Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Kulinarnia

...
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą
Pyszne roladki z szynką i serem. Idealne na niedzielny obiad z rodziną. Przepis po kliknięciu w zdjęcie :) Więcej przepisów na adventuresinthekitchen. Zapraszam do lajkowania Adventuresinthekitchen.
KURCZAK W SOSIE PAPRYKOWYM.  Składniki: 5 porcji   4 pojedyńcze filety z piersi kurczaka 1 papryka czerwona 1 papryka zielona pół papryczki chilli 1 cebula 1 puszka pokrojonych pomidorów 200 ml śmietany 18% 180 ml wody 4 łyżki masła 2 ząbki czosnku pół łyżeczki słodkiej papryki  pół łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz  Mięso dokładnie umyj i osusz. Odkrój wszelkie nieciekawe elementy. Każdy kawałek mięsa przekrój ukośnie na trzy części. Mięso obsyp delikatnie solą i pieprzem. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim cebulę. Kiedy ta się zeszkli dodaj kawałki mięsa. Podsmażaj, aż uzyskają ładny brązowy kolor. Kiedy piersi będą już gotowe do zawartości patelni dodaj pokrojone w kostkę papryki oraz drobno posiekaną chilli bez nasion. Dodaj także pomidory, drobno posiekane ząbki czosnku oraz paprykę słodką i pieprz cayenne. Całość zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Następnie pozwól, aby kurczak dusił się w sosie około 30 minut.  Po tym czasie wyjmij kawałki kurczaka na talerz. Sos zostaw w patelni. Śmietanę zmieszaj dokładnie z mąką i kilkoma łyżkami sosu. Całość rozprowadź w sosie. Zawartość patelni gotuj na małym ogniu, aż wyraźnie zgęstnieje. Następnie ponownie wrzuć kawałki kurczaka. Podgrzewaj jeszcze 5 minut na najmniejszym ogniu po czym podawaj.
Kalafiorki z piekarnika  250 g kalafiora 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka rozmarynu 1/2 łyżeczki soli ziołowej 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej (opcjonalnie, lub zastąpić odrobiną curry)  Kalafior rozdzielamy na małe różyczki i podgotowujemy w osolonej wodzie około 6-7 minut (wrzucamy na gotującą się wodę). W między czasie do plastikowego pudełka spożywczego wsypujemy wszystkie przyprawy.Podgotowany kalafior odcedzamy i wrzucamy do pudełka, które zamykamy i potrząsamy kilkanaście sekund tak, aby przyprawy równomiernie rozprowadziły się po różyczkach.  Tak przygotowane kawałki rozmieszczamy na blaszce z papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 10 minut po czym kolejne 5 przy włączonym termoobiegu
Włoski kociołek błyskawiczny: 4 szklanki bulionu(250ml), 2łyżki oliwy, 35dag makaronu fettuccine (wstążki), 25dag mrożonego szpinaku, puszka pomidorów z puszki(bez skóry, krojonych), jedna średnia cebula, 4ząbki czosnku, pół łyżki suszonej bazylii, pół łyżki suszonego oregano, 1/4łyżki suszonej czerwonej papryki, świeżo zmielony pieprz, 10dag sera feta.
Inna strona bułki
Oto propozycje na zdrowe, pyszne, nietuczące i bardzo chrupkie chipsy. Przegryzka w alternatywnym wydaniu, którą możesz chrupać do woli i bez zbędnych wyrzutów sumienia. Składniki: ziemniaki (ok. 5 sztuk) przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka ostra oliwa z oliwek Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i osuszamy następnie kroimy na cienkie, najlepiej 1-milimetrowe plasterki. Wkładamy plasterki do woreczka wypełnionego oliwą i przyprawami, porządnie mieszamy (można także posmarować przy pomocy pędzelka każdy plasterek i posypać przyprawami) Wykładamy blachę papierem i układamy plasterki tak, aby się nie stykały. Pieczemy w temperaturze 220 stopni Celsjusza (z termoobiegiem) przez ok. 10 minut Kiedy upieczemy cała partię, wyłączamy piekarnik i suszymy w nim upieczone plasterki, aż całkowicie wyschną i będą chrupiące.
Makaron w sosie pomidorowo śmietanowym
SAŁATKA Z MAKARONEM I KURCZAKIEM przepis na 1 porcję - 450 kcal 150 g mięsa z piersi z kurczaka 50 g pełnoziarnistego makaronu 2 liscie sałaty 2 pieczarki 6 pomidorków cherry 4 rzodkiewki łyżeczka słonecznika łyżeczka oleju do smażenia 1 łyżka sosu sojowego czosnek granulowany sól morska świeżo mielony pieprz  Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżce sosu sojowego, z odrobiną soli, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Odstawiamy przynajmniej na 15 minut. Następnie na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju i smażymy kurczaka często mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy dwie - trzy minuty.  Wszystkie warzywa myjemy. Sałatę rwiemy. Pomidorki kroimy na połówki. Rzodkiewki kroimy na ćwiartki lub ósemki. Słonecznika prażymy na suchej patelni. Na talerzu rozkładamy porwane liście sałaty. Na to makaron. Na to kurczaka z pieczarkami. Rozkładamy pomidorki i rzodkiewki. Posypujemy uprażonym słonecznikiem.
Sałatka z kurczakiem i słodkim jogurtowym sosem
:DD
pomysł na szybki i zdrowy obiad w kilka minut !
grzanki
Kurczak jak z KFC  Składniki:  skrzydełka z kurczaka (ok. 500 g) sól (ok. 1/2-1 łyżeczki) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki (u mnie więcej, gdyż lubię ostre skrzydełka) 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne  Skrzydełka myjemy, oczyszczamy, dzielimy na dwie części. Przyprawy mieszamy, nacieramy nimi skrzydełka. Odstawiamy aby przeszły przyprawami na ok. 45 mint.  Ciasto naleśnikowe 1 jajko 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki mleka szczypta soli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta pieprzu cayenne (można pominąć) 1/4 łyżeczki ostrej papryki  Wszystkie składniki miksujemy, aż uzyskamy gładkie, jedolite ciasto, powinno być dosyć gęste. Ciastem zalewamy kurczaka, wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Na ok. 30-40 minut przed smażeniem, wyjmujemy kurczaka z lodówki, aby osiągnął temp. pokojową, gdyż jeśli będziemy smażyć takiego prosto z lodówki, pomimo rozgrzania tłuszczu, temperatura oleju będzie spadać, a kurczak będzie nasiąkał tłuszczem. Dodatkowo mąka olej (ok. 1 l) do smażenia Kuraczaka obtaczamy w mące (dosyć dokładnie), usuwamy nadmiar i smażymy we frytownicy (temp. 160 stopni) lub w głębokim garnku. Smażymy kurczaka ok. 10-15 miut (w zależności od wielkości kawałków), po wyjęciu osuszamy na ręczników papierowych. Mięso powinno być delikatne, soczyste i miękkie.
Na spód: 70 g mąki pszennej 15 g otrębów pszennych  1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano 1 żółtko 40 g jogurtu naturalnego 15 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  Na wypełnienie: 150 g piersi z kurczaka 1 kula mozzarelli (120g) 70 ml jogurtu naturalnego 1 jajo + białko z jaja zużytego do spodu 1 łyżka oregano 1/2 brokuły  1/2 papryki  1 łyżeczka sproszkowanego chili   Wykonanie: Na stolnicę wysypujemy mąkę, otręby i łączymy z resztą składników zagniatając jednolite ciasto, które powinno być elastyczne i nie kleić się do dłoni (można użyć podstawowego programu maszyny do pieczenia chleba, która zagniecie za nas ciasto lub pomóc sobie mikserem). Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki, okrągły placek, układamy go w formie (22cm) i robimy kilka dziurek widelcem, żeby powietrze nie tworzyło bąbli. Zapiekamy około 15 minut w 180 stopniach, następnie studzimy (można wyjąć z formy na ten czas) Pokrojonego w kostkę kurczaka podsmażamy na suchej patelni wcześniej doprawiając go solą i chili, a gdy będzie już gotowy wsypujemy kawałeczki na ostudzony spód tarty. Paprykę kroimy w kosteczkę. Brokuł obgotowujemy w osolonej wodzie lub na parze. Mozzarellę utrzeć na największych oczkach tarki lub bardzo drobno poszatkować i w misce połączyć z resztą jogurtu, jajkiem oraz oregano (około 1 łyżeczki). Całością zalać kurczaka, brokuł, paprykę i rozprowadzić równo łyżką.Po wierzchu można posypać całość solą ziołową i/lub innymi ziołami. Piec w 180 stopniach ok 35 minut.
Nadziewane ziemniaki
KRAKERSY POMIDOROWO-ZIOŁOWE  Składniki: - 2 ½ szklanki mąki, - ½ łyżeczki proszku do pieczenia, - 1 łyżeczka soli, - 2 łyżeczki suszonej bazylii, - 1 łyżeczka suszonego oregano, - 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki, - ½ szklanki zimnej wody, - 1 ząbek czosnku, - 1/3 szklanki oliwy + 1 łyżka oliwy do smarowania  Wykonanie: Zimną wodę wymieszać z koncentratem pomidorowym, wcisnąć ząbek czosnku, odstawić. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do miski. Dodać bazylię, oregano, sól - wymieszać suche składniki. Dodać oliwę oraz miksturę z koncentratem pomidorowym. Wyrobić wszystko rękami lub miskerem do ciasta. Kiedy ciasto będzie elastyczne i gładkie,  rozwałkować na bardzo cienki płat (im cieńsze krakersy, tym bardziej kruche i smaczniejsze). Następnie wycinać w dowolne formy (paski, koła), układać w naoliwionej blaszce i smarować odrobiną oliwy z wierzchu. Piec ok. 3 minut z każdej strony, w piekarniku nagrzanym do 230 st.C.
Grzanki domowej roboty. Czerstwą bagietkę kroimy na kromki.Smarujemy masełkiem wymieszanym ze zmiażdżonym czosnkiem.Posypujemy świeżą drobno posiekaną pietruszką i papryką w proszku:) Zapiekamy na złoty kolor:)
Składniki:  Ciasto:   3-3,5x filiżanki mąki Łyżka wody letniej.  4 łyżki oliwy Jajko Łyżeczka cukru Łyżeczka soli Nadzienie:  5x pomidory 200 gr sera feta lub twarożku 2 ząbki czosnku Zielenina  Sól  Wykonanie:  Ser utrzeć z czosnkiem,zieleniną i solą. W wodzie rozpuścić cukier,sól dodać oliwę, wlać do mąki zagnieść miękkie ciasto. Jeśli ciasto będzie się rozlatywało dodać trochę wody. Odłóż ciasto na 30 min.żeby odpoczęło, podziel na 2 części, rozwałkuj, rozłóż plastry pomidorów (w odl.nie mniej niż 3 cm) Nałóż farsz,wytnij i sklej brzegi.Smaż z obu stron na patelni na oleju.
Szybkie i proste :)
ZDROWY I SUPER SMAKOWITY OBIAD CZYLI ROLADKI Z KURCZAKA Z BROKUŁAMI I FETĄ - USMAŻ I GOTOWE
Domowe chipsy: Składniki: ziemniaki (ok. 5 sztuk) przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka ostra oliwa z oliwek  Sposób przygotowania: Ziemniaki umyj i osusz Pokrój na cienkie, najlepiej 1-milimetrowe plasterki  Włóż plasterki do woreczka wypełnionego oliwą i przyprawami, porządnie wymieszaj (możesz także posmarować przy pomocy pędzelka każdy plasterek i posypać przyprawami) Wyłóż blachę papierem i poukładaj plasterki tak, aby się nie stykały Piecz w temperaturze 220 stopni Celsjusza (z termoobiegiem) przez ok. 10 minut  Kiedy upieczesz całą partię, wyłącz piekarnik i susz w nim upieczone plasterki, aż całkowicie wyschną i będą chrupiące
Składniki: Parówka Rozwałkowana kromka chleba tostowego Ser Jajko Bułka tarta  Wykonanie: Natnij parówki jak na grilla kiełbasy. Ugotuj. Zawiń w ser i rozwałkowany chleb. Pomocz w żółtku jajka Teraz obtocz w bułce tartej Piecz na oleju, aż nie uzyskasz efektów.
są super!
Zupa pomidorowa z pieczarkami

Więcej zszywek ze źródła

domowe-wypieki.blogspot.com

Szarlotka czekoladowo-budyniowa

Przepis po kliknięciu w zdjęcie :) Nesquik PIECZONE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA

Ciasto na ok. 30 pierogów:
150 g masła w temp. pokojowej
400 g ugotowanych ziemniaków
300 g mąki
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
rozmącone jajko do posmarowania
Wymieszać roztłuczone ziemniaki z masłem i pozostałymi składnikami i zagnieść ciasto. Jest bardzo przyjemne do zagniatania. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na czas przygotowania farszu.

Składniki na farsz:
500 g szpinaku mrożonego
300 g sera feta
4 ząbki czosnku wyciśnięte
sól, pieprz
świeże zioła - oregano, szałwia, bazylia
Rozmrozić szpinak na małym ogniu, odlać ew. wodę. Dodać utartą fetę i przyprawy oraz wymieszać dokładnie. Ostudzić farsz.
Rozwałkować ciasto, niezbyt cienko i wycinać z niego kółka. Na każdy kawałek nałożyć nadzienie i zlepić pierogi. Gotowe posmarować rozbełtanym jajkiem z dodatkiem ziół. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 25-30 minut, aż będą ładnie przyrumienione. PIECZONE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA

Ciasto na ok. 30 pierogów:
150 g masła w temp. pokojowej
400 g ugotowanych ziemniaków
300 g mąki
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
rozmącone jajko do posmarowania
Wymieszać roztłuczone ziemniaki z masłem i pozostałymi składnikami i zagnieść ciasto. Jest bardzo przyjemne do zagniatania. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na czas przygotowania farszu.

Składniki na farsz:
500 g szpinaku mrożonego
300 g sera feta
4 ząbki czosnku wyciśnięte
sól, pieprz
świeże zioła - oregano, szałwia, bazylia
Rozmrozić szpinak na małym ogniu, odlać ew. wodę. Dodać utartą fetę i przyprawy oraz wymieszać dokładnie. Ostudzić farsz.
Rozwałkować ciasto, niezbyt cienko i wycinać z niego kółka. Na każdy kawałek nałożyć nadzienie i zlepić pierogi. Gotowe posmarować rozbełtanym jajkiem z dodatkiem ziół. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 25-30 minut, aż będą ładnie przyrumienione. BATONIKI FIT Z OTRĘBÓW PSZENNYCH BATONIKI FIT Z OTRĘBÓW PSZENNYCH. Przepis po kliknięciu w zdjęcie. CIASTECZKA RAFAELLO. Przepis po kliknięciu z zdjęcie. Ciasteczka Marshmallow TARTA CZEKOLADOWA Z KREMEM KINDER BUENO, ORZECHAMI I BITĄ ŚMIETANĄ
Przypnij Polub Komentuj
  753

ŁABĘDZI PUCH

myexample

myexample

Pysznie wygląda ;P

19.01 o 16:31    | 
ilovetosmile

ilovetosmile

i pysznie smakuje; ) na zimnoo .

19.01 o 18:23    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
rozowicz3
anuna22
marteczka2633
Dorotka281
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry