"Nie ma ucieczki przed formą..." Na podstawie losów Józia i rozdziału i mówiącego o koncercie Fryderyka Chopina udowodnij, że jesteśmy zniewoleni przez formę


Więcej zszywek z tablicy

Mniaaaam !

Mielone inaczej.
Wariant &q...
Włoski kociołek błyskawiczn...
Skład:
3 filety z kurczaka
...
szpinak<3
makaron z fasolką szparagow...
Zapiekanka

Pomidorki kokta...
Calzone z mięsem i warzywam...
kotlety z kalafiora 

Skład...
zapiekanka ziemniaczana | P...
Aromatyczny kurczak w zioło...
QUICHE Z KURCZAKIEM, BROKUŁ...
Poświąteczna zapiekanka &qu...
Zapiekanka makaronowa z bro...
Przepis na górki nadziewane...
Zapiekanka ziemniaczana z m...
Cannelloni ze szpinakiem i ...
zapiekanka serowo -kurczako...
roladki ze szpinakiem
Roladki drobiowe z pieczark...
Ziemniaki faszerowane zapie...
zapiekanka z kaszy jaglanej
Kocham pomidory i mozzarell...
TARTA POMIDOROWO-SEROWA

ci...
pieczeń ze schabu

Składnik...
makaronowa zapiekanka z łos...
kurczak
kasikaaaa

kasikaaaa

Dodane 15.02 o 19:00
Obserwuj
Makaron zapiekany z porami, grzybami i szpinakiem
2-3 porcje

    100 g (czubata szklanka) makaronu rurki
    2 łyżki masła
    1 średni por, tylko biała i jasnozielona część, pokrojony w krążki
    1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    1 łyżeczka świeżych listków tymianku
    4-5 pieczarek, pokrojonych w plasterki
    2-3 suszone podgrzybki, namoczone w wodzie i pokrojone w paski
    2 szklanki (ubite) liści szpinaku
    sól, do smaku
    do posypania wierzchu: 3 łyżki parmezanu, startego na proszek


beszamel:

    30 g (2 łyżki) masła
    30 g (3 łyżki) mąki
    11/2 szklanki mleka
    liść laurowy
    kawałek skórki z cytryny
    1 ziarnko pieprzu
    1 gałązka świeżego tymianku
    1 ząbek czosnku, mały, lekko zmiażdżony
    sól i biały pieprz
    szczypta gałki muszkatołowej, świeżo startej
    1 żółtko


Możesz zacząć od zrobienia sosu. Masło rozpuść na patelni, wymieszaj z mąką i podgrzewaj, na małym ogniu, mieszając, około 1 minuty, aż zrobi się biała zasmażka. Zacznij powoli dolewać mleko, cały czas mieszając, najlepiej rózgą, żeby powstał gładki sos. Liść laurowy, skórkę cytrynową, pieprz, tymianek i czosnek zawiąż w kawałek gazy i dodaj do sosu. Sos zagotuj. Gotuj dalej, na średnim ogniu, mieszając, aż osiągnie konsystencję gęstego budyniu. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Garnek zdejmij z ognia, wyjmij i wyrzuć zawinięte w gazę przyprawy. Do sosu dodaj żółtko i dobrze wymieszaj rózgą.

Żaroodporne naczynie o pojemności około 1 litra wysmaru...

Makaron zapiekany z porami, grzybami i szpinakiem

2-3 porcje

100 g (czubata szklanka) makaronu rurki
2 łyżki masła
1 średni por, tylko biała i jasnozielona część, pokrojony w krążki
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 łyżeczka świeżych listków tymianku
4-5 pieczarek, pokrojonych w plasterki
2-3 suszone podgrzybki, namoczone w wodzie i pokrojone w paski
2 szklanki (ubite) liści szpinaku
sól, do smaku
do posypania wierzchu: 3 łyżki parmezanu, startego na proszek


beszamel:

30 g (2 łyżki) masła
30 g (3 łyżki) mąki
11/2 szklanki mleka
liść laurowy
kawałek skórki z cytryny
1 ziarnko pieprzu
1 gałązka świeżego tymianku
1 ząbek czosnku, mały, lekko zmiażdżony
sól i biały pieprz
szczypta gałki muszkatołowej, świeżo startej
1 żółtko


Możesz zacząć od zrobienia sosu. Masło rozpuść na patelni, wymieszaj z mąką i podgrzewaj, na małym ogniu, mieszając, około 1 minuty, aż zrobi się biała zasmażka. Zacznij powoli dolewać mleko, cały czas mieszając, najlepiej rózgą, żeby powstał gładki sos. Liść laurowy, skórkę cytrynową, pieprz, tymianek i czosnek zawiąż w kawałek gazy i dodaj do sosu. Sos zagotuj. Gotuj dalej, na średnim ogniu, mieszając, aż osiągnie konsystencję gęstego budyniu. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Garnek zdejmij z ognia, wyjmij i wyrzuć zawinięte w gazę przyprawy. Do sosu dodaj żółtko i dobrze wymieszaj rózgą.

Żaroodporne naczynie o pojemności około 1 litra wysmaru...

Polubili: paatison dusienka84 Madziaa93 monaw nyna02 Kasiool missye33 bamowireha Nanus annka oraz 6 innych użytkowników
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: