Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Europalety

europalety
surowo
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
łóżko z europalet
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety

Więcej zszywek ze źródła

1.bp.blogspot.com

jesienny wianek z kasztanówCantuccini to włoskie chrupiące ciasteczka, najlepiej smakujące umoczone w mocnej kawie.
Przez pewien czas zastanawiałam się nad różnicą pomiędzy cantuccini a biscotti, które kilka lat temu pokazywałam na Bayaderce. Po tym jak przeczytałam w różnych źródłach, różnicy jako takiej nie ma. Bo i biscotti, i cantuccini to po włosku ciastka. Biscotti z łaciny tłumaczy się jako dwukrotnie pieczone. I tak we Włoszech wszystkie ciasteczka będą nazywane biscotti. W Toskanii zaś na ciastka częściej mówi się cantuccini co z łaciny oznacza mniejszy brzeg lub koniec. Włosi oprócz kawy lubią delektować się tymi chrupiącymi ciasteczkami przy kieliszku dobrego czerwonego wina. Zachęcam do wypróbowania przepisu, który znalazłam na włoskim blogu The Miss Tools.

Cantuccini
przepis zmodyfikowany pochodzi z bloga The Miss Tools

składniki na około 35 ciasteczek:

300-320 g mąki pszennej luksusowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki masła
130 g orzechów włoskich
40 g posiekanych groszków czekoladowych (albo posiekanej czekolady)
3 małe jajka
130 g cukru
1 łyżeczka pasty waniliowej
kilka kropel aromatu migdałowego

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Odstawiamy.
2. Jajka wbijamy do misy miksera. Ubijamy aż powstanie piana, dodajemy powoli cukier i masło i ucieramy przez 2-3 minuty.
3. Mąkę łączymy z niewielką szczyptą soli, następnie dodajemy masę jajeczną. Łączymy za pomocą łyżki albo, jeżeli tak jest nam wygodniej, ręką. Na końcu wsypujemy i łaczymy dokładnie z masą orzechy, aromat, pastę waniliową i czekoladę. Wyrabiamy dokładne, spójne ciasto. Dzielimy je na cztery równe części.
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Z każdej części ciasta formujemy wałek o szerokości około 3 cm. Wykładamy uformowane, lekko spłaszczone wałki do formy do pieczenia.
Pieczemy pierwszy raz około 25 minut. Następnie ostrożnie wyjmujemy formę i ostrym nożem tniemy każdy wałek na małe podłużne kawałki. Wykładamy ciasteczka na blachę. Pieczemy 10-12 minut w 180 stopniach Celsjusza. Wyjmujemy, studzimy. Ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku


Przepis -> bayaderka.blogspot.comAsian doll repaintprzepis na zytni chleb juz na blogu :) majorka94.blogspot.comPyszny i prosty pudding chia...Potrzebujesz:

    1 opakowanie 150g twarożku naturalnego grani (Piątnica)
    1 puszkę tuńczyka w sosie własnym
    3 jajka
    1 duży pomidor
    pół cebuli
    szczypiorek
    pół pęczka rzodkiewek
    pieprz ziołowy
    opcjonalnie: kilkanaście cebulek marynowanych

Przygotowanie:

    Jajka ugotować na twardo
    Tuńczyka odcedzić (odlać większość soku ale nie wyduszać z niego ostatniej kropli, niech zostanie wilgotny)
    Pomidora i cebulkę pokroić w kostkę, rzodkiewkę w plastry.
    Wszystkie składniki wymieszać w misce, doprawić pieprzem, ewentualnie dodać cebulki (całe lub pokrojone)muszę to przeczytać ♥ a wy już czytaliście?Pot i łzy (2015)

Claire (Sarah Hay) to młoda i ambitna tancerka, która bierze udział w castingu do zespołu baletowego w prestiżowej American Ballet Company. Talent dziewczyny zostaje zauważony przez właściciela, Paula Graysona (Ben Daniels), który oferuje jej angaż. Wkrótce Claire odkrywa, jak wyboista droga prowadzi do osiągnięcia sukcesu.
Przypnij Polub Komentuj
  2336

łóżko z europalet

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Nos
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry