Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

kuchnia

letnia zapiekanka z warzyw
Składniki

    1 łyżka oliwy z oliwek
    1 średnia cebula żółta
    1 łyżeczka mielonego czosnku
    1 średnia cukinia
    1 średni żółty kabaczek
    1 średni ziemniak
    1 średni pomidor
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    do smaku sól i pieprz
    1 szklanka startego sera
Drobno posiekać cebulę i czosnek. Podsmażyć na patelni, aż zmiękną (około pięć minut).
  Cienko pokroić resztę warzyw. Natłuścić naczynie do pieczenia . Rozłożyć  warstwę cebuli z czosnkiem i pionowo poukładać cienko pokrojone warzywa.  Posypać solą, pieprzem, i tymiankiem.
  Przykryć naczynie folią i piec przez 30 minut. Zdjąć folię, posypać  serem i piec jeszcze przez 15-20 minut, aż ser się rozpuści.
Ryba po cygańsku
SKŁADNIKI:
1-1,5 kg ryby np. mintaj/tilapia
2-3 cebule
2 czerwone papryki
 
Ciasto naleśnikowe:
2 jajka
1 szkl. mleka
0,5 szkl. wody
mąka - do gęstości (ciasto ma być gęstsze niż na naleśniki)
1 łyżeczka vegety
 
Zalewa:
1 szkl. wody
1 szkl. oleju
3 łyżki octu
1/3 szkl. koncentratu pomidorowego
15 dag keczupu pikantnego
1/4 szkl. cukru
2 ziela angielskie
2 listki laurowe
1/2 łyżeczki ostrej papryki (jeśli ktoś woli pikantniejsze smaki)

1. Składniki ciasta naleśnikowego wymieszać na gęstą masę. Filety rybne przekroić na mniejsze części, posolić, maczać w cieście naleśnikowym i smażyć.
2. Składniki zalewy wymieszać, zagotować i odstawić do przestygnięcia.
3. Cebulę pokroić w piórka a paprykę w paseczki. Wszystko razem posolić, zeszklić i ewentualnie poddusić do miękkości.
4. W garnku układać warstwami kawałki ryby, na to papryka z cebulką i część zalewy - aż do wyczerpania składników. Odstawić do lodówki na 2-3 dni. Podawać na zimno.
zapiekanka "Gyros"
 Składniki na jedną zapiekankę:

    1 przyprawa kebab/gyros
    2 woreczki ryżu 
    2 filety z piersi kurczaka - około 50-60 dag
    1 słodka papryka czerwona
    5 sztuk ogórków korniszonów
    majonez
    ketchup
    żółty ser - 30 dag
    mała puszka kukurydzy konserwowej
    1 cebula
    łyżka oleju do podsmażenia mięsa


Wykonanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie na miękko. Wysypać na miskę, by chwilę przestygł. Dodać do niego odsączoną kukurydzę i łyżkę przyprawy, dokładnie pomieszać. Ułożyć ciasno na spodzie naczynia. 

Mięso i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na łuszczu razem z resztą przyprawy ( dać początkowo pół i dołożyć w miarę potrzeby). Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. Korniszony posiekać w talarki, odsączyć, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Ryż posmarować warstwą ketchupu, posypać połową sera. Na to położyć paprykę i ogórki, następnie mięso z cebulą i warstwę majonezu. Posypać resztą sera.

Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180 stopni do rozpuszczenia sera - około 20 minut.
Placuszki z brokułów i kaszy jaglanej

300 g ugotowanej kaszy jaglanej
500g brokułów
1 cebula
1 jajko
oliwa
garść natki pietruszki
1 łyżka musztardy dijon (lub 1 łyżka soku z cytryny)
sól, pieprz
mąka do oprószenia kotlecików

Gotuję kaszę. Podsmażam na oliwie drobno poszatkowaną cebulkę. Brokuły dzielę na drobne różyczki, następnie wrzucam je na gotującą wodę i blanszuję ok 3 min. Wyrzucam na durszlak. Zanurzam w bardzo zimnej wodzie, odcedzam.Osączam dokładnie na ręczniku papierowym.
Mieszam zimną kaszę, brokuły, cebulę, jajko z pozostałą ilością składników. Gdy powstanie jednolita masa - formuję kotleciki wielkości dłoni. Oprószam mąką i smażę na oliwie.
Smacznego!
Rzymska zapiekanka
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 cebule
4 ząbki czosnku
600g mięsa mielonego
1/2 główki kapusty włoskiej
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 płaska łyżeczka płatków papryki
100ml bulionu
2 pomidory
majeranek
oliwa
pieprz
sól
Sos:
3 łyżki mąki
4 łyżki masła
1/2 litra bulionu
250 ml mleka
gałka muszkatołowa
pieprz
sól
Dodatkowo:
10-15 dag sera żółtego
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie.Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy posiekaną 1 cebulę i czosnek.Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy mięso i smażymy około 5 minut,Dodajemy koncentrat pomidorowy,pokrojone w kostkę pomidory i przyprawy.Smażymy wszystko razem kolejne 5 minut,mieszając.Kapustę kroimy w paski.W garnku rozgrzewamy oliwę,dodajemy posiekaną cebulkę.Kiedy się zeszkli dodajemy kapustę,mieszamy.Dolewamy bulion,doprawiamy solą i pieprzem.Dusimy około 10 minut mieszając.Kapustę odcedzamy.W garnku rozgrzewamy masło.Rozprowadzamy w nim mąkę.Mieszając dodajemy bulion i mleko.Sos doprawiamy do smaku świeżo startą gałką,solą i pieprzem.Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy trochę sosu.Układamy obrane i pokrojone w plasterki ziemniaki.Polewamy sosem,wykładamy mięso na które również wylewamy trochę sosu.Na mięso wykładamy kapustę,delikatnie dociskamy.Polewamy sosem.Na wierzchy układamy koleją warstwę ziemniaków.Wylewamy pozostały sos,posypujemy startym serem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180′C na około 30 minut.
Pieczona brukselka z boczkiem i jabłkami...
Brukselkę, boczek w plasterkach i kawałki jabłka skrop octem balsamicznym, oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 40 minut
Brukselka
Obgotuj ją w osolonej wodzie... a następnie obsmaż na maśle i posyp parmezanem.
fasola po bretońsku
 Składniki:
ok 500g suszonej białej fasoli jaś
300g kiełbasy
500g boczku
sól, pieprz, papryka słodka
ok 2 łyżki majeranku
2-3 ząbki czosnku
2-3 cebule
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
1 przecier pomidorowy
1-2 łyżki mąki (opcjonalnie)


Fasolę dokładnie wypłukać i namoczyć co najmniej 12 godzin wcześniej. Ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Boczek ugotować w wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela. Wyjąć go a następnie pokroić w kostkę i podsmażyć podobnie jak kiełbasę. Podsmażone wrzucić do wywaru z boczku. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć razem z przeciśniętym czosnkiem. Wrzucić do garnka, dodać odcedzoną fasolę i jeszcze chwilę gotować. Dodać przecier pomidorowy, majeranek i doprawić. Można w tym momencie zagęścić mąką . Zagotować
Pyszne krokiety brokułowe :)
Przepis po kliknięciu.
Zapiekanka z kalafiora
Składniki: 200 g kalafiora, 2 jajka, 2/3 szklanki mleka, żółty ser, koperek, przyprawy.

Rozebrać kalafior na małe różyczki, umyć i włożyć do formy. Wstawić do piekarnika na 10 minut. Do mleka dodajemy przyprawy, ser i jajka, dobrze mieszamy. Kiedy kalafior będzie gotowy zalewamy go przygotowanym sosem i ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Udekorować pietruszką.
Placuszki z cukinii i fety wg Bajaderki

3 srednie cukinie, starte na tarce o grubych oczkach
1 lyzeczka soli

3 duze jajka
1 szklanka startej na tarce fety
1 zabek posiekanego czosnku
1 szalotka, posiekana
troszke swiezej miety lub oregano
3 lyzki maki
sol, pieprz do smaku - sol moze byc zbedna w zaleznosci od tego jak slona jest feta

Cukinie wymieszac na durszlaku z sola, zostawic na godzine. Dobrze odcisnac, przelozyc do miski. Dodac reszte skladnikow, wymieszac. Smazyc na oliwie (lub masle) z obu stron na rumiano.

Bardzo wazne jest dokladne odcisniecie cukini, inaczej masa moze byc za rzadka i placuszkie moga sie rozpadac podczas smażenia
kapusta pieczona w piekarniku
pilaw
śledź w śmietanie
Składniki

    ok. 250 g filetów śledziowych matjasów
    1 jabłko
    1 cebula
    ok. 300 g śmietany
    1 łyżka octu jabłkowego
    1 łyżeczka pieprzu mielonego
    szczypta soli
    niepełna łyżeczka cukru
    łyżka soku z cytryny
Briami

Składniki:
•1 cukinia
•1 bakłażan
•1 duży ziemniak
•1 marchewka
•150g fasolki szparagowej
•150g pieczarek
•duża cebula
•3 ząbki czosnku,
•kilka dużych pomidorów
•około ½ szklanki oliwy z oliwek, może być mniej
•oregano, bazylia
•pęczek pietruszki
•sól i pieprz
•½ szklanki startego żółtego sera

Wszystkie warzywa umyć i osuszyć. Cukinię i bakłażana pokroić w dużą kostkę, a pozostałe warzywa (za wyjątkiem pomidorów) - w plasterki. Pokrojone warzywa przełożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać z oliwą oraz przyprawami. Fasolkę można wcześniej trochę obgotować, żeby nie była twarda.

Czosnek przecisnąć przez prasę, podsmażyć, a następnie dodać do niego przetarte pomidory. Chwile gotować.

Wszystkie warzywa umieścić w naczyniu żaroodpornym i polać sosem pomidorowym. Dodać odrobinę wody. Naczynie przykryć, wstawić do pieca i zapiekać w temperaturze 200°C przez około 1 - 1,5 godziny, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu mieszać. Pod koniec pieczenia, zdjąć pokrywę i warzywa posypać serem. Całość zapiekać jeszcze chwilę. Przed podaniem można posypać parmezanem.
Kalafiorki z piekarnika

250 g kalafiora
2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka rozmarynu
1/2 łyżeczki soli ziołowej
1/2 łyżeczki trawy cytrynowej (opcjonalnie, lub zastąpić odrobiną curry)

Kalafior rozdzielamy na małe różyczki i podgotowujemy w osolonej wodzie około 6-7 minut
(wrzucamy na gotującą się wodę).
W między czasie do plastikowego pudełka spożywczego wsypujemy wszystkie przyprawy.Podgotowany kalafior odcedzamy i wrzucamy do pudełka, które zamykamy i potrząsamy kilkanaście sekund tak, aby przyprawy równomiernie rozprowadziły się po różyczkach.

Tak przygotowane kawałki rozmieszczamy na blaszce z papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 10 minut po czym kolejne 5 przy włączonym termoobiegu.
Omlet z torebki gotowany
Młode cukinie (cukinia) - 2 szt.,.
     Jaja - 3 szt.,.
     Mąka pszenna - 1 szklanka
     proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
     cebula- 1 szt
    

 farszu do rolady

     Grzyby, 40-50 dag
     śmietana - 200 ml 
     ser - 100 g
     sól i pieprz do smaku
     cebula - 1-2 sztuk

Cukinia umyć, usunąć ogonki i skórkę oraz / jak są/ nasiona. Cukinie i cebulę zetrzeć,  dodać trzy żółtka, sól, proszek do pieczenia. Wymieszać – dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. 
Blachę do pieczenia wyłożyć folią – dobrze natłuścić. Rozłożyć ciasto na blasze, wyrównać i piec  w temperaturze około 180 stopni przez 20-25 minut, aż do pięknego złotego koloru.
Farsz 
grzyby, pokroić  i podsmażyć z cebulą. Dolać trochę śmietany i dusić do zagęszczenia.

Wylej warstwę duszonych grzybów na upieczone /ciepłe/ciasto, posyp tartym serem, zawiń roladę.
rolada z farszem z grzybów
Składniki

Na 16 porcji:
- 2 szklanki mąki,
- łyżeczka cukru, 
- sól, pieprz,
- szklanka mleka, 
- 4 dag drożdży,
- 2 żółtka, 
- 3 jajka, 
- cebula,
- 3 łyżki masła, 
- główka kapusty,
- 10 dag suszonych grzybów,
- 2-3 jajka na twardo
Sposób wykonania

1. Ciasto: drożdże wymieszać z letnim mlekiem i cukrem. Odstawić na 10 minut. Kiedy zaczną pracować, wymieszać z mąką, odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać żółtko i 1 jajko, szczyptę soli i 2 łyżki stopionego masła. Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
 
2. Farsz: grzyby moczyć przez noc, następnego dnia ugotować do miękkości, odcedzić, posiekać. Kapustę poszatkować. Cebulę posiekać, udusić na maśle. Wymieszać z kapustą. Dusić 10 minut. Dodać posiekane grzyby i 1 surowe jajko. Domieszać posiekane jajka ugotowane na twardo. Przyprawić solą i pieprzem.
 
3. Ciasto rozwałkować, nałożyć farsz, zawinąć, zalepić. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec godzinę w temp. 180 st. C.

Sprawdź więcej przepisów na Boże Narodzenie!
Zapiekanka z brokułami w sosie brie


Wyjątkowe połączenie składników, przepyszny sos...to wszystko w rezultanie tworzy wyjątkową całość. Zachęcam wszystkich do wypróbowania przepisu :)

 

 
Składniki:


- 1 duży brokuł lub mrożonka z brokułami

 - 1,5 kg ziemniaków

 - kilkanaście pieczarek

 - 20 dkg szynki lub kiełbasy szynkowej

 - 2 cebule

 - 4 ząbki czosnku

 - 20 dkg sera żółtego

 - 2 serki brie

 - 2 kubki śmietanki kremówki

 - vegeta


Wykonanie:


 Brokuła surowego podzielonego na różyczki  gotować  około 2 minuty.  Natomiast mrożonkę zalać wrzątkiem.

 Ziemniaki ugotować na pół twardo, ostudzić  i pokroić w plastry. Cebulkę pokroić w kostkę i przysmażyć z pieczarkami. Szynkę pokroić w kostkę i również przysmażyć.

Śmietankę wlac do garnka , dodać serki brie i chwilkę podgotować do rozpuszczenia serków, stale mieszając. Pod koniec gotowania dodać zmiażdżony czosnek i vegetę.

Do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego na spód włożyć  warstwę ziemniaków, na to usmażone pieczarki , cebulę oraz szynkę i brokuły. I tak układać warstwy aż do wyczerpania składników. Wszystko polać sosem z serków i wstawić do piekarnika na 30 min. Po tym czasie wyjąć naczynie i na wierzch włożyć starty żółty ser i ponownie wstawić do piekarnika na około 15 min.

Smacznego:)
Kalafior zapiekany w sosie serowym 


Sos cztery sery Italia WINIARY 1 opakowanie
śmietanka 12% 50 ml
kalafior 1 sztuka
masło 1 łyżka
bułka tarta 1 łyżka
starty żółty ser 100 g
sól, cukier do smaku



Sos dokładnie rozprowadź w 200 ml zimnej wody.
Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.
Odstaw z ognia, dodaj 50 ml śmietanki i dokładnie wymieszaj.
Kalafiora podziel na różyczki, gotuj w posolonej wodzie z dodatkiem cukru przez 5-8 minut. Odsącz.
Ułóż w naczyniu do zapiekania, zalej przygotowanym sosem.
Posyp serem, bułką tartą i wiórkami masła.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C.
Zapiekaj przez 15-20 minut.
Kalafior w cieście
•	1 kalafior
•	1 łyżeczka cukru 
•	250 ml oleju do smażenia 
•	2 jajka
•	100 g mąki
•	3 łyżki mleka
•	sól, pieprz 
Zagotować wodę, dodać cukier i podzielony na różyczki kalafior. Gotować przez około 5 -8 minut, następnie dokładnie odsączyć. 
Jajka wymieszać z mąką i mlekiem, doprawić ciasto do smaku solą i pieprzem. 
W garnku rozgrzać olej. 
Różyczki kalafiora zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
smażone zielone pomidory
cebula w panierce
Rolada łososiowo-szpinakowa
 Bardzo prosty przepis na pyszną przystawkę np. na różnego rodzaju imprezy. 
Składniki:
 
450 g szpinaku mrożonego
 4 jajka
 300 g serka philadelphia
 300 g łososia wędzonego
 musztarda morelowa
 1/2 łyżeczki pieprzu
 50 g sera utartego np.gouda
 
Przygotowanie:
 
Piekarnik nagrzać do 200°C góra/dół, lub obieg powietrza 180°C.
 
Szpinak rozmrozić lub użyć świeży (wówczas go drobno pokroić).
Jajka ubić na puszystą masę. Wymieszać ze szpinakiem.
 Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posypać bardzo cieńko utartym serem. Masę szpinakową wyłożyć równomiernie na papier do pieczenia, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut.
 
Szpinak po upieczeniu ostudzić, posmarować serem, ewentualnie trochę musztardą, posypać pieprzem, łososia porozkładać na całej płaszczyźnie upieczonego szpinaku i zwinąć wszystko w roladę (jak na zdjęciu).
 
Wstawić do lodówki najlepiej na noc, lub przygotować rano jeśli potrzebujemy na późne popołudnie. Następnie pokroić roladę w plastry i serwować z bagietką lub małymi czosnkowymi bułeczkami.
OMLET EWY CHODAKOWSKIEJ
dwa jajka roztrzepać, do jajek dodać lekko rozdrobnione 50g brokuła (wcześniej lekko podgotowany), 50g pokrojonej w kostkę papryki oraz półtorej łyżki kukurydzy, utworzoną masę wylać na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oliwy, poczekać aż się zetnie, złożyć na pół i smażyć jeszcze z każdej ze stron.

Więcej zszywek ze źródła

winiary.pl

Kalafior zapiekany w sosie serowym 


Sos cztery sery Italia WINIARY 1 opakowanie
śmietanka 12% 50 ml
kalafior 1 sztuka
masło 1 łyżka
bułka tarta 1 łyżka
starty żółty ser 100 g
sól, cukier do smaku



Sos dokładnie rozprowadź w 200 ml zimnej wody.
Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.
Odstaw z ognia, dodaj 50 ml śmietanki i dokładnie wymieszaj.
Kalafiora podziel na różyczki, gotuj w posolonej wodzie z dodatkiem cukru przez 5-8 minut. Odsącz.
Ułóż w naczyniu do zapiekania, zalej przygotowanym sosem.
Posyp serem, bułką tartą i wiórkami masła.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C.
Zapiekaj przez 15-20 minut. Ciasto kokosowe

 Składniki:
 2 Kisiele o smaku cytrynowym 
 1 łyżeczka Proszku do pieczenia 
 1 opakowanie wiórków kokosowych
 1 puszka ananasów
 6 jajek
 6 łyżek cukru
 2 łyżki masła
 6 łyżek mąki

 Informacje o przepisie:
 Liczba porcji: 24
 Kalorie w 1 porcji: 118 kcal
 Przygotowanie: 20 min.
 Sposób przygotowaniaKomentarze 1Drukuj
 Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Ubić. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitych jajek. Masę wyłożyć na natłuszczoną blachę. Piec w temp. 170ºC ok. 30 min. Wyjąć, przestudzić. Ananasy osączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Sok z ananasa uzupełnić do 500 ml zimną wodą. W niewielkiej ilości rozcieńczonego soku rozprowadzić kisiel. Ugotować. Dodać ananasy. Wiórki kokosowe podsmażyć na maśle. Na biszkopt wyłożyć kisiel, posypać wiórkami, wstawić do piekarnika na 10 min.

 Czas pieczenia: 40 minut.
Obserwuj profil
Anita205

Anita205

Dodane 13.08 o 1:15 z

winiary.pl

Przypnij Polub Komentuj
  3666

Kalafior zapiekany w sosie serowym


Sos cztery sery Italia WINIARY 1 opakowanie
śmietanka 12% 50 ml
kalafior 1 sztuka
masło 1 łyżka
bułka tarta 1 łyżka
starty żółty ser 100 g
sól, cukier do smaku



Sos dokładnie rozprowadź w 200 ml zimnej wody.
Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.
Odstaw z ognia, dodaj 50 ml śmietanki i dokładnie wymieszaj.
Kalafiora podziel na różyczki, gotuj w posolonej wodzie z dodatkiem cukru przez 5-8 minut. Odsącz.
Ułóż w naczyniu do zapiekania, zalej przygotowanym sosem.
Posyp serem, bułką tartą i wiórkami masła.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C.
Zapiekaj przez 15-20 minut.

anuszkaa111

anuszkaa111

"Sos cztery sery Italia WINIARY 1 opakowanie" co to jest???

28.08 o 19:26    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
ewa21
Conserwante
oli2
b3tty
andrzej861
Glam

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry