Więcej zszywek ze źródła

arabeskawaniliowa.blogspot.com

sernik waniliowy sernik sernik sernik śmietanowy sernik Ciasto Biedronka

Kliknij w zdjęcie, żeby zobaczyć przepis! :) Ciasto Milka


"Milka" natomiast jest mocno kremowa i składa się z kilku warstw: dwie z nich stanowi kakaowy biszkopt , dwie masa budyniowo - czekoladowa (z białą czekoladą) i jeszcze podwójna warstwa polewy z mlecznej czekolady. To istna rozkosz dla podniebienia. I nie przerażajcie się tą grubą warstwą kremu - jest pyszny !

Przepis po kliknięciu w zdjęcie. Składniki (na 50 sztuk):
- 190 g masła
- 1/2 szkl. cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 2 szkl. mąki

Dodatkowo:
- cukier do "stemplowania"

Miękkie masło ubić z cukrem, dodać jajko i ekstrakt migdałowy. Dokładnie zmiksować, po czym stopniowo dodawać mąkę. Jeżeli używamy ręcznego miksera, mieszanie lepiej dokończyć łyżką - ciasto będzie gęste. Następnie formować z ciasta kulki o średnicy ok. 2,5 cm. Można to zrobić na dwa sposoby: 1. nabierać łyżką ciasto i w dłoniach toczyć kuleczki, albo 2. sposób: najpierw uformować wałeczek (lub 2 krótsze), podzielić na 50 jednakowych części (lub 2 x 25) i z każdej zrobić kulkę. Ułożyć na natłuszczonej lub wyścielonej pergaminem blasze, w dość dużych odstępach (ja zmieściłam na dwóch blachach od piekarnika). Następnie każdą kulkę rozpłaszczyć spodem szklanki zamaczanym w cukrze (u mnie na ok. 3 mm grubości). Piec w temp. 180 st.C (z termoobiegiem 160-170 st.C) przez 10-15 minut, aż spód ciastek będzie złotobrązowy. Składniki na 12 sztuk:
- 2 szkl. mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki soli
- 3/4 szkl. cukru
- 2 duże jajka
- 1 szkl. mleka
- 6 łyżek oleju lub roztopionego i schłodzonego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- kilka łyżek dżemu (lub galaretki ze słoika) truskawkowego albo malinowego , ew. całe świeże truskawki

Dodatkowo:
- 2 łyżki masła (roztopionego)
- 3 łyżki cukru




Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą , wymieszać z cukrem. W drugiej lekko ubić jajka , wlać mleko , olej i wanilię. Połączyć zawartość obydwu misek i krótko , niedbale wymieszać. Nakładać ok. 1 łyżkę ciasta do foremek , na to kłaść po 1 łyżeczce dżemu (lub truskawkę) i zalać resztą ciasta. Piec w temp. 200 st.C. przez około 20 minut. Studzić 5 minut , a następnie górę muffinów maczać w maśle , a potem w cukrze. Przenieść na kratkę kuchenną do całkowitego ostygnięcia.
Zmień tło
Pierwsze kroki do góry