Charakterystyka twórczości: Julian Przyboś


patrycja13166

patrycja13166 od marzenaa999

Dodane 11.03 o 17:27
Obserwuj
Kokosowy sernik królewski Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 120 g masła, zimnego 100 g cukru pudru 1 łyżka smalcu (można pominąć, smalec jednak nadaje ciastu kruchości) 1 żółtko 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12% lub 18% 1,5 łyżki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto zagnieść i szybko wyrobić (najszybciej zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, podzielić na 2 części, owinąć je folią spożywczą, spłaszczyć, włożyć do zamrażarki na około 2 godziny. Składniki na masę serową: 1 kg tłustego lub półtłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 5 jajek 100 g masła 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 250 ml śmietanki kokosowej (lub tłustego mleka kokosowego) 100 g wiórków kokosowych 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka likieru kokosowego lub 1 łyżeczka aromatu kokosowego Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę o wymiarach 22 x 33 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać po dużej łyżce twarogu i dokładnie miksować, do połączenia. Dodać jajka, zmiksować. Na sam koniec wmiksować śmietankę kokosową, wiórki kokosowe, obie mąki i likier kokosowy. Zamrożone ciasto (jedną część) zetrzeć na blachę na tarce, na nie wylać masę serową, następnie zetrzeć drugą część ciasta. Piec około 1 godziny w temperaturze 160ºC. Wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie schłodzić. Przed podaniem oprószyć dodatkowymi wiórkami, dla dekoracji. Smacznego :-).

Kokosowy sernik królewski Składniki na kruche ciasto:

250 g mąki pszennej 120 g masła, zimnego 100 g cukru pudru 1 łyżka smalcu (można pominąć, smalec jednak nadaje ciastu kruchości) 1 żółtko 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12% lub 18% 1,5 łyżki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto zagnieść i szybko wyrobić (najszybciej zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, podzielić na 2 części, owinąć je folią spożywczą, spłaszczyć, włożyć do zamrażarki na około 2 godziny. Składniki na masę serową: 1 kg tłustego lub półtłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 5 jajek 100 g masła 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 250 ml śmietanki kokosowej (lub tłustego mleka kokosowego) 100 g wiórków kokosowych 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka likieru kokosowego lub 1 łyżeczka aromatu kokosowego Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę o wymiarach 22 x 33 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać po dużej łyżce twarogu i dokładnie miksować, do połączenia. Dodać jajka, zmiksować. Na sam koniec wmiksować śmietankę kokosową, wiórki kokosowe, obie mąki i likier kokosowy. Zamrożone ciasto (jedną część) zetrzeć na blachę na tarce, na nie wylać masę serową, następnie zetrzeć drugą część ciasta. Piec około 1 godziny w temperaturze 160ºC. Wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie schłodzić. Przed podaniem oprószyć dodatkowymi wiórkami, dla dekoracji. Smacznego :-).

Polubili: magduska25
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: