Więcej zszywek z tablicy

kuchnia

Placuszki z cukinii i fety wg Bajaderki

3 srednie cukinie, starte na tarce o grubych oczkach
1 lyzeczka soli

3 duze jajka
1 szklanka startej na tarce fety
1 zabek posiekanego czosnku
1 szalotka, posiekana
troszke swiezej miety lub oregano
3 lyzki maki
sol, pieprz do smaku - sol moze byc zbedna w zaleznosci od tego jak slona jest feta

Cukinie wymieszac na durszlaku z sola, zostawic na godzine. Dobrze odcisnac, przelozyc do miski. Dodac reszte skladnikow, wymieszac. Smazyc na oliwie (lub masle) z obu stron na rumiano.

Bardzo wazne jest dokladne odcisniecie cukini, inaczej masa moze byc za rzadka i placuszkie moga sie rozpadac podczas smażenia
kapusta pieczona w piekarniku
pilaw
śledź w śmietanie
Składniki

    ok. 250 g filetów śledziowych matjasów
    1 jabłko
    1 cebula
    ok. 300 g śmietany
    1 łyżka octu jabłkowego
    1 łyżeczka pieprzu mielonego
    szczypta soli
    niepełna łyżeczka cukru
    łyżka soku z cytryny
Briami

Składniki:
•1 cukinia
•1 bakłażan
•1 duży ziemniak
•1 marchewka
•150g fasolki szparagowej
•150g pieczarek
•duża cebula
•3 ząbki czosnku,
•kilka dużych pomidorów
•około ½ szklanki oliwy z oliwek, może być mniej
•oregano, bazylia
•pęczek pietruszki
•sól i pieprz
•½ szklanki startego żółtego sera

Wszystkie warzywa umyć i osuszyć. Cukinię i bakłażana pokroić w dużą kostkę, a pozostałe warzywa (za wyjątkiem pomidorów) - w plasterki. Pokrojone warzywa przełożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać z oliwą oraz przyprawami. Fasolkę można wcześniej trochę obgotować, żeby nie była twarda.

Czosnek przecisnąć przez prasę, podsmażyć, a następnie dodać do niego przetarte pomidory. Chwile gotować.

Wszystkie warzywa umieścić w naczyniu żaroodpornym i polać sosem pomidorowym. Dodać odrobinę wody. Naczynie przykryć, wstawić do pieca i zapiekać w temperaturze 200°C przez około 1 - 1,5 godziny, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu mieszać. Pod koniec pieczenia, zdjąć pokrywę i warzywa posypać serem. Całość zapiekać jeszcze chwilę. Przed podaniem można posypać parmezanem.
Kalafiorki z piekarnika

250 g kalafiora
2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka rozmarynu
1/2 łyżeczki soli ziołowej
1/2 łyżeczki trawy cytrynowej (opcjonalnie, lub zastąpić odrobiną curry)

Kalafior rozdzielamy na małe różyczki i podgotowujemy w osolonej wodzie około 6-7 minut
(wrzucamy na gotującą się wodę).
W między czasie do plastikowego pudełka spożywczego wsypujemy wszystkie przyprawy.Podgotowany kalafior odcedzamy i wrzucamy do pudełka, które zamykamy i potrząsamy kilkanaście sekund tak, aby przyprawy równomiernie rozprowadziły się po różyczkach.

Tak przygotowane kawałki rozmieszczamy na blaszce z papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 10 minut po czym kolejne 5 przy włączonym termoobiegu.
Omlet z torebki gotowany
Młode cukinie (cukinia) - 2 szt.,.
     Jaja - 3 szt.,.
     Mąka pszenna - 1 szklanka
     proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
     cebula- 1 szt
    

 farszu do rolady

     Grzyby, 40-50 dag
     śmietana - 200 ml 
     ser - 100 g
     sól i pieprz do smaku
     cebula - 1-2 sztuk

Cukinia umyć, usunąć ogonki i skórkę oraz / jak są/ nasiona. Cukinie i cebulę zetrzeć,  dodać trzy żółtka, sól, proszek do pieczenia. Wymieszać – dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. 
Blachę do pieczenia wyłożyć folią – dobrze natłuścić. Rozłożyć ciasto na blasze, wyrównać i piec  w temperaturze około 180 stopni przez 20-25 minut, aż do pięknego złotego koloru.
Farsz 
grzyby, pokroić  i podsmażyć z cebulą. Dolać trochę śmietany i dusić do zagęszczenia.

Wylej warstwę duszonych grzybów na upieczone /ciepłe/ciasto, posyp tartym serem, zawiń roladę.
rolada z farszem z grzybów
Składniki

Na 16 porcji:
- 2 szklanki mąki,
- łyżeczka cukru, 
- sól, pieprz,
- szklanka mleka, 
- 4 dag drożdży,
- 2 żółtka, 
- 3 jajka, 
- cebula,
- 3 łyżki masła, 
- główka kapusty,
- 10 dag suszonych grzybów,
- 2-3 jajka na twardo
Sposób wykonania

1. Ciasto: drożdże wymieszać z letnim mlekiem i cukrem. Odstawić na 10 minut. Kiedy zaczną pracować, wymieszać z mąką, odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać żółtko i 1 jajko, szczyptę soli i 2 łyżki stopionego masła. Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
 
2. Farsz: grzyby moczyć przez noc, następnego dnia ugotować do miękkości, odcedzić, posiekać. Kapustę poszatkować. Cebulę posiekać, udusić na maśle. Wymieszać z kapustą. Dusić 10 minut. Dodać posiekane grzyby i 1 surowe jajko. Domieszać posiekane jajka ugotowane na twardo. Przyprawić solą i pieprzem.
 
3. Ciasto rozwałkować, nałożyć farsz, zawinąć, zalepić. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec godzinę w temp. 180 st. C.

Sprawdź więcej przepisów na Boże Narodzenie!
Zapiekanka z brokułami w sosie brie


Wyjątkowe połączenie składników, przepyszny sos...to wszystko w rezultanie tworzy wyjątkową całość. Zachęcam wszystkich do wypróbowania przepisu :)

 

 
Składniki:


- 1 duży brokuł lub mrożonka z brokułami

 - 1,5 kg ziemniaków

 - kilkanaście pieczarek

 - 20 dkg szynki lub kiełbasy szynkowej

 - 2 cebule

 - 4 ząbki czosnku

 - 20 dkg sera żółtego

 - 2 serki brie

 - 2 kubki śmietanki kremówki

 - vegeta


Wykonanie:


 Brokuła surowego podzielonego na różyczki  gotować  około 2 minuty.  Natomiast mrożonkę zalać wrzątkiem.

 Ziemniaki ugotować na pół twardo, ostudzić  i pokroić w plastry. Cebulkę pokroić w kostkę i przysmażyć z pieczarkami. Szynkę pokroić w kostkę i również przysmażyć.

Śmietankę wlac do garnka , dodać serki brie i chwilkę podgotować do rozpuszczenia serków, stale mieszając. Pod koniec gotowania dodać zmiażdżony czosnek i vegetę.

Do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego na spód włożyć  warstwę ziemniaków, na to usmażone pieczarki , cebulę oraz szynkę i brokuły. I tak układać warstwy aż do wyczerpania składników. Wszystko polać sosem z serków i wstawić do piekarnika na 30 min. Po tym czasie wyjąć naczynie i na wierzch włożyć starty żółty ser i ponownie wstawić do piekarnika na około 15 min.

Smacznego:)
Kalafior zapiekany w sosie serowym 


Sos cztery sery Italia WINIARY 1 opakowanie
śmietanka 12% 50 ml
kalafior 1 sztuka
masło 1 łyżka
bułka tarta 1 łyżka
starty żółty ser 100 g
sól, cukier do smaku



Sos dokładnie rozprowadź w 200 ml zimnej wody.
Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.
Odstaw z ognia, dodaj 50 ml śmietanki i dokładnie wymieszaj.
Kalafiora podziel na różyczki, gotuj w posolonej wodzie z dodatkiem cukru przez 5-8 minut. Odsącz.
Ułóż w naczyniu do zapiekania, zalej przygotowanym sosem.
Posyp serem, bułką tartą i wiórkami masła.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C.
Zapiekaj przez 15-20 minut.
Kalafior w cieście
•	1 kalafior
•	1 łyżeczka cukru 
•	250 ml oleju do smażenia 
•	2 jajka
•	100 g mąki
•	3 łyżki mleka
•	sól, pieprz 
Zagotować wodę, dodać cukier i podzielony na różyczki kalafior. Gotować przez około 5 -8 minut, następnie dokładnie odsączyć. 
Jajka wymieszać z mąką i mlekiem, doprawić ciasto do smaku solą i pieprzem. 
W garnku rozgrzać olej. 
Różyczki kalafiora zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
smażone zielone pomidory
cebula w panierce
Rolada łososiowo-szpinakowa
 Bardzo prosty przepis na pyszną przystawkę np. na różnego rodzaju imprezy. 
Składniki:
 
450 g szpinaku mrożonego
 4 jajka
 300 g serka philadelphia
 300 g łososia wędzonego
 musztarda morelowa
 1/2 łyżeczki pieprzu
 50 g sera utartego np.gouda
 
Przygotowanie:
 
Piekarnik nagrzać do 200°C góra/dół, lub obieg powietrza 180°C.
 
Szpinak rozmrozić lub użyć świeży (wówczas go drobno pokroić).
Jajka ubić na puszystą masę. Wymieszać ze szpinakiem.
 Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posypać bardzo cieńko utartym serem. Masę szpinakową wyłożyć równomiernie na papier do pieczenia, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut.
 
Szpinak po upieczeniu ostudzić, posmarować serem, ewentualnie trochę musztardą, posypać pieprzem, łososia porozkładać na całej płaszczyźnie upieczonego szpinaku i zwinąć wszystko w roladę (jak na zdjęciu).
 
Wstawić do lodówki najlepiej na noc, lub przygotować rano jeśli potrzebujemy na późne popołudnie. Następnie pokroić roladę w plastry i serwować z bagietką lub małymi czosnkowymi bułeczkami.
OMLET EWY CHODAKOWSKIEJ
dwa jajka roztrzepać, do jajek dodać lekko rozdrobnione 50g brokuła (wcześniej lekko podgotowany), 50g pokrojonej w kostkę papryki oraz półtorej łyżki kukurydzy, utworzoną masę wylać na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oliwy, poczekać aż się zetnie, złożyć na pół i smażyć jeszcze z każdej ze stron.
Szpinakowe jajka

składniki

Trochę oliwy do przysmażenia grzybów
1 pakiet świeżego szpinaku - około 284 gramów
4 jaja (jeśli żółtka są dość małe to 5 jajek)
1 szklanka tartego sera do wyboru 
25 dag pieczarek - posiekane
2 łyżki śmietany lub pół na pół z mlekiem(opcjonalnie)
Sól i pieprz, do smaku

 Ponadto można dodać kilka cebul do mieszanki. 
procedura
 
Rozgrzej piekarnik do 190C.
Podsmażyć grzyby aż będą miękkie, około 5-6 minut. W dużej misce roztrzepać jajka, dodać ugotowane grzyby, szpinak, ser i śmietanę. Dobrze wymieszać. Doprawić do smaku.
Wysmarować formę do muffinek, wlać jajka -  piec około 20-23 minuty.
klopsiki brokułowe
Arancini – włoskie kule ryżowe z mięsem mielonym
Krokiety z kalafiora i czosnkowy sos aïoli

przepis z Donna Hay Magazine październik/listopad 2012
wychodzi 10 sporych krokietów

250 g ziemniaków, obranych i pokrojonych
200 g kalafiora, podzielonego na różyczki
11/2 szklanki natki pietruszki, posiekanej
1 żółtko
1 łyżka oliwy
1 szklanka (80 g) parmezanu, drobno startego
1/2 szklanki (60 g) mozzarelli do pizzy, startej
sól i pieprz, do smaku

do panierowania:

2 jajka, roztrzepane
1/3 szklanki mąki
2/3 szklanki bułki tartej lub panko

dodatkowo:

olej do smażenia

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, wyjmij je na sitko, a do tej samej wody włóż różyczki kalafiora i gotuj je 2-3 minuty (mają zostać jędrne), następnie odcedź. Gdy przestygną (można je ugotować dzień wcześniej lub zużyć resztki z obiadu) rozgnieć ziemniaki na purée, kalafiora posiekaj drobno. Ziemniaki i posiekanego kalafiora włóż do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami – natką, żółtkiem, oliwą i obydwoma serami. Posól i dodaj pieprzu do smaku.

Uformuj podłużne krokiety. Użyj miarki np. 1/4 szklanki, żeby były równej wielkości. Obtocz każdy w mące, jajku i na koniec w bułce tartej.

Rozgrzej sporą ilość oleju. Smaż krokiety partiami. Po usmażeniu odkładaj na ręcznik papierowy.

Podawaj z sosem aïoli.

***
Sos aïoli z pieczonym czosnkiem
źródło j.w.

5 upieczonych ząbków czosnku
1/2 szklanki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
sól, do smaku
pieczony kalafior
pomidorowe tulipany
zioła mrożone w oliwie - boskie od makaronu:)
Mięso zapiekane
Składniki na ciasto: 
szynka, kiełbasa - 350 g 
gotowana fasola (puszka) - 400 g 
ser - 100 g 
kwaśna śmietana - 100 g 
Majonez - 100 g 
Jajka - 3 szt.. 
mąka - 1 szklanka. 
soda - 1 łyżeczka 
zielenina/koperek, pietruszka../. 

Mięso i ser pokroić w kostkę, wymieszać z fasolą i zieleniną. 
Ubić jajka ze śmietaną i majonezem trzepaczką, dodać sodę i mąkę. 
Dobrze wymieszać. 
Umieścić w keksówce, piec około 30-40 minut w temp. 180°C.
ziolowe/czosnkowe maslo. miekkie maslo mieszamy z dana mieszanka ziol/przypraw. zawijamy w folie aluminiowa. wkladamy do lodowki by stezalo. kroimy plastry  i mmmmmm :)
Francuskie paszteciki ze szpinakiem i fetą

Składniki:

1 paczka mrożonego szpinaku(brykiet)
2 op.ciasta francuskiego po 30 dag
1/2kostki fety
1 kulka mozzarelli
1 spora cebula
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Sposób przygotowania:

1.Cebulę zeszklić na oliwie, dodać zamrożony szpinak, sól, pieprz do smaku. Dusić kilka minut, aby szpinak się rozmroził. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz porwaną na strzępy mozzarellę. Doprawić do smaku. Przestudzić masę szpinakową.
2.Ciasto rozwinąć. Wzdłuż dłuższej krawędzi rozsmarować połowę masy, na wierzch pokruszyć ser feta. Zwinąć. Tak samo postąpić z drugim ciastem francuskim. 
3.Pokroić przygotowane rolady na kawałki 2-3 cm. Piec ok.10 
min. w temp. 200-220 st.C.

Więcej zszywek ze źródła

winiary.pl

Kalafior zapiekany w sosie serowym 


Sos cztery sery Italia WINIARY 1 opakowanie
śmietanka 12% 50 ml
kalafior 1 sztuka
masło 1 łyżka
bułka tarta 1 łyżka
starty żółty ser 100 g
sól, cukier do smaku



Sos dokładnie rozprowadź w 200 ml zimnej wody.
Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.
Odstaw z ognia, dodaj 50 ml śmietanki i dokładnie wymieszaj.
Kalafiora podziel na różyczki, gotuj w posolonej wodzie z dodatkiem cukru przez 5-8 minut. Odsącz.
Ułóż w naczyniu do zapiekania, zalej przygotowanym sosem.
Posyp serem, bułką tartą i wiórkami masła.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C.
Zapiekaj przez 15-20 minut. Ciasto kokosowe

 Składniki:
 2 Kisiele o smaku cytrynowym 
 1 łyżeczka Proszku do pieczenia 
 1 opakowanie wiórków kokosowych
 1 puszka ananasów
 6 jajek
 6 łyżek cukru
 2 łyżki masła
 6 łyżek mąki

 Informacje o przepisie:
 Liczba porcji: 24
 Kalorie w 1 porcji: 118 kcal
 Przygotowanie: 20 min.
 Sposób przygotowaniaKomentarze 1Drukuj
 Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Ubić. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitych jajek. Masę wyłożyć na natłuszczoną blachę. Piec w temp. 170ºC ok. 30 min. Wyjąć, przestudzić. Ananasy osączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Sok z ananasa uzupełnić do 500 ml zimną wodą. W niewielkiej ilości rozcieńczonego soku rozprowadzić kisiel. Ugotować. Dodać ananasy. Wiórki kokosowe podsmażyć na maśle. Na biszkopt wyłożyć kisiel, posypać wiórkami, wstawić do piekarnika na 10 min.

 Czas pieczenia: 40 minut.
Obserwuj użytkownika
Anita205

Anita205

Dodane 13.08 o 1:15 z

winiary.pl

Przypnij Polub Komentuj
  915

Kalafior zapiekany w sosie serowym


Sos cztery sery Italia WINIARY 1 opakowanie
śmietanka 12% 50 ml
kalafior 1 sztuka
masło 1 łyżka
bułka tarta 1 łyżka
starty żółty ser 100 g
sól, cukier do smaku



Sos dokładnie rozprowadź w 200 ml zimnej wody.
Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.
Odstaw z ognia, dodaj 50 ml śmietanki i dokładnie wymieszaj.
Kalafiora podziel na różyczki, gotuj w posolonej wodzie z dodatkiem cukru przez 5-8 minut. Odsącz.
Ułóż w naczyniu do zapiekania, zalej przygotowanym sosem.
Posyp serem, bułką tartą i wiórkami masła.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C.
Zapiekaj przez 15-20 minut.

anuszkaa111

anuszkaa111

"Sos cztery sery Italia WINIARY 1 opakowanie" co to jest???

28.08 o 19:26    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
ewa21
Conserwante
oli2
b3tty
andrzej861
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
Pierwsze kroki do góry