Więcej zszywek z tablicy

Mniam :)

Biszkopt z truskawkami

Składniki
na biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki pszennej (krupczatki)
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

na piankę truskawkową:
- 500 g truskawek
- 1,5 szklanki śmietanki kremówki
- 3 galaretki truskawkowe

- 500 g truskawek w całości





Przygotowanie biszkoptu:
białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać cukier puder, a następnie po jednym żółtku (każde kolejne żółtko dodawać dopiero wtedy, kiedy poprzednie dokładnie połączy się z masą). Wyłączyć mikser i drewnianą łyżką delikatnie wmieszać w masę mąkę.

Ciasto przełożyć do prostokątnej formy o wymiarach 40x25 cm, natłuszczonej i obsypanej mąką. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec przez ok. 25-30 minut w 180 st.C. Ostudzić.


Przygotowanie pianki truskawkowej:
500 g truskawek zmiksować ze śmietanką, drugie 500 g ułożyć na cieście.

Galaretki przygotować w 4,5 szklankach wrzącej wody, odstawić do ostygnięcia.

Tężejącą galaretkę zmiksować z koktajlem truskawkowym i na wpół sztywną masę wylać delikatnie na ciasto z truskawkami. Chłodzić w lodówce do zastygnięcia masy.
Lekki torcik na herbatnikach z masą serową i truskawkami

Herbatnikowy spód przełożony serowym kremem i zatopionymi w nim słodkimi, polskimi truskawkami. Wyszedł obłędnie pyszny! 
Torcik jest maksymalnie szybki i prosty w przygotowaniu. Proporcje są bardzo łatwe do zapamiętania. Jego zrobienie to jakieś 3 minuty, później pół godziny w piekarniku i czekania aż przestygnie. W międzyczasie można utrzeć krem i pokroić truskawki. Na koniec przekładanie i od razu można zabrać się za pałaszowanie :) Całość bardzo dobrze się kroi i porcjuje.

Przepis po kliknięciu! :)
niemieckie ciasteczka pffefernuss - przepis
Korzenne kruche ciasteczka

Składniki na 40-45 ciasteczek:

300g mąki
1 płaska łyżeczka sody
120g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki imbiru
1/3 łyżeczki aromatu rumowego
1 jajko
200g zimnego masła

Dekoracja:
100g gorzkiej czekolady
kolorowe perełki lub posypka cukrowa

1. Wymieszać razem mąkę, sodę, sól, cukier waniliowy, cukier i przyprawy.
2. Masło posiekać i dodać do mąki, przez chwilę rozcierać palcami. Dodać jajko i aromat, szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut.
3. Po wyjęciu ciasta z lodówki krótko je zagnieść i rozwałkować na grubość około 1cm. Foremkami wycinać ciasteczka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez 15 minut. Ciasteczka odstawić do ostygnięcia.
4. Czekoladę roztopić na parze (ustawiamy ją w miseczce nad gotującą się wodą) i posmarować nią ciasteczka, wierzch posypać perełkami lub posypką (użyłam perełek Dr.Oetkera, ponieważ są mięciutkie i neutralne w smaku).
Ciasteczka śnieżynki z białą czekoladą i żurawiną
śliczne :) więcej świątecznych inspiracji na kokoshkablog.pl :)
tradycyjnie :) więcej świątecznych inspiracji na kokoshkablog.pl :)
ciacho
pan ciastko ze shreka :) więcej świątecznych inspiracji na kokoshkablog.pl :)
Roladki z brokułem i fetą
Ciasteczka makowo – orzechowe
Pierniczki jak z Kopernika – miękkie i pulchne
2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 czubata łyżka miodu
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 25g świeżych drożdży
- 40g miękkiego masła
Przepis
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, sodą i przyprawą do piernika. Miód podgrzać z masłem do rozpuszczenia, następnie dodać drożdże. Całość wymieszać. Do suchych składników dodać płynne razem z jajkiem. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować (w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki) na ulubioną grubość (grubsze są bardziej miękkie), wycinać foremkami dowolne kształty. Posmarować rozmąconym jajkiem, piec około 10 – 15 minut (lepiej nie piec zbyt długo, bo twardnieją) w piekarniku nagrzanym do 190°C.
kurczak w sezamie
Chleb z ziarnami
Składniki na 2 bochenki:

1 kg mąki (żytnia lub pszenna) dałam pszenną

1 szklanka mąki (razowa, graham lub orkiszowa) dałam graham

1 szklanka otrębów (pszenne, owsiane, orkiszowe) dałam pszenne

3/4 szklanki siemienia lnianego

1/4 szklanki słonecznika

1/4 szklanki pestek dyni

4 płaskie łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

4 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej

zaczyn z poprzedniego pieczenia

 

Przygotowanie:

Wymieszać w misce wszystkie suche składniki. Dodać zaczyn, wodę mineralną i dobrze wymieszać. Odstawić w misce na 2 godziny. Odłożyć zaczyn do słoiczka (2 -3 łyżki) i wstawić do lodówki. Zaczyn w lodówce może być przechowywany przez 2 tygodnie. Przełożyć ciasto do foremek (o wymiarach 30 x 11 cm) wysmarowanych masłem i obsypanych otrębami i zostawić w ciepłym miejscu na 10-12 godzin.

Piec w 210oC około 1 godziny.

Wystudzić na kratce.

Smacznego!
SAŁATKA SELEROWA NA KOLOROWO
Żółta sałatka
Pasztet warzywny

Składniki:

    500 g selera korzeniowego
    200 g marchwi
    180 g cebuli
    300 g pieczarek
    puszka białej fasoli
    2 łyżki oleju
    200 g masła
    1 szklanka wywaru warzywnego
    5 jajek
    1 szklanka bułki tartej
    1 łyżka sosu sojowego
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1/2 łyżeczki curry
    pieprz ziołowy



 
Cebulę obieram i drobno siekam. Marchew i seler obieram, ścieram na tarce na dużych oczkach i przekładam do rondla razem z cebulą. Wlewam szklankę gorącego wywaru warzywnego i dodaję 200 g masła. Przykrywam garnek i duszę całość na niewielkim ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Na patelni rozgrzewam olej, smażę na nim oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki aż do odparowania płynu. Fasolę z puszki odsączam i miksuję za pomocą blendera na jednolitą masę.
W misce mieszam razem ostudzone i uduszone warzywa, pieczarki, zmiksowaną fasolę. Wsypuję bułkę tartą i wbijam jajka. Całość doprawiam do smaku przyprawami i sosem sojowym. Po dokładnym wymieszaniu składników przekładam masę do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C i piekę 1 godzinę 15 minut.
Po upieczeniu wyjmuję formę w pieca, a po dokładnym wystudzeniu wyjmuję pasztet z formy i kroję na plastry.
Niemiecka sałatka Kartofelsalad

Składniki:

    1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
    4 jajka ugotowane na twardo
    6 łyżek posiekanego szczypiorku
    5 kiszonych ogórków
    50 g szynki
    1/2 szkl. majonezu
    2 ząbki czosnku
    1 łyż. soku z cytryny
    2 łyż. posiekanej natki pietruszki


Ziemniaki i jajka obrać, a następnie pokroić w plasterki. Ogórki także pokroić w plasterki. Majonez wymieszać z czosnkiem i sokiem z cytryny, dodać ziemniaki, ogórki, szynkę pokrojoną w kosteczkę, natkę lub koperek. Całość dokładnie połączyć, a na samym końcu delikatnie wmieszać jajka. Posypać szczypiorkiem.
Sałatka z serkiem wiejskim
Sałatka ryżowa
Sałatka warstwowa
tort pszczelarza 
klik w zdjecie
Ciasteczka prezenciki
"SZYBKIE" PIERNICZKI

Składniki na około 55 pierniczków:
300 g mąki...
ciasto z PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM
Składniki:

    6 szt jaja
    1 szklanka cuk...
Wegetariański pasztet z jajek i pieczarek
Składniki:
- 8 dużych jajek ugotowa...

Więcej zszywek ze źródła

www.wielkiezarcie.com

zadbaj o twoj piekarnik! pycha:) ... Tarta z brokułami w sosie serowo-czosnkowym FDSA gfdsa podwójna pierś z kurczaka,
ciasto francuskie (2 płaty o wymiarach ok. 15x25 cm),
2 plastry żółtego sera,
2 płasterki szynki,
1 jajko,
oregano,
sól, pieprz
Pierś kroimy na dwie równe części. Każdą z nich oprószamy solą, pieprzem i oregano. Ciasto francuskie przycinamy do odpowiednich rozmiarów (ja kupuję gotowe, niemrożone w Lidlu lub Biedronce i nie mam kłopotów z wałkowaniem), kładziemy na posypaną mąką blaszkę i na 10 minut wkładamy do lodówki, żeby się nie rozpłynęło w trakcie przygotowań. Po tym czasie wyjmujemy i nacinamy w następujący sposób: z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku robimy nacięcia ok. 8 cm, w odstępach co 1,5-2 cm; pośrodku ciasta mają zostać 4-5 cm niepocięte.Na tak przygotowanym cieście kładziemy pierś, na nią plasterek sera, a na wierzch szynkę (w innej wersji na piersi układamy podsmażone z cebulą pieczarki i plasterek sera żółtego). Zabieramy się do zaplatania paseczków ciasta (na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy). Pomiędzy paseczkami powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia. Gotowe paczuszki wkładamy na 15 minut do lodówki do lodówki, a potem smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 25-30 minut. Paczuszki powinny zrobić się złociste i kruchutkie. Babka cytrynowa ubijana
4 duże jaja
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
1/2 szkl maki ziemniaczanej
20 dag stopionej margaryny
starta skórka z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Całe jaja ubić z 1 szklanką cukru na gęstą, puszystą masę. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewać powoli letnią margarynę, dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać delikatnie i wyłożyć ciasto do podłużnej foremki (keksówki).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut.

Po upieczeniu jeszcze ciepłą polukrować najszybszym, jaki znam lukrem :

2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany zagotować. Do gorącej wsypywać cukier puder i mieszać, aby nie było grudek (ja robię to taką metalową sprężynką). Wcisnąć trochę soku z cytryny. Lukier nie może być za rzadki, bo spłynie z ciasta. Ilość cukru pudru w przybliżeniu - pełna szklanka. bułeczki drożdżowe nadziewane
1/2 litra mleka
2 jajka
1/2 kostki drożdzy ( 0,5 dkg )
sól
cukier
ok. 1 kg. mąki


Wlać mleko do miski, włożyć pozostałe składniki oprócz mąki i mieszać widelcem. Dodać mąkę, wymieszać i czekać 1/2 godziny. Z ciasta zrobić wałek, pokroić na części, nadziewać. Każdą część obtoczyć w mące. Można dodać zapach. Ułożyć na blaszce i piec.
Obserwuj użytkownika
elle937

elle937 od safari

Dodane 16.06 o 21:05 z

www.wielkiezarcie.com

Przypięte po raz pierwszy przez safari
Przypnij Polub Komentuj
  1731

MALINOWA EKSTAZA :)
Ciasto:
7 żółtek
10 dag cukru
1 łyżeczka proszku do piecz...

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry