Siła woli czy siły od niego zależne? Co decyduje o ludzkim losie?


Więcej zszywek z tablicy

Kulinarnie

Przepyszne TIRAMISU! Najlep...
Naleśniki z brokułem, serem...
Ciasto Prince Polo
Kurczak w sosie musztardowy...
LEBKUCHEN
Składniki na 30 s...
Pomysł na jutrzejsze niedzi...
Pierogi z grzybami i kaszą ...
Pomysł na sycące śniadanie....
Kruche ciasteczka z cynamonem
FIT CIASTECZKA (BEZ PIECZEN...
Wystarczy stopić wegeczekol...
Mocno kokosowe kulki jaglane
Sałatka z makaronem z zupek...
Szarlotka orzechowa
Najlepsze placki owsiane FI...
spód do babeczek Ciasto:
15...
Zupa chrzanowa
Jaglany "Michałek"...
Sałatka jajeczna z porem
Serowa frittata z makaronem...
Makaron z Wloska kielbasa i...
Najlepszy przepis na najbar...
Masz częste migreny i bóle ...
Ciasto z buraków
Pyszna meksykańska zupa ser...
Ciasto Prince polo
renatka01010

renatka01010 od anusiek20

Dodane 4.03 o 16:22
Obserwuj
Kruche ciasto z budynkiem i brzoskwiniami

Składniki na ciasto kruche:

500 g mąki pszennej
200 g masła, zimnego
1 łyżka smalcu
170 g drobnego cukru do wypieków
1 jajko
4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Składniki można też umieścić w malakserze i zmiksować. Podzielić na dwie części, każdą z nich owinąć folią, spłaszczyć, schłodzić w lodówce przez około godzinę.

Składniki na budyń waniliowy:

4 szklanki mleka (1 litr)
1 szklanka cukru 
ziarenka z 1 laski wanilii
10 żółtek
2/3 szklanki mąki pszennej
3,5 szklanki mleka zagotować z połową cukru i wanilią. 

W misie miksera utrzeć żółtka z resztą cukru, do otrzymania jasnej masy. Dodać pół szklanki mleka, mąkę i zmiksować. Masę żółtkową przelać do zagotowanego mleka i ugotować gęsty budyń, cały czas mieszając.

Ugotowany budyń przelać do mieseczki, przykryć folią spożywczą, całkowicie wystudzić (uwaga: nie wolno mieszać stygnącego budyniu). 

Budyń najlepiej ugotować 2 godziny przez przygotowaniem ciasta.

Ponadto:
4 świeże brzoskwinie lub 3 małe puszki brzoskwiń w syropie (w kawałkach)*
cukier puder i cynamon do oprószenia
Świeże brzoskwinie obrać ze skórki (najłatwiej zanurzając je na chwilę we wrzątku - skórka bardzo łatwo się obiera). Przekroić na pół, usunąć pestkę, pokroić w półksiężyce. Brzoskwinie z puszki dokładnie osuszyć, pokroić w półksiężyce.

Wykonanie

Formę o wymiarach 23 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną schłodzoną część ciasta rozwałkować na wielkość blachy, przełożyć do foremki, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzony budyń, wyrównać. W budyń lekko powkładać osuszone brzoskwinie. Rozwałkować drugą część ciasta, wyłożyć na wierzch i ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 190ºC przez 50 - 60 minut. Wierzch ciasta powinien się zarumienić. Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić (dopiero wtedy budyń ma właściwą konsystencję). Pokroić w kwadraty. Oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z łyżeczką cynamonu. * 1 mała puszka brzoskwiń o wadze po odsączeniu 240 g

Kruche ciasto z budynkiem i brzoskwiniami


Składniki na ciasto kruche:

500 g mąki pszennej
200 g masła, zimnego
1 łyżka smalcu
170 g drobnego cukru do wypieków
1 jajko
4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Składniki można też umieścić w malakserze i zmiksować. Podzielić na dwie części, każdą z nich owinąć folią, spłaszczyć, schłodzić w lodówce przez około godzinę.

Składniki na budyń waniliowy:

4 szklanki mleka (1 litr)
1 szklanka cukru
ziarenka z 1 laski wanilii
10 żółtek
2/3 szklanki mąki pszennej
3,5 szklanki mleka zagotować z połową cukru i wanilią.

W misie miksera utrzeć żółtka z resztą cukru, do otrzymania jasnej masy. Dodać pół szklanki mleka, mąkę i zmiksować. Masę żółtkową przelać do zagotowanego mleka i ugotować gęsty budyń, cały czas mieszając.

Ugotowany budyń przelać do mieseczki, przykryć folią spożywczą, całkowicie wystudzić (uwaga: nie wolno mieszać stygnącego budyniu).

Budyń najlepiej ugotować 2 godziny przez przygotowaniem ciasta.

Ponadto:
4 świeże brzoskwinie lub 3 małe puszki brzoskwiń w syropie (w kawałkach)*
cukier puder i cynamon do oprószenia
Świeże brzoskwinie obrać ze skórki (najłatwiej zanurzając je na chwilę we wrzątku - skórka bardzo łatwo się obiera). Przekroić na pół, usunąć pestkę, pokroić w półksiężyce. Brzoskwinie z puszki dokładnie osuszyć, pokroić w półksiężyce.

Wykonanie

Formę o wymiarach 23 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną schłodzoną część ciasta rozwałkować na wielkość blachy, przełożyć do foremki, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzony budyń, wyrównać. W budyń lekko powkładać osuszone brzoskwinie. Rozwałkować drugą część ciasta, wyłożyć na wierzch i ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 190ºC przez 50 - 60 minut. Wierzch ciasta powinien się zarumienić. Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić (dopiero wtedy budyń ma właściwą konsystencję). Pokroić w kwadraty. Oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z łyżeczką cynamonu. * 1 mała puszka brzoskwiń o wadze po odsączeniu 240 g

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: