
Ula2850

Ula2850

Dodane 16.09 o 15:41
Przypnij Polub Komentuj
  170
Crunchella z bananami i musem truskawkowym
Składniki

Crunchella Natural
1 opakowanie crunchelli naturalnej Kupiec
300 g mrożonych truskawek (w sezonie
świeżych)
1 łyżka cukru
5 bananów
sok wyciśnięty z jednej cytryny
świeże liście mięty do dekoracji
Przygotowanie

Truskawki i cukier, ugotować z odrobiną wody, aż truskawki się rozgotują, następnie zmiksować blenderem na gładką masę.

 

Banany obrać i pokroić w plasterki. Skropić sokiem z cytryny i ułożyć na waflach tworząc rozetę. Polać musem, udekorować listkami mięty.

Crunchella z bananami i musem truskawkowym
Składniki

Crunchella Natural
1 opakowanie crunchelli naturalnej Kupiec
300 g mrożonych truskawek (w sezonie
świeżych)
1 łyżka cukru
5 bananów
sok wyciśnięty z jednej cytryny
świeże liście mięty do dekoracji
Przygotowanie

Truskawki i cukier, ugotować z odrobiną wody, aż truskawki się rozgotują, następnie zmiksować blenderem na gładką masę.



Banany obrać i pokroić w plasterki. Skropić sokiem z cytryny i ułożyć na waflach tworząc rozetę. Polać musem, udekorować listkami mięty.

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
MDAX
Hanka

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry