Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Europalety

europalety
surowo
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
łóżko z europalet
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety
europalety

Więcej zszywek ze źródła

1.bp.blogspot.com

...Czapka hełmBISZKOPT BAZYLIOWY
/na tortownicę o średnicy 20 cm/ 


SKŁADNIKI:
2 garści listków bazylii
150 g cukru
100 g masła w temperaturze pokojowej
100 g mąki
2 jajka
szczypta soli

bita śmietana
świeże truskawki (zalecam macerowane wcześniej w syropie z dzikiego bzu)


Liście bazylii utrzeć w malakserze z cukrem - powstanie masa przypominająca w konsystencji mokry piasek. Masło utrzeć na puch, dodawać po jednym jajku oraz cukier bazyliowy. Na koniec dosypywać stopniowo przesianą mąkę z odrobiną soli. Gdy masa będzie jednolita, przełożyć ją do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm i wstawić na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. 
Upieczony i lekko przestudzony biszkopt udekorować bitą śmietaną i truskawkami. POEZJA!rolety roman shadeRAMEN // JAPOŃSKI ROSÓŁ NA WYPASIE PO MOJEMU
SKŁADNIKI
na 4-6 porcji
Bulion:
3 marchewki
2 cebule
1 pietruszka
kawałek selera, korzeń
1 łodyga selera naciowego
1 por
5 cm korzenia imbiru
4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
kilka glonów kelp
1 łyżka oleju sezamowego
1,5 litra wody
3 łyżeczki pasty miso
2 łyżki wina mirin
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka jagód goi
Marynowane tofu:
1 kostka wędzonego tofu (300 g)
1 łyżeczka płatków chili
2 ząbki czosnku
2 cm korzenia imbiru
1 łyżeczka sezamu
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżka jasnego sosu sojowego

Dodatki:
300 g makaronu do ramenu
tuzin grzybów shiitake
kilka grzybów mun
2 łyżeczki glonów watakame
1 pęczek szczypiorku
kiełki fasoli mung
jajka ugotowane na twardo
zielony ogórek
czarny sezam
PRZYGOTOWANIE


Bulion

Wszystkie warzywa umyj i obierz. Ząbki czosnku pozostaw w łupinach i rozgnieć je nożem. Jedną cebulę posiekaj. Drugą przekrój na pół i opal nad gazem aż częściowo się zwęgli. (To trik wykorzystywany w mojej rodzinie, który nadaje rosołowi głębi). Imbir pokrój na plasterki. Pozostałe warzywa możesz ponacinać lub poprzekrawać na mniejsze części. W dużym garnku rozgrzej olej sezamowy i wrzuć posiekaną cebulę, czosnek, imbir oraz przyprawy — listki laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz. Smaż przez kilka minut — to pozwoli wydobyć ich aromat. Następnie wlej 6 szklanek wody (1,5 l) i wrzuć wszystkie warzywa oraz glony kelp. Przykryj szczelnie pokrywką i poczekaj, aż woda niemal się zagotuje. Następnie zmniejsz ogień do minimum, uchyl nieco pokrywkę i gotuj przez 1,5 godziny. Wywar nie może gotować się zbyt mocno, powinien "pyrkać".

W tym czasie przygotuj marynowane tofu i warzywa. Gdy bulion będzie gotowy, przecedź go przez sito. Możesz pozostawić niektóre warzywa, które lubisz. Ja zawsze wybieram marchew i opalaną cebulę. Wyjmij również glony kelp i pokrój je np. w paski. Umieść z powrotem w rosole. Dodaj pastę miso, wino mirin oraz sos sojowy i wsyp jagody goi. Wymieszaj dokładnie i spróbuj. Podane przeze mnie ilości są orientacyjne, dlatego wywar dopraw po swojemu. Możesz go również wzmocnić warzywnym bulionem w proszku.

Marynowane tofu

Tofu pokrój w niedużą kostkę i umieść w misce. Czosnek i imbir zetrzyj na tartce i dodaj do sera wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszaj wszystko i odstaw na przynajmniej 30 minut. Przed podaniem smaż chwilę na patelni (już bez tłuszczu, bo dodaliśmy go do marynaty).

Dodatki

Grzyby mun ...KREWETKI PO TAJSKU ZE SŁODKIM SOSEM CHILI
Będziemy potrzebować (na 4 porcje):
800 g dużych, surowych (nieobgotowanych) krewetek w całości, tj. ok. 24-28 sztuk

Najsmaczniejsze będą krewetki świeże, niemrożone, o szarej barwie i błyszczących pancerzykach. Krewetki można przyrządzać w całości, tak smakują najlepiej. Jeżeli jednak stawiamy na wygodę jedzenia warto je obrać i oczyścić. Każdą krewetkę dokładnie umyć, odciąć głowy i obrać delikatnie z pancerzy. Następnie delikatnie naciąć każdego skorupiaka na środku grzbietu i oczyścić z jelita. Tak samo postąpić z żyłą po stronie brzusznej. Oporządzone krewetki przepłukać zimną wodą i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotować marynatę.


Marynata:
1 papryczka chili
1 dymka, posiekana
łyżeczka świeżo startego imbiru
2 starte ząbki czosnku
sok z 1/2 limonki
szczypta soli

Papryczkę oczyścić z gniazda nasiennego i połączyć z resztą składników. Marynatą zalać krewetki i odstawić na 30 minut do godziny. W tym czasie można przygotować sos.


Dodatkowo:
2 łyżki masła
łyżeczka posiekanej pietruszki

Masło sklarować na patelni, a następnie ułożyć nań wszystkie krewetki. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony aż ładnie się zarumienią i staną się chrupiące z zewnątrz. Posypać pietruszką i podawać ze słodkim sosem chili.


Słodki sos chili:
200 ml wody
50 ml octu ryżowego
125 g cukru
2 duże papryczki chili
sok z 1/2 limonki
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
2 ząbki czosnku, drobno starte
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
szczypta soli

W rondlu zagotować wodę z octem, cukrem i sokiem z cytryny. Wrzucić drobno posiekane papryczki. Gotować przez 5-7 minut. Następnie dodać imbir, sól i czosnek. Gotować przez krótką chwilę i zdjąć z palnika. Sos utrzeć lekko blenderem, tak, aby nabrał czerwonego koloru, a kawałki papryki nadal były widoczne. Spróbować i ewentualnie doprawić wg uznania. W szklance rozrobić mąkę ziemniaczaną z 3 łyżkami wody. Wlać do rondla i dokładnie wymieszać. Wstawić ponownie na ogień i gotować, aż sos zgęstnieje i stanie się klarowny. Odstawić do wystudzenia. Najlepszy jest na drugi dzień. Jednak z powodzeniem można go podawać po przestudzeniu do temperatury pokojowej. Sos chili świetnie smakuje również z ryżem.STIR-FRY Z MAKARONEM RYŻOWYM I KREWETKAMI
SKŁADNIKI
na 2 porcje
Marynata i krewetki:
300 g dużych krewetek
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
3 cm kłącza imbiru
4 cebule dymki
sok z ½ limonku
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżeczka gochugaru (lub płatków chili)
Makaron:
200 g wstążek z makaronu ryżowego
100 g młodego zielonego groszku (po obraniu)
½ natki pietruszki
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek szczypiorku
1 czerwona papryka
1 łyżka oleju kokosowego lub sezamowego
1 łyżka czarnego sezamu
PRZYGOTOWANIE

Krewetki

Paprykę oraz czosnek drobno posiekaj. Pokrój dymkę, a imbir zetrzyj na tartce. Dodaj pozostałe składniki marynaty i wymieszaj.

Krewetki rozmroź, umyj i obierz z pancerzy (ogonki możesz zostawić, nadają one smak daniu). Następnie zalej je marynatą i odstaw na 30 minut do godziny.
Makaron

Paprykę pokrój w małą kostkę. Szczypiorek i natkę posiekaj. Rzodkiewkę pokrój w plasterki.

W lekko osolonym wrzątku ugotuj makaron ryżowy (czas wg przepisu na opakowaniu), a następnie zahartuj go w zimnej wodzie.

Na dużej patelni lub w woku rozgrzej olej i wrzuć krewetki. Smaż przez 3 minuty, a następnie wrzuć paprykę oraz zielony groszek. Duś wszystko przez następne 5 minut. Wrzuć makaron (możesz go również pociąć nożyczkami, żeby łatwiej się mieszało) i smaż przez 3-5 minut, cały czas mieszając. Dodaj natkę pietruszki, szczypiorek oraz rzodkiewkę i podsmaż jeszcze chwilę.

Makaron przenieś na talerz, posyp czarnym sezamem i podawaj.ŁOSOŚ NA SPAGHETTI Z RUKOLOWYM PESTO
SKŁADNIKI
dla 2 osób
Spaghetti z pesto:
250 g makaronu spaghetti
2 duże garści rukoli
1 garść orzechów nerkowca
1 ząbek czosnku
kawałek startego parmezanu lub grana padano
oliwa z oliwek
sól morska do smaku
Łosoś:
2 kawałki łososia (po ok. 150 g każdy)
sok z cytryny
świeżo mielony pieprz
sól morska

Dodatkowo:
kawałek awokado
pomidorki koktajlowe
PRZYGOTOWANIE


W dużym garnku zagotuj wodę na makaron. Nie zapomnij posolić. W tym czasie umieść wszystkie składniki na pesto w pojemniku blendera i zmiksuj, aż powstanie sos. Oliwy z oliwek wlej tyle, ile uważasz za stosowne. 

Po wstaniu makaronu zajmij się łososiem. Oczyść go z łusek, skrop sokiem z cytryny i oprósz pieprzem oraz solą, a następnie usmaż na patelni z odrobiną oliwy. 

Ugotowany al dente makron odcedź, włóż z powrotem do garnka i wymieszaj z pesto. Na talerz wyjmij makaron, a na środek połóż usmażonego łososia. Danie przybierz pomidorkami koktajlowymi i awokado. Smacznego!***
Przypnij Polub Komentuj
  2311

łóżko z europalet

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Nos
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Użytkownicy także przypinają:

0

10

192

...

0

8

216

...

0

3

85

...

0

10

170

sofa

0

5

138

...

0

18

292

. . .

0

15

419

...

0

12

319

biel

0

15

363

@ @ @

0

9

178

Kolory

1

14

722

...

0

2

112

...

Zmień tło
do góry