Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Przekąski

Sernik na zimno na jogurtach greckich z musem malinowym „light” – przepis
Zdrowe, lekkie, smaczne nalesniki :)
Kasza jaglana z jarmużem i cieciorką
Składniki:

500 g piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 mała czerwona cebula
1/2 papryki czerwonej
1/2 cukinii
1/2 brokuła
15 dkg sera żółtego (najlepiej 2 rodzaje)
sól i pieprz

sos beszamelowy

1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
300 ml mleka
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Mięso oczyścić. Grubsze kawałki rozciąć wzdłuż na pół. Oprószyć solą i pieprzem. Natrzeć rozgniecionym czosnkiem. Ułożyć na dnie naczynia do zapiekania (spód naczynia można posmarować masłem).

Warzywa pokroić w grubszą kostkę. Wyłożyć na mięso i posolić. Ser zetrzeć na tarce. Przykryć nim warzywa. Przygotować sos.

Masło roztopić w garnuszku z grubym dnem. Wsypać mąkę. Dobrze wymieszać i smażyć około 1 minuty. Odstawić z ognia i dolać część mleka. Wymieszać, by nie powstały grudki. Postawić z powrotem na ogniu i mieszać aż sos zgęstnieje. Czynność powtórzyć z pozostałym mlekiem. Dodać sól, pieprz biały i gałkę muszkatołową.

Sos wylać na wierzch zapiekanki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 minut w temp. 180C.
Łosoś w warzywach
1. Świeżość fileta sprawdzić poprzez naciśnięcie palcem. Miąższ powinien odskoczyć, nie pozostawiając wcięcia.


2. Łyżka warzyw na folię, dodać 2 łyżeczki bulionu, Umieść filet z ryby na górze. Posypać lekko solą i czarnym pieprzem.


3. Złożyć folię na ryby i zaciskać na dłuższej krawędzi 3 razy do uszczelniania. Powtórzyć, aby uszczelnić dwa krótkie boki.


4. Rozgrzać piekarnik do 230 ° C. Pakiety ułożyć na blasze. Zapiekać ok 20 minut.
z: prevention.com
JAJKA PIECZONE W SZYNCE 
Lista składników

- 2 jajka

- 2 plastry szynki parmeńskiej

- pieczarka

- sól himalajska, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, czarnuszka (Ekorein)

- szczypior/kiełki, ulubione warzywa


Krok po kroku

1) Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.

2) Formę na muffiny wykładamy szynką parmeńską (spód i boki), dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę pieczarkę, ostrożnie wbijamy jajko i posypujemy przyprawami.

3) Pieczemy aż zetnie się białko, w zależności od tego czy chcemy płynne czy stałe żółtko - przez ok. 15-20 minut (tryb: góra-dół).


Podajemy ze świeżym szczypiorkiem, kiełkami i warzywami.

Smacznego!
BEZ GLUTENU: Frittelle - włoskie mini pączki przepis po klinkięciu w zdjęcie maniapieczenia.com
Róże z jabłek i ciasta francuskiego :)
,,,
Grzanki z mozzarellą i brzoskwinią

Składniki:
ciabatta
brzoskwinia
mozzarella
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

Przygotowanie:
Ciabattę kroimy w cienkie kromki, rumienimy na suchej patelni z obu stron.
Obraną brzoskwinię kroimy w kostkę, ser mozzarella w plastry.
Na grzance układamy po dwa plastry mozzarelli i łyżeczkę pokrojonej w kostkę brzoskwini.
Całość posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
<><
<><
...
Składniki:
1 banan
2 jajka
odrobina ziarenek wanilii

ponadto:
2 łyżki jogurtu naturalnego
kilka borówek
wiśniowe ciasto
Pieczony łosoś w sezamie z surówką z ogórka
Placuszki brokułowe z sosem jogurtowo-czosnkowym
Składniki:

(2-3 porcje)

1 brokuł
1 kulka białej mozzarelli starta na tarce o grubych oczkach
szczypta płatków chilli (opcjonalnie)
szczypta soli
2 łyżki bułki tartej
2 jaja
kropla oliwy lub oleju do smażenia


Składniki sosu:

3 łyżki jogurtu naturalnego (ja używam jogurt naturalny gęsty)
0.5 lub 1 ząbek czosnku (w zależności czy lubicie)


Przygotowanie:

Brokuł podzielić na różyczki. Grubsze łodygi różyczek naciąć na końcówkach nożem w kształcie krzyża (przyspieszy to gotowanie łodygi, która jest twardsza od reszty).
W dużym, szerokim rondlu zagotować wodę ze szczyptą soli i szczyptą cukru.
Do wrzącej wody włożyć różyczki brokuła łodygą do dołu (poziom wody może sięgać do połowy różyczek). Przykryć, zagotować i zmniejszyć ogień. Gotować ok. 5 minut.
Odcedzić brokuł na sicie. Sito razem z brokułem położyć na rondlu, przykryć i ostawić na 10-15 minut. Gorąca para z brokuła sprawi, że brokuł nam jeszcze zmięknie.

Ugotowanego brokuła przełożyć na deskę i pokroić. Przełożyć do misy.
Do ostudzonego dodać jaja, bułkę tartę, ser mozzarella oraz szczyptę soli i chilli.

Wymieszać wszystko dokładnie ręką. Można dodać odrobinę więcej bułki, jeśli masa nie będzie się łączyć ze sobą.

Rozgrzać patelnie (ja lubię smażyć na patelni teflonowej do naleśników), wlać odrobinę oliwy i rozsmarować pędzelkiem po całej powierzchni.
Na gorącą patelnię kłaść formowane placuszki.
Smażyć do zrumienienia z obydwu stron, od 2-4 minut z każdej w zależności od grubości placuszka.
Wyłożyć na talerz, polać sosem czosnkowo-jogurtowym (przeciśnięty ząbek czosnku wymieszany z jogurtem).

Od razu podawać.
Dietetyczny kurczak pomarańczowy
Pomarańczowy sos z kurczaka Składniki:
3 ząbki czosnku, mięsa mielonego
1/2 szklanki soku pomarańczowym
1/2 szklanki miodu (dodać więcej do słodzenia, w razie potrzeby)
Sosu sojowego 1/3 szklanki
1/4 szklanki octu winnego ryżu
3 łyżki. skrobia kukurydziana
1/2 łyżeczki. mielonego imbiru
1/2 łyżeczki. biały pieprz
skórka z jednej pomarańczy
szczypta pokruszonych płatków czerwonej papryki
Pyszny zdrowy OBIAD!!! Bądź fit!!!

30g płatków owsianych,
jajko,
łyżka mąki,
1/4 szkl mleka,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
sól/pieprz/zioła,
kawałek sera,
trochę mrożonego szpinaku.

Jajko, płatki, mleko, mąkę, proszek, przyprawy wymieszać,
dodać rozmrożony szpinak i potarty ser. Ponownie wymieszać.
Smażyć na rozgrzanej patelni teflonowej z obu stron.
przyprawiam pieprzem, sola (najlepiej morska), czosnkiem, świeży koper, polewam trochę oliwa z oliwek (można dać zamiast oliwy masło) i na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 200C. Inne ryby tez tak można piec. Smacznego!!!
...
Ogórek z serkiem wiejskim i pomidorki wiśniowe, PYCHA
szybkie ciacho
Cebulkę, czerwoną fasolkę, szczypiorek, kukurydzę i czerwone pomidorki (z puszki) podsmażamy na głębokiej patelni. Dodajemy ok szklanki kaszy jaglanej i szklankę bulionu. Gotujemy ok 10-15 min pod przykryciem. Dodajemy ulubione przyprawy (wskazana jest papryka chilli) i trochę soku z limonki. Dusimy jeszcze 5 min i gotowe!
Kurczak caprese pieczony w oliwie...

Piersi z kurczaka oprósz solą, pieprzem, polej oliwą i ułóż w naczyniu do zapiekania. Przykryj je plastrami mozzarelli, połówkami pomidorków koktajlowych, posiekaną, świeżą bazylią i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 45 minut...
Pomysł na roladę z indyka ze szpinakiem i serem feta
Obserwuj profil
Jessica_Rabbit

Jessica_Rabbit

Dodane 20.04 o 0:33
Przypnij Polub Komentuj
  1336
Dietetyczna sałatka z selera

składniki:
1 duży korzeń selera
1 duże kwaśne jabłko

Sos:
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
orzechy
sól
zmielony czarny pieprz

Przygotowywanie:
Jabłko i korzeń selera oczyścić ze skórki, przy jabłku wyciąć rdzeń.
Wytnij jabłka i seler w cienkie paski i wymieszać.

Dla sosu sałatkowego pomieszać oliwę z sosem sojowym, sokiem cytrynowym i musztardą, posolić, popieprzyć.
Polać sosem sałatkowym, dobrze wymieszać i podawać.

100 g sałatki zawiera:
76 kcal
białka - 0,8 g
tłuszcze - 5,0 g
węglowodany - 7,5 g

Dietetyczna sałatka z selera

składniki:
1 duży korzeń selera
1 duże kwaśne jabłko

Sos:
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
orzechy
sól
zmielony czarny pieprz

Przygotowywanie:
Jabłko i korzeń selera oczyścić ze skórki, przy jabłku wyciąć rdzeń.
Wytnij jabłka i seler w cienkie paski i wymieszać.

Dla sosu sałatkowego pomieszać oliwę z sosem sojowym, sokiem cytrynowym i musztardą, posolić, popieprzyć.
Polać sosem sałatkowym, dobrze wymieszać i podawać.

100 g sałatki zawiera:
76 kcal
białka - 0,8 g
tłuszcze - 5,0 g
węglowodany - 7,5 g

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
kasiasta222
katarzynex
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry