Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

CIASTKA

CRANBERRY NOEL

Składniki (na 80-90 szt.): 
- 1 kostka masła w temp. pokojowej,
- ½ szklanki cukru,
- 2 łyżki mleka,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu,
- ½ łyżeczki soli,
- 2 ½ szklanki mąki pszennej,
- 100 g suszonej żurawiny,
- duża garść pistacji (opcjonalnie),
- ok. 100 g wiórków kokosowych (opcjonalnie) 

Wykonanie:
Żurawinę i pistacje drobno posiekać, przełożyć do miseczki. Masło zmiksować z cukrem na delikatny puch. Dodać mleko, wanilię, sól i powoli dosypywać mąkę, cały czas miksując. Na samym końcu dodać żurawinę i pistacje, krótko miksując. Z ciasta uformować dwa wałki ok. 30 cm każdy (przy tym ciasto lekko zagnieść). Każdy wałek posmarować wodą i ewentualnie - obtoczyć w wiórkach kokosowych i zawinąć w folię spożywczą. Odłożyć na minimum 2 godziny do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 
Każdy wałek pokroić bardzo ostrym nożem na plasterki o grubości ok. 4 mm. Wykładać partiami na blachę i piec ok. 10-12 minut, aż brzegi zaczną się rumienić (czasem mogą przypiekać się już szybciej). Po wyjęciu zdjąć z blachy i zostawić do wystygnięcia.
ŁAPY MISIA

Składniki:
- 25 dag mąki,
- 10 dag bułki tartej,
- 15 dag orzechów laskowych (dałam włoskie),
- 20 dag cukru,
- 10 dag masła,
- ½ łyżeczki amoniaku,
- ¾ szklanki mleka,
- 5 dag kakao,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- 1 białko,
- czekolada*

Wykonanie:
Orzechy laskowe lekko uprażyć (ja dałam włoskie, więc pominęłam tę czynność) i grubo posiekać. Wszystkie podane składniki (oprócz białka) wymieszać ze sobą i zagnieść ciasto. Następnie odrywać po kawałeczku ciasta, formować kulki, spłaszczać je w dłoni i układać na blasze. Wierzch ciastek posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec w temperaturze 180  st.C. przez około 20 minut. Gotowe ciastka posmarować rozpuszczoną czekoladą. 

* Według przepisu ciastka należy posmarować przed pieczeniem białkiem i posypać cukrem. Ja jednak zrezygnowałabym z cukru i po upieczeniu posmarowała je rozpuszczoną czekolada lub gotową polewą czekoladową.
renifery ;-)
CIASTECZKA DYNIOWE
 
Składniki (na ok. 15 szt.):
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 1 szklanka mąki gryczanej (opcjonalnie kukurydzianej lub pół na pół),
- ½ - 2/3 szklanki cukru, 
- 1 szklanka drobno startej dyni lub puree,
- ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich,
- 1/3 szklanki jagód goji (lub rodzynek),
- ¼ szklanki ciepłej wody,
- 2 łyżeczki siemienia lnianego,
- sok z ½ pomarańczy,
- 3 łyżki oleju kokosowego (lub innego oleju),
- 1 łyżeczka octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Siemię lniane i jagody goji zalać ciepłą wodą i odstawić na 10 minut. Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszać. Ciasto wstawić do zamrażalnika na 15 minut. Na papier do pieczenia wykładać łyżką schłodzone ciasto, formując mniej-więcej okrągłe ciasteczka. Piec przez 15-20 minut, w zależności od wielkości ciasteczek.
KRUCHE CIASTECZKA CYTRYNOWE Z KONFITURĄ PORZECZKOWĄ

Składniki (na 15 szt.):
- 100 g masła,
- 200 g mąki,
- 40 g cukru pudru,
- skórka i sok z ½ cytryny,
- konfitura porzeczkowa

Wykonanie:
Wszystkie składniki, oprócz konfitury mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość  pół centymetra. Wykrawamy foremką kółka. W połowie robimy mniejszą dziurkę. Pieczemy przez 15 minut w 170 stopniach. Gdy ciastka wystygną, pełne ciasteczka smarujemy konfiturą i przykrywamy ciasteczkiem z dziurką.
LWIE PASZCZE 

Składniki:
- 500 g mąki,
- 200 g margaryny,
- ½ szklanki cukru pudru,
- ½ szklanki śmietany,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 żółtka,
- 1 jajko,
- jabłka obrane i pokrojone w "16",

Wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie siekamy to z margaryną. Dodajemy żółtka, jajko, śmietanę i zagniatamy w ciasto. Gotowe rozwałkowujemy na grubość 2 mm. Wykrawamy krążki szklanką. Na gotowych krążkach układamy szesnastki jabłek i zawijamy na nich ciasto (nie sklejamy). Pieczemy 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st.C. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
WARSZAWSKIE CIASTECZKA DROŻDŻOWE

Składniki 
- 50 dag mąki,
- 25 dag margaryny,
- 15 dag cukru,
- 2 jajka,
- 8 dag drożdży,
- parę łyżek mleka,
- powidła śliwkowe,
- cukier na obtoczenia 

Wykonanie:
Margarynę z mąką posiekać na stolnicy, dodać drożdże rozpuszczone w mleku, cukier, żółtka z 2 jajek i śmietanę. Gdy składniki się połączą, wyrobić rękami. Ciasto rozwałkować w połowie ciasta wykrawać szklanką pełne krążki, następnie w drugiej połowie wykroić, posługując się kieliszkiem dziurki do nałożenia powideł. Na 2 głębokich talerzach przygotować kolejno białka z 2 jajek oraz cukier. Ciastka z dziurką zanurzyć jedną stroną w białku a następnie w cukrze, następnie ułożyć na krążkach pełnych. Powstałe zagłębienia wypełnić powidłami. Piec na posmarowanej tłuszczem blaszce w 180 st.C. na złoty kolor.
Świnki
CIASTECZKA SEZAMOWO-CYTRYNOWE

Ciastka (na ok. 30 szt.):
- 2 łyżki sezamu,
- 225 g miękkiego masła,
- 140 g drobnego cukru,
- 1 łyżka skorki startej z niewoskowanej cytryny, 
- 1 żółtko, lekko rozmącone,
- 280 g maki pszennej,
- szczypta soli

Sezam prażyć, na suchej patelni, ciągle mieszając, na małym ogniu przez 2-3 min., aż zacznie pachnieć. Zdjąć z ognia, wystudzić.
Masło wrzucić do misy miksera, dodać cukier, skórkę z cytryny, wystudzony sezam, zmiksować na kremową masę. Wsypać mąkę i szczyptę soli, wymieszać i zagnieść ręcznie na gładkie ciasto. Podzielić na pół, uformować kule, każdą zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-60 min.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami folii, ponieważ ciasto będzie sie kleić). Wycinać kółka o średnicy 6 cm i układać je, zachowując odstępy (ciasteczka rosną podczas pieczenia), na przygotowanych blachach.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 10-12 min., na złotobrązowo. Upieczone ciasteczka wyjąć z piekarnika, zostawić na blasze przez 5-10 min., zdjąć za pomocą noża i przełożyć na kuchenną kratkę. Zostawić do wystygnięcia.

Lukier:
- 120 g cukru pudru,
- kilka kropli soku z cytryny,
- 1 łyżka gorącej wody

Cukier puder przesiać do miseczki, dodać sok z cytryny. Mieszając, stopniowo dolewać gorącą wodę, aż powstanie gęsty, płynny lukier. 

Posmarować lukrem ciasteczka odstawić, aby zastygł.
DOMOWE CIASTECZKA Z CUKREM
Przepis Magdy Gessler

Składniki:
- 500 g mąki pszennej tortowej,
- 200 g cukru,
- 100 g masła,
- 2 jajka,
- 1 łyżka śmietany 22%,
- szczypta soli
	
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, 100 g cukru, dodać masło, 1 jajko i śmietanę. Dodać szczyptę soli i wszystko zmiksować. Uformować z ciasta dużą kulę i na godzinę włożyć do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Blachę wyłożyć pergaminem. Podzielić ciasto na mniejsze części. Rozwałkować i wyciąć dowolne kształty. Ułożyć na blasze.
Pozostałe jajko rozbić oddzielając żółtko od białka. Roztrzepać białko i posmarować nim ciasteczka. Posypać cukrem.
Wstawić do piekarnika na około 10-15 minut.
ŚMIETANKOWE KRĄŻKI BEZ JAJEK
 
Składniki:
- 250 g mąki,
- 250 g masła,
- 4 płaskie łyżki gęstej kwaśnej śmietany,
- 3-4 łyżki cukru kryształu do posypania,
- 2 łyżki rozgniecionych płatków migdałowych

Wykonanie:
Z mąki, masła i śmietany zagnieść ciasto podobne do kruchego i choć nie wymaga ono schładzania, dobrze jest to zrobić, ponieważ lepiej się wałkuje.
Do osobnej miseczki wsypać rozgniecione niedbale płatki migdałów i wymieszać z cukrem.
Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i wycinać kółka o średnicy ok. 4 cm. Następnie w każdym kółku wyciąć dziurkę o średnicy ok. 1 cm.
Każde ciasteczko zanurzać z jednej strony w cukrze z migdałami i układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez 12-15 minut, do zrumienienia się ciastek.

Moja rada: Ciasto bywa dość lepkie, szczególnie gdy się ogrzewa, więc warto je wałkować pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej. Znacznie ułatwia do pracę i sprawia, że po skończeniu niemal nie trzeba sprzątać.
KOKOSOWE BISCOTTI

Składniki (na ok. 34 szt.):
- 100 g mąki pszennej,
- 100 g mąki orkiszowej, razowej,
- 40 g cukru pudru,
- 40 g wiórków kokosowych,
- aromat migdałowy,
- 2 jajka (M),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 40 g rodzynek,
- 1 łyżka mleka,
- szczypta soli 

Wykonanie:
W misce roztrzepujemy jajka ze szczyptą soli. Następnie dodajemy obie mąki i resztę składników, zagniatamy twarde ciasto i dzielimy na dwie równe części.
Oba kawałki ciasta rozwałkowujemy lub tworzymy w dłoniach 2 płaskie prostokąty o szerokości około 8-9 cm i grubości 1-1,5 cm, układamy je na blaszce z papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Po upływie 20 minut wyjmujemy blaszkę i studzimy lekko ciasto, po czym na deseczce kroimy je na wąskie paski (około 1,5cm), które znów układamy na blaszce i wsadzamy do piekarnika na 5 minut, po czym obracamy każdy z nich i pieczemy 5 minut na drugiej stronie.
CIASTECZKA ANYŻOWE Z NUTKĄ CHILI 
 
Składniki:
- 40 g masła,
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka brązowego cukru,
- 1 łyżka anyżu,
- szczypta chili,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Dodaj cukier, jajka, i oliwę, wymieszać składniki. Dodać chili i anyż. Piec w piekarniku (góra i dół) w 180°C przez około 15 minut.
CIASTECZKA Z MASZYNKI

 Składniki:
- 500 g mąki,
- 150 g cukru pudru,
- 200 g masła,
- 2 żółtka,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka kakao,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Nescafe Creme,
- 2 łyżki startej czekolady

Wykonanie:
Mąkę, cukier, masło, proszek do pieczenia, żółtka i jajko przekładamy do miski, wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą konsystencję. Dzielimy na pięć części. Do pierwszej dodajemy kakao i dokładnie łączymy. Do drugiej części dodajemy cynamon i dokładnie łączymy. Do trzeciej części dodajemy kawę i dokładnie łączymy. Do czwartej dodajemy czekoladę i również dokładnie łączymy. Ostatnią część zostawiamy bez dodatków. Wszystkie części przekładamy do lodówki na około 60 minut (można wsadzić do zamrażarki na ok. 3 minut). Po wystudzeniu wkładamy ciasto do maszynki małymi porcjami, w której są umieszczone formy do ciasteczek. Mielimy, a wychodzące ciasteczka ucinamy na dowolnej długości paski. Układamy na papierze do pieczenie i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st.C. Pieczemy ok. 12 minut. Dodatki można dostosowywać według upodobania.
CIASTECZKA Z MAKIEM 

Składniki (na ok. 40 szt.):
- 2 ¾ szklanki mąki pszennej,
- 230 g masła,
- szczypta soli,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 jajko,
- 2 łyżki maku suchego,
- 2 łyżki skórki startej z cytryny (dałam więcej, bo uwielbiam jej smak w wypiekach),
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego i cytrynowego

Wykonanie:
W misce mieszamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.
W drugiej misce mikserem lub ręcznie ucieramy masło z cukrem, aż do puszystości. Dodajemy jajko, skórkę z cytryny, mak, oba ekstrakty i mąkę wymieszaną z solą i proszkiem. Wszystko mieszamy i formujemy kulę ,którą następnie owijamy folią i dajemy do lodówki na 60-90 minut.
 Po tym czasie ciasto musimy rozwałkować i forem akam i wycinać ciasteczka. Trzeba pamiętać o tym, że zanim zaczniemy rozwałkowywać, ciasto i wałek musimy posypać mąką, bo ma tendencję do przyklejania się. Wycięte ciasteczka układamy na blaszce, na której znajduje się papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 12 minut. Pieczemy w 180 st.C., aż brzegi będą zarumienione.
SNICKERDOODLES

Składniki (na około 30 sztuk): 
- 250 g mąki pszennej,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki soli,
- 125 g miękkiego masła,
- 100 g drobnego cukru do wypieków (dałam około 75 g), 
- 1 duże jajko,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 

Do obtoczenia:
- 2 łyżki drobnego cukru do wypieków,
- 1 łyżka cynamomu 

Wykonanie:
W misce wymieszać mąkę, gałkę, proszek do pieczenia, sól, odstawić na chwilę. Masło zmiksować z cukrem, aż do puszystości i białości, wbić jajko, dodać ekstraktu, dalej ubijać. Do ubitej masy wmieszać suche składniki i dobrze wymieszać (masa nie powinna się kleić). 
Cukier do obtoczenia wymieszać z cynamonem. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je w cukrze cynamonowym, kłaść na blachę, delikatnie spłaszczyć (można wcześniej blachę wyłożyć papierem do pieczenia). 
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, do złotego brązowego koloru. Studzić na kratce.

CHOCODOODLES - 25 g mąki zastąpić kakao
LINZER COOKIES

Składniki: 
- 170 g masła,
- 1 szklanka cukru pudru,
- otarta skórka z 1 cytryny,
- otarta skórka z 2 pomarańczy,
- 1 ¼ szklanki mąki (+ mąka do podsypywania - bardzo dużo podsypywałam, bo ciasto się klei),
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
- ½ łyżeczki soli,
- 3 żółtka,
- 1 ½ szklanki zmielonych migdałów (lub zmielonych podpieczonych orzechów)

Dodatkowo:
- dżem malinowy do przełożenia,
- cukier puder do oprószenia 

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciastka zagnieść, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, mocno podsypując mąką, wycinać ciasteczka 'całe' i 'z okienkiem' (u mnie ciastko o średnicy 5 cm). Układać na blaszce wyłożonej papierem, w niewielkich odległościach od siebie - ciastka zachowują kształt. Można je jeszcze włożyć do lodówki na 30 minut.
Piec około 12-15 minut w temperaturze 165ºC. Studzić na kratce.

Po wystudzeniu przełożyć dżemem malinowym i oprószyć pudrem (ja posypałam ciastko górne cukrem pudrem przed przełożeniem).
CIASTECZKA Z RODZYNKAMI I PŁATKAMI OWSIANYMI
 
Składniki:
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 1 szklanka rodzynków,
- 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- ¾ łyżeczki mielonego kardamonu,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
- 250 g miękkiego masła,
- 1 ½ szklanki brązowego cukru,
- 2 szklanki płatków owsianych

Wykonanie:
Jajka dobrze roztrzepać z wanilią, dodać rodzynki i zostawić na około 1 godzinę.
Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem pergaminowym lub posmarować masłem. Przesiać mąkę, sól i przyprawy. Masło dobrze ubić mikserem, aż będzie puszyste, dodać cukier i ubić na gładką masę. Dodać rodzynki z jajkami i dobrze wymieszać. Dodać mąkę z przyprawami i płatki owsiane i dobrze połączyć.
Łyżką stołową układać kopczyki na przygotowanych blachach, lekko je spłaszczyć.
Piec w temperaturze 180ºC, aż będą lekko zarumienione, około 10-12 minut. Zostawić na blachach do lekkiego przestygnięcia, potem przenieść na kratkę.
BITKI Z MAKIEM (BALETKI)

Składniki (na 2 blaszki pojedynczych ciasteczek):
- 3 jajka,
- 80 g drobnego cukru do wypieków,
- 75 g mąki pszennej, przesianej (koniecznie!),
- mak, do posypania,
- dżem lub marmolada do przełożenia

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek; białka ubić na sztywną pianę. Powoli i stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce (jak przy bezach - nie można wsypać cukru na jeden raz) i miksować (ja miksuję dalej przystawką do ubijania białek). Dodać żółtka i zmiksować. Wsypywać powoli mąkę i delikatnie(!) wymieszać. 
Ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego z grubą okrągłą nasadką i wykładać na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) nieduże krążki, pozostawiając odstępy między ciastkami. Posypać makiem.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut, aż będą lekko złote. Ja piekę na macie teflonowej, której nie trzeba niczym smarować, ciastka idealnie odchodzą po upieczeniu.
Wystudzić, przełożyć dżemem.

Ważne: białka niedokładnie ubite lub zbyt mocno wymieszana masa jajeczna z mąką zaowocuje płaskimi i rozlewającymi się na blaszce ciasteczkami (zniszczą się pęcherzyki powietrza); płaskie będą również, jeśli blacha z ciastkami będzie czekać na upieczenie pierwszej, należy piec obie na jeden raz.
CIASTECZKA Z CYTRYNĄ, MIĘTĄ I GOŹDZIKAMI

Składniki: 
- 1 szklanka mąki,
- 1/3-1/2 szklanki cukru,
- 120 g masła,
- 5 dużych listków świeżej mięty,
- 3 goździki, 
- skórka z 1 cytryny,
- ½ łyżeczki kardamonu

Wykonanie:
Skórkę z cytryny trzemy na tarce. Miętę drobno siekamy. Goździki rozcieramy w moździerzu na drobno. Wszystkie składniki mieszamy z kardamonem, mąką, cukrem i masłem i wyrabiamy ciasto. Rozwijamy folię spożywczą na blacie, kładziemy na niej ciasto, przykrywamy drugim kawałkiem folii i rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia (na ok 30 minut). Ze schłodzonego ciasta wykrawamy ciasteczka i układamy w delikatnych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10 minut (do zrumienienia) w temperaturze 180 st.C. Ciasteczka przekładamy wraz z papierem na kratkę do studzenia.
PIECZONE PĄCZKI 

Składniki (na ok. 10 dużych szt.):
- 130 ml mleka,
- 25 g świeżych drożdży,
- 70 g cukru,
- 400-450 g mąki pszennej,
- 1 jajko
 
Mleko zagrzej do momentu, aż będzie letnie wraz z rozdrobnionymi w nim drożdżami i cukrem. Następnie dodaj tą letnią mieszankę do mąki oraz jajka, wyrób na gładkie, elastyczne ciasto i pozostaw w cieple do podwojenia objętości.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkuj je na grubość ok 1 - 1,5cm, wykrawaj okrągłe kształty, w nich mniejsze, a następnie przenieś je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, przykryj ściereczką i pozostaw jeszcze na ok 15 minut do napuszenia. Po upływie tego czasu włóż blaszkę do piekarnika i piecz w 180C przez ok 10 minut.

Cynamonowy cukier:
- 70 g masła,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżeczki cynamonu
 
Roztopionym masłem smaruj przy pomocy pędzelka upieczone pączki. Następnie obtaczaj je w zblendowanym cukrze z dodatkiem zmielonego cynamonu i podawaj.

Najlepiej, gdy za smarowanie upieczonych pączków masłem i obtaczanie ich w cynamonowym cukrze zabierzesz się, gdy pączki są jeszcze gorące/ciepłe. Jeżeli masz wystarczająco drobny cukier, to nie musisz go blendować.
PIECZONE PĄCZKI CZEKOLADOWE 

Składniki (na ok. 10 dużych szt.):
- 130 ml mleka,
- 25 g świeżych drożdży,
- 70 g cukru trzcinowego,
- 400-450 g mąki pszennej,
- 2-4 łyżki kakao,
- 1 jajko

Mleko zagrzej do momentu, aż będzie letnie wraz z rozdrobnionymi w nim drożdżami i cukrem. Następnie dodaj tą letnią mieszankę do mąki, kakao oraz jajka, wyrób na gładkie, elastyczne ciasto i pozostaw w cieple do podwojenia objętości.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkuj je na grubość ok. 1-1,5 cm, wykrawaj okrągłe kształty, w nich mniejsze, a następnie przenieś je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, przykryj ściereczką i pozostaw jeszcze na ok. 15 min. do napuszenia. Po upływie tego czasu włóż blaszkę do piekarnika i piecz w 180 st.C. przez ok. 10 min.

Posypka:
- 70 g masła,
- 1 szklanka cukru

Roztopionym masłem smaruj przy pomocy pędzelka upieczone pączki. Następnie obtaczaj je w cukrze i już.

Ilość kakao możesz dostosować do własnych preferencji. Mleko możesz zastąpić wodą, maślanką lub kefirem. Jeśli chcesz, ciepłe mleko z drożdżami i cukrem możesz pozostawić na ok. 10 min. w spokoju, aby chwilę popracowały bez dodatku pozostałych składników. Mąkę dosypuj do ciasta stopniowo od 400-450 g (ja z reguły zużywam ok. 410-430 g). Jeśli chcesz mieć pewność, że pączki szybko wyrosną jak na drożdżach zwiększ ilość drożdży do 35 g. Najlepiej, gdy za smarowanie upieczonych pączków masłem i obtaczanie ich w cynamonowym cukrze zabierzesz się, gdy pączki są jeszcze gorące/ciepłe.
ARABSKIE KULKI Z DAKTYLAMI

Składniki (na ok. 20 szt.):
- 175 g suszonych daktyli,
- 1 łyżka mielonych migdałów,
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- szczypta mielonego kardamonu,
- 2 i ½ łyżki oleju,
- 25 g miękkiego masła,
- 50 g cukru pudru,
- szczypta soli,
- 150 g mąki pszennej,
- 50 g mąki ryżowej,
- 50 ml mleka,
- 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy 

Wykonanie:
Daktyle włożyć do miseczki i zalać gorącą wodą, odstawić na 5 minut do zmiękczenia. Po tym czasie owoce odsączyć, włożyć do blendera razem z migdałami, wanilią i kardamonem. Zmiksować na gładką masę.
Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Przygotować ciasto. Olej wymieszać trzepaczką razem z masłem i cukrem pudrem. Przesiać obie mąki razem z solą, wlać mleko i wodę pomarańczową, wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę i schłodzić w lodówce ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószony mąką blat i uformować wałek. Pokroić go na 20 kawałków. Każdy kawałek spłaszczać dłonią, na środku kłaść daktylowe nadzienie i formować kulki (tak jak knedle). Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20-25 minut do lekkiego zrumienienia.
SYCYLIJSKIE CIASTECZKA SEZAMOWE

Składniki (na ok. 35 st.):
- 250 g mąki,
- ok. ½ szklanki mleka (80 g),
- 70 g smalcu (lub miękkiego masła),
- 70 g cukru pudru,
- 1 łyżka miodu,
- sezam do obtoczenia

Wykonanie:
Wymieszać mąkę i smalec. Dodać cukier, szczyptę soli i miód rozcieńczony z mlekiem. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dodać trochę mleka. Gotowe ciasto, przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Ciastka formować na kształt pałeczek o długości 5cm i grubości 2 cm. Spłaszczyć je lekko, a następnie zamoczyć w mleku, a następnie w sezamie. Układać na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut. Ciastka można trzymać kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
KAWOWE CIASTECZKA

Składniki:
- 150 g miękkiego masła,
- 130 g cukru,
- 1 jajko,
- 250 g mąki (+ więcej do podsypywania),
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 szczypta soli,
- 120 g gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
 
Wykonanie:
W dużej misce ucieramy 100 g cukru i całość masła. Wbijamy jajko i mieszamy razem.
100 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy i miksujemy razem z maślaną masą.
Mąkę mieszamy z kakao, sodą i solą. Dodajemy 1 łyżkę kawy. Mieszankę stopniowo dodajemy do reszty składników i miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Otrzymaną masę zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce około 2 godziny.
Schłodzone ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy na blacie na grubość około 0,5 cm i wykrawamy z niego ciasteczka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ciasteczka nie rosną więc mogą być ułożone blisko siebie) i pieczemy w 180 stopniach około 10 minut. Upieczone ciasteczka wyjmujemy i studzimy.
Zagotowujemy wodę i wlewamy do dużej miski. Do miski wsadzamy drugą, mniejszą, a do niej wsypujemy pozostałą łyżkę kawy, 20 g czekolady, i 30 g cukru (mniej więcej, możecie dawać do smaku). Do całości dodajemy kilka łyżek wrzątku (gdy czekolada się rozpuści polewa powinna mieć konsystencję lejącą, ale dość gęstą). Gotową polewą dekorujemy ciasteczka i zostawiamy do zastygnięcia.
OTRĘBOWE CIASTECZKA KOKOSOWE 

Składniki:
- 80 g otrębów,
- 60 g pszennej pełnoziarnistej, 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
- 30 g wiórek kokosowych,
- 2 łyżki ciemnego kakao,
- 1 jajko,
- 220 ml jogurtu naturalnego,
- 45 g miodu,
- 20 g masła,
- aromat migdałowy

Wykonanie:
Wszystkie suche składniki (otręby, mąkę, proszek, kokos, kakao) mieszamy ze sobą, 
dodajemy pozostałe składniki (jajko, jogurt, miód, masło i aromat) i  dokładnie mieszamy, aż wszystko ładnie  się ze sobą połączy i utworzy gęstą masę.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy uformowane dłońmi małe placuszki (wielkości środka dłoni tak aby wyszło około 12 dużych ciastek).
Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

Więcej zszywek ze źródła

www.smakizycia.pl

Zupa krem z dyni:


dynia	1,5 kg
mleko	200 ml
bulion warzywny	200 ml
śmietanka kremówka	200 ml
czosnek	4 ząbki
gałka muszkatołowa	szczypta
natka	do dekoracji
łuskane pestki dyni	4 garstki
Sól morska, pieprz biały	


Obrać i pokroić w kostkę dynię. Zalać mlekiem i bulionem. Posolić. Gotować do miękkości (ok 15 minut w zależności od gatunku dyni). Dodać rozdrobniony czosnek i gotować jeszcze 5 minut. Rozdrobnić malakserem. Dodać śmietankę. Podgrzać, nie gotując. Doprawić świeżo startą gałką i pieprzem. Podawać z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Uwaga: warto eksperymentować z różnymi gatunkami dyni – każdy daje zupę o nieco innym smaku. Mniam :) Ciasto na pierogi

mąka-500 g
gorąca woda-125 ml
sól-1 łyżeczka
Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić dołek, wlać do niego niewielka ilość gorącej wody i wymieszać. Następnie zagniatać dość szybko, dodając stopniowo taką ilość wody, by otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde.

Podzielić ciasto na cztery części. Trzy części odłożyć, przykryć czystą ściereczką. Pierwszą część ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. W razie potrzeby podsypać mąką. Ketchup domowy
pomidor-2 kg
cebula-1, duża
ocet 6%-6 łyżek
cukier-125 g
sól-2-3 łyżeczki
gałka muszkatołowa	szczypta
chili albo ostra lub słodka papryka	1/2 łyżeczki
pieprz	szczypta
oliwa z oliwek-2-3 łyżki
Czy wiesz, że w niektórych z keczupów dostępnych w sklepach w ogóle nie ma pomidorów?! Warto zrobić keczup samodzielnie.
Pomidory przepuścić przez streamer lub przetrzeć przez sito. Cebulę posiekać. Dusić cebulę na oliwie pod przykryciem do miękkości. Dodać pomidory. Gotować odkryte, aż nabierze właściwej konsystencji. Dodać przyprawy.

Otwarte słoiki wstawić do piekarnika nagrzanego do 100°C. Nakrętki wygotować. Osuszyć. Wlać ketchup do słoików. Mocno dokręcić. Odwrócić i zostawić do ostygnięcia. Makaron domowy
mąka-400 g
woda-6-8 łyżek
3 jajka
sól
Przesiać mąkę, wbić jajka, dodać sól, wodę i zagnieść twarde ciasto. Wywałkować bardzo cienko i zostawić do przeschnięcia.

Posypać mąką, zwinąć w rulon, przesunąć do brzegu stolnicy.

Kroić ostrym nożem wąskie paski i rozrzucić na stolnicy. Zagotować wodę w dużym, płaskim rondlu, osolić, wrzucić makaron, zamieszać i przykryć. Ugotować, odcedzić, a następnie przelać letnią wodą. Po odsączeniu wyłożyć na półmisek.

Makaron można też przechowywać w zamkniętym pojemniku w suchym i chłodnym miejscu. Zakwas na żur

mąka żytnia-250 g
czosnek-kilka ząbków
1 liść laurowy
ziele angielskie-kilka ziaren
razowy chleb ze skórką-1/2-wie kromki
lub drożdże 10g
Wsypać mąkę do kamiennego garnka, po czym wlać taką ilość gorącej wody, aby powstała zawiesina o konsystencji ciasta naleśnikowego.

Dodać obrane ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. Gdy ciasto ostygnie, wlać 4 szklanki chłodnej, przegotowanej wody, włożyć kromkę chleba lub drożdże i dokładnie wymieszać. Następnie obwiązać garnek płótnem i odstawić w ciepłe miejsce.

Zakwas nadaje się do użycia po 3 dniach. Klasyczna zupa cebulowa
cebula-1kg
masło-50 g
czosnek-4 ząbki
wywar warzywny-1l
bagietka-6 kromek
żółty ser-(najlepiej cheddar)	150 g
koniak-100 ml
szczypiorek do dekoracji
Cebule obrać, pokroić w plasterki, bardzo dokładnie wykrawając twarde „piętki” (natrafienie na taką w zupie jest bardzo nieprzyjemne!). Cebulę zeszklić na maśle, zalać wywarem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Gotować aż cebula będzie miękka. Doprawić do smaku. Z kromek bagietki zrobić grzanki (w tosterze lub piekarniku). Włączyć piekarnik na funkcję grzanie od góry. Do zupy dolać koniak. Przelać zupę do żaroodpornych miseczek. Delikatnie ułożyć na wierzchu po grzance i posypać serem.  Wstawić do piekarnika i zapiekać, aż ser się rozpuści.

Podawać natychmiast, bardzo gorącą. Tęczowy pasztet z warzyw
marchewki-500g
pomarańczowa papryka-1
buraki-500g
ziemniaki-3
seler-1
pory-2
zielony groszek-250g
szpinak-250g
mleko-500ml
mąka-2 łyżki
masło-2 łyżki
gałka muszkatołowa-szczypta startej
Gruyère starty-3 łyżki
jajka-4
sok z cytryny-1 łyżka
Ugotować oddzielnie marchewkę i buraki w małej ilości wody. Do buraków dodać odrobinę soku z cytryny, by nie straciły koloru. Ugotować ziemniaki, selera i białe części porów razem, też w niewielkiej ilości wody, do miękkości. Zblanszować szpinak wrzątkiem. Groszek gotować 5-6 minut w wodzie z solą i odrobiną cukru, aby nie stracił koloru.

W rondlu przygotować beszamel: wrzucić masło, dodać mąkę. Smażyć przez chwilę mieszając. Dodać mleko mieszając energicznie i gotować kilka minut od zagotowania na średnim ogniu mieszając, aby nie powstały grudki. Doprawić gałką i dosypać ser. Sos beszamelowy podzielić na cztery części. Gdy przestygnie do każdej z tych części dodać jedno całe jajko, dokładnie wymieszać. Z warzyw przygotować 4 masy. Marchewkę zmiksować z upieczoną pomarańczową papryką, obraną ze skórki. Osobno zmiksować buraczki. Ziemniaki zmiksować z selerem i porem a groszek ze szpinakiem. Każdą z mas lekko posolić i dodać po łyżce beszamelu. Foremkę na pasztet wyłożyć pergaminem. Układać w niej warstwami masy jarzynowe w kolejności: zielona, różowa, pomarańczowa i biała. Foremkę wstawić do naczynia z wodą (tak aby woda sięgała nie wyżej niż do połowy wysokości), przykryć i piec w 120°C około godziny. Podawać z ... Pieczeń wieprzowa amatorska

zalewa:	
ocet jabłkowy-pół szklanki
białe wino-1 szklanka
goździki-4
liście laurowe-2
ziele angielskie-4 ziarna
gorczyca-1 łyżeczka
pieczeń:	
szynka wieprzowa (a jak ktoś lubi bardziej kleiste, to łopatka)-1kg
masło-80g
sól i pieprz	
mąka pszenna-2 łyżki
cebula-3 lub 4 szt
smalec-3 łyżki
Doskonały efekt osiąga się szybko i łatwo. Pieczeń jest miękka i soczysta.
Składniki na zalewę zagotować i ostudzić. Zalać mięso i marynować przez całą noc. Zapeklowane mięso opłukać w dużej ilości wody. Odsączyć. Oprószyć solą i mąką. Rozgrzać na dużej patelni smalec i obsmażyć na nim mięso na silnym ogniu ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla dodając kilka łyżek wody. Przykryć i dusić na średnim ogniu. Pokroić cebulę w talarki i usmażyć na smalcu na jasnozłoty kolor. Dodać do mięsa po godzinie. Mięso polać sosem z marynaty i dusić jeszcze około półtorej godziny aż pieczeń będzie miękka. Na samym końcu dodać do sosu 80 g masła. Wyjąć miękkie mięso i pokroić w cienkie, skośne plastry w poprzek włókien. Ułożyć na półmisku i polać sosem z cebulą. Podawać z ziemniakami, kapustą kiszoną, cukrową lub czerwoną zasmażoną albo z surówką z warzyw.
Przypnij Polub Komentuj
  772

DOMOWE CIASTECZKA Z CUKREM
Przepis Magdy Gessler

Składniki:
- 500 g mąki pszennej tortowej,
- 200 g cukru,
- 100 g masła,
- 2 jajka,
- 1 łyżka śmietany 22%,
- szczypta soli

Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, 100 g cukru, dodać masło, 1 jajko i śmietanę. Dodać szczyptę soli i wszystko zmiksować. Uformować z ciasta dużą kulę i na godzinę włożyć do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Blachę wyłożyć pergaminem. Podzielić ciasto na mniejsze części. Rozwałkować i wyciąć dowolne kształty. Ułożyć na blasze.
Pozostałe jajko rozbić oddzielając żółtko od białka. Roztrzepać białko i posmarować nim ciasteczka. Posypać cukrem.
Wstawić do piekarnika na około 10-15 minut.

PaatkaS

PaatkaS

posmarować białkiem? A nie żółtkiem?

22.09 o 17:24    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
PaatkaS
foka

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry