Gołąbki w kapuście pekińskiej
kapusta pekińska -1 główka
mięso mielone -250 g
ryż -1 saszetka
cebula -1 szt
sól i pieprz
tłuszcz
sos do spaghetti -1 słoik
PRZYGOTOWANIE:
Oddzielić liście od kapusty pekińskiej,umyć, osączyć, zalać liście wrzącą wodą, odstawić na 3 minuty, odlać, osączyć, z liści przyciąć białe części. Ryż opłukać, osączyć, włożyć do wrzącej i osolonej wody, gotować do miękkości. Ugotowany ryż odcedzić, osączyć na sicie, ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Mięso mielone wymieszać z ryżem, cebulą, solą i pieprzem. Na liściach kapusty pekińskiej nakładać farsz, zwijać gołąbki. Układać gołąbki na brytfannie wysmarowanej tłuszczem, zalać sosem do grilla, przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w 180 stop. Przed końcem pieczenia, zdjąć folię aluminiową i piec jeszcze 10 minut.
Polubili:
ani9588
Użytkownicy także przypinają:
2
1
0
[Tags] Drożdżowe zajączki na Wielkanoc w tym w ...
fotoamator Pięknie wyglądają i pewnie są smaczne.
8
3
1
brbr3
O, w pekinskiej jeszcze nie robilam i nie jadlam. Zawsze robie we wloskiej, karbowanej, bo lepsza i szybciej miekka sie robi niz zylasta klasyczna biala kapucha :)