Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

kuchnia

Pieczona brukselka z boczkiem i jabłkami...
Brukselkę, boczek w plasterkach i kawałki jabłka skrop octem balsamicznym, oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 40 minut
Obgotuj ją w osolonej wodzie... a następnie obsmaż na maśle i posyp parmezanem.
fasola po bretońsku
 Składniki:
ok 500g suszonej białej fasoli jaś
300g kiełbasy
500g boczku
sól, pieprz, papryka słodka
ok 2 łyżki majeranku
2-3 ząbki czosnku
2-3 cebule
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
1 przecier pomidorowy
1-2 łyżki mąki (opcjonalnie)


Fasolę dokładnie wypłukać i namoczyć co najmniej 12 godzin wcześniej. Ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Boczek ugotować w wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela. Wyjąć go a następnie pokroić w kostkę i podsmażyć podobnie jak kiełbasę. Podsmażone wrzucić do wywaru z boczku. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć razem z przeciśniętym czosnkiem. Wrzucić do garnka, dodać odcedzoną fasolę i jeszcze chwilę gotować. Dodać przecier pomidorowy, majeranek i doprawić. Można w tym momencie zagęścić mąką . Zagotować
Pyszne krokiety brokułowe :)
Przepis po kliknięciu.
Zapiekanka z kalafiora
Składniki: 200 g kalafiora, 2 jajka, 2/3 szklanki mleka, żółty ser, koperek, przyprawy.

Rozebrać kalafior na małe różyczki, umyć i włożyć do formy. Wstawić do piekarnika na 10 minut. Do mleka dodajemy przyprawy, ser i jajka, dobrze mieszamy. Kiedy kalafior będzie gotowy zalewamy go przygotowanym sosem i ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Udekorować pietruszką.
Placuszki z cukinii i fety wg Bajaderki

3 srednie cukinie, starte na tarce o grubych oczkach
1 lyzeczka soli

3 duze jajka
1 szklanka startej na tarce fety
1 zabek posiekanego czosnku
1 szalotka, posiekana
troszke swiezej miety lub oregano
3 lyzki maki
sol, pieprz do smaku - sol moze byc zbedna w zaleznosci od tego jak slona jest feta

Cukinie wymieszac na durszlaku z sola, zostawic na godzine. Dobrze odcisnac, przelozyc do miski. Dodac reszte skladnikow, wymieszac. Smazyc na oliwie (lub masle) z obu stron na rumiano.

Bardzo wazne jest dokladne odcisniecie cukini, inaczej masa moze byc za rzadka i placuszkie moga sie rozpadac podczas smażenia
kapusta pieczona w piekarniku
pilaw
śledź w śmietanie
Składniki

    ok. 250 g filetów śledziowych matjasów
    1 jabłko
    1 cebula
    ok. 300 g śmietany
    1 łyżka octu jabłkowego
    1 łyżeczka pieprzu mielonego
    szczypta soli
    niepełna łyżeczka cukru
    łyżka soku z cytryny
Briami

Składniki:
•1 cukinia
•1 bakłażan
•1 duży ziemniak
•1 marchewka
•150g fasolki szparagowej
•150g pieczarek
•duża cebula
•3 ząbki czosnku,
•kilka dużych pomidorów
•około ½ szklanki oliwy z oliwek, może być mniej
•oregano, bazylia
•pęczek pietruszki
•sól i pieprz
•½ szklanki startego żółtego sera

Wszystkie warzywa umyć i osuszyć. Cukinię i bakłażana pokroić w dużą kostkę, a pozostałe warzywa (za wyjątkiem pomidorów) - w plasterki. Pokrojone warzywa przełożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać z oliwą oraz przyprawami. Fasolkę można wcześniej trochę obgotować, żeby nie była twarda.

Czosnek przecisnąć przez prasę, podsmażyć, a następnie dodać do niego przetarte pomidory. Chwile gotować.

Wszystkie warzywa umieścić w naczyniu żaroodpornym i polać sosem pomidorowym. Dodać odrobinę wody. Naczynie przykryć, wstawić do pieca i zapiekać w temperaturze 200°C przez około 1 - 1,5 godziny, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu mieszać. Pod koniec pieczenia, zdjąć pokrywę i warzywa posypać serem. Całość zapiekać jeszcze chwilę. Przed podaniem można posypać parmezanem.
Kalafiorki z piekarnika

250 g kalafiora
2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka rozmarynu
1/2 łyżeczki soli ziołowej
1/2 łyżeczki trawy cytrynowej (opcjonalnie, lub zastąpić odrobiną curry)

Kalafior rozdzielamy na małe różyczki i podgotowujemy w osolonej wodzie około 6-7 minut
(wrzucamy na gotującą się wodę).
W między czasie do plastikowego pudełka spożywczego wsypujemy wszystkie przyprawy.Podgotowany kalafior odcedzamy i wrzucamy do pudełka, które zamykamy i potrząsamy kilkanaście sekund tak, aby przyprawy równomiernie rozprowadziły się po różyczkach.

Tak przygotowane kawałki rozmieszczamy na blaszce z papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 10 minut po czym kolejne 5 przy włączonym termoobiegu.
Omlet z torebki gotowany
Młode cukinie (cukinia) - 2 szt.,.
     Jaja - 3 szt.,.
     Mąka pszenna - 1 szklanka
     proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
     cebula- 1 szt
    

 farszu do rolady

     Grzyby, 40-50 dag
     śmietana - 200 ml 
     ser - 100 g
     sól i pieprz do smaku
     cebula - 1-2 sztuk

Cukinia umyć, usunąć ogonki i skórkę oraz / jak są/ nasiona. Cukinie i cebulę zetrzeć,  dodać trzy żółtka, sól, proszek do pieczenia. Wymieszać – dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. 
Blachę do pieczenia wyłożyć folią – dobrze natłuścić. Rozłożyć ciasto na blasze, wyrównać i piec  w temperaturze około 180 stopni przez 20-25 minut, aż do pięknego złotego koloru.
Farsz 
grzyby, pokroić  i podsmażyć z cebulą. Dolać trochę śmietany i dusić do zagęszczenia.

Wylej warstwę duszonych grzybów na upieczone /ciepłe/ciasto, posyp tartym serem, zawiń roladę.
rolada z farszem z grzybów
Składniki

Na 16 porcji:
- 2 szklanki mąki,
- łyżeczka cukru, 
- sól, pieprz,
- szklanka mleka, 
- 4 dag drożdży,
- 2 żółtka, 
- 3 jajka, 
- cebula,
- 3 łyżki masła, 
- główka kapusty,
- 10 dag suszonych grzybów,
- 2-3 jajka na twardo
Sposób wykonania

1. Ciasto: drożdże wymieszać z letnim mlekiem i cukrem. Odstawić na 10 minut. Kiedy zaczną pracować, wymieszać z mąką, odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać żółtko i 1 jajko, szczyptę soli i 2 łyżki stopionego masła. Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
 
2. Farsz: grzyby moczyć przez noc, następnego dnia ugotować do miękkości, odcedzić, posiekać. Kapustę poszatkować. Cebulę posiekać, udusić na maśle. Wymieszać z kapustą. Dusić 10 minut. Dodać posiekane grzyby i 1 surowe jajko. Domieszać posiekane jajka ugotowane na twardo. Przyprawić solą i pieprzem.
 
3. Ciasto rozwałkować, nałożyć farsz, zawinąć, zalepić. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec godzinę w temp. 180 st. C.

Sprawdź więcej przepisów na Boże Narodzenie!
Zapiekanka z brokułami w sosie brie


Wyjątkowe połączenie składników, przepyszny sos...to wszystko w rezultanie tworzy wyjątkową całość. Zachęcam wszystkich do wypróbowania przepisu :)

 

 
Składniki:


- 1 duży brokuł lub mrożonka z brokułami

 - 1,5 kg ziemniaków

 - kilkanaście pieczarek

 - 20 dkg szynki lub kiełbasy szynkowej

 - 2 cebule

 - 4 ząbki czosnku

 - 20 dkg sera żółtego

 - 2 serki brie

 - 2 kubki śmietanki kremówki

 - vegeta


Wykonanie:


 Brokuła surowego podzielonego na różyczki  gotować  około 2 minuty.  Natomiast mrożonkę zalać wrzątkiem.

 Ziemniaki ugotować na pół twardo, ostudzić  i pokroić w plastry. Cebulkę pokroić w kostkę i przysmażyć z pieczarkami. Szynkę pokroić w kostkę i również przysmażyć.

Śmietankę wlac do garnka , dodać serki brie i chwilkę podgotować do rozpuszczenia serków, stale mieszając. Pod koniec gotowania dodać zmiażdżony czosnek i vegetę.

Do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego na spód włożyć  warstwę ziemniaków, na to usmażone pieczarki , cebulę oraz szynkę i brokuły. I tak układać warstwy aż do wyczerpania składników. Wszystko polać sosem z serków i wstawić do piekarnika na 30 min. Po tym czasie wyjąć naczynie i na wierzch włożyć starty żółty ser i ponownie wstawić do piekarnika na około 15 min.

Smacznego:)
Kalafior zapiekany w sosie serowym 


Sos cztery sery Italia WINIARY 1 opakowanie
śmietanka 12% 50 ml
kalafior 1 sztuka
masło 1 łyżka
bułka tarta 1 łyżka
starty żółty ser 100 g
sól, cukier do smaku



Sos dokładnie rozprowadź w 200 ml zimnej wody.
Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.
Odstaw z ognia, dodaj 50 ml śmietanki i dokładnie wymieszaj.
Kalafiora podziel na różyczki, gotuj w posolonej wodzie z dodatkiem cukru przez 5-8 minut. Odsącz.
Ułóż w naczyniu do zapiekania, zalej przygotowanym sosem.
Posyp serem, bułką tartą i wiórkami masła.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C.
Zapiekaj przez 15-20 minut.
Kalafior w cieście
•	1 kalafior
•	1 łyżeczka cukru 
•	250 ml oleju do smażenia 
•	2 jajka
•	100 g mąki
•	3 łyżki mleka
•	sól, pieprz 
Zagotować wodę, dodać cukier i podzielony na różyczki kalafior. Gotować przez około 5 -8 minut, następnie dokładnie odsączyć. 
Jajka wymieszać z mąką i mlekiem, doprawić ciasto do smaku solą i pieprzem. 
W garnku rozgrzać olej. 
Różyczki kalafiora zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
smażone zielone pomidory
cebula w panierce
Rolada łososiowo-szpinakowa
 Bardzo prosty przepis na pyszną przystawkę np. na różnego rodzaju imprezy. 
Składniki:
 
450 g szpinaku mrożonego
 4 jajka
 300 g serka philadelphia
 300 g łososia wędzonego
 musztarda morelowa
 1/2 łyżeczki pieprzu
 50 g sera utartego np.gouda
 
Przygotowanie:
 
Piekarnik nagrzać do 200°C góra/dół, lub obieg powietrza 180°C.
 
Szpinak rozmrozić lub użyć świeży (wówczas go drobno pokroić).
Jajka ubić na puszystą masę. Wymieszać ze szpinakiem.
 Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posypać bardzo cieńko utartym serem. Masę szpinakową wyłożyć równomiernie na papier do pieczenia, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut.
 
Szpinak po upieczeniu ostudzić, posmarować serem, ewentualnie trochę musztardą, posypać pieprzem, łososia porozkładać na całej płaszczyźnie upieczonego szpinaku i zwinąć wszystko w roladę (jak na zdjęciu).
 
Wstawić do lodówki najlepiej na noc, lub przygotować rano jeśli potrzebujemy na późne popołudnie. Następnie pokroić roladę w plastry i serwować z bagietką lub małymi czosnkowymi bułeczkami.
OMLET EWY CHODAKOWSKIEJ
dwa jajka roztrzepać, do jajek dodać lekko rozdrobnione 50g brokuła (wcześniej lekko podgotowany), 50g pokrojonej w kostkę papryki oraz półtorej łyżki kukurydzy, utworzoną masę wylać na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oliwy, poczekać aż się zetnie, złożyć na pół i smażyć jeszcze z każdej ze stron.
Szpinakowe jajka

składniki

Trochę oliwy do przysmażenia grzybów
1 pakiet świeżego szpinaku - około 284 gramów
4 jaja (jeśli żółtka są dość małe to 5 jajek)
1 szklanka tartego sera do wyboru 
25 dag pieczarek - posiekane
2 łyżki śmietany lub pół na pół z mlekiem(opcjonalnie)
Sól i pieprz, do smaku

 Ponadto można dodać kilka cebul do mieszanki. 
procedura
 
Rozgrzej piekarnik do 190C.
Podsmażyć grzyby aż będą miękkie, około 5-6 minut. W dużej misce roztrzepać jajka, dodać ugotowane grzyby, szpinak, ser i śmietanę. Dobrze wymieszać. Doprawić do smaku.
Wysmarować formę do muffinek, wlać jajka -  piec około 20-23 minuty.
klopsiki brokułowe
Arancini – włoskie kule ryżowe z mięsem mielonym
Krokiety z kalafiora i czosnkowy sos aïoli

przepis z Donna Hay Magazine październik/listopad 2012
wychodzi 10 sporych krokietów

250 g ziemniaków, obranych i pokrojonych
200 g kalafiora, podzielonego na różyczki
11/2 szklanki natki pietruszki, posiekanej
1 żółtko
1 łyżka oliwy
1 szklanka (80 g) parmezanu, drobno startego
1/2 szklanki (60 g) mozzarelli do pizzy, startej
sól i pieprz, do smaku

do panierowania:

2 jajka, roztrzepane
1/3 szklanki mąki
2/3 szklanki bułki tartej lub panko

dodatkowo:

olej do smażenia

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, wyjmij je na sitko, a do tej samej wody włóż różyczki kalafiora i gotuj je 2-3 minuty (mają zostać jędrne), następnie odcedź. Gdy przestygną (można je ugotować dzień wcześniej lub zużyć resztki z obiadu) rozgnieć ziemniaki na purée, kalafiora posiekaj drobno. Ziemniaki i posiekanego kalafiora włóż do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami – natką, żółtkiem, oliwą i obydwoma serami. Posól i dodaj pieprzu do smaku.

Uformuj podłużne krokiety. Użyj miarki np. 1/4 szklanki, żeby były równej wielkości. Obtocz każdy w mące, jajku i na koniec w bułce tartej.

Rozgrzej sporą ilość oleju. Smaż krokiety partiami. Po usmażeniu odkładaj na ręcznik papierowy.

Podawaj z sosem aïoli.

***
Sos aïoli z pieczonym czosnkiem
źródło j.w.

5 upieczonych ząbków czosnku
1/2 szklanki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
sól, do smaku
pieczony kalafior

Więcej zszywek ze źródła

winiary.pl

Kalafior zapiekany w sosie serowym 


Sos cztery sery Italia WINIARY 1 opakowanie
śmietanka 12% 50 ml
kalafior 1 sztuka
masło 1 łyżka
bułka tarta 1 łyżka
starty żółty ser 100 g
sól, cukier do smaku



Sos dokładnie rozprowadź w 200 ml zimnej wody.
Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.
Odstaw z ognia, dodaj 50 ml śmietanki i dokładnie wymieszaj.
Kalafiora podziel na różyczki, gotuj w posolonej wodzie z dodatkiem cukru przez 5-8 minut. Odsącz.
Ułóż w naczyniu do zapiekania, zalej przygotowanym sosem.
Posyp serem, bułką tartą i wiórkami masła.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C.
Zapiekaj przez 15-20 minut. Ciasto kokosowe

 Składniki:
 2 Kisiele o smaku cytrynowym 
 1 łyżeczka Proszku do pieczenia 
 1 opakowanie wiórków kokosowych
 1 puszka ananasów
 6 jajek
 6 łyżek cukru
 2 łyżki masła
 6 łyżek mąki

 Informacje o przepisie:
 Liczba porcji: 24
 Kalorie w 1 porcji: 118 kcal
 Przygotowanie: 20 min.
 Sposób przygotowaniaKomentarze 1Drukuj
 Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Ubić. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitych jajek. Masę wyłożyć na natłuszczoną blachę. Piec w temp. 170ºC ok. 30 min. Wyjąć, przestudzić. Ananasy osączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Sok z ananasa uzupełnić do 500 ml zimną wodą. W niewielkiej ilości rozcieńczonego soku rozprowadzić kisiel. Ugotować. Dodać ananasy. Wiórki kokosowe podsmażyć na maśle. Na biszkopt wyłożyć kisiel, posypać wiórkami, wstawić do piekarnika na 10 min.

 Czas pieczenia: 40 minut.
Obserwuj użytkownika
Anita205

Anita205

Dodane 13.08 o 1:15 z

winiary.pl

Przypnij Polub Komentuj
  1797

Kalafior zapiekany w sosie serowym


Sos cztery sery Italia WINIARY 1 opakowanie
śmietanka 12% 50 ml
kalafior 1 sztuka
masło 1 łyżka
bułka tarta 1 łyżka
starty żółty ser 100 g
sól, cukier do smaku



Sos dokładnie rozprowadź w 200 ml zimnej wody.
Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.
Odstaw z ognia, dodaj 50 ml śmietanki i dokładnie wymieszaj.
Kalafiora podziel na różyczki, gotuj w posolonej wodzie z dodatkiem cukru przez 5-8 minut. Odsącz.
Ułóż w naczyniu do zapiekania, zalej przygotowanym sosem.
Posyp serem, bułką tartą i wiórkami masła.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C.
Zapiekaj przez 15-20 minut.

anuszkaa111

anuszkaa111

"Sos cztery sery Italia WINIARY 1 opakowanie" co to jest???

28.08 o 19:26    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
ewa21
Conserwante
oli2
b3tty
andrzej861

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry