Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Kuchnia

sałatka owocowa
Snikers biszkoptowe ciasto z orzechami i karmelem

Przepis po kliknięciu w zdjęcie ♥
Ciasto porzeczkowe z bezą
Lodowy tort semifreddo czekoladowo-śmietankowy (bez jajek)

Przepis po kliknięciu w zdj.
Wafelek jak knoppers
Pyszne ciasto z galaretką i masą budyniową
Biszkopt z musem truskawkowym


"Powoli zbliża się sezon truskawkowy i te stare trzeba szybko spożytkować :)  Padło na mus truskawkowy w towarzystwie puszystego biszkoptu i budyniu śmietankowego. Całość wyszła bardzo świeżo, słodko i pysznie. Polecam !"

Przepis po kliknięciu w zdjęcie! ;)
Porzeczkowiec

Przepis po kliknięciu w zdjęcie ♥
Kinder pingui - mleczna kanapka wg Manci

Przepis po kliknięciu w zdjęcie ♥
ROLADKI LASAGNE Z CUKINIĄ, SZPINAKIEM I RICOTTĄ
zapiekane w sosie pomidorowym
Napoleonka bez pieczenia na upalne dni
Muffiny z jagodami i krówkami. Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
Biszkopt z jagodami i galaretką – Smerfuś. Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
Czekoladowy sernik
Garść przeliczników
Pyszne ciasto z galaretką i masą budyniową
Spaghetti carbonara (2 porcje)

Składniki:

makaron spaghetti - 200g spaghetti
jajka - 2
śmietana kremówka 30-36% - 5-6 łyżek
boczek wędzony - ok. 200g
parmezan lub ser żółty typu gouda - 100g
sól
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie do jajek dodać śmietanę i wymieszać dokładnie trzepaczką. Dodać ser starty na tarce o średnich oczkach. Doprawić solą i pieprzem.
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć. Odcedzony, gorący makaron przełożyć do garnka, dodać boczek, wymieszać. Wlać masę jajeczną. Delikatnie podgrzewać na malutkim ogniu cały czas mieszając (maksymalnie minutę aby jajko się nie ścięło). Porcje posypać startym parmezanem i podawać natychmiast.
Ciasto czekoladowe przekładane kremem z mascarpone i galaretką –  ilovebake.pl
Pieczone frytki "sprężynki"
Idealna szarlotka z orzechami

Składniki (na blaszkę 25x35 cm):

CIASTO KRUCHE:

2 szklanki mąki pszennej
10 dag cukru pudru (niecała szklanka)
4 żółtka
20 dag masła/ margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

JABŁKA:

2-3 kg jabłek
cukier do smaku
cynamon do smaku
2 łyżki kaszy manny

ORZECHY:

25 dag posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka
1/2 szklanki cukru
125 g margaryny/ masła

DODATKOWO:

kasza manna do posypania spodu

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i smażyć w dużym garnku bez przykrycia, aż odparują część soku i będą dość gęste. Mieszać co jakiś czas, by nie przywarły. Pod koniec smażenia dodać cukier, wymieszać do rozpuszczenia. Dodać cynamon. Na koniec wmieszać kaszę mannę.
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować na dwa placki wielkości blaszki. 
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć jeden z placków. Ponakłuwać widelcem. Posypać mniej więcej garścią kaszy manny (by wciągnęła ewentualny nadmiar soku z jabłek). Wyłożyć usmażone jabłka, wyrównać. Przykryć drugim plackiem i również ponakłuwać.
Wstawić do piekarnika i piec w 180°C przez ok. godzinę, aż ciasto będzie złote, wypieczone. W razie obaw, że spód się nie wypiecze, można postawić blaszkę trochę niżej niż na poziomie środka.
Upieczone ciasto najlepiej wyjąć na na deskę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Wszystkie składniki na orzechowy wierzch wyłożyć na patelnię lub do garnka. Podgrzewać na wolnym ogniu mieszając, aż do zagotowania. Od zagotowania, pogotować jeszcze przez 6 minut i zdjąć z ognia. Lekko przestudzić, by polewa nie była zbyt rzadka i wyłożyć na szarlotkę. Rozprowadzić na całości.

SMACZNEGO!
pomysł na zdrowy luch
szybka pizza z patelni -10 minut robienia i tyle samo smażenia :)    SKLADNIKI NA CIASTO: 6 łyżek mąki, 2 jajka, woda, 2 parówki, szczypiorek, sól i pieprz, DODATKI 2-3 łyżkikoncentratu pomidorowego lub keczupu, oregano, ser żółty, olej do smażenia  *oczywiscie mozesz dać własne składniki np papryke, pieczarki, oliwki   PRZYGOTOWANIE:   przesianą mąke zmiksować z jajkami, dodając trochę wody, żeby ciasto nie byłó zbyt żadkie ani zbyt gęste. dodać soli i pieprzu do smaku. Parówki i szczypiorek drobno pokroić dodac do ciasta. Na patelni rozgrzać trochę oleju i wylać ciasto. Rozsmarować je na całej powierzchni. Smazyć aż placek na spodzie będzie rumiany, wtedy zmniejszyć mocno ogień i przewrócić placek na drógą strone za pomocą dwóch łopatek. Posmarować koncentratem lub keczupem. Oprószyć oregano i obsypać startym serem. smażyć pod przykryciem, aż ser będzie całkowicie stopiony. Oczywiście jest to wersja podstawowa,można użyc swoich ulubionych dodatków. I jeśli ktoś woli cienkie ciasto to wystarczy zmniejszyć ilość mąki o połowę.
paluchy z pizzy
którą paprykę wybrać
Makaron z sosem serowo – brokułowym
Bułeczki ziołowo-czosnkowe Składniki na 16 bułeczek: 225ml mleka 15g drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 450g mąki pszennej 30g roztopionego masła 1 jajko Składniki na nadzienie: 50g masła 2 serki ziołowe po 100g każdy (Hochland z ziołami) 4 ząbki czosnku ulubione zioła odrobina startego sera żółtego do posypania bułeczek Przygotowanie Ciasto: Do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, wsypać rozkruszone drożdże, cukier i zalać 3 łyżkami ciepłego mleka. Zasypać niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 10 minut. Gdy rozczyn zacznie się pienić, dodać resztę składników i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę i wyrobić. Podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x50cm. Nadzienie: Miękkie masło utrzeć z serkami na gładką masę. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do masy. Na koniec dodać ulubione zioła, wymieszać. Bułeczki: Posmarować nadzieniem ziołowo – czosnkowym. Zwinąć jak roladę. Pokroić na 8 mniej więcej równych części. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozciętą częścią do dołu, zostawiając przerwy między bułeczkami. Na końcu posypać startym serem żółtym. Piec w temperaturze 190°C przez około 20 minut. Bułeczki powinny być ładnie zarumienione. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Smakują zarówno jeszcze ciepłe, jak i całkowicie ostudzone.
Obserwuj profil
Oliwia_

Oliwia_ od sophia1307

Dodane 29.07 o 17:09
Przypięte po raz pierwszy przez Patch
Przypnij Polub Komentuj
  2591
Kokosowe ciasto z kaszą manną
Ciasta
Składniki
cukier 2 szklanki
jajka 3 szt....

Kokosowe ciasto z kaszą manną
Ciasta
Składniki
cukier 2 szklanki
jajka 3 szt....

araaancia

araaancia

zakalec u dołu :D

4.08 o 16:17    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry