Makaron zapiekany z porami, grzybami i szpinakiem
2-3 porcje
100 g (czubata szklanka) makaronu rurki
2 łyżki masła
1 średni por, tylko biała i jasnozielona część, pokrojony w krążki
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 łyżeczka świeżych listków tymianku
4-5 pieczarek, pokrojonych w plasterki
2-3 suszone podgrzybki, namoczone w wodzie i pokrojone w paski
2 szklanki (ubite) liści szpinaku
sól, do smaku
do posypania wierzchu: 3 łyżki parmezanu, startego na proszek
beszamel:
30 g (2 łyżki) masła
30 g (3 łyżki) mąki
11/2 szklanki mleka
liść laurowy
kawałek skórki z cytryny
1 ziarnko pieprzu
1 gałązka świeżego tymianku
1 ząbek czosnku, mały, lekko zmiażdżony
sól i biały pieprz
szczypta gałki muszkatołowej, świeżo startej
1 żółtko
Możesz zacząć od zrobienia sosu. Masło rozpuść na patelni, wymieszaj z mąką i podgrzewaj, na małym ogniu, mieszając, około 1 minuty, aż zrobi się biała zasmażka. Zacznij powoli dolewać mleko, cały czas mieszając, najlepiej rózgą, żeby powstał gładki sos. Liść laurowy, skórkę cytrynową, pieprz, tymianek i czosnek zawiąż w kawałek gazy i dodaj do sosu. Sos zagotuj. Gotuj dalej, na średnim ogniu, mieszając, aż osiągnie konsystencję gęstego budyniu. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Garnek zdejmij z ognia, wyjmij i wyrzuć zawinięte w gazę przyprawy. Do sosu dodaj żółtko i dobrze wymieszaj rózgą.
Żaroodporne naczynie o pojemności około 1 litra wysmaru...
Polubili:
Marzena098
bamowireha
Mitsy
Kasiool
Madziaa93
MagdalenaCieslak
natalia17
paatison
annka
karola12340
oraz 6 innych użytkowników
Użytkownicy także przypinają:
2
1
0
[Tags] Drożdżowe zajączki na Wielkanoc w tym w ...
fotoamator Pięknie wyglądają i pewnie są smaczne.
1
1
0
Przepis na lazanię | Przepisy | Wypieki Beaty
krn78 To, co robisz, to po prostu mielone mięso w sosie pomidorowym. Do lasagne, podobnie jak do cannel...