Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

CIASTKA

CRANBERRY NOEL

Składniki (na 80-90 szt.): 
- 1 kostka masła w temp. pokojowej,
- ½ szklanki cukru,
- 2 łyżki mleka,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu,
- ½ łyżeczki soli,
- 2 ½ szklanki mąki pszennej,
- 100 g suszonej żurawiny,
- duża garść pistacji (opcjonalnie),
- ok. 100 g wiórków kokosowych (opcjonalnie) 

Wykonanie:
Żurawinę i pistacje drobno posiekać, przełożyć do miseczki. Masło zmiksować z cukrem na delikatny puch. Dodać mleko, wanilię, sól i powoli dosypywać mąkę, cały czas miksując. Na samym końcu dodać żurawinę i pistacje, krótko miksując. Z ciasta uformować dwa wałki ok. 30 cm każdy (przy tym ciasto lekko zagnieść). Każdy wałek posmarować wodą i ewentualnie - obtoczyć w wiórkach kokosowych i zawinąć w folię spożywczą. Odłożyć na minimum 2 godziny do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 
Każdy wałek pokroić bardzo ostrym nożem na plasterki o grubości ok. 4 mm. Wykładać partiami na blachę i piec ok. 10-12 minut, aż brzegi zaczną się rumienić (czasem mogą przypiekać się już szybciej). Po wyjęciu zdjąć z blachy i zostawić do wystygnięcia.
ŁAPY MISIA

Składniki:
- 25 dag mąki,
- 10 dag bułki tartej,
- 15 dag orzechów laskowych (dałam włoskie),
- 20 dag cukru,
- 10 dag masła,
- ½ łyżeczki amoniaku,
- ¾ szklanki mleka,
- 5 dag kakao,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- 1 białko,
- czekolada*

Wykonanie:
Orzechy laskowe lekko uprażyć (ja dałam włoskie, więc pominęłam tę czynność) i grubo posiekać. Wszystkie podane składniki (oprócz białka) wymieszać ze sobą i zagnieść ciasto. Następnie odrywać po kawałeczku ciasta, formować kulki, spłaszczać je w dłoni i układać na blasze. Wierzch ciastek posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec w temperaturze 180  st.C. przez około 20 minut. Gotowe ciastka posmarować rozpuszczoną czekoladą. 

* Według przepisu ciastka należy posmarować przed pieczeniem białkiem i posypać cukrem. Ja jednak zrezygnowałabym z cukru i po upieczeniu posmarowała je rozpuszczoną czekolada lub gotową polewą czekoladową.
renifery ;-)
CIASTECZKA DYNIOWE
 
Składniki (na ok. 15 szt.):
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 1 szklanka mąki gryczanej (opcjonalnie kukurydzianej lub pół na pół),
- ½ - 2/3 szklanki cukru, 
- 1 szklanka drobno startej dyni lub puree,
- ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich,
- 1/3 szklanki jagód goji (lub rodzynek),
- ¼ szklanki ciepłej wody,
- 2 łyżeczki siemienia lnianego,
- sok z ½ pomarańczy,
- 3 łyżki oleju kokosowego (lub innego oleju),
- 1 łyżeczka octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Siemię lniane i jagody goji zalać ciepłą wodą i odstawić na 10 minut. Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszać. Ciasto wstawić do zamrażalnika na 15 minut. Na papier do pieczenia wykładać łyżką schłodzone ciasto, formując mniej-więcej okrągłe ciasteczka. Piec przez 15-20 minut, w zależności od wielkości ciasteczek.
KRUCHE CIASTECZKA CYTRYNOWE Z KONFITURĄ PORZECZKOWĄ

Składniki (na 15 szt.):
- 100 g masła,
- 200 g mąki,
- 40 g cukru pudru,
- skórka i sok z ½ cytryny,
- konfitura porzeczkowa

Wykonanie:
Wszystkie składniki, oprócz konfitury mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość  pół centymetra. Wykrawamy foremką kółka. W połowie robimy mniejszą dziurkę. Pieczemy przez 15 minut w 170 stopniach. Gdy ciastka wystygną, pełne ciasteczka smarujemy konfiturą i przykrywamy ciasteczkiem z dziurką.
LWIE PASZCZE 

Składniki:
- 500 g mąki,
- 200 g margaryny,
- ½ szklanki cukru pudru,
- ½ szklanki śmietany,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 żółtka,
- 1 jajko,
- jabłka obrane i pokrojone w "16",

Wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie siekamy to z margaryną. Dodajemy żółtka, jajko, śmietanę i zagniatamy w ciasto. Gotowe rozwałkowujemy na grubość 2 mm. Wykrawamy krążki szklanką. Na gotowych krążkach układamy szesnastki jabłek i zawijamy na nich ciasto (nie sklejamy). Pieczemy 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st.C. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
WARSZAWSKIE CIASTECZKA DROŻDŻOWE

Składniki 
- 50 dag mąki,
- 25 dag margaryny,
- 15 dag cukru,
- 2 jajka,
- 8 dag drożdży,
- parę łyżek mleka,
- powidła śliwkowe,
- cukier na obtoczenia 

Wykonanie:
Margarynę z mąką posiekać na stolnicy, dodać drożdże rozpuszczone w mleku, cukier, żółtka z 2 jajek i śmietanę. Gdy składniki się połączą, wyrobić rękami. Ciasto rozwałkować w połowie ciasta wykrawać szklanką pełne krążki, następnie w drugiej połowie wykroić, posługując się kieliszkiem dziurki do nałożenia powideł. Na 2 głębokich talerzach przygotować kolejno białka z 2 jajek oraz cukier. Ciastka z dziurką zanurzyć jedną stroną w białku a następnie w cukrze, następnie ułożyć na krążkach pełnych. Powstałe zagłębienia wypełnić powidłami. Piec na posmarowanej tłuszczem blaszce w 180 st.C. na złoty kolor.
Świnki
CIASTECZKA SEZAMOWO-CYTRYNOWE

Ciastka (na ok. 30 szt.):
- 2 łyżki sezamu,
- 225 g miękkiego masła,
- 140 g drobnego cukru,
- 1 łyżka skorki startej z niewoskowanej cytryny, 
- 1 żółtko, lekko rozmącone,
- 280 g maki pszennej,
- szczypta soli

Sezam prażyć, na suchej patelni, ciągle mieszając, na małym ogniu przez 2-3 min., aż zacznie pachnieć. Zdjąć z ognia, wystudzić.
Masło wrzucić do misy miksera, dodać cukier, skórkę z cytryny, wystudzony sezam, zmiksować na kremową masę. Wsypać mąkę i szczyptę soli, wymieszać i zagnieść ręcznie na gładkie ciasto. Podzielić na pół, uformować kule, każdą zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-60 min.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami folii, ponieważ ciasto będzie sie kleić). Wycinać kółka o średnicy 6 cm i układać je, zachowując odstępy (ciasteczka rosną podczas pieczenia), na przygotowanych blachach.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 10-12 min., na złotobrązowo. Upieczone ciasteczka wyjąć z piekarnika, zostawić na blasze przez 5-10 min., zdjąć za pomocą noża i przełożyć na kuchenną kratkę. Zostawić do wystygnięcia.

Lukier:
- 120 g cukru pudru,
- kilka kropli soku z cytryny,
- 1 łyżka gorącej wody

Cukier puder przesiać do miseczki, dodać sok z cytryny. Mieszając, stopniowo dolewać gorącą wodę, aż powstanie gęsty, płynny lukier. 

Posmarować lukrem ciasteczka odstawić, aby zastygł.
DOMOWE CIASTECZKA Z CUKREM
Przepis Magdy Gessler

Składniki:
- 500 g mąki pszennej tortowej,
- 200 g cukru,
- 100 g masła,
- 2 jajka,
- 1 łyżka śmietany 22%,
- szczypta soli
	
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, 100 g cukru, dodać masło, 1 jajko i śmietanę. Dodać szczyptę soli i wszystko zmiksować. Uformować z ciasta dużą kulę i na godzinę włożyć do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Blachę wyłożyć pergaminem. Podzielić ciasto na mniejsze części. Rozwałkować i wyciąć dowolne kształty. Ułożyć na blasze.
Pozostałe jajko rozbić oddzielając żółtko od białka. Roztrzepać białko i posmarować nim ciasteczka. Posypać cukrem.
Wstawić do piekarnika na około 10-15 minut.
ŚMIETANKOWE KRĄŻKI BEZ JAJEK
 
Składniki:
- 250 g mąki,
- 250 g masła,
- 4 płaskie łyżki gęstej kwaśnej śmietany,
- 3-4 łyżki cukru kryształu do posypania,
- 2 łyżki rozgniecionych płatków migdałowych

Wykonanie:
Z mąki, masła i śmietany zagnieść ciasto podobne do kruchego i choć nie wymaga ono schładzania, dobrze jest to zrobić, ponieważ lepiej się wałkuje.
Do osobnej miseczki wsypać rozgniecione niedbale płatki migdałów i wymieszać z cukrem.
Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i wycinać kółka o średnicy ok. 4 cm. Następnie w każdym kółku wyciąć dziurkę o średnicy ok. 1 cm.
Każde ciasteczko zanurzać z jednej strony w cukrze z migdałami i układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez 12-15 minut, do zrumienienia się ciastek.

Moja rada: Ciasto bywa dość lepkie, szczególnie gdy się ogrzewa, więc warto je wałkować pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej. Znacznie ułatwia do pracę i sprawia, że po skończeniu niemal nie trzeba sprzątać.
KOKOSOWE BISCOTTI

Składniki (na ok. 34 szt.):
- 100 g mąki pszennej,
- 100 g mąki orkiszowej, razowej,
- 40 g cukru pudru,
- 40 g wiórków kokosowych,
- aromat migdałowy,
- 2 jajka (M),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 40 g rodzynek,
- 1 łyżka mleka,
- szczypta soli 

Wykonanie:
W misce roztrzepujemy jajka ze szczyptą soli. Następnie dodajemy obie mąki i resztę składników, zagniatamy twarde ciasto i dzielimy na dwie równe części.
Oba kawałki ciasta rozwałkowujemy lub tworzymy w dłoniach 2 płaskie prostokąty o szerokości około 8-9 cm i grubości 1-1,5 cm, układamy je na blaszce z papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Po upływie 20 minut wyjmujemy blaszkę i studzimy lekko ciasto, po czym na deseczce kroimy je na wąskie paski (około 1,5cm), które znów układamy na blaszce i wsadzamy do piekarnika na 5 minut, po czym obracamy każdy z nich i pieczemy 5 minut na drugiej stronie.
CIASTECZKA ANYŻOWE Z NUTKĄ CHILI 
 
Składniki:
- 40 g masła,
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka brązowego cukru,
- 1 łyżka anyżu,
- szczypta chili,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Dodaj cukier, jajka, i oliwę, wymieszać składniki. Dodać chili i anyż. Piec w piekarniku (góra i dół) w 180°C przez około 15 minut.
CIASTECZKA Z MASZYNKI

 Składniki:
- 500 g mąki,
- 150 g cukru pudru,
- 200 g masła,
- 2 żółtka,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka kakao,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Nescafe Creme,
- 2 łyżki startej czekolady

Wykonanie:
Mąkę, cukier, masło, proszek do pieczenia, żółtka i jajko przekładamy do miski, wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą konsystencję. Dzielimy na pięć części. Do pierwszej dodajemy kakao i dokładnie łączymy. Do drugiej części dodajemy cynamon i dokładnie łączymy. Do trzeciej części dodajemy kawę i dokładnie łączymy. Do czwartej dodajemy czekoladę i również dokładnie łączymy. Ostatnią część zostawiamy bez dodatków. Wszystkie części przekładamy do lodówki na około 60 minut (można wsadzić do zamrażarki na ok. 3 minut). Po wystudzeniu wkładamy ciasto do maszynki małymi porcjami, w której są umieszczone formy do ciasteczek. Mielimy, a wychodzące ciasteczka ucinamy na dowolnej długości paski. Układamy na papierze do pieczenie i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st.C. Pieczemy ok. 12 minut. Dodatki można dostosowywać według upodobania.
CIASTECZKA Z MAKIEM 

Składniki (na ok. 40 szt.):
- 2 ¾ szklanki mąki pszennej,
- 230 g masła,
- szczypta soli,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 jajko,
- 2 łyżki maku suchego,
- 2 łyżki skórki startej z cytryny (dałam więcej, bo uwielbiam jej smak w wypiekach),
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego i cytrynowego

Wykonanie:
W misce mieszamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.
W drugiej misce mikserem lub ręcznie ucieramy masło z cukrem, aż do puszystości. Dodajemy jajko, skórkę z cytryny, mak, oba ekstrakty i mąkę wymieszaną z solą i proszkiem. Wszystko mieszamy i formujemy kulę ,którą następnie owijamy folią i dajemy do lodówki na 60-90 minut.
 Po tym czasie ciasto musimy rozwałkować i forem akam i wycinać ciasteczka. Trzeba pamiętać o tym, że zanim zaczniemy rozwałkowywać, ciasto i wałek musimy posypać mąką, bo ma tendencję do przyklejania się. Wycięte ciasteczka układamy na blaszce, na której znajduje się papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 12 minut. Pieczemy w 180 st.C., aż brzegi będą zarumienione.
SNICKERDOODLES

Składniki (na około 30 sztuk): 
- 250 g mąki pszennej,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki soli,
- 125 g miękkiego masła,
- 100 g drobnego cukru do wypieków (dałam około 75 g), 
- 1 duże jajko,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 

Do obtoczenia:
- 2 łyżki drobnego cukru do wypieków,
- 1 łyżka cynamomu 

Wykonanie:
W misce wymieszać mąkę, gałkę, proszek do pieczenia, sól, odstawić na chwilę. Masło zmiksować z cukrem, aż do puszystości i białości, wbić jajko, dodać ekstraktu, dalej ubijać. Do ubitej masy wmieszać suche składniki i dobrze wymieszać (masa nie powinna się kleić). 
Cukier do obtoczenia wymieszać z cynamonem. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je w cukrze cynamonowym, kłaść na blachę, delikatnie spłaszczyć (można wcześniej blachę wyłożyć papierem do pieczenia). 
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, do złotego brązowego koloru. Studzić na kratce.

CHOCODOODLES - 25 g mąki zastąpić kakao
LINZER COOKIES

Składniki: 
- 170 g masła,
- 1 szklanka cukru pudru,
- otarta skórka z 1 cytryny,
- otarta skórka z 2 pomarańczy,
- 1 ¼ szklanki mąki (+ mąka do podsypywania - bardzo dużo podsypywałam, bo ciasto się klei),
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
- ½ łyżeczki soli,
- 3 żółtka,
- 1 ½ szklanki zmielonych migdałów (lub zmielonych podpieczonych orzechów)

Dodatkowo:
- dżem malinowy do przełożenia,
- cukier puder do oprószenia 

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciastka zagnieść, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, mocno podsypując mąką, wycinać ciasteczka 'całe' i 'z okienkiem' (u mnie ciastko o średnicy 5 cm). Układać na blaszce wyłożonej papierem, w niewielkich odległościach od siebie - ciastka zachowują kształt. Można je jeszcze włożyć do lodówki na 30 minut.
Piec około 12-15 minut w temperaturze 165ºC. Studzić na kratce.

Po wystudzeniu przełożyć dżemem malinowym i oprószyć pudrem (ja posypałam ciastko górne cukrem pudrem przed przełożeniem).
CIASTECZKA Z RODZYNKAMI I PŁATKAMI OWSIANYMI
 
Składniki:
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 1 szklanka rodzynków,
- 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- ¾ łyżeczki mielonego kardamonu,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
- 250 g miękkiego masła,
- 1 ½ szklanki brązowego cukru,
- 2 szklanki płatków owsianych

Wykonanie:
Jajka dobrze roztrzepać z wanilią, dodać rodzynki i zostawić na około 1 godzinę.
Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem pergaminowym lub posmarować masłem. Przesiać mąkę, sól i przyprawy. Masło dobrze ubić mikserem, aż będzie puszyste, dodać cukier i ubić na gładką masę. Dodać rodzynki z jajkami i dobrze wymieszać. Dodać mąkę z przyprawami i płatki owsiane i dobrze połączyć.
Łyżką stołową układać kopczyki na przygotowanych blachach, lekko je spłaszczyć.
Piec w temperaturze 180ºC, aż będą lekko zarumienione, około 10-12 minut. Zostawić na blachach do lekkiego przestygnięcia, potem przenieść na kratkę.
BITKI Z MAKIEM (BALETKI)

Składniki (na 2 blaszki pojedynczych ciasteczek):
- 3 jajka,
- 80 g drobnego cukru do wypieków,
- 75 g mąki pszennej, przesianej (koniecznie!),
- mak, do posypania,
- dżem lub marmolada do przełożenia

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek; białka ubić na sztywną pianę. Powoli i stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce (jak przy bezach - nie można wsypać cukru na jeden raz) i miksować (ja miksuję dalej przystawką do ubijania białek). Dodać żółtka i zmiksować. Wsypywać powoli mąkę i delikatnie(!) wymieszać. 
Ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego z grubą okrągłą nasadką i wykładać na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) nieduże krążki, pozostawiając odstępy między ciastkami. Posypać makiem.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut, aż będą lekko złote. Ja piekę na macie teflonowej, której nie trzeba niczym smarować, ciastka idealnie odchodzą po upieczeniu.
Wystudzić, przełożyć dżemem.

Ważne: białka niedokładnie ubite lub zbyt mocno wymieszana masa jajeczna z mąką zaowocuje płaskimi i rozlewającymi się na blaszce ciasteczkami (zniszczą się pęcherzyki powietrza); płaskie będą również, jeśli blacha z ciastkami będzie czekać na upieczenie pierwszej, należy piec obie na jeden raz.
CIASTECZKA Z CYTRYNĄ, MIĘTĄ I GOŹDZIKAMI

Składniki: 
- 1 szklanka mąki,
- 1/3-1/2 szklanki cukru,
- 120 g masła,
- 5 dużych listków świeżej mięty,
- 3 goździki, 
- skórka z 1 cytryny,
- ½ łyżeczki kardamonu

Wykonanie:
Skórkę z cytryny trzemy na tarce. Miętę drobno siekamy. Goździki rozcieramy w moździerzu na drobno. Wszystkie składniki mieszamy z kardamonem, mąką, cukrem i masłem i wyrabiamy ciasto. Rozwijamy folię spożywczą na blacie, kładziemy na niej ciasto, przykrywamy drugim kawałkiem folii i rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia (na ok 30 minut). Ze schłodzonego ciasta wykrawamy ciasteczka i układamy w delikatnych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10 minut (do zrumienienia) w temperaturze 180 st.C. Ciasteczka przekładamy wraz z papierem na kratkę do studzenia.
PIECZONE PĄCZKI 

Składniki (na ok. 10 dużych szt.):
- 130 ml mleka,
- 25 g świeżych drożdży,
- 70 g cukru,
- 400-450 g mąki pszennej,
- 1 jajko
 
Mleko zagrzej do momentu, aż będzie letnie wraz z rozdrobnionymi w nim drożdżami i cukrem. Następnie dodaj tą letnią mieszankę do mąki oraz jajka, wyrób na gładkie, elastyczne ciasto i pozostaw w cieple do podwojenia objętości.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkuj je na grubość ok 1 - 1,5cm, wykrawaj okrągłe kształty, w nich mniejsze, a następnie przenieś je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, przykryj ściereczką i pozostaw jeszcze na ok 15 minut do napuszenia. Po upływie tego czasu włóż blaszkę do piekarnika i piecz w 180C przez ok 10 minut.

Cynamonowy cukier:
- 70 g masła,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżeczki cynamonu
 
Roztopionym masłem smaruj przy pomocy pędzelka upieczone pączki. Następnie obtaczaj je w zblendowanym cukrze z dodatkiem zmielonego cynamonu i podawaj.

Najlepiej, gdy za smarowanie upieczonych pączków masłem i obtaczanie ich w cynamonowym cukrze zabierzesz się, gdy pączki są jeszcze gorące/ciepłe. Jeżeli masz wystarczająco drobny cukier, to nie musisz go blendować.
PIECZONE PĄCZKI CZEKOLADOWE 

Składniki (na ok. 10 dużych szt.):
- 130 ml mleka,
- 25 g świeżych drożdży,
- 70 g cukru trzcinowego,
- 400-450 g mąki pszennej,
- 2-4 łyżki kakao,
- 1 jajko

Mleko zagrzej do momentu, aż będzie letnie wraz z rozdrobnionymi w nim drożdżami i cukrem. Następnie dodaj tą letnią mieszankę do mąki, kakao oraz jajka, wyrób na gładkie, elastyczne ciasto i pozostaw w cieple do podwojenia objętości.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkuj je na grubość ok. 1-1,5 cm, wykrawaj okrągłe kształty, w nich mniejsze, a następnie przenieś je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, przykryj ściereczką i pozostaw jeszcze na ok. 15 min. do napuszenia. Po upływie tego czasu włóż blaszkę do piekarnika i piecz w 180 st.C. przez ok. 10 min.

Posypka:
- 70 g masła,
- 1 szklanka cukru

Roztopionym masłem smaruj przy pomocy pędzelka upieczone pączki. Następnie obtaczaj je w cukrze i już.

Ilość kakao możesz dostosować do własnych preferencji. Mleko możesz zastąpić wodą, maślanką lub kefirem. Jeśli chcesz, ciepłe mleko z drożdżami i cukrem możesz pozostawić na ok. 10 min. w spokoju, aby chwilę popracowały bez dodatku pozostałych składników. Mąkę dosypuj do ciasta stopniowo od 400-450 g (ja z reguły zużywam ok. 410-430 g). Jeśli chcesz mieć pewność, że pączki szybko wyrosną jak na drożdżach zwiększ ilość drożdży do 35 g. Najlepiej, gdy za smarowanie upieczonych pączków masłem i obtaczanie ich w cynamonowym cukrze zabierzesz się, gdy pączki są jeszcze gorące/ciepłe.
ARABSKIE KULKI Z DAKTYLAMI

Składniki (na ok. 20 szt.):
- 175 g suszonych daktyli,
- 1 łyżka mielonych migdałów,
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- szczypta mielonego kardamonu,
- 2 i ½ łyżki oleju,
- 25 g miękkiego masła,
- 50 g cukru pudru,
- szczypta soli,
- 150 g mąki pszennej,
- 50 g mąki ryżowej,
- 50 ml mleka,
- 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy 

Wykonanie:
Daktyle włożyć do miseczki i zalać gorącą wodą, odstawić na 5 minut do zmiękczenia. Po tym czasie owoce odsączyć, włożyć do blendera razem z migdałami, wanilią i kardamonem. Zmiksować na gładką masę.
Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Przygotować ciasto. Olej wymieszać trzepaczką razem z masłem i cukrem pudrem. Przesiać obie mąki razem z solą, wlać mleko i wodę pomarańczową, wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę i schłodzić w lodówce ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószony mąką blat i uformować wałek. Pokroić go na 20 kawałków. Każdy kawałek spłaszczać dłonią, na środku kłaść daktylowe nadzienie i formować kulki (tak jak knedle). Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20-25 minut do lekkiego zrumienienia.
SYCYLIJSKIE CIASTECZKA SEZAMOWE

Składniki (na ok. 35 st.):
- 250 g mąki,
- ok. ½ szklanki mleka (80 g),
- 70 g smalcu (lub miękkiego masła),
- 70 g cukru pudru,
- 1 łyżka miodu,
- sezam do obtoczenia

Wykonanie:
Wymieszać mąkę i smalec. Dodać cukier, szczyptę soli i miód rozcieńczony z mlekiem. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dodać trochę mleka. Gotowe ciasto, przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Ciastka formować na kształt pałeczek o długości 5cm i grubości 2 cm. Spłaszczyć je lekko, a następnie zamoczyć w mleku, a następnie w sezamie. Układać na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut. Ciastka można trzymać kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
KAWOWE CIASTECZKA

Składniki:
- 150 g miękkiego masła,
- 130 g cukru,
- 1 jajko,
- 250 g mąki (+ więcej do podsypywania),
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 szczypta soli,
- 120 g gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
 
Wykonanie:
W dużej misce ucieramy 100 g cukru i całość masła. Wbijamy jajko i mieszamy razem.
100 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy i miksujemy razem z maślaną masą.
Mąkę mieszamy z kakao, sodą i solą. Dodajemy 1 łyżkę kawy. Mieszankę stopniowo dodajemy do reszty składników i miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Otrzymaną masę zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce około 2 godziny.
Schłodzone ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy na blacie na grubość około 0,5 cm i wykrawamy z niego ciasteczka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ciasteczka nie rosną więc mogą być ułożone blisko siebie) i pieczemy w 180 stopniach około 10 minut. Upieczone ciasteczka wyjmujemy i studzimy.
Zagotowujemy wodę i wlewamy do dużej miski. Do miski wsadzamy drugą, mniejszą, a do niej wsypujemy pozostałą łyżkę kawy, 20 g czekolady, i 30 g cukru (mniej więcej, możecie dawać do smaku). Do całości dodajemy kilka łyżek wrzątku (gdy czekolada się rozpuści polewa powinna mieć konsystencję lejącą, ale dość gęstą). Gotową polewą dekorujemy ciasteczka i zostawiamy do zastygnięcia.
OTRĘBOWE CIASTECZKA KOKOSOWE 

Składniki:
- 80 g otrębów,
- 60 g pszennej pełnoziarnistej, 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
- 30 g wiórek kokosowych,
- 2 łyżki ciemnego kakao,
- 1 jajko,
- 220 ml jogurtu naturalnego,
- 45 g miodu,
- 20 g masła,
- aromat migdałowy

Wykonanie:
Wszystkie suche składniki (otręby, mąkę, proszek, kokos, kakao) mieszamy ze sobą, 
dodajemy pozostałe składniki (jajko, jogurt, miód, masło i aromat) i  dokładnie mieszamy, aż wszystko ładnie  się ze sobą połączy i utworzy gęstą masę.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy uformowane dłońmi małe placuszki (wielkości środka dłoni tak aby wyszło około 12 dużych ciastek).
Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

Więcej zszywek ze źródła

www.smakizycia.pl

pieczone ziemniaczki avocadove wariacje:) knedle piernik pani gesler zupa kurkowa zupa fasolowa z fasolki pinto Gulasz węgierski
łopatka wieprzowa bez kości	700 g
cebule 2
czosnek	2 ząbki
ziemniaki 300 g
olej 3 łyżki
mielona papryka	1 łyżka
kminek	szczypta
czerwona papryka 2
pomidory 300 g
sól i pieprz

Mięso pokroić w kostkę. Obrać i posiekać cebule i czosnek. Obrać i pokroić w duża kostkę ziemniaki. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Włożyć czosnek, cebulę a po chwili mieloną paprykę, kminek i mięso. Smażyć aż mięso się zrumieni. Dolać 600 ml wody i gotować po d przykryciem aż mięso będzie miękkie (ok 60 minut). Pomidory obrać i pokroić w kostkę, paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Dodać paprykę i pomidory do garnka. Gotować jeszcze 20 minut aby zgęstniało. Doprawić solą i pieprzem. Można posypać świeżą pietruszką. Podawać z pieczywem. Barszcz ukraiński
Przepis Magdy Gessler

mięso wołowe rosołowe 	200 g
ziemniak 	6
marchewka 	3
pietruszka 	2
seler 	1 kawałek
por 	1
kapusta 	1/4 małej główki
suszone prawdziwki 	3-4
burak 	5-6
domowy przecier pomidorowy 	4 łyżki
czosnek 	4 ząbki
sok z cytryny 	2 łyżki
kwas z buraków 	4-8 łyżek
biała fasola 	200 g
jajko 	4
śmietanka kremówka 30% 	200 ml
liść laurowy 	2
ziele angielskie 	kilka ziaren
koperek 	

 Ukraińcom zawdzięczamy jedną z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych zup kuchni polskiej. Polecam na zimę!

Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości, odsączyć. Mięso i grzyby zalać zimną wodą i gotować 1 godzinę z zielem angielskim i liściem laurowym. Oczyścić warzywa. Marchewki, pietruszki i buraki pokroić w słupki, półplasterki lub zetrzeć na tarce o dużych otworach (zupa ładniej wygląda, bo jest bardziej klarowna, jeśli pokroimy, ale szybciej jest zetrzeć na tarce). Dodać warzywa do zupy. Pora pokroić w talarki. Dodać do zupy. Ziemniaki pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować. Dodać do zupy ziemniaki i kapustę. Gotować 10 minut. Wyjąć mięso, pokroić na kawałki, dodać do zupy. Dodać fasolkę. Doprawić przecierem pomidorowym, kwasem z buraków, sokiem z cytryny, roztartym czosnkiem, cukrem, solą i pieprzem. Dolać śmietankę. Dodać posiekany koperek. Podawać z połówką jajka na twardo.

Uwaga:
Zupa smakuje lepiej następnego dnia. Zamiast śmietanki można użyć śmietany 22%, ale wtedy smak będzie ostrzejszy. Do zupy można też dodać obrane, pokrojone w kostkę pomidory. Wersja wegetariańska bez mięsa smakuje równie wspaniale.
Czas 2 godz. zdj. shutterstock

Wsypać mąkę do kamiennego garnka, po czym wlać taką ilość gorącej wody, aby powstała zawiesina o konsystencji ciasta naleśnikowego.

Dodać obrane ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. Gdy ciasto ostygnie, wlać 4 szklanki chłodnej, przegotowanej wody, włożyć kromkę chleba lub drożdże i dokładnie wymieszać. Następnie obwiązać garnek płótnem i odstawić w ciepłe miejsce.

Zakwas nadaje się do użycia po 3 dniach.
Przypnij Polub Komentuj
  871

DOMOWE CIASTECZKA Z CUKREM
Przepis Magdy Gessler

Składniki:
- 500 g mąki pszennej tortowej,
- 200 g cukru,
- 100 g masła,
- 2 jajka,
- 1 łyżka śmietany 22%,
- szczypta soli

Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, 100 g cukru, dodać masło, 1 jajko i śmietanę. Dodać szczyptę soli i wszystko zmiksować. Uformować z ciasta dużą kulę i na godzinę włożyć do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Blachę wyłożyć pergaminem. Podzielić ciasto na mniejsze części. Rozwałkować i wyciąć dowolne kształty. Ułożyć na blasze.
Pozostałe jajko rozbić oddzielając żółtko od białka. Roztrzepać białko i posmarować nim ciasteczka. Posypać cukrem.
Wstawić do piekarnika na około 10-15 minut.

PaatkaS

PaatkaS

posmarować białkiem? A nie żółtkiem?

22.09 o 17:24    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
PaatkaS
foka

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry