Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Amm amm ;D

Miłe śniadanko:)
...
Składniki: 

Ciasto: 

120 ml letniego mleka 
1 łyżka miodu 
7 g drożdży suchych 
1 żółtko 
30 g masła 
300 g mąki 
1/3 łyżeczki soli 

Nadzienie: 

40 g masła 
3 łyżki cukru 
2-3 łyżeczki cynamonu 

Przygotowanie: 

Drożdże i miód rozpuścić w ciepłym (nie gorącym) mleku i pozostawić na 10 minut do napuszenia. Masło stopić w rondelku, dodać 30 g do drożdży (resztę pozostawić do nadzienia), wbić żółtko, dodać sól i stopniowo dodawać mąkę zagniatając elastyczne ciasto. Wyrabiać przez ok. 10 minut, po czym przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym i suchym miejscu na 90 minut do wyrośnięcia. 

Przygotować masę cynamonową: do stopionego i ostudzonego masła dodać cukier i cynamon, i rozetrzeć na jednolitą pastę. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść (kilka sekund) i rozwałkować na prostokąt 45 x 35 cm (ok. 7 mm grubości). Posmarować równomiernie nadzieniem cynamonowym pozostawiając 1/6 nadzienia na później. Zwinąć w rulon o długości 45 cm i przekroić go ostrym nożem wzdłuż na dwie części. 
Przeplatać dwie części ciasta i ułożyć w wieniec na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Na wierzchu posmarować resztą nadzienia. Ustawić piekarnik na 180°C. Wstawiłam ciasto do zimnego piekarnika, żeby podrosło w czasie kiedy piekarnik się rozgrzewa. Po osiągnięciu 180°C piec 20 minut.
SKŁADNIKI:
6 średniej wielkości bananów 
śmietanka tortowa 36%, Śnieżka do zagęszczenia 
Toffi krówka 1 puszka 
czekolada gorzka (tylko do posypki) 
Herbatniki maślane zwykłe 
margaryna do pieczenia 150 gram 
JAK PRZYGOTOWAĆ BANOFFEE PIE:
Ciasto jest warstwowe: 3 warstwy bananów, 2 warstwy toffee, 2 warstwy śmietanki. 

1. Herbatniki ugnieść na miazgę, margarynę rozpuścić, połączyć herbatniki z margaryną, przełożyć do wyłożonej folią tortownicy. Ułożyć równo łyżką spód ciasta. 
2. Banany pokroić w plasterki. Najlepiej 2 banany na jedną warstwę. Położyć pierwszą warstwę bananów. 
3. Puszkę Toffee otworzyć. Wyłożyć na banany warstwę toffi (1/2 puszki). 
4. Śmietankę ubić z śnieżką na twardą masę. Podzielić na dwie części. Wyłożyć na toffee jedną część śmietanki. 
5. Powtórzyć proces: banany, toffee, śmietanka. 
6. Na wierzch wyłożyć dekoracyjnie ostatnią część bananów i posypać startą czekoladą. 
7. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.

INFORMACJE DODATKOWE
Nie krój wszystkich bananów od razu, aby nie ściemniały.Spód ciasta można przygotować również na bardziej skomplikowany sposób. Wystarczy dodać do ciastek pokruszone migdały i orzechy laskowe. Wszystko wyłożyć do tortownicy i zapiec przez 10 - 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Bez pieczenia też dobre :) 

Przewidywana cena: do 17 zł 
Czas wykonania: 20 minut 
Czas oczekiwania: 2 godziny
Sposoby na wykończenie brzegów ciasta
gofry belgijskie
Składniki na około 16 sztuk:

180g cukru
3 jajka
200g masła
2 torebki cukru waniliowego (lub 2 łyżki domowego ekstraktu alkoholowego waniliowego)
250g mąki
szczypta soli
Masło rozpuścić i wystudzić. Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i solą do białości. Stopniowo dodawać wystudzone masło i mąkę. Wymieszać dokładnie na gładką masę.
Ciasto powinno być dosyć gęste, nie lejące się.

Maszynę do gofrów nagrzać i lekko naoliwić. Nakładać po łyżce stołowej ciasta na środek kratki. Piec na jasnozłoty kolor. Gofry nie powinny zajmować całej powierzchni kratki, dlatego też trzeba wymierzyć porcję ciasta odpowiednio do maszyny. U mnie jedna łyżka stołowa była w sam raz. Gofry po upieczeniu są bardzo miękkie dlatego przed spożyciem należy je ostudzić.
Brioszki cynamonowe
 
Składniki : na około 15 brioszek
 
Na ciasto:
 450 g mąki
 80 g masła
 40 g cukru
 250 ml mleka
 ½ łyżeczki drobnej soli
 7 g drożdży instant
 
Ponadto:
 1 ½ łyżeczki cynamonu
 60 g cukru
 70 g miękkiego masła
 szczypta soli
 
Przygotowanie:
 1. Przygotwujemy ciasto. Rozpuszczamy masło. Odstawiamy do przestudzenia. 
2. Podgrzewamy mleko, powinno być letnie. Odlewamy kilka łyżek, w których rozpuszczamy drożdże. Odstawiamy na 5-10 minut.
 3. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier i sól. Mieszamy łyżką. Robimy dołek, w który wlewamy kolejno: pozostałe mleko, rozpuszczone drożdże i na końcu masło. Łączymy, przekładamy na stolnicę i wyrabiamy do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Ciasto się nie klei i bardzo dobrze współpracuje. Po wyrobieniu przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 – 1 ½ godziny w niezbyt zimne miejsce.
 4. Przygotowujemy nadzienie pod koniec wyrastania ciasta. W tym celu: mieszamy masło z cukrem, solą i cynamonem. Masło powinno być bardzo miękkie, wówczas czynność ta, podobnie jak rozsmarowanie nadzienia jest proste, masła nie rozpuszczamy, bo wchłonie się, zamiast rozsmarować.
Chleb w 5 minut!!!

Składniki:

    710 ml letniej wody
    20 g (½ kostki) drożdży świeżych lub 10 g (1 małe opakowanie) suchych
    4 łyżeczki soli (naturalnej, bez dodatków)
    1 kg chlebowej mąki pszennej ( ja użyłam 0.5kg mąki pszennej i 0,5 kg mąki pełnoziarnistej )



Przygotowanie:

- wlej wodę do dużej miski lub naczynia o pojemności ok. 5l, następnie dodaj sól i drożdże i wymieszaj ( jeśli używasz świeżych drożdży rozrób je najpierw w odrobinie wody ),
- następnie wsyp całą mąkę ( nie należy jej przesiewać!!! ) i wymieszaj drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników ( mąka powinna być równomiernie nasączona wodą ),
- naczynie przykryj ( nie powinno być zamknięte hermetycznie, żeby gazy tworzące się podczas wyrastania mogły uchodzić ) i odstaw na 2h w temperaturze pokojowej,
- kolejnym krokiem jest wstawienie naczynia z naszym już lekko wyrośniętym ciastem do lodówki, gdzie można je przechowywać przez kolejnych 14 dni!!!!! :)
- pamiętaj : przed pierwszym pieczeniem ciasto powinno spędzić w lodówce 12h.
- w dniu pieczenia wyjmij ciasto z lodówki, oderwij potrzebną ilość ciasta ( lub przy pomocy noża ), oprósz dłonie mąką i wyrabiaj na stolnicy ciasto przez ok. 1 minutę      
( oczywiście resztę ciasta przykrywamy i wkładamy ponownie do lodówki ),
- z ciasta formujemy okrągły lub podłużny chlebek, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut pod bawełnianą ściereczką,
- pieczemy w temp. 200 stopni C przez ok. 35-40 minut
Składniki:

 * 225 g miękkiego masła
 * 3/4 szklanki cukru pudru
 * 1 jajko
  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 * 2 i 2/3 szklanki mąki
 * 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 * 1 łyżeczka soli
 * białko z 1 jajka
 * 100 g migdałów
 * opcjonalnie czerwony lukier

Migdały zalewamy wrzątkiem i po kliku minutach wyjmujemy je z wody. Dzięki temu bez problemu ściągniemy z nich skórkę. Pozbawione skórki migdały dzielimy na połówki.

W misce łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy miękkie masło i jajko. Zagniatamy jednolite ciasto do chwili, aż utworzy kulę. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na około godzinę.

Po godzinie z ciasta odrywamy kawałeczki ciasta ( u mnie każdy kawałek ważył 12 g) i formujemy wałeczki, odrobinę chudsze i krótsze od naszych palców, bo podczas pieczenia palce spuchną ;)

Wałeczki układamy na podsypanej mąką blasze i w miejscu paznokcia umieszczamy migdał, posmarowany od spodu białkiem (aby nie odpadł w trakcie pieczenia) i dodatkowo dociskamy. Nożem nacinamy wałeczek w miejscach, gdzie palec się zgina :)

Pieczemy w 200 stopniach 10m minut. Z podanej ilości ciasta wyjdzie sporo partii paluchów :)

Kiedy ciasteczka przestygną można udekorować je czerwonym lukrem.
Składniki (na 34 ciastka):

2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 12 łyżeczek rozpuszczonego i ostudzonego masła, 1 szklanka brązowego cukru, 1/2 szklanki białego cukru, 1 jajko + 1 białko jajka (w temp. pokojowej), 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (jeśli nie mamy, można pominąć), ok. 1 szklanka m&m`s (mogą być też inne cukierki tego typu, ale musimy się liczyć z tym, że w tańszych odpowiednikach barwnik łatwiej się rozpuszcza, więc nasze ciastka będą bardzo kolorowe)

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 170°C.

Mąkę i proszek do pieczenia połącz w misce i odstaw na bok. W oddzielnej misce zmiksuj rozpuszczone masło i brązowy oraz biały cukier, aż do dokładnego połączenia. Dodaj jajko i białko jajka, sól oraz ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas miksując (autorka przepisu poleca mieszać składniki rękoma). Na początku masa będzie grudowata, dlatego bądź cierpliwa! Na koniec wsyp do ciasta m&m`sy, zostawiając trochę cukierków na dekorację.

Teraz pora na lepienie: na jedno ciastka przypadają ok. 2 łyżeczki masy. Kulki ciasta wykładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w parocentymetrowych odstępach. Wierzch i boki każdej kulki dekoruj m&m`sami. Blachę wstaw na 5 minut do zamrażarki (jeśli masz za małą zamrażarkę, wstaw do lodówki na ok. 10 minut).

Piecz ciastka przez ok. 8-12 minut aż ciastka urosną i nabior
Brazylijskie bułeczki kokosowe

 Składniki (na 20 bułeczek):

 Ciasto: 
- 1 szklanka ciepłego mleka
 - 2 jajka
- 4 szklanki mąki pszennej [525 g]
- 60 g masła (temp. pokojowa)
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżeczki suchych drożdży - albo 50 g świeżych [używałam świeżych]
- 1/2 łyżeczki soli

 Nadzienie:
 - 2/3 szklanki cukru
 - 1/2 szklanki mleka
- 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych [112 g]

 + odrobina mleka lub jajka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

 Wykonanie:
 Używając świeżych drożdży [suche miesza się po prostu z mąką]:
I opcja - podgrzać mleko, by było letnie, dokładnie rozpuścić drożdże, od razu dodać do pozostałych składników ciasta.

 II opcja - zrobić klasyczny zaczyn: podgrzać mleko, by było letnie, dokładnie rozpuścić drożdże, dodać łyżkę cukru i łyżkę lub dwie mąki - odejmując mąkę i cukier ze składników ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce, aż zaczyn podrośnie, dodać do ciasta.

 Ze wszystkich składników zagnieść ciasto (ręcznie potrwa to ok. 8 minut, 5 - w mikserze z hakiem do wyrabiania). Wyrabiać, aż będzie gładkie, elastyczne i będzie łatwo odchodziło od łyżki. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Pod koniec wyrastania ciasta przygotować nadzienie. Na patelni podgrzać (przez ok. 4 minuty) składniki farszu, do czasu aż cukier się rozpuści, a wiórki zaabsorbują mleko. Przestudzić.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm, posmarować równomiernie kokosową masą, zrolować.
Cena ciasta francuskiego w sklepach nie jest zbyt wysoka, ale na pewno większą satysfakcję będziemy mieli z tego jak zrobimy je sami w domu.
Czego potrzebujemy do zrobienia ciasta francuskiego?

- 50g masła plus całą kostkę,
- 100 ml wody,
- 200g mąki pszennej.
Zaczynamy od wyrabiania ciasta.

Mąkę należy dokładnie przesiać i dodać do niej wodę, a następnie rozpuszczone masło. Wymieszane składniki dokładnie wyrabiamy. Potem wkładamy przyszłe ciasto francuskie do folii spożywczej i odkładamy je na 2 godziny do lodówki. 
Po tym czasie ciasto wyciągamy i rozwałkowujemy na równy kwadrat.
Po uzyskaniu pożądanego kształtu, na środek kładziemy kostkę miękkiego masła. Teraz należy złożyć ciasto w ten sposób, aby zakryć nim całe masło. Po czym rozwałkowujemy ciasto i składamy do pierwotnej formy. Robimy to 3-4 razy i wstawiamy na kolejne 2 godziny do lodówki. 
Po tym czasie należy jeszcze raz rozwałkować i złożyć ciasto francuskie 6 – krotnie i już możemy być zadowoleni z własnoręcznie przygotowanego ciasta francuskiego. Na pewno będzie smakowało o wiele lepiej, niż te zakupione w sklepie.
Pamiętaj, że łatwiej jest formować ciasto francuskie, gdy jest schłodzone, a także nie przywiera do blatu.
Ciasto francuskie pieczemy w temperaturze 200-220 stopni Celsjusza przez 20 -30 minut.
Składniki na ciasto:

- 2 i 1/2 szklanki mąki

- 2 i 1/2 łyżeczki do pieczenia ( następnym razem zmniejszę ilość proszku )

- 3/4 szklanki cukru

- 1 masło ( 200 g )

- 2 jaja

- 2 łyżki śmietany

- opcjonalnie ulubiony aromat

 

Składniki na masę budyniową:

- 2 budynie śmietankowe

- 3 szklanki mleka

- 4 łyżki cukru

 

Przygotować masę budyniową. W 1/2 szklance mleka rozpuścić 2 budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. do gotującego się mleka wlać budynie, ciągle mieszając, do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, przestudzić.

Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka, śmietanę i aromat, wymieszać mikserem. Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując . Konsystencja ciasta będzie lepka, nie dająca się rozwałkować, ale też nie lejąca.

Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą częścią wylepić dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia ( 25x25cm ). Następnie wyłożyć masę budyniową. Na koniec przykryć ją drugą częścią ciasta. Najlepiej odrywać kawałki ciasta, spłaszczać je w ręce i wykładać na masę budyniową jak puzzle. Piec w 180 - 190 st C. ok 50 min. do zarumienienia wierzchu. Wierzch można posypać cukrem pudrem, lub polać lukrem albo polewą.
Pizza bez piekarnika, bo z patelni!

Składniki:
(jest to ciasto jakiego używam do zwykłej, pieczonej pizzy; przepis na 4 placki o średnicy około 20-25cm w zależności od preferowanej grubości ciasta i wielkości patelni;
3 szklanki mąki pszennej typ 650 (lub zwykłej pszennej)
270 ml ciepłej wody
1,5 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy
1,5 szklanki pomidorów z puszki
czosnek, sól
dodatki: ser mozzarella lub żółty, cienko pokrojona cebula, zioła
uwaga: wszystkie składniki powinny być dość cienko pokrojone, nie mogą razem tworzyć zbyt grubej warstwy; mozzarella powinna być dobrze odsączona z zalewy i pokrojona w cienkie plastry, można użyć też sera tartego.

Przygotowanie:
(Ciasto drożdżowe lubi ciepło, więc w czasie jego przygotowywania lepiej unikać wszelkich nawiewów chłodnego powietrza, przeciągów itp.) 
Wodę wymieszać z cukrem, dodać drożdże, wymieszać i odstawić na kilka minut, aż drożdże zaczną się pienić. W misce wymieszać mąkę z solą, zrobić zagłębienie i wlać drożdżowy zaczyn, dodać oliwę i wymieszać wszystko łyżką, a następnie ręką. Gdy ciasto zaczyna robić się w miarę spójne, można przełożyć je na oprószony mąką blat i wyrabiać około 5-10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Gdy ciasto podczas wyrabiania delikatnie klei się do dłoni pomocne może być ich dokładne umycie, osuszenie i obsypanie mąką. Można także do ciasta dodać odrobinę mąki lub oliwy. Z wyrobionego ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć suchą ściereczką ...
KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI.

Składniki:

2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. cukru
150 g masła
3 jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany
truskawki


Mąki wymieszać z proszkiem i cukrem. Dodać masło i posiekać nożem lub rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Dodać jajka, śmietanę i szybko zagnieść gładkie ciasto. Połowę ciasta rozłożyć na dnie foremki 20 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika i podpiec ok. 15 minut w 180 st. C. Drugą połowę ciasta włożyć do lodówki lub zamrażalnika. Na podpieczone ciasto ułożyć truskawki. Na wierzch rozłożyć pozostałą część ciasta rwąc małe kawałeczki i układając na truskawkach, lub jeżeli ciasto było w zamrażalniku zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut w 180 st. C.
LANGOSZE

Składniki:
- 40 dag mąki,
- 2 ugotowane, ugniecione ziemniaki,
- ok. 1 szklanki mleka,
- 3 dag drożdży,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka cukru do drożdży, 
- sól

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miseczki, dodajemy ugniecione ziemniaki i sól. Drożdże rozrabiamy w ciepłym (nie gorącym !) mleku, dodajemy łyżeczkę cukru. Trzymamy je w cieple i gdy wyrosną dodajemy je do mąki. Wbijamy  roztrzepane jajko i całość dobrze wyrabiamy drewniana łyżką. Miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Konsystencja ciasta powinna być taka, by dało się je po wyrośnięciu wziąć w rękę. Po około godzinnym rośnięciu ciasta, nabieramy je łyżką i rozkładamy  na posypanej mąką dłoni. Rozpłaszczamy je tak, by uformować placuszek - nie za gruby. Smażymy na gorącym oleju, na rumiano z obydwu stron.
Podawać możemy na słodko, ale dobre też są z kwaśną śmietaną, kapustą czy gulaszem. Najlepsze są świeżo usmażone, nie odgrzewane następnego dnia. Taki urok ciasta drożdżowego.
cukier puder - 2 łyżki,
mąka ziemniaczana - 5 łyżek,
mąka tortowa - 5 łyżek,
cukier waniliowy - 16 g,
cukier - 3/4 szklanki,
mleko - 3 szklanki,
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka,
jajka - 9 szt,
mąka pszenna - 1 szklanka,
masło - 1 kostka,
woda - 1 szklanka.
Przygotowanie:
Przygotować składniki na krem i na ciasto. Następnie masło wyjąć wcześniej z lodówki. Masło - pół kostki rozpuścić w garnku, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę pszenną - 1 szklanka z mąką ziemniaczaną - 5 łyżek i ucierać energicznie do powstania gęstej i jednolitej masy. Po lekkim przestudzeniu wbijać jajka - 5 sztuk, proszek do pieczenia i miksować. Gotową masę podzielić na 2 części. Blachę wysmarować tłuszczem, może to być margaryna lub masło i obsypać mąką pszenną. Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 30-40 minut, nie wyjmować ciasta z piekarnika, wystudzić je uchylając piekarnik. Z drugą częścią ciasta postąpić identycznie. Ostudzić oba ciasta i wykonać krem, w tym celu zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem - pół kostki. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami - 4 sztuki i mąką tortową - 5 łyżek, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty, energicznie mieszając, by się nie porobiły grudki. Gorący krem wylać na pierwszy upieczony wcześniej placek przykryć drugim. Ostudzić. Schłodzić. Oprószyć cukrem pudrem. Wstawić do lodówki.
Koszyczek wielkanocny z ciasta drożdżowego
Do upieczenia potrzebować będziecie ciasta drożdżowego z  TEGO PRZEPISU, miskę żaroodporną o średnicy ok. 20 cm. (a najlepiej dwóch takich samych misek), pergamin, folię aluminiową, wałek do ciasta, wykałaczki, nóż do pizzy (lub zwykły nóż). Polecam wykonanie koszyczka z przepisu, który podałam ponieważ ciasto jest elastyczne, nie klei się i bardzo ładnie daje się formować. Miskę owijamy folią aluminiową. Folia zapobiegnie przyklejeniu się ciasta do miski w czasie pieczenia i ułatwi wyjęcie miski z upieczonego koszyczka. Ciasto dzielimy w proporcjach około 1:3, większą część wałkujemy na grubość około 1 cm i tniemy nożykiem do pizzy (można zwykłym, ale okrągłym łatwiej to zrobić) na paski ok. 1,5 cm. Z pasków formujemy ruloniki.Z uformowanych ruloników zaczynamy formować koszyczek. Ruloniki układamy promieniście na misce. Ruloniki powinny być trochę dłuższe ponieważ nieco się skrócą podczas zaplatania, nie przejmujcie się jeżeli będą za długie, bo nadmiar ciasta usuwa się po zakończeniu zaplatania. Ciasto na czubku miski spłaszczamy kubkiem, albo miarką do pieczenia. Wyplatanie koszyka zaczynamy mocując pierwszy rulonik (poziomy) pod spodem rulonika ”promienistego”.  Wyplatamy koszyk – dokładnie tak jak wiklinowy – naprzemiennie umieszczając rulonik poziomy raz nad, a raz pod rulonikiem  ”promienistym”.Ponieważ nie da się utoczyć takiego długiego rulonika żeby opleść cały koszyk dookoła, trzeba łączyć ze sobą mniejsze kawałki. Naj...
Pyszna pizza w wersji "pół na pół"

Składniki na ciasto:
(przepis na 2-3 placki o średnicy około 32 cm w zależności od preferowanej grubości ciasta; jeśli chcecie wykonać tzw. "całą blachę" na średnim cieście użyjcie 2 szklanek mąki i reszty składników proporcjonalnie)
3 szklanki mąki pszennej typ 650 (lub zwykłej pszennej)
270 ml ciepłej wody
1,5 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy

Przygotowanie ciasta:
(Ciasto drożdżowe lubi ciepło, więc w czasie jego przygotowywania lepiej unikać wszelkich nawiewów chłodnego powietrza, przeciągów itp.) 
1. Wodę wymieszać z cukrem, dodać drożdże, wymieszać i odstawić na kilka minut, aż drożdże zaczną się pienić.
2. W misce wymieszać mąkę z solą, zrobić zagłębienie i wlać drożdżowy zaczyn, dodać oliwę i wymieszać wszystko łyżką, a następnie ręką. 
3. Gdy ciasto zaczyna robić się w miarę spójne, można przełożyć je na oprószony mąką blat i wyrabiać około 5-10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Gdy ciasto podczas wyrabiania delikatnie klei się do dłoni pomocne może być ich dokładne umycie, osuszenie i obsypanie mąką. Można także do ciasta dodać odrobinę mąki lub oliwy. 
4. Z wyrobionego ciasta uformować kulę (jeśli mają być dwie pizze, ciasto podzielić na dwie równe części), włożyć do miski, przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia (ok. 30-50 minut).  W czasie oczekiwania można wykonać sos. Część ciasta można zamrozić lub schować do lodówki na 1-2 dni.
...
Sernik Caffe Latte /Smacznego
Składniki:
3 łyżeczki cappuccino w proszku
1 łyżeczka kakao
800 g twarożku
75 g śmietany kremówki
125 g cukru
Aromat waniliowy
5 łyżek kaszy manny
4 jajka
Ziarenka kawy i kakao do dekoracji
Tłuszcz i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
Cappuccino wymieszać z 5 łyżkami gorącej wody i podzielić na 2 części. Do jednej części wmieszać kakao, ostudzić.
Twarożek, śmietanę, cukier i aromat wymieszać, dodać kaszę mannę i jajka. Ciasto podzielić na 3 części. 1/3 ciasta umieścić w nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą prostokątnej formie (1,4 l pojemności, 26x11 cm) i wyrównać. Rozpuszczone cappuccino zmieszać z 1/3 ciasta i również umieścić w formie, wyrównać. Do ostatniej części ciasta dodać mieszankę z cappuccino i kakao, wymieszać, umieścić w formie. Piec w temp 150 st. C przez 1 ½ - 1 ¾ godziny. Ostudzić. Dekorować ziarnami kawy oprószyć kakao.
Ciasto marchewkowe


Składniki:



* 2 szklanki mąki

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 1 łyżeczka sody

* 1 łyżeczka cynamonu

* 1 szklanka wiórek kokosowych

* 2 szklanki startej marchewki

* 1 szklanka cukru

* 1/2 szklanki miodu

* 3 jajka

* 3/4 szklanki oleju

* 1/4 szklanka mleka

Polewa:

* 300 g sera białego (z wiaderka)

* 2-3 łyżki miodu

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy olej, mleko i miód. Kiedy składniki się połączą dodajemy kokos i marchewkę. Mąkę łączymy z proszkiem, sodą i cynamonem i dodajemy stopniowo do masy jajecznej i miksujemy do chwili utworzenia się jednolitego ciasta.

Tortownicę o wymiarach 26-28 cm natłuszczamy olejem i przelewamy do niej ciasto. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 60-70 minut, ale należy się upewnić, czy wbity w środek ciasta patyczek wychodzi suchy. Jeśli góra ciasta zbytnio się spiecze, przykrywamy je papierem lub folią. Upieczone ciasto wyjmujemy z tortownicy i odstawiamy do wystygnięcia.

Kiedy ciasto przestygnie przygotowujemy polewę. Ser - najlepiej kupić już zmielony by był gładki, taki jak na sernik - mieszamy z miodem. Jeśli uznacie, że ser nie jest jeszcze wystarczająco słodki, dodajcie jeszcze jedną łyżkę miodu. Polewę rozprowadzamy po cieście. Ciasto można posypac uprażonymi wiórkami kokosowymi lub udekorować marchewką. Ciasta nie trzymamy w lodówce ponieważ stwardnieje.
Babka a'la sękacz. Robiłam wiele razy i za każdym razem wszyscy są zachwyceni, dlatego polecam innym. Spróbujcie, trochę czasu trzeba poświęcić, ale na prawdę warto! :)Smacznego! :)<BR>Składniki:<BR>-3/4 szklanki mąki krupczatki<BR>-pół szklanki mąki ziemniaczanej<BR>-250g masła<BR>-6 jaj<BR>-szklanka cukru<BR>-50g startych migdałów<BR>-łyżka rumu lub odrobina aromatu rumowego<BR>-aromat waniliowy <BR>Przygotowanie:<BR>Masło utrzeć z cukrem na puch. Nadal ucierając dodawać kolejno po 1 żółtku, rum, migdały, aromat waniliowy, krupczatkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać.<BR>Na dnie wysmarowanej masłem formy z kominkiem do pieczenia bab (może to być każda foremka, ale w tej najlepiej się prezentuje :) ) rozprowadzić cieniutką warstwę ciasta, wstawić do piekarnika rozgrzanego na 200stopni C (ja pierw ustawiam na "góra/dół" a później zmieniam tylko na grzanie góry) i piec aż się zarumieni. Na upieczony spód rozprowadzić trochę ciasta i piec. Powtarzać aż do wyczerpania się ciasta.
sękacz
Ciasto:
6 jajek
200g masła
150g masy marcepanowej
100g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
100g cukru
50g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
Polewa:
200g czekolady gorzkiej
2 łyżki masła
2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i pokrojoną na małe kawałeczki masą marcepanową na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo po jednym żółtku. (Masa ma być dobrze ubita).
Mąkę pszenną wymieszać osobno z mąką ziemniaczaną. Dodawać po łyżce do ubitej masy jajecznej. (Mieszam mikserem na najniższych obrotach.)
Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier.
Ubite białka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Ciasto wykładać np. do tortownicy (o średnicy 26cm). Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Nałożyć ok. 3 łyżki ciasta i rozsmarować na dnie formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 3- 4min. w temperaturze 220°C na środkowej szynie piekarnika. (Ciasto ma mieć brązowo- złoty kolor. Najlepiej nie spuszczać go z oka, bo szybko się rumieni ). Formę wyciągnąć z piekarnika i nałożyć kolejne 3 łyżki ciasta. Rozsmarować na całej powierzchni i piec kolejne 3 min, do zarumienienia. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Wychodzi ok. 9- 10 warstw.
Ciasto po upieczeniu ostudzić.
Czekoladę połamać na kawałki i razem z 2 łyżkami masła i 2 ...
413
565
bananowe ciasteczka owsiane:
2 banany
filiżanka płatków owsianych
ewentualnie...

Więcej zszywek ze źródła

namiotle.pl

sernik na zimno sernik na zimno batoniki musli ... kurki Foto kurs lukrowania pierników kurs lukrowania pierników ... KEKS  MIGDAŁOWY BEZ MĄKI

Ciasto:
- 1 szkl. grubo posiekanych migdałów,
przepis na stronie>
Obserwuj użytkownika
monisiulek1993

monisiulek1993

Dodane 27.07 o 18:16 z

namiotle.pl

Przypięte po raz pierwszy przez anusiek20
Przypnij Polub Komentuj
  644

Koszyczek wielkanocny z ciasta drożdżowego
Do upieczenia potrzebować będziecie ciasta drożdżowego z TEGO PRZEPISU, miskę żaroodporną o średnicy ok. 20 cm. (a najlepiej dwóch takich samych misek), pergamin, folię aluminiową, wałek do ciasta, wykałaczki, nóż do pizzy (lub zwykły nóż). Polecam wykonanie koszyczka z przepisu, który podałam ponieważ ciasto jest elastyczne, nie klei się i bardzo ładnie daje się formować. Miskę owijamy folią aluminiową. Folia zapobiegnie przyklejeniu się ciasta do miski w czasie pieczenia i ułatwi wyjęcie miski z upieczonego koszyczka. Ciasto dzielimy w proporcjach około 1:3, większą część wałkujemy na grubość około 1 cm i tniemy nożykiem do pizzy (można zwykłym, ale okrągłym łatwiej to zrobić) na paski ok. 1,5 cm. Z pasków formujemy ruloniki.Z uformowanych ruloników zaczynamy formować koszyczek. Ruloniki układamy promieniście na misce. Ruloniki powinny być trochę dłuższe ponieważ nieco się skrócą podczas zaplatania, nie przejmujcie się jeżeli będą za długie, bo nadmiar ciasta usuwa się po zakończeniu zaplatania. Ciasto na czubku miski spłaszczamy kubkiem, albo miarką do pieczenia. Wyplatanie koszyka zaczynamy mocując pierwszy rulonik (poziomy) pod spodem rulonika ”promienistego”. Wyplatamy koszyk – dokładnie tak jak wiklinowy – naprzemiennie umieszczając rulonik poziomy raz nad, a raz pod rulonikiem ”promienistym”.Ponieważ nie da się utoczyć takiego długiego rulonika żeby opleść cały koszyk dookoła, trzeba łączyć ze sobą mniejsze kawałki. Naj...

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry