Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek ze źródła

kasia-gotuje.pl

rolada szpinakowa z łososiem domowe Schab z pończochy suszony Paprykowa kiełbasa słoikowa Szynka cebulowa na kanapki - Kasia Gotuje Blog - Moja pasja - Gotowanie

900g szynki wieprzowej
14g soli
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
można też użyć gotowej przyprawy


Połowę mięsa kroimy w kostkę 2 x 2 cm, resztę mięsa drobno mielimy. W misce mieszamy pokrojone i zmielone mięso, sól i pieprz. Jeśli chcesz uzyskać różową szyneczkę to zamiast zwykłej soli dodaj peklosoli. Mi naturalny, szary kolor nie przeszkadza, więc dodaje zwykłą sól.

Cebulę, czosnek, natkę pietruszki, miksujemy blenderem tak długo, aż powstanie gęsta pasta, dodajmy słodką paprykę.

Z mięsa formujemy kulkę, którą dookoła smarujemy dość grubo pastą cebulową.

Kulkę przekładamy do szynkowaru, zamykamy sprężynę i wstawiamy do garnka z wodą, która będzie sięgała do 3/4 wysokości szynkowaru. Gotujemy na bardzo małym ogniu 60 minut od momentu, gdy w wodzie pojawią się małe bąbelki. Można sprawdzić za pomocą termometru, temperatura powinna być powyżej 75 *C

Szynkę można też zrobić w słoiku, nie będzie co prawda tak mocno sprasowana jak w szynkowarze, ale na pewno równie smaczna. Wtedy słoiki napełniamy do 3/4 wysokości i pasteryzujemy przez godzinę od momentu, aż woda się zagotuje. ciasto z gruszkami czekoladowe smoothie z awokado i bananem. Przepis po kliknięciu w zdjęcie Zapiekany gulasz piwny. Przepis po kliknięciu w zdjęcie Roladki z bakłażana
Przypnij Polub Komentuj
  695

Domowa szynka z pończochy. Przepis po kliknięciu w zdjęcie

Piaskowa

Piaskowa

uwielbiam samorobne mięsko, mmmmm...

1.11 o 20:56    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry