Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Europalety

europalety
surowo
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
łóżko z europalet
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety

Więcej zszywek ze źródła

1.bp.blogspot.com

******...Przepis na gorącą czekoladę na blogu! majorka94.blogspot.com :)************Ozorki (ozór) w sosie koperkowym

Składniki:

1 ozór wołowy ok. 1,3 kg (albo inne ozorki)
3 marchewki
pół średniego selera
2 pietruszki
1 cebula opalona
2 liście laurowe
kilka ziarenek laurowych
opcjonalnie: 2-3 gałązki natki pietruszki
sól
sos koperkowy:

75 g masła
4 płaskie łyżki mąki pszennej
2 szklanki zimnego bulionu z gotowania ozorków
1 pęczek koperku
sól, pieprz
opcjonalnie: sok z połowy cytryny (pominęłam)
opcjonalnie: pół szklanki śmietany 18% (pominęłam)

Wykonanie:

Ozór wyszorować szczoteczką, opłukać i wyciąć gruczoły ślinowe (dwa odznaczające się punkty znajdujące się u nasady ozora). Można kupić też ozorki bez gruczołów ślinowych, ale nie zawsze.

Ozór włożyć do dużego garnka z wodą, zagotować, trzymać we wrzątku minutę, odcedzić na sicie i zahartować, przelewając zimną wodą.

Ozór z powrotem włożyć do garnka z czystą wodą. Przykryć, gotować na średnim ogniu do miękkości, aż będzie miękki. Zajmie to nawet 3-4 godziny. Po godzinie gotowania dodać obrane marchewki, seler i pietruszkę, a także nieobraną cebulę (uprzednio nadzianą na widelec i przypaloną na gazie, ewentualnie przepołowioną i przypaloną na suchej patelni). Dodać także liście laurowe i ziele angielskie, a także, jeśli mamy, 2-3 gałązki natki pietruszki.

Jakieś pół godziny przed końcem gotowania osolić. Ozorki można ugotować dzień przed obiadem, a potem dorobić sos.

Ugotowany ozorek wyjąć z ciepłego wywaru, obrać ze skóry. Pokroić na ukośne, średnio grube plastry. 

Przygotować sos: koperek opłukać i oddzielić same łodyżki od reszty. Łodyg użyjemy do wzbogacenia smaku wywaru/sosu, a posiekaną górę dodamy do sosu tuż przed podaniem.

Zasmażka: masło roztopić na patelni, dodać mąkę. Przesmażyć razem mieszając, aż mąka uzyska jasnozłoty kolor. Potrwa to około 4 minuty, smażąc na średnim ogniu. Dodawać stopniowo dwie szklanki zimnego bulionu z gotowania ozorków i warzyw, mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek. Dodać gałązki koperku, doprawić solą i pieprzem. Pogotować około minuty-dwie. Wyjąć łodyżki koperku i wyrzucić. Do sosu dodać posiekany koperek - kilka łyżek. Można doprawić też sokiem z cytryny i połączyć ze śmietaną, ale ta ostatnia (choć smaczna), nie jest niezbędna.

Plastry ozora można podgrzać wkładając je do sosu koperkowego, albo podgrzewając w wywarze, a następnie na talerzu polać sosem. Podawać z ziemniakami i jarzynami na ciepło np. z zasmażanymi burakami.

Wywar z gotowania ozorków i warzyw można wykorzystać do zup lub sosów. Nadmiar można zamrozić.
Przypnij Polub Komentuj
  2282

łóżko z europalet

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Nos
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Użytkownicy także przypinają:

0

9

213

...

0

4

86

...

0

5

141

...

0

1

97

...

0

5

68

...

0

13

401

Kuchnia

0

11

298

...

0

16

265

...

0

16

338

cudooo!!

0

4

322

dzieci

0

9

257

...

0

7

171

łazienka

1

57

1338

....

1

36

519

...

Zmień tło
do góry