Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Kuchnia

sałatka owocowa
Przepis Olgi ;)

Jeżeli mamy w domu mąkę, cukier i jajka - wychodzi taniutko Najtańsza margaryna w kostce kosztuje od 1,70zł a gorzką czekoladę (z której wychodzi lepsze ciasto niż np z droższej Terravity) można kupić za ok 1,40zł Ciasto doskonale smakuje również po dodaniu orzechów czy rodzynek.

 Składniki:
 * 4 jajka
 * 10 dag mąki
 * szklanka cukru
 * kostka masła / margaryny
 * 3 tabliczki gorzkiej czekolady

 Masło rozpuścić w garnuszku, dodać 2.5 tabliczki czekolady, wymieszać aż powstanie jednolita płynna masa. Pozostawić to chwilę do ostygnięcia.
 Jajka ubić, dodać cukier i mąkę, dokładnie zmiksować. Do ciasta dodać ostudzoną czekoladę z masłem i wymieszać całość. Ciasto wlać na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Pozostałą czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią ciasto.
 Piec w temperaturze 200 stopni przez 20-25min.
Mocno czekoladowe ciasteczka bezowe
co jeść przed i po
Szybkie ciasto z truskawkami na kefirze, przepis po kliknięciu na zdjęcie! :)
Babka "Twist"
delikatna babka drożdżowa, o smaku czekoladowo-pomarańczowym. Smakuje wyśmienicie, a dzięki fantazyjnym wzorom prezentuje się bardzo ciekawie.

Kliknij w zdjęcie, żeby zobaczyć przepis ♥
Pizza bez drożdzy 

Składniki
-2 szklanki mąki
-1/3 szklanki oliwy lub oleju
-2/3 szklanki mleka
-2 łyżeczki proszku do pieczenia

(ewentualnie sos
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-2 łyzki wody
-szczypta soli
-szczypta pieprzu
-łyżeczka czosnku
-łyżeczka oregano
-łyżeczka bazylii
-ulubione przyprawy

Przygotowanie:
Połączyć wszystkie składniki razem. Zagnieść ciasto, rozwałkować i ułożyć na blasze.
Posmarować sosem i na to wrzucić swoje ulubione dodatki Piec w temp. 150 stopni przez ok 15-20 min.
5 min przed wyjęciem pizzy z piekarnika posypać ją ziołami prowansalskimi, dzięki temu ma piękny zapach i jeszcze lepiej smakuje. Na zimno smakuje równie pysznie
PYSZNA ZUPA SEROWA Z GRZANKAMI

Składniki:
-1 litr bulionu 
-250 g serka topionego (śmietankowego)
-2 cebule, pokrojone w kosteczkę
-2 ząbki posiekanego czosnku
-garść posiekanej pietruszki
-garść posiekanej cebuli dymki
-sól 
-biały pieprz 

Przepis:
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Cebulę i czosnek szklimy na oliwie. W rondlu podgrzewamy bulion, dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki serki topione i dokładnie mieszamy. Gotujemy cały czas, aż serki się całkowicie rozpuszczą.
Kiedy serek rozpuści się w bulionie, dodajemy usmażoną cebulę z czosnkiem. Całość gotujemy i doprawiamy solą i pieprzem.Zupę najlepiej serwować z grzankami, posypaną posiekaną pietruszką i drobno posiekaną cebulą dymką.
Grzanki przygotowujemy z jasnego lub ciemnego pieczywa, podsmażając pokrojone w kostkę kromki chleba lub bułki na rozgrzanym maśle, aż się ładnie zarumienią.
Śmietankowe krążki – gdy w lodówce braknie jajek…

Składniki:

250g mąki
250g masła
4 płaskie łyżki gęstej kwaśnej śmietany
3-4 łyżki cukru kryształu do posypania
2 łyżki rozgniecionych płatków migdałowych
Przygotowanie:

Z mąki, masła i śmietany zagnieść ciasto podobne do kruchego i choć nie wymaga ono schładzania, dobrze jest to zrobić, ponieważ lepiej się wałkuje.
Do osobnej miseczki wsypać rozgniecione niedbale płatki migdałów i wymieszać z cukrem.
Ciasto rozwałkować na grubość 0,5cm i wycinać kółka o średnicy ok 4cm. Następnie w każdym kółku wyciąć dziurkę o średnicy ok 1cm.
Każde ciasteczko zanurzać z jednej strony w cukrze z migdałami i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180°C przez 12-15 minut, do zrumienienia się ciastek.
Podawać świeże.


Moja rada: Ciasto bywa dość lepkie, szczególnie gdy się ogrzewa, więc warto je wałkować pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej. Znacznie ułatwia do pracę i sprawia, że po skończeniu niemal nie trzeba sprzątać.
Ciasto z piwem i popcornem


Składniki:
200 g cukru
60 g kakao
250 g masła
250 ml ciemnego piwa ja użyłam takiego które kupiłam w Żabce
140 ml śmietany 18%
2 jajka
nasiona z 1/2 laski wanilii
275 g mąki pszennej
2 łyżeczek sody

Przygotowanie:
1. W rondelku podgrzej piwo z masłem (do jego roztopienia).
2. Dodaj do ciepłej masy cukier i kakao. Odstaw do wystudzenia.
3. Śmietanę 18 %, jajka i wydrążone z 1/2 laski wanilii ziarenka miksuj ok 5-6 min aż powstanie biała masa.
4. Do masy jajecznej dodaj wystudzoną piwna masę i dokładnie wymieszaj.
5. Make wymieszaj z sodą i przesiej ją do ciasta. Delikatnie wymieszaj. Przełóż do formy o średnicy ok 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok 50 min w temp 180 C z funkcja grzania góra-dół. (sprawdź ciasto patyczkiem czy nie jest surowe, jeżeli tak trzymaj do momentu kiedy patyczek będzie suchy). Wystudzić na kratce.

Składniki na frosting:
100 g miękkiego masła
200 g serka śmietankowego do kanapek
100 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny.

Przygotowanie:
1. masło utrzeć z serkiem na gładką masę.
2. Dodawać stopniowo cukru pudru cały czas mieszając.
3. Pod koniec dodać sok z cytryny i wszystko dobrze wymieszać. Jeżeli jest za płynne daj na chwilkę do lodówki.

Na wystudzone ciasto wyłóż frosting i udekoruj świeżym solonym popcornem.
Zdrowe i dietetyczne śniadania , łatwe do zrobienia  :) Zapraszamy na bloga !
Ciasto marchewkowe <3 

Przepis: 
3 szklanki mąki 
2 szklanki cukru
3-4 marchewki
szklanka oleju
5 jajek
2 łyżeczki cynamonu,
łyżeczka sody. 

Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do jajek dodajemy cukier i ubijamy mikserem na, gęstą ale nie sztywną pianę. Dodajemy pozostałe składniki. Jeżeli masa jest zbyt gęsta należy dodać jeszcze oleju lub odrobinę mleka. Ciasto przełożyć do foremki i piec ok 40 minut w temp. 200 C. 

Jeśli ktoś chce może dodać orzechów, bakalii, właściwie to czego dusza zapragnie. 
Można również polać polewą kakaową, lukrem... To już zależy od naszego smaku :) 

Proporcje można oczywiście zmienić, ja robię w ten sposób.
SMACZEGO :D
Ciasto Adwokata - bez pieczenia

Składniki:

masa adwokatowa

700 ml mleka
1 szkl. cukru
1/2 cukru wanilinowego
2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
3 żółtka
200 g miękkiego masła
180 ml likieru "Adwokat"

ponadto:

herbatniki kakaowe ok. 500g
Sposób wykonania:

Połowę mleka i cukier zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym, następnie dodać obie mąki i pozostałe mleko. Wszystko zmiksować tak, by nie było grudek. Mieszankę wlać na gotujące się mleko i energicznie zamieszać. Chwilę pogotować. Budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia.

Miękkie masło zmiksować do białości i dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując.

Do budyniowej masy ostrożnie wlewać Adwokat i cały czas miksować. Można na mniejszych obrotach i tylko do połączenia składników.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę herbatników (najlepiej jak będą prostokątne, moje jednak były owalne i bez środków, jeżeli dostaniecie tylko takie, układajcie kolejne warstwy tak, by wzór się nie powtórzył tzn. jeśli jedną warstwę herbatników ułożycie poziomo to drugą pionowo, trzecią znów poziomo. Chodzi o to by puste miejsca w herbatnikach nie nakładały się na siebie w kolejnych warstwach ).

Odkładamy 5 łyżek masy. Pozostałą dzielimy na pół. Jedną połowę wykłądamy na pierwszą warstwę herbatników. Drugą na drugą warstwę ciastek.

Na trzecią rozsmarowujemy odłożony krem. Wierzch wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Najlepiej na noc. Przed podaniem posypujem...
Fondant czekoladowy. polecam, smakuje genialnie!

Składniki

3 jajka
100 g gorzkiej czekolady 70%
50 g mąki
100 g cukru
110 g masła
gorzkie kakao (do oprószenia)
Etapy przygotowania

1
Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. Posmarować jednorazowe foremki odrobiną masła i wsypać do każdej trochę kakao. Odwracać foremki tak, żeby kakao przywarło do ścianek. Strząsnąć nadmiar. Włożyć masło i czekoladę do żaroodpornej miski i umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszać, aż się roztopi i powstanie gładka masa. Odstawić. Ubić jajka mikserem. Powoli dodawać cukier, cały czas ubijając, aż powstanie puszysta masa. Przesiać mąkę i powoli dodawać do masy czekoladowej. Mieszać, aż znikną wszystkie grudki. Dodać masę jajeczną do miski z roztopioną czekoladą i wymieszać. Nałożyć masę do przygotowanych foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 6 minut. Podawać z kulką lodów waniliowych.
Marmurek - ciasto z 5 składników
Roladki czekoladowe

Składniki:
100 g margaryny do pieczenia
1/2 szklanki (100 g) cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 żółtko
1 łyżka mleka
1,5 szklanki (190 g) przesianej mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
30 g gorzkiej czekolady, stopionej
1 łyżka mleka
2 łyżki gorącego mleka
Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.40min. 

Dobrze utrzeć margarynę z cukrem i wanilią; dodać żółtko i 1 łyżkę mleka i wymieszać. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dodać do utartej masy i wymieszać.
Podzielić ciasto na pół, a następnie do jednej części dodać czekoladę i 1 łyżkę mleka i wymieszać. Wstawić obie części ciasta do lodówki i chłodzić przez 1,5 godziny.
Każdą część ciasta rozwałkować na papierze woskowanym, aby miały wymiary 25x30 cm. Ciasto czekoladowe posmarować gorącym mlekiem; ułożyć na nim warstwę zwykłego ciasta tak, aby jego górny brzegi wystawał poza brzeg czekoladowego ciasta. Zwinąć jak roladę.
Owinąć w papier woskowany. Wstawić do lodówki, aby schłodzić.
Pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C przez 8 do 10 minut. Z tego przepisu wychodzi około 60 ciasteczek.
Szybkie czekoladowe ciasteczka bezowe

Składniki (na kilkanaście ciasteczek):
2 białka (najlepiej jeśli będą w temperaturze pokojowej)
1/2 szklanki cukru 
170 g czekolady mlecznej (w tym przypadku można odjąć łyżkę cukru) lub ciemnej
garść orzechów laskowych lub włoskich
garść rodzynek
szczypta soli

Przygotowanie:
Czekoladę roztop nad kąpielą wodną i przestudź. Orzechy posiekaj dość drobno, rodzynki przekrój na pół jeśli są duże. Rozgrzej piekarnik to temperatury 175'C. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywno. Pod koniec ubijania, stopniowo dodawaj cukier. Delikatnie, za pomocą szpatułki lub dużej łyżki, wmieszaj roztopioną czekoladę oraz posiekane orzechy i rodzynki, aż masa będzie jednolita. Porcje masy wykładaj łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę pozostawiając kilkucentymetrowe odstępy. Prawdopodobnie będą potrzebne dwie blachy - jeśli użyjesz oby naraz włącz termoobieg. Piecz około 10-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj chwilę, następnie przełóż na kratkę, przestudź i serwuj. Warto napomknąć, że ciasteczka czasem wychodzą bardziej gładkie, a czasem nieco "wyboiste", ale zawsze pyszne!
grzanki
3-bit
Pyszne danie w kilka minut
Mus czekoladowo - śmietankowy w herbatnikach

Składniki:
500 g serka mascarpone
200 ml śmietanki kremówki
150 g gorzkiej czekolady
ok. 80 g cukru
5 paczek herbatników (ok. 50 herbatników)
3 łyżki mleka
2-3 łyżki likieru amaretto, rumu lub innego, dobrego alkoholu
Serek mascarpone, cukier i śmietankę kremówkę dokładnie ubić na puszystą masę. Dodać alkohol i dokładnie wymieszać.

Spód i boki podłużnej foremki do keksów wyłożyć herbatnikami, docinając je tak, by jak najściślej przylegały. Wyłożyć połowę masy mascarpone i przykryć ją kolejnymi herbatnikami.

Czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić i dodać do reszty masy mascarpone. Ubić do całkowitego połączenia składników i wyłożyć na herbatniki. Przykryć dokładnie resztą herbatników i wstawić do lodówki na około 4 godziny lub lepiej na całą noc.

Po tym czasie deser jest gotowy, wystarczy odwrócić foremkę i wyłożyć go na talerz.

Smacznego!
Serowy makaron w ziołach- jeszcze szybciej:)- przepis znajduje się na blogu kulinarnym "Taste Eat"
pyszne tosty
Chrusty:
0,75 kg mąki,
0,5 kostki masła lub Kasi,
700 g kwaśnej śmietany 18%,
2 jajka,
3 łyżki cukru,
2-3 łyżki spirytusu,
łyżka proszku do pieczenia,szczypta soli,
olej do smażenia 
cukier puder do obtoczenia

Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto, rozwałkować, pokroić w paski o szerokości 2-3cm, ponacinać wzdłuż przez środek, aby powstała dziurka i przewlec jeden z końców przez nacięcie. Smażyć partiami na dobrze rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor, osączyć na papierowym ręczniku i obtoczyć w cukrze pudrze.
Pieczywo czosnkowe z serem.
ściąga ;)
Obserwuj użytkownika
Oliwia_

Oliwia_ od sophia1307

Dodane 29.07 o 17:09
Przypięte po raz pierwszy przez Patch
Przypnij Polub Komentuj
  1688
Kokosowe ciasto z kaszą manną
Ciasta
Składniki
cukier 2 szklanki
jajka 3 szt....

Kokosowe ciasto z kaszą manną
Ciasta
Składniki
cukier 2 szklanki
jajka 3 szt....

araaancia

araaancia

zakalec u dołu :D

4.08 o 16:17    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry