Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Europalety

europalety
surowo
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
łóżko z europalet
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety

Więcej zszywek ze źródła

1.bp.blogspot.com

płytki heksagonalne asseco  w finale !!! Truskawkowe etui ... SKŁADNIKI NA CIASTO:
450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego, NIE w liściach!)
3 jajka
1  1/3 szklanki cukru
1 cukier z prawdziwą wanilią (lub wanilinowy) 16 g
1 1/3 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)
2 szklanki mąki krupczatki
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY Z NUTĄ LIMONKOWĄ:
250 g śmietany remówki 36%
250 g mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru
Skórka otarta z 1 limonki
2 łyżeczki soku z limonki
WYKONANIE:
CIASTO:
Szpinak wyjmij z opakowania i pozostaw do całkowitego rozmrożenia.
Odzedź z niego wodę, jeśli powstanie po rozmrożeniu (u mnie wody praktycznie nie było, ale dla pewności podgrzalam szpinak w rondelku przez 1 minutę, ciągle mieszając. Był po tym tylko odrobinę ciepły).

Dno tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj olejem, boków niczym nie smaruj.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.

W misce ubij jajka z cukrem i cukrem z wanilią na białą, puszytą masę. 
Dodaj do masy oolej, wlewając go cieniutką stróżką, cały czas miksując.
Dosyp mąkę i proszek do pieczenia i ponownie zmiksuj calość, krótko, ale dokładnie.
Teraz dodaj rozmrożony szpinak i wymieszaj całość porządnie łyżką (np. drewnianą)
Piecz ciasto przez około 1 godzinę lub dłużej do tzw. suchego patyczka (ja piekłam 70 minut).
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, ostrożnie obkrój ostrym nozem brzegi od formy, odepnij obręcz i pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia.

KREM ŚMIETANKOWY Z NUTĄ LIMONKOWĄ:
Smietana kremówka i mascarpone muszą być wcześniej porządnie schłodzone w lodówce, najlepiej przez noc.

Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
Dodaj do niej mascarpone, cukier puder, startą na tarce o drobniutkich oczkach skórkę z limonki oraz sok z limonki i zmiksuj całość krótko, ale dokładnie.

SKŁADANIE CIASTA:
Po ostygnięciu ciasta, obkrój nożem jego wierzch (ciasto rośnie "z górką"), mniej więcej na 2/3 wysokości ciasta. Odkrojoną część pokrusz na okruszki i odłóż.
Pozostały blat ciasta ułóż na paterze lub talerzu ozdobnym i posmaruj gotowym kremem. 
Na wierzch posyp wcześniej przygotowane okruszki z ciasta. Możesz to zrobić równomiernie lub niedbale, jak wolisz:) 
Górę ciasta posyp "ziarenkami" granatu* lub innymi ulubionymi. Ciasto schłodź w lodówce przez 2-3 h. Przechowuj je również w lodówce. Gotowe! Smacznego! ... Truskawkowe etui :) Truskawkowe etui Drożdżowy wieniec Wielkanocny. Zapraszam na bloga
Przypnij Polub Komentuj
  1248

łóżko z europalet

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Nos
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry