Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Przekąski

Śliwki w boczku to wytrawna przekąska do wina lub piwa nie tylko na imprezę

Polecam baaaardzo :)


Składniki:
20 plastrów boczku wędzonego
20 śliwek kalifornijskich suszonych
20 połówek orzecha włoskiego
mocna zaparzona herbata.


Śliwki i orzechy zalać gorącą herbatą, przykryć i odstawić na 15-20 minut. Po tym czasie wyjąć.
Do każdej śliwki wcisnąc orzecha, a następnie śliwkę zawinąć w plaster boczku i spiąć wykałaczką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15 min w temp. 200 stopni na rumiano. (Przed samym końcem można włączyć opiekanie). Uważać by nie wysuszyć i przypalić. Podawać ciepłe.
Smacznego :)
koreczki polskie

składniki:
ser żółty
kabanosy
ogórki korniszone 
wykałaczki
Mini tosty z camembert na słodko

Wyborne, chrupiące mini tosty z serem camembert na słodko: z orzechami laskowymi w miodzie, żurawiną z migdałami lub z konfiturą daktylową.

Są przepyszne i na pewno zaskoczą Waszych gości.


12 małych tostów w 3 rodzajach
Składniki

    3 kromki pieczywa tostowego pszennego
    1/2 łyżeczki masła

    ok. 90 g sera camembert

tosty z orzechami

    ok. 15 orzechów laskowych, obranych i uprażonych
    1 łyżka miodu

tosty z żurawiną

    4 łyżeczki konfitury żurawiny
    1 łyżka migdałów w płatkach

tosty z konfiturą daktylową

    3 do 4 suszone daktyle
    1 łyżka wody
    1 łyżeczka miodu
    1/3 łyżeczki cynamonu


Wykonanie

    wcześniej obrane i uprażone orzechy laskowe posiekać dość grubo, a następnie dodać do nich miód i wymieszać, by dobrze się oblepiły
    na patelni podprażyć na złoto płatki migdałów
    daktyle pokroić w drobną kostkę i przełożyć do garnuszka. Dodać wodę oraz miód i podsmażać, aż daktyle zmiękną, a konfiturą stanie się bardziej jednolita i gęsta, tj. przez kilka minut. Doprawić cynamonem, wymieszać i zostawić do ostudzenia
    z tostów odkrawamy skórkę, a następne każdy tost kroimy na 4 równe kwadraty
    rozpuszczamy masło i za pomocą pędzelka smarujemy każdy mini tost z obu stron masłem – bardzo małą ilością – wystarczy tylko „maznąć” tosty
    tosty opiekamy w piekarniku z funkcją grilla, aż będą złote i chrupiące. Musimy bardzo uważać, gdyż trwa to krótko i łatwo spalić tosty
    pokroić ser w grubsze plasterki, a następnie kwadraty, tak by uzyskać 12 kwadratów o wymiarach naszych mini tostów
    ser rozłożyć na na opieczonych i przestudzonych tostach
    następnie na serze rozłożyć orzechy i konfitury tak, jak są rozpisane na liście składników lub jak widać na zdjęciach: na 4 tostach dać orzechy z miodem, na 4 konfiturę żurawinową, a następnie posypać płatkami migdałów, a na ostatnich 4 dać konfiturę z daktyli
    przechowywać w lodówce do momentu podania
Kanapki z twarożkiem na pumperniklu


Smaczne i eleganckie, małe kanapeczki z twarożkiem, na pumperniklu, w 4 rodzajach: z łososiem, jajkiem, szynką i kabanosem. Idealne jako przekąska na karnawałowe przyjęcia.

Można je przygotować wcześniej, schować do lodówki, a później wygodnie podać.

Zachęcam, by serek do smarowania zrobić samemu z twarogu i śmietany, a następnie wycisnąć na chleb za pomocą rękawa i końcówki do dekoracji – tak będzie się ładniej prezentował.

Jeśli bardzo się spieszymy, możemy wykorzystać gotowy twarożek do smarowania, ale zwróćmy uwagę by miał rozsądny skład, bez zbędnych chemicznych dodatków.


16 małych kanapek w 4 rodzajach
Składniki

    16 małych, okrągłych kromeczek pumpernikla (lub 4 duże kwadratowe kromki)

ser

    ok. 70 g twarogu białego półtłustego
    ok. 1 łyżki śmietany
    szczypta soli

kanapki z kabanosem

    kawałek kabanosa wieprzowego
    pomidorek koktajlowy
    gałązka świeżej pietruszki

kanapki z jajkiem

    2 grubsze plastry jajka na twardo
    kawałek ogórka zielonego
    kawałek czerwonej papryki
    gałązka świeżej pietruszki

kanapki z szynką

    plaster szynki
    rzodkiewka
    gałązka świeżej pietruszki

kanapki z łososiem

    cienki plaster wędzonego łososia
    gałązka świeżego koperku

Wykonanie

    jeśli nie udało nam się dostać pumpernikla w formie małych, okrągłych kromeczek, to możemy pokroić 4 duże kromki, tak, by uzyskać 12 małych kwadratowych kromeczek
    twaróg dokładnie rozgnieść widelcem na gładka masę, a następnie dodać 1 łyżkę śmietany (lub trochę mniej lub też więcej), tak by uzyskać konsystencję gładkiego, kremowego, ale dość sztywnego kremu, który będziemy mogli wycisnąć na kanapki i zachowa swój kształt. Posolić i wymieszać
    ser umieścić w rękawie i ozdobną końcówką wyciskać porcje serka na kromeczki pumpernikla
    jajko ugotować na twardo (tj. przez ok. 7 do 8 min.), a następnie ukroić dwa grubsze plasterki i przekroić je na pół
    łososia, i szynkę pociąć w niewielkie paski, a kabanosa ukośnie na małe kawałki
    pomidorka przekroić na 4 części, a z ogórka, papryki i rzodkiewki odciąć po 4 niewielkie kawałki
    umyć, osuszyć i przygotować małe, ładne gałązki zieleniny – 4 koperku oraz 12 pietruszki
    poskładać wszystkie kanapki, rozkładając produkty tak, jak są rozpisane na liście składników lub jak widać na zdjęciach. Łososia i szynkę przed położeniem zwijać w ruloniki
    przechowywać w lodówce do momentu podania
Camembert grillowany – składniki:

    2 krążki sera Cemembert (każdy po 125g)
    1 łyżka oliwy z oliwek
    2 gałązki świeżego rozmarynu lub inne ulubione zioła
    2 garści orzechów (u mnie: włoskie, migdały, nerkowca, pekan)
    2 łyżeczki rodzynek
    2 łyżki miodu
    2 łyżeczki kremu balsamicznego
    sok z połowy cytryny
    mielony imbir (do smaku)
    2 garści mieszanki sałat

Opcjonalnie:

    2 łyżeczki konfitury figowej
    ulubione kiełki
    natka pietruszki
    bagietka


 Camembert grillowany – przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni prażymy przez chwilę orzechy

Dodajemy miód, krem balsamiczny i sok z cytryny. Mieszamy aż składniki się połączą. Dorzucamy rodzynki. Doprawiamy imbirem. Dusimy przez chwilę, a potem wyłączamy ogień i odstawiamy na bok w ciepłe miejsce.

Camembert nacieramy oliwą, obkładamy gałązkami rozmarynu i wrzucamy na rozgrzaną patelnię grillową. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Pod koniec dorzucamy pokrojoną bagietkę, by się zagrzała i delikatnie zrumieniła.

Ser wykładamy na talerz prosto z patelni, smarujemy go delikatnie konfiturą figową oraz polewamy sosem z bakaliami. Obok układamy sałaty i ciepłe kawałki bagietki. Dekorujemy natką pietruszki, kiełkami oraz gałązkami rozmarynu.

Jestem przekonana, że długo Was nie będę namawiała do tego przysmaku. Danie to jest niezwykłe, bo może stanowić wstęp do głównego posiłku, ale też równie dobrze może go kończyć i, tak jak we Francji, stanowić serowy deser.
Kolacja z jajkiem, kurczakiem i serkiem wiejskim


Potrzebujesz

    3 kromki pełnoziarnistego chleba
  
    3 jajka
    pojedynczy filet z kurczaka / łosoś
    pietruszka
    opakowanie serka wiejskiego (wg mnie najlepszy jest ten z Piątnicy)
    sól
    pieprz

	
Przygotowanie

    Zaczynamy od przygotowania kurczaka. Myjemy go, suszymy, oczyszczamy, kroimy w poprzek na dwa płaty. Przyprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy na patelni lub grillu elektrycznym.
    Pietruszkę myjemy, suszymy i szatkujemy.
    Chleb przygotowujemy w tosterze lub w piekarniku (około 10 minut w 180 stopniach). Grzanki nie mogą być zbyt miękkie, bo serek wiejski i tak nieco je rozmoczy, a zależy nam na tym żeby potrawa dobrze jadła się nożem i widelcem.
    Gotowego kurczaka kroimy na paski.
    Kolejnym etapem jest przygotowanie jajek w koszulkach (ewentualnie mogą być sadzone). Zagotowujemy wodę w garnku i zmniejszamy gaz, żeby nie było dużych bąbli. Dodajemy do niej kroplę octu. Wbijamy jajko do miski. W garnku łyżką tworzymy "wir". Staramy się wlać jajko do garnka jak najwolniej i jak najbliżej powierzchni wody. Po 3-4 minutach jajko powinno być gotowe. Wyciągamy je łyżką cedzakową.
    Ostatni krok to złożenie dania. Lepiej nie robić tego wcześniej, bo jak pisałam wyżej grzanka może zbytnio nawilgnąć. Na kromce (lub dwóch) chleba kładziemy plastry awokado. Następny jest serek wiejski - staramy się wyłowić same "kuleczki", bez śmietanki. Układamy kurczaka, jajko i posypujemy pietruszką. Solimy i pieprzymy według uznania.

Notatki

    Gdybyście jednak chcieli zjeść takie śniadanie, a tak jak ja nie jesteście przekonani do kurczaka o poranku, zachęcam do zastąpienia go łososiem, podsmażonym boczkiem lub w ogóle pominięcia tego składnika
Oscypek z żurawiną

Składniki:

    1 duży oscypek (nadający się do smażenia)
    1-2 łyżki masła
    70 g suszonej żurawiny
    1 łyżeczka miodu
    ew. cynamon
    1/4 szklanki gorącej wody
    grzanki z chleba do podania


Oscypek pokroić w 1-centymetrowe plastry. Do rondelka wsypać suszoną żurawinę, wlać gorącą wodę, dodać miód, ew. cynamon i gotować kilka minut. Na patelni rozgrzać masło, ułożyć plastry oscypka i smażyć z obydwu stron na niewielkim ogniu do zrumienienia. Usmażony serek osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Na talerz wyłożyć plastry smażonego oscypka, wyłożyć żurawinę. Podawać z grzankami.

Smacznego! :)
Grillowana cukinia z fetą

Składniki:

    2 młode cukinie
    100 g sera feta
    1 łyżka oliwy z przyprawami
    sól
    pieprz
    zioła (świeże lub suszone, np. bazylia, oregano, zioła prowansalskie)







1. Cukinie myję i osuszam. Po czym kroję w poprzeczne, skośne plastry o grubości ok. 1 cm. Oprószam z obydwu stron solą i pieprzem.

2. Tak przygotowane plastry cukinii wkładam na rozgrzany ruszt lub na patelnię grillową. Opiekam po kilka minut z każdej strony aż pojawią się brązowe paski, a cukinia zmięknie.

3. Ugrillowaną cukinię zdejmuję z grilla, przekładam na talerz. Plastry polewam oliwą i posypuję ziołami (świeżymi lub suszonymi). Na koniec całość posypuję pokruszoną fetą i od razu podaję.

Smacznego! :)
Koreczki z serem

Składniki przepisu na Koreczki z serem

    200 g sera żółtego
    1 opakowanie 200 g salami
    1 mały słoik drylowanych czarnych oliwek
    100 g sera pleśniowego na przykład Lazur
    wykałaczki

 
Przygotowanie przepisu na koreczki z serem

    Ser żółty i ser pleśniowy pokroić w małe kwadraciki.
    Oliwki odlać z zalewy i wytrzeć w papierowy ręcznik, aby były suche
    na wykałaczkę najpierw nabić oliwkę, następnie ser pleśniowy, zwinięty w rulonik salami lub szynkę i ser żółty.
    Koreczki serowe ustawiać na talerzu.
Bagietka z tofu i warzywami:

składniki:
Bagietka czosnkowa 
tofu wędzone/ naturalne
łyżka masła 
sałata lodowa/roszponka/rukola wg uznania
cebula czerwona/biała
pomidor
ser zółty/mozarella 
sos czosnkowy/ketchup 

gotową Bagietkę przekroić wzdłuż posmarować masłem dodać pozostałe składniki i włożyć na chwilkę  do piekarnika by bułka była chrupiąca.  W przypadku mrożonych bagietek najpierw ją pieczemy w piekarniku a następnie układamy składniki bez ponownego pieczenia.
Rolada serowa

Składniki:

400g sera Goudy

200g serka topionego śmietankowego

100g masła

4 jajka ugotowane na twardo

300g szynki konserwowej w plastrach

1/2 pęczka szczypiorku

kilka liści sałaty

sól,pieprz

Wykonanie:

W garnku zagotować dużą ilość wody. Zdjąć z ognia i włożyć do niej ser żółty zawinięty szczelnie w woreczek do żywności, lub jeżeli kupiliśmy ser zapakowany w grubą folię , to razem z tą folią wrzucić do gorącej wody. Trzymamy go w wodzie do momentu,aż ser zrobi się miękki i plastyczny ok. 30-40 minut.
Przygotować farsz:

Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać serki topione i razem utrzeć. Dodać pokrojone w kostkę jajka, drobno posiekany szczypiorek,doprawić solą i pieprzem i delikatnie wymieszać
Ser żółty wyciągnąć z wody i z foli,położyć na kawałku foli spożywczej, przykryć drugim kawałkiem foli i rozwałkować cienko na ok. 0,5cm. Płat sera wyłożyć szynką konserwową i posmarować farszem.
Na farsz serowo jajeczny położyć liście sałaty i zwinąć ciasno w roladę.
Całość zawinąć szczelnie w folię do żywności lub w papier do pieczenia.
Włożyć do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc. Na drugi dzień pokroić w plastry, wyłożyć na półmisku i udekorować. Smacznego.
roladki
Sałatka jarzynowa w galarecie

Składniki

    5 średnich marchwi
    3 pietruszki
    1 mały seler
    kilka ogórków kiszonych
    6-7 jaj
    1 średni majonez
    1 łyżeczka musztardy
    sól
    pieprz
    10 plastrów szynki (u mnie tyle wchodzi do naczynia)
    maggi
    1 opakowanie żelatyny
    kilka łodyżek pietruszki
    szczypiorek

Czas przygotowania: 60 min plus 120 min w lodówce

Zaczynam od ugotowania jarzyn na sałatkę (daję do garnka 2-2,5 l wody) i pokrojenia ich na kostkę. Kroję też ogórki kiszone i zostawiam na sitku, żeby woda odciekła. Gotuję jaja, studzę, obieram i też kroję. Przy podanej ilości składników nieco sałatki mi zostaje.
Wywar z jarzyn doprawiam solą, pieprzem, maggi. Dodaję żelatynę i zostawiam do całkowitego wystygnięcia.

Tymczasem mieszam wszystkie składniki sałatki, doprawiam solą i pieprzem. Jeśli są już dość chłodne, dodaję majonez i łyżeczkę musztardy.

Teraz czas na szynkę. Do tej potrawy zdecydowanie najlepsza według mnie jest szynka królewska – po pierwsze plasterki są naprawdę spore, bo drugie dobrze się ją zwija. Na plastrze szynki kładę tak mniej więcej po 2-3 łyżki sałatki – jeśli wolicie więcej lub mniej, nie widzę przeciwwskazań. Zwijam je w roladki i układam w prostokątnym naczyniu. Takich roladek u mnie dziesięć. Między nimi układam kilka łodyżek pietruszki.Jeśli galareta jest chłodna, mogę nią zacząć zalewać zawartość naczynia. Pamiętajcie, żeby nie wcześniej, bo interakcja z majonezem, a później z żołądkiem może być straszna. Lepiej naprawdę poczekać pięć minut dłużej niż cierpieć. Galaretę posypuję szczypiorkiem i wkładam naczynie do lodówki. Mniej więcej po 2 godzinach wszystko powinno już dobrze stężeć, więc nic tylko jeść. Smacznego!
Nutellowo-bananowe sushi :)
Banany z grilla z czekoladą ;)

Banalny sposób na pyszny deser z grilla :)

Wystarczy opiec banany z dwóch stron na czarno. Najlepiej sprawdzić czy są gotowe lekko przyciskając je- mają być miękkie. Następnie rozcinamy je nożem wzdłuż, i wkładamy 2-3 kosteczki ulubionej czekolady (ja polecam gorzką), i delikatnie zaciskamy, czekając z min. aż się rozpuści. Wyjadamy małą łyżeczką, pamiętając o niejadalnej końcówce ;)

Taka prosta rzecz a potrafi zaskoczyć gości ;) 

Polecam na zbliżającą się majówkę oraz inne okazje;)

P.S. tak samo można banany przyrządzić w piekarniku ;)
Szaszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką
Składniki, 2 porcje:
• 1 pojedyncza pierś kurczaka (użyłam zagrodowego)
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 1/2 czerwonej świeżej papryki
• 1/2 ananasa
• oliwa, cząstki cytryny lub limonki
• przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki tymianku, 1/3 łyżeczki chili w proszku, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki (lub słodkiej)
• potrzebne też będą: niezbyt grube patyczki na szaszłyki oraz patelnia grillowa lub zwykła większa patelnia

Przygotowanie:  Piersi kurczaka pokroić w niedużą kostkę (ok. 1 cm), włożyć do miski, doprawić startym czosnkiem, natką pietruszki oraz wszystkimi przyprawami, dodać łyżkę oliwy i wymieszać.
    Ananasa pokroić na plastry, obkroić skórę, wyciąć środek, miąższ pokroić w kosteczkę takiej samej wielkości jak kurczak. Podobnie pokroić paprykę.
    Składniki nadziewać na patyczki i układać na tacce, następnie skropić łyżką oliwy, doprawić solą. Odstawić na pół godziny, w międzyczasie szaszłyki 2-3 razy obrócić.
    Dobrze rozgrzać patelnię grillową, ułożyć szaszłyki i grillować w sumie przez ok. 10 minut, w międzyczasie obracając. Podawać z cząstką cytryny lub limonki.
mini kanapki na przekąskę :
przepis po kliknięciu w zdjęcie
Szaszłyki z ziemniakami i boczkiem
Z góry polecam położyć te szaszłyki na ruszcie już na początku grillowania, ponieważ dość długo się robią. Szaszłyki przygotowujemy z plasterków surowych ziemniaków, plastrów surowego lub wędzonego boczku, kawałków cebuli. Skrapiamy je oliwą i oprószamy przyprawą do grilla. Zawijamy w folię aluminiową. Układamy na grillu i pieczemy aż ziemniaki będą miękkie. Lekko odwijamy folię i pieczemy jeszcze kilka minut do zrozumienia! Mniam mniam!
Piwoszki pieczone:
Tanie, smaczne i proste do zrobienia.
Można je chrupać same, ale doskonale sprawdzają się jako przekąska do piwa.
Idealne też jako dodatek do niektórych czystych zup, np. czerwonego barszczu.

składniki:
15 dkg. tłustego sera twarogowego
1/2 kostki margaryny
1 szklanka mąki
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka kminku
szczypta pieprzu.

Mąkę przesiać, wymieszać z przyprawami i solą.
Dodać margarynę, ser, 2 żółtka i 1 białko ( drugie białko pozostawić do smarowania ciasteczek) - zagnieść ciasto.
Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Rozgrzać piekarnik do temp.180.
Rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra,.
Ostrym nożem lub radełkiem wycinać ciasteczka o podłużnym kształcie rombów.
Ułożyć na natłuszczonej lekko blasze, posmarować rozbełtanym białkiem.
Dodatkowo można posypać szczyptą grubej soli ( ja akurat nie miałam takiej).
Piec 15 - 20 min do zarumienienia.
GRILLOWANE JABŁKA Z SEREM BRIE I ŻURAWINĄ

Nie tylko przy grillu może być słodko, ale i z grilla...
Coś innego, smacznego i słodkiego.
Fajna  przekąska na grillowe przyjęcie

Składniki
4 jabłka        
2 serki brie naturalny    
1 łyżka miodu    
1 cukier wanilinowy
1/2 łyżeczki imbiru    
1 cytryna
konfitura żurawinowa

Jabłka umyć,usunąć gniazda z nasionami, pokroić na plastry gr. 1-2 cm.
Miód, cukier waniliowy i imbir wymieszać z sokiem z cytryny. Marynatą posmarować każdy krążek jabłka z obu stron. Odstawić na parę minut.
Ułożyć na ruszcie na 4-5 minut.
Po odwróceniu na drugą stronę, ułożyć na wierzchu kawałek serka brie i łyżeczkę konfitury żurawinowej.
Grillować kolejne 5 min., aż serek zacznie się topić a konfitura się podgrzeje.
Grillowana biała cebula z serem gorgonzola. 


Z cyklu - małe szybkie przekąski.


4 porcje:
Ser gorgonzola Firmy Food&Joy

1 biała cebula
12 dkg ser gorgonzola 
8 czarnych oliwek 
2 łyżki  zagęszczonego octu balsamicznego
1 łyżka oliwy do posmarowania patelni grillowej

Wykonanie:

Cebulę obrać, pokroić na 4 plastry. Patelnię grillową przesmarować olejem i grillować cebulę  z obu stron.
Na każdy  grillowany plaster cebuli położyć  po  ok. 3 dkg sera gorgonzola, albo innego  sera pleśniowego, dodać  po 2 czarne oliwki . Polać  zgęszczonym octem balsamicznym.
Przekąski na imprezę- koreczki we włoskim stylu

Najbardziej lubię robić na przyjęcie takie przekąski, które można z powodzeniem wcześniej przygotować i nie wymagają ode mnie stania przy kuchence do samego przyjścia gości.
Jako dodatek do koreczków polecam sos balsamiczny, choć nawet skropione tylko drobiną oliwy będą pyszne.
    a - 2 łyżki
    sól, pieprz - do smaku

Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka pokrój na kwadraty o boku ok. 2 cm. Oprósz je solą i pieprzem oraz oregano i mąką. Usmaż na rozgrzanej oliwie na złoty kolor (na patelnię dorzuć też lekko rozgnieciony ząbek czosnku- odda swój aromat w czasie smażenia). Ostudź.

Plastry pomidorów przekrój na pół, mozzarellę pokrój w kostkę.

Na patyczki nadziewaj oliwki, ser, pomidory i kurczaka, w dowolnej kolejności.

Przed podaniem skrop sosem z octu balsamicznego.
Smaczne ziemniaczki z grilla 
Zrobiłam je i oszalałam ze szczęścia. Przepyszne, pachnące, idealne.
Robiłam je na grillu, ale myślę, że nawet w piekarniku zrobione będą idealne.
Przepis podaję na jedną porcję.

Składniki:
3 małe, młode ziemniaczki
3 - 4 pieczarki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka masła
sól morska

Ziemniaki szorujemy dokładnie (nie obieramy ich!) i osuszamy.
Pieczarki myjemy i kroimy na połówki lub ćwiartki (w zależności od ich wielkości).

Na spory kawałek folii aluminiowej (ja dałam folię podwójnie, bałam się, że się rozwali na grillu, ale nic się z nią nie stało) układamy ziemniaczki, pieczarki, posypujemy je solą i natką pietruszki, na wierzch dajemy masło, pokrojone na mniejsze kawałki.
Tak przygotowaną porcję zawijamy w sakiewkę bardzo szczelnie.
Koreczki z sałatą lodową i serem pleśniowym 
Składniki na 8 koreczków:

    8 trójkącików sera pleśniowego ( ja użyłam ostrego z papryczką chili )
    8 oliwek zielonych
    8 oliwek czarnych
    4 pomidorki koktajlowe
    8 kawałków liścia sałaty lodowej

Na patyczki nabijamy kolejno: czarna oliwka - połowa pomidorka - sałata lodowa - ser pleśniowy - oliwka czarna.
Grillowany ser pleśniowy 

Składniki:

    mniejsza wersja camemberta
    ulubione warzywa i sos; u mnie: sałata masłowa z pomidorem, polana jogurtem i sokiem z cytryny i czerwoną cebula

Ser grillujemy z obu stron po 2-3 minuty. Przy przekładaniu uważamy, by nie naruszyć skórki. W tym samym czasie przyrządzamy sałatę, którą wykładamy do głębokiego talerza. Na sałacie układamy grillowany ser i to wszystko :) Możemy oczywiście eksperymentować ze składnikami, np. posypać grzankami, orzechami, zapanierować ser- ogranicza Was tylko wyobraźnia
Pora na Brie [ Brie na Pora ] 
Brie panierowany w platkach migdalowych na salatce z pora i żurawinami:
- ser plesniowy typu brie [serki Turek są na pewno wegetariańskie - powiada dystrybutor]
- jajko z solą, pieprzem i papryką slodką
- platki migdalowe

Salatka:
- cienko pokrojony por
- suszona zurawina
- kilka kropli oliwy, sól, cukier, pieprz

Por trzeba przyprawic i odstawić, zeby nie byl taki twardy a za to zakolegowal sie z oleistą "marynatą". Wrzucic żurawinę i ulożyć na plaskim talerzu.
Brie wykąpać w jajku i osuszyć w platkach migdalowych, można je pokruszyc. Usmażyć ze wszystkich 5-ciu stron :] i na pora. Calosc polac plynnym miodem i/lub serwowac z konfiturą i/lub salatą lodową bądż karbowaną. To bylo cos! :)
Obserwuj profil
sylwia2137

sylwia2137

Dodane 17.11 o 19:20
Przypnij Polub Komentuj
  11930
Jak ułożyć wędliny na talerzu

Jak ułożyć wędliny na talerzu

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry