Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Mniam :)

Biszkopt z truskawkami

Składniki
na biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki pszennej (krupczatki)
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

na piankę truskawkową:
- 500 g truskawek
- 1,5 szklanki śmietanki kremówki
- 3 galaretki truskawkowe

- 500 g truskawek w całości





Przygotowanie biszkoptu:
białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać cukier puder, a następnie po jednym żółtku (każde kolejne żółtko dodawać dopiero wtedy, kiedy poprzednie dokładnie połączy się z masą). Wyłączyć mikser i drewnianą łyżką delikatnie wmieszać w masę mąkę.

Ciasto przełożyć do prostokątnej formy o wymiarach 40x25 cm, natłuszczonej i obsypanej mąką. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec przez ok. 25-30 minut w 180 st.C. Ostudzić.


Przygotowanie pianki truskawkowej:
500 g truskawek zmiksować ze śmietanką, drugie 500 g ułożyć na cieście.

Galaretki przygotować w 4,5 szklankach wrzącej wody, odstawić do ostygnięcia.

Tężejącą galaretkę zmiksować z koktajlem truskawkowym i na wpół sztywną masę wylać delikatnie na ciasto z truskawkami. Chłodzić w lodówce do zastygnięcia masy.
Lekki torcik na herbatnikach z masą serową i truskawkami

Herbatnikowy spód przełożony serowym kremem i zatopionymi w nim słodkimi, polskimi truskawkami. Wyszedł obłędnie pyszny! 
Torcik jest maksymalnie szybki i prosty w przygotowaniu. Proporcje są bardzo łatwe do zapamiętania. Jego zrobienie to jakieś 3 minuty, później pół godziny w piekarniku i czekania aż przestygnie. W międzyczasie można utrzeć krem i pokroić truskawki. Na koniec przekładanie i od razu można zabrać się za pałaszowanie :) Całość bardzo dobrze się kroi i porcjuje.

Przepis po kliknięciu! :)
niemieckie ciasteczka pffefernuss - przepis
Korzenne kruche ciasteczka

Składniki na 40-45 ciasteczek:

300g mąki
1 płaska łyżeczka sody
120g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki imbiru
1/3 łyżeczki aromatu rumowego
1 jajko
200g zimnego masła

Dekoracja:
100g gorzkiej czekolady
kolorowe perełki lub posypka cukrowa

1. Wymieszać razem mąkę, sodę, sól, cukier waniliowy, cukier i przyprawy.
2. Masło posiekać i dodać do mąki, przez chwilę rozcierać palcami. Dodać jajko i aromat, szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut.
3. Po wyjęciu ciasta z lodówki krótko je zagnieść i rozwałkować na grubość około 1cm. Foremkami wycinać ciasteczka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez 15 minut. Ciasteczka odstawić do ostygnięcia.
4. Czekoladę roztopić na parze (ustawiamy ją w miseczce nad gotującą się wodą) i posmarować nią ciasteczka, wierzch posypać perełkami lub posypką (użyłam perełek Dr.Oetkera, ponieważ są mięciutkie i neutralne w smaku).
Ciasteczka śnieżynki z białą czekoladą i żurawiną
śliczne :) więcej świątecznych inspiracji na kokoshkablog.pl :)
tradycyjnie :) więcej świątecznych inspiracji na kokoshkablog.pl :)
ciacho
pan ciastko ze shreka :) więcej świątecznych inspiracji na kokoshkablog.pl :)
Roladki z brokułem i fetą
Ciasteczka makowo – orzechowe
Pierniczki jak z Kopernika – miękkie i pulchne
2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 czubata łyżka miodu
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 25g świeżych drożdży
- 40g miękkiego masła
Przepis
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, sodą i przyprawą do piernika. Miód podgrzać z masłem do rozpuszczenia, następnie dodać drożdże. Całość wymieszać. Do suchych składników dodać płynne razem z jajkiem. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować (w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki) na ulubioną grubość (grubsze są bardziej miękkie), wycinać foremkami dowolne kształty. Posmarować rozmąconym jajkiem, piec około 10 – 15 minut (lepiej nie piec zbyt długo, bo twardnieją) w piekarniku nagrzanym do 190°C.
kurczak w sezamie
Chleb z ziarnami
Składniki na 2 bochenki:

1 kg mąki (żytnia lub pszenna) dałam pszenną

1 szklanka mąki (razowa, graham lub orkiszowa) dałam graham

1 szklanka otrębów (pszenne, owsiane, orkiszowe) dałam pszenne

3/4 szklanki siemienia lnianego

1/4 szklanki słonecznika

1/4 szklanki pestek dyni

4 płaskie łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

4 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej

zaczyn z poprzedniego pieczenia

 

Przygotowanie:

Wymieszać w misce wszystkie suche składniki. Dodać zaczyn, wodę mineralną i dobrze wymieszać. Odstawić w misce na 2 godziny. Odłożyć zaczyn do słoiczka (2 -3 łyżki) i wstawić do lodówki. Zaczyn w lodówce może być przechowywany przez 2 tygodnie. Przełożyć ciasto do foremek (o wymiarach 30 x 11 cm) wysmarowanych masłem i obsypanych otrębami i zostawić w ciepłym miejscu na 10-12 godzin.

Piec w 210oC około 1 godziny.

Wystudzić na kratce.

Smacznego!
SAŁATKA SELEROWA NA KOLOROWO
Żółta sałatka
Pasztet warzywny

Składniki:

    500 g selera korzeniowego
    200 g marchwi
    180 g cebuli
    300 g pieczarek
    puszka białej fasoli
    2 łyżki oleju
    200 g masła
    1 szklanka wywaru warzywnego
    5 jajek
    1 szklanka bułki tartej
    1 łyżka sosu sojowego
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1/2 łyżeczki curry
    pieprz ziołowy



 
Cebulę obieram i drobno siekam. Marchew i seler obieram, ścieram na tarce na dużych oczkach i przekładam do rondla razem z cebulą. Wlewam szklankę gorącego wywaru warzywnego i dodaję 200 g masła. Przykrywam garnek i duszę całość na niewielkim ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Na patelni rozgrzewam olej, smażę na nim oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki aż do odparowania płynu. Fasolę z puszki odsączam i miksuję za pomocą blendera na jednolitą masę.
W misce mieszam razem ostudzone i uduszone warzywa, pieczarki, zmiksowaną fasolę. Wsypuję bułkę tartą i wbijam jajka. Całość doprawiam do smaku przyprawami i sosem sojowym. Po dokładnym wymieszaniu składników przekładam masę do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C i piekę 1 godzinę 15 minut.
Po upieczeniu wyjmuję formę w pieca, a po dokładnym wystudzeniu wyjmuję pasztet z formy i kroję na plastry.
Niemiecka sałatka Kartofelsalad

Składniki:

    1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
    4 jajka ugotowane na twardo
    6 łyżek posiekanego szczypiorku
    5 kiszonych ogórków
    50 g szynki
    1/2 szkl. majonezu
    2 ząbki czosnku
    1 łyż. soku z cytryny
    2 łyż. posiekanej natki pietruszki


Ziemniaki i jajka obrać, a następnie pokroić w plasterki. Ogórki także pokroić w plasterki. Majonez wymieszać z czosnkiem i sokiem z cytryny, dodać ziemniaki, ogórki, szynkę pokrojoną w kosteczkę, natkę lub koperek. Całość dokładnie połączyć, a na samym końcu delikatnie wmieszać jajka. Posypać szczypiorkiem.
Sałatka z serkiem wiejskim
Sałatka ryżowa
Sałatka warstwowa
tort pszczelarza 
klik w zdjecie
Ciasteczka prezenciki
"SZYBKIE" PIERNICZKI

Składniki na około 55 pierniczków:
300 g mąki...
ciasto z PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM
Składniki:

    6 szt jaja
    1 szklanka cuk...
Wegetariański pasztet z jajek i pieczarek
Składniki:
- 8 dużych jajek ugotowa...

Więcej zszywek ze źródła

www.wielkiezarcie.com

Delikatny gulasz z indyka

ok. 650-700g piersi z indyka
1 cebula 
2 ząbki czosnku
2 szklanki bulionu (może być z kostki)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka kwaśnej śmietany
przyprawy: sól, pieprz, vegeta, papryka

Mięso z indyka pokroić w paski (lub kostkę jak ktoś woli).
Doprawić vegetą (można przyprawą do drobiu).
Usmażyć na oliwie na rumiano.
Dodać pokrojoną w półplasterki (lub kostkę) cebulę i przeciśnięty 
czosnek.
Chwilę razem smażyć.
Wlać bulion i koncentrat.
Dusić pod przykryciem ok. 15 minut (do miękkości)
Na końcu dodać śmietanę i całość doprawić do smaku. Tanio, prosto i... smacznie pyszna wilgotna szarlotka kruszonka idealna :) polecam piec godzine, nawet 1h10min. sama pieklam godzine niedwno upieklam a juz wiekszosci nie ma..pysznosci aaa z jednym jajkiem tez wychodzi ;) sernik gotowany zamierzam dzisiaj zrobic pozninej podzile sie opinia :) oponki serowe salatka jak dla mnie MEGA :) zrobilam z makaronem kokardki i nie dalam kukurydzy, dalam za to piers indyka podpieczona na patelni z przyprawami i sos faktycznie robi swoje zwlaszcza jak jest mocno czosnkowy ja dalam dwa zabki czosnku... pysznosci zniknela w 15 min na imprezie.. :) szynka z szynkowara Składniki
50 dag wołowiny gulaszowej
2 posiekane cebule
1 ostra papryczka ( raczej bez nasionek )
1 dojrzały pomidor bez skórki
2 ząbki czosnku
2 marchewki
4 duże ziemniaki
sól , pieprz , listek laurowy , 2 ziela ang .
2-3 łyżki pasty pomidorowej
szczypta mielonego kminku

zielona pietruszka
	 
	  	
	  	
  	Wersja do druku
Wyślij przepis
skomentuj 	 
	  	
	
Zupa gulaszowa
Rozgrzać w szybkowarze odrobinę oleju , wołowinę pokroić w kostkę 4x4 cm , włorzyć do szybkowara i smażyć na ostrym ogniu 10 min., dołorzyć posiekaną cebulę , nadal smażyć do zarumienieia cebulki , dodać pozostałe składniki oprócz ziemniaków , wlać 1,5 l wody i zamknąć garnek , zagotować , zmniejszyć ogień

gotować 1 godz. od zagotowania ( zagotowanie - to max. szumienie , wtedy należy zmniejszyć płomień , aby ciśnienie nie rozsadziło zaworu)

osobno ugotować w lekko osolonej wodzie grubo pokrojone ziemniaki

odparować szybkowar , sprawdzić wołowinę - powinna być rozpływająca się w ustach , jeśli nie jest jeszcze pogotować , do gotowej zupki dodać ziemniaki razem z wodą , posypać pietruszką

dla 4 osób i na dokładkę zostanie domowa wędlina drobiowa
Obserwuj profil
elle937

elle937 od safari

Dodane 16.06 o 21:05 z

www.wielkiezarcie.com

Przypięte po raz pierwszy przez safari
Przypnij Polub Komentuj
  3968

MALINOWA EKSTAZA :)
Ciasto:
7 żółtek
10 dag cukru
1 łyżeczka proszku do piecz...

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry