„Raczej umrzeć stojąc, niż żyć na kolanach” - słowa A. Camusa uczyń mottem rozważań na temat roli buntu w działaniach wybranych tekstów kultury.


Więcej zszywek z tablicy

Kulinarnie

Przepyszne TIRAMISU! Najlep...
Naleśniki z brokułem, serem...
Ciasto Prince Polo
Kurczak w sosie musztardowy...
LEBKUCHEN
Składniki na 30 s...
Pomysł na jutrzejsze niedzi...
Pierogi z grzybami i kaszą ...
Pomysł na sycące śniadanie....
Kruche ciasteczka z cynamonem
FIT CIASTECZKA (BEZ PIECZEN...
Wystarczy stopić wegeczekol...
Mocno kokosowe kulki jaglane
Sałatka z makaronem z zupek...
Szarlotka orzechowa
Najlepsze placki owsiane FI...
spód do babeczek Ciasto:
15...
Zupa chrzanowa
Jaglany "Michałek"...
Sałatka jajeczna z porem
Serowa frittata z makaronem...
Makaron z Wloska kielbasa i...
Najlepszy przepis na najbar...
Masz częste migreny i bóle ...
Ciasto z buraków
Pyszna meksykańska zupa ser...
Ciasto Prince polo
renatka01010

renatka01010 od MaJe_CzKa222

Dodane 28.11 o 23:47
Obserwuj
Kopiec kreta  SKŁADNIKI NA CIASTO: 2 szklanki mąki tortowej 100 g masła lub margaryny szklanki cukru 1,5 szklanki maślanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 4 łyżki kakao SKŁADNIKI NA KREM: 0,5 l śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny 100 g czekolady deserowej 3 łyżki cukru pudru 3-4 banany 2 łyżki soku z cytryny W niewielkiej miseczce rozpuszczamy masło i odstawiamy do wystudzenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę razem z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Następnie dodajemy cukier, maślankę oraz ostudzone masło i miksujemy na jednolitą masę ( ciasto powinno mieć średnio gęstą konsystencję ). Tortownicę u mnie o śr. 26 cm ( w oryg. przepisie 24 cm ) smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia ( lepiej się będzie trzymać ). Ciasto wykładamy do formy i pieczemy przez ok. 45 min. w temp. 180. Po upieczeniu ciasta nie wykładamy od razu z piekarnika, ponieważ opadnie. Zostawiamy na 15 min. i dopiero po tym czasie wyciągamy. Po lekkim przestudzeniu ścinamy wierzch ciasta w zależności od tego jak wysokie nam wyrosło może to być 1-2 cm. Z ciasta wydrążamy miąższ tak, aby brzegi i spód ciasta były nietknięte. Czekoladę dokładnie rozdrabniamy na drobne kawałeczki. Żelatynę rozpuszczam w ok. 2 łyżkach gorącej wody i mieszam do całkowitego rozpuszczenia, odstawiam. Śmietanę ubijam z niewielka ilością soli. Pod koniec ubijania dodaję przesiany cukier puder oraz powoli ostudzoną żelatynę. Na koniec dodajemy pokrojona czekoladę, mieszamy. Banany obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół, skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Układamy je w wydrążonym cieście. Następnie nakładamy masę śmietanową kształtując kopiec. Ciasto, które pozostało nam z wydrążenia i wycięcia rozdrabniamy dłońmi na tzw. kruszonkę i obsypujemy dokładnie kopczyk, lekko dociskając. Ciasto wkładamy do lodówki na min. 0,5-1 godz.

Kopiec kreta SKŁADNIKI NA CIASTO: 2 szklanki mąki

tortowej 100 g masła lub margaryny szklanki cukru 1,5 szklanki maślanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 4 łyżki kakao SKŁADNIKI NA KREM: 0,5 l śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny 100 g czekolady deserowej 3 łyżki cukru pudru 3-4 banany 2 łyżki soku z cytryny W niewielkiej miseczce rozpuszczamy masło i odstawiamy do wystudzenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę razem z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Następnie dodajemy cukier, maślankę oraz ostudzone masło i miksujemy na jednolitą masę ( ciasto powinno mieć średnio gęstą konsystencję ). Tortownicę u mnie o śr. 26 cm ( w oryg. przepisie 24 cm ) smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia ( lepiej się będzie trzymać ). Ciasto wykładamy do formy i pieczemy przez ok. 45 min. w temp. 180. Po upieczeniu ciasta nie wykładamy od razu z piekarnika, ponieważ opadnie. Zostawiamy na 15 min. i dopiero po tym czasie wyciągamy. Po lekkim przestudzeniu ścinamy wierzch ciasta w zależności od tego jak wysokie nam wyrosło może to być 1-2 cm. Z ciasta wydrążamy miąższ tak, aby brzegi i spód ciasta były nietknięte. Czekoladę dokładnie rozdrabniamy na drobne kawałeczki. Żelatynę rozpuszczam w ok. 2 łyżkach gorącej wody i mieszam do całkowitego rozpuszczenia, odstawiam. Śmietanę ubijam z niewielka ilością soli. Pod koniec ubijania dodaję przesiany cukier puder oraz powoli ostudzoną żelatynę. Na koniec dodajemy pokrojona czekoladę, mieszamy. Banany obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół, skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Układamy je w wydrążonym cieście. Następnie nakładamy masę śmietanową kształtując kopiec. Ciasto, które pozostało nam z wydrążenia i wycięcia rozdrabniamy dłońmi na tzw. kruszonkę i obsypujemy dokładnie kopczyk, lekko dociskając. Ciasto wkładamy do lodówki na min. 0,5-1 godz.

Zgłoś naruszenie

MaJe_CzKa222

Robiłam wczoraj , wyszło przepyszne . Goiście byli zachwyceni. Tylko zamiast żelatyny dałam fixy do śmietanki.

 |  4.12 o 11:09  

MaJe_CzKa222

Arche , jasne :)

 |  2.12 o 7:24  

MaJe_CzKa222

darkwolf1000, w sobote będę robić pierwszy raz. Mam nadzieję że wyjdzie :)

 |  1.12 o 19:21   Pokaż odpowiedzi

darkwolf1000

Kocham to ciasto! :) Najlepsze

1  |  1.12 o 19:19  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: