Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Obserwuj profil
wiki930

wiki930

Dodane 15.05 o 14:17
Przypnij Polub Komentuj
  90
DESERNIK RABARBAROWY

SKŁADNIKI

SPÓD:
200 g biszkoptów np. jak do tiramisu lub własny biszkopt
około 8 łyżek rumu lub herbaty do skropienia

MASA:
4 łyżeczki żelatyny w proszku
1/3 + 1/4 szklanki wody
500 g oryginalnego serka mascarpone, schłodzonego
1-2 łyżeczki pasty waniliowej* (użyłam TAKIEJ)
3/4 szklanki cukru
300 ml śmietany 30%, schłodzonej
 GALARETKA RABARBAROWA:
7 - 8 łodyg rabarbaru**
1/2 szklanki cukru
1 - 2 łyżeczki pasty waniliowej
3 łyżki rumu (opcjonalnie), użyłam Bacardi
2 galaretki o smaku malinowym (ok. 70 g każda)

PRZYGOTOWANIE

Potrzebna będzie: rostokątna forma o wymiarach minimum 20 x 30 cm lub około 21 x 33 cm, ewentualnie okrągła tortownica o średnicy około 26 - 27 cm.
Galaretka rabarbarowa: rabarbar umyć, odciąć liście, łodygi pokroić na 1 cm kawałki (Uwaga: na zdjęciach rabarbar jest pokrojony na kilkucentymetrowe kawałki, lepiej jest pokroić go na krótkie 1 cm kawałki, co ułatwi krojenie i jedzenie ciasta).
Do większego i szerokiego garnka włożyć pokrojony rabarbar, dodać cukier oraz wanilię. Podgrzewać przez około 3 minuty mieszając od czasu do czasu, aż rabarbar trochę zmięknie, ale nadal będzie jędrny. Wlać 3 szklanki wody i zagotować na większym ogniu. Odstawić z ognia, dodać rum jeśli używamy oraz wsypać dwie galaretki w proszku. Delikatnie mieszać aż cała żelatyna się rozpuści. Odstawić do ostudzenia.
Spód: Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć gotowymi biszkoptami (lub upiec własny biszkopt). Spód można nasączyć rumem lub herbatą.
Masa: Żelatynę wymieszać z 1/3 szklanki ciepłej wody, odstawić do napęcznienia na około 5 minut. Do misy miksera włożyć ser mascarpone, wanilię i cukier. Ubijać przez około 2 minuty lub do czasu powstania jednolitej masy. Dodać śmietankę kremówkę i ubijać jeszcze przez około 2 minuty, do czasu aż masa stanie się bardziej sztywna.
Do namoczonej żelatyny dodać 1/4 szklanki gorącej wody, wymieszać, trochę podgrzać jeśli jest taka potrzeba (np. w mikrofali lub rondelku na małym ogniu). Mieszać do czasu aż żelatyna całkowicie się rozpuści. W razie potrzeby ostudzić (żelatyna ma być lekko ciepła).
Płynną i ostudzoną żelatynę wlać do masy mascarpone i krótko zmiksować do połączenia się składników lub najlepiej delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na spód z ciastek i wyrównać powierzchnię, starając się dokładnie obłożyć masą brzegi formy. Wstawić do lodówki na około 1 - 2 godziny lub w chłodne miejsce do czasu aż masa trochę stężeje. 
Tężejącą galaretkę wyłożyć na masę i schłodzić w lodówc...

DESERNIK RABARBAROWY

SKŁADNIKI

SPÓD:
200 g biszkoptów np. jak do tiramisu lub własny biszkopt
około 8 łyżek rumu lub herbaty do skropienia

MASA:
4 łyżeczki żelatyny w proszku
1/3 + 1/4 szklanki wody
500 g oryginalnego serka mascarpone, schłodzonego
1-2 łyżeczki pasty waniliowej* (użyłam TAKIEJ)
3/4 szklanki cukru
300 ml śmietany 30%, schłodzonej
GALARETKA RABARBAROWA:
7 - 8 łodyg rabarbaru**
1/2 szklanki cukru
1 - 2 łyżeczki pasty waniliowej
3 łyżki rumu (opcjonalnie), użyłam Bacardi
2 galaretki o smaku malinowym (ok. 70 g każda)

PRZYGOTOWANIE

Potrzebna będzie: rostokątna forma o wymiarach minimum 20 x 30 cm lub około 21 x 33 cm, ewentualnie okrągła tortownica o średnicy około 26 - 27 cm.
Galaretka rabarbarowa: rabarbar umyć, odciąć liście, łodygi pokroić na 1 cm kawałki (Uwaga: na zdjęciach rabarbar jest pokrojony na kilkucentymetrowe kawałki, lepiej jest pokroić go na krótkie 1 cm kawałki, co ułatwi krojenie i jedzenie ciasta).
Do większego i szerokiego garnka włożyć pokrojony rabarbar, dodać cukier oraz wanilię. Podgrzewać przez około 3 minuty mieszając od czasu do czasu, aż rabarbar trochę zmięknie, ale nadal będzie jędrny. Wlać 3 szklanki wody i zagotować na większym ogniu. Odstawić z ognia, dodać rum jeśli używamy oraz wsypać dwie galaretki w proszku. Delikatnie mieszać aż cała żelatyna się rozpuści. Odstawić do ostudzenia.
Spód: Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć gotowymi biszkoptami (lub upiec własny biszkopt). Spód można nasączyć rumem lub herbatą.
Masa: Żelatynę wymieszać z 1/3 szklanki ciepłej wody, odstawić do napęcznienia na około 5 minut. Do misy miksera włożyć ser mascarpone, wanilię i cukier. Ubijać przez około 2 minuty lub do czasu powstania jednolitej masy. Dodać śmietankę kremówkę i ubijać jeszcze przez około 2 minuty, do czasu aż masa stanie się bardziej sztywna.
Do namoczonej żelatyny dodać 1/4 szklanki gorącej wody, wymieszać, trochę podgrzać jeśli jest taka potrzeba (np. w mikrofali lub rondelku na małym ogniu). Mieszać do czasu aż żelatyna całkowicie się rozpuści. W razie potrzeby ostudzić (żelatyna ma być lekko ciepła).
Płynną i ostudzoną żelatynę wlać do masy mascarpone i krótko zmiksować do połączenia się składników lub najlepiej delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na spód z ciastek i wyrównać powierzchnię, starając się dokładnie obłożyć masą brzegi formy. Wstawić do lodówki na około 1 - 2 godziny lub w chłodne miejsce do czasu aż masa trochę stężeje.
Tężejącą galaretkę wyłożyć na masę i schłodzić w lodówc...

wiki930

c.d Tężejącą galaretkę wyłożyć na masę i schłodzić w lodówce (przez około 3 godziny) lub do czasu aż galaretka będzie sztywna. Ciasto można zrobić dzień wcześniej (bardzo dobrze się przechowuje). Można też zrobić je rano, po kilku godzinach, na popołudnie będzie gotowe. WSKAZÓWKI * lub ziarenka wyłuskane z 1/2 lub 1 laski wanilii, ewentualnie 1 łyżka cukru wanilinowego z prawdziwą wanilią, cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ** jeśli nie jesteś wielkim smakoszem rabarbaru, możesz użyć mniejszej jego ilości - około 5 łodyg (do mniejszej ilości rabarbaru dajemy mniej cukru - około 5 łyżek).

15.05 o 14:17    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
garbus18
layla20
Zszywka przypięta na tablicach:

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry