Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Przekąski

<><
...
Składniki:
1 banan
2 jajka
odrobina ziarenek wanilii

ponadto:
2 łyżki jogurtu naturalnego
kilka borówek
wiśniowe ciasto
Pieczony łosoś w sezamie z surówką z ogórka
Placuszki brokułowe z sosem jogurtowo-czosnkowym
Składniki:

(2-3 porcje)

1 brokuł
1 kulka białej mozzarelli starta na tarce o grubych oczkach
szczypta płatków chilli (opcjonalnie)
szczypta soli
2 łyżki bułki tartej
2 jaja
kropla oliwy lub oleju do smażenia


Składniki sosu:

3 łyżki jogurtu naturalnego (ja używam jogurt naturalny gęsty)
0.5 lub 1 ząbek czosnku (w zależności czy lubicie)


Przygotowanie:

Brokuł podzielić na różyczki. Grubsze łodygi różyczek naciąć na końcówkach nożem w kształcie krzyża (przyspieszy to gotowanie łodygi, która jest twardsza od reszty).
W dużym, szerokim rondlu zagotować wodę ze szczyptą soli i szczyptą cukru.
Do wrzącej wody włożyć różyczki brokuła łodygą do dołu (poziom wody może sięgać do połowy różyczek). Przykryć, zagotować i zmniejszyć ogień. Gotować ok. 5 minut.
Odcedzić brokuł na sicie. Sito razem z brokułem położyć na rondlu, przykryć i ostawić na 10-15 minut. Gorąca para z brokuła sprawi, że brokuł nam jeszcze zmięknie.

Ugotowanego brokuła przełożyć na deskę i pokroić. Przełożyć do misy.
Do ostudzonego dodać jaja, bułkę tartę, ser mozzarella oraz szczyptę soli i chilli.

Wymieszać wszystko dokładnie ręką. Można dodać odrobinę więcej bułki, jeśli masa nie będzie się łączyć ze sobą.

Rozgrzać patelnie (ja lubię smażyć na patelni teflonowej do naleśników), wlać odrobinę oliwy i rozsmarować pędzelkiem po całej powierzchni.
Na gorącą patelnię kłaść formowane placuszki.
Smażyć do zrumienienia z obydwu stron, od 2-4 minut z każdej w zależności od grubości placuszka.
Wyłożyć na talerz, polać sosem czosnkowo-jogurtowym (przeciśnięty ząbek czosnku wymieszany z jogurtem).

Od razu podawać.
Dietetyczny kurczak pomarańczowy
Pomarańczowy sos z kurczaka Składniki:
3 ząbki czosnku, mięsa mielonego
1/2 szklanki soku pomarańczowym
1/2 szklanki miodu (dodać więcej do słodzenia, w razie potrzeby)
Sosu sojowego 1/3 szklanki
1/4 szklanki octu winnego ryżu
3 łyżki. skrobia kukurydziana
1/2 łyżeczki. mielonego imbiru
1/2 łyżeczki. biały pieprz
skórka z jednej pomarańczy
szczypta pokruszonych płatków czerwonej papryki
Pyszny zdrowy OBIAD!!! Bądź fit!!!

30g płatków owsianych,
jajko,
łyżka mąki,
1/4 szkl mleka,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
sól/pieprz/zioła,
kawałek sera,
trochę mrożonego szpinaku.

Jajko, płatki, mleko, mąkę, proszek, przyprawy wymieszać,
dodać rozmrożony szpinak i potarty ser. Ponownie wymieszać.
Smażyć na rozgrzanej patelni teflonowej z obu stron.
przyprawiam pieprzem, sola (najlepiej morska), czosnkiem, świeży koper, polewam trochę oliwa z oliwek (można dać zamiast oliwy masło) i na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 200C. Inne ryby tez tak można piec. Smacznego!!!
...
Ogórek z serkiem wiejskim i pomidorki wiśniowe, PYCHA
szybkie ciacho
Cebulkę, czerwoną fasolkę, szczypiorek, kukurydzę i czerwone pomidorki (z puszki) podsmażamy na głębokiej patelni. Dodajemy ok szklanki kaszy jaglanej i szklankę bulionu. Gotujemy ok 10-15 min pod przykryciem. Dodajemy ulubione przyprawy (wskazana jest papryka chilli) i trochę soku z limonki. Dusimy jeszcze 5 min i gotowe!
Kurczak caprese pieczony w oliwie...

Piersi z kurczaka oprósz solą, pieprzem, polej oliwą i ułóż w naczyniu do zapiekania. Przykryj je plastrami mozzarelli, połówkami pomidorków koktajlowych, posiekaną, świeżą bazylią i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 45 minut...
Pomysł na roladę z indyka ze szpinakiem i serem feta
szpinakowe naleśniki

Składniki na około 13 sztuk:

1 szklanka mleka
1 szklanka gazowanej wody
3 duże jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
80 g świeżego szpinaku 'baby'
1 łyżka oleju rzepakowego lub roztopionego masła
szczypta soli
Do blendera kielichowego (można też użyć zwykłego blendera) wlać mleko i dodać szpinak. Zmiksować przez dłuższą chwilę do momentu otrzymania gładkiego zielonego koloru, bez najmniejszych widocznych drobinek szpinaku.

Do blendera dodać pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania gładkiego ciasta naleśnikowego. Odstawić na 15 minut.

Po odstaniu ciasto wymieszać. Wlewać na patelnię nieduże porcje ciasta i smażyć na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu lub tylko z niewielkim dodatkiem oleju), z obu stron, do lekkiego zarumienienia.

Wystudzone naleśniki ułożyć jeden na drugim, przykryć. Można przechowywać w lodówce do 2 dni lub zamrozić na kilka tygodni.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego :-).
///
przepis na sałatkę z jabłkiem :D
Warstwowa sałatka z brokułem.
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
najlepiej! bomba witaminowa :)!
...
babeczki
Sałatka z kurczakiem i awokado
Jesienne kalafiorki z piekarnika

250 g kalafiora
2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka rozmarynu
1/2 łyżeczki soli ziołowej
1/2 łyżeczki trawy cytrynowej (opcjonalnie, lub zastąpić odrobiną curry)

Kalafior rozdzielamy na małe różyczki i podgotowujemy w osolonej wodzie około 6-7 minut
(wrzucamy na gotującą się wodę).
W między czasie do plastikowego pudełka spożywczego wsypujemy wszystkie przyprawy.Podgotowany kalafior odcedzamy i wrzucamy do pudełka, które zamykamy i potrząsamy kilkanaście sekund tak, aby przyprawy równomiernie rozprowadziły się po różyczkach.

Tak przygotowane kawałki rozmieszczamy na blaszce z papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 10 minut po czym kolejne 5 przy włączonym termoobiegu.
Makaron w mig ;)

Składniki na 4 porcje:

opakowanie 500g ulubionego makaronu
1/2 cebuli
1/2 zielonej papryki
4 pieczarki pokrojone na ćwiartki
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów użyłam w całości
sól
pieprz cytrynowy
pieprz kolorowy
1 łyżka suszonej bazylii
kilka listków świeżej bazylii na wierzch
1 łyżeczka płatków chili+ malutki kawałek świeżej pokrojonej
2 łyżki słonecznika
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki żółtego startego sera
1/2 szklanki śmietanki 36%

Przygotowanie:
Wstawić w dużym garnku wodę z odrobiną soli,
gdy woda zacznie się gotować wrzucić makaron i gotować jakieś 8 minut al'dente.
W międzyczasie pokroić cebulę, paprykę,pieczarki, czosnek i chili.
Wrzucić pokrojone warzywa na patelnie, dodać łyżkę oliwy z oliwek i kiedy warzywa zmiękną dodać słonecznik i pomidory.
Wszystko jeszcze podgotować 3 minuty by sos lekko zgęstniał, dodać suszoną bazylię, śmietankę i ser,
wymieszać.
Do sosu wrzucić ugotowany makaron, wymieszać ponownie, udekorować bazylią i podawać gorące.
Pycha!
Sosy sałatkowe. Znalezione na winegreta.blog. pl/domowe-sosy-salatkowe/
Obserwuj profil
Jessica_Rabbit

Jessica_Rabbit

Dodane 20.04 o 0:33
Przypnij Polub Komentuj
  1051
Dietetyczna sałatka z selera

składniki:
1 duży korzeń selera
1 duże kwaśne jabłko

Sos:
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
orzechy
sól
zmielony czarny pieprz

Przygotowywanie:
Jabłko i korzeń selera oczyścić ze skórki, przy jabłku wyciąć rdzeń.
Wytnij jabłka i seler w cienkie paski i wymieszać.

Dla sosu sałatkowego pomieszać oliwę z sosem sojowym, sokiem cytrynowym i musztardą, posolić, popieprzyć.
Polać sosem sałatkowym, dobrze wymieszać i podawać.

100 g sałatki zawiera:
76 kcal
białka - 0,8 g
tłuszcze - 5,0 g
węglowodany - 7,5 g

Dietetyczna sałatka z selera

składniki:
1 duży korzeń selera
1 duże kwaśne jabłko

Sos:
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
orzechy
sól
zmielony czarny pieprz

Przygotowywanie:
Jabłko i korzeń selera oczyścić ze skórki, przy jabłku wyciąć rdzeń.
Wytnij jabłka i seler w cienkie paski i wymieszać.

Dla sosu sałatkowego pomieszać oliwę z sosem sojowym, sokiem cytrynowym i musztardą, posolić, popieprzyć.
Polać sosem sałatkowym, dobrze wymieszać i podawać.

100 g sałatki zawiera:
76 kcal
białka - 0,8 g
tłuszcze - 5,0 g
węglowodany - 7,5 g

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
kasiasta222
katarzynex

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry