Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek ze źródła

arabeskawaniliowa.blogspot.com

Składniki na ok. 20-25 kuleczek wielkości orzecha włoskiego:

- 1/2 szklanki wiórków kokosowych (35 g)
- 1/2 kostki masła (125 g)
- 1/3 szklanki cukru pudru (50 g)
- 2 łyżki nutelli (lub innego masła orzechowego)
- 1 i 1/2 szklanki pełnego mleka w proszku (150 g)
Masło roztopić na patelni, odlać połowę do miski miksera. Do reszty masła na patelni wsypać wiórki kokosowe i smażyć, aż się zezłocą. 

Utrzeć mikserem pozostałe masło z cukrem pudrem i masłem orzechowym. Ucierając dodawać przesmażone wiórki kokosowe, a następnie dosypywać mleko w proszku, aż masa będzie gęsta.  Szczelnie przykrytą wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

 Formować z masy kulki (najwygodniej nabierać masę małą łyżką do lodów lub łyżeczką do wycinania kulek z melona i potem toczyć kulki w dłoniach). Gdy kulka klei się zbytnio do rąk, dodać więcej mleka w proszku, jeżeli kruszy się wlać trochę stopionego masła i jeszcze raz zagnieść masę.  

Po uformowaniu można obtoczyć kulki w wiórkach kokosowych lub posiekanych pistacjach, ale nie jest to konieczne (ja użyłam po prostu mleka w proszku). Kuleczki są równie dobre bez tych dodatków. Wstawić na godzinę do lodówki do schłodzenia. Przechowywać w lodówce. Nie obtoczone kulki można zamrażać. Ciasto z rabarbarem i kruszonką :) (przepis po kliknięciu ) sernik waniliowy sernik sernik sernik śmietanowy sernik Ciasto Biedronka

Kliknij w zdjęcie, żeby zobaczyć przepis! :) Ciasto Milka


"Milka" natomiast jest mocno kremowa i składa się z kilku warstw: dwie z nich stanowi kakaowy biszkopt , dwie masa budyniowo - czekoladowa (z białą czekoladą) i jeszcze podwójna warstwa polewy z mlecznej czekolady. To istna rozkosz dla podniebienia. I nie przerażajcie się tą grubą warstwą kremu - jest pyszny !

Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
Przypnij Polub Komentuj
  214

łabędzi puch

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
jasmin4791

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry