Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Pomysły

diy, blanket, patchwork, internet tutorial
diy, picture, craft art projects, tutorial
diy, minion, doll, handmade, tutorial
diy, mini, ribbon roses, tutorial
diy, crochet, hello kitty gift, tutorial
diy, plump purse, tutorial, handmade
diy, cute, bunny, slipper
diy, little, fabric, lamb
diy, fabric, lamb, pattern
diy, fashion, baby, shoes
diy, pretty, pink, bow, tutorial
diy, cute, little, doll, tutorial, handmade
diy, wool, kitten, basket, tutorial
diy, sheep, toy, fabric, tutorial, handmade
diy, bohemian, braided, updo, hairstyle
diy, inside, out, half, up, braid, hairstyle
diy, hair, chopstick, hairstyle
diy, easy, quick, dress
...
śliczne
diy, diy projects, diy craft, handmade, diy ideas, diy old cd mosaic box
diy, diy projects, diy craft, handmade, diy ideas, diy wedding centerpiece
diy, diy projects, diy craft, handmade, diy ideas, diy used jeans handbag
diy, diy projects, diy craft, handmade, diy ideas, diy newborn diaper cake
diy, paper, basket
diy, paper, stroller

Więcej zszywek ze źródła

1.bp.blogspot.com

Przepis na gorącą czekoladę na blogu! majorka94.blogspot.com :)************Ozorki (ozór) w sosie koperkowym

Składniki:

1 ozór wołowy ok. 1,3 kg (albo inne ozorki)
3 marchewki
pół średniego selera
2 pietruszki
1 cebula opalona
2 liście laurowe
kilka ziarenek laurowych
opcjonalnie: 2-3 gałązki natki pietruszki
sól
sos koperkowy:

75 g masła
4 płaskie łyżki mąki pszennej
2 szklanki zimnego bulionu z gotowania ozorków
1 pęczek koperku
sól, pieprz
opcjonalnie: sok z połowy cytryny (pominęłam)
opcjonalnie: pół szklanki śmietany 18% (pominęłam)

Wykonanie:

Ozór wyszorować szczoteczką, opłukać i wyciąć gruczoły ślinowe (dwa odznaczające się punkty znajdujące się u nasady ozora). Można kupić też ozorki bez gruczołów ślinowych, ale nie zawsze.

Ozór włożyć do dużego garnka z wodą, zagotować, trzymać we wrzątku minutę, odcedzić na sicie i zahartować, przelewając zimną wodą.

Ozór z powrotem włożyć do garnka z czystą wodą. Przykryć, gotować na średnim ogniu do miękkości, aż będzie miękki. Zajmie to nawet 3-4 godziny. Po godzinie gotowania dodać obrane marchewki, seler i pietruszkę, a także nieobraną cebulę (uprzednio nadzianą na widelec i przypaloną na gazie, ewentualnie przepołowioną i przypaloną na suchej patelni). Dodać także liście laurowe i ziele angielskie, a także, jeśli mamy, 2-3 gałązki natki pietruszki.

Jakieś pół godziny przed końcem gotowania osolić. Ozorki można ugotować dzień przed obiadem, a potem dorobić sos.

Ugotowany ozorek wyjąć z ciepłego wywaru, obrać ze skóry. Pokroić na ukośne, średnio grube plastry. 

Przygotować sos: koperek opłukać i oddzielić same łodyżki od reszty. Łodyg użyjemy do wzbogacenia smaku wywaru/sosu, a posiekaną górę dodamy do sosu tuż przed podaniem.

Zasmażka: masło roztopić na patelni, dodać mąkę. Przesmażyć razem mieszając, aż mąka uzyska jasnozłoty kolor. Potrwa to około 4 minuty, smażąc na średnim ogniu. Dodawać stopniowo dwie szklanki zimnego bulionu z gotowania ozorków i warzyw, mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek. Dodać gałązki koperku, doprawić solą i pieprzem. Pogotować około minuty-dwie. Wyjąć łodyżki koperku i wyrzucić. Do sosu dodać posiekany koperek - kilka łyżek. Można doprawić też sokiem z cytryny i połączyć ze śmietaną, ale ta ostatnia (choć smaczna), nie jest niezbędna.

Plastry ozora można podgrzać wkładając je do sosu koperkowego, albo podgrzewając w wywarze, a następnie na talerzu polać sosem. Podawać z ziemniakami i jarzynami na ciepło np. z zasmażanymi burakami.

Wywar z gotowania ozorków i warzyw można wykorzystać do zup lub sosów. Nadmiar można zamrozić.Kurczak w sosie pomarańczowym po chińsku
Składniki
Sos pomarańczowy:
100 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego (u mnie z 2 pomarańczy)
100 ml wody
50 ml sosu sojowego
2 łyżki miodu
1 łyżka skrobi kukurydzianej
½ łyżeczki imbiru mielonego
pieprz
Kurczak:
500 g piersi z kurczaka
2 łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżki oleju sezamowego albo oliwy
2 łyżki nasion sezamu
sól

Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę i przyprawić solą. Obtoczyć w skrobi kukurydzianej.
2.Oliwę rozgrzać na patelni, dodać pokrojonego kurczaka i smażyc na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku (po co nam zbędne kalorie).
3.W misce umieścić wszystkie składniki sosu pomarańczowego i dobrze wymieszać. Wylać na czystą patelnię, doprowadzić do zagotowania i dodać kurczaka. Gotować na małym ogniu ok. 5-7 min, aż sos zgęstnieje. 
4.Gotowe danie posypać nasionami sezamu i podawać z ryżem.A. De Saint-Exupery "Mały Książę"...
Obserwuj profil
weasel

weasel

Dodane 24.09 o 21:42 z

1.bp.blogspot.com

Przypnij Polub Komentuj
  3779

domek dla lalek z regału

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
ola1575
amasternak

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry