O literaturze faktu na przykładzie „Cesarza” Ryszarda Kapuścińskiego


tosia99918

tosia99918

Dodane 28.08 o 22:44
Obserwuj
Domowy snickers

Przepis na ok. 20 batonów

Składniki: ok. 700 g czekolady, ok. 60 g masła, 1 szklanka cukru, 1/4 szklanki mleka skondensowanego, 200 g pianek marshmallows, 1/3 szklanki masła orzechowego, ok. 400 g krówek, ok. 300 g orzeszków ziemnych solonych

Przygotowanie: Wyłóż blachę lub brytwannę (o wymiarach ok. 20x30 cm) folią aluminiową. Rozpuść 300 g czekolady w kąpieli wodnej i rozsmaruj na folii. Odłóż blachę do lodówki do zastygnięcia czekolady.

Masa nugatowa: Rozpuść pianki marshmallows z dodatkiem paru łyżek ciepłej wody w kąpieli wodnej. Masło, cukier i mleko skondensowane podgrzewaj w garnku na średnim ogniu do czasu aż masło i cukier rozpuszczą się. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 4 minuty, ciągle mieszając. Masa powinna zgęstnieć i zmienić kolor na ciemniejszy. Po 4 minutach natychmiast zdejmij garnek z ognia, szybko dodaj i wmieszaj masło orzechowe i rozpuszczone pianki marshmallows. Rozprowadź masę nugatową na warstwie czekolady. Następnie odłóż blachę do lodówki.

Karmel: Krówki przełóż do miski, dodaj parę łyżek wody, wstaw do mikrofali na ok. 1-2 minuty. Co 30 sekund wymieszaj i sprawdź, czy cukierki już się rozpuściły - masa powinna być płynna i gładka. Dodaj orzeszki i wymieszaj. Przełóż masę na warstwę nugatowej i rozprowadź za pomocą noża, następnie wygładź warstwę zwilżonymi rękoma. Włóż blachę do lodówki na ok. 45 minut do zastygnięcia karmelu.

Ostrym nożem pokrój masę na batoniki. Rozpuść 400 g czekolady w kąpieli wodnej, następnie z...

Domowy snickers


Przepis na ok. 20 batonów

Składniki: ok. 700 g czekolady, ok. 60 g masła, 1 szklanka cukru, 1/4 szklanki mleka skondensowanego, 200 g pianek marshmallows, 1/3 szklanki masła orzechowego, ok. 400 g krówek, ok. 300 g orzeszków ziemnych solonych

Przygotowanie: Wyłóż blachę lub brytwannę (o wymiarach ok. 20x30 cm) folią aluminiową. Rozpuść 300 g czekolady w kąpieli wodnej i rozsmaruj na folii. Odłóż blachę do lodówki do zastygnięcia czekolady.

Masa nugatowa: Rozpuść pianki marshmallows z dodatkiem paru łyżek ciepłej wody w kąpieli wodnej. Masło, cukier i mleko skondensowane podgrzewaj w garnku na średnim ogniu do czasu aż masło i cukier rozpuszczą się. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 4 minuty, ciągle mieszając. Masa powinna zgęstnieć i zmienić kolor na ciemniejszy. Po 4 minutach natychmiast zdejmij garnek z ognia, szybko dodaj i wmieszaj masło orzechowe i rozpuszczone pianki marshmallows. Rozprowadź masę nugatową na warstwie czekolady. Następnie odłóż blachę do lodówki.

Karmel: Krówki przełóż do miski, dodaj parę łyżek wody, wstaw do mikrofali na ok. 1-2 minuty. Co 30 sekund wymieszaj i sprawdź, czy cukierki już się rozpuściły - masa powinna być płynna i gładka. Dodaj orzeszki i wymieszaj. Przełóż masę na warstwę nugatowej i rozprowadź za pomocą noża, następnie wygładź warstwę zwilżonymi rękoma. Włóż blachę do lodówki na ok. 45 minut do zastygnięcia karmelu.

Ostrym nożem pokrój masę na batoniki. Rozpuść 400 g czekolady w kąpieli wodnej, następnie z...

Zgłoś naruszenie

mandarynka32

musze przyznac ze snickers domowej roboty wyszedl przepyszny dzieci sie nie moga najesc polecam napewno ten przepis zagosci czesciej w moim domu :) <3

1  |  28.09 o 19:01  

mandarynka32

ja dzis robie dam znac czy sa dobre:)

1  |  27.09 o 21:06  

darunia0503

ktoś już próbował zrobić?? dobre jest??

 |  17.09 o 13:03  

maga12

tez bym schrupala:)

 |  9.09 o 11:33  

ciasteczkowyyyptwore

no i jak tu schudnąć

1  |  7.09 o 17:58  

superola2

Pychaa... na pewno sprobuje :3

 |  1.09 o 18:01  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: