Antyk w renesansie – odwołania w literaturze polskiej


Więcej zszywek z tablicy

Jedzonko - łatwe po...

Brzoskwiniotka – kruche cia...
...
...
Krakersik  Składniki:  2 op...
Bardzo szybka przekąska kła...
Podsmaż cebulkę, potem doda...
JOGURTOWIEC
diy
Naleśniki zapiekane z kurcz...
Ekspresowe bułki Składniki ...
zdrowa przekąska
Soczki, sokunie na wszystko :)
herbatka mocy
O.B.F.
SKŁADNIKI (12 placuszków): ...
6 prostych i sprawdzonych k...
muffiny w 20 miniut
KOKTAILE
annalniano

annalniano od joleczek84

Dodane 2.09 o 23:51
Obserwuj
Ekspresowe bułki Składniki na ok 16 szt Czas przygotowania: 10 min + nocne wyrastanie + 20 min pieczenie 900 g mąki pszennej 2 łyżeczki drożdży instant 1 i 1/2 łyżeczki soli 3 szklanki lekko ciepłej wody Przygotowanie: 1. W dużej misce mieszamy mąkę z solą i drożdżami, dolewamy wodę i łączymy składniki za pomocą drewnianej łyżki 2. Kiedy w cieście nie ma już śladów mąki, przykrywamy, szczelnie, miskę z ciastem folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na noc, czyli ok 8-12 h 3. Rano dzielimy ciasto na dwie porcje, na podsypanym mąką blacie rozciągamy ciasto od ciebie, składamy, obracamy o 90 stopni i powtarzamy rozciąganie i składanie, wyrabiamy w ten sposób ciasto przez ok 1-2 minut 4. Następnie dzielimy ciasto na ok 8 równych części, z każdej formujemy zgrabną bułeczkę wielkości większej mandarynki, układamy ja na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 40 min 5. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni, każdą wyrośniętą bułeczkę nacinamy bardzo ostrym nożem na krzyż, jeśli ciasto klei się do nożna obficie oprószcie bułki mąką, nadmiar można po upieczeniu zetrzeć 6. Wstawiamy blachę z bułkami do nagrzanego piekarnika, tuż przed włożeniem blachy na dno piekarnika wysypujemy kilka kostek lodu, to zapewni chrupiącą skórkę naszym bułeczkom, bułki pieczemy ok 20 minut 7. Bułki można przygotować na raty, pozostałą część ciasta przechowujemy w lodówce, przykryte folią spożywczą, można więc upiec kolejną partię dopiero następnego poranka

Ekspresowe bułki Składniki na ok 16 szt Czas przygotowania:

10 min + nocne wyrastanie + 20 min pieczenie 900 g mąki pszennej 2 łyżeczki drożdży instant 1 i 1/2 łyżeczki soli 3 szklanki lekko ciepłej wody Przygotowanie: 1. W dużej misce mieszamy mąkę z solą i drożdżami, dolewamy wodę i łączymy składniki za pomocą drewnianej łyżki 2. Kiedy w cieście nie ma już śladów mąki, przykrywamy, szczelnie, miskę z ciastem folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na noc, czyli ok 8-12 h 3. Rano dzielimy ciasto na dwie porcje, na podsypanym mąką blacie rozciągamy ciasto od ciebie, składamy, obracamy o 90 stopni i powtarzamy rozciąganie i składanie, wyrabiamy w ten sposób ciasto przez ok 1-2 minut 4. Następnie dzielimy ciasto na ok 8 równych części, z każdej formujemy zgrabną bułeczkę wielkości większej mandarynki, układamy ja na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 40 min 5. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni, każdą wyrośniętą bułeczkę nacinamy bardzo ostrym nożem na krzyż, jeśli ciasto klei się do nożna obficie oprószcie bułki mąką, nadmiar można po upieczeniu zetrzeć 6. Wstawiamy blachę z bułkami do nagrzanego piekarnika, tuż przed włożeniem blachy na dno piekarnika wysypujemy kilka kostek lodu, to zapewni chrupiącą skórkę naszym bułeczkom, bułki pieczemy ok 20 minut 7. Bułki można przygotować na raty, pozostałą część ciasta przechowujemy w lodówce, przykryte folią spożywczą, można więc upiec kolejną partię dopiero następnego poranka

Zgłoś naruszenie

reniulka

Można dodać jakieś ziarna? I czy wyjdą tylko z maki pszennej czy z pszenno-razowej też? :)

 |  1.05 o 16:47  

_cherrylady_

Zrobiłam dziś rano, wyszły cudowne! Mieszkam w Anglii i wiadomo jak tutaj z pieczywem-katstrofa... Juz dawno miałam ochote na TAKIE bułeczki (: Później będą z nich domowe hamburgery! (:

 |  10.09 o 13:51  

nabelka121

są cudowne pyszne pulchne

1  |  7.09 o 18:22  

little3j

2 łyżeczki to wyjdzie około 10g? czyli normalnyvh drożdży 20g bym musiała użyć?? (kombinuje, bo napraaaawde nie chce mi sie leciec do sklepu:D)

 |  1.09 o 19:51   Pokaż odpowiedzi

edytapszeh

zrobiłam i polecam ! nie czekałam aż wyrosną i wyszły pysznie

1  |  23.08 o 22:00  

MniamMniamPL

Wyglądają świetnie

 |  21.08 o 9:24  

jwoj207

Z tym EXPRESEM rano to zdrowo przesadzone :)

5  |  19.08 o 15:14   Pokaż odpowiedzi

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: